Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Πέντε βότανα που φρενάρουν τη λαχτάρα για γλυκό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η υπερφόρτωση του οργανισμού μας με ζάχαρη μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. 
Και είναι φυσικό για εμάς να πλησιάζουμε το κουτί με τις νόστιμες ζαχαρούχες λιχουδιές, όταν οι γευστικοί μας κάλυκες το απαιτούν. 
Η απόλαυση ενός γλυκού πιάτου είναι σαν ανταμοιβή, επειδή είναι διασκεδαστικό να κλέβουμε ενδιάμεσα στα γεύματα και να ικανοποιούμε τους γευστικούς μας κάλυκες με κάτι γλυκό. 
Αλλά γιατί επιθυμούμε τόσο πολύ τη ζάχαρη; 
Οι ευαισθησίες στα τρόφιμα, 
οι χρονικές περίοδοι μακροχρόνιου στρες, 
τα συναισθήματα μοναξιάς, 
η ανισορροπία στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή ακόμη και οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορεί να μας ωθούν και να μας κάνουν να επιθυμούμε το γλυκό. 
Ωστόσο, η υπερβολή στα γλυκά πιάτα μπορεί να μην είναι η καλύτερη απόφαση. 
Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως παχυσαρκία, 
καρδιακές παθήσεις, 
διαβήτη τύπου 2, 
ανισορροπία των ορμονών, 
πονοκέφαλοι - ας διαβάσουμε: Πονοκέφαλος – Η κατανάλωση ζάχαρης είναι μια από τις αιτίες του
χαμηλή διάθεση ή ακόμη και άγχος. 

Και να μην ξεχνάμε, η ζάχαρη είναι άκρως εθιστική. 
Έτσι, αν επιθυμούμε καλή υγεία μακροπρόθεσμα, ίσως θα πρέπει μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης. 
Σε αυτή μας την προσπάθεια μπορούν να μας βοηθήσουν  βότανα,
μπαχαρικά και αρώματα!
Και σύμφωνα με μελέτες ορισμένα βότανα και μπαχαρικά μπορούν να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε την επιθυμία για ζάχαρη!
Εδώ χρειάζεται προσοχή, διότι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διαιτολόγος/διατροφολόγος Paige Doyle πολλές από τις προτάσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αποδεικνύονται αναποτελεσματικές, ενώ και οι ακραίες λύσεις, όπως η πλήρης αποχή, όχι απλώς δεν βοηθούν, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσματα.
Σύμφωνα λοιπόν με την dr. Paige Doyle μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση γλυκών  με κάποιες "έξυπνες" λύσεις και να τα αντικαταστήσουμε υγιεινά σάκχαρα. 
Σύμφωνα με την ίδια, ορισμένα μπαχαρικά και βότανα μπορούν να δώσουν στον εγκέφαλο την ψευδαίσθηση ότι τρώει κάτι γλυκό, χωρίς ωστόσο να προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 
Η επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι πρόκειται για τρόφιμα που μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καθιστώντας τα μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση.
Αν θέλουμε λοιπόν να περιορίσουμε την επιθυμία μας για ζάχαρη, αυτά τα βότανα είναι η λύση που ψάχνουμε!
Στις ευεργετικές τους ιδιότητες ανήκουν επίσης η αντιφλεγμονώδης δράση τους και η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού
Ποια είναι αυτά;
Κανέλα: 
Ο φλοιός της κανέλας περιέχει έλαια πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, ενώ αυτό το μπαχαρικό έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, που βοηθούν στη μείωση της επιθυμίας για ζάχαρη ελέγχοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ελαχιστοποιώντας την αντίδραση της ινσουλίνης. 
Η πεντανόστιμη κανέλα μιμείται τη γεύση του γλυκού και μπορεί να προστεθεί σε διάφορα πιάτα και ροφήματα, χαρίζοντας γεύση και μεθυστικό άρωμα.
περισσότερες πληροφορίες για την κανέλα:Κανέλα, ένα πανάρχαιο γιατρικό, το κιννάμωμον των αρχαίων Ελλήνων
Κουρκούμι: 
Πρόκειται για ένα βραβευμένο αντιφλεγμονώδες, που χρησιμοποιείται εκτενώς στην αγιουρβεδική ιατρική. 
Η καλά μελετημένη δραστική πολυφαινόλη που βρίσκεται στο κουρκούμι, η κουρκουμίνη, έχει αποδειχθεί ότι αντιστρέφει την αντίσταση στην ινσουλίνη και την υπεργλυκαιμία. 
Διαθέτει επίσης ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, συγκρίσιμη με εκείνη των ισχυρών συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. 
Οι αντιοξειδωτικές δράσεις της κουρκουμίνης αποκαθιστούν τις κυτταρικές βλάβες και θεραπεύουν την επένδυση του παχέος εντέρου. 
Συνδυάζεται ιδανικά με γάλα, 
κοτόπουλο,
διάφορα άλλα ροφήματα,
ψάρια,
σάλτσες, και βέβαια μην ξεχνάμε το χρυσό γάλα: Πως ετοιμάζουμε το περίφημα χρυσό γάλα με βάση το κουρκούμι
Γαρύφαλλο: 
Αυτό το βότανο έχει ρυθμιστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αναφορικά με τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. 
Περιέχει quercetin, ένα αντιφλεγμονώδες συστατικό, αποτελεσματικό στη θεραπεία των εποχιακών αλλεργιών και τη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος. 
Αυτή η ισχυρή φυτική χρωστική ουσία παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως η ασθένεια, 
η έλλειψη ύπνου, 
οι πολλές ώρες εργασίας και η έκθεση σε τοξίνες. 
Η ευγενόλη είναι μια άλλη αντιοξειδωτική ένωση που προέρχεται στο γαρύφαλλο και βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της φλεγμονής και των στομαχικών διαταραχών. 
Δοκιμάστε το γαρύφαλλο σε σάλτσες και μαγειρευτά.
Τζίντζερ: 
Αυτό το υπερ-τρόφιμο έχει πολύτιμα οφέλη για τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων της συμβολής του στην καταπολέμηση της επιθυμίας για γλυκό και της ανακούφισης των γαστρεντερικών διαταραχών. 
Αυτό το μπαχαρικό διεγείρει επίσης την πέψη, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και περιέχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, της περίφημες τζιντζερόλες. 
Το χρησιμοποιούμε φρέσκο, 
αποξηραμένο ή σε σκόνη, σε smoothies,
ροφήματα,
σούπες, 
πιάτα με βάση το κρέας - Το τζίντζερ στην κουζίνα μας – ένα θεραπευτικό πιάτο
Πιπέρι καγιέν: 
Αυτό το μπαχαρικό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και το καροτένιο. 
Το ενεργό συστατικό καψαϊκίνη αναγνωρίζεται ευρέως για την ιδιότητά του να βοηθά στις καύσεις του λίπους και να αυξάνει το μεταβολισμό. 
Αν αντιμετωπίζετε κρυολόγημα, το πιπέρι καγιέν μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του. 
Μπορεί να προστεθεί σε συνταγές με κοτόπουλο ή ακόμη και σε ένα ρόφημα κακάο, για μια ξεχωριστή γευστική πινελιά. - ας θυμηθούμε: Είκοσι δύο απίστευτα οφέλη για την υγεία μας των Capsicum

επί παντός του επιστητού - έχει ειπωθεί...

Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι εξακολουθούν να παλεύουν, όχι όμως για κάποιο στόχο, αλλά για να βεβαιωθούν ότι υπάρχουν, φτάνοντας έτσι στο σημείο να μην μπορούν να δουν καθαρά οτιδήποτε άλλο έξω από τα δικά τους οράματα!

Αντιγήρανση: Μια γνωστή συνήθεια των θηλαστικών που κρύβει το μυστικό της παντοτινής νεότητας

Τι αποκαλύπτει η χειμερία νάρκη για τις διαδικασίες της γήρανσης
-. Ένας καθηγητής αποκαλύπτει
Καθώς διανύουμε την κρύα και σκοτεινή εποχή του χειμώνα, πολλοί είναι εκείνοι που φθονούν τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, περιμένοντας την άνοιξη για να επιστρέψουν στη δράση και την ενεργό ζωή. 
Όπως αναλύει στο The Conversation o Peter Stenvinkel, καθηγητής Νεφρολογίας στο Karolinska Institutet/KI, αυτή η μακρά περίοδος ανάπαυσης αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η φύση αναπτύσσει έξυπνες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα.
Πώς σχετίζεται η χειμερία νάρκη με τον άνθρωπο;
Ένα άρθρο του British Medical Journal περιγράφει έναν τύπο ανθρώπινης χειμερίας νάρκης, το "lotska", που μοιάζει με λήθαργο. 
Αποτέλεσε μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική για τους αγρότες στο Pskov της Ρωσίας το 1900, όπου η τροφή ήταν ελάχιστη, σε βαθμό που ο ύπνος αποτελούσε τον μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. 
Οι άνθρωποι ξυπνούσαν μια φορά την ημέρα για να φάνε ένα κομμάτι ψωμί και να πιουν ένα ποτήρι νερό. 
Στη συνέχεια, έπεφταν και πάλι για ύπνο, κρατώντας εναλλάξ τη φωτιά αναμμένη. 
Παρόμοιες πρακτικές εντοπίζονται και σε άλλες φυλές ανθρώπων του παρελθόντος.
Μια μελέτη του 2020 υποδηλώνει ότι, πριν από περίπου 400.000 χρόνια, οι αρχαίοι πρόγονοι του ανθρώπου, οι λεγόμενοι hominins, είναι πολύ πιθανό να αξιοποιούσαν την πρακτική της χειμερίας νάρκης. 
Για παράδειγμα, οστά που ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο της Ισπανίας αποκαλύπτουν εποχιακές διαταραχές στην ανάπτυξη, μαρτυρώντας ότι οι άνθρωποι υιοθετούσαν την πρακτική των ζώων για να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Φυσικά, η χειμερία νάρκη είναι μια πολύ πιο βαθιά και σύνθετη διαδικασία από τον τυπικό ύπνο, με αποτέλεσμα να προκαλεί δραματικές αλλαγές στον μεταβολισμό. 
Αυτή η μακρά περίοδος ανάπαυσης συνδυάζει διάφορους παράγοντες που συνδέονται με τη μακροζωία, τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, τη χαμηλή θερμοκρασία του σώματος και τον μειωμένο μεταβολισμό. 
Τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη ζουν συνήθως περισσότερο από άλλα είδη ίδιου μεγέθους. 
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η χειμερία νάρκη επιβραδύνει τη γήρανση σε ορισμένες ζωικές ομάδες, γεγονός που μαρτυρά ότι ενδεχομένως «κρύβει» πολύτιμα μυστικά αντιγήρανσης.
Η γήρανση χωρίζεται με βάση τη χρονολογική και τη βιολογική ηλικία. 
Η χρονολογική ηλικία είναι ένα μέτρο του χρόνου από τη γέννηση, ενώ η βιολογική αξιολογεί τη «φθορά» του σώματος, προσφέροντας έναν πιο ακριβή δείκτη υγείας και μακροζωίας. 
Μια μελέτη του 2023 υπογράμμισε ότι η βιολογική ηλικία είναι μεταβλητή και μπορεί να αυξηθεί προσωρινά υπό συνθήκες στρες.
Οι ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και συσσωρεύονται με την ηλικία, όπως π.χ. οι καρδιαγγειακές παθήσεις, 
η παχυσαρκία και η άνοια, προκύπτουν από αυτή τη φθορά, 
οδηγώντας σε φλεγμονές, 
αλλαγές στον εντερικό μικροβίωμα και αυξημένο οξειδωτικό στρες. 
Η μελέτη των πρακτικών της φύσης, όπως η χειμερία νάρκη, θα μπορούσε να συμβάλλει στη θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με τη φθορά.
Υπάρχουν επίσης μακρόβια ζώα που δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, αλλά μπορούν επίσης να μας χαρίσουν χρήσιμες πληροφορίες. 
Πρόκειται για είδη που έχουν αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας απέναντι στη γήρανση, όπως η προστασία από τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και τις τροποποιήσεις των πρωτεϊνών που προκαλούνται με το πέρασμα του χρόνου. 
Για παράδειγμα, γενετικές μελέτες στο πετρόψαρο rougheye, που ζει περισσότερα από 200 χρόνια, υποδηλώνουν ότι τα φλαβονοειδή συνδέονται με τη μακροζωία. 
Τρόφιμα όπως εσπεριδοειδή, 
μούρα, 
κρεμμύδια, 
μήλα και μαϊντανός έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, που διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύουν από οργανικές βλάβες.
Ο ειδικός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο η φύση αντιμετωπίζει τα προβλήματά της μπορεί να βοηθήσει την επιστήμη να αποκρυπτογραφήσει νέους δρόμους για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. 
Η χειμερία νάρκη, συγκεκριμένα, μας διδάσκει πως η διατήρηση των κυττάρων, ο ρυθμιστικός μεταβολισμός και οι γενετικές προσαρμογές παίζουν βασικό ρόλο στη μακροζωία. 
Ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές μας συνήθειες είναι τα καλύτερα εργαλεία για να μιμηθούμε ορισμένους από αυτούς τους μηχανισμούς. 
Ο ποιοτικός ύπνος συνδέεται επίσης με τη μακροζωία. 
Μια μελέτη του Μαρτίου 2023 έδειξε ότι μπορεί να χαρίσει έως και 5 χρόνια επιπλέον ζωής στους άνδρες και 2,5 χρόνια στις γυναίκες!
Ως ποιοτικός ορίζεται ο ύπνος που διαρκεί 7-8 ώρες καθημερινά και χαρίζει μια αίσθηση αναζωογόνησης, τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.