Ζητούν αποζημίωση 50 δισ. δολ. για πρόκληση επιδημίας οπιοειδών
Τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν δίκη σε μια αγωγή αρκετών μεγάλων κομητειών στην Καλιφόρνια που διεκδικούν 50 δισ. δολάρια ως αποζημίωση από τις εταιρίες, τις οποίες κατηγορούν ότι συνέβαλαν στην πρόκληση μιας επιδημίας οπιοειδών προωθώντας με παραπλανητικό τρόπο στην αγορά εθιστικά παυσίπονα.
Μια κριτική επιτροπή της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι η φαρμακευτική εταιρεία Teva Pharmaceuticals και οι θυγατρικές της βοήθησαν στην πυροδότηση μιας επιδημίας οπιοειδών στην πολιτεία των ΗΠΑ.Η αγωγή εναντίον των Johnson & Johnson, Teva Pharmaceutical Industries Ltd, Endo International PLC και της μονάδας Allergan της AbbVie είναι μία από τις χιλιάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί από πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες καθιστούν υπόλογες τις φαρμακευτικές εταιρίες για την κρίση των φαρμάκων.
500 χιλιάδες θάνατοι από υπερβολική δόση (1999 – 2019)Τα οπιοειδή είχαν ως αποτέλεσμα θανάτους από υπερβολική δόση σχεδόν 500.000 ανθρώπων από το 1999 μέχρι το 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Ένας δικαστής στην Οκλαχόμα αποφάνθηκε το 2019 ότι η Johnson & Johnson θα πρέπει να πληρώσει στην πολιτεία 572 εκατομμύρια δολάρια για τον ρόλο της στην πυροδότηση της κρίσης των οπιοειδών - η πρώτη απόφαση σε μια δικαστική υπόθεση που προσπαθεί να καταστήσει μια φαρμακευτική εταιρεία υπεύθυνη για τη διάδοση των εξαιρετικά εθιστικών παυσίπονωνΟι πολυπληθείς κομητείες Σάντα Κλάρα, Λος Άντζελες και Όραντζ και η πόλη Όκλαντ κατηγορούν τις εταιρίες ότι προωθούσαν με παραπλανητικό τρόπο παυσίπονα έτσι ώστε να υποβαθμίζονται οι κίνδυνοι εθισμού.
Οι φαρμακοβιομηχανίες υποστηρίζουν ότι ενήργησαν κατάλληλα και ότι δεν προκάλεσαν την επιδημία.
Οι αρχές εκτιμούν ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν στις ΗΠΑ από υπερβολική δόση οπιοειδών σε μια περίοδο 20 ετών έως το 2019.
Τον Νοέμβριο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανέφεραν ότι 100.000 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση μεταξύ Απριλίου 2020 και Απριλίου 2021, στοιχεία που εν μέρει οφείλονται στη σημαντική αύξηση της φαιντανύλης, ενός συνθετικού οπιοειδούς.
Περισσότερες από 3.300 αγωγές έχουν κατατεθεί κατά παραγωγών οπιοειδών από τοπικές κυβερνήσεις και κοινότητες σε όλη τη χώρα, οι οποίες κατηγορούν τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι παραπλανούν το κοινό σχετικά με την πιθανότητα κατάχρησης.
Το ίδιο νομικό επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση των εταιρειών Big Tobacco και η απόφαση παρέχει έναν νομικό οδικό χάρτη για άλλες υποθέσεις κατά φαρμακευτικών εταιρειών που σχετίζονται με τα οπιοειδή.
Προς υπεράσπιση, η Johnson and Johnson δήλωσε ότι δεν ευθύνεται για την κρίση και ότι παρήγαγε μόνο λιγότερο από το 1% των οπιοειδών στην πολιτεία.
"Η Janssen δεν προκάλεσε την κρίση των οπιοειδών στην Οκλαχόμα και ούτε τα γεγονότα ούτε ο νόμος υποστηρίζουν αυτό το αποτέλεσμα", δήλωσε ο Michael Ullmann, γενικός σύμβουλος της Johnson & Johnson.
"Αναγνωρίζουμε ότι η κρίση των οπιοειδών είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα δημόσιας υγείας και έχουμε βαθιά συμπάθεια για όλους όσοι επηρεάζονται. Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη".
Η Οκλαχόμα άσκησε αρχικά την αγωγή εναντίον δύο άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, της Teva Pharmaceuticals και
της Purdue Pharma, αλλά και οι δύο συμβιβάστηκαν πριν ξεκινήσει η δίκη.
Σήμερα περισσότερες από 3.400 παρόμοιες αγωγές έχουν κατατεθεί σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την επιδημία οπιοειδών και πρόκειται να εκδικαστούν άμεσα, μετά τις καθυστερήσεις λόγω πανδημίας, δημιουργώντας νέες πιέσεις στις φαρμακοβιομηχανίες.
Εάν οι εταιρείες θεωρηθούν υπεύθυνες από τον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κομητείας Όραντζ, Πίτερ Γουίλσον, μετά από μια δίκη που διεξήχθη εικονικά, οι κομητείες λένε ότι πρέπει να πληρώσουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν στην κάλυψη του κόστους της μείωσης της δημόσιας όχλησης που δημιούργησαν συν τις κυρώσεις.