Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Ποιος ήταν ο Αμερικανός μαθηματικός Norbert Wiener

Στο ΜΙΤ θεωρούσαν τον Norbert Wiener μία σχεδόν θρυλική μορφή.

Ο Norbert Wiener, 26 Νοεμβρίου 1894 – 18 Μαρτίου 1964 ήταν Αμερικανός μαθηματικός. 
Ερεύνησε τις στοχαστικές διαδικασίες και το έργο του αφορούσε στην επιστήμη ηλεκτρολόγου μηχανικού, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τα συστήματα ελέγχου. 
Είναι όμως κυρίως γνωστός ως ο θεμελιωτής του κλάδου της κυβερνητικής ή «επιστήμης των συστημάτων», με πολλές επιδράσεις στη μηχανική, την πληροφορική, τη βιολογία, τη φιλοσοφία και την οργάνωση της κοινωνίας.
Ο Norbert Wiener γεννήθηκε στην πόλη Κολούμπια του Μισούρι ως ο πρωτότοκος γιος των Λέο Βίνερ και Μπέρτα Καν, πολωνοεβραϊκής και γερμανοεβραϊκής καταγωγής αντιστοίχως. 
Ο Νόρμπερτ υπήρξε ένα «παιδί-θαύμα». 
Ο πατέρας του τον είχε εκπαιδεύσει στο σπίτι μέχρι το 1903, εφαρμόζοντας διδακτικές μεθόδους που είχε επινοήσει ο ίδιος ως δάσκαλος της γερμανικής και των σλαβικών γλωσσών, εκτός από ένα σύντομο διάστημα όταν ο Νόρμπερτ ήταν 7 ετών. 
Ο Λέο Βίνερ είχε σχηματίσει μία προσωπική βιβλιοθήκη από την οποία ο Νόρμπερτ ωφελήθηκε πολύ. 
Ο Λέο ήταν ικανός και στα μαθηματικά, τα οποία δίδαξε στον γιο του μέχρι που έφυγε από το σπίτι. 
Στην αυτοβιογραφία του ο Νόρμπερτ περιγράφει τον πατέρα του ως ήρεμο και υπομονετικό, εκτός από τις περιπτώσεις που του έδινε λάθος απάντηση, οπότε και έχανε την ψυχραιμία του.
Παρότι μεγάλωσε σε μία πιστή οικογένεια, ο Νόρμπερτ αργότερα εξελίχθηκε σε αγνωστικιστή
Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Ayer στη Μασαχουσέτη, ο Norbert Wiener εισάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Ταφτς σε ηλικία 12 ετών και αποφοίτησε το 1909 με πτυχίο μαθηματικών, αλλά στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Το 1910 μετεγγράφηκε στο Κορνέλ για σπουδές στη φιλοσοφία.
Το επόμενο έτος επέστρεψε στο Χάρβαρντ, ενώ συνέχιζε τις φιλοσοφικές σπουδές του, και εκεί επηρεάσθηκε από τον Έντουαρντ Βερμιλύ Χάντινγκτον (Edward Vermilye Huntington), του οποίου τα μαθηματικά ενδιαφέροντα εκτείνονταν από τις αξιωματικές θεμελιώσεις μέχρι προβλήματα μηχανικής. 
Το Χάρβαρντ απένειμε στον Βίνερ διδακτορικό το 1912 (πριν κλείσει τα 18 του χρόνια), για μία διατριβή στη μαθηματική λογική. Σε αυτή τη διατριβή υπήρξε ο πρώτος που υπεστήριξε ότι τα διατεταγμένα ζεύγη μπορούν να ορισθούν με όρους της στοιχειώδους θεωρίας συνόλων
Από αυτό έπεται ότι οι μαθηματικές σχέσεις μπορούν να ορισθούν από τη θεωρία των συνόλων και επομένως η θεωρία των σχέσεων δεν απαιτεί αξιώματα ή πρωτογενείς ορισμούς ξεχωριστούς από αυτούς της θεωρίας συνόλων. 
Το 1921 ο Καζιμίερζ Κουρατόφσκι πρότεινε μία απλοποίηση του ορισμού του Βίνερ για τα διατεταγμένα ζεύγη και αυτή η απλοποίηση χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
Το 1914 ο Βίνερ ταξίδεψε στην Ευρώπη, όπου διδάχθηκε από τους Μπέρτραντ Ράσελ και Χάρντυ στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, καθώς και από τους Ντάβιντ Χίλμπερτ και Έντμουντ Λαντάου στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. 
Το 1915–1916 δίδαξε φιλοσοφία στο Χάρβαρντ, μετά εργάσθηκε ως μηχανικός στη General Electric και έγραψε λήμματα στην Encyclopedia Americana
Ο Βίνερ εργάσθηκε επίσης για λίγο ως δημοσιογράφος για την εφημερίδα Boston Herald.
Παρότι ο Βίνερ κατέληξε ειρηνιστής, το 1917 προσπάθησε να μπει σε στρατιωτική υπηρεσία για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά απορρίφθηκε με αιτιολογία την κακή του όραση. 
Το καλοκαίρι του 1918 ο Όσβαλντ Βέμπλεν τον προσκάλεσε να εργασθεί στη βαλλιστική στο Πεδίο Δοκιμών Αμπερντήν του Μέριλαντ.
Η συμβίωση και η συνεργασία με άλλους μαθηματικούς εκεί ενίσχυσε το ενδιαφέρον του για τα μαθηματικά. Ωστόσο, ο Βίνερ ήταν ακόμα πρόθυμος να υπηρετήσει ως στρατιωτικό προσωπικό και κατατάχθηκε ως απλός στρατιώτης, οπότε και κατά σύμπτωση στάλθηκε σε μία μονάδα στο Αμπερντήν, αλλά ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε μερικές ημέρες μετά. 
Ο Norbert Wiener απολύθηκε από τον στρατό τον Φεβρουάριο του 1919
Ο Norbert Wiener δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει μία μόνιμη θέση στο Χάρβαρντ, κάτι για το οποίο ο ίδιος έριχνε την ευθύνη στον αντισημιτισμό που επικρατούσε στο πανεπιστήμιο και στην αντιπάθεια του μαθηματικού Τζωρτζ Ντέιβιντ Μπίρχοφ
Επίσης τον απέρριψαν για μία θέση στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. 
Μετά από σύσταση του W.F. Osgood, ο Βίνερ πήρε μία θέση βοηθητικής διδασκαλίας των μαθηματικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), όπου και πέρασε την υπόλοιπη σταδιοδρομία του φθάνοντας τελικά στον βαθμό του καθηγητή.
Το 1926 ο Norbert Wiener επέστρεψε στην Ευρώπη με υποτροφία Γκούγκενχαϊμ. Αυτή τη φορά πέρασε τον περισσότερο καιρό στο Γκέτινγκεν και με τον Χάρντυ στο Κέμπριτζ, μελετώντας την κίνηση Μπράουν, τον μετασχηματισμό Φουριέ, το πρόβλημα του Ντιριχλέτ, την αρμονική ανάλυση και τα αβελιανά και ταουμπεριανά θεωρήματα.
Την ίδια χρονιά οι γονείς του κανόνισαν τον γάμο του με μία Γερμανίδα μετανάστρια, τη Margaret Engemann, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες.
Πολλές ιστορίες κυκλοφορούσαν για τον Βίνερ στο MIT, ιδιαίτερα για την αφηρημάδα του. Λεγόταν π.χ. ότι κάποτε επέστρεψε σπίτι και το βρήκε άδειο. Ρώτησε ένα κορίτσι στη γειτονιά για τον λόγο και εκείνο του απάντησε ότι η οικογένεια είχε μετακομίσει αλλού εκείνη την ημέρα. Ο Βίνερ ευχαρίστησε τη μικρή και εκείνη του αποκρίθηκε: «Γι' αυτό έμεινα εδώ, μπαμπά!»
Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η εργασία του στην αυτόματη σκόπευση και εκπυρσοκρότηση των αντιαεροπορικών ώθησε τον Βίνερ να ερευνήσει τη Θεωρία Πληροφορίας ανεξάρτητα από τον Σάνον και να επινοήσει το Φίλτρο του Βίνερ (σε αυτόν οφείλεται η σήμερα συνηθισμένη πρακτική να μοντελοποιείται μία πηγή πληροφοριών ως μία τυχαία διαδικασία). 
Το έργο του στα αντιαεροπορικά τον οδήγησε τελικώς να διατυπώσει τη θεωρία της κυβερνητικής.
 Σε αντίθεση με πολλούς σύγχρονούς του επιστήμονες, ο Βίνερ δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Μανχάταν
Μεταπολεμικά, η φήμη του Βίνερ βοήθησε το MIT να σχηματίσει μία ερευνητική ομάδα στη γνωσιακή επιστήμη, που αποτελείτο από ερευνητές της νευροψυχολογίας, των μαθηματικών και της βιοφυσικής του νευρικού συστήματος, μεταξύ των οποίων οι Warren Sturgis McCulloch και Walter Pitts. 
Αυτοί οι ερευνητές θα έκαναν αργότερα πρωτοποριακές συνεισφορές στην πληροφορική και στην τεχνητή νοημοσύνη
Λίγο μετά τον σχηματισμό της ομάδας ωστόσο ο Βίνερ διέκοψε ξαφνικά κάθε επαφή με τα μέλη της, δημιουργώντας ένα αίσθημα μυστηρίου στους συναδέλφους του και τραυματίζοντας ψυχικά τον Pitts. 
Στη βιογραφία τους του Βίνερ οι Flo Conway και Jim Siegelman υποστηρίζουν ότι η σύζυγός του ήταν η υπεύθυνη εξαιτίας της αντιπάθειάς της για τον μποέμικο τρόπο ζωής του McCulloch
Αργότερα ο Βίνερ βοήθησε στην ανάπτυξη των θεωριών της κυβερνητικής, της ρομποτικής, του αυτόματου ελέγχου και του αυτοματισμού. 
Μοιράστηκε τις θεωρίες του και τα ευρήματά του με άλλους ερευνητές και ανέφερε τις συνεισφορές των άλλων, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και Σοβιετικοί ερευνητές.
 Η γνωριμία του Βίνερ με αυτούς ήταν αφορμή ο Βίνερ να αντιμετωπίζεται με καχυποψία κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. 
Υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής του αυτοματισμού για τη βελτίωση του επιπέδου διαβιώσεως και τον τερματισμό της οικονομικής υπαναπτύξεως. 
Οι ιδέες του αυτές είχαν επίδραση στην Ινδία, στης οποίας την κυβέρνηση ήταν σύμβουλος τη δεκαετία του 1950.
Μεταπολεμικά, ο Βίνερ άρχισε να νοιάζεται όλο και περισσότερο για την πολιτική ανάμιξη στα θέματα της επιστημονικής έρευνας, καθώς και με τη στρατιωτικοποίηση της επιστήμης. 
Το άρθρο του "A Scientist Rebels" (= «`Ενας επιστήμονας εξεγείρεται») στο τεύχος Ιανουαρίου 1947 του περιοδικού The Atlantic Monthly προέτρεπε τους επιστήμονες να σκέπτονται τις ηθικές συνέπειες της εργασίας τους. 
Μετά το 1945 ο Βίνερ αρνήθηκε να δεχθεί οποιαδήποτε κυβερνητική χρηματοδότηση ή να εργασθεί σε στρατιωτικά προγράμματα. Ο τρόπος με τον οποίο οι απόψεις του Βίνερ για τα πυρηνικά όπλα και τον Ψυχρό Πόλεμο έρχονταν σε αντίθεση με αυτές του Τζον φον Νόιμαν είναι το θέμα του βιβλίου John Von Neumann and Norbert Wiener
Και οι δύο τους πάντως ήταν στον «πυρήνα» των συμμετεχόντων στα συνέδρια Μέισυ (1946-1953).
Ο Βίνερ απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών στη Στοκχόλμη.
Τιμητικές διακρίσεις

  • Βραβείο Bôcher (το ανώτατο της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας) το 1933
  • Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ το 1965, στην κατηγορία «Επιστήμη, φιλοσοφία, θρησκεία» για το έργο του God & Golem, Inc.: A Comment on Certain Points where Cybernetics Impinges on Religion
Ονομάσθηκαν προς τιμή του
  • Ο αστεροειδής 18182 Βίνερ (18182 Wiener), που ανακαλύφθηκε το έτος 2000.
  • Ο κρατήρας Βίνερ στην αόρατη πλευρά της Σελήνης
  • Αρκετοί όροι στα μαθηματικά και άλλες επιστήμες (βλ. την επόμενη ενότητα)
  • Το «Βραβείο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Νόρμπερτ Βίνερ» (Norbert Wiener Prize in Applied Mathematics), που θεσπισθηκε το 1967.
  • Το «Βραβείο Νόρμπερτ Βίνερ για την κοινωνική και επαγγελματική υπευθυνότητα» (Norbert Wiener Award for Social and Professional Responsibility), που θεσπισθηκε προς τιμή του το 1987 για την «αναγνώριση συνεισφορών από επαγγελματίες του χώρου των υπολογιστών στην κοινωνικά υπεύθυνη χρήση των υπολογιστών».
Το έργο του
Ο Norbert Wiener ήταν ένας από τους πρώτους μελετητές των στοχαστικών διαδικασιών, συνεισφέροντας έργο στην επιστήμη ηλεκτρολόγου μηχανικού, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τα συστήματα ελέγχου. 
Θεμελίωσε την κυβερνητική ή «επιστήμη συστημάτων», μία τυποποίηση της έννοιας της αναδράσεως, με πολλές επιδράσεις στη μηχανική, την πληροφορική, τη βιολογία και τη φιλοσοφία
Μέσα εξάλλου από την επίδραση που άσκησε στους Γκρέγκορι Μπέιτσον και Μάργκαρετ Μηντ, το έργο του Βίνερ στην κυβερνητική επηρέασε την ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία και την παιδαγωγική

Η πληροφορία είναι πληροφορία, όχι ύλη ή ενέργεια - Norbert Wiener
Μία ακόμα ειδικότητα που αναπτύχθηκε χάρη στον Βίνερ είναι η «εξελικτική πληροφορική» (evolutionary informatics).
Ο Βίνερ ήταν ένας από τους πρώτους μελετητές των στοχαστικών διαδικασιών, συνεισφέροντας έργο στην επιστήμη ηλεκτρολόγου μηχανικού, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τα συστήματα ελέγχου. Μία ακόμα ειδικότητα που αναπτύχθηκε χάρη στον Βίνερ είναι η «εξελικτική πληροφορική» (evolutionary informatics).
Θεμελίωσε την κυβερνητική ή «επιστήμη συστημάτων», μία τυποποίηση της έννοιας της αναδράσεως, με πολλές επιδράσεις στη μηχανική, την πληροφορική, τη βιολογία και τη φιλοσοφία. Μέσα εξάλλου από την επίδραση που άσκησε στους Γκρέγκορι Μπέιτσον και Μάργκαρετ Μηντ, το έργο του Βίνερ στην κυβερνητική επηρέασε την ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία και την παιδαγωγική
Εξίσωση Βίνερ
Μία απλή μαθηματική αναπαράσταση της κινήσεως Μπράουν, η εξίσωση Βίνερ, που ονομάσθηκε έτσι από τον Νόρμπερτ Βίνερ, υποθέτει ότι η στιγμιαία ταχύτητα ενός σωματιδίου του ρευστού παρουσιάζει τυχαίες διακυμάνσεις.
Φίλτρο Βίνερ
Το φίλτρο Βίνερ στην επεξεργασία σήματος προτάθηκε από τον Βίνερ την δεκαετία του 1940 και δημοσιεύθηκε το 1949. Σκοπός του είναι να μειώσει την ποσότητα του θορύβου σε ένα σήμα συγκρίνοντάς το με μία εκτίμηση του επιθυμητού σήματος χωρίς θόρυβο.
Στα μαθηματικά
Ο Βίνερ ενδιαφέρθηκε πολύ για τη μαθηματική θεωρία της κινήσεως Μπράουν, αποδεικνύοντας πολλά αποτελέσματα που είναι ευρύτατα γνωστά σήμερα, όπως η μη-διαφορισιμότητα της πορείας. 
Για τον λόγο αυτό, η μονοδιάστατη εκδοχή της κινήσεως Μπράουν πήρε το όνομα Διαδικασία Βίνερ (Wiener process). Είναι η γνωστότερη από τις λεγόμενες Διαδικασίες Lévy, στοχαστικές διαδικασίες με στατικά, στατιστικώς ανεξάρτητα τμήματα. 
Η Διαδικασία Βίνερ εμφανίζεται συχνά στα καθαρά και εφαρμοσμένα μαθηματικά, στη φυσική και στα οικονομικά (π.χ. στο χρηματιστήριο).
Το Ταουμπεριανό Θεώρημα του Βίνερ, το οποίο απέδειξε ο Βίνερ το 1932, ανέπτυξε τα Ταουμπεριανά θεωρήματα (Tauberian theorems) στις αποκλίνουσες σειρές, που ήταν επιφανειακά ένα κεφάλαιο στην πραγματική ανάλυση, δείχνοντας ότι τα περισσότερα από τα γνωστά αποτελέσματα μπορούσαν να ενταχθούν σε μία αρχή της αρμονικής αναλύσεως. 
Στη σημερινή του διατύπωση, το θεώρημα του Βίνερ δεν έχει κάποια φανερή σύνδεση με τα Ταουμπεριανά θεωρήματα, τα οποία αφορούν τις άπειρες σειρές.
Το Θεώρημα Paley–Wiener συσχετίζει ιδιότητες σχετικές με την ανάπτυξη ολόκληρων μιγαδικών συναρτήσεων στο σύνολο Cn με τους μετασχηματισμούς Φουριέ κατανομών Σβαρτς.
Η άλγεβρα Βίνερ, που συνήθως συμβολίζεται με A(T), είναι ο χώρος των απολύτως συγκλινουσών σειρών Φουριέ.
Το Θεώρημα Wiener–Khinchin (ή Θεώρημα Wiener–Khintchine, ή Θεώρημα Khinchin–Kolmogorov) δηλώνει ότι η φασματική πυκνότητα μιας στατικής με την ευρεία έννοια τυχαίας διαδικασίας είναι ο μετασχηματισμός Φουριέ της αντίστοιχης συναρτήσεως αυτοσυσχετισμού.
Ο (αφηρημένος) Χώρος Βίνερ είναι ένα μαθηματικό αντικείμενο στη Θεωρία μέτρου, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενός αυστηρά θετικού και τοπικά πεπερασμένου μέτρου μέσα σε ένα διανυσματικό χώρο άπειρων διαστάσεων. 
Η αρχική κατασκευή του Βίνερ εφαρμοζόταν μόνο στον χώρο συνεχών δρόμων με πραγματικές τιμές στο μοναδιαίο διάστημα, και είναι γνωστή ως «κλασικός χώρος Βίνερ». 
Ο Λέοναρντ Γκρος έδωσε τη γενίκευση στην περίπτωση ενός γενικού διαχωρίσιμου χώρου Μπάναχ.
Η ίδια η έννοια του «χώρου Μπάναχ» ανακαλύφθηκε ανεξάρτητα από τον Βίνερ και τον Στέφαν Μπάναχ περίπου την ίδια εποχή

https://el.wikipedia.org

Dr Κωνσταντίνος Φαρσαλινός : COVID-19, εμβόλια, εκτιμήσεις για καλοκαίρι και φθινόπωρο...

Από το χρονολόγιο του dr Κωνσταντίνου Φαρσαλινού

Dr Κωνσταντίνος Φαρσαλινός - Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, MD, MPH είναι ιατρός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας-Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στην Ελλάδα.

- Η χθεσινή συζήτηση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR Κεντρικής Ελλάδας για την πανδημία, τα εμβόλια, τις προοπτικές και τις εκτιμήσεις για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
1. Έκπληξη (και απογοήτευση) από την απόφαση της επιτροπής εμβολιασμού να συνεχιστεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε νέες ηλικίες από τη στιγμή που έχουμε εναλλακτικά εμβόλια (2 από τα οποία είναι άλλης τεχνολογίας). Μέχρι και η Αγγλία έχει ξεκινήσει τη συζήτηση να χορηγούνται εναλλακτικά του AstraZeneca εμβόλια στα άτομα κάτω των 40 ετών.
2. Όσο μικρότερη η ηλικία τόσο λιγότερο το όφελος του εμβολίου σε σχέση με τον κίνδυνο από τον ιό, και αυτό θα πρέπει να καθορίσει τη διαθεσιμότητα των εμβολίων σε κάθε ηλικιακή ομάδα.
3. Η καταμέτρηση των επιπλοκών στην Ελλάδα έχει μικρή σημασία διότι έχουμε διεθνή δεδομένα και δεν περιμένουμε οι Έλληνες να έχουν ιδιότητες που θα οδηγήσουν σε διαφορετική αντίδραση και διαφορετικές επιπλοκές σε σχέση με τις άλλες εθνικότητες.
4. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να συνεχιστεί (για όποιον θέλει να εμβολιαστεί προφανώς), αλλά θα πρέπει να ξανασκεφτούν την επιλογή εμβολίων στις νεότερες ηλικίες.
5. Είναι λυπηρό να βγαίνουν δημόσια συμπεράσματα για το ότι φταίει ή (συνήθως) δεν φταίει το εμβόλιο για μια επιπλοκή αμέσως μετά από μια κλινική εξέταση ή (στις ατυχείς περιπτώσεις) μια νεκροτομή. Τέτοια συμπεράσματα είναι αυθαίρετα. Είναι αδύνατο να μπορεί ο οποιοσδήποτε να εκτιμήσει αν φταίει ή δεν φταίει το εμβόλιο αφού ακόμη δεν ξέρουμε όλο το εύρος των επιπλοκών που θα μπορούσαν να υπάρχουν. Μπορούν μόνο να κρίνουν αν μια επιπλοκή ανήκει στις γνωστές μέχρι σήμερα επιπλοκές. Συμπέρασμα βγαίνει ΜΟΝΟ με πλήρη καταγραφή όλων των περιστατικών στην φαρμακοεπαγρύπνηση και στη συνέχεια ανάλυση της συχνότητας εμφάνισης επιπλοκών. Μελέτη από τη Νορβηγία και τη Σουηδία βρήκε ότι διπλασιάζεται ο κίνδυνος φλεβικών θρομβώσεων στις 28 ημέρες μετά τη λήψη μιας δόσης με το εμβόλιο της AstraZeneca. Επιστήμονες στην Ελλάδα μας έλεγαν πριν λίγο καιρό ότι το εμβόλιο θεραπεύει ή προστατεύει από τις θρομβώσεις (έλεγαν ότι οι εμβολιασμένοι έχουν λιγότερες θρομβώσεις από το γενικό πληθυσμό), εμφανίζοντας το εμβόλιο ως παν-φάρμακο. Εκτιμήσεις χωρίς λογική ή επιστημονική βάση, που φυσικά δημιούργησαν ψευδείς προσδοκίες και στη συνέχεια πυροδότησαν υπερβολικές αντιδράσεις.
Αν λοιπόν δεν είναι πρόθυμοι οι γιατροί να καταγράψουν στη φαρμακοεπαγρύπνηση οποιαδήποτε επιπλοκή βλέπουν (που είναι υποχρέωσή τους, και είναι εξαιρετικά προβληματικό όταν αυθαίρετα αποφασίζουν να μην προχωρήσουν σε καταγραφή), θα πρέπει να το κάνουν οι ίδιοι οι ασθενείς (kitrinikarta.eof.gr).
6. Οδεύουμε προς έμμεση υποχρεωτικότητα, το οποίο είναι εξαιρετικά προβληματικό από ηθικής απόψεως. Γίνεται συζήτηση για προνόμια προς τους εμβολιασμένους, το οποίο είναι ανακριβές μιας και όλη η συζήτηση αφορά την τιμωρία των μη-εμβολιασμένων με στέρηση αυτονόητων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει κανένα προνόμιο, υπάρχει μόνο τιμωρία.
7. Ασχολούμαστε με τους νέους και με έμμεσες υποχρεωτικότητες και δεν βλέπουμε ως προτεραιότητα τον ανεπαρκή εμβολιασμό στις μεγάλες ηλικίες, που είναι εκείνοι που επιβαρύνουν περισσότερο τα συστήματα υγείας και κινδυνεύουν περισσότερο. Ακόμη και σήμερα, το 59% των διασωληνωμένων είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, το ίδιο ποσοστό που είχαμε ακόμη και το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020. Γύρω στο 50-55% έχει εμβολιαστεί πλήρως στις ηλικίες άνω των 70 ετών, και κάτω του 70% έχει κάνει τουλάχιστον 1 δόση, Δεν είναι ικανοποιητικό αυτό το ποσοστό, και θα πρέπει εκεί να δωθεί προτεραιότητα ώστε να πειστούν όσοι δεν έχουν πεισθεί ακόμη, και να προσφερθεί η δυνατότητα εμβολιασμού σε όσους δεν μπορούν να κινητοποιηθούν για να επισκεφθούν εμβολιαστικά κέντρα.
8. Εκτιμήσεις για καλοκαίρι και φθινόπωρο. Έγινε άρση του lockdown πριν καταστείλουμε πλήρως το κύμα, και παρόλα αυτά δεν βλέπουμε έξαρση των κρουσμάτων. Αυτά προς απόδειξη της αποτελεσματικότητας των lockdown, και των γραφικών εικόνων φύλαξης με δημοτική αστυνομία στα παγκάκια και κλεισίματος των ανοιχτών χώρων, που πρακτικά προέτρεπε τον κόσμο να μαζευτεί στα σπίτια (σε κλειστούς χώρους δηλαδή). Την ίδια ώρα, γνωρίζουμε ότι η μετάδοση σε ανοιχτούς χώρους είναι σπανιότατη. Για το φθινόπωρο, θα περιμένω να δω τί θα συμβεί και μόνο τότε θα κρίνω την εξέλιξη. Πάντως, όσοι μιλούν σήμερα για 4ο κύμα το φθινόπωρο προφανώς εκφράζουν δυσπιστία προς τα εμβόλια. Το ζήτημα που υπάρχει αφορά κυρίως τη χρονική διάρκεια της ανοσίας. Αν ισχύουν οι σημερινές εκτιμήσεις για επαναληπτικές δόσεις (άρα ανοσία βραχείας διάρκειας), τότε είναι πολύ πιθανό ο ιός να γίνει ενδημικός και να εμφανίζεται κάθε χρόνο με κύματα. Εκτιμώ βέβαια ότι θα είναι μικρής έντασης και διαχειρίσιμα. ΑΛΙΜΟΝΟ αν μπούμε πάλι στη διαδικασία των ισοπεδωτικών, καταστροφικών και αναποτελεσματικών οριζόντιων lockdown, θα αποτελει το αποκορύφωμα της εμμονής και της ανικανότητας διαχείρισης.

Φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα και λιγότερα φυτοφάρμακα - Η λίστα της EWG για το 2021

Η Ομάδα Environmental Working Group-EWG- είναι μια ομάδα ακτιβιστών που ασχολείται με την έρευνα στους τομείς των γεωργικών επιδοτήσεων,
των τοξικών χημικών ουσιών των τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά 
των ρύπων του πόσιμου νερού και και την υπεράσπιση και πληροφόρηση των πολιτών για τα θέματα αυτά.
Η EWG είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός
Ιδρύθηκε το 1993 από τους Ken Cook και Richard Wiles.
Η EWG έχει την έδρα της στην Ουάσινγκτον, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ένας αδελφικός οργανισμός πίεσης, το EWG Action Fund ιδρύθηκε το 2002.
Η οργάνωση Environmental Working Group καταρτίζει κάθε χρόνο τη λίστα Dirty Dozen, η οποία περιλαμβάνει τα πιο μολυσμένα με φυτοφάρμακα φρούτα και λαχανικά, καθώς και αυτά που είναι λιγότερο επιβαρυμένα.
Η λίστα καταρτίζεται μετά από ανάλυση δεδομένων από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Η ομάδα δεν έχει στόχο να φοβίσει να αποθαρρύνει τους πολίτες από την αγορά των συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών, αλλά να τους πληροφορήσει και να τους ενθαρρύνει να επιλέγουν τα βιολογικά προϊόντα.
Η Ομάδα Environmental Working Group, στα πλαίσια της ετήσιας αναφοράς της συνέταξε τη λίτσα για το 2021, η οποία ξεκινάει με τα πιο επιβαρυμένα φρούτα και λαχανικά για να καταλήξει στα πιο "καθαρά" 
Πλήρης κατάλογος:
1. Φράουλες
2. Σπανάκι
3. Kale, collard και μουστάρδα
4. Νεκταρίνια
5. Μήλα
6. Σταφύλια
7. Κεράσια
8. Ροδάκινα
9. Αχλάδια
10. Πιπεριές
11. Σέλινο
12. Ντομάτες
13. Πατάτες
14. Ντοματίνια
15. Μαρούλι
16. Βακκίνια
17. Αγγούρια
18. Δαμάσκηνα
19. Φασολάκια
20. Μανταρίνια
21. Γκρέιπφρουτ
22. Σμέουρα
23. Γλυκό μπιζέλι, που τρώγεται και ο λοβός, γνωστό και ως Snap Peas
24. Πορτοκάλια
25. Καρότα
26. Κολοκυθάκια χειμερινά
27. Κολοκυθάκια, καλοκαιρινά 
28. Μπανάνες
29. Γλυκοπατάτες
30. Καρπούζι
31. Μάνγκο
32. Πεπόνι
33. Μανιτάρια
34. Κουνουπίδι
35. Ακτινίδιο
36. Λάχανο
37. Μπρόκολο
38. Σπαράγγι
39. Μελιτζάνα
40. Γλυκά μπιζέλια, κατεψυγμένα
41. Παπάγια 
42. Κρεμμύδια
43. Ανανάς
44. Γλυκό καλαμπόκι 
45. Αβοκάντο
Παρατηρώντας τη λίστα βλέπουμε πως στην πρώτη δεκάδα των πιο επιβαρυμένων βρίσκονται:
οι φράουλες,
το σπανάκι,
το κale,
τα νεκταρίνια,
τα μήλα,
τα σταφύλια,
τα κεράσια,
τα ροδάκινα,
τα αχλάδια και 
οι πιπεριές,
ενώ στα πιο "καθαρά"  βρίσκονται:
τα κρεμμύδια, 
το λάχανο,
το ακτινίδιο,
το πεπόνι,
ο ανανάς, 
το αβοκάντο, 
το λάχανο, 
τα σπαράγγια,
η μελιτζάνα

Αλατόνερο και θαλασσόνερο στη μάχη με τον κορωνοϊό! Έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών από την ομάδα του καθηγητή Κωνσταντίνου Πουλά

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των ερευνών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας
Μείωσαν το ιϊκό φορτίο ασθενών covid κατά 25% το οποίο είναι καθοριστικό για την βαρύτητα και την έκβαση της νόσου! 
Η ομάδα του Κώστα Πουλά, καθηγητή βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρέων πέτυχε, σε 20 ασθενείς, μέσα σε 6 ώρες, με 3-4 πλύσεις ρινοφαρυγγικά, να μειώσουν κατά 20-25% το ιικό φορτίο.
Όπως εξήγησε ο ίδιος η μετάδοση του ιού γίνεται μόνο αερογενώς και μίλησε για το πώς απομακρύνουν το ιϊκό φορτίο από το σώμα ασθενών με αλατόνερο. 
"Σκεφτήκαμε να απομακρύνουμε τους ιούς με επαναλαμβανόμενες ρινικές πλύσεις με ένα υπέρτονο διάλυμα.
 Επειδή θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί και στα πειράματά μας και στο τί λέμε, ξέρουμε ότι και σε άλλο Πανεπιστήμιο συνεχίζονται αυτές οι πλύσεις μέσα στη μέρα για 12ωρο και το ιικό φορτίο μειώνεται ακόμη περισσότερο. 
Καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι αν κάποιος βρεθεί pcr θετικός, δηλαδή να έχει ιικό φορτίο θα πρέπει ταχύτατα να ξεκινήσει να απομακρύνει τους ιούς από τη ρινοφαρυγγική του κοιλότητα" είπε ο καθηγητής.
"Με δεδομένο πως ο ιός είναι αερομεταφερόμενος και  το ϊικό φορτίο που μεταφέρεται  είναι υπεύθυνο τόσο για την μεταδοτικότητα όσο και για την βαρύτητα της νόσου, η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί πολύτιμο βοήθημα τόσο για την πρόληψη της νόσου, όσο και για την μείωση του ϊικού φορτίου στους ασθενείς, γεγονός που συνεπάγεται μείωση της μεταδοτικότητας και ανάσχεση της βαριάς νόσησης.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνεται και προληπτικά", υποστηρίζει "και μάλιστα τώρα το καλοκαίρι που τα θαλάσσια μπάνια είναι μια ευχάριστη διέξοδος το θαλασσόνερο  θα αποβεί  μια μικρή ασπίδα προστασίας κατά  του κορωνοϊού"
ας δούμε και αυτά:

ανανέωση 8 Νοεμβρίου 2022