Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Πες το με ένα ποίημα - Το στερνό παραμύθι!

Πήραν στρατί στρατί το μονοπάτι
βασιλοπούλες και καλοκυράδες,
από τις ξένες χώρες βασιλιάδες
και καβαλλάρηδες απάνω στ’ άτι.

Και γύρω στης γιαγιάς μου το κρεβάτι,
ανάμεσ’ από δυο χλωμές λαμπάδες,
περνούσανε και σαν τραγουδιστάδες
της τραγουδούσαν -ποιος το ξέρει;- κάτι.

Κανείς για της γιαγιάς μου την αγάπη,
δε σκότωσε το Δράκο ή τον Αράπη,
και να της φέρη αθάνατο νερό.

Η μάνα μου είχε γονατίσει κάτου·
μα πάνω -μια φορά κι έναν καιρό-
ο Αρχάγγελος χτυπούσε τα φτερά του.
                  Λάμπρος Πορφύρας

dr Δημήτρης Κούβελας:Τελικά ο μόνος τρόπος επιβίωσης Αγάδων είναι η ύπαρξη ραγιάδων και ρουφιάνων.

Από το χρονολόγιο του dr Δημήτρη Κούβελα
Ο dr Δημήτριος Κούβελας είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - https://www.facebook.com/dimitrios.kouvelas/posts/10159465553543374

Γενικής φύσεως φιλοσοφική αναζήτηση. 
Κάθε ομοιότητα με την πραγματικότητα είναι τυχαία!
Που μπορεί να κρύβεται τόσο μίσος σε μια χώρα; 
Απέχθεια για κάθε μορφης ελευθερία, κάθε μορφής σκέψη, έκφραση και ανοχής; 
Τελικά ο μόνος τρόπος επιβίωσης Αγάδων είναι η ύπαρξη ραγιάδων και ρουφιάνων. 
Η φανατική  προσήλωση στο κυρίαρχο δόγμα των φανατικά δουλοπρεπών, κάθε τύπου προσκυνημένων, είναι κεντρική ιδεολογία των θλιβερά βολεμένων. 
Είναι μόνο ο φόβος; 
Είναι τα 400 χρόνια Οθωμανικής κυριαρχίας; 
Είναι η απουσία διαφωτισμού; 
Είναι η έλλειψη κλασικής παιδείας; 
Είναι η αποκοπή από τις παραδόσεις και τις αξίες; 
Είναι ο ωχαδελφισμός; 
Είναι απλώς έλλειψη καλού γούστου;
Ίσως να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα μια μέρα. 
Ελπίζω μόνο να ζούμε μέχρι τότε!

Επειδή μου αρέσουν και τα γλυκά - Σιροπιαστό κέικ καρύδας χωρίς αυγά και βούτυρο

Υλικά
1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κούπα τριμμένη καρύδα και λίγη ακόμη για το γαρνίρισμα
½ κούπα ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
1 κούπα ζάχαρη
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
½ κούπα γάλα ή γάλα αμυγδάλου ή καρύδας (σε περίπτωση νηστείας, δείτε και 3η
παρατήρηση)
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
2 σωληνάκια βανίλιας
Για το σιρόπι:
1,5 κούπα ζάχαρη, 1,5 κούπα νερό , φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Επί το έργον
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι: 
Βάζουμε τα υλικά του σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 7
λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. 
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την καρύδα και το μπέικιν. 
Σε άλλο μεγαλύτερο
μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη , μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα.
Προσθέτουμε το γάλα , το ξύσμα και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Ανακατεύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (πάνω από το μπολ ανάμειξης) και τον
αδειάζουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε και το μείγμα του αλευριού- καρύδας και ανακατεύουμε απαλά. 
Αδειάζουμε
το μείγμα σε καλολαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα κέικ με διάμετρο 26 cm (κατά
προτίμηση με σούστα) ή σε φόρμα σιλικόνης αντίστοιχου μεγέθους. 
Αφήνουμε το κέικ
να περιμένει και ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 
Όταν σβήσει το φωτάκι, το
ψήνουμε για μια ώρα περίπου ακολουθώντας
Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε 10 λεπτά. 
Το
ξεφορμάρουμε και το ξαναβάζουμε στη φόρμα. 
Το περιχύνουμε εκεί με το κρύο σιρόπι και
περιμένουμε να απορροφηθεί εντελώς. 
Ξεφορμάρουμε οριστικά και πασπαλίζουμε με
καρύδα.
Το διατηρούμε σκεπασμένο εκτός ψυγείου. 
Δεν έχει αυγά και διατηρείται για μέρες...