Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Πώς φτιάχνω άλμη για φέτα, τελεμέ, γιδοτύρι

 
Πώς συντηρούνται τα τυριά άλμης
Τυριά άλμης είναι η φέτα, ο τελεμές, το γιδοτύρι κι άλλα λευκά, σκληρά ή ημίσκληρα τυριά, με πλήρη ή με χαμηλά λιπαρά.

Τα ελληνικά τυριά άλμης είναι μόνο μαλακά

Τα τυριά αυτά, είτε τα αγοράζει κανείς συσκευασμένα, είτε χύμα, από τον πάγκο των τυριών (όπου διατηρούνται σε άλμη), πρέπει να καταναλώνονται σχετικά γρήγορα, μέσα σε 4-5 μέρες, αλλιώς, για να συντηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα, είναι απαραίτητη η άλμη.

Ίσως να σας έχει τύχει να δείτε στο σούπερ-μάρκετ κυρίες, συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας, που ζητάνε από τον υπάλληλο στον πάγκο των τυριών να τους βάλει άλμη σε δοχείο, που έχουν φέρει από το σπίτι. Αυτές σίγουρα ξέρουν το μυστικό για να διατηρηθεί το τυρί τους φρέσκο, για μεγαλύτερο διάστημα!

Δεν γνωρίζουν όμως μάλλον πως μπορεί κανείς, εύκολα και γρήγορα, να φτιάξει δική του άλμη στο σπίτι, χρησιμοποιώντας τα πιο απλά υλικά:
• 1 λίτρο νερό
• 70γρ αλάτι 
• Θερμόμετρο υγρών

Η διαδικασία είναι η εξής:
Βάζετε το αλάτι το νερό και θερμαίνετε το αλατόνερο στους 85-90 βαθμούς Κελσίου για 30 δευτερόλεπτα.
Στη συνέχεια τοποθετείτε το διάλυμα στο ψυγείο για να κρυώσει, μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει στους 4 βαθμούς.
Τότε η άλμη είναι έτοιμη για να τοποθετηθεί το τυρί. 
Κι ένα ακόμη μικρό μυστικό, για το τυρί που αγοράζουμε έτοιμο, συσκευασμένο σε «τάπερ»: επειδή όταν ξεκινάμε να το καταναλώνουμε, η στάθμη της άλμης κατεβαίνει και το τυρί δεν είναι όλο βυθισμένο μέσα, όπως πρέπει για να συντηρηθεί σωστά, συμπληρώνουμε με λίγο νερό βρύσης, μέχρι να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια του τυριού!
πηγή:cheeselovers.gr