Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

πως να φτιάξουμε τονωτική λοσιόν για το πρόσωπό μας

..για όλους τους τύπους δέρματος
Ολοκληρώνουμε σήμερα το κεφάλαιο “εύκολο~γρήγορο~οικονομικό” ντεμακιγιάζ, προσαρμοσμένο στα μέτρα λιτότητας του Chevalbonnet, με συνταγή για τονωτική λοσιόν που πάει σετάκι με τη συνταγή του προηγούμενου ποστ.
Κύριο συστατικό αυτής της λοσιόν είναι το πράσινο τσάι, ας κάνουμε τη γνωριμία του.

Camelia sinensis
Camellia sinensis~sinensis κατάγεται από την κινεζική επαρχία Yunnan ενώ η ποικιλία Camellia sinensis~assamica κατάγεται από τις υποτροπικές χώρες της Ασίας.
Η Μπούρμα και κατόπιν η Κίνα πιστώνονται τη χρήση του τσαγιού ως ρόφημα. Φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Han (206 π.Χ.-221 μ.Χ.) το τσάι ήταν ήδη ένα δημοφιλές ρόφημα, όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα της περιόδου (ειδικές λακαριστές κούπες οι οποίες θεωρούνται και οι νεώτερες του είδους), ενώ στα χρόνια της δυναστείας των T'ang (650μ.Χ.) η καλλιέργειά του είχε επεκταθεί στις περισσότερες επαρχίες της Κίνας και ο τρόπος επεξεργασίας του είχε κατά πολύ εξελιχθεί.
Αν και η καταγωγή της camellia sinensis δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του τσαγιού ως ιατρικό έγχυμα χρονολογείται πριν από 4.000 χρόνια στην Κίνα. Πιθανολογείται πως η ποικιλία 
Στην Ιαπωνία, το τσάι έγινε γνωστό κατά το 600 μ.Χ. από βουδιστές μοναχούς που ήδη είχαν μελετήσει τον τρόπο καλλιέργειας και επεξεργασίας του στην Κίνα.
Κατά τη διάρκεια του 8ου και 9ου αιώνα η χρήση του διαδόθηκε στους αριστοκρατικούς και μοναστικούς κύκλους, από το 1.300 και έπειτα γίνεται το βασικό ρόφημα όλων των κοινωνικών τάξεων ενώ ταυτόχρονα αναπτύχθηκε και η περίφημη τελετουργία για το σερβίρισμά του.
Στην Ευρώπη, η χρήση του τσαγιού άρχισε κατά τον 16ο αιώνα και το εμπόριό του το είχαν αναλάβει αποκλειστικά οι Άγγλοι και οι Ολλανδοί.
Ιστορικά στοιχεία από: www.plantcultures.org
Το μαύρο τσάι, το τσάι τύπου oolong καθώς και το πράσινο τσάι προέρχονται από την camellia sinensis, αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος επεξεργασίας τους.
Σε αντίθεση με τα άλλα είδη τσαγιού, τα φρέσκα φύλλα από το πράσινο τσάι, δεν υφίστανται οξειδωτική ζύμωση.
Αποξηραίνονται σε υψηλή θερμοκρασία με ατμό, έτσι ώστε να αποτρέπεται οποιαδήποτε ενζυμική δραστηριότητα η οποία προκαλεί οξείδωση.
Με αυτό τον τρόπο μένουν ανέπαφες οι πολυφαινόλες (φλαβονοειδή) του φυτού οι οποίες αποτελούν έως και το 40% του ξηρού εκχυλίσματος των φύλλων του και στις οποίες οφείλονται οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητές του.
Τα ενεργά συστατικά του πράσινου τσαγιού είναι λοιπόν οι πολυφαινόλες εκ των οποίων τανίνες κατά 50%, κατεχίνες κατά 25%, επιγαλλοκατεχίνες (EGCG) κατά 10%. Ακόμα περιέχει καφεΐνη, θειανίνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C, E & προβιταμίνη Α καθώς και φθόριο.
Εκτός λοιπόν από ένα ευεργετικό ρόφημα, το πράσινο τσάι, είτε σε μορφή εγχύματος είτε σε μορφή εκχυλίσματος, είναι μια άριστη πρώτη ύλη καλλυντικών, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, άρα αντιγηραντικό, πλήρες βιταμινών με στυπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ακόμη χάρη στην περιεκτικότητά του σε καφεΐνη χρησιμοποιείται σε σκευάσματα κατά της κυτταρίτιδας και λόγω του φθορίου που περιέχει είναι κατάλληλο για προϊόντα οδοντικής προστασίας. Pas mal...
Πληροφορίες από:
~Richard Mabey, The New Age Herbalist, Simon& Schuster
~Rosemary Gladstar, Herbs for Natural Beauty, Storey Publishing

τονωτική λοσιόν προσώπου
(για 170 ml, οι αναλογίες σε ογκομετρικά κουτάλια, 1κ.σ.=15ml, 1κ.γ.=5ml)

~2 κ.σ. φύλλα από πράσινο τσάι
~1 κ.σ. χαμομήλι
~¾ της κούπας αποσταγμένο νερό
~2 κ.σ. hydrosol αμαμελίδας
~2 κ.σ. χυμό αλόης
~1 κ.σ. βάμμα καλέντουλας
~1 κ.γ. φυτική γλυκερίνη
~¼ κ.γ. ασκορβικό οξύ (βιτ.C)
~10 σταγόνες εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ (συντηρητικό)
~6 σταγόνες βάμμα βενζόης (benzoin styrax, συντηρητικό)
~6 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνιο
~6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
~6 σταγόνες αιθέριο έλαιο palamarosa
~7 σταγόνες αιθέριο έλαιο petit grain
 Με το νερό, το πράσινο τσάι και το χαμομήλι ετοιμάζουμε ένα πολύ δυνατό έγχυμα.

   Σε ένα γυάλινο μπουκάλι βάζουμε τη γλυκερίνη, τα βάμματα καλέντουλας και βενζόης, το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ και τα αιθέρια έλαια. Ανακινούμε καλά για να διαλυθούν τα αιθέρια.
   Προσθέτουμε το χυμό αλόης και τη βιτ. C. Ανακινούμε πάλι για να διαλυθεί η βιταμίνη.
Προσθέτουμε την αμαμελίδα και 6 κ.σ. από το έγχυμα. Τελειώσαμε.
   Τη λοσιόν τη χρησιμοποιούμε όπως και αυτές του εμπορίου, βάζουμε μια μικρή ποσότητα σε cotton pad και καθαρίζουμε το πρόσωπο μετά το ντεμακιγιάζ ή την ψεκάζουμε ολούθε, προσοχή στα μάτια σας..
   Τη διατηρούμε οπωσδήποτε στο ψυγείο και την ανακινούμε καλά πριν από κάθε χρήση. Φροντίζουμε να την καταναλώσουμε σχετικά σύντομα.
  Αν δεν έχουμε hydrosol αμαμελίδας, προσθέτουμε ½ κ.σ. αποξηραμένο βότανο (αμαμελίδα εννοείται) στο νερό, όταν φτιάχνουμε το έγχυμα. Αντικαθιστούμε τις 2 κ.σ. από το hydrosol με 2 κ.σ. έγχυμα.
     Η αμαμελίδα επιτείνει τις στυπτικές ιδιότητες της λοσιόν και συσφίγγει τους πόρους ενώ το χαμομήλι είναι αντιφλογιστικό
     Η γλυκερίνη και η αλόη συντελούν στην περαιτέρω ενυδάτωση και ο συνδυασμός των αιθέριων που προτείνονται έχει αντισηπτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.
νάτην η λοσιόν (που ένα ταρακούνημα το θέλει),
beautyelixirs.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου