Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Είναι ο Jack Patrick Dorsey ο πιο παράξενος δισεκατομμυριούχος;

Νηστεία, διαλογισμός και γένια ερημίτη - Η πορεία του ιδρυτή του Twitter προς την κορυφή και η αντισυμβατική ζωή του
Ο μεγάλος του ανταγωνιστής, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, του σέρβιρε κάποτε μία κατσίκα την οποία είχε σκοτώσει ο ίδιος. 
Ο Τζακ Ντόρσεϊ προτίμησε να αρκεστεί στη σαλάτα του. 
Όμως και οι δικές του διατροφικές συνήθειες τον έχουν κατατάξει ανάμεσα στα πιο αντισυμβατικά αφεντικά της Silicon Valley.
Ο ιδρυτής και έως χθες CEO του Twitter, δηλώνει ότι τρώει μόνο μία φορά την ημέρα. Και αυτό τις καθημερινές, γιατί τα σαββατοκύριακα δεν τρώει καθόλου. 
Η καθημερινή του ρουτίνα περιλαμβάνει μπάνια σε παγάκια, δύο ώρες διαλογισμού, περπάτημα μιας ώρας και 20 λεπτών για να φτάσει στο γραφείο του. 
Και η εικόνα του, με το μακρύ και κάπως ατημέλητο μούσι θυμίζει περισσότερο άστεγο ερημίτη παρά δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία.
Όμως ο Ντόρσι δεν έχει απαρνηθεί εντελώς τη ζωή των founders της Silicon Valley. 
Ζει σε ένα εντυπωσιακό σπίτι αξίας εκατομμυρίων, βγαίνει με μοντέλα και οδηγεί γρήγορα αυτοκίνητα.
Η ταραχώδης καριέρα
Αφότου ίδρυσε το Twitter, στις 21 Μαρτίου του 2006, ο Ντόρσι εκδιώχθηκε από τη θέση του CEO δύο χρόνια αργότερα, αλλά επέστρεψε το 2005, αφότου είχε ιδρύσει και την δεύτερη εταιρεία του, την εταιρεία ψηφιακών πληρωμών Square.
Χρειάστηκε να καταθέσει αρκετές φορές ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου για να υπερασπιστεί το Twitter απέναντι στις κατηγορίες που βαραίνουν τα social media.
Και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του CEO.
Επιτυχία χωρίς πτυχίο
Ο Ντόρσεϊ άρχισε να ασχολείται με τον προγραμματισμό από τα σχολικά του χρόνια και σε ηλικία 15 ετών, έγραψε ένα λογισμικό το οποίο ακόμα χρησιμοποιούν κάποιες εταιρείες ταξί.
Όπως και πολλοί άλλοι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας, ο Ντόρσεϊ δεν αποφοίτησε ποτέ από το πανεπιστήμιο.
Το 2000, δημιούργησε ένα απλό πρόγραμμα που του επέτρεπε να ενημερώνει τους φίλους του για τη ζωή του μέσω μηνυμάτων στο BlackBerry και στο email. 
Όμως κανείς δεν έδειξε να ενδιαφέρεται πραγματικά, και έτσι άφησε αυτή την ιδέα στην άκρη.
Την εποχή εκείνη, έμοιαζε να μην ξέρει τι θα κάνει στη ζωή του. 
Το 2002 έβγαλε μέχρι και δίπλωμα επαγγελματία μασέρ.
Όμως τελικά τον κέρδισε η τεχνολογία. 
Στην εταιρεία podcasting Odeo γνώρισε τα άτομα με τα οποία στη συνέχεια θα ίδρυαν το Twitter. 
Όταν η Odeo έκλεισε, το 2006, ο Ντόρσεϊ έβγαλε από το συρτάρι την ιδέα του για τα μηνύματα και έτσι, γεννήθηκε το Twitter.
Μαζί με τον Έβαν Γουίλιαμε και τον Μπιζ Στόουν, αγόρασαν το domain name για το Twitter αντί 7.000 δολαρίων.
Την 21η Μαρτίου του 2006, ο Ντόρσεϊ έγραψε το πρώτο tweet. 
Έκτοτε, διατηρεί το απλό handle @jack στην πλατφόρμα.
Σε ηλικία 30 ετών, και ως CEO πια, έβγαλε το σκουλαρίκι από τη μύτη, για να δείχνει σοβαρός.
Όμως έως το 2008, ο Γουίλιαμς είχε καταλάβει τη θέση του CEO, και ο Ντόρσεϊ άρχισε να επιδιώκει άλλα projects. Επένδυσε στην Foursquare και ίδρυσε την startup πληρωμών Square.
Ο δρόμος προς την κορυφή
Το 2011, ο Ντόρσι πήρε συνέντευξη από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο πρώτο Twitter Town Hall.
Και τον Νοέμβριο του 2013, όταν το Twitter μπήκε στο χρηματιστήριο, έγινε δισεκατομμυριούχος μέσα σε λίγες ώρες.
Το 2014, το Forbes υπολόγιζε την περιουσία του στα 2,2 δισ. δολάρια. Σήμερα, εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 12,3 δισ. δολάρια.
Και αυτό, παρότι το 2019 έγινε γνωστό ότι έβγαζε μόλις 1,4 δολάρια από τη δουλειά του ως CEO. 
Δεν είναι άλλωστε το μοναδικό από τα αφεντικά της Silicon Valley με τόσο χαμηλό μισθό: 
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κερδίζει 1 δολάριο τον χρόνο από την Facebook.
Παρόλα αυτά, ο Ντόρσεϊ πλήρωσε 9,9 εκατ. δολάρια για την παραθαλάσσια έπαυλή του στο Σαν Φρανσίσκο.
Μποέμικη ζωή
Παρά τα δισεκατομμύρια του, ο Ντόρσι ζει μία κάπως αντισυμβατική ζωή. 
Ακόμα και πριν από την πανδημία, δούλευε μία φορά την εβδομάδα από το σπίτι του
Όπως είχε αποκαλύψει, κάθε Τρίτη δούλευε όχι από κάποιο πλήρως εξοπλισμένο γραφείο στην έπαυλή του, αλλά από την κουζίνα του σπιτιού του.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται έντονα με τον διαλογισμό, ενώ όπως λέει, τρώει ένα γεύμα την ημέρα και νηστεύει όλο το σαββατοκύριακο. 
Την πρώτη φορά που προσπάθησε να νηστέψει ένιωθε σαν να έχει παραισθήσεις, έχει ομολογήσει.
«Ήταν μία περίεργη κατάσταση. Αλλά όταν το έκανα τις δύο επόμενες φορές, είδα πολύ καθαρά ότι οι μέρες μας κινούνται γύρω από τα γεύματα. Η εμπειρία που είχα ήταν ότι όταν νήστευα για πολύ περισσότερο, ο χρόνος πραγματικά επιβράδυνε», έχει πει.
Πολλοί τον κατηγόρησαν ότι παρουσιάζει τις διατροφικές διαταραχές σαν μια φυσιολογική συμπεριφορά.
Όμως ο Ντόρσι έχει κάνει σαφές ότι δεν τον ενδιαφέρει και πολύ η γνώμη των άλλων. 
Τα τελευταία χρόνια, έβαλε ξανά το σκουλαρίκι στη μύτη του και άφησε ένα μακρύ μούσι.
Το bitcoin θα φέρει την παγκόσμια ειρήνη
Ο Ντόρσι είναι υπέρμαχος των κρυπτονομισμάτων και έχει πει ότι ελπίζει το bitcoin να φέρει την παγκόσμια ειρήνη.
Τον Ιούλιο εμφανίστηκε σε πάνελ μαζί με τον Ίλον Μασκ και την Κάθι Γουντ της Art Invest, όπου είπε ότι αγαπά την κοινότητα του bitcoin γιατί είναι «πολύ παράξενη».
«Ο μόνος λόγος για τον οποίο έχω μία καριέρα είναι γιατί έμαθα τόσο πολλά από ανθρώπους όπως αυτούς που χτίζουν το bitcoin σήμερα», ομολόγησε.
Τον Απρίλιο του 2020, ο Ντόρσι ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός φιλανθρωπικού fund που στόχο έχει να συνεισφέρει στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας. Τότε, είπε ότι θα δώσει 1 δισ. δολάρια από τις μετοχές της Square που κατείχε ή περίπου το 28% της περιουσίας του τον καιρό εκείνο.
Η πώληση του πρώτου tweet
Τον Μάρτιο του 2021, ο Ντόρσεϊ έβγαλε το πρώτο του tweet σε δημοπρασία
Εν μέσω της μανίας για τα Non-fungible tokens (NFTs), πούλησε το tweet αντί 2,9 εκατ. δολαρίων στον Χακάν Εστέβι, τον CEO της Bridge Oracle, με στόχο να διαθέσει τα έσοδα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς στην Αφρική.
Η παραίτηση
Ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, Παράγκ Αγκραβάλ, θα τον διαδεχθεί στη θέση του CEO.
https://radar.gr/article/einai-o-tzak-ntorsei-o-pio-paraxenos-disekatommyriouchos
«Δεν είμαι σίγουρος εάν το έχει ακούσει κανείς, αλλά παραιτήθηκα από το Twitter», έγραψε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα όταν η κίνησή του έγινε γνωστή από το CNBC.

Προωθείται άμεσα κοινοτική οδηγία η οποία θα προβλέπει ότι από ένα συγκεκριμένο έτος και μετά, τα ακίνητα δεν θα μπορούνε ούτε να μεταβιβάζονται ούτε καν να ενοικιάζονται αν δεν διαθέτουν συγκεκριμένη ενεργειακή κλάση.

«Απαγορευτικό» στην πώληση και ενοικίαση «ενεργοβόρων» κτηρίων   
«Βόμβα» στην πανευρωπαϊκή αγορά ακινήτων -φυσικά και στην ελληνική- ετοιμάζεται να ρίξει η Ευρώπη. Προωθείται άμεσα -και συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου- κοινοτική οδηγία η οποία θα προβλέπει ότι από ένα συγκεκριμένο έτος και μετά, τα ακίνητα δεν θα μπορούνε ούτε να μεταβιβάζονται ούτε καν να ενοικιάζονται αν δεν διαθέτουν συγκεκριμένη ενεργειακή κλάση.
Αυτό ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην αναβάθμιση των ακινήτων συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό των εκπομπών αερίων μέσα από τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας των κτηρίων. Η συγκεκριμένη οδηγία -εφόσον περάσει από το κοινοβούλιο- θα κάνει ακόμη πιο πιεστικές τις συνθήκες για τους ιδιοκτήτες. Ήδη, η Ελλάδα προωθεί στο πλαίσιο του νέου κλιματικού νόμου την υποχρεωτική αντικατάσταση όλων των καυστήρων πετρελαίου μέχρι το 2030. Με την υπό κατάθεση όμως κοινοτική οδηγία, είναι προφανές ότι η πίεση θα πολλαπλασιαστεί καθώς για να διασφαλιστεί υψηλότερη ενεργειακή κατηγορία σε ένα ακίνητο, απαιτείται αντικατάσταση κουφωμάτων, μόνωση του κελύφους του κτηρίου, άντληση ενέργειας από το ήλιο κλπ.
Τι θα αναφέρει η σχετική οδηγία;
Τα κράτη μέλη θα διασφαλίζουν ότι τα κτίρια και οι κτιριακές μονάδες που πωλούνται ή ενοικιάζονται σε νέο μισθωτή, με εξαίρεση τις κτιριακές μονάδες σε πολυκατοικίες,
(α) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [E], για συναλλαγή που πραγματοποιείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2027·
β) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [D], για συναλλαγή που πραγματοποιείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2030·
(γ) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον κλάση ενεργειακής απόδοσης [C], για συναλλαγή που πραγματοποιείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2033.
Και όσον αφορά στις πολυκατοικίες;
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα κτίρια και οι κτιριακές μονάδες σε πολυκατοικίες: α) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [E] μετά την 1η Ιανουαρίου 2030·
β) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [D] μετά την 1η Ιανουαρίου 2035·
(γ) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης [C] μετά την 1η Ιανουαρίου 2040, χωρίς την τριετή περίοδο χάριτος που προβλέπεται για τα μεμονωμένα ακίνητα κατά την πώλησή τους.
Το θέμα αναδεικνύει με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Περιβάλλοντος, η ΠΟΜΙΔΑ.
Το κείμενο της επιστολής παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς αναδεικνύει και το χρονοδιάγραμμα καθώς και τις βαθμίδες που θα που πρέπει να επιτυγχάνονται στα ακίνητα προκειμένου να μην επιβάλλεται το «απαγορευτικό» πωλήσεων. 
Αναφέρει λοιπόν η επιστολή:
«Από το Γραφείο Βρυξελλών της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) της οποίας είμαι Πρόεδρος, ενημερωθήκαμε ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί επίσημα το σχέδιο της νέας Κοινοτικής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων (EPBD) που θα προβλέπει εξωπραγματικές και απολύτως ανέφικτες ποσοτικά, ποιοτικά και χρονικά, υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτίρια. 
Υποχρεώσεις ριζικής και κοστοβόρας ενεργειακής αναβάθμισής τους, χωρίς καμιά ουσιαστική βοήθεια από το Κράτος, οι οποίες αν δεν τηρηθούν εμπρόθεσμα, τα κάθε είδους κτίρια δεν θα μπορούν ούτε να ενοικιαστούν αλλά και ούτε να πωληθούν, παρά μόνον με «το πιστόλι στον κρόταφο»!!!
Το σχέδιο αυτό, που είναι οικονομικά αδύνατον να εφαρμοστεί στη χώρα του ΕΝΦΙΑ, απειλεί να αφήσει άστεγους και τους ενοικιαστές αφού θα θέσει σταδιακά εκτός αγοράς μισθώσεων το υπάρχον εκμισθούμενο κτιριακό δυναμικό, για το οποίο στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» προβλέπεται μέχρι στιγμής μειωμένη κρατική ενίσχυση, ώστε ουδείς εκμισθωτής μπορεί αντικειμενικά να αναβαθμίσει ενοικιαζόμενο ακίνητο! 
Η επί θύραις ένταξη και των κτιρίων στο ευρωπαϊκό «σύστημα εμπορίας ρύπων», θα δώσει τη χαριστική βολή στο κόστος στέγασης ιδιοκτητών και ενοικιαστών…
Το σχετικό κεφάλαιο του σχεδίου της οδηγίας προβλέπει τα εξής:
1.ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ • Σύμφωνα με το άρθρο 7α του σχεδίου της νέας Κοινοτικής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων (EPBD), κάθε κράτος μέλος θα θεσπίσει ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για την ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων. 
Τα εθνικά ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης σχεδιάζονται με γνώμονα τους εθνικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης του κράτους μέλους για την ανακαίνιση κτιρίων και τη μετατροπή του εθνικού κτιριακού αποθέματος σε κτίρια μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
Τα πρότυπα θα ισχύουν το αργότερο από το 2027. 
Έως το 2035, ολόκληρο το εθνικό κτιριακό απόθεμα θα καλύπτεται από ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.
ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ – ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. 
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα κτίρια και οι κτιριακές μονάδες που πωλούνται ή ενοικιάζονται σε νέο μισθωτή, με εξαίρεση τις κτιριακές μονάδες σε πολυκατοικίες,
(α) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [E], για συναλλαγή που πραγματοποιείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2027·
β) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [D], για συναλλαγή που πραγματοποιείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2030·
(γ) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον κλάση ενεργειακής απόδοσης [C], για συναλλαγή που πραγματοποιείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2033.
Κατά παρέκκλιση από τα παραπάνω, ένα κτίριο ή κτιριακή μονάδα που δεν συμμορφώνεται με το όριο που ορίζεται στην υποπαράγραφο 1 μπορεί να πωληθεί υπό την προϋπόθεση ότι ο αγοραστής θα αναβαθμίσει το κτίριο με το όριο που ισχύει τη στιγμή της πώλησης εντός τριών ετών από την ημερομηνία πώλησης.
3. ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα κτίρια και οι κτιριακές μονάδες σε πολυκατοικίες:
α) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [E] μετά την 1η Ιανουαρίου 2030·
β) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [D] μετά την 1η Ιανουαρίου 2035·
(γ) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης [C] μετά την 1η Ιανουαρίου 2040, χωρίς την τριετή περίοδο χάριτος που προβλέπεται για τα μεμονωμένα ακίνητα κατά την πώλησή τους.
Επειδή είναι απόλυτα σαφές ότι οι υποχρεώσεις αυτές είναι αδύνατον να τηρηθούν από τους ιδιοκτήτες των υπαρχόντων κτιρίων με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε πλήρη απαξίωση των περιουσιών των ιδιοκτητών που κατ΄επέκταση θα καταστρέψει τις ζωές τους, αλλά και σε όξυνση του στεγαστικού προβλήματος των ενοικιαστών, σας ζητούμε, πριν είναι αργά:
Πρώτον να συνειδητοποιήσετε ότι στη χώρα του ΕΝΦΙΑ ο οποίος αποστερεί τους ιδιοκτήτες από κάθε οικονομική δυνατότητα παρέμβασης στα υπάρχοντα κτίρια, είναι εγκληματικό να υιοθετηθούν τέτοιοι εξοντωτικοί και πρακτικά αχρείαστοι κανόνες και προθεσμίες απαξίωσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και αχρήστευσης των κτιρίων, μέσω της θέσης τους εκτός συναλλαγής και
Δεύτερον να παρέμβετε και να ζητήσετε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επιβάλλεται από την ιδρυτική αρχή της ΕΕ, σύμφωνα με την αρχή της «επικουρικότητας» (Subsidiarity), όχι μόνον οι προδιαγραφές, αλλά και οι προϋποθέσεις και κυρίως οι προθεσμίες υλοποίησης Ελαχίστων Προτύπων Ενεργειακής Απόδοσης, να καθορίζονται από τα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάλογα με τις ενεργειακές και κλιματολογικές συνθήκες της κάθε χώρας και τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του λαού της...