Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων προάγει τη μακροζωία,και δρα προληπτικά κατά του Alzheimer

Μία νεότερη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Mount Sinai, έδειξε ότι ο περιορισμός της λήψης θερμίδων, από τους υδατάνθρακες της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, ενεργοποιώντας δομές στον εγκέφαλο, που σχετίζονται με τη μακροβιότητα.

Tης Ανθής Αγγελοπούλου
Η νόσος Αλτσχάιμερ δυστυχώς αποτελεί την πρόκληση του αιώνα, καθώς κάθε 3,2 δευτερόλεπτα διαγιγνώσκεται και μία νέα περίπτωση της νόσου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), το 2017 είχαμε 50 εκατομμύρια ασθενείς με άνοια και αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε 131,5 εκατομμύρια έως το 2050 εάν δεν εφαρμοστούν παγκοσμίως αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου.
Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 2017 είχαμε περίπου 10 εκατομμύρια νέα περιστατικά ατόμων με άνοια.
Το γεγονός ότι η εκτίμηση είναι κατά 30% υψηλότερη από την πρόβλεψη του 2010 που χρησιμοποιήθηκε στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2012 δημιουργεί επιπλέον ανησυχία.

Να σημειωθεί ότι για την Ελλάδα ο επιπολασμός της άνοιας υπολογίζεται σε 9.59 (Ν.Α.= 5.48, Αγγειακή άνοια = 3.01), με βάση πρόσφατες μελέτες 3,6- 9,2% σε ηλικίες άνω των 65 ετών.
Ακόμη πιο πρόσφατη ελληνική μελέτη υπολογίζει τον επιπολασμό της άνοιας στο 5%.
Επιπλέον, το παγκόσμιο κόστος της άνοιας θα την καταστήσει ως μια ασθένεια που κοστίζει τρισεκατομμύρια δολάρια και ήδη, φαίνεται να υπερβαίνει την αγοραστική αξία των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου, όπως της Google, της  Exxon και της Apple.

Με δεδομένα όλα αυτά οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια έχουν εστιάσει τις προσπάθειες τους στο να αποκρυπτογραφήσουν τη νόσο, καθώς και τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της.

Μέχρι σήμερα από μελέτες που έχουν διεξαχθεί έχει διαφανεί ότι οι πολυφαινόλες, η βιταμίνη C συνδυαστικά με την E, όπως και η βιταμίνη Β12, δρουν ευεργετικά κατά της νόσου Alzheimer, ενώ αντίθετα η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου.

Μία νεότερη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Mount Sinai έδειξε ότι ο περιορισμός της λήψης θερμίδων από τους υδατάνθρακες της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, ενεργοποιώντας δομές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη μακροβιότητα.

Η εργασία έγινε σε πειραματόζωα και σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία διαφαίνεται ότι ορισμένες μορφές διατροφής πειραματικού τύπου πιθανόν να είναι σε θέση να απαλύνουν ή ακόμη να προκαλούν υποχώρηση των συμπτωμάτων της ασθένειας Alzheimer.

Για παράδειγμα στους ασθενείς με  Alzheimer, η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη δημιουργεί πλάκες που συσσωρεύονται στο εγκέφαλο.
Η ανωμαλία αυτή ευθύνεται για τη δραστηριοποίηση των πρωτεϊνών SIRT1 που επηρεάζουν το μεταβολισμό και τη γήρανση.
Η αύξηση των αμυλοειδών πλακών σχετίζεται με επιδείνωση της νόσου.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Mount Sinai διαπίστωσαν ότι η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη μειώθηκε στον εγκέφαλο πειραματόζωων όταν τους μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από υδατάνθρακες.
Ενώ, παρατήρησαν ότι η αύξηση των θερμίδων μέσω κορεσμένων λιπαρών ευθύνεται για το σχηματισμό περισσότερων πλακών βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο.

Η εργασία αυτή είναι η πρώτη, που εισηγείται τον περιορισμό των θερμίδων διατροφής, καθώς αυτό, μπορεί να ενεργοποιεί τους μηχανισμούς στον εγκέφαλο (πρωτεΐνες SIRT1 και α-σεκρετάση) που είναι σε θέση να προλαμβάνουν τη νευροπάθεια που προκαλεί η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων προάγει, όπως όλα δείχνουν, τη μακροζωία χωρίς να υπάρχουν βλάβες στον εγκέφαλο και αυτό πιθανότατα να είναι το «κλειδί» για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου.
πηγή του άρθρου:naftemporiki.gr
photo:google.gr
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

μάτιασμα-τι δεν γνωρίζατε για το ξεμάτιασμα

Δεκατρία πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την πίστη στο «μάτι» ή την βασκανία και για τις μεθόδους ξεματιάσματος.

2 στους 3 Έλληνες πιστεύουν στο μάτι
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Pew Research, το 66% των Ελλήνων πιστεύουν στο κακό μάτι. Ίδιο περίπου ποσοστό Ελλήννω, το 64%, δήλωσε ότι πιστεύει στα θαύματα.

Η εκκλησία αποδέχεται επίσημα το μάτι
Μάλιστα, ευχές κατά της βασκανίας έγραψε και ο Άγιος Βασίλειος.
Καθώς τα ιερά βιβλία της ορθοδοξίας γίνονται επίσημα αποδεκτά ως αναλλοίωτα κείμενα από το Σύνταγμα της Ελλάδας, δεν είναι να απορεί κανείς που το «μάτι» είναι διαδεδομένο στη χώρα μας.

Ο χριστιανισμός προσπάθησε να καταργήσει τα φυλαχτά ενάντια στη βασκανία
Η ΣΤ’ Οικουμενική Σύνοδος αποφάσισε να καθαιρεί και να αφορίζει κληρικούς και πιστούς που χρησιμοποιούσαν «φυλακτήρια» κατά της βασκανίας (μεταξένια νήματα, υφασμένα με τρίχες αρκούδες ή πουγκιά).
Ωστόσο, εξαιτίας της διαδεδομένης χρήσης τους, τελικά αναγκάστηκε να τα παραδεχτεί και να τα καθιερώσει.
Καταδίκασε μόνο εκείνα που είχαν να κάνουν με ασεβείς ή αιρετικές παραδόσεις.
Επιπλέον, σύμφωνα με την εκκλησία, μόνο ιερωμένος μπορεί να διαβάσει ευχή για «ξεμάτιασμα».

Το μάτι είναι πιο διαδεδομένο στη Μέση Ανατολή
Σε μεγάλο βαθμό, όμως, η πίστη στο «μάτι» είναι διαδομένη και στην Αφρική, την κεντρική και νότια Ασία και στις μεσογειακές χώρες.

Τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια θεωρούνται ότι ματιάζουν ευκολότερα
Αυτή η πεποίθηση είναι πιθανόν να προέκυψε από την επαφή ανθρώπων της Μεσογείου με βορειοευρωπαίους:
Όταν Βορειοευρωπαίοι έρχονταν σε μέρη όπου η πίστη στη βασκανία είναι διαδεδομένη, μην γνωρίζοντας αυτές τις πεποιθήσεις, δεν τηρούσαν κάποια «τοπικά έθιμα», όπως το να μην κοιτούν έντονα στα μάτια αγνώστους.
Επειδή στην πλειονότητά τους είχαν γαλάζια μάτια, οι ντόπιοι θεώρησαν ότι όσοι έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια, «ματιάζουν» ευκολότερα.

Η βασκανία είναι αρχαία υπόθεση
Η αρχή της βασκανίας τοποθετείαι στην Χαλδαία, από όπου διαδόθηκε στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ανάμεσα στους αρχαίους ημών προγόνους που παραδέχονταν την βασκανία ήταν ο Δημόκριτος, ο Αριστοτελης, ο Πλούταρχος, ο Ηλιόδωρος κ.α.

Τα παιδιά θεωρούνται πιο «ευαίσθητα» στο μάτι
Μάλιστα, οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν εφεύρει ειδική θεά για την φύλαξη των παιδιών από το κακό μάτι.

Τα «μέσα» προστασίας είναι πολλά
Από την αρχαιότητα ως σήμερα, χρησιμοποιήθηκαν ως «άμυνα» για το φθονερό μάτι χειρονομίες, σύμβολα, λίθοι, μέταλλα, φυτά και ζώα.
Από την αρχαία Ελλάδα προήλθε το… φτύσιμο «για να μη βασκαθούμε», ενώ στην Ιταλία διαδεδομένη ήταν η μούντζα και η fica (η έκταση δείκτη και μικρού δαχτύλου), καθώς και ένα φαλλικό φυλαχτό που κρεμούσαν στο λαιμό των παιδιών.

Στην ελληνική επαρχία, «έφτυναν» για άλλο λόγο
Τα «φτου να μην αβασκαθεί» που έλεγαν οι παλιοί π.χ. για ένα όμορφο μωρό, είχε το εξής νόημα:
Έφτυναν για να φύγει με το σάλιο όποιος φθόνος μπορεί να υπάρχει μέσα τους, για να μην μεταφερθεί στο «αντικείμενο του θαυμασμού».

Οι ανατολίτες πίστευαν ότι κακό μάτι «τρυπά» την αύρα
Σύμφωνα με μυστικιστικές και απόκρυφες παραδόσεις της ανατολής, κάθε άτομο περιβάλλεται από την αύρα του, ένα «ενεργειακό κουκούλι», το οποίο μπορεί να τρυπήσει από την ενέργεια του ματιού.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος ξεματιάσματος στην Ελλάδα είναι το νερό με το λάδι και οι ευχές
Οι πιο διαδεδομένες ευχές είναι οι «Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά» και «Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί, δωρεάν ελάβατε δωρεάν δότε ημίν», που πρέπει να ειπωθούν τρεις φορές, καθώς χύνονται τρεις σταγόνες λάδι σε νερό.
Αν διαλυθεί το λάδι και υπάρξει… χασμουρητό, σύμφωνα με τους «ειδικούς», το άτομο είναι ματιασμένο και πρέπει να ακολουθήσει μεγαλύτερη ευχή, που είναι διαφορετική από τόπο σε τόπο.
Το ξεμάτιασμα μπορεί να γίνει και από μακριά, αρκεί το άτομο που ξεματιάζει να έχει καλή πρόθεση και πνευματική σχέση με τον «πάσχοντα».

Στο τέλος του ξεματιάσματος… κουνιέσαι απ’ τη θέση σου
Αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, γίνεται για να φύγει η αρνητική ενέργεια.

Κάποιος μπορεί να μάθει την «τέχνη» του ξεματιάσματος μόνο σε άτομο του αντίθετου φύλου
Άγνωστο γιατί, αλλά διαφορετικά θεωρείται ότι… δεν θα πιάσει.
Το ίδιο ισχύει αν ο άρτι «ξεματιασμένος» πει «ευχαριστώ».
Επίσης, σύμφωνα με την παράδοση, η «διδασκαλία» της πρακτικής πρέπει να γίνει μέρα, από την ανατολή ως την δύση του ήλιου.
πηγή του άρθρου:in2life.gr
photo:google.gr
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

αυτοβελτίωση-πρακτικές που είναι καλό να θυμόμαστε

1#  Ο Steve Jobs είπε ότι αυτό που έκανε την Apple,Apple,δεν ήταν μόνο αυτά που επέλεξαν να κατασκευάσουν, αλλά και εκείνα τα projects που επέλεξαν να αγνοήσουν.
Επέλεξε με προσοχή που θα επενδύσεις τις προσπάθειες, τον χρόνο και τη δημιουργικότητα σου.

2#  Όσα λάθη και αν κάνεις και πάλι προπορεύεσαι από εκείνους που δεν προσπαθούν καν.

3#  Ποτέ μην πεις σε κάποιον ότι τα όνειρα του είναι αδύνατα.
Θα νιώσεις ανόητος όταν τα πραγματοποιήσει.

4#   Συνήθως δεν αναβάλουμε κάτι λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά λόγω του ότι φοβόμαστε να το αντιμετωπίσουμε.
Με το να αρχίσεις να διεκπεραιώνεις εκείνα που ανέβαλες, παίρνεις πίσω τη δύναμη σου και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση σου.
Αυτό θα σε συνοδέψει θετικά στις επόμενες προσπάθειες σου.

5#   Γέλα εύκολα. Ζητά συγνώμη.
Πες σε κάποιον πόσο σημαντικός είναι για σένα. Είναι οι μικρές στιγμές που διαμορφώνουν μια μεγάλη.

6#   Η ζωή είναι πολύ πιο όμορφη όταν πάψεις να προσπαθείς να εντυπωσιάσεις τους άλλους και απλά εστιάσεις στο να είσαι άνετα με τον εαυτό σου.

7#   Όταν το “Θέλω” γίνεται ισχυρότερο το “Πως” γίνεται πιο εύκολο.

8#   Πολύ συχνά κατακρίνουμε τους ανθρώπους λόγω του ότι έχουμε πολύ λίγη πληροφορία για αυτούς.
Αντί να κρίνουμε τους άλλους για το ποιοι είναι και τι κάνουν στη ζωή, ας κατανοήσουμε το γιατί είναι έτσι και τι τους οδήγησε εκεί που βρίσκονται.

9#   Αν θέλεις να νιώσεις πλούσιος,  μέτρα όλα εκείνα τα υπέροχα πράγματα που έχεις και που δεν μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
πηγή του άρθρου:lifecoachelina.com
~~~~~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

200.000 χιλιάδες άνθρωποι είναι πρόθυμοι να μετατραπούν σε... πειραματόζωα του Πλανήτη Άρη

200.000 χιλιάδες άνθρωποι από συνολικά 140 χώρες είναι πρόθυμοι να μετατραπούν σε... πειραματόζωα του Πλανήτη Άρη, αλλά μόνο 4 θα είναι οι... τυχεροί (;) που θα επιλεγούν για την αποστολή Mars One.

Ο επικεφαλής του παραπάνω προγράμματος εποικισμού του Άρη, Μπας Λάνσντορπ, οραματίζεται τον εποικισμό του Κόκκινου Πλανήτη και το 2022 θα αποσταλούν καθυστερημένα, μιας και η ελλιπής χρηματοδότηση άλλαξε τα αρχικά χρονικά πλάνα, οι πρώτοι τέσσερις εθελοντές, που αυτή τη φορά δεν θα επιστρέψουν, αλλά θα μείνουν εκεί για εφτά ολόκληρους μήνες, να αναμετρηθούν με τις ισχυρές ανεμοθύελλες, με συνθήκες που θα δοκιμάζουν μέχρι τελικής πτώσεως τις ψυχικές τους αντοχές και έναν τρόπο ζωής που ελάχιστα θα προσιδιάζει στις μέχρι τότε καθημερινές τους συνήθειες.

Στο μεταξύ, οι εταιρείες παραγωγής ήδη τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Αν όλα πάνε καλά, υπολογίζεται ότι θα πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός που θα έχει καλυφθεί ποτέ από τα μέσα ενημέρωσης, ένα διαστημικό Big Brother ένα πράγμα, που όμως, όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, θα έχει και εκπαιδευτικές, ας πούμε, προεκτάσεις, αφού θα δίνει χρήσιμες πληροφορίες στους πάντα ανυποψίαστους θεατές για την προέλευση της ζωής, την ηλικία του Σύμπαντος κ.ο.κ.
πηγή του άρθρου:enallaktikos.gr
~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

τα φυτά μπορούν να εντοπίσουν την παρουσία άλλων αντίπαλων φυτών

οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι τα φυτά μπορούν να εντοπίσουν την παρουσία άλλων αντίπαλων φυτών μέσα από διάφορα σημάδια

Βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Tübingen έδειξαν πώς ακριβώς τα φυτά έχουν την ικανότητα να επιλέγουν ανάμεσα σε εναλλακτικές αντιδράσεις υπό συνθήκες ανταγωνισμού.
Τα φυτά έχουν την ικανότητα να λαμβάνουν αποφάσεις, σε περίπτωση ανταγωνισμού με άλλα φυτά με τα οποία γειτνιάζουν, σε συνάρτηση με το μέγεθος και την πυκνότητα αυτών, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Tübingen.

Έχει ήδη αποδειχθεί ότι τα ζώα που αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό επιλέγουν την βέλτιστη κίνηση ανάμεσα σε διαφορετικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων της σύγκρουσης /αντιμετώπισης, της αποφυγής και της ανοχής, ανάλογα με την ανταγωνιστική ικανότητα των εχθρών τους σε σχέση με τη δική τους.

Για παράδειγμα, αν οι αντίπαλοί τους είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος ή δυνατότεροι, τα ζώα αναμένεται να παραιτηθούν και να επιλέξουν να αποφύγουν ή να ανεχθούν απλά τη αντιπαράθεση.
Τώρα επίσης οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι τα φυτά μπορούν να εντοπίσουν την παρουσία άλλων αντίπαλων φυτών μέσα από διάφορα σημάδια, όπως τη μείωση στην ποσότητα του φωτός ή την αναλογία του κόκκινου σε σχέση με τα μακρινά κόκκινα μήκη κύματος, τα οποία εμφανίζονται, όταν το φως φιλτράρεται μέσα από τα φύλλα.

Είναι γνωστό τώρα ότι αυτά τα σημάδια ανταγωνισμού πυροδοτούν δύο τύπους αποκρίσεων: την κάθετη επιμήκυνση ως αντιπαράθεση, κατά την οποία τα φυτά προσπαθούν να ξεπεράσουν και να καλύψουν με τη σκιά τους ανταγωνιστές και την ανοχή στη σκιά, η οποία στην ουσία πρόκειται για προσαρμογή σε περιορισμένες συνθήκες φωτισμού.

Κάποια φυτά (όπως τα κλωνικά) μπορεί να επιδείξουν και μια συμπεριφορά αποφυγής ως ένα τρίτο τύπο απόκρισης: απομακρύνονται από τους ανταγωνιστές με τους οποίους γειτνιάζουν.
«Αυτές οι τρεις εναλλακτικές αποκρίσεις των φυτών στον ανταγωνισμό του φωτός έχουν αναφερθεί πολλές φορές στην ερευνητική βιβλιογραφία», τονίζει ο Michal Gruntman, ο κύριος συγγραφέας του άρθρου.
«Στην έρευνά μας, θέλαμε να ανακαλύψουμε αν τα φυτά μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορες αποκρίσεις και να τις ταιριάξουν με το σχετικό μέγεθος και την πυκνότητα των αντιπάλων τους»

Για να μπορέσουν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το φυτό Potentilla reptans σε εργαστηριακές συνθήκες όπου υπήρχε ανταγωνισμός ως προς το φως.
Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν ειδικά φίλτρα που μείωναν ανάλογα την ποσότητα το κόκκινου και του μακρινού κόκκινου φωτός κι έτσι μπόρεσαν να κατασκευάσουν μια αρκετά ρεαλιστική προσομοίωση του ανταγωνισμού για φως.

Αλλάζοντας τόσο το ύψος, όσο και την πυκνότητα της «απειλής», οι ερευνητές μπόρεσαν να αναπαραστήσουν διαφορετικά σενάρια ανταγωνισμού για το φως ανάμεσα σε δύο φυτά.
Ανακάλυψαν ότι το Potentilla reptans έχει την ικανότητα να επιλέξει την βέλτιστη απόκρισή του σε σχέση με τον ανταγωνιστή.

Έτσι, όταν υποτίθεται ότι ο ανταγωνιστής ήταν αρκετά πυκνός, αλλά όχι τόσο ψηλός, τα φυτά αναπτύσσονταν κάθετα ως απάντηση αντίδρασης.
Ωστόσο, όταν ο ανταγωνιστής ήταν πιο ψηλός και δεν μπορούσε να ξεπεραστεί εύκολα, τα φυτά επεδείκνυαν μια προσαρμοστική συμπεριφορά στη σκιά.
Τέλος, όταν οι αντίπαλοι είχαν αρκετά χαμηλό ύψος, αλλά είχαν έκταση, τα φυτά επεδείκνυαν μια συμπεριφορά αποφυγής, επεκτεινόμενα πλευρικά προς την αντίθετη κατεύθυνση.
~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:enallaktikidrasi.com
~~~~~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

το φτωχότερο 50% της μεσαίας τάξης θυσιάζεται για το πλουσιότερο 1%

Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει καρπωθεί διπλάσια ανάπτυξη από το φτωχότερο 50%, ενώ υποτονική ή μηδενική είναι η βελτίωση της θέσης της μεσαίας τάξης σε Ευρώπη και ΗΠΑ. 

Αποκαλυπτική έρευνα για τις ανισότητες.Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Tα φτωχότερα στρώματα του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν δει τα εισοδήματα τους να αυξάνονται σημαντικά μετά το 1980 χάρη στην υψηλή ανάπτυξη στην Ασία, αλλά το πλουσιότερο 1% έχει καρπωθεί διπλάσια ανάπτυξη από το φτωχότερο 50% στο διάστημα αυτό.
Εν τω μεταξύ, η εισοδηματική ανάπτυξη είναι υποτονική ή ακόμα και μηδενική για άτομα με εισόδημα που κινείται ανάμεσα στα επίπεδα του φτωχότερου 50% και του πλουσιότερου 1%.
Αυτό αφορά όλα τα μεσαία και χαμηλού εισοδήματος κοινωνικά στρώματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης για την παγκόσμια ανισότητα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.
Την έκθεση έχει επιμεληθεί ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής των Thomas Piketty και βασίζεται σε στοιχεία που συνέλεξαν 100 ερευνητές σε πάνω από 70 χώρες.
Η συρρίκνωση της δημόσιας περιουσίας
Σύμφωνα με την έκθεση, η ισορροπία ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο πλούτο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τα επίπεδα της ανισότητας.
Οι ερευνητές διαπιστώνουν πως από το 1980, μεγάλο μέρος του δημόσιου πλούτου μεταφέρθηκε στα χέρια ιδιωτών, τόσο στις πλούσιες όσο και στις αναδυόμενες χώρες.
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφηκε αύξηση στον καθαρό ιδιωτικό πλούτο, από το 200 με 350% του εθνικού εισοδήματος στις πιο πλούσιες χώρες το 1970 στο 400 με 700% σήμερα.
Η άνοδος αυτή έμεινε σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη από την κρίση του 2008 ή από τις «φούσκες» σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ισπανία.
Στον αντίποδα, ο καθαρός δημόσιος πλούτος έχει υποχωρήσει σε όλες τις χώρες μετά τη δεκαετία του 1980.
Στη Ρωσία και την Κίνα μειώθηκε από το 60 με 70% του εθνικού πλούτου στο 20 με 30%.
Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο καθαρός δημόσιος πλούτος -τα δημόσια στοιχεία ενεργητικού πλην το δημόσιο χρέος -είναι αρνητικός, ενώ είναι οριακά θετικός σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Γαλλία.
Οι μόνες εξαιρέσεις στη γενικότερη πτώση της δημόσιας περιουσίας είναι οι χώρες με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και μεγάλα κρατικά επενδυτικά ταμεία, όπως η Νορβηγία.
Η έκθεση διαπιστώνει ακόμα πως η αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας σε συνδυασμό με τις μεγάλες μεταφορές δημόσιου πλούτου στον ιδιωτικό τομέα, έχουν οδηγήσει και σε μεγάλες ανισότητες στον ατομικό πλούτο.
Οι ανισότητες αυτές είναι ιδιαίτερα μεγάλες στις ΗΠΑ, όπου το 2014 το πλουσιότερο 1% κατείχε το 39% του συνολικού πλούτου, έναντι 22% το 1980.
Στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο αντίθετα, η ανισότητα στον ατομικό πλούτο διευρύνθηκε με πιο ήπιο ρυθμό, κυρίως λόγω της αύξησης της αύξησης της αξίας της ακίνητης περιουσίας της μεσαίας τάξης και τα χαμηλότερα επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Οι διαφορές Ευρώπης και ΗΠΑ
H ανισότητα έχει διευρυνθεί σε όλες τις χώρες τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό. Στις ΗΠΑ, το 1% είχε το 11% του εθνικού εισοδήματος, το οποίο αυξήθηκε στο 20% το 2016.
Το φτωχότερο 50% είχε το 21% του εισοδήματος το 1980, το οποίο υποχώρησε στο 13% πέρυσι.
Στην Ευρώπη οι αλλαγές δεν ήταν τόσο ραγδαίες την ίδια περίοδο.
Το πλουσιότερο 1% ήλεγχε το 10% του εθνικού εισοδήματος και το μερίδιο του αυξήθηκε στο 12% στο τέλος της περιόδου αυτής, ενώ το φτωχότερο 50% διατήρησε ένα μερίδιο 23%.
Μπορεί να αντιστραφεί η πορεία αύξησης των ανισοτήτων;
H έκθεση προβλέπει πως μπορεί να εξελιχθεί η παγκόσμια ανισότητα ως το 2050 σε τρία διαφορετικά σενάρια.
* Στο πρώτο σενάριο, η τάση των τελευταίων τριών δεκαετιών συνεχίζεται απρόσκοπτα, με αποτέλεσμα μια ήπια αύξηση της ανισότητας.
* Στο δεύτερο σενάριο, ο κόσμος ακολουθεί την πορεία των ΗΠΑ και η ανισότητα επιδεινώνεται δραματικά.
* Στο τρίτο σενάριο, αν ο κόσμος ακολουθήσει την πορεία της Ευρώπης, η παγκόσμια ανισότητα θα υποχωρήσει.
Οι οικονομολόγοι που επιμελήθηκαν την έκθεση, υποστηρίζουν πως η καταπολέμηση της ανισότητας απαιτεί μια σημαντική μετατόπιση στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.
Οι ίδιοι τάσσονται υπέρ μιας πιο προοδευτικής φορολόγησης και τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χρηματοοικονομικού αποθετηρίου στο οποίο θα καταγράφεται η ιδιοκτησία χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού.
Επιπλέον, τονίζουν την ανάγκη για πιο ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση και για δημόσιες επενδύσεις στην εκπαίδευση, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2017 στο euro2day.gr
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

τι θα μαγειρέψω σήμερα-σουφλέ τυριών με ψωμί του τοστ

η παλαιότερη αναφορά στο σουφλέ αποδίδεται στον Γάλλο μάγειρα Vincent de la Chapelle , γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα.

ένα σουφλέ -γαλλικά:  [su.fle]- είναι ένα πιάτο με βάση το αυγό το οποίο δημιουργήθηκε στις αρχές του δέκατου όγδοου αιώνα στη Γαλλία.
εμείς ας δούμε:

ένα απλό και γρήγορο σουφλέ  τυριών με ψωμί του τοστ

ένα γρήγορο και πανεύκολο σουφλέ για όταν δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας να μαγειρέψουμε κάτι που χρειάζεται περισσότερη ώρα

και θα χρειαστoύμε
ψωμί του τοστ -όσες φέτες χωράει ο πάτος του πυρέξ που θα χρησιμοποιήσετε
300 γραμμάρια τυρί σε φέτες-ή γκούντα,ή ένταμ ή μοτσαρέλα
150 γραμμάρια ανθότυρο  χωρίς αλάτι -προαιρετικά
2 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
λίγη κανέλα, μπαχάρι και πιπέρι
100 γραμμάρια γαλέτα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,κατά προτίμηση ανάλατο,
και λίγο επιπλέον για να βουτυρώσετε το πυρέξ
γαλοπούλα ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σας
πιπεριές ή/ και μανιτάρια -προαιρετικά
και πως το κάνουμε
βήμα 1ο
απλώστε ελάχιστο βούτυρο στον πάτο του πυρέξ που θα χρησιμοποιήσετε και στρώστε με τις φέτες από το ψωμί του τοστ.
κόψτε τις έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσά τους.
αν θέλετε το σουφλέ να βγει πιο μαλακό, μπορείτε να αφαιρέσετε την κόρα.
αν πάλι το προτιμάτε πιο τραγανό, αφήστε τις.
βήμα 2ο
στη συνέχεια, απλώστε άνετα πάνω στο ψωμί τη μισή ποσότητα του τυριού έτσι ώστε να μην καλύπτει η μία φέτα την άλλη.
για να γίνει πιο γλυκό το σουφλέ, μπορείτε να λιώσετε το ανθότυρο με ένα πιρούνι και να απλώσετε τη μισή ποσότητα από πάνω.
προσθέστε, επίσης, τ' αλλαντικά και τις πιπεριές ή τα μανιτάρια, αφού πρώτα τα κόψετε σε μικρά κομμάτια για να ψηθούν καλύτερα.
βήμα 3ο
επαναλάβετε τα ίδια ακριβώς βήματα και φτιάξτε ακόμα μία ίδια στρώση.
μόλις τελειώσετε, προσθέστε και τη γαλέτα.
βήμα 4ο
χτυπήστε τα αυγά μαζί με το εβαπορέ και τα μπαχαρικά και στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα από πάνω σιγά- σιγά έτσι ώστε να απλωθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία.
βήμα 5ο
βάλτε στον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά.
μόλις ετοιμαστεί, ανοίξτε την πόρτα του φούρνου και αφήστε το να κρυώσει για λίγο.
αν το βγάλετε αμέσως, δεν θα μπορείτε να το κόψετε εύκολα.
πηγή:mama365.gr

το Facebook απαγόρευσε τη διαφημιστική προώθηση των κρυφονομισμάτων

Το Facebook αποφάσισε να απαγορεύσει όλες τις διαφημίσεις κρυπτονομισμάτων

Το Facebook έκανε γνωστό ότι εφεξής θα μπλοκάρει κάθε διαφημιστική προώθηση οποιωνδήποτε προϊόντων και υπηρεσιών αφορούν κρυπτονομίσματα, πιο γνωστό εκ των οποίων είναι το Bitcoin.

Όπως δήλωσε το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, παραμένει πάντα ανοιχτό στις αναδυόμενες τεχνολογίες, αλλά πολλές εταιρείες δεν ενεργούν με «καλή πίστη», όταν διατυμπανίζουν τις αρετές των κρυπτονομισμάτων, δελεάζοντας νέους πελάτες.

Τελευταία, έχει εμφανισθεί ένα νέο κύμα τέτοιων εικονικών-ψηφιακών νομισμάτων, που έρχονται να εκμεταλλευθούν τη φήμη του Bitcoin.

 Το Facebook, σύμφωνα με το BBC, ενθαρρύνει πια τους χρήστες να αναφέρουν τυχόν διαφημίσεις κρυπτονομισμάτων, τις οποίες το «δίχτυ» ασφαλείας του δικτύου δεν θα έχει πιάσει, καθώς παραδέχθηκε ότι το ίδιο δεν είναι δυνατό να τις εντοπίσει όλες.

Πολλές διαφημίσεις καλούν τους καταναλωτές να προαγοράσουν νέα κρυπτονομίσματα, προτού καν αυτά εμφανισθούν επίσημα (η διαδικασία λέγεται ICO-Initial Coin Offering), με την ελπίδα ότι στο μέλλον θα βγουν πιο κερδισμένοι, όταν -και αν- αυξηθεί η αξία του νομίσματος.
Όμως, καθώς δεν υπάρχει κάποιο ρυθμιστικό πλαίσιο να προστατεύει τους «επενδυτές», οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους να πέσουν θύμα απάτης.

Η άντληση χρημάτων μέσω ICO ενός κρυπτονομίσματος που δεν υπάρχει καν, έχει ήδη απαγορευθεί στη Ν.Κορέα και στην Κίνα, ενώ και άλλες χώρες προειδοποιούν ότι αποτελεί άκρως ριψοκίνδυνη πρακτική.

Η χρήση του Facebook για να δημιουργηθεί «θόρυβος» γύρω από ένα κρυπτονόμισμα, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική μέθοδος για την προσέλκυση πρόθυμων να αγοράσουν το νέο νόμισμα, ιδίως αν κάποιος διάσημος χρήστης το «υιοθετήσει».

Το Facebook ξεκαθάρισε ότι φράσεις του τύπου
«Νέα ICO! Αγοράστε νομίσματα τώρα με έκπτωση 15%» ή «Χρησιμοποιείστε τα κεφάλαιά της σύνταξής σας για να αγοράσετε Bitcoin» δεν θα επιτρέπονται πλέον.
πηγή του άρθρου:sofokleousin.gr
photo:google.gr
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Πέμπτη 01-02-2018, καλημέρα με μιά φωτογραφία

φωτογραφίες από το Γαλάτσι

Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη.
Γιατί και το τραγούδι το φορτώσαμε με τόσες μουσικές που σιγά – σιγά βουλιάζει
και την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ που φαγώθηκε από τα μαλάματα το πρόσωπό της
κι είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά.
απόσπασμα από το ποίημα "Ένας γέροντας στην ακροποταμιά" από το "Ημερολόγιο Καταστρώματος Β" του Σεφέρη

γενική πρόγνωση καιρού και ειδική για το Γαλάτσι-Πέμπτη 01/02/2018


γενική πρόγνωση καιρού

Ενίσχυση των νοτιάδων, μικρή άνοδο της θερμοκρασίες και αυξημένες νεφώσεις στη δυτική Ελλάδα και στο νότιο και Ανατολικό Αιγαίο περιμένουμε την Πέμπτη 01/02/2018.
Τοπικές ασθενείς βροχές ενδέχεται να σημειωθούν στις παραπάνω περιοχές, κυρίως από το μεσημέρι και μετά.
Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά ή ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη λόγω ομίχλης, ενώ σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα επικρατεί παγετός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 17 και τοπικά 18 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, από 2 έως 13 στη βόρεια Ελλάδα, από 3 έως 14 στη δυτική Ελλάδα, από 4 έως 15 στο βόρειο Αιγαίο και από 6 έως 17 και τοπικά 18 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα ορεινά θα κυμανθούν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε νοτιάδες και θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 5 και τοπικά μετά το μεσημέρι τα 6 με 7 μποφόρ.
http://www.weather.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~

πρόγνωση καιρού για το Γαλάτσι, Αττική

Γαλάτσι: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12.5°C έως 14.6°C.
Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς.
Η ταχύτητα του ανέμου θα είναι 3 μποφόρ με νότιο νοτιοδυτική κατεύθυνση.
Ο καιρός θα περιλαμβάνει μόνο ξαστεριά από την αρχή έως το τέλος, χωρίς αλλαγές.
Μπορείτε να περιμένετε ένα πολύ καθαρό ουρανό, κατάλληλο για υπαίθριες δραστηριότητες όπως το μπάσκετ, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία στο τέλος της νύχτας θα κυμανθεί γύρω στους 12.6 βαθμούς.
kairos.gr
~~~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr