Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Ζίγκμουντ Μπάουμαν: «Δεν είναι κρίση, είναι αναδιανομή πλούτου»

Ζίγκμουντ Μπάουμαν: «Δεν είναι κρίση, είναι αναδιανομή πλούτου»
Ο επίτιμος καθηγητής κοινωνιολογίας Ζίγκμουντ Μπάουμαν μιλά για την κρίση, τον καταναλωτισμό, τις μορφές αντίστασης, την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και το πώς βλέπει το μέλλον.

Τη συνέντευξη πήραν η Ντίνα Δαβάκη και ο Δημήτρης Μπούκας για την εφημερίδα Η Εποχή.

Η Ελλάδα και η Νότια Ευρώπη διέρχονται μια παρατεταμένη οικονομική κρίση και δέχονται συνέχεια σκληρά μέτρα λιτότητας. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτά που συμβαίνουν;

Τα μέτρα συνδέονται με τα δάνεια που ζητούνται. Είναι σημαντικό όμως να δει κανείς για ποιο σκοπό χρησιμοποιούνται τα δάνεια που δίνονται στην Ελλάδα. Αν χρησιμοποιούνται για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε απλά τρέφεται η ρίζα του προβλήματος και οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν αμείωτες. Οι οικονομικές κρίσεις έχουν να κάνουν όχι με καταστροφή του πλούτου, αλλά με αναδιανομή του. Σε κάθε κρίση υπάρχουν πάντα κάποιοι που κερδίζουν περισσότερα χρήματα σε βάρος των άλλων. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, μετά την κρίση έχει παρατηρηθεί μια αργή ανάκαμψη, όμως το 93% του επιπλέον ΑΕΠ που δημιουργήθηκε, κατέληξε μόνο στο 1% του πληθυσμού.

Στα βιβλία σας έχετε πολλές φορές αναφερθεί στον καταναλωτισμό της σύγχρονης, μετανεωτερικής κοινωνίας. Σε τι βαθμό υπάρχει συμβατότητα μεταξύ καταναλωτισμού και μέτρων λιτότητας; 
Μέχρι το 1970, υπήρχε μια κυρίαρχη κουλτούρα αποταμίευσης και οι άνθρωποι δεν ξόδευαν χρήματα αν δεν τα είχαν προηγουμένως κερδίσει. Μετά το 1970, και με τη συνδρομή πολιτικών όπως ο Ρέϊγκαν, η Θάτσερ και θεωρητικών όπως ο Φρίντμαν, το καπιταλιστικό σύστημα αντιλήφθηκε ότι υπήρχε παρθένο έδαφος που μπορούσε να κατακτηθεί. Η Ρόζα Λούξεμπουργκ ήταν αυτή που είχε πει ότι ο καπιταλισμός αναζωογονείται μέσω νέων παρθένων περιοχών. Αλλά προέβλεψε λανθασμένα ότι όταν το σύστημα κατακτήσει όλα τα παρθένα εδάφη θα καταρρεύσει. Αυτό που δεν προέβλεψε ήταν ότι ο καπιταλισμός θα αποκτούσε την ικανότητα να δημιουργεί τεχνητές παρθένες περιοχές και να τις κατακτά. Μία από αυτές είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν χρέη. Έτσι εφευρέθηκαν οι πιστωτικές κάρτες.

Διαμορφώθηκε λοιπόν μια κουλτούρα διαφορετική από αυτή της αποταμίευσης. Τώρα πλέον μπορούσε κανείς να ξοδεύει χρήματα που δεν είχε αποκτήσει. Η φάση μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης, που διήρκεσε από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, βασίστηκε σε αυτήν ακριβώς την πίεση για δανεισμό. Κι όταν κανείς χρωστούσε η αντίδραση των τραπεζών δεν ήταν όπως παλιότερα, να στείλουν τον κλητήρα, αλλά το αντίθετο: έστελναν ένα πολύ ευγενικό γράμμα, με το οποίο προσέφεραν ένα νέο δάνειο για να αποπληρωθεί το προηγούμενο χρέος! Αυτό συνεχίστηκε για τριάντα χρόνια, μέχρι που ο Κλίντον εισήγαγε τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου, που σήμαινε ότι ακόμη και οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδά τους με τα έσοδα, μπορούσαν να πάρουν στεγαστικά δάνεια κλπ. Τελικά αυτή η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και έτσι δημιουργήθηκε η χρηματοπιστωτική κρίση.

Παρόλα αυτά, η καπιταλιστική οικονομία φαίνεται να αντέχει.
Είχαμε, για παράδειγμα, το κίνημα «Καταλάβετε τη Wall Street», το οποίο έτυχε μεγάλης προσοχής από τα ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο. Στο μόνο μέρος που δεν έγινε αισθητό ήταν στην ίδια τη Wall Street, η οποία λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο! Και αυτό είναι το πρόβλημα. Κυριαρχεί η ιδέα, στο μυαλό της κας Μέρκελ και των άλλων πολιτικών, ότι ο μόνος τρόπος είναι να υποστηρίζονται οι τράπεζες για να μπορούν να δίνουν περισσότερα δάνεια. Αλλά αυτή είναι μια πολύ κοντόφθαλμη πολιτική, αφού αυτή η παρθένα περιοχή του καπιταλισμού έχει πια εξαντληθεί: Οποιοσδήποτε μπορούσε να χρεωθεί, έχει χρεωθεί! Ακόμα και τα εγγόνια σας είναι ήδη χρεωμένα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Θα πληρώνουν αυτά τα τριάντα χρόνια καταναλωτικού οργίου. Κι ενώ στην αρχή η παρθένα περιοχή των ανθρώπων που χρεώνονται απέφερε τεράστια κέρδη, βαθμιαία τα κέρδη αυτά λιγόστεψαν και τώρα είναι μηδαμινά, σύμφωνα με το νόμο της φθίνουσας απόδοσης. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα τώρα είναι ότι η χώρα επενδύει σε φαντάσματα, αυτό ακριβώς είναι οι τράπεζες που δίνουν δάνεια!

Ποια είναι η διέξοδος, αν, όπως είπατε σε μια ομιλία σας, «έχει το μέλλον Αριστερά»;
Μού ζητάτε να απαντήσω ένα ερώτημα το οποίο πολύ πιο έξυπνοι άνθρωποι, όπως ο Στίγκλιτς, δυσκολεύονται να απαντήσουν.Είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν ριζικές λύσεις. Κι εκείνο που με ανησυχεί, είναι ότι μεταξύ των πολιτικών θεσμών που έχουμε στη διάθεση μας, δεν υπάρχει ούτε ένας που να είναι σε θέση να παράσχει μακροπρόθεσμες λύσεις. Όλες οι κυβερνήσεις υπόκεινται στους, κατά τον R.D.Laing[1], διπλούς δεσμούς, που στην περίπτωση των κυβερνήσεων, για να χρησιμοποιήσω μια αναλογία, συνίστανται στις πιέσεις που δέχονται. Από τη μία για να επανεκλεγούν πρέπει να αφουγκράζονται τα αιτήματα του λαού, εκούσια ή ακούσια, και να υποσχεθούν την ικανοποίησή τους. Από την άλλη, όλες οι κυβερνήσεις, δεξιές και αριστερές, αδυνατούν να τηρήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις λόγω των χρηματιστηρίων και των τραπεζών. Για παράδειγμα, όταν η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σαρκοζί συναντήθηκαν μια Παρασκευή να διαβουλευτούν για το μνημόνιο της Ελλάδας, έλαβαν και κοινοποίησαν κάποιες αποφάσεις, και έτρεμαν όλο το σαββατοκύριακο μέχρι να ανοίξουν τα χρηματιστήρια τη Δευτέρα.

Δεν ξέρω αν η άποψη του Laing είναι σωστή ή λάθος ως προς την οικογένεια, αλλά θεωρώ ότι έχω δίκιο όταν υποστηρίζω πως ισχύει στην περίπτωση των κυβερνήσεων.Ο κόσμος ψηφίζει από απογοήτευση. Εχουμε ολοένα και πιο συχνές εναλλαγές Δεξιάς και Αριστεράς. Στα πλαίσια της ίδιας κρίσης, ο αριστερός Θαπατέρο ηττήθηκε από τον δεξιό Ραχόι στην Ισπανία, ενώ στη Γαλλία ο δεξιός Σαρκοζί αντικαταστάθηκε από τον σοσιαλιστή Ολάντ. Αυτό ακριβώς εννοώ με τον όρο διπλοί δεσμοί. Από τη μία η πίεση του εκλογικού σώματος και από την άλλη το παγκόσμιο κεφάλαιο, χρηματιστήρια, τράπεζες, επενδυτές, που υπερβαίνουν οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Μέχρι και οι ΗΠΑ είναι καταχρεωμένες. Φαντάζεστε να ζητήσουν οι δανειστές της αμερικανικής κυβέρνησης άμεση εξόφληση του χρέους; Η αμερικανική οικονομία θα καταρρεύσει εν ριπεί οφθαλμού. Σε συνθήκες διπλών δεσμών, τόσο στην ψυχολογία όσο και στην μακροοικονομία, δεν υπάρχει επιτυχής διαφυγή. Πρέπει να αλλάξει το σύστημα εκ βάθρων και αυτό χρειάζεται χρόνο.

Ναι, χρειάζεται ριζική λύση. Ποιά η γνώμη σας για τα κινήματα στη Νότια Ευρώπη; Εμείς ελπίζουμε πως τα κινήματα βάσης φαίνονται να ενισχύονται ολοένα. Είναι η πρώτη φορά, που στην Ελλάδα παρατηρούνται ομοιότητες με τα μέσα της δεκαετίας του ’70, μετά την πτώση της δικτατορίας. Υπάρχει συσπείρωση των πολιτών και νομίζουμε πως είναι πολύ καλός οιωνός και ελπιδοφόρος.
Είναι η μόνη ελπίδα. Στο «Ημερολόγιο μιας κακής χρονιάς» ο Νοτιοαφρικανός συγγραφέας Κούτσι επανεξετάζει τις βασικές αρχές που διέπουν τη σκέψη μας, τα θεμέλια του στοχασμού μας, που θεωρούνται δεδομένα. Ο αρχαίος ελληνικός όρος είναι «δόξα» και υποδηλώνει τις ιδέες με βάση τις οποίες σκεπτόμαστε, που όμως δεν αμφισβητούμε (ΣτΜ «δοξασία» στα νέα ελληνικά). Μας διευκολύνουν να κατανοήσουμε τι γίνεται γύρω μας ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε, αλλά δεν υπόκεινται σε έλεγχο. Τις αποδεχόμαστε σιωπηρά.  Ο Κούτσι τις θέτει σε αμφισβήτηση. Και λέει λοιπόν: «Αν θέλουμε πόλεμο, τον έχουμε. Αν επιθυμούμε ειρήνη, μπορούμε να την αποκτήσουμε. Αν αποφασίσουμε πως τα έθνη πρέπει να δρουν σε καθεστώς ανταγωνισμού και όχι φιλικής συνεργασίας, αυτό θα γίνει». Επομένως, κάθε αλλαγή είναι εφικτή.
Είναι θέμα πολιτικής βούλησης…

Στη θέση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, μπορούμε να έχουμε συνεταιρισμούς. Oταν έκανα τη διατριβή μου για υφηγεσία στο LSE, το θέμα μου ήταν η κοινωνιολογική ανάλυση του βρετανικού εργατικού κινήματος. Πώς από την παρακμή του στο τέλος του 19ου αιώνα εδραιώθηκε και απέκτησε ισχύ τον 20ο. Δεν έγινε χάρη στις τράπεζες, ούτε χρηματοδοτήθηκε από ιδρύματα. Ενισχύθηκε όμως από το συνεταιρισμό καταναλωτών Ροτσντέιλ, που ήταν ο πρώτος συνεταιρισμός το 19ου αιώνα. Τα μέλη του αποφάσισαν να σταματήσουν να αγοράζουν από τα μαγαζιά, να μην πληρώνουν τους κεφαλαιούχους, αλλά να διανέμουν τα έσοδα του συνεταιρισμού στα μέλη του και στις τοπικές κοινότητες. Ο Ροτσντέιλ δεν ήταν ο μόνος, υπήρχαν κι άλλοι. Υπήρχαν τα ταμεία αλληλοβοήθειας, που με μια μικρή συνδρομή, τα μέλη σε περίπτωση δυσκολίας μπορούσαν να δανειστούν χρήματα και να μην καταφύγουν στην τράπεζα. Αυτά τα ταμεία δεν ήταν κερδοσκοπικά. Επομένως δεν είναι αποκύημα της φαντασίας του Κούτσι, αλλά εφικτό το να γίνουν αλλαγές. Προΰποθέτουν όμως επανάσταση στο επίπεδο της κουλτούρας και νοοτροπίας.

Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν παρόμοιες πρωτοβουλίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, που παρακάμπτουν το μεσάζοντα και αγοράζουν από τους παραγωγούς και πωλούν σε τιμές κόστους απευθείας στους καταναλωτές. Μόνο έτσι μπορούν να αντεπεξέλθουν οι πολίτες , των οποίων η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί στο μισό από τις αλλεπάλληλες περικοπές. Πρόκειται για έγκλημα…

Αν τελικά η αλλαγή νοοτροπίας έχει αρχίσει, είναι μια αργή και μακροπρόθεσμη διαδικασία, που πρέπει να υπερνικήσει ισχυρότατους αντιπάλους. Ετσι όταν μιλάμε για λύσεις, το μείζον πρόβλημα δεν είναι το να βρούμε το τι είναι αναγκαίο να γίνει. Σ’ αυτό εύκολα μπορούμε να πετύχουμε σύγκλιση απόψεων. Το θέμα είναι το ποιός θα το κάνει.

Μήπως οι αγανακτισμένοι πολίτες;
Σίγουρα όχι τα πολιτικά κόμματα, οποιασδήποτε απόχρωσης. Ούτε οι κυβερνήσεις, που δεν ελέγχουν την οικονομία, οι δυνάμεις τις οποίας είναι παγκόσμιες. Τα κράτη είναι εξ ορισμού υποχρεωμένα να δρουν στα πλαίσια της επικράτειάς τους. Η οικονομία δεν ασχολείται πλέον με το τοπικό επίπεδο, τη νομοθεσία του τόπου, τις προτιμήσεις ή σύστημα αξιών των κατοίκων του. Μόλις διαπιστωθεί σύγκρουση, παίρνουν τα laptop, τα i-pad και i-phones και μετακομίζουν σε χώρες σαν το Μπανγκλαντές, όπου βρίσκουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε εργατικά χέρια που κοστίζουν 2 δολάρια τη μέρα.  Υπάρχει αυτό που ο Ισπανός κοινωνιολόγος Μανουέλ Καστέλς αποκαλεί «χώρο των ροών» (space of flows). Εκατομμύρια δολλάρια μεταφέρονται ελεύθερα, με το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή. Έτσι λοιπόν, από τη μια μεριά έχουμε την εξουσία που είναι απελευθερωμένη από τον πολιτικό έλεγχο, και από την άλλη έχουμε την πολιτική, που συνεχώς πάσχει από έλλειμα εξουσίας, μια και η εξουσία εξατμίζεται στον χώρο των ροών.

Εννοείτε ότι η πολιτική είναι τοπική, ενώ η εξουσία παγκόσμια…
Ακριβώς. Και ο πιο αδύναμος κρίκος δεν είναι η κοινότητα, η πόλη ή οποιαδήποτε άλλη μορφή τοπικότητας, αλλά το ίδιο το κράτος, που είναι παγιδευμένο μεταξύ δύο πυρών, του έθνους από τη μια και των αγορών από την άλλη. Και οι πρωτοβουλίες που αναφέρατε γεννιούνται στο υπο-εθνικό επίπεδο. Οι θεσμοί του εθνικού επιπέδου (κόμματα, κυβέρνηση, βουλή κλπ.) δε μπορούν  να αντεπεξέλθουν στη διπλή αυτή πίεση.

Οι πολίτες στην προσπάθεια τους να προστατευθούν από τις επιπτώσεις αυτών των ανώνυμων δυνάμεων της αγοράς, αντιδρούν με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή οργανώνονται με γνωστούς τους, γείτονες, με όλους αυτούς με τους οποίους αντιλαμβάνονται από κοινού πως η βελτίωση του τόπου τους θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλους και δεν είναι ανταγωνιστικό παιχνίδι με νικητές και ηττημένους.

Γίνεται στις μέρες μας συχνά λόγος για δίκτυα…
Ξέρετε, αντιμετωπίζω τον όρο αυτον με δυσπιστία. Τα δίκτυα έχουν να κάνουν με την επικοινωνία και η επικοινωνία περικλείει ταυτόχρονα τη δυναμική της σύνδεσης και τη δυναμική της αποσύνδεσης. Προτιμώ να μιλώ για κοινότητα, γιατί αυτός ο όρος εμπεριέχει την έννοια της δέσμευσης, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση των δικτύων. Σήμερα, μπορεί κανείς να έχει εκατοντάδες φίλους σε ένα online δίκτυο και απλά κάποια στιγμή να σταματήσει να επικοινωνεί με κάποιους, χωρίς να χρειαστεί καν να εξηγήσει γιατί ή να ζητήσει συγγνώμη.

Στις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ποσοστό περίπου 27% για πρώτη φορά στην ιστορία. Η δέσμευσή του είναι ότι θα σταματήσει την αποπληρωμή του χρέους και τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί.
Από μια άποψη ήταν ευτυχής συγκυρία που η Αριστερά δε μπόρεσε να γίνει κυβέρνηση. Μπορώ να φανταστώ τη δυσκολία της θέσης της απέναντι σε πολιτικές που έχουν επιβληθεί, όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από τις ανώνυμες δυνάμεις της αγοράς. Όσο ισχυρή θέληση και καλή οργάνωση και να έχουν τα κόμματα, δε νομίζω ότι μπορούν να καταφέρουν κάτι αν δεν αλλάξει το σύστημα. Όπως ανέφερα, εκείνο που παρατηρείται σήμερα, είναι η αποκοπή της εξουσίας από την πολιτική.

Ως εξουσία αντιλαμβάνομαι την ικανότητα να κάνει κανείς κάποια πράγματα. Ως πολιτική αντιλαμβάνομαι την ικανότητα να αποφασίζει κανείς τι πρέπει να γίνει. Παλιότερα, το ζητούμενο ήταν να επιβάλλει κανείς τη δική του πολιτική ατζέντα. Ήταν δεδομένο ότι το κράτος θα υλοποιούσε την όποια ατζέντα. Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν εννοώ ότι το κράτος είναι τελείως ανίσχυρο, αλλά ότι έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών. Έτσι, μπορεί π.χ. να αποφασίσει ποιούς θα φορολογήσει περισσότερο, αλλά δεν έχει λόγο στα μεγάλα προβλήματα. Όλοι οι πολιτικοί θεσμοί που δημιουργήθηκαν μεταπολεμικά, βασίζονταν στην αντίληψη ότι το κράτος είναι ικανό να διαχειριστεί την οικονομία, την άμυνα, όπως και τις πολιτισμικές νόρμες μιας κοινωνίας. Αλλά τώρα πια η ιδέα της εθνικής κυριαρχίας αποτελεί αυταπάτη, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα έθνος που να είναι κυρίαρχο. Ακόμη και πολύ θαραλλέοι πολιτικοί, όπως ο Λούλα στη Βραζιλία, χρειάζεται να παρακολουθούν τις αντιδράσεις των αγορών όταν υιοθετούν τη μια ή την άλλη πολιτική.

Αντίθετα, κυριαρχούν τα χρηματιστήρια που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να παρακολουθούν τις ισοτιμίες των νομισμάτων κι όταν εντοπίσουν μια αδυναμία, να τη διογκώνουν μέχρι να πάρει διαστάσεις τεράστιου προβλήματος, μέσω των ΜΜΕ και της πληροφορικής, ώστε να οδηγήσουν σε πτώση των μετοχών και υποτιμήσεις και να δημιουργήσουν συνθήκες κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Πώς μπορεί να επέλθει η αλλαγή; Πώς είναι δυνατόν το σύστημα της αγοράς να παραμένει τόσο σταθερό σ’ένα περιβάλλον γενικής ρευστότητας, για να χρησιμοποιήσουμε δικούς σας όρους;
Όπως σάς είπα, δε βλέπω κάποια αρχή ικανή να επιβάλει κάτι διαφορετικό και πιστεύω ότι για να υπάρξει θα περάσουν δεκαετίες, δεν είναι κάτι που θε εμφανιστεί μέχρι τις επόμενες εκλογές. Η μόνη ριζική λύση που βλέπω είναι να εδραιωθεί ένας τρόπος ζωής, που θα καταστήσει το υπάρχον σύστημα έκπτωτο. Δηλαδή, να σταματήσει το σκεπτικό τού να δανείζεται κανείς για την απόκτηση αυτοκινήτου ή σε επίπεδο κρατών, το να καταφεύγουν σε δανεισμό για να μειώσουν τους φόρους για τους πολύ πλούσιους, και να υιοθετηθεί ένας τρόπος ζωής, που θα παρέχει σε κάποιο βαθμό ασφάλεια σε όλους. Σε τέτοιο περιβάλλον οι κερδοσκόποι δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα.

Δηλαδή ένας αντικαταναλωτικός τρόπος ζωής.
Ακριβώς. Το μισό πρόβλημα είναι ο υπερβολικός καταναλωτισμός της σπατάλης, που κυριαρχεί. Γι’ αυτό και κανένα επίδοξο κόμμα εξουσίας δεν υπόσχεται στους ψηφοφόρους πως θα πατάξει τον καταναλωτισμό. Δεν μιλάμε φυσικά για λιτότητα, αλλά για αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου ζωής, με έμφαση στην ικανοποίηση των αναγκών και όχι την ικανοποίηση των καταναλωτών. Ο κόσμος τότε δεν θα σπαταλάει χρήματα για την απόκτηση διάφορων gadgets, όπως για παράδειγμα το να αγοράζεις καινούριο κινητό, χωρίς το παλιό να έχει βλάβη…

Αυτό γίνεται γιατί οι κατασκευαστές των gadgets διασφαλίζουν ότι μόλις εισαχθεί το νέο μοντέλο μιας συσκευής τα παλιότερα θα γίνουν παρωχημένης τεχνολογίας και αυτό ακριβώς τονίζουν όταν τα διαφημίζουν. Τέτοια τεχνάσματα χρησιμοποιούν για να παγιδεύουν τους καταναλωτές.
Φυσικά. Τα διαφημιστικά κόλπα αρχίζουν από τις διαφημίσεις στην παιδική τηλεόραση, όταν π.χ. τα νέα μοντέλα αθλητικών παπούτσιών παρουσιάζονται με τέτοιον τρόπο, που κάνει τα παιδιά να αισθάνονται πως θα γίνουν ρεζίλι στο σχολείο αν εμφανιστούν με παλιότερα. Μ’αυτόν τον τρόπο ασκούνται πιέσεις από παντού και απαιτείται θάρρος και αντοχή για να αντισταθεί κανείς στον καταναλωτισμό. Κάποιοι το κατορθώνουν και δημιουργούνται μικροί πυρήνες, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία υπάρχει το κίνημα «slow food», που έχει εξαπλωθεί σε 160 χώρες ή το «Cittaslow», που αποσκοπεί στην επιβράδυνση του ρυθμού ζωής στα αστικά κέντρα και στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής, αντί για την ποιότητα της κατανάλωσης. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν «νησάκια» σε ένα αρχιπέλαγος. Από αυτό το σημείο ως τη ριζική αλλαγή νοοτροπίας είναι μακρύς ο δρόμος.  Με παρηγορεί όμως η σκέψη πως κάθε πλειοψηφία στην ιστορία ξεκίνησε ως μειοψηφία κι έτσι το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις κινήσεις που αναφέραμε. Δεν έχω δυστυχώς άλλο όραμα να σας προσφέρω.

Ποιός θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος των διανοούμενων σε αυτήν την προσπάθεια;
Η διανόηση έχει γίνει κι αυτή ένα προϊόν που πωλείται και αγοράζεται και αυτό ισχύει για όλους, τόσο συντηρητικούς, όσο και προοδευτικούς. Παλιότερα, ας πούμε στη δεκαετία του ’30, υπήρχαν διανοούμενοι με κάποιο όραμα, κομμουνιστικό ή ακόμη και φασιστικό. Σήμερα οι διανοούμενοι με όραμα είναι πολύ λίγοι. Ο Μισέλ Φουκώ έχει πει ότι δεν υπάρχουν πια ολοκληρωμένοι διανοούμενοι: οι πανεπιστημιακοί στηρίζουν τα πανεπιστήμια, οι καλλιτέχνες τα θέατρα, οι γιατροί τα νοσοκομεία, η κάθε κατηγορία τα δικά της επαγγελματικά συμφέροντα. Λείπουν οι διανοούμενοι που θα στοχαστούν με πλαίσιο αναφοράς την ανθρωπότητα ολόκληρη.

Αυτή η απουσία έχει να κάνει με τη σχετικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της γνώσης;
Οι διαδικασίες της εμπορευματοποίησης, της απορρύθμισης, του ατομισμού χαρακτηρίζουν όλες τις πλευρές της σύγχρονης κοινωνίας. Έτσι δεν υπάρχουν πια «κέντρα βάρους», σημεία συνεύρεσης, και «εργοστάσια αλληλεγγύης». Όλα είναι σκόρπια, ρευστά. Συνεργαζόμαστε στιγμιαία για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος και στη συνέχεια μεταπηδάμε σε κάτι άλλο, όταν βαρεθούμε, και όχι όταν το πρόβλημα έχει επιλυθεί. Δεν υπάρχει αγκυροβόλι.

Αν λοιπόν, όπως περιγράφετε και στα βιβλία σας, ζούμε πια σε ένα μεταμοντέρνο, ρευστό κόσμο, μια ρευστή μετανεωτερικότητα, ποιά θα είναι η διάδοχη κατάσταση;
Χρησιμοποιώ, όπως ίσως ξέρετε, τον όρο interregnum, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Τίτο Λίβιο για να περιγράψει την κατάσταση στη Ρώμη μετά το θάνατο του Ρωμύλου, που βασίλεψε για 37 χρόνια, όσο ήταν τότε ο μέσος όρος ζωής. Μετά το θάνατό του, ελάχιστοι Ρωμαίοι θυμούνταν τη Ρώμη πριν το Ρωμύλο. Οπότε επικρατούσε μια κατάσταση τραγικής αβεβαιότητας και έλλειψης προσανατολισμού, μέχρι να βρεθεί βασιλιάς.

Ο Γκράμσι δανείστηκε τον όρο και τον προσάρμοσε για να περιγράψει μια κατάσταση όπου οι παλιές πρακτικές δεν είναι πια αποτελεσματικές, ενώ νέοι τρόποι δεν έχουν ακόμα εφευρεθεί. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε ποιοί θα είναι αυτοί οι τρόποι. Ίσως σε άλλα σημεία της υδρογείου να έχουν ήδη βρεθεί και να μην το γνωρίζουμε. Αυτό το μαθαίνουμε πάντα εκ των υστέρων. Στη διάρκεια του 20ου αιώνα, ούτε ένα από τα γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας δεν είχε προβλεφθεί. Όλα αποτέλεσαν εκπλήξεις και ο κόσμος δεν μπορούσε να πιστέψει πως συνέβαιναν. Οταν μελετούσα την ιστορία του εργατικού κινήματος στη Βρετανία και έκανα έρευνα στα αρχεία της Guardian στο Μάντσεστερ, διαπίστωσα πως ούτε μια φορά μέχρι το 1870  δεν είχε γίνει αναφορά στην βιομηχανική επανάσταση, ούτε στην κοιτίδα της, το Μάντσεστερ. Ο κόσμος δεν είχε αντιληφθεί πως ζούσε τη βιομηχανική επανάσταση. Επομένως, αν τώρα ζούμε μια μετα-ρευστή επανάσταση, μόνο τα παιδιά σας θα τη συνειδητοποιήσουν.

Αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Ο συμπατριώτης σας Κορνήλιος Καστοριάδης, όταν λόγω των ριζοσπαστικών του θέσεων ερωτήθηκε αν στόχος του ήταν να αλλάξει τον κόσμο, απάντησε «Ούτε κατά διάνοια. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου να αλλάξω τον κόσμο. Αυτό που επιθυμώ είναι να αλλάξει η ανθρωπότητα από μόνη της, όπως έκανε τόσες φορές στο παρελθόν». Αυτή είναι οπτική αισιόδοξου ανθρώπου.

Την προσυπογράφετε σε τελική ανάλυση;
Δεν θα προλάβω να το δω, γιατί είναι μακροπρόθεσμο. Όμως ελπίζω ο 21ος αιώνας να είναι αφιερωμένος στην επανασύνδεση εξουσίας και πολιτικής, μέσα από συλλογική δράση και κοινούς στόχους. Η διάκριση μεταξύ αισιόδοξης και απαισιόδοξης στάσης κατά τη γνώμη μου είναι λογικά εσφαλμένη, αφού δεν εξαντλεί όλες τις πιθανότητες. Ποιός είναι ο αισιόδοξος; Όποιος πιστεύει πως ο κόσμος ως έχει εδώ και τώρα, είναι ο καλύτερος δυνατός. Ποιός είναι ο απαισιόδοξος; Αυτός που σκέφτεται πως ίσως ο αισιόδοξος να έχει δίκιο.

Υπάρχει και ο Καστοριάδης μεταξύ των δύο θέσεων, που λέει πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και έλπιζε πως κάποτε θα πραγματοποιηθεί. Όσον αφορά στο απώτερο μέλλον, η άποψη του είναι σωστή, όχι όμως όσον αφορά στο άμεσο μέλλον.

Όσο για μένα, είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος και μακροπρόθεσμα αισιόδοξος. Δεν βλέπω ριζοσπαστικές αλλαγές σύντομα, αλλά είμαι σίγουρος, πως είναι στο πρόγραμμα.

[1] Ο ψυχίατρος R.D. Laing, ορίζει ως «διπλούς δεσμούς», τα διαφορετικά αντιφατικά μηνύματα στα οποία είναι εκτεθειμένα τα μέλη της οικογένειας λόγω της ταυτόχρονης επιρροής της κοινωνίας και της οικογένειας και την ανάγκη να απαντήσουν σε πολύ συχνά παράλογες προκλήσεις για να μην τιμωρηθούν.
enallaktikos.gr/

οι σκέψεις σου δεν είναι πραγματικές

Αν μπορούσες να καταλάβεις ότι οι σκέψεις σου δεν είναι πραγματικές, θα μπορούσες αυτή τη στιγμή να σταματήσεις να διαβάζεις, επειδή θα ανακουφιζόσουν τόσο πολύ συνειδητοποιώντας πως μπορείς να δημιουργείς ευτυχία στη ζωή σου – μια για πάντα.
Και παρόλο που θα χρειαστούν κάποιες διευκρινίσεις από μέρους μου, η δήλωση είναι αληθινή. Σκέψου το εξής: οι σκέψεις σου δεν είναι πραγματικές.
Είναι πραγματικές σκέψεις, αλλά δεν έχουν σχέση με τη χειροπιαστή πραγματικότητα.

Όταν σκέφτεσαι, χρησιμοποιείς τη φαντασία σου για να δημιουργήσεις στο μυαλό σου ένα είδωλο ή μια εικόνα κάποιου γεγονότος παρά το πραγματικό γεγονός.
Όταν μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα επιστρέφεις στο σπίτι σου με το αυτοκίνητο και ξαναβλέπεις το παιχνίδι στο μυαλό σου, απλώς φαντάζεσαι πώς ήταν.
Το παιχνίδι πλέον δεν είναι πραγματικότητα' τώρα υφίσταται μόνο στο μυαλό σου, στη μνήμη σου.
Υπήρξε κάποτε, αλλά όχι πια.
Κατά τον ίδιο τρόπο, η σκέψη του πόσο δυστυχισμένος είναι ο γάμος σου υπάρχει μόνο μέσα στο μυαλό σου.
Τα πάντα βρίσκονται στη φαντασία σου.
Κυριολεκτικά δημιουργείς τη σχέση σου με τη φαντασία σου.
Οι σκέψεις που κάνεις για τη σχέση σου είναι απλώς σκέψεις.
Έτσι, το παλιό ρητό “Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται” είναι σχεδόν πάντα σωστό. Ο λόγος που τα πράγματα “φαίνονται τόσο άσχημα” είναι το γεγονός ότι το μυαλό σου είναι σε θέση να αναπαράγει το παρελθόν και να πλάθει το μέλλον, σχεδόν σαν να είναι τα πάντα πραγματικότητα εκείνης της στιγμής.
Το χειρότερο είναι ότι το μυαλό σου έχει την ικανότητα να δραματοποιεί οποιοδήποτε γεγονός, κάνοντάς το να δείχνει χειρότερο από ό,τι είναι, ήταν ή θα γίνει.
Και ακόμα πιο σημαντικό: το μυαλό σου μπορεί να επαναλάβει το υποτιθέμενο γεγονός, δεκάδες φορές μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!
Είναι πολύ σημαντικό να το κατανοήσεις αυτό, γιατί ενώ ένα πραγματικό γεγονός, όπως ένας καβγάς με κάποιον φίλο σου, μπορεί να διαρκέσει ένα ή δύο λεπτά, το μυαλό σου μπορεί να αναπαράγει αυτό το ίδιο γεγονός, να το μεγεθύνει και να το κάνει να κρατήσει τρεις ώρες – ή και μια ολόκληρη ζωή. Όμως αυτός ο καβγάς δεν έχει πιο πραγματική υπόσταση τώρα από έναν καβγά που είχες με τον πατέρα σου πριν από δέκα χρόνια.
Η ουσία είναι ότι τώρα, τη στιγμή που η ζωή σου βρίσκεται πραγματικά σε εξέλιξη, αυτός ο καβγάς που ανακαλείς είναι μόνο μια σκέψη, ένα γεγονός που κατασκευάζεται μέσα στο ίδιο σου το μυαλό.

Αν μπορείς να αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι ότι οι σκέψεις σου δεν είναι πραγματικές, ότι είναι απλώς σκέψεις και ως τέτοιες δεν μπορούν να σε βλάψουν, ολόκληρη η ζωή σου θα αρχίσει να αλλάζει από σήμερα κιόλας.
Έχω προσωπική εμπειρία πολλών περιπτώσεων που αυτή η συνειδητοποίηση βοήθησε ανθρώπους να μεταμορφώσουν το φόβο και την κατάθλιψη σε ευτυχία.

Τι θα έλεγες σε ένα εννιάχρονο κορίτσι που είναι πεπεισμένο ότι μια κακιά μάγισσα στέκεται πίσω από την πόρτα της;
Θα την άφηνες να έρχεται κάθε βδομάδα στο σπίτι σου και να σου περιγράφει τη μάγισσα με όλες τις λεπτομέρειες;
Θα την άφηνες να το σκέφτεται συνεχώς;
Όχι βέβαια' μάλλον θα της έλεγες ότι η μάγισσα δεν είναι αληθινή, ότι είναι μόνο μια φανταστική μάγισσα.
Τελικά το παιδί θα καταλάβαινε με τη βοήθειά σου ότι η μάγισσα υπάρχει μόνο μέσα στο μυαλό της.
Από τη στιγμή που θα συνέβαινε αυτό δε θα φοβόταν πια.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, τι θα απαντούσες στο ίδιο παιδί αν σου έλεγε:
Η ζωή μου είναι μια αποτυχία, δεν αρέσω σε κανέναν, ποτέ δεν περνάω καλά, δε θέλω να ζήσω”.
Δε θα προσπαθούσες πάλι να της διδάξεις ότι οι σκέψεις που κάνει για τον εαυτό της είναι απλώς σκέψεις;
Το ελπίζω.
Τίποτα δε συγκρατεί αυτές τις ιδέες εκτός από την ίδια τη σκέψη της, από το δικό της εσωτερικό διάλογο.
Αν το εννιάχρονο κορίτσι ήταν σε θέση να καταλάβει ότι προσπαθείς να της διδάξεις κάτι, αν μπορούσε να διαμορφώσει ένα διαφορετικό είδος σχέσης με τη σκέψη της, δε θα ήταν σε καλύτερη θέση από το να πιστεύει ότι οι σκέψεις της είναι πραγματικές;
Ασφαλώς θα ήταν καλύτερα.
Δε θα ήταν ωραίο αν μπορούσε να αντιμετωπίσει όλες τις σκέψεις της με τον ίδιο τρόπο;
σαν όνειρο
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να κατανοήσεις πόσο αβλαβής είναι η διαδικασία της σκέψης σου και για να αποστασιοποιηθείς κάπως από αυτήν, είναι να τη συγκρίνεις με τα όνειρα. Σχεδόν ο καθένας μας είχε τη δυσάρεστη εμπειρία ενός εφιάλτη.
Την ώρα που τον βλέπεις σου φαίνεται πολύ αληθινός, αλλά αφού ξυπνήσεις, καταλαβαίνεις ότι ήταν μόνο ένα όνειρο.
Και τα όνειρα δεν είναι τίποτε άλλο παρά σκέψεις κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Αυτό είναι όλο!
Την ώρα που κοιμάσαι εξακολουθείς να παράγεις σκέψεις, οι οποίες επίσης δημιουργούν συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως και την ημέρα, και οι οποίες επιπλέον μπορούν να σε τρομάξουν.

Μπορείς να δεις και την καθημερινή διαδικασία της σκέψης σου με την ίδια προοπτική και διαύγεια. Σου φαίνεται πραγματικότητα, αλλά είναι μόνο σκέψη.
Και κάθε φορά που θα ξεχνάς ότι είναι μόνο σκέψη, θα σου φαίνεται τόσο πραγματική όσο και ο εφιάλτης την ώρα που τον βλέπεις. Αν δεν έχεις συνείδηση της συμμετοχής σου στη διαδικασία, μπορείς να τρομάξεις ή να πέσεις σε κατάθλιψη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Μπορεί να κάθεσαι αναπαυτικά στο σαλόνι σου και να διαβάζεις ένα βιβλίο, όταν ξαφνικά σου περνάει από το μυαλό η σκέψη: “Έχω αυτή την κατάθλιψη τόσο καιρό τώρα”, ή “Ο γάμος μου είναι χάλια”. Βλέπεις πώς μπορείς να ξεγελαστείς και να παραπλανηθείς;
Αν κατανοήσεις τη σκέψη με τον τρόπο που περιέγραψα, μπορείς να διώξεις αυτές τις σκέψεις και άλλες παρόμοιες, να τις αφήσεις να φύγουν.
 Ή, αν το προτιμάς, μπορείς να τις ακολουθήσεις, έχοντας συνείδηση του τι κάνεις στον εαυτό σου. Εφόσον γνωρίζεις ότι έχεις την ευθύνη, ότι εσύ είσαι αυτός που κάνει τις σκέψεις, είσαι προστατευμένος.
Και πάλι δεν υπάρχει διαφορά από τα όνειρα.

Ένας άνθρωπος που δεν υποφέρει από κατάθλιψη κάνει σκέψεις ακριβώς σαν τις δικές σου, όμως με πολύ διαφορετικό τρόπο.
Όταν τις κάνει, λέει στον εαυτό του: “Άντε πάλι τα ίδια”, ή κάτι παρόμοιο. Αργά ή γρήγορα θυμάται ότι αυτός είναι η μηχανή που παράγει τις σκέψεις, ότι ο ίδιος δημιουργεί το πρόβλημα στον εαυτό του. Από τη στιγμή που το αντιλαμβάνεται χαλαρώνει, αρχίζει να καθαρίζει το μυαλό του και αναστενάζει με ανακούφιση.
Νιώθει καλύτερα και μπορεί να συνεχίσει την ημέρα του.

Ένα δυστυχισμένο ή καταθλιπτικό άτομο, αντίθετα, που δε θεωρεί τις σκέψεις του από τη σωστή σκοπιά, μπορεί να ακολουθήσει την πορεία των σκέψεών του, να πιστέψει ότι είναι αληθινές και να υποβάλλει τον εαυτό του σε ένα συνεχές μαρτύριο.
Ακόμα κι αν δεν ακολουθήσει αυτή την πορεία, τελικά θα κάνει κάποιες αρνητικές σκέψεις που θα τον καταρρακώσουν.
Αν δεν καταλαβαίνει πώς η σκέψη του δημιουργεί την αρνητική εμπειρία του, λίγα μπορεί να κάνει για να αποτρέψει το κατρακύλισμα προς την κατάθλιψη. Εξάλλου πιστεύει ότι οι σκέψεις του είναι πραγματικότητα.

Η λύση είναι να δεις τις σκέψεις σου σαν σκέψεις, όχι σαν πραγματικότητα. Πρέπει να αποστασιοποιηθείς κάπως από αυτές. Όπως και τα όνειρα, οι σκέψεις πηγάζουν από την ίδια σου τη συνειδητότητα. Δεν είναι πραγματικότητα και δεν μπορούν να σε βλάψουν' είναι ακίνδυνες, όπως και οι εφιάλτες σου. Όταν βγεις απ' έξω και δεις κάπως αντικειμενικά τη διαδικασία της σκέψης σου, θα απαλλαγείς από τις επιδράσεις της.

Ασφαλώς ο καθένας μας έχει το μερίδιό του στις αρνητικές και απαισιόδοξες σκέψεις. Το θέμα είναι να ρωτήσεις τον εαυτό σου: “Πόσο σοβαρά πρέπει πραγματικά να τις παίρνω;”. Οι σκέψεις σου δεν έχουν άλλη δύναμη εκτός από αυτήν που εσύ τους δίνεις.
πέρα από τη θετική σκέψη
Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ από μια καταθλιπτική κατάσταση. Οι “οπαδοί της θετικής σκέψης” είναι στο έλεος των ίδιων τους των σκέψεων, όπως και αυτοί που κάνουν αρνητικές σκέψεις – αν πιστεύουν, βέβαια, ότι η σκέψη είναι κάτι που τους συμβαίνει παρά κάτι που οι ίδιοι κάνουν συνειδητά. Το σημείο αυτό είναι λεπτό αλλά κρίσιμο.

Οι θετικές σκέψεις εξακολουθούν να είναι απλώς σκέψεις. Σύμφωνοι, είναι καλύτερες από τις άλλες, αλλά δεν παύουν να είναι απλώς σκέψεις. Αν πιστεύεις ότι πρέπει να σκέφτεσαι συνέχεια θετικά, τι θα συμβεί όταν μια αρνητική σκέψη εισβάλει στο μυαλό σου;

Δε χρειάζεται πια να νιώθεις ότι πρέπει να αναγκάσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται θετικά. Αν έχεις περάσει από φάσεις κατάθλιψης, έχεις ακούσει εκατοντάδες καλοπροαίρετες συμβουλές από κάθε είδους ανθρώπους που σου λένε “σκέψου πιο θετικά”. Αυτό που δυστυχώς δεν κατανοούν οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν έχουν νιώσει ποτέ κατάθλιψη είναι ότι όταν περνάς μια τέτοια κατάσταση, είναι τόσο εύκολο να σκεφτείς θετικά όσο και το να μπεις σε ένα διαστημόπλοιο και να πας στο φεγγάρι! Ο θετικός τρόπος σκέψης θα έρθει φυσικά, χωρίς προσπάθεια, όταν θα απελευθερώνεσαι από την κατάθλιψη. Ένας πιο θετικός τρόπος σκέψης είναι το φυσικό επακόλουθο της γνώσης ότι οι σκέψεις σου δεν μπορούν να σε βλάψουν.

Το ζητούμενο είναι να αποκτήσεις ένα διαφορετικό είδος σχέσης με τη σκέψη σου ένα είδος σχέσης που θα σου επιτρέπει να κάνεις όποιες σκέψεις θέλεις, χωρίς να τις παίρνεις πολύ στα σοβαρά. Μπορείς να φτάσεις σε ένα σημείο στη ζωή σου που θα μπορείς να κάνεις μια αρνητική σκέψη (ή μια σειρά αρνητικών σκέψεων) και να λες: “Α καλώς την!”. Δε θα είναι πια “πρωτοσέλιδο” στο μυαλό σου! Καθώς συμβαίνει αυτό, θα είσαι σε θέση να αντιστέκεσαι στην παρόρμηση να ακολουθείς τον ειρμό κάθε αρνητικής σκέψης που σου περνάει από το μυαλό.

Αν μπορούσες κάπως να τρυπώσεις στο μυαλό ενός αληθινά ευτυχισμένου ανθρώπου, θα παρατηρούσες ότι δεν κάνει απαραίτητα θετικές σκέψεις. Στην πραγματικότητα, γενικά δεν κάνει πολλές σκέψεις, εκτός από αυτές που έχουν σχέση με τις δραστηριότητές του. Οι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι κατανοούν, είτε ενστικτωδώς είτε επειδή το έχουν διδαχτεί, ότι η ουσία της ζωής είναι να την απολαμβάνουν παρά να αναλώνονται σε σκέψεις για το νόημά της. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι τόσο εμβαπτισμένοι στη διαδικασία της ζωής, τόσο απορροφημένοι στις δραστηριότητες του παρόντος, που σπάνια ασχολούνται με την ανάλυση των πράξεών τους. Αν θέλεις να το εξακριβώσεις από πρώτο χέρι, μπορείς να παρατηρήσεις παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ο λόγος που περνούν τόσο καλά είναι ότι όλη η ενέργειά τους διοχετεύεται στη διασκέδαση. Απορροφώνται σε οτιδήποτε κάνουν ανά πάσα στιγμή' δεν κρατούν κανένα σκορ.

Σε παρακαλώ, μην κάνεις το λάθος να σκεφτείς “τα παιδιά είναι αλλιώς – δεν είναι ενήλικες και δεν έχουν σοβαρά προβλήματα”. Για ένα παιδί, τα προβλήματά του είναι τόσο πραγματικά όσο και τα δικά σου για σένα. Τα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολα προβλήματα για την ηλικία τους: γονείς που μαλώνουν ή που είναι χωρισμένοι, ενήλικες που τους λένε τι να κάνουν, ανθρώπους που παίρνουν τα πράγματά τους, επίσης νιώθουν την ανάγκη να τα αποδέχονται και να τα αγαπούν, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα προβλήματά τους. Η διαφορά μεταξύ ενηλίκων και παιδιών και του επιπέδου της ευτυχίας τους δεν έχει σχέση με το πόσο “σοβαρά” είναι τα προβλήματά τους, αλλά με το πόση έμφαση δίνουν σε αυτά τα προβλήματα.

Αν συνεχώς αναλύεις ή βαθμολογείς τη ζωή σου, πάντα θα βρίσκεις σφάλματα σε οτιδήποτε κάνεις. Εξάλλου ποιος δε χρειάζεται βελτίωση; Πολλοί άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να περηφανεύονται για την ικανότητά τους να είναι σε επιφυλακή για να “εντοπίζουν λάθη”. Αν όμως ακολουθείς σκέψεις όπως “Η ζωή θα ήταν καλύτερη αν...”, θα βρεθείς και πάλι στο έλεος των σκέψεών σου. Η μια σκέψη θα οδηγεί στην άλλη, η άλλη σε μια επόμενη, και ούτω καθεξής. Το μόνο θέμα είναι πόση αρνητικότητα μπορείς να αντέξεις. Αργά ή γρήγορα θα σε πάρει η κατηφόρα. Η πραγματική ευτυχία έρχεται όταν ηρεμείς το αναλυτικό μυαλό σου, όταν το αφήνεις να ξεκουραστεί.

Από τη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι η σκέψη σου είναι αυτό που δημιουργεί ό,τι νιώθεις στη ζωή σου, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψής σου, η ανάλυση της ζωής σου θα πάψει να σε γοητεύει. Θα προτιμάς απλώς να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου ανά πάσα στιγμή και να φροντίζεις να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις, γνωρίζοντας πάντα ότι μπορείς να τα καταφέρεις καλύτερα.

Δεν προτείνω να μη βελτιώνεις τη ζωή σου' αυτή αναπόφευκτα θα βελτιώνεται καθώς θα δίνεις περισσότερη έμφαση στη ζωή παρά στην ανάλυσή της.

πως να φτιάξουμε τονωτική λοσιόν για το πρόσωπό μας

..για όλους τους τύπους δέρματος
Ολοκληρώνουμε σήμερα το κεφάλαιο “εύκολο~γρήγορο~οικονομικό” ντεμακιγιάζ, προσαρμοσμένο στα μέτρα λιτότητας του Chevalbonnet, με συνταγή για τονωτική λοσιόν που πάει σετάκι με τη συνταγή του προηγούμενου ποστ.
Κύριο συστατικό αυτής της λοσιόν είναι το πράσινο τσάι, ας κάνουμε τη γνωριμία του.

Camelia sinensis
Camellia sinensis~sinensis κατάγεται από την κινεζική επαρχία Yunnan ενώ η ποικιλία Camellia sinensis~assamica κατάγεται από τις υποτροπικές χώρες της Ασίας.
Η Μπούρμα και κατόπιν η Κίνα πιστώνονται τη χρήση του τσαγιού ως ρόφημα. Φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Han (206 π.Χ.-221 μ.Χ.) το τσάι ήταν ήδη ένα δημοφιλές ρόφημα, όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα της περιόδου (ειδικές λακαριστές κούπες οι οποίες θεωρούνται και οι νεώτερες του είδους), ενώ στα χρόνια της δυναστείας των T'ang (650μ.Χ.) η καλλιέργειά του είχε επεκταθεί στις περισσότερες επαρχίες της Κίνας και ο τρόπος επεξεργασίας του είχε κατά πολύ εξελιχθεί.
Αν και η καταγωγή της camellia sinensis δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του τσαγιού ως ιατρικό έγχυμα χρονολογείται πριν από 4.000 χρόνια στην Κίνα. Πιθανολογείται πως η ποικιλία 
Στην Ιαπωνία, το τσάι έγινε γνωστό κατά το 600 μ.Χ. από βουδιστές μοναχούς που ήδη είχαν μελετήσει τον τρόπο καλλιέργειας και επεξεργασίας του στην Κίνα.
Κατά τη διάρκεια του 8ου και 9ου αιώνα η χρήση του διαδόθηκε στους αριστοκρατικούς και μοναστικούς κύκλους, από το 1.300 και έπειτα γίνεται το βασικό ρόφημα όλων των κοινωνικών τάξεων ενώ ταυτόχρονα αναπτύχθηκε και η περίφημη τελετουργία για το σερβίρισμά του.
Στην Ευρώπη, η χρήση του τσαγιού άρχισε κατά τον 16ο αιώνα και το εμπόριό του το είχαν αναλάβει αποκλειστικά οι Άγγλοι και οι Ολλανδοί.
Ιστορικά στοιχεία από: www.plantcultures.org
Το μαύρο τσάι, το τσάι τύπου oolong καθώς και το πράσινο τσάι προέρχονται από την camellia sinensis, αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος επεξεργασίας τους.
Σε αντίθεση με τα άλλα είδη τσαγιού, τα φρέσκα φύλλα από το πράσινο τσάι, δεν υφίστανται οξειδωτική ζύμωση.
Αποξηραίνονται σε υψηλή θερμοκρασία με ατμό, έτσι ώστε να αποτρέπεται οποιαδήποτε ενζυμική δραστηριότητα η οποία προκαλεί οξείδωση.
Με αυτό τον τρόπο μένουν ανέπαφες οι πολυφαινόλες (φλαβονοειδή) του φυτού οι οποίες αποτελούν έως και το 40% του ξηρού εκχυλίσματος των φύλλων του και στις οποίες οφείλονται οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητές του.
Τα ενεργά συστατικά του πράσινου τσαγιού είναι λοιπόν οι πολυφαινόλες εκ των οποίων τανίνες κατά 50%, κατεχίνες κατά 25%, επιγαλλοκατεχίνες (EGCG) κατά 10%. Ακόμα περιέχει καφεΐνη, θειανίνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C, E & προβιταμίνη Α καθώς και φθόριο.
Εκτός λοιπόν από ένα ευεργετικό ρόφημα, το πράσινο τσάι, είτε σε μορφή εγχύματος είτε σε μορφή εκχυλίσματος, είναι μια άριστη πρώτη ύλη καλλυντικών, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, άρα αντιγηραντικό, πλήρες βιταμινών με στυπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ακόμη χάρη στην περιεκτικότητά του σε καφεΐνη χρησιμοποιείται σε σκευάσματα κατά της κυτταρίτιδας και λόγω του φθορίου που περιέχει είναι κατάλληλο για προϊόντα οδοντικής προστασίας. Pas mal...
Πληροφορίες από:
~Richard Mabey, The New Age Herbalist, Simon& Schuster
~Rosemary Gladstar, Herbs for Natural Beauty, Storey Publishing

τονωτική λοσιόν προσώπου
(για 170 ml, οι αναλογίες σε ογκομετρικά κουτάλια, 1κ.σ.=15ml, 1κ.γ.=5ml)

~2 κ.σ. φύλλα από πράσινο τσάι
~1 κ.σ. χαμομήλι
~¾ της κούπας αποσταγμένο νερό
~2 κ.σ. hydrosol αμαμελίδας
~2 κ.σ. χυμό αλόης
~1 κ.σ. βάμμα καλέντουλας
~1 κ.γ. φυτική γλυκερίνη
~¼ κ.γ. ασκορβικό οξύ (βιτ.C)
~10 σταγόνες εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ (συντηρητικό)
~6 σταγόνες βάμμα βενζόης (benzoin styrax, συντηρητικό)
~6 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνιο
~6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
~6 σταγόνες αιθέριο έλαιο palamarosa
~7 σταγόνες αιθέριο έλαιο petit grain
 Με το νερό, το πράσινο τσάι και το χαμομήλι ετοιμάζουμε ένα πολύ δυνατό έγχυμα.

   Σε ένα γυάλινο μπουκάλι βάζουμε τη γλυκερίνη, τα βάμματα καλέντουλας και βενζόης, το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ και τα αιθέρια έλαια. Ανακινούμε καλά για να διαλυθούν τα αιθέρια.
   Προσθέτουμε το χυμό αλόης και τη βιτ. C. Ανακινούμε πάλι για να διαλυθεί η βιταμίνη.
Προσθέτουμε την αμαμελίδα και 6 κ.σ. από το έγχυμα. Τελειώσαμε.
   Τη λοσιόν τη χρησιμοποιούμε όπως και αυτές του εμπορίου, βάζουμε μια μικρή ποσότητα σε cotton pad και καθαρίζουμε το πρόσωπο μετά το ντεμακιγιάζ ή την ψεκάζουμε ολούθε, προσοχή στα μάτια σας..
   Τη διατηρούμε οπωσδήποτε στο ψυγείο και την ανακινούμε καλά πριν από κάθε χρήση. Φροντίζουμε να την καταναλώσουμε σχετικά σύντομα.
  Αν δεν έχουμε hydrosol αμαμελίδας, προσθέτουμε ½ κ.σ. αποξηραμένο βότανο (αμαμελίδα εννοείται) στο νερό, όταν φτιάχνουμε το έγχυμα. Αντικαθιστούμε τις 2 κ.σ. από το hydrosol με 2 κ.σ. έγχυμα.
     Η αμαμελίδα επιτείνει τις στυπτικές ιδιότητες της λοσιόν και συσφίγγει τους πόρους ενώ το χαμομήλι είναι αντιφλογιστικό
     Η γλυκερίνη και η αλόη συντελούν στην περαιτέρω ενυδάτωση και ο συνδυασμός των αιθέριων που προτείνονται έχει αντισηπτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.
νάτην η λοσιόν (που ένα ταρακούνημα το θέλει),
beautyelixirs.blogspot.com

Πώς τα βαρυτικά κύματα μπορούν να καταρρίψουν τον Αϊνστάιν και να μας οδηγήσουν στην κβαντική βαρύτητα

Η ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από τους ερευνητές του πειράματος LIGO,ανακηρύχθηκε ως η «σημαντικότερη για το 2016». 

Η επιβεβαίωση της θεωρίας του Αϊνστάιν όμως, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες ανακαλύψεις, ικανές να αλλάξουν τα δεδομένα στην σύγχρονη φυσική.
Μια από αυτές μάλιστα, ίσως και η σημαντικότερη, έρχεται αντίθετη με όσα υποστήριζε ο μεγαλύτερος επιστήμονας του 20ου αιώνα.

«Ο θεός δεν παίζει ζάρια» είχε δηλώσει ο Αϊνστάιν, σε μία από τις πιο γνωστές φράσεις του που έχουν μείνει στην ιστορία.
Στόχος του σπουδαίου φυσικού τότε, ήταν να διαχωρίσει την θέση του, αλλά και το έργο του, από την «τυχαιότητα» που κυριεύει την κβαντική μηχανική.
Μέσω των βαρυτικών κυμάτων όμως, βρέθηκαν σοβαρές ενδείξεις πως οι δύο σημαντικότερες θεωρίες της σύγχρονης επιστήμης μπορούν να συγχωνευτούν, δημιουργώντας μια νέα εποχή στην φυσική. Την εποχή την κβαντικής βαρύτητας!

Το «πάντρεμα» δύο... ασύμβατων θεωριών
Ηδη από το σχολείο μαθαίνουμε πως κάθε αντικείμενο στη φύση αποτελείται από στοιχειώδη σωματίδια.
Συνήθως, στο λύκειο μαθαίνουμε μέχρι τα πρωτόνια, τα νετρόνια και τα ηλεκτρόνια.
Αν συνεχίζαμε ωστόσο, θα βλέπαμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ακόμα μικρότερες συστατικές μονάδες.
Σύμφωνα με την κβαντική θεωρία και την κλίμακα του Πλάνκ, αν συνεχίσουμε αυτήν την διαίρεση, ψάχνοντας κάθε φορά τα συστατικά των... συστατικών, θα φτάσουμε εν τέλει στο «πάτο» της κβαντικής θεωρίας, ανακαλύπτοντας το μικρότερο δυνατό χώρο, το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα, αλλά και θεμελιώδη σωματίδια από τα οποία δημιουργείται οτιδήποτε άλλο. 

Εάν καταφέρουν να βρουν τα παραπάνω, τότε οι φυσικοί θα προχωρήσουν σε μια ανακάλυψη που θα αλλάξει για πάντα την επιστήμη τους.
Πέρα από ότι θα βρουν τα δομικά στοιχεία του κόσμου, θα χτίσουν μια γέφυρα που θα ενώνει τις δύο σημαντικότερες θεωρίες στην φυσική.
Στην Γενική Σχετικότητα του Αϊνστάιν, το σύμπαν είναι ομαλό και συνεχές, χωρίς άτμητες θεμελιώδεις μονάδες.
Η διαφορές ανάμεσα στις δύο θεωρίες είναι εμφανείς, ενώ προδίδουν και τον λόγο που έχουν μείνει ξέχωρες, παρά την τεράστια προσπάθεια των επιστημόνων.
Τώρα όμως, ίσως βρέθηκε η χρυσή τομή. 

Η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων από το πείραμα LIGO απέδειξε πως η θεωρία του Αϊνστάιν είναι σωστή και αδιαμφισβήτητη.
Ο σπουδαίος φυσικός μάλιστα είχε προβλέψει ακόμα και τον τρόπο που μπορούν να ανιχνευτούν τα βαρυτικά κύματα (σύγκρουση μαύρων τρυπών).
Παρόλα αυτά, τρεις φυσικοί πρόσφατα ισχυρίστηκαν πως η ανακάλυψη της χρονιάς μπορεί να ισοδυναμεί με κάποιες «αστοχίες» της Γενικής Σχετικότητας, αλλά και με την ύπαρξη της Κβαντικής Βαρύτητας!

Πώς τα βαρυτικά κύματα μας έφεραν πιο κοντά στην Κβαντική Βαρύτητα
Η ύπαρξη των μαύρων τρυπών, αν και δεν προβλέφθηκαν από τον Αϊνστάιν, αποδεικνύονται μέσα από την θεωρία του.
Την ίδια στιγμή, η μυστήρια φύση των μαύρων τρυπών συχνά εμφανίζει ιδιότητες της κβαντομηχανικής, κάνοντας τους φυσικούς να εξετάζουν τις δυνατότητές τους για να αποκαλύψουν κάτι σχετικό με την κβαντική βαρύτητα.
Αυτές οι ιδιότητες κυρίως εμφανίζονται στο εξωτερικό όριο μιας μαύρης τρύπας, τον «ορίζοντα γεγονότων» σύμφωνα με την Γενική Σχετικότητα, πίσω από τον οποίο τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από μια μαύρη τρύπα.

Η θεωρία του Αϊνστάιν μπορεί με ακρίβεια να προβλέψει το εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας, όχι όμως και όσα συμβαίνουν στον πυρήνα της.
Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από το πείραμα LIGO, οι Jahed Abedi, Hannah Dykaar και Niayesh Afshordi, βρήκαν σημαντικές ενδείξεις πως η Σχετικότητα μπορεί να καταρρέει ακόμα και στον ορίζοντα γεγονότων.
Η χρήση κβαντικής μηχανικής και το «πάντρεμα» των δύο θεωριών μπορεί να δώσει την λύση!

Σύμφωνα με την Γενική Σχετικότητα, ο ορίζοντας γεγονότων είναι μια ομαλή και απείρως λεπτή επιφάνεια, όπου κάθε δεδομένη στιγμή μπορούμε να βρισκόμαστε είτε πίσω από αυτή, πέφτοντας μέσα στην τρύπα, είτε μπροστά της, αντικρίζοντας την άβυσσο.
Αντιθέτως, στην κβαντική μηχανική, ο ορίζοντας γεγονότων είναι ουσιαστικά ένα «τείχος προστασίας» των σωματιδίων, που στιγμιαία εμφανίζονται και εξαφανίζονται.
Μέσα από το τείχος, τα πάντα εξαφανίζονται. 

Οταν δύο τρύπες συγκρούονται, όπως στην περίπτωση που ανίχνευσε το πείραμα LIGO, δημιουργούν μια ακόμα μεγαλύτερη μαύρη τρύπα, αλλά και τεράστια ποσά ενέργειας τα οποία δημιουργούν βαρυτικά κύματα.
Σύμφωνα με όσα προέβλεπε ο Αίνστάιν, τα κύματα αυτά θα έπρεπε να είχαν «απελευθερωθεί» άμεσα και ταυτόχρονα στο διάστημα.
Από την άλλη, η κβαντική θεωρία θέλει κάποια από αυτά να παγιδεύονται από το τείχος, να ανακλούν μέσα στην μαύρη τρύπα και εν τέλει να βγαίνουν προς τα έξω με καθυστέρηση, δημιουργώντας μια ιδιόμορφη ηχώ. 

Το πείραμα, οι πρώτες ενδείξεις και η «νέα σελίδα» στην φυσική
Δημιουργώντας συνθήκες προσομοίωσης ενός τείχους ανάλογου με αυτό που προβλέπει η κβαντική θεωρία, οι τρεις φυσικοί παρατήρησαν πως τα δεδομένα του πειράματος LIGO είναι πολύ κοντινά με αυτά που βρήκαν στους υπολογιστές τους.
Είναι αυτή η πρώτη ένδειξη της κβαντικής βαρύτητας που εντοπίζει ο άνθρωπος; 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα των τριών φυσικών έχουν πολύ μεγάλη... βαρύτητα, αλλά ακόμα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «αποδεικτικά στοιχεία» για την ύπαρξη της κβαντικής βαρύτητας.
Τα πιθανά σφάλματα στις μετρήσεις μπορεί να έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη σύγχυση.

Παρόλα αυτά, η εργασία των Jahed Abedi, Hannah Dykaar και Niayesh Afshordi κρίνεται τόσο ορθή, ώστε να μην μπορεί να απορριφθεί.
 Στέκεται λοιπόν εκεί, έτοιμη να καταρρίψει τους ισχυρισμούς του Αϊνστάιν!
 Ετοιμη να ανοίξει ένα νέο κόσμο στην φυσική, παντρεύοντας τις δύο μεγαλύτερες θεωρίες της σύγχρονης επιστήμης.