Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Λαβή Heimlich – Πως αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο πνιγμού από ξένα σώματα.

Λαβή Heimlich – Πολλές φορές, δυστυχώς, ερχόμαστε αντιμέτωποι με περιπτώσεις όπου κάποιο άτομο κινδυνεύει να πνιγεί.
Τέτοιες στιγμές πολλοί από εμάς λυπόμαστε που δεν γνωρίζουμε απλές τεχνικές πρώτων βοηθειών που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή αυτού που κινδυνεύει από πνιγμό την ώρα που τρώει.

Κατά την διαδικασία του φαγητού ή της αναπνοής , ο αέρας ή το φαγητό ακολουθούν μία πορεία από το κεφάλι προς το σώμα, περνώντας από τον λαιμό.
Στο σημείο αυτό υπάρχουν δύο ξεχωριστοί αγωγοί που βοηθούν την διαδικασία.
Ο ένας λέγεται οισοφάγος και βρίσκεται στο πίσω μέρος του λαιμό και οδηγεί το φαγητό στο στομάχι, και ο άλλος λέγεται τραχεία και οδηγεί τον αέρα – οξυγόνο στους πνεύμονες.
Ο κίνδυνος πνιγμού είναι το περιστατικό στο οποίο ένα ξένο σώμα , φαγητό, κομμάτι από παιχνίδι, τσίχλα , εισχωρεί στο λαιμό ή την τραχεία, αντί του οισοφάγου, στον αγωγό δηλαδή που οδηγεί το οξυγόνο στα πνευμόνια και εμποδίσει έτσι την ομαλή αναπνοή.
Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε περιστατικά πνιγμού, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε:
1) Εάν συναντήσουμε τέτοιο περιστατικό προσπαθούμε να καθυσηχάσουμε το θύμα.
Εάν αναπνέει, το ενθαρρύνουμε να βήξει και δεν κάνουμε τίποτα άλλο.
Εάν δείξει σημεία επιδείνωσης ή σταματήσει να βήχει:
2) Στεκόμαστε στο πλάι του ατόμου που πνίγεται και ελαφρά πίσω του , αν πρόκειται για παιδιά γονατίζουμε πίσω.
Υποστηρίζουμε το στήθος του με το ένα μας χέρι και γέρνουμε από τη μέση και πάνω το σώμα του ώστε να είναι παράλληλο με το έδαφος , έτσι ώστε όταν το αντικείμενο που αποφράζει μετακινηθεί, να βγει προς τα έξω.
Δίνουμε έως 5 απότομα χτυπήματα στην πλάτη , γνωστά και ως back blows , ανάμεσα στις ωμοπλάτες.**
3) Εάν αυτό αποτύχει, δοκιμάζουμε κοιλιακές ωθήσεις προς τα μέσα και πάνω, γνωστές σαν χειρισμός ή λαβή Heimlich – λόγω της έντονης φύσης της διαδικασίας αυτής , ακόμα και όταν γίνεται σωστά, οι κοιλιακές ωθήσεις μπορούν να τραυματίσουν το άτομο στο οποίο εκτελούνται για αυτό η πίεση πρέπει να είναι ανάλογη του σωματότυπου του ατόμου που κινδυνεύει.
4) Δίνουμε μέχρι 5 ωθήσεις και μετά 5 επιπλέον κτυπήματα στην πλάτη, αν χρειαστεί.
5) Εάν οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες δεν απελευθερώσουν τον αεραγωγό , καλούμε τις πρώτες βοήθειες , ενώ επαναλαμβάνουμε πέντε back blows και πέντε λαβές Heimlich ,και αν χρειαστεί δοκιμάζουμε να δώσουμε αναπνοές διάσωσης-καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.
Αρκούν μόλις 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο για να υπάρξει εγκεφαλική βλάβη, οπότε κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό.
Τόσο ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός όσο και η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) συμβουλεύουν ότι, ως πρώτη λύση, ένας διασώστης θα πρέπει να ενθαρρύνει τον ασθενή να βγάλει το εμπόδιο.
Ως δεύτερη λύση, ο διασώστης πρέπει να δώσει ακολουθήσει την πρακτική back blows: 5 απότομα χτυπήματα στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες.
Ως τρίτη λύση ο διασώστης πρέπει να δώσει κοιλιακές ωθήσεις γνωστές ως μέθοδος Heimlich
Όπως και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης και η Κλινική Mayo, συνιστούν έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο με 5 χτυπήματα ανάμεσα στις πλάτες και 5 κοιλιακές ωθήσεις.

Η μέθοδος Heimlich δεν είναι κατάλληλη για βρέφη κάτω του ενός έτους
O Henry Judah Heimlich ήταν χειρούργος γιατρός ο οποίος το 1974 στο εγχειρίδιο Emergency Medicine, περιέγραψε μία τεχνική πιέσεων στην περιοχή κάτω από το διάφραγμα, η οποία μπορούσε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο πνιγμού από ξένα σώματα.
Όπως χαρακτηριστικά έλεγε:Με πιέσεις προς τα μέσα και πάνω, στο σημείο κάτω από το διάφραγμα με την γροθιά, μπορεί κανείς να αποτρέψει τον κίνδυνο πνιγμού.
Η μέθοδος Heimlich είναι κατά βάση μια ακολουθία κινήσεων που εφαρμόζει ένα άτομο σε άλλο, δηλαδή την εφαρμόζει ένας σε κάποιον άλλο που πνίγεται, αλλά και το ίδιο το άτομο στον εαυτό του.
Η μέθοδος ή λαβή Heimlich ή Χάιμλιχ, όπως λέγεται στα ελληνικά, είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να σώσουμε έναν άνθρωπο από πνιγμονή και αποτελεί το ύστατο βήμα, που μπορεί να κάνει κάποιος σε αυτήν την προσπάθεια, στην προσπάθεια να απομακρύνει δηλαδή ένα αντικείμενο που φράσσει τον αεραγωγό ενός άλλου ατόμου.

Ας δούμε όμως στην πράξη, πως ακριβώς γίνεται αυτή η λαβή που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε:
Ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
1. Σιγουρευόμαστε πως το θύμα πραγματικά πνίγεται.
Ένα θύμα πνιγμού από ξένο σώμα θα φέρει πιθανότατα τα χέρια στο λαιμό του και θα έχει ένα βλέμμα πανικού.
Δε θα μπορεί να ανασάνει ή να μιλήσει , ή μπορεί να ακούγεται ηχηρά η προσπάθειά του να πάρει ανάσα.
Δε θα μπορεί να βήξει αποτελεσματικά και μπορεί το χρώμα του να γίνει μπλε ή γκρι, ή ακόμα και να χάσει τις αισθήσεις του.
Αρκούν μόλις 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο για να υπάρξει εγκεφαλική βλάβη, οπότε κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό.
2. Σηκώνουμε το άτομο όρθιο και ερχόμαστε πίσω του, με τα πόδια μας καλά ανοιγμένα για να είσαι σταθερά.
3. Κυκλώνουμε τα χέρια μας γύρω από το στομάχι του.
Σφίγγουμε σε γροθιά το «καλό» μας χέρι, με τον αντίχειρά μας να δείχνει προς τα μέσα, προς το στομάχι του, και τοποθετούμε τη γροθιά μας ακριβώς πάνω από τον αφαλό και κάτω από το θώρακα.
Τυλίγουμε το άλλο μας χέρι σφιχτά γύρω από τη γροθιά μας
4. Σφίγγουμε με τα χέρια μας προς τα μέσα και προς τα επάνω γρήγορα και χρησιμοποιώντας φόρα – σχεδόν σαν να προσπαθούσαμε να τον σηκώσουμε στον αέρα.
Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές γρήγορα αυτή την πίεση στο στομάχι μέχρι το ξένο σώμα να ξεκολλήσει και να αποβληθεί, στη συνέχεια βεβαιωνόμαστε πως αναπνέει κανονικά.
Χρησιμοποιούμε την ίδια τεχνική αλλά με ελαφρώς λιγότερη δύναμη στα παιδιά. 
Προσέχουμε να μην χρησιμοποιήσουμε υπερβολική δύναμη, ώστε να αποφύγουμε τραυματισμούς στο παιδί, όπως τραυματισμούς σε εσωτερικά όργανα.
Αντιμετώπιση πνιγμονής σε βρέφη
Τοποθετούμε το βρέφος πάνω στο χέρι μας με κλίση προς τα κάτω και δίνουμε 5 ελαφρά αλλά σταθερά χτυπήματα με την πάνω μέρος της παλάμη μας ανάμεσα στις πλάτες του μωρού, ενώ με το δείκτη και το μέσο δάχτυλο κρατάμε το στόμα του ανοιχτό.
Εάν δεν επανέλθει, ελέγχουμε την αναπνοή του και αν χρειάζεται αρχίζουμε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.
Τι γίνεται, όμως, αν πνιγόμαστε εμείς οι ίδιοι και δεν έχουμε κανέναν κοντά μας για να μας βοηθήσει;
Πώς να κάνουμε την μέθοδο Heimlich στον εαυτό σας
Αν είμαστε μόνοι μας:
-Βήχουμε επανειλημμένα, για να μετατοπιστεί ή να βγει η μπουκιά.
-Αν δεν έχουμε αποτέλεσμα, βάζουμε τη γροθιά μας κάτω από τα οστά του στέρνου και πάνω από τον αφαλό και σπρώχνουμε δυνατά πάνω σε σκληρή επιφάνεια, π.χ. στον πάγκο της κουζίνας, το τραπέζι ή σε καρέκλα.
Ακολουθούμε τα βήματα:
heimlich
1. Κάνουμε μια γροθιά με το ένα χέρι. Τοποθετούμε τον αντίχειρα αυτού του χεριού κάτω από τον θώρακα και πάνω από τον αφαλό μας
heimlich
2. Πιάνουμε τη γροθιά μας με το άλλο μας χέρι. Πιέζουμε τη γροθιά μας στην περιοχή με γρήγορη κίνηση προς τα πάνω
heimlich
heimlich3) Μπορούμε επίσης να σκύψουμε πάνω από μια άκρη τραπεζιού, καρέκλα ή κάποιο κιγκλίδωμα.
Πιέζουμε με απότομες κινήσεις το άνω μέρος της κοιλιά μας (άνω κοιλιακή χώρα) προς την άκρη του τραπεζιού ή μιας καρέκλας.
Αν χρειαστεί, θα πρέπει να επαναλάβουμε αυτήν την κίνηση μέχρι να βγει το αντικείμενο που εμποδίζει τον αεραγωγό μας.
Παρακολουθήστε τα επόμενα videos – μπορεί να μην καταλαβαίνετε πολύ καλά τι λένε αλλά οι κινήσεις είναι εύγλωττες και κατατοπιστικότατες

ntina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου