Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Παιδικό άσμα – Το 33% σχετίζεται με τη ρύπανση του αέρα.

 

Παιδικό άσμα –

Βαρκελώνη, 8 Αυγούστου, 2019-. Μέχρι και το 11% των νέων περιπτώσεων παιδικού άσθματος θα μπορούσε να αποφευχθεί κάθε χρόνο εάν οι ευρωπαϊκές χώρες συμμορφώνονταν με τις οδηγίες για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας. Επιπλέον, το 33% των νέων ετήσιων περιπτώσεων θα μπορούσε να αποφευχθεί στις ευρωπαϊκές χώρες αν αυτές ήταν σε θέση να μειώσουν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα χαμηλότερα επίπεδα που καταγράφονται στη βιβλιογραφία. Αυτά είναι τα συμπεράσματα μιας μελέτης υπό την ηγεσία του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), ενός ιδρύματος που υποστηρίζεται από το la Caixa και δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Journal.

Παιδικό άσμα – Ένα στα τρία νέα περιστατικά παιδικού άσθματος -το 33%- σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα.
Παιδικό άσμα – Ένα μεγάλο μέρος από αυτά θα μπορούσε να αποφευχθεί με τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Η καθηγήτρια της Πανεπιστημίου του Leicester, Καθηγήτρια για την περιβαλλοντική επιδημιολογία, Anna Hansell δήλωσε:
Το δελτίο τύπου αντανακλά με ακρίβεια την επιστήμη;
– Ναί.
Είναι αυτή μια σωστά τεκμηριωμένη έρευνα; Τα συμπεράσματα υποστηρίζονται από ισχυρά δεδομένα;
– Αυτή είναι μια σωστά διεξαγόμενη μελέτη , η οποία χρησιμοποίησε πρότυπες μεθόδους για την εκτίμηση του βάρους των ασθενειών.
Συνδυάζει στοιχεία από 41 επιστημονικές μελέτες που διερευνούν τις σχέσεις μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του άσθματος και χρησιμοποιεί μια αξιόπιστη μέθοδο για την εκτίμηση της έκθεσης του πληθυσμού στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλη την Ευρώπη.
Στη συνέχεια συνδυάζει τα ποσοστά αυτά με τα ποσοστά άσθματος ανά χώρα , τα οποία ποικίλλουν , και προβλέπει το ποσοστό των περιπτώσεων που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα αποτελέσματα των ερευνητών του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης , ISGlobal* , με επικεφαλής τον David Rojas-Rueda , που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Respiratory Journal» της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, έδειξαν ότι η ποιότητα του αέρα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση άσθματος στα παιδιά.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 65,4 εκατομμύρια παιδιά σε 18 ευρωπαϊκές χώρες , συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη επιβεβαιώνει τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στο άσθμα της παιδικής ηλικίας όχι μόνο επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα περιστατικά αλλά και να συμβάλλει στην δημιουργία νέων περιστατικών σε παιδιά που δεν θα ασθενούσαν υπό κανονικές συνθήκες.

Το Παιδικό άσμα είναι η συχνότερη χρόνια παιδική πάθηση.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι τωρινές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το επίπεδο των διοξειδίου του αζώτου, που εκπέμπονται κυρίως από τα οχήματα, δεν παρέχουν επαρκή προστασία στα παιδιά,την πιό ευάλωτη ομάδα και τη στιγμή που είναι γνωστό πως το παιδικό άσμα είναι η συχνότερη χρόνια παιδική πάθηση.
Η μελέτη εκτιμά ότι το ποσοστό των νέων περιπτώσεων παιδικού άσθματος που σχετίζεται με τη ρύπανση του αέρα ποικίλει ανάλογα με το είδος των ρύπων: Στο 33% για τα μικροσωματίδια (ΡΜ2,5), στο 23% για τα οξείδια του αζώτου (ΝΟ2) και στο 15% για τον μαύρο άνθρακα (BC).
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συμμόρφωση των 18 χωρών , της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης , με τις συστάσεις του ΠΟΥ για τα σωματίδια ΡΜ2,5 θα μπορούσε να μειώσει κατά περίπου 66.000 , 11% του συνόλου, τα νέα περιστατικά παιδικού άσθματος, ενώ η συμμόρφωση με τις οδηγίες για το επίπεδο των οξειδίων του αζώτου θα μπορούσε να αποτρέψει μόνο 2.400 περιστατικά κάθε χρόνο , 0,4% των συνολικών.
Συμπερασματικά οι επιστήμονες έκριναν ότι οι εν λόγω συστάσεις του ΠΟΥ είναι πολύ «χαλαρές» και πρέπει να γίνουν πολύ πιο αυστηρές ,ώστε να σωθούν πολύ περισσότερα παιδιά από το άγχος του παιδικού άσθματος , μια πάθηση αρκετά επικίνδυνη

**Οι 18 χώρες που καλύπτονται από τη μελέτη είναι
η Αυστρία,
το Βέλγιο,
η Δανία,
η Φινλανδία,
η Γαλλία,
η Γερμανία,
η Ελλάδα,
η Ουγγαρία,
η Ιρλανδία,
η Ιταλία,
η Λιθουανία,
οι Κάτω Χώρες,
η Νορβηγία,
η Πορτογαλία.
Δεν συμπεριλήφθηκαν χώρες από την Ανατολική Ευρώπη λόγω της έλλειψης δεδομένων για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή.

*Το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, ISGlobal , είναι ο καρπός μιας καινοτόμου συμμαχίας μεταξύ της “la Caixa” και των ακαδημαϊκών και κυβερνητικών ιδρυμάτων που συμβάλλουν στις προσπάθειες που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκόσμιας υγείας.
Το ISGlobal είναι ένα ενοποιημένο κέντρο αριστείας στην έρευνα που έχει ξεπεράσει την εργασία που ξεκίνησε για πρώτη φορά στον κόσμο της υγειονομικής περίθαλψης το Νοσοκομείο Clínic και το Parc de Salut MAR και στον ακαδημαϊκό χώρο το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra.
Ο κεντρικός μηχανισμός του μοντέλου εργασίας είναι η μεταφορά γνώσεων που παράγονται από την επιστημονική έρευνα στην πράξη, έργο που αναλαμβάνουν τα τμήματα εκπαίδευσης και πολιτικής και παγκόσμιας ανάπτυξης του ινστιτούτου.
ISGlobal μέλος του προγράμματος CERCA της Generalitat de Catalunya.

πηγές:
https://erj.ersjournals.com/content/early/2019/07/08/13993003.02194-2018
https://www.greencarcongress.com/2019/08/20190808-isglobal.html
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-08/bifg-3on080619.php
Science Media Centre

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: ntina

Ίσια την πλάτη για λιγότερο πόνο και καλή διάθεση – η μαμά μας είχε δίκιο

Ίσια την πλάτη ,μην καμπουριάζεις – και ναι ,λένε οι επιστήμονες –  οι μαμάδες μας είχαν δίκιο

Αν μικροί εκνευριζόμασταν κάθε φορά που η μητέρα μας μάς έλεγε «μην καμπουριάζεις» οι έρευνες των τελευταίων χρόνων έρχονται να μας επιβεβαιώσουν τη ρήση αλλά και να μας αποδείξουν ότι η προτροπή της ήταν σοφή.
Σύμφωνα με έρευνες η κακή στάση του σώματος εκτός του ότι δεν κολακεύει την εμφάνιση μας,μας κάνει πιο αδύναμους σωματικά και περισσότερο επιρρεπείς στον πόνο.
Μήπως περπατάμε με σκυφτό το κεφάλι; Μήπως καμπουριάζουμε όταν καθόμαστε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή;
Αν ναι πρέπει να διορθώσουμε τη στάση του σώματός μας, διότι δεν κάνει κακό μόνο στην υγεία μας αλλά και στη διάθεσή μας.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε στο sciencedirect έδειξε ότι η υιοθέτηση μιας ισχυρής στάσης μεταβάλλει τα ορμονικά επίπεδα των ανθρώπων και αυξάνει την τάση τους να αναλαμβάνουν κινδύνους ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανα αν είχαν πραγματική ισχύ.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η μελέτη, διαπίστωσε ότι απλώς και μόνο υιοθετώντας περισσότερες δεσπόζουσες θέσεις, οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ισχυροί, αλλά και αποκτούν μεγαλύτερη αντοχή στους πόνους.
Οι ερευνητές της Οικονομικής Σχολής Μάρσαλ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και του Πανεπιστημίου του Τορόντο θέλησαν να διερευνήσουν την ψυχολογική επίδραση που έχει η στάση του σώματος στην αντοχή που επιδεικνύουμε απέναντι στον πόνο.
Έτσι ανακάλυψαν ότι η στητή πλάτη και οι ίσιοι ώμοι έχουν εμφανή «θεραπευτική» δράση.
Η ” στητή” στάση ή η στάση του “κυρίαρχου”
Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Experimental Social Psychology», οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η υιοθέτηση και μόνο μιας περισσότερο “στητής ή κυρίαρχης” και λιγότερο “σκυφτής ή υποταγμένης” στάσης του σώματος μειώνει σημαντικά την ευαισθησία μας στον πόνο.
Ο Scott S.Wiltermuthb  και η Vanessa Bohns , οι δυο κύριοι συγγραφείς της, αποδίδουν το γεγονός στο ότι η κυριαρχική στάση μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε πιο δυνατοί, ότι έχουμε τον έλεγχο και ότι μπορούμε να ανεχθούμε περισσότερο τις δυσάρεστες καταστάσεις.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η υιοθέτηση μιας πιο “ισχυρής” στάσης του σώματος αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης ενώ μειώνει αυτά της ορμόνης του στρες κορτιζόλης.

-1. Σταθείτε όρθιοι και να έχετε τη σωστή ίσια θέση σώματος και πλάτης, τόσο στην εργασία όσο και στο αυτοκίνητό σας.
-2. Το πάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή να είναι στο ίδιο επίπεδο με τα φρύδια σας και η καρέκλα να γέρνει ελαφρώς προς τα εμπρός.
-3. Κάντε τακτικά διαλείμματα, μην κάθεστε για περισσότερο από 20-30 λεπτά τη φορά και να τεντώνεστε τακτικά.
-4. Πιείτε νερό αντί για τσάι ή καφέ για να κρατήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο.

Όσο πιο στητοί τόσο πιο δυνατοί
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που υιοθετούσαν πιο έντονα κυριαρχικές στάσεις του σώματος ήταν ικανοί να αντέξουν πολύ περισσότερο πόνο από τους εθελοντές που υιοθετούσαν ουδέτερες ή υποταγμένες στάσεις του σώματος.
Επίσης οι εθελοντές που υιοθετούσαν υποταγμένη στάση ανταποκρινόμενοι στην κυριαρχική στάση των συντρόφων τους έδειχναν μικρότερη αντοχή στον πόνο σε σχέση με αυτούς.
Οι δυο συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον πόνο θα πρέπει να μάθουμε να εναντιωνόμαστε στην ενστικτώδη τάση μας να κουλουριαζόμαστε όταν πονάμε.
Αντί αυτού, ισχυρίζονται, θα πρέπει να τεντωνόμαστε και να κρατάμε στητό το σώμα μας και ψηλά το κεφάλι!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina

πηγές και αναφορές:
sciencedaily.com
sciencedirect.com

Ο Άδωνις, η ανεμώνη και η αναγγελία του ερχομού της άνοιξης


Άδωνις και ανεμώνη

Η ανεμώνη ανοίγει τα πέταλά της στον ήλιο και κοιτάζοντάς τον κατάματα χαιρετίζει με μια μεγαλειώδη έκφραση ζωής, χαράς και ευτυχίας, από την καρδιά του χειμώνα, την επιστροφή του από το νοτιότερο σημείο του, τον Τροπικό του Αιγόκερω, εξανεμίζοντας τον προαιώνιο φόβο πως κάποια μοιραία στιγμή μπορεί να συνεχίσει και να συνεχίσει  να κατεβαίνει όλο και πιο νότια μέχρι να χαθεί για πάντα…

Και βέβαια οι αρχαίοι Έλληνες εκείνα τα μακρινά χρόνια στην Αρχαία Ελλάδα συσχέτισαν την ανεμώνη με τον Άδωνι, το γλυκό και μοναδικό σε ομορφιά νέο, του οποίου το κάλλος ζήλεψαν πολλοί  και έγινε αιτία μεγάλης διαμάχης μεταξύ δυό πανέμορφων θεανών – της Αφροδίτης και της Περσεφόνης.
 Ο Άδωνις, υπήρξε καρπός του έρωτα της  Σμύρνας ή Mύρρας και του  Kινύρεως, ιερέα και βασιλιά της Κύπρου, γενάρχη του ομώνυμου γένους των Κινυραδών, ιερέων της Αφροδίτης.
Και ήταν ο Άδωνις πανέμορφος από μωράκι.
Η θεά Αφροδίτη φοβήθηκε και τον έκρυψε μέσα σε μία λάρνακα, που την έδωσε να τη φυλάει η Περσεφόνη.
Όταν η Περσεφόνη άνοιξε το κιβώτιο,θαμπώθηκε από την ομορφιά του μωρού και αποφάσισε μυστικά να μην το  επιστρέψει.
Έτσι, όταν εκείνος μεγάλωσε, αρνήθηκε να τον παραδώσει στην Αφροδίτη.
Η τελευταία κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο, όπου έμενε η Περσεφόνη μαζί με τον Άδη, για να λυτρώσει τον αγαπημένο της από την κυριαρχία του θανάτου.
Και η θεϊκή «διαμάχη» ξέσπασε μεταξύ της θεάς του Έρωτα και της θεάς του Θανάτου.
Τη φιλονικία τερμάτισε – ποιός άλλος; – ο μεγάλος θεός ο Δίας, ο οποίος αποφάσισε ο Άδωνις να μένει το ένα τρίτο του χρόνου στον Κάτω Κόσμο με την Περσεφόνη, το άλλο τρίτο του χρόνου να μένει στον Επάνω Κόσμο με την Αφροδίτη, και τον υπολειπόμενο χρόνο, όπου διάλεγε εκείνος – Τι ωραία διευθετούσε πάντα ο Δίας τις διαμάχες των θεών!
Η Αφροδίτη όμως χρησιμοποιώντας τη μαγική της ζώνη στην οποία δεν μπορούσε κανείς να αντισταθεί, κατάφερε να της αφιερώσει ο Άδωνις την επιλογή του.
Έτσι, ο Άδωνις περνούσε τα δύο τρίτα του χρόνου με την Αφροδίτη και το ένα τρίτο με την Περσεφόνη.
Μετά όμως από λίγα χρόνια, ο Άδωνις σε ένα κυνήγι στο δάσος σκοτώθηκε
Τον σκότωσε ο θεός Άρης ο προηγούμενος έρωτας της Αφροδίτης που ζήλευε τον Άδωνι αφού η Αφροδίτη τον παράτησε για τα όμορφα μάτια του άδωνι.
Έτσι ο Άρης μεταμορφώθηκε σε άγριο κάπρο, επιτέθηκε στον Άδωνι και τον πλήγωσε θανάσιμα.
Η Αφροδίτη άκουσε τα βογκητά του Άδωνι και έσπευσε να τον βρει.
Όμως ήταν πια αργά.
Απαρηγόρητη η Αφροδίτη πήρε στην αγκαλιά της το άψυχο σώμα του γλυκού Άδωνι και ράντισε με νέκταρ την πληγή και έχυσε τόσα πολλά δάκρυα όσες και οι σταγόνες αίματος που έτρεξαν από τις ραντισμένες με νέκταρ πληγές του.
Από κάθε δάκρυ της Αφροδίτης φύτρωσε στο έδαφος ένα λευκό αγριοτριαντάφυλλο και από κάθε σταγόνα αίματος του Άδωνη φύτρωσε μια κόκκινη ανεμώνη.
-Τι παραστατικοί που είναι πάντα οι μύθοι και τα παραμύθια!
Και έτσι με παραμυθένιο τρόπο δέθηκε η ανεμώνη με τον Άδωνι!
Το λουλούδι μας λοιπόν  αυτό ονομάστηκε ανεμώνη ή ανεμολούλουδο
Μόνο που η ζωή αυτού του λουλουδιού κρατάει λίγο.
Όταν ο άνεμος φυσάει κάνει τα μπουμπούκια του να ανθίσουν και ύστερα ένα άλλο ανεμοφύσημα παρασέρνει τα πέταλα μακριά και ο άνεμος που βοήθησε στην ανθοφορία του βοήθησε και στον χαμό του.
Και σαν του  ‘Αδωνη τη ζωή και η δική της είναι μικρή αλλά τόσο σημαντική!
Προοιωνίζει τον ερχομό της άνοιξης-τον ερχομό της ζωής
Έτσι η ανεμώνη ανοίγει τα πέταλά της στον ήλιο και κοιτάζοντάς τον κατάματα χαιρετίζει με μια μεγαλειώδη έκφραση ζωής, χαράς και ευτυχίας, από την καρδιά του χειμώνα, την επιστροφή του από το νοτιότερο σημείο του, τον Τροπικό του Αιγόκερω, εξανεμίζοντας τον προαιώνιο φόβο πως κάποια μοιραία στιγμή μπορεί να συνεχίσει και να συνεχίσει  να κατεβαίνει όλο και πιο νότια μέχρι να χαθεί για πάντα…
Κάνει την εμφάνισή της, η περήφανη ανεμώνη, χαρούμενη και γεμάτη ζωή, εκεί στη μέση του χειμώνα για να αναγγείλει το χαρμόσυνο γεγονός πως η άνοιξη έρχεται και ο ήλιος θα αποχαιρετίσει τον τροπικό του αιγόκερω και θα έρθει πάλι πίσω!
Γιατί τους μήνες που ο Αδωνις έμενε με την Αφροδίτη , η Γη ήταν ολάνθιστη.
Και όταν ο Άδωνις αποχωρούσε από τον ορατό και χαρούμενο κόσμο της Αφροδίτης να πάει να ζήσει με την Περσεφόνη στον αόρατό της κόσμο, τα φυτά -λυπημένα από την φυγή του Αδωνι – άρχιζαν σιγά-σιγά να μαραίνονται.
Και όσο ο πανέμορφος νέος παρέμενε στον Άδη η γη ήταν σε νάρκη.
Αλλά η ανεμώνη μόνη, και χωρίς κανένα άλλο  λουλούδι παρέα, από την καρδιά του χειμώνα, θα προαναγγέλλει σε μας την επιστροφή της άνοιξης και στη θεά Αφροδίτη την επιστροφή του Άδωνι.
Μεγαλειώδης μέσα στην απλότητας της,περήφανη ακόμα και για το εφήμερο κάλλος της έχοντας πλήρη γνώση του εύθραυστου της ύπαρξης και της μεγαλειώδους μοναξιάς η ανεμώνη αφήνει τον Γεώργιο Βιζυηνό να της τραγουδήσει:

Ἕνας βράχος στὰ βουνὰ
συλλογιέται μοναχός του.
Ἕνα ῥυάκι ποῦ περνᾷ
κἄτι τραγουδάει ἐμπρός του.

Μιὰ ἀνεμώνη, ποῦ ἀνθεῖ
εἰς τὸν βράχο ’στηριγμένη,
νὰ νοήσῃ προσπαθεῖ
τὸ τραγοῦδι τί σημαίνει.

Κι’ ὅλο σκύφτει πιὸ πολυ,
καὶ ξεχνᾷ τὸ στηριγμά της:
Τί τραγοῦδι νὰ λαλῇ
ὁ τρεχάμενος διαβάτης;

Τραγουδεῖ γιὰ μιὰ ἀγκαλιά,
ποῦ μὲ πόθον ἀνοιγμένη,
στὴν χρυσὴν ἀκρογιαλιὰ
’μέρα νύχτα τὸν προσμένει.

—Ἄχ, κι’ ἂς ἤμουν, λέγ’, ἐγὼ
’κείνη ποῦ θὰ τ’ ἀγκαλιάσῃ!—
Καὶ τὸ ῥεῦμα τὸ γοργὸ
σκύβ’ ἡ λουλουδιὰ νὰ φθάσῃ.

Μά, σὰν ἔσκυβ’ ἔτσι δά,
τὸ νερὸ μὲ τὴν ὁρμή του
τὰ φυλλάκια της μαδᾷ,
τὰ κατρακυλᾷ μαζί του!

Τώρα στέκει μαδητή,
στέκει στέλεχος μονάχο!—
Διατί, ἄχ! διατί
’ξεστηρίχθηκ’ ἀπ’ τὸν βράχο;

Έπειδή μου αρέσουν οι εκλεκτές γεύσεις: Τι θα μαγειρέψω σήμερα – ζυμαρικά με πέστο καρότου

Λαχταριστά ζυμαρικά με πέστο καρότου

Ένα απλό,ελαφρύ,άκρως γευστικό και υγιεινό πιάτο,γεμάτο λαχανικά και αρώματα!

Το πέστο καρότου ανακατεύεται με τα ζυμαρικά και τα στικς καρότου και προσθέτουν γεύση και χρώμα.
Τα πράσινα φύλλα του καρότου που πολλές φορές πετάμε είναι βρώσιμα με ιδιαίτερα θρεπτικά, πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και πρωτεΐνες.
Περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C από ότι η ρίζα του καρότου αλλά και κάλιο και ασβέστιο.
Το κάλιο στα φύλλα του καρότου είναι αυτό που τους δίνει μια πικρή γεύση, όμως ακριβώς και με τα αγριοράδικα.

Υλικά
125 γρ ζυμαρικά, βρασμένα al dente
1 καρότο
30 γρ πρασινάδα καρότων
65 γρ καρύδια
1 πρέζα πιπέρι
1/2 κουταλάκι κουρκούμι
½ κγ αλάτι
1 σκελίδα σκόρδο
2-3 ΚΣ ελαιόλαδο
χυμό ½ λεμονιού
Εκτέλεση

Βάζουμε στο μούλτι την πρασινάδα των καρότων, τα καρύδια, το πιπέρι, το αλάτι, το σκόρδο, το κουρκούμι,το χυμό λεμονιού και σταδιακά το ελαιόλαδο, χτυπώντας, μέχρι να αποκτήσει την υφή πάστας.
Βράζουμε τα ζυμαρικά με αλάτι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τα στραγγίζουμε
Με τον αποφλοιωτή κόβουμε το καρότο σε λεπτές λωρίδες κι έπειτα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε στικς.
Ζεσταίνουμε στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά τα στικς του καρότου, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και μία κουταλιά της σούπας  από το πέστο, ανακατεύουμε να λιώσουν και να ενωθούν όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε το υπέροχο πιάτο...

ntina
ιδέα από το:www.paxxi.gr

Επειδή μου αρέσουν και τα εκλεκτά εδέσματα: - Αυγά μάτια με πολύχρωμες πιπεριές

Τα αυγά μπορούμε να τα φάμε μαγειρεμένα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Η διατροφική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά και η αξία τους σαν υλικό.
Πρόκειται για ένα από τα πιο κοινά και συνάμα ευέλικτα υλικά στη μαγειρική και έχει την ικανότητα να μεταμορφώνεται όσο τίποτε άλλο ανάλογα με το ρόλο του σε κάθε συνταγή.
Μια ευέλικτη και νοστιμότατη συνταγή είναι και μια εκδοχή της στραπατσάδας ή καγιανά, όπου τα αυγά μαγειρεύονται ανακατεμένα μαζί με ντομάτες και πολύχρωμες πιπεριές.
Είναι ένα λαχταριστό, πολύχρωμο πιάτο με βασικό πρωταγωνιστή τα αυγά που μαγειρεύονται μέσα σε μια πυκνή, αρωματική και πικάντικη σάλτσα από ώριμες, ζουμερές ντομάτες και ποικιλίες πιπεριών.
Ανάλογα με τη συνταγή και τη φαντασία μας μπορούν να προστεθούν πιπεριές, κρεμμύδι, σκόρδο, τυρί και ότι άλλο θέλουμε.
Τα αυγά με αυτό τον τρόπο μαγειρέματος προσφέρεται για ευφάνταστους αυτοσχεδιασμούς, οπότε μη διστάσετε να πειραματιστείτε με υλικά, φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά!
Μπορούμε να το σερβίρουμε σαν χορταστικό πρωινό,αλλά και σαν ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό.
Το συνοδεύουμε με φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί.
Τα αυγά δεν τα παραψήνουμε, ώστε ο κρόκος να παραμείνει μελάτος.
Τον φρέσκο κόλιανδρο, μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με μαϊντανό.
Για να ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες, χαράζουμε σταυρωτά τη βάση τους και τις βουτάμε σε νερό που κοχλάζει για 15−20 δευτερόλεπτα. Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ με πολύ παγωμένο νερό για να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε, ξεκινώντας από το σημείο που τις έχουμε χαράξει.
Η συνταγή μας:
Αυγά μάτια με πολύχρωμες πιπεριές και ντομάτες
Προετοιμασία - 10 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα - 45 λεπτά
Μερίδες: 2
Τα υλικά μας
¼ κ.γλ. κύμινο σε σπόρους
¼ κούπας ελαφρύ ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά φετάκια
1 κόκκινη ή πορτοκαλί πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
1 δαφνόφυλλο
3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
3 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
¼ κ.γλ. ίνες σαφράν
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
¼ − ½ κούπα νερό 
4 αυγά
αλάτι και πιπέρι όσο μας αρέσει
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, για το γαρνίρισμα
Στην προετοιμασία:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε λάδι, τους σπόρους του κύμινου για 2 λεπτά, για να βγάλουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε το λάδι,με προσοχή, και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και τα μυρωδικά -το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, το μαϊντανό και τον κόλιανδρο- και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, περίπου 5−10 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες, το σαφράν, το πιπέρι καγιέν, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να λιώσουν οι ντομάτες και να συμπυκνωθεί η σάλτσα, προσθέτοντας νερό όποτε και αν χρειάζεται.
Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλάτι.
Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο.
Σχηματίζουμε 4 "φωλιές" μέσα στην πηχτή σάλτσα και σπάμε προσεχτικά μέσα από ένα αυγό, φροντίζοντας να μη διαλυθεί ο κρόκος.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και αφήνουμε τα αυγά να ψηθούν για 10−12 λεπτά, σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξουν ελαφρά τα ασπράδια και να μελώσουν οι κρόκοι.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως με φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί.

Η συνταγή είναι βασισμένη σε συνταγή από το kouzinista.gr

ntina