Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Ρενέ Ντεκάρτ:ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία της φιλοσοφίας και των επιστημών

Καρτέσιος, είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία της φιλοσοφίας και των επιστημών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα.

Ο φιλόσοφος, μαθηματικός και φυσικός Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστός και ως Καρτέσιος, είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία της φιλοσοφίας και των επιστημών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα.

Ο Ρενέ ΝτεΚάρτ (René Descartes) γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου του 1596 στη Γαλλία.
Αν και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη νομική, ικανοποιώντας την επιθυμία του πατέρα του, ωστόσο δεν ασχολήθηκε ποτέ επαγγελματικά.
Ο ίδιος επιθυμούσε να γνωρίσει τον κόσμο και να «κατακτήσει» την αλήθεια και αυτή την αλήθεια αναζήτησε μέσα από το έργο του.

Ωστόσο, σε αυτή την αναζήτηση συνειδητοποίησε ότι η κατάκτηση της αλήθειας προέρχεται μέσα από την ολική ανατροπή των δεδομένων, δηλαδή ο δρόμος της αμφιβολίας είναι ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στην βεβαιότητα. Οι θεωρίες του ΝτεΚάρτ έρχονται ως απελευθέρωση του ανθρώπου της εποχής από την καταπίεση των δεδομένων που όριζε το παρελθόν.

Με το ταξίδι του στις Κάτω Χώρες έρχεται σε επαφή με τον Isaac Beeckman, ο οποίος θα τον μυήσει στον κόσμο των μαθηματικών και της Φυσικής.
Το όραμα του Ντεκάρτ ήταν η ανακάλυψη των θεμελίων της «Θαυμαστής Επιστήμης», η οποία θα συνέδεε τα μαθηματικά με την φυσική.
Οι αναλύσεις του αποτέλεσαν τα θεμέλια της αναλυτικής Γεωμετρίας, καθώς ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την έννοια του μεταβλητού μεγέθους και της μεταβλητής συνάρτησης, επιτυγχάνοντας την ένωση της γεωμετρίας και της άλγεβρας.

Η Γεωμετρία του Ντεκάρτ με τη μέθοδο του συστήματος των συντεταγμένων που δημιούργησε και με τον τρόπο κατασκευής των καθέτων και εφαπτομένων στις επίπεδες καμπύλες, βοήθησε σημαντικά το έργο των Νεύτωνα, Λάιμπνιτς, Όιλερ και πολλών ακόμη, ανοίγοντας νέους δρόμους στην επιστήμη των μαθηματικών και της φυσικής.
Ο Ρενέ Ντεκάρτ υπήρξε αυτός που ερμήνευσε τον «πραγματικό αριθμό» ως σχέση οποιουδήποτε τμήματος ευθείας απέναντι στο μοναδιαίο μήκος, και ερμήνευσε τους αρνητικούς αριθμούς ως κατευθυνόμενες συντεταγμένες.

Επιπλέον, εισάγει τα σύμβολα x, y, z για τα μεταβλητά μεγέθη και τους συντελεστές a, b, c, καθώς και τον τρόπο γραφής των δυνάμεων, x4, a5
Επίσης διατύπωσε τον κανόνα των σημείων για τον προσδιορισμό του αριθμού των θετικών και των αρνητικών ριζών, έθεσε το πρόβλημα του αναγώγιμου, έδειξε ότι η εξίσωση τρίτου βαθμού επιλύεται με τον τετραγωνισμό και λύνεται με τη βοήθεια διαβήτη και κανόνα.

«Σκέφτομαι άρα υπάρχω»
Παράλληλα, ο ΝτεΚάρτ αφήνει ανεξίτηλο σημάδι και στη φιλοσοφία.
Μέσα από τα σημαντικότερα έργα του «Λόγος περί της μεθόδου», «Στοχασμοί για την πρώτη φιλοσοφία» και «Αρχές φιλοσοφίας» προσεγγίζει τα ζητήματα της μεθόδου της γνώσης, της σχέσης σώματος-ψυχής και ύλης-πνεύματος, αλλά και το θέμα της ύπαρξης θεού, τον οποίο αποδέχεται ως το «τέλειο ον» και υποστηρίζει μέσω ενός «αφαιρετικού συλλογισμού» το αυταπόδεικτο της ύπαρξής του.

Ο ίδιος στο έργο του «Λόγος περί της μεθόδου» διατυπώνει το απόφθεγμα «σκέφτομαι άρα υπάρχω» και αναγνωρίζει την αξία της αμφιβολίας για την αποκάλυψη της μοναδικής αλήθειας:

«Μπορώ να αμφιβάλλω για όλα τα πράγματα που με περιβάλλουν και για όλα όσα σκέφτομαι. 
Οι άνθρωποι συχνά σφάλλουν στους συλλογισμούς τους ακόμα και σε απλά θέματα και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύω ότι οι αισθήσεις μου δεν με ξεγελούν ή ότι οι σκέψεις μου δεν είναι παρά σαν τα όνειρά μου όταν κοιμάμαι.
Μπορώ να αμφιβάλλω λοιπόν για όλα όσα σκέφτομαι και πιστεύω, αλλά για ένα πράγμα σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να αμφιβάλλω, δηλαδή για το ότι αμφιβάλλω.
Κατόπιν πρόσεξα πως, ενώ εγώ ήθελα να σκεφτώ έτσι, ότι όλα ήταν ψεύτικα έπρεπε αναγκαστικά, εγώ που το σκεπτόμουν, να είμαι κάτι.
Και παρατηρώντας πως τούτη η αλήθεια: σκέπτομαι, άρα υπάρχω ήταν τόσο γερή και τόσο σίγουρη ώστε όλες μαζί οι εξωφρενικές υποθέσεις των σκεπτικών φιλοσόφων δεν ήταν ικανές να την κλονίσουν, έκρινα πως μπορούσα δίχως ενδοιασμούς να την παραδεχθώ σαν την πρώτη αρχή της φιλοσοφίας που αναζητούσα».

Μπορεί οι θεωρίες του Ντε Κάρτ να επικρίθηκαν εν μέρει από τους μεταγενέστερούς του -εμπειριστές- και να αξιοποιήθηκαν με ένα ιδιαίτερο τρόπο, ως κρηπίδωμα του ρεύματος του υλισμού, ωστόσο ήταν αυτές που «λύτρωσαν» τη φιλοσοφία από τις μεσαιωνικές προκαταλήψεις και άνοιξαν το δρόμο για την εποχή του Διαφωτισμού.
πηγές του άρθρου:nostimonimar.gr
tvxs.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Έλληνες-δουλεύουν πιό πολύ από κάθε άλλο Ευρωπαίο

70 ώρες παραπάνω σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο

οι Έλληνες δουλεύουν 2.035 ώρες το χρόνο,ενώ οι Ολλανδοί, Γάλλοι και Δανοί, λιγότερες από 1.500 ώρες!

«οι Έλληνες εργαζόμενοι κατασυκοφαντήθηκαν ότι εργάζονται λιγότερο και χαρακτηρίστηκαν τεμπέληδες». «Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, όμως, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας είναι οι πλέον σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη» 

Περισσότερες ώρες εργάζονται οι Έλληνες, σε σχέση με τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όπως καταδεικνύουν τα νέα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Organization for Economic Cooperation and Development). 

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, καταγράφουν την εργασία σε 35 μέλη του από το «δυτικό κόσμο», όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τα πιο προηγμένα σε οικονομικούς όρους κράτη και δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή των ευρωπαϊκών κρατών, με το μέσο Έλληνα να δουλεύει 2.035 ώρες το χρόνο.
Στον αντίποδα, οι Γερμανοί εργάζονται μόλις 1.363 ώρες. Στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι εργάζονται 1.783 ώρες το χρόνο και έρχονται στο μέσο της κατάταξης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του OECD, η Γερμανία καταφέρνει να έρχεται πρώτη σε παραγωγή, με τους Γερμανούς εργαζόμενους να είναι 27% πιο παραγωγικοί από τους Βρετανούς που δουλεύουν περίπου 1.680 ώρες το έτος. Ακόμη, Ολλανδοί, Γάλλοι και Δανοί, εργάζονται λιγότερες από 1.500 ώρες το χρόνο κατά μέσο όρο, ενώ οι Δανοί έχουν και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας στην υφήλιο, με βάση την έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Σύμφωνα με τη στατιστική καταγραφή του ΟΟΣΑ, ο «μέσος όρος του χρόνου εργασίας» αφορά στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι μορφές απασχόλησης (πλήρης και μερική απασχόληση).

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, επισημαίνει ότι τα νεότερα εμπειρικά ευρήματα καταδεικνύουν κάτι το οποίο είναι γνωστό, δηλαδή ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν πάρα πολλές ώρες, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αξιολογώντας τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο κ. Αργείτης διαπιστώνει ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς το παραγωγικό, τεχνολογικό παράδειγμα της οικονομίας εξακολουθεί να εμφανίζει μεγάλη καθυστέρηση. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί μία διατηρήσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και λιγότερο χρόνο εργασίας, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι πιο αποδοτικοί» σημειώνει ο ίδιος.

Παράλληλα, τονίζει ότι, εάν συγκριθούν οι αμοιβές των Ελλήνων εργαζομένων με το χρόνο εργασίας που εκείνοι δεσμεύουν, «καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μία τεράστια αδικία σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι είναι πάρα πολύ χαμηλά αμειβόμενοι».

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι το μοντέλο της οικονομίας στηρίζεται πάνω στην εκμετάλλευση και στην αδικία σε βάρος των εργαζομένων, ενώ θεωρεί ότι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα, είναι να μεταβεί άμεσα σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, στην ποιότητα της εργασίας και σε καλύτερες αμοιβές εργασίας.

«Οι μύθοι σπάνε ο ένας μετά τον άλλον» δηλώνει ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, εκφράζοντας την άποψη ότι, στην αρχή της οικονομικής κρίσης και προκειμένου να επιβληθούν σκληρά δημοσιονομικά μέτρα σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων, «οι Έλληνες εργαζόμενοι κατασυκοφαντήθηκαν ότι εργάζονται λιγότερο και χαρακτηρίστηκαν τεμπέληδες». 
«Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, όμως, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας είναι οι πλέον σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη» σχολιάζει ο κ. Καραγεωργόπουλος.

«Παρόλα αυτά» συμπληρώνει «τόσο οι συνθήκες εργασίας, όσο και οι όροι αμοιβής των Ελλήνων εργαζομένων, δεν έχουν καμία αντιστοίχιση με τις ώρες που απασχολούνται».
«Αυτό συμβαίνει, γιατί, τα τελευταία χρόνια, έχουν απορρυθμιστεί πλήρως το συλλογικό και το ατομικό εργατικό δίκαιο, κατ' επιταγή των μνημονιακών δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η χώρα» διευκρινίζει ο ίδιος.

Για το θέμα της παραγωγικότητας, ο κ. Καραγεωργόπουλος σημειώνει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν διαθέτουν τα τεχνολογικά εργαλεία, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, όχι την αποδοτικότητά τους, αλλά ούτε και την απαιτούμενη κατάρτιση, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην παραγωγικότητα. «Η πολιτεία δεν επενδύει πραγματικά στην κατάρτιση και την επανακατάρτιση των Ελλήνων εργαζομένων, ειδικά στις νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε να υπάρχει αντιστοίχιση μεταξύ των ωρών και των ημερών απασχόλησης του Έλληνα εργαζομένου με την παραγωγή» προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής εργασιακών σχέσεων και κοσμήτορας της σχολής πολιτικών επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Κουζής, δηλώνει ότι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα, κατά καιρούς, λέγονταν- ότι, δηλαδή, «στην Ελλάδα δουλεύουμε λίγο».

Ο κ. Κουζής τονίζει ότι ο συμβατικός χρόνος εργασίας υπολογίζεται σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ επισημαίνει ότι, αν ληφθεί υπόψη και ο χρόνος των ετήσιων αδειών με αποδοχές, αλλά και οι αργίες, που έχουν να κάνουν με το συνολικό ετήσιο χρόνο εργασίας, «στην Ελλάδα δουλεύουμε περίπου 70 ώρες παραπάνω σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αυτός είναι ο συμβατικός χρόνος εργασίας, χωρίς να συνυπολογιστεί ο πραγματικός χρόνος εργασίας, που είναι οι υπερωρίες, η υπερεργασία, κτλ.
Αν συνυπολογιστεί και αυτός, οι ώρες εργασίας στην Ελλάδα πραγματικά εκτοξεύονται σε σύγκριση με το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο κ. Κουζής εκτιμά ότι ένα από τα άλλοθι για τις παρεμβάσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας, ήταν ότι, στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι δουλεύουν λίγο. «Από την άλλη πλευρά», όπως εξηγεί, «τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι, στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο, αλλά υπάρχει έλλειμμα παραγωγικότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες».
Σύμφωνα με τον κ. Κουζή, αυτό αποδεικνύει ότι ο τρόπος με τον οποίο οργανώνονται οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και ο τρόπος λειτουργίας τους δεν είναι παραγωγικός. 

«Οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν σε νέα τεχνολογία και στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα.
Το θέμα της παραγωγικότητας έχει να κάνει περισσότερο με επιλογές των ίδιων των επιχειρήσεων.
Δουλεύουμε πολύ, αλλά, ενδεχομένως, με λάθος τρόπο.
Όμως, ο λάθος τρόπος έγκειται, κυρίως, στις επιλογές που υπερβαίνουν τους εργαζόμενους» αναφέρει χαρακτηριστικά.
πηγή πληροφόρησης:tovima.gr
photo:pixabay.com

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

tips ευκολίας-καθαρές αποχετεύσεις

επειδή όλα θέλουν τη φροντίδα τους-

συντάκτης:togalatsi
Για να αποφύγουμε μελλοντικές αποφράξεις στο νεροχύτη μας πρέπει να καθαρίζουμε τακτικά τις αποχετεύσεις μας.
Ένας υγιεινός φυσικός τρόπος για να τις διατηρούμε καθαρές και χωρίς οσμές, είναι αρκετό ένα μείγμα μαγειρικής σόδας με αλάτι και λευκό ξύδι.
Πώς εργαζόμαστε;
Πρώτα-πρώτα βεβαιωνόμαστε ότι η αποχέτευση δεν περιέχει καθόλου νερό. Μετά ρίχνουμε τα υλικά μας στην αποχέτευση με την εξής σειρά:
1. ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα
2. ένα φλιτζάνι αλάτι
3. ένα φλιτζάνι ζεστό λευκό ξύδι
Αφήνουμε τα υλικά μας να δράσουν για δέκα λεπτά
και στη συνέχεια ξεπλένουμε με καυτό νερό!
Είναι ένας ιδανικός τρόπος να διατηρήσουμε καθαρές τις αποχετεύσεις μας,καθώς το μείγμα μας αυτό απομακρύνει τα υπολείμματα λίπους και λίγδας που συσσωρεύονται στην αποχέτευσή μας.
photo:pixabay.com
goodhousekeeping.com

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

πως πρέπει να μαγειρεύουμε το ρύζι για να μειώσουμει το αρσενικό που περιέχει

 ρύζι και αρσενικό

Εκατομμύρια άνθρωποι θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο μαγειρεύοντας το ρύζι με λάθος τρόπο προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Αλλά υπάρχει ένας κοινός τρόπος μαγειρέματος που αφαιρεί τον κίνδυνο, δηλαδή το αρσενικό, κι αυτός είναι το μούλιασμα από το προηγούμενο βράδυ.

Είναι γνωστό ότι το ρύζι περιέχει, κατά μέσο όρο, δεκαπλάσια ποσότητα αρσενικού σε σχέση με άλλες τροφές και άρα η τακτική κατανάλωσή του εκθέτει τον άνθρωπο σε υψηλά επίπεδα αυτού τη δηλητηρίου.
Βέβαια, τα επίπεδα του αρσενικού στο ρύζι διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία και τη χώρα προέλευσης.
Το αρσενικό υπάρχει εκ φύσεως στο έδαφος καθώς επίσης και εξαιτίας διαφόρων παλιότερων φυτοφαρμάκων που το περιείχαν.
Απορροφάται από τις ρίζες των φυτών αλλά η ρίζα του ρυζιού είναι ιδιαίτερα αποδοτική στην απορρόφησή του στοιχείου.
Το αρσενικό βρίσκεται κυρίως στην εξωτερική φλούδα του ρυζιού γι’ αυτό το καφέ ρύζι έχει περισσότερη ποσότητα από το λευκό (για να γίνει το ρύζι άσπρο απομακρύνεται ο εξωτερικός φλοιός του).

Πως μειώνεται το αρσενικό κατά το μαγείρεμα
Για να μειωθεί η περιεκτικότητα του αρσενικού στο ρύζι, ένας Ιρλανδός ειδικός προτείνει το μούλιασμά του από το βράδυ της προηγούμενης μέρας.

Ο Andrew Meharg, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Queen’s University του Μπέλφαστ, εξέτασε πως ο τρόπος μαγειρέματος επηρεάζει την περιεκτικότητα του αρσενικού στο ρύζι.
Στο πλαίσιο του προγράμματος “Trust me, I’m a doctor” του BBC, ο Meharg εξέτασε τρεις μεθόδους μαγειρέματος για να βρει κατά πόσο μειώνονται τα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι.

Στην πρώτη μέθοδο έβρασε το ρύζι με ανοικτό καπάκι, προσθέτοντας στην κατσαρόλα δύο μέρη νερό ανά ένα μέρος ρύζι.
Τα επίπεδα του αρσενικού στο ρύζι δεν άλλαξαν ιδιαίτερα.
Στη δεύτερη μέθοδο έβρασε το ρύζι με αναλογία πέντε μέρη νερό με ένα μέρος ρύζι και, όταν ολοκληρώθηκε το μαγείρεμα, το σούρωσε.
Τα επίπεδα του αρσενικού μειώθηκαν κατά σχεδόν 50%.
Στην τρίτη μέθοδο άφησε το ρύζι να μουλιάσει στο νερό από το βράδυ της προηγούμενης μέρας.
Το πρωί, πέταξε το νερό, ξέβγαλε το ρύζι και στη συνέχεια το έβρασε με φρέσκο νερό.
Με τη μέθοδο αυτή τα επίπεδα του αρσενικού μειώθηκαν κατά 80%.
Άρα, η ασφαλέστερη μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού είναι να το μουλιάσετε από την προηγούμενη μέρα, ύστερα να κάνετε καλή αποστράγγιση και να το βράσετε σε μια κατσαρόλα, με αναλογία πέντε μέρη νερού σε ένα μέρος του ρυζιού.
πηγή πληροφόρησης:healthyliving.gr
photo:google.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.com

τσάι του βουνού,ένα γευστικότατο ρόφημα με ένα πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων

συντάκτης:thalia
Το χειμώνα,εκ των πραγμάτων,δεν πίνουμε όσο νερό είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Πρέπει όμως ο οργανισμός μας να ενυδατώνεται και ένας τρόπος είναι τα ροφήματα των βοτάνων.
Ένα από τα ιδανικότερα ροφήματα για τις μέρες του χειμώνα,και όχι μόνο,είναι το γνωστό μας τσάι του βουνού.
Το τσάι του βουνού είναι γνωστό στη χώρα μας από αρχαιοτάτων χρόνων και ήταν ένα από τα πιο καθημερινά ροφήματα τις μέρες του χειμώνα.
Το τσάι του βουνού,εκτός του ότι είναι ένα γευστικότατο ρόφημα,ενυδατώνει τον οργανισμό μας,μας προφυλάσσει από τα κρυολογήματα και
από τις φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού μας συστήματος,
καταπολεμά και το άγχος,
καταπολεμά τη δυσπεψία,
περιορίζει τις βλάβες του εγκεφάλου σε ποσοστό περίπου 80%,είναι
ένα άριστο προληπτικό μέτρο για το Αλτσχάιμερ-Alzheimer και έχει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες!
Ένα και δύο και τρία, λοιπόν, φλυτζάνια τσάι του βουνού την ημέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και κρύο το καλοκαίρι, ενισχύουν τον οργανισμό μας και μα χαρίζουν ενέργεια!!!
Μπορούμε να το ενισχύσουμε με την προσθήκη μελιού!!!

πηγές πληροφορίες:
botanologia.blogspot.gr
ncbi.nlm.nih.gov
ncbi.nlm.nih.gov
ncbi.nlm.nih.gov
www.ncbi.nlm.nih.gov
ncbi.nlm.nih.gov
ncbi.nlm.nih.gov

«για πάντα νέοι»:ένα φιλόδοξο εγχείρημα για τη θεραπεία της γήρανσης

Η λίστα με τις ασθένειες που έχουν ηττηθεί από την ανθρωπότητα είναι εντυπωσιακή:
πολιομυελίτιδα,
τύφος,
ιλαρά,
τέτανος,
κίτρινος πυρετός,
ευλογιά,
διφθερίτιδα και ανεμοβλογιά.
Τα εμβόλια και τα ισχυρά φάρμακα που έχουν παρασκευαστεί, έχουν επιτρέψει στο ανθρώπινο είδος να αντισταθεί σε βακτήρια, παράσιτα και ιούς που απειλούν την ύπαρξή μας.
Ωστόσο, σε ολόκληρη την ιστορία μας, οι άνθρωποι υποφέρουμε από μία αρρώστια, από την οποία δεν καταφέραμε ποτέ να δραπετεύσουμε, τη γήρανση. Καθώς μεγαλώνουμε, τα κύτταρά μας σταματούν να λειτουργούν με αποτέλεσμα να μπορούμε να «ηττηθούμε» από ασθένειες όπως ο καρκίνος, τα καρδιακά επεισόδια, η αρθρίτιδα και η νόσος Αλτσχάιμερ.
Οι ασθένειες που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία ευθύνονται για 100.000 θανάτους καθημερινά και ξοδεύουμε δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να επιβραδύνουμε την επίδρασή τους στο σώμα μας.
Παρόλα αυτά, μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν πως σκεφτόμαστε με λάθος τρόπος για αυτές τις παθήσεις.
Λένε ότι πρέπει να δούμε την ίδια τη γήρανση σαν ασθένεια και μάλιστα, σαν μια ασθένεια που να μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. 
Οι ελπίδες τους βασίζονται σε πρόσφατες ανακαλύψεις για τη βιολογική γήρανση.
Από βιολογικής πλευράς, λοιπόν, τα σώματα γερνάνε με διαφορετικούς ρυθμούς, βάσει γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Μικρές «βλάβες» συγκεντρώνονται στο DNA μας και τα κύτταρά μας αρχίζουν να δυσλειτουργούν έως ότου προκληθεί βλάβη στους ιστούς.
Το εύρος της αλλαγής σε βάθος χρόνου μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε έναν άνθρωπο που είναι υγιής, αν και σε προχωρημένη ηλικία, και έναν άλλο που μένει αναγκαστικά στο σπίτι του, βασανιζόμενος από χρόνιες ασθένειες.
Οι επιστήμονες που σκέφτονται έτσι, συνήθως δεν ακολουθούν την πεπατημένη, όσον αφορά τις ιατρικές μεθόδους που εφαρμόζουν, για αυτό και είναι λίγοι.
Όμως, τώρα τελευταία, ο αριθμός των ερευνητών που έχουν ορίσει ως προτεραιότητά τους την ανακάλυψη τρόπων πρόληψης της βιολογικής γήρανσης, έχει αυξηθεί.
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως είναι όντως εφικτό να επεκτείνουμε κατά πολύ τη διάρκεια ζωής κάποιων είδων, κάτι που μας δίνει ελπίδες πως ίσως κάτι αντίστοιχο να είναι εφικτό και για το ανθρώπινο είδος.
Ένα συνηθισμένο φάρμακο για τον διαβήτη, η μετφορμίνη, αύξησε τη διάρκεια ζωής στα τρωκτικά, ενώ η αλλαγή ενός μονάχα στοιχείου στον γενετικό κώδικα των νηματωδών σκουληκιών, διπλασίασε τη διάρκεια ζωής τους από τις τρεις εβδομάδες σε έξι.
Ο Ομπρέι Ντε Γκρέι, Γενικός Επιστημονικός Διευθυντής στο ερευνητικό ίδρυμα Στρατηγικών σχετικά με την Αμελητέα Γήρανση (Strategies for Engineered Negligible Senescence Research Foundation), ένα ίδρυμα που επικεντρώνει την έρευνα του στην επέκταση της υγιής διάρκειας για τη ζωή του ανθρώπου, είναι ένας από τους επιστήμονες που πιστεύουν στην πρόληψη και θεραπεία της γήρανσης.
Εξηγεί πως ο στόχος του ιδρύματος στο οποίο εργάζεται είναι η ανάπτυξη μιας ακολουθίας θεραπειών για μεσήλικες, αλλά και άτομα πιο προχωρημένης ηλικίας που θα τους διατηρήσει σωματικά και πνευματικά ισάξιους με άτομα κάτω των 30 ετών.
«Φυσικά, χωρίς να διαγράψει τις αναμνήσεις τους», προσθέτει.
Ο Ντε Γκρέι λέει πως «θέλουμε να φτιάξουμε τις αλλαγές που δεν μας αρέσουν και συμβαίνουν όταν είμαστε μεταξύ 30 και 70 ετών».
Υπάρχουν επτά βιολογικοί παράγοντες σύμφωνα με τον Ντε Γκρέι, οι οποίοι ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την κυτταρική βλάβη που κρύβεται πίσω από τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.
Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:
1) Κύτταρα στον ιστό που δεν ανανεώνονται αρκετά γρήγορα.
2) Κύτταρα που πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του καρκίνου.
3) Κύτταρα που δεν πεθαίνουν όπως θα έπρεπε, κάτι που παρατηρείται ξανά στην περίπτωση του καρκίνου.
4) Βλάβες στο DNA των μικρών μονάδων ενέργειας στα κύτταρα που είναι γνωστά ως μιτοχόνδρια.
5) H συγκέντρωση άχρηστων υλικών μέσα στο κύτταρο.
6) Η συγκέντρωση άχρηστων υλικών έξω από το κύτταρο.
7) Τη σκλήρυνση του οργανικού πλέγματος έξω από το κύτταρο, το οποίο κανονικά του επιτρέπει να τεντώνεται και να λυγίζει.
Ο Ντει Γκρέι και η ομάδα του λένε πως έχουν βρει τρόπους αντιμετώπισης για το καθένα από τα επτά αυτά προβλήματα, με τις θεραπείες που αναπτύσσουν.
«Η λύση για το πρώτο πρόβλημα είναι η βλαστοκυτταρική θεραπεία».
Η εν λόγω θεραπεία παρέχει στον ιστό ένα καινούργιο απόθεμα νεαρών κυττάρων που θα αντικαταστήσουν τα γερασμένα.
Τα υπόλοιπα προβλήματα, πιθανώς να χρήζουν πιο περίπλοκων λύσεων.
Ανεξαρτήτως των στρατηγικών που θα χρησιμοποιηθούν, ο Ντε Γκρέι δεν πιστεύει πως είναι δυνατόν να σταματήσει οριστικά τη γήρανση με αυτές τις προσεγγίσεις, αλλά ίσως να γίνεται να δώσει στους ασθενείς του περίπου 30 χρόνια επιπλέον ζωής.
Οραματίζεται ένα μέλλον όπου η «τεχνολογία αναζωογόνησης» θα μπορεί να χορηγηθεί σε ηλικιωμένους ανθρώπους, ώστε να επαναφέρει τα κύτταρά τους στην κατάσταση που ήταν όταν βρισκόντουσαν στο άνθος της νιότης τους, δίνοντάς τους έξτρα χρόνια ζωής με αυτό τον τρόπο.
Η λογική είναι πως όποιος λάβει τη θεραπεία στην ηλικία των 60, θα γίνει όπως ήταν 30, βιολογικά μιλώντας.
Αλλά επειδή η θεραπεία δεν είναι μόνιμη, σε 30 χρόνια, θα καταλήξει να είναι πάλι 60.
Μέχρι τότε, ο Ντε Γκρει ελπίζει πως η νέα, βελτιωμένη και ενισχυμένη εκδοχή της θεραπείας, θα μπορεί να επαναχορηγηθεί στον ίδιο ασθενή.
Σαν αποτέλεσμα, ο υποθετικός ασθενής μας θα έφθανε τα 60 χρόνια του, όταν στην πραγματικότητα θα ήταν ζωντανός για 150 χρόνια.
«Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τέτοιους ισχυρισμούς.
Δεν υπάρχουν πειραματικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν πως το σώμα μας θα δεχόταν τη βελτιωμένη θεραπεία και δεν θα την απέρριπτε».
Αλλά ο Ντε Γκρέι πιστεύει πως αυτός ο τρόπος σκέψης, τον οποίο αποκαλεί και «ύπνωση υπέρ της γήρανσης», λειτουργεί ως τροχοπέδη στην πρόοδο για τη μάχη ενάντια στη γήρανση.
Ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα είναι πως αποδεχόμαστε τη γήρανση ως κάτι το αναπόφευκτο και έτσι, θεωρούμε τις προσπάθειες αντιμετώπισής της ως κάτι του ουτοπικό.
Σε τελική ανάλυση, δεν είναι ο μόνος που πιστεύει πως η γήρανση μπορεί να νικηθεί.
Ο Τζορτ Τσερτς, γενετιστής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δήλωσε πως ενώ οι περισσότεροι συνάδελφοί του θεωρούν ότι η γήρανση δεν μπορεί να θεραπευτεί, ο ίδιος δεν συμμερίζεται τις απόψεις τους.
«Αν μπορούμε να ελέγξουμε και το περιβάλλον και τα γενετικά χαρακτηριστικά, μπορούμε να δώσουμε πάρα πολλά παραπάνω χρόνια υγιής ζωής στον κόσμο. Στα περισσότερα εκβιομηχανισμένα έθνη, η πλειοψηφία των ασθενειών οφείλεται στη γήρανση, κάτι που νομίζω ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».
Ανάμεσα στις εξέχουσες προσεγγίσεις στην αύξηση της μακροζωίας, βρίσκεται και η διαδικασία που είναι γνωστή ως «θεραπεία βαμπίρ».
Ασθενείς με άνοια έλαβαν μεταγγίσεις με πλάσμα αίματος από νεαρότερους δωρητές ηλικίας 18 έως 30 ετών και έδειξαν σημάδια βελτίωσης.
Επίσης, ασθενείς με Αλτσχάιμερ ανέκτησαν την ικανότητα να κάνουν μπάνιο και να ντύνονται μόνοι τους, ακόμα και να κάνουν δουλειές του σπιτιού.
Τέλος, έχουν σημειωθεί περιπτώσεις με 60χρονους που μαύρισαν τα μαλλιά τους, αφού έλαβαν τη μετάγγιση.
Παρόλα αυτά, η θεραπεία βρίσκεται σε στάδιο έρευνας ακόμα, και μάλιστα ημιτελή, για αυτό άλλωστε η χρήση της δέχεται αρνητική κριτική προς το παρόν.
Όμως, έχουν γίνει μελέτες σε ζώα που υποδεικνύουν πως ίσως να υπάρχει βιολογικό υπόβαθρο για τα αποτελέσματα αυτών των θεραπειών.
Φυσικά, υπάρχουν πάντα αυτοί που λένε πως υπάρχει ένας απλός και εύκολος τρόπος να πετύχουμε τη μακροζωία και αυτός είναι η υγιεινή διατροφή.
Τι γίνεται όμως με την πραγματική «θεραπεία» του θανάτου;
Υπάρχουν άτομα που έχουν καταψυχθεί με τη χρήση κρυογονικής τεχνολογίας, αμέσως μετά τον θάνατό τους, ώστε να μπορούν να αναγεννηθούν, αν αυτό γίνει κάποτε εφικτό.
Επίσης, έχει διατυπωθεί η ιδέα της «μεταφόρτωσης του μυαλού» σε κάποιο υπολογιστικό σύστημα, ώστε να πετύχουμε την ψηφιακή αθανασία.
Ωστόσο, καμιά από τις δύο ιδέες δεν φαίνεται υλοποιήσιμη, τουλάχιστον όχι στο εγγύς μέλλον.
Και σίγουρα δεν πρέπει να συσχετίσουμε αυτές τις ιδέες με τη δουλειά που κάνει ο Ντε Γκρέι και η ομάδα του, η οποία έχει ως στόχο την επέκταση της ανθρώπινης ζωής.
Βέβαια, ακόμα και αν κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί, η κοινωνία μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με καινούργια προβλήματα.
Η μακροζωία θα οδηγήσει αναπόφευκτα στον υπερπληθυσμό και πολλοί υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης μας δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί κάτι τέτοιο.
Ο ίδιος ο Ντε Γκρέι δηλώνει πως δέχεται συχνά ερωτήσεις σχετικά με τη τεχνολογία που προσπαθεί να εξελίξει και την πιθανή χρήση της.
Ο κόσμος φοβάται πως τους καρπούς των επιτευγμάτων του θα γευτούν μόνο πλούσιοι τύραννοι ή απλώς πλούσια άτομα και αν αυτό αποφευχθεί, πως θα καταλήξουμε να βαριόμαστε τις ίδιες μας τις ζωές.
Ο ίδιος απαντά πως δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τέτοια ερωτήματα. Άλλωστε, πιστεύει πως οι άλλες τεχνολογίες που εξελίσσονται, όπως οι πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, θα επιτρέψουν στον πλανήτη να «αντέξει» περισσότερα άτομα.
Επίσης, θεωρεί πως οι παραπάνω ανησυχίες υπήρχαν και στην εποχή που παρασκευάζονταν τα πρώτα εμβόλια και αν είχαν επηρεάσει τους τότε καινοτόμους, τώρα οι περισσότεροι από εμάς δεν θα ξεπερνούσαμε τα 40 χρόνια ζωής.
Εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια, οι ανακαλύψεις και οι εξελίξεις στην ιατρική μας έχουν διδάξει πως έχουμε τη δύναμη να νικήσουμε τις ασθένειες που μας ταλαιπωρούν.
Ίσως, αν δουλέψουμε με σκληρά, έξυπνα και με αφοσίωση, να μπορέσουμε να νικήσουμε και τη γήρανση.
Πηγή: BBC, Επιμέλεια κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος
πηγή του άρθρου:kathimerini.gr

τα εκπληκτικά οφέλη από το βούτυρο κακάο

συντάκτης:togalatsi

βούτυρο κακάο το πολύτιμο:

  • Το βούτυρο κακάο εξάγεται από το κακαόδεντρο. που είναι πλούσιο σε φυσικά λίπη
  • Το βούτυρο κακάο είναι βελούδινο σε υφή και έχει γλυκό άρωμα
  • Το βούτυρο κακάο θεωρείται ένα από τα καλύτερα συστατικά για το δέρμα

Το βούτυρο κακάο προέρχεται από την επεξεργασία των σπόρων του φυτού theobroma cacao, που στην Ελλάδα το ξέρουμε ως κακαόδεντρο. 
Το βούτυρο κακάο το χρησιμοποιούμε εκτός των άλλων χρήσεων και στην παραγωγή καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών.
Το βούτυρο κακάο βοηθά στη θεραπεία πολλών προβλημάτων, όπως η απώλεια των μαλλιών μας,ο ερεθισμός του δέρματός μας και τα σημάδια της γήρανσης.
Ας συζητήσουμε λεπτομερώς κάθε όφελος.
Το βούτυρο κακάου,λοιπόν,είναι γνωστό για τις αντιοξειδοτικές του ιδιότητες του, και για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε,
σε ω-3 λιπαρά οξέα και σε βιταμίνη Κ που του χαρίζουν ισχυρές επουλωτικές ιδιότητες και το καθιστούν αποτελεσματικότατο
στην αντιμετώπιση των ραγάδων,των μαύρων κύκλων και των ρυτίδων των ματιών,
των ουλών, και των "αποχρωματισμών" της επιδερμίδας.
Εδώ είναι μερικά από τα ανεκτίμητα οφέλη του 
1. Θα εκπλαγούμε καθώς θα παρατηρούμε να μειώνονται οι ραγάδες από το σώμα μας μετά από συστηματική επάλειψή τους με βούτυρο κακάο,καθώς οι ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες επουλώνουν τις ραγάδες και κάνουν το δέρμα μας λείο και απαλό!
2. Είναι εξαιρετικό καλλυντικό αντιγήρανσης για όλες τις επιδερμίδες και ειδικά τις πολύ ξηρές και ταλαιπωρημένες.
3. Απορροφάται εύκολα,είναι πολύτιμη τροφή για το δέρμα καθώς διεγείρει την δημιουργία κολλαγόνου!
4. Αν το χρησιμοποιούμε στο πρόσωπό μας του χαρίζει,λάμψη,ζωντάνια,υγεία και μιά βελούδινη υφή!
5. Το βούτυρο κακάο μπορεί να κάνει θαύματα στα ξερά και σκασμένα χείλη μας, καθώς μπορεί να τα κρατήσει ενυδατωμένα, απαλά και εύπλαστα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
6. Αν το χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση σαν κρέμα χεριών, θα δούμε τις κηλίδες να μειώνονται καθώς έχει λευκαντική δράση!
7. Αν μετά το ντους,το απλώσουμε σαν κρέμα στο σώμα μας θα χαρίσει ελαστικότητα στην επιδερμίδα μας και ένα λαχταριστό άρωμα κακάου.
8. Αν το βάλουμε κάτω από τα μάτια μας καταπολεμά ρυτίδες και μαύρους κύκλους.
Έτσι για να αποκομίσουμε τα καταπληκτικά οφέλη που προσφέρει για το δέρμα μας το βούτυρο κακάο δεν έχουμε παρά να αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε!
~~~~~~~~~~~~~
photo:google.gr
πηγές πληροφόρησης: