Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Σε δίκη 4 φαρμακοβιομηχανίες των Η.Π.Α μετά από αγωγές Πολιτειών, για πρόκληση επιδημίας οπιοειδών

Ζητούν αποζημίωση 50 δισ. δολ. για πρόκληση επιδημίας οπιοειδών  

Τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν δίκη σε μια αγωγή αρκετών μεγάλων κομητειών στην Καλιφόρνια που διεκδικούν 50 δισ. δολάρια ως αποζημίωση από τις εταιρίες, τις οποίες κατηγορούν ότι συνέβαλαν στην πρόκληση μιας επιδημίας οπιοειδών προωθώντας με παραπλανητικό τρόπο στην αγορά εθιστικά παυσίπονα.

Μια κριτική επιτροπή της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι η φαρμακευτική εταιρεία Teva Pharmaceuticals και οι θυγατρικές της βοήθησαν στην πυροδότηση μιας επιδημίας οπιοειδών στην πολιτεία των ΗΠΑ.
Η αγωγή εναντίον των Johnson & JohnsonTeva Pharmaceutical Industries Ltd, Endo International PLC και της μονάδας Allergan της AbbVie είναι μία από τις χιλιάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί από πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες καθιστούν υπόλογες τις φαρμακευτικές εταιρίες για την κρίση των φαρμάκων.
500 χιλιάδες θάνατοι από υπερβολική δόση (1999 – 2019)
Τα οπιοειδή είχαν ως αποτέλεσμα θανάτους από υπερβολική δόση σχεδόν 500.000 ανθρώπων από το 1999 μέχρι το 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Ένας δικαστής στην Οκλαχόμα αποφάνθηκε το 2019 ότι η Johnson & Johnson θα πρέπει να πληρώσει στην πολιτεία 572 εκατομμύρια δολάρια για τον ρόλο της στην πυροδότηση της κρίσης των οπιοειδών - η πρώτη απόφαση σε μια δικαστική υπόθεση που προσπαθεί να καταστήσει μια φαρμακευτική εταιρεία υπεύθυνη για τη διάδοση των εξαιρετικά εθιστικών παυσίπονων
Οι πολυπληθείς κομητείες Σάντα ΚλάραΛος Άντζελες και Όραντζ και η πόλη Όκλαντ κατηγορούν τις εταιρίες ότι προωθούσαν με παραπλανητικό τρόπο παυσίπονα έτσι ώστε να υποβαθμίζονται οι κίνδυνοι εθισμού. 
Οι φαρμακοβιομηχανίες υποστηρίζουν ότι ενήργησαν κατάλληλα και ότι δεν προκάλεσαν την επιδημία.

Οι αρχές εκτιμούν ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν στις ΗΠΑ από υπερβολική δόση οπιοειδών σε μια περίοδο 20 ετών έως το 2019.
Τον Νοέμβριο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανέφεραν ότι 100.000 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση μεταξύ Απριλίου 2020 και Απριλίου 2021, στοιχεία που εν μέρει οφείλονται στη σημαντική αύξηση της φαιντανύλης, ενός συνθετικού οπιοειδούς.
Περισσότερες από 3.300 αγωγές έχουν κατατεθεί κατά παραγωγών οπιοειδών από τοπικές κυβερνήσεις και κοινότητες σε όλη τη χώρα, οι οποίες κατηγορούν τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι παραπλανούν το κοινό σχετικά με την πιθανότητα κατάχρησης.
Η πολιτεία της Οκλαχόμα υποστήριξε ότι η Johnson & Johnson και η φαρμακευτική της θυγατρική Janssen δημιούργησε "δημόσια ζημιά" με την παραπλανητική διαφήμιση των οπιοειδών παυσίπονων στους γιατρούς.
Το ίδιο νομικό επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση των εταιρειών Big Tobacco και η απόφαση παρέχει έναν νομικό οδικό χάρτη για άλλες υποθέσεις κατά φαρμακευτικών εταιρειών που σχετίζονται με τα οπιοειδή.
Προς υπεράσπιση, η Johnson and Johnson δήλωσε ότι δεν ευθύνεται για την κρίση και ότι παρήγαγε μόνο λιγότερο από το 1% των οπιοειδών στην πολιτεία.
"Η Janssen δεν προκάλεσε την κρίση των οπιοειδών στην Οκλαχόμα και ούτε τα γεγονότα ούτε ο νόμος υποστηρίζουν αυτό το αποτέλεσμα", δήλωσε ο Michael Ullmann, γενικός σύμβουλος της Johnson & Johnson.
"Αναγνωρίζουμε ότι η κρίση των οπιοειδών είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα δημόσιας υγείας και έχουμε βαθιά συμπάθεια για όλους όσοι επηρεάζονται. Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη".
Η Οκλαχόμα άσκησε αρχικά την αγωγή εναντίον δύο άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, της Teva Pharmaceuticals και
της Purdue Pharma, αλλά και οι δύο συμβιβάστηκαν πριν ξεκινήσει η δίκη.
Σήμερα περισσότερες από 3.400 παρόμοιες αγωγές έχουν κατατεθεί σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την επιδημία οπιοειδών και πρόκειται να εκδικαστούν άμεσα, μετά τις καθυστερήσεις λόγω πανδημίας, δημιουργώντας νέες πιέσεις στις φαρμακοβιομηχανίες.
Εάν οι εταιρείες θεωρηθούν υπεύθυνες από τον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κομητείας Όραντζ, Πίτερ Γουίλσον, μετά από μια δίκη που διεξήχθη εικονικά, οι κομητείες λένε ότι πρέπει να πληρώσουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν στην κάλυψη του κόστους της μείωσης της δημόσιας όχλησης που δημιούργησαν συν τις κυρώσεις.

Κωνσταντίνος Αρβανίτης: Δυο κόσμοι - δυο αλήθειες ; Oι new york times, μαζι τους και τα ελληνικά φερέφωνα, τάχα απορούν που η ανεμβολίαστη Αφρική δεν έχει covid. Από την άλλη οι τενίστες πέφτουν κάτω σαν κοτόπουλα.

ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ - ΔΥΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ;
ΟΙ New York Times (ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΕΡΕΦΩΝΑ)
ΤΑΧΑ ΑΠΟΡΟΥΝ ΠΟΥ Η ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗ ΑΦΡΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Covid.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΙ ΤΕΝΙΣΤΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΤΩ ΣΑΝ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ.

       1.  ΤΟ ΔΗΘΕΝ "ΜΥΣΤΗΡΙΟ" ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Πως γίνεται και η πρακτικώς ανεμβολίαστη Αφρική δεν έχει πρόβλημα Covid, ενώ ο δυτικός κόσμος που έχει ξεσκιστεί να τρυπιέται δεν λέει με τίποτα να ξεφύγει από τον "φονικό ιό", αναρωτιούνται οι ΤΙΜΕS της Νέας Υόρκης.
Μαζί τους αναρωτιούνται με προσποιητή παιδική αθωότητα και όλα τα ντόπια εδώ φερέφωνα της ΚΑΘΕ δυτικής προπαγάνδας.
Για παράδειγμα (γράφουν οι TIMES) πως γίνεται η Σιέρα Λεόνε, μία χώρα οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων στα παράλια της Δυτικής Αφρικής, με σχεδόν ανύπαρκτο σύστημα υγείας και μηδαμινό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων (ούτε 14%) τα κρούσματα να είναι ελάχιστα και ο θάλαμος απομόνωσης στο νοσοκομείο έρημος;
Εκεί οι άνθρωποι ανταμώνουν σε γάμους, ποδοσφαιρικούς αγώνες και συναυλίες, χωρίς μάσκες. Η πανδημία δεν τους αγγίζει. Η Σιέρα Λεόνε, , παρέμεινε αλώβητη από την πανδημία. Τι ακριβώς συνέβη εδώ και στα άλλα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής, παραμένει (λέει) μυστήριο...
Ναι, μήπως να φωνάξουμε και τον Σέρλοκ Χολμς;
Δεν μας κάνει εντύπωση που ΜΟΝΟ η "μισο-εξευρωπαϊσμένη" Νότια Αφρική (πλήρως εμβολιασμένοι 30%) κατ' αναλογία επίσης "μισο-υπέφερε" κιόλας από τον Covid, ενώ η υποσαχάρια Αφρική με μέσο ποσοστό εμβολιασμών κάτω από 4% δεν είχε κανένα πρόβλημα;
Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού εκεί έχει αναπτύξει αληθινή ανοσία, μετά από φυσική νόσηση.
Μήπως όμως αυτό είχε σαν συνέπεια "εκατόμβες" θυμάτων;
Ισα-ίσα, ακριβώς το αντίθετο!
Το ποσοστό θανάτων στην υποσαχάρια Αφρική είναι εντελώς ασήμαντο. Εκεί η πορεία της "πανδημίας" ακολούθησε την φυσιολογική της πορεία. Ο πληθυσμός ανοσοποιήθηκε μέσω φυσικής νόσησης, με εντελώς ασήμαντες απώλειες.
Αυτή ακριβώς θα ήταν η πορεία και στις  Δυτικές κοινωνίες, αν είχε αφεθεί η νεοεμφανισθείσα ίωση να κάνει τον κύκλο της.
Ομως, από την μία η απληστία των μεγάλων φαρμακευτικών και από την άλλη η ολοφάνερη διαπλοκή τους με τις κυβερνήσεις, που και εκείνες άρπαξαν την χρυσή ευκαιρία να αλυσοδέσουν τους λαούς τους με όπλο τον φόβο, που τον πέτυχαν με τη σκληρή προπαγάνδα Γκαιμπελικού τύπου και φίμωση κάθε αντίθετης φωνής, δεν άφησαν την ίωση να κάνει την φυσιολογική της πορεία.
Αυτό όμως οι λαοί των Δυτικών κοινωνιών το πλήρωσαν πανάκριβα, τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε πρωτοφανή οικονομική αφαίμαξη.
Από αυτήν την άποψη, οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής ήταν πολύ "τυχερές" που είναι πάμφτωχες. Δεν έχουν αξιόλογους οικονομικούς πόρους, ώστε να ασχοληθούν ιδιαίτερα μαζί τους οι BIG PHARMA, και σχεδόν τους άφησαν ήσυχους...
Αν η Δυτική προπαγάνδα αλήθευε και αν τα προγνωστικά κάποιων "φωστήρων" της επιστήμης ίσχυαν, τώρα δεν θα έπρεπε να είχε μείνει ούτε ρουθούνι σε όλη την υποσαχάρια Αφρική.
Ομως, σε πείσμα κάθε Κασσάνδρας και κάθε γραβατωμένου σαλτιμπάγκου "επιστήμονα" διαπλεκόμενου με την κυβέρνηση, οι υποσαχάριοι είχαν την ΕΥΤΥΧΕΣΤΕΡΗ εξέλιξη  από ολόκληρο τον πλανήτη!
      2.  Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΕΝΙΣ, ΤΟΥ ΜΑΪΑΜΙ
Αφήνουμε προς το παρόν τους "τριτικοσμικούς" και πάμε τώρα στα... "καμάρια του πλανήτη".
Ολος ο κόσμος του Τένις τις τελευταίες μέρες βρίσκεται αληθινά σαστισμένος, μπροστά στην αληθινή σφαγή που έγινε το διεθνές τουρνουά του Μαϊάμι.
Εκεί όπου συνολικά 15 αθλητές διεθνούς ακτινοβολίας δήλωσαν την σωματική αδυναμία τους να συνεχίσουν και αποσύρθηκαν!!
Δύο μάλιστα από αυτούς δήλωσαν την οριστική αποχώρησή τους από το Τένις γενικά!!
Μάλιστα, η Ισπανίδα Πώλα Μπαντόσα και ο Ιταλός Γιάννικ Σίννερ αποσύρθηκαν, ενώ είχαν φτάσει στα προ-ημιτελικά!
Η υποψήφια για Νο 3 στον κόσμο Πώλα Μπαντόσα, με δάκρυα στα μάτια δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει γιατί "δεν νιώθει καλά"...
Ο αντίπαλος του  Γιάννικ Σίννερ στον τελευταίο αγώνα του, δήλωσε ότι εκεί που πήγαινε να κάνει σερβίς παραξενεύτηκε που είδε τον ανατίπαλό του "να διπλώνεται στα δύο"...
Λίγο μετά ο Γιάννικ Σίννερ δήλωσε την αδυναμία του να συνεχίσει  και αποσύρθηκε από το τουρνουά.
ΟΛΟΙ αυτοί έχουν υποχρεωθεί να εμβολιαστούν, αν ήθελαν να παίξουν. Η δίψα τους για διάκριση και χρήμα τους έκανε τελικώς, είτε εύκολα είτε δύσκολα, να ενδώσουν. 
Δεν έχουν όλοι τα καρύδια του Τζόκοβιτς, τι να κάνουμε;
Τώρα πολλοί από αυτούς πληρώνουν το γραμμάτιο που υπέγραψαν...
Οι οργανισμοί των επαγγελματιών αθλητών έχουν πολύ έντονο μεταβολισμό, πολύ πιο έντονο από έναν συνηθισμένο άνθρωπο.
Ετσι, οτιδήποτε έρθει να διαταράξει τις βιοχημικές ισορροπίες αυτών των οργανισμών, θα εμφανίσει τις όποιες συνέπειες πολύ ταχύτερα από ότι θα εμφανιζόντουσαν στον μέσο άνθρωπο.
Οπότε, μέσα από την μοίρα των επαγγελματιών αθλητών έχουμε ένα preview ("σκηνές από το έργο της Δευτέρας", για τους παλιότερους) που μας δείχνει ανάγλυφα τι περιμένει και τον μέσο ανθρωπάκο...

Εξαθλίωση της δημόσιας υγείας, ώστε να στραφούν οι πολίτες στους ιδιώτες

Μετά τις αποκαλύψεις για την ασφάλεια των χειρουργικών επεμβάσεων στο Γ.Ν. Καρπενησίου, ακολουθεί ένας νέος γύρος αποκαλύψεων για την κατάσταση στο ΕΣΥ και την αντιμετώπιση που αυτό έχει από την Κυβέρνηση.
Είναι ενδεικτική η οργισμένη επιστολή της αναισθησιολόγου του Γ.Ν. Καρπενησίου Λήδας Κατσάνου που εστάλη στην εφημερίδα «δημοκρατία»:
«Είναι πλέον υποχρέωσή μας να μιλήσουμε όλοι οι γιατροί για να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη, αλλά και να μάθει ποια είναι πλέον η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, ύστερα από υποσχέσεις για δήθεν ενδυνάμωση του ΕΣΥ και μετά τα απαράδεκτα μέτρα για την “προστασία της δημόσιας υγείας”… 
Νομίζω ότι έχει πλέον γίνει κατανοητό από τους περισσοτέρους ότι οι αναστολές εργασίας με αφορμή την υποχρεωτικότητα ήταν απλώς ο “Δούρειος Ιππος” για τη fast-track ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας. 
Και ο τρόπος που ιδιωτικοποιείται το ΕΣΥ σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει καμία αξιόλογη δημόσια υγεία μελλοντικά για τους Ελληνες πολίτες.
Το παραμύθι είναι γνωστό. 
Απόλυτη εξαθλίωση της δημόσιας υγείας, έτσι ώστε οι πολίτες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν πουθενά και να φάνε το δόλωμα: δωρεάν εξυπηρέτηση σε ιδιωτικά κέντρα, πληρωμένη από το κράτος, όπως έκανε ο ΥΠΕάρχης της 5ης ΥΠΕ, στέλνοντας γιατρούς του ΕΣΥ να χειρουργήσουν ασθενείς του ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές! Και για αυτούς που λένε “δεν πειράζει, ας εξαφανιστεί (το ΕΣΥ), γιατί έτσι κι αλλιώς άχρηστο είναι”, ας κοιτάξουν τις χώρες που έχουν αυτό το σύστημα υγείας και οι ασθενείς πεθαίνουν έξω από την πόρτα των Επειγόντων…
Δεν τίθεται θέμα εμβολίου, εμβολιασμένου ή μη εμβολιασμένου. 
Δεν ετέθη ποτέ. 
Αυτό είναι ένα πλασματικό πολιτικό παιχνίδι.
Το μοναδικό κίνητρο για τον εμβολιασμό οποιουδήποτε θα πρέπει να είναι η προσωπική του προστασία ύστερα από σωστή ενημέρωση από τον γιατρό του. 
Η υποχρεωτικότητα εκτόξευσε τη δυσπιστία των πολιτών έναντι των εμβολίων, ακριβώς όπως είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση η Επιτροπή Βιοηθικής. 
Εμείς οι ίδιοι οι γιατροί, με έναν τόσο λάθος χειρισμό, χάσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και δώσαμε υπόσταση στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο προσπαθούσαμε να καταπολεμήσουμε εδώ και χρόνια…
Βρήκαν λοιπόν έναν εύκολο αποδιοπομπαίο τράγο, περνώντας το μήνυμα προς τον κόσμο ότι “ο ανεμβολίαστος σου παίρνει το κρεβάτι”, “ο ανεμβολίαστος επιβαρύνει το σύστημα υγείας”. Και αυτό προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από την απόλυτη αποτυχία ως προς τη διαχείριση της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα. 
Οποιος αισθάνεται ασφαλής επειδή εμβολιάστηκε ας δει τους εμβολιασμένους ασθενείς που προσήλθαν επειγόντως στο νοσοκομείο λόγω καρδιολογικού προβλήματος και βρέθηκαν να νοσηλεύονται στην κλινική Covid γιατί προέκυψαν θετικοί. 
Και σκεφτείτε να έχετε πάθει έμφραγμα, να βρεθείτε στην κλινική Covid και να εφημερεύει γυναικολόγος…
Πάνω από όλα, όμως, ευθυνόμαστε εμείς οι γιατροί που τα αποδεχτήκαμε όλα αυτά, που πετάξαμε έξω από το παράθυρο τον κώδικα ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας, και ξεχάσαμε ολοσχερώς τον όρκο που δώσαμε όταν ορκιστήκαμε γιατροί…
Το παράδειγμα του Γ.Ν. Καρπενησίου, όπου διορίστηκα όταν ξεκίνησε η πανδημία, είναι χαρακτηριστικό. 
Παρά το γεγονός ότι είναι ένα μικρό περιφερειακό νοσοκομείο, μπόρεσε να αντεπεξέλθει εντυπωσιακά καλά στα περιστατικά Covid. 
Kαι αυτό οφείλεται σε μερικούς καλούς γιατρούς, που με αυταπάρνηση ήταν κάθε ημέρα εκεί. Ομως, με τη θέσπιση των αναστολών εργασίας, έμεινε το Νοσοκομείο Καρπενησίου με έναν αναισθησιολόγο, από τέσσερις που είχε, με έναν ακτινολόγο από δύο, έκλεισε τον Σεπτέμβριο το μικροβιολογικό εργαστήριο για την εξυπηρέτηση των εξωτερικών ασθενών λόγω αναστολής προσωπικού και έμεινε η παθολογική κλινική χωρίς διευθυντή. 
Ολα αυτά για την προστασία της δημόσιας υγείας…
Και η προστασία της δημόσιας υγείας συνεχίστηκε… ανελέητα από τους διοικούντες, σε τέτοιον βαθμό ώστε να αφήσουν όλη την περιφέρεια χωρίς κανέναν αναισθησιολόγο για δύο ολόκληρα 24ωρα…
Κατάπτυστο μόνο μπορώ να χαρακτηρίσω το γεγονός ότι ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου μας, αντί να εναντιωθεί σε όλο αυτό που γίνεται, γνωμοδότησε ότι μπορεί ένας μοναδικός αναισθησιολόγος να βάζει τακτικά χειρουργεία και δεν ευθύνεται (λέει) εάν δεν μπορεί να συνδράμει στο επείγον! 
Και αυτό κατά παράβαση κάθε πρωτοκόλλου ασφαλείας της τρέχουσας νομοθεσίας, κατά παράβαση της λογικής…
Βασιζόμαστε στο φιλότιμο και στην αυταπάρνηση
Ο ένας και μοναδικός πλέον ακτινολόγος μας γνωματεύει τις αξονικές των ασθενών από το σπίτι, όταν μπορεί, γιατί φυσικά και δεν μπορεί να εφημερεύει 30 ημέρες τον μήνα. Βασιζόμαστε στο φιλότιμο και στην αυταπάρνηση των τεχνολόγων του τμήματος για να προσέλθουν εκτός ωραρίου να κάνουν επείγουσα αξονική…
Δεν είναι όμως τελικά καθόλου τυχαίο, αν το σκεφτεί κανείς, πως φτάσαμε μέχρι εδώ. 
Οταν οι διοικητές των νοσοκομείων διορίζονται με κομματικά κριτήρια από την εκάστοτε κυβέρνηση, χωρίς κανένα εχέγγυο, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς εμπειρία στη διοίκηση και διαχείριση μονάδων υγείας, και τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται ως μηχανισμός εξασφάλισης ψήφων για το κόμμα και τον εκάστοτε διοικητή. Κάθε διοικητής γνωρίζει ότι έχει ημερομηνία λήξης, και για αυτό και μεταξύ δύο δαπανών θα επιλέξει αυτήν που θα κάνει εντύπωση και όχι αυτήν που είναι απαραίτητη.
Στο δικό μας νοσοκομείο, λοιπόν, δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ για ένα μηχάνημα PCR που πολυδιαφημίστηκε, αλλά τελικά δεν εξυπηρετεί τον πληθυσμό. 
Ομως, η αναβάθμιση του συστήματος οξυγόνου αγνοήθηκε, όπως και τα πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια των ασθενών σε τμήματα που ήδη υπάρχουν.
Λέγεται ότι στο νοσοκομείο θα δημιουργηθεί ΜΕΘ. 
Καμία αντίρρηση. 
Ομως, δεν μπορεί να φτιάχνεις το ρετιρέ, όταν καταρρέει το ισόγειο. 
Οταν από το νοσοκομείο έφυγαν δύο ουρολόγοι τα τελευταία δύο χρόνια, που πραγματικά χρειάζονται για τον γερασμένο πληθυσμό της Ευρυτανίας, όταν δεν έχουμε παθολόγους, δεν έχουμε αναισθησιολόγους να γίνουν σωστά τα τακτικά χειρουργεία και που έχουμε έναν και μοναδικό ακτινολόγο…
Το νοσοκομείο λοιπόν πάει για κλείσιμο, αλλά θα κλείσει με ΜΕΘ… 
Καιρός να σκίσουμε τα πτυχία μας και να κρεμάσουμε τις ποδιές μας…»
Εφημεριδα Δημοκρατια

Άκρως επικριτικό το Lancet για την Ελλάδα που επέβαλε πρόστιμα στους άνω των 60 ετών – Αυθαίρετες διακρίσεις

Κοντόφθαλμη η πολιτική της Ελλάδος να επιβάλλει πρόστιμα στους άνω των 60 ετών επειδή είναι ανεμβολίαστοι αναφέρει το Lancet
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλλει πρόστιμα 100 ευρώ μηνιαίως στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών ήταν μια απαράδεκτη νομικά, ανήθικη πράξη, επαίσχυντος διαχωρισμός των πολιτών που η ελληνική κοινωνία επίσης κατά τρόπο απαράδεκτο αποδέχθηκε.
Το bankingnews είχε ταχθεί ξεκάθαρα κατά του μέτρου το οποίο προσβάλλει την ελεύθερη επιλογή του ανθρώπου και αποδεικνύει ότι η χώρα αυτή ακολουθεί ολισθηρό δρόμο…
Μετά από διάστημα σχεδόν 2,5 μηνών η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταργήσει αυτό το απαράδεκτο μέτρο.
Το διεθνούς φήμης περιοδικό Lancet στο οποίο δημοσιεύονται σχεδόν όλες οι μελέτες για την υγεία εδώ και 10ετίες σε άρθρο του επικρίνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλλει ηλικιακά κριτήρια στον εμβολιασμό.
Το Lancet ιδρύθηκε το 1823… δύο χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση του 1821 και έχει δημοσιεύσει τα περισσότερα ιατρικά και επιστημονικά άρθρα διεθνώς…
Τι υποστηρίζει το βρετανικό ιατρικό περιοδικό;
Ηλικιακή πολιτική εμβολιασμού της ελληνικής κυβέρνησης
Από τις 17 Ιανουαρίου 2022, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω στην Ελλάδα που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο κατά του COVID-19 επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ.
Εάν και πάλι αρνηθούν τον εμβολιασμό, το πρόστιμο αυτό θα αυξηθεί στα 100 ευρώ και θα συνεχιστεί μηνιαία χωρίς προκαθορισμένο τέλος.
Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στο ελληνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο αυτή τη στιγμή παλεύει με την ικανότητα ως απάντηση στην αύξηση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία που σχετίζονται με τον COVID-19. Περίπου 300.000 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι ανεμβολίαστα, περίπου το 2,7% του ελληνικού πληθυσμού.
Ο Έλληνας υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης φέρεται να είπε ότι «ο παράγοντας ηλικία είναι σημαντικός λόγω της επίδρασής του στη δημόσια υγεία», προφανώς αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έναντι της λοίμωξης. Στην Ελλάδα, περίπου το 90% των θανάτων λόγω COVID-19 αφορούν άτομα άνω των 60 ετών.
Το μέτρο φαίνεται να είναι μερικώς αποτελεσματικό.
Ειδήσεις σχετικά με την επιβολή προστίμου για αυτήν την ομάδα ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2021.
Σε εκείνο το σημείο, περίπου 520.000 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ήταν ανεμβολίαστα.
Η Ελλάδα δεν είναι το μόνο κράτος που επέβαλλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό — για παράδειγμα, στην Αυστρία, τον Ισημερινό και τη Γερμανία ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός για όλους τους ενήλικες.
Σε πολλές χώρες, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή τους δημόσιους και κρατικούς υπαλλήλους.
Το Κεμπέκ (μια επαρχία του Καναδά) εξέτασε το ενδεχόμενο να επιβάλει πρόστιμο σε οποιονδήποτε κάτοικο έχει αρνηθεί ένα εμβόλιο για τον COVID-19.
       Η Ελλάδα η μόνη χώρα που επέβαλλε πρόστιμο με ηλικιακά κριτήρια
Αλλά η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που επέβαλλε πρόστιμο σε μια ομάδα επειδή δεν εμβολιάστηκε με βάση αποκλειστικά την ηλικία. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο σχετικά με την εντολή εμβολιασμού της Ελλάδας είναι η απουσία αντίδρασης της κοινωνίας για τις διακρίσεις λόγω ηλικίας.
Το επιχείρημα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε αυτήν την ομάδα πληθυσμού είναι ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο απέναντι στον COVID-19 από τον γενικό πληθυσμό και επομένως η απόφαση να παραμείνουν ανεμβολίαστοι θα επιβάλει δυσανάλογη επιβάρυνση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Ωστόσο, το ίδιο ισχύει για όσους έχουν παχυσαρκία ή άλλες υποκείμενες παθήσεις υγείας.
Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου ήταν οι συνθήκες που χρησιμοποιήθηκαν για τη στρωματοποίηση της διαθεσιμότητας εμβολίων σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού σε πολλές χώρες. Ωστόσο, κανείς δεν προτείνει ή εγκρίνει την επιβολή προστίμων σε άτομα με υψηλότερους δείκτες μάζας σώματος που αρνούνται το εμβόλιο: πράγματι, όταν η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση για τον καρκίνο Cancer Research UK δημοσίευσε μια σειρά διαφημίσεων το 2018-2019 που είχαν στόχο απλώς να ευαισθητοποιήσουν μεταξύ της επιστημονικά αδιαμφισβήτητης σχέσης μεταξύ της παχυσαρκίας και μιας σειράς καρκίνων, επικρίθηκε για υπεραπλούστευση πολύπλοκων, πολυπαραγοντικών ζητημάτων.
Δεν πιστεύαμε ότι οποιαδήποτε παρόμοια απόφαση να επιβληθούν πρόστιμα στην κοινωνία με ηλικιακά κριτήρια θα είχε τόσο μικρή αντίδραση.
Το γεγονός ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης έγινε ευρέως αποδεκτή ως μια ρεαλιστική απόφαση έχει επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν το δικαίωμα των ηλικιωμένων στην αυτονομία και την αυτοδιάθεση.
Αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως δήλωση κατά του εμβολιασμού. Το Lancet Healthy Longevity υποστηρίζει πλήρως τα προγράμματα εμβολιασμού για τον COVID-19 και όσο το δυνατόν περισσότερες ασθένειες.
         Ανησυχητική εξέλιξη η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης
Ωστόσο, πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη που πρέπει να επισημανθεί.
Γιατί είναι αποδεκτό να επιβάλλονται πρόστιμα μόνο σε ηλικιωμένους όταν υπάρχουν άλλοι που διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο;
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ηλικία είναι ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου για τις περισσότερες μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, σημαίνει αυτό ότι είναι αποδεκτό να επιβάλλονται πρόστιμα σε ηλικιωμένους για τη δυσανάλογη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης;
Ο κίνδυνος του καθενός να χρειαστεί υγειονομική περίθαλψη ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Για παράδειγμα, εάν γεννήσετε, θα χρειαστείτε περισσότερους πόρους υγειονομικής περίθαλψης από ότι συνήθως.
Αυτό ισχύει και για όσους κάνουν extreme sports.
Η καθολική υγειονομική περίθαλψη λειτουργεί με βάση την ιδέα ότι όλοι πληρώνουν με ένα αναλογικό ποσό και ότι σας επιστρέφεται σε είδος τη στιγμή που την χρειάζεστε.
            Κοντόφθαλμη η πολιτική της Ελλάδος
Το να ξεχωρίζουμε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν είναι απλώς μεροληπτικό, είναι επίσης εκπληκτικά κοντόφθαλμο.
Μπορεί να μην έχουμε όλοι καρκίνο, αλλά όλοι θα γεράσουμε.
Εάν τέτοια μέτρα γίνουν δεκτά χωρίς αμφιβολία, τότε όχι μόνο αποδεχτήκαμε τις διακρίσεις εις βάρος ανθρώπων σε αυθαίρετη βάση, αλλά δεχθήκαμε επίσης ένα προηγούμενο που θα μπορούσε κάλλιστα να μας στοιχειώνει μερικές δεκαετίες στη συνέχεια.
Η ηλικία θα συνεχίσει να στοχοποιείται αν δεν το φωνάξουμε, και η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να επισημανθεί.