Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε όρους όπως ο long Covid, όρος ο οποίος ήταν υπερβολικός και ενδεχομένως μη χρήσιμος!

Οι ερευνητές συνέκριναν τα συμπτώματα και την εξασθένιση του οργανισμού των ασθενών με Covid και γρίπη ένα χρόνο μετά τη θετική τους εξέταση
Το long COVID "δεν διακρίνεται" από άλλα μετα-ιικά σύνδρομα ένα χρόνο μετά τη μόλυνση. 
Οι συγγραφείς, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Διευθυντής Υγείας του Κουίνσλαντ, λένε ότι είναι καιρός να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε όρους όπως "long COVID" καθώς υπονοούν λανθασμένα, ότι υπάρχει κάτι μοναδικό και εξαιρετικό στα μακροπρόθεσμα συμπτώματα που σχετίζονται με τον ιό
Η αναφορά αυτή προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID 2024, Βαρκελώνη, Ισπανία, 27-30 Απριλίου).
Το long COVID φαίνεται να εκδηλώνεται ως ένα τυπικό μετα-ιογενές σύνδρομο που δεν διακρίνεται από την εποχική γρίπη και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, χωρίς στοιχεία αυξημένων μέτριων έως σοβαρών λειτουργικών περιορισμών ένα χρόνο μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικών Μικροβιολογία και Λοιμώδη Νοσήματα (ECCMID 2024) στη Βαρκελώνη, Ισπανία (27-30 Απριλίου).
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του τομέα της Υγείας της πολιτείας Queensland στην Αυστραλία, dr. John Gerrard, είπε ότι “είναι ώρα να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε όρους όπως  long  Covid, επειδή υπονοούν ότι υπάρχει κάτι μοναδικό στα μακροπρόθεσμα συμπτώματα που σχετίζονται με τον ιό και σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούν υπερεπαγρύπνηση.
Η μελέτη από ερευνητές του Queensland Health υποδηλώνει ότι στον εξαιρετικά εμβολιασμένο πληθυσμό του Κουίνσλαντ που εκτίθεται στην παραλλαγή Omicron ο μακροχρόνιος αντίκτυπος του COVID στο σύστημα υγείας είναι πιθανό να προέρχεται από τον τεράστιο αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 εντός ενός σύντομου χρονικού διαστήματος, αντί για τη σοβαρότητα των μακρόχρονων συμπτωμάτων της COVID ή της λειτουργικής ανεπάρκειας.
Τα ευρήματα προστίθενται σε προηγούμενη έρευνα των ίδιων συγγραφέων και δημοσιεύθηκαν στο BMJ Public Health, η οποία δεν βρήκε διαφορά στα συνεχιζόμενα συμπτώματα και στη λειτουργική έκπτωση όταν η COVID-19 συγκρίθηκε με τη γρίπη, 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση.
Oι ερευνητές εξέτασαν 5.112 συμπτωματικά άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με επιβεβαιωμένη με PCR λοίμωξη για COVID-19 (2.399 ενήλικες) και εκείνους που ήταν αρνητικοί στην PCR για COVID-19. -19 (2.713 ενήλικες: 995 θετικοί στη γρίπη και 1.718 PCR αρνητικές και για τους δύο αλλά συμπτωματικός με αναπνευστική νόσο) μεταξύ 29 Μαΐου και 25 Ιουνίου 2022.
Η υποβολή εργαστηριακών αναφορών για την COVID-19 και τη γρίπη είναι υποχρεωτική κατόπιν αιτήματος δοκιμής PCR σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη δημόσια υγεία του Κουίνσλαντ, με τα αποτελέσματα να καταγράφονται στο Σύστημα γνωστοποιήσιμων συνθηκών του Υπουργείου Υγείας του Κουίνσλαντ.
Ένα χρόνο μετά το τεστ PCR τους, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τα συνεχιζόμενα συμπτώματα και τον βαθμό λειτουργικής έκπτωσης χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο που παραδόθηκε μέσω SMS.
Συνολικά, το 16% (834/5.112) όλων των ερωτηθέντων ανέφεραν συνεχιζόμενα συμπτώματα ένα χρόνο αργότερα και το 3,6% (184) ανέφεραν μέτρια έως σοβαρή λειτουργική έκπτωση στις δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής.
Μετά τον έλεγχο των σημαντικών παραγόντων, όπως η ηλικία, το φύλο και η κατάσταση του πρώτου έθνους, η ανάλυση δεν βρήκε στοιχεία ότι οι ενήλικες θετικοί στον COVID-19 ήταν πιο πιθανό να έχουν μέτριους έως σοβαρούς λειτουργικούς περιορισμούς ένα χρόνο μετά τη διάγνωσή τους σε σχέση με τους συμπτωματικούς ενήλικες που ήταν αρνητικοί για COVID-19 (3,0% έναντι 4,1%).
Επιπλέον, τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια σε σύγκριση με τους 995 συμπτωματικούς ενήλικες που είχαν γρίπη (3,0% έναντι 3,4%).
Είναι ενδιαφέρον ότι η ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι εκείνοι που είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν μέτρια έως σοβαρή λειτουργική ανεπάρκεια ήταν εκείνοι ηλικίας 50 ετών και άνω και εκείνοι που είχαν συμπτώματα ζάλης, μυϊκού πόνου, δύσπνοιας, αδιαθεσίας μετά την άσκηση και κούραση.
"Στα συστήματα υγείας με ιδιαίτερα εμβολιασμένους πληθυσμούς, το long COVID μπορεί να φαίνεται να είναι μια ξεχωριστή και σοβαρή ασθένεια λόγω του μεγάλου όγκου κρουσμάτων COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 
Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι τα ποσοστά συνεχιζόμενων συμπτωμάτων και λειτουργικής ανεπάρκειας δεν διακρίνονται από άλλες μετα-ιογενείς ασθένειες.
Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της σύγκρισης των εκβάσεων μετά την COVID-19 με εκείνες που ακολουθούν άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού και της περαιτέρω έρευνας για τα μετα-ιικά σύνδρομα.
Επιπλέον, πιστεύουμε ότι είναι καιρός να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε όρους όπως long COVID.
Υπονοούν λανθασμένα ότι υπάρχει κάτι μοναδικό και εξαιρετικό στα μακροπρόθεσμα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτόν τον ιό. 
Αυτή η ορολογία μπορεί να προκαλέσει περιττό φόβο, και σε ορισμένες περιπτώσεις, υπερεπαγρύπνηση σε μεγαλύτερα συμπτώματα που μπορεί να εμποδίσουν την ανάρρωση" επισημαίνει χαρακτηριστικά ο dr. John Gerrard, Chief Health Officer του Queensland.
Prof. Philip Britton, a paediatric infectious diseases physician from the University of Sydney and a member of the Long Covid Australia Collaboration: -. ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε όρους όπως το long Covid, όρος ο οποίος ήταν υπερβολικός και ενδεχομένως μη χρήσιμος!

όταν με ρώτησαν θυμήθηκα τον Dyer και είπα αφουγκραζόμενη το νερό να κυλά...

αν υπάρχει μαγεία σε αυτόν τον πλανήτη, τότε βρίσκεται στο νερό”, είχε πει ο διάσημος ανθρωπολόγος, φιλόσοφος, παιδαγωγός και φυσικός επιστήμονας Loren Eiseley
και
αν ρωτήσουμε αν το νερό είναι σημαντικό ακόμα και ένα παιδί θα πει ΝΑΙ.
-. το καλό, το υπέρτατο καλό είναι σαν το νερό...
είναι σαν το νερό που ποτίζει τα πάντα δίχως κόπο και προσπάθεια.
-. έτσι και μεις πρέπει να ζούμε όπως όλα τα όντα στη φύση, χωρίς να εναντιωνόμαστε στον τρόπο των πραγμάτων!
-. να ακολουθούμε αρμονικά την παρούσα στιγμή,
μαθητές εσαεί,
μαθητές μέχρι να μάθουμε και να γίνει κτήμα μας η γνώση του τι πρέπει να κάνουμε κάθε στιγμή χωρίς κόπο και προσπάθεια!
Το νερό δεν έχει πρόθεση να προσφέρει ζωή στα ζώα και στα φυτά. 
Δεν κάνει σχέδια να ποτίσει τα χωράφια ή να σβήσει τη δίψα μας!
Και κει, μέσα στην απέραντη απλωσιά της θάλασσας δεν σχεδίασε ποτέ να μας προσφέρει την ευκαιρία να κολυμπήσουμε!
Όχι, όχι, απλά το νερό κάνει αυτό που κάνει και είναι αυτό που είναι.
Και ναι, ναι και μεις νερό είμαστε!
75%!!!
Και αυτή η υγρή ενέργεια θέλει να ρέει ελεύθερη και 
αν προσπαθήσουμε να την κρατήσουμε, πάντα θα ξεφεύγει μέσα απ’ τα χέρια μας!
Ας αφήνουμε λοιπόν αυτή την "νερένια" άδολη ενέργεια  να ρέει,
να κινείται σύμφωνα με τη φύση της!
Και ας την ακολουθούμε ταπεινά, παρατηρώντας πως, χωρίς καμία προσπάθεια, συντηρεί
όλα τα είδη ζωής.
Απλά ρέει.
Ρέει και μας προσφέρει τόσα οφέλη, γιατί είναι αυτό που είναι,
εναρμονισμένο με την παρούσα στιγμή, γνωρίζοντας ακριβώς πως και τι πρέπει να κάνει!!!
                          ο Wayne Dyer μέσα από τις σκέψεις μου - ntina