Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Δοκιμή γεωμηχανικής εκτοξεύει αθόρυβα κρυστάλλους αλατιού στην ατμόσφαιρα

Ένα πείραμα ηλιακής geoengineering/γεωμηχανικής στο Σαν Φρανσίσκο θα μπορούσε μεν να οδηγήσει σε φωτεινότερα σύννεφα, τα οποία θα μπορούσαν να αντανακλάσουν το ηλιακό φως πέρα από τη Γη, οι κίνδυνοι όμως είναι πολυάριθμοι.
Η ηλιακή γεωμηχανική/ geoengineering προβάλλεται όλο και περισσότερο ως μια πιθανή λύση για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά η χρήση της εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ειδικά αν αφεθεί ανεξέλεγκτη.
Η πρώτη υπαίθρια δοκιμή της χώρας
για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέσω της αύξησης της νεφοκάλυψης ξεκίνησε την Τρίτη, 2 Απριλίου, από το κατάστρωμα ενός παροπλισμένου αεροπλανοφόρου στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.
Το πείραμα, το οποίο οι διοργανωτές δεν ανακοίνωσαν ευρέως για να αποφύγουν τις αντιδράσεις του κοινού, σηματοδοτεί την επιτάχυνση ενός αμφιλεγόμενου ερευνητικού πεδίου, γνωστού ως τροποποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας/radiation modification.
Η ιδέα περιλαμβάνει την εκτόξευση ουσιών όπως τα αερολύματα στον ουρανό για να αντανακλούν το ηλιακό φως μακριά από τη Γη.
Η κίνηση με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αναζωπύρωσε τα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μελετηθούν αποτελεσματικά και ηθικά οι πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες για το κλίμα, οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν τις κοινωνίες και τα οικοσυστήματα με απροσδόκητους τρόπους.
Το πείραμα ψεκάζει μικροσκοπικά σωματίδια αλατιού στον αέρα και η μυστικότητα που περιβάλλει το χρονοδιάγραμμά του έπιασε απροετοίμαστους ακόμη και ορισμένους ειδικούς.
"Δεδομένου ότι το πείραμα αυτό κρατήθηκε μυστικό μέχρι την έναρξη της δοκιμής, ανυπομονούμε να δούμε πώς σχεδιάζεται η συμμετοχή του κοινού και ποιος θα συμμετάσχει", δήλωσε ο Shuchi Talati, εκτελεστικός διευθυντής της Συμμαχίας για τη Δίκαιη Διαβούλευση για την Ηλιακή Γεωμηχανική/Solar Geoengineering, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που επιδιώκει να συμπεριλάβει τις αναπτυσσόμενες χώρες στις αποφάσεις σχετικά με την ηλιακή τροποποίηση/solar modification, γνωστή και ως γεωμηχανική/geoengineering.
"Ενώ συμμορφώνεται με όλες τις τρέχουσες κανονιστικές απαιτήσεις, υπάρχει σαφής ανάγκη να επανεξεταστεί το πώς πρέπει να μοιάζει ένα ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο σε έναν κόσμο όπου γίνονται πειράματα [τροποποίησης της ηλιακής ακτινοβολίας/solar radiation modification]", πρόσθεσε η ίδια.
Το πρόγραμμα Coastal Atmospheric Aerosol Research and Engagement, ή CAARE, χρησιμοποιεί ειδικά κατασκευασμένους ψεκαστήρες για να εκτοξεύσει τρισεκατομμύρια σωματίδια θαλασσινού αλατιού στον ουρανό σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πυκνότητα - και την ανακλαστική ικανότητα - των θαλάσσιων νεφών. 
Το πείραμα λαμβάνει χώρα, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, στο USS Hornet Sea, Air & Space Museum in Alameda, στην California και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαΐου, σύμφωνα με το έντυπο τροποποίησης του καιρού που κατέθεσε η ομάδα στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές.
Το έργο έρχεται εν μέσω αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την τροποποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας με χρηματοδότες την Silicon Valley και ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες. 
Επιστήμονες του κλίματος, περιβαλλοντικοί ακτιβιστές και φιλάνθρωποι συναντήθηκαν κατ' ιδίαν τον Ιανουάριο για να προετοιμαστούν για ένα αναμενόμενο κύμα χρηματοδότησης της Silicon Valley που σχετίζεται με τα τελευταία μέτρα για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Όλα αυτά ακολουθούν ένα πείραμα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που τερματίστηκε τον περασμένο μήνα, λόγω των αντιδράσεων των περιβαλλοντολόγων και των εκεί κατοίκων, το οποίο σχεδίαζε να διοχετεύσει ανακλαστικά αερολύματα στη στρατόσφαιρα κοντά στη Σουηδία.
Εάν, για παράδειγμα, ο υδρολογικός κύκλος πάνω από την Ινδία αναστατωθεί εντελώς, ποιος θα πληρώσει για τη ζημιά στην Ινδική ήπειρο;
Paulo Artaxo, καθηγητής περιβαλλοντικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του São Paulo - https://chinadialogue.net/en/climate/who-should-govern-solar-geoengineering/
Η τροποποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας/Solar radiation modification είναι αμφιλεγόμενη επειδή η ευρεία χρήση τεχνολογιών όπως η Marine cloud brightening/θαλάσσια φωτεινότητα των νεφών* θα μπορούσε να μεταβάλει τα καιρικά πρότυπα με ασαφείς τρόπους και ενδεχομένως να περιορίσει την παραγωγικότητα της αλιείας και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. 
Επίσης, δεν θα αντιμετωπίσει την κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής - τη χρήση ορυκτών καυσίμων - και θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφική αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, εάν οι μεγάλες δραστηριότητες γεωμηχανικής διακοπούν προτού τα αέρια του θερμοκηπίου μειωθούν σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Το University of Washington και η SilverLining, μια ομάδα υποστήριξης της έρευνας για τη γεωμηχανική που συμμετέχει στο πρόγραμμα CAARE, αρνήθηκαν αιτήματα για συνεντεύξεις.
Ο δήμαρχος της Alameda, όπου διεξάγεται το πείραμα, δεν απάντησε σε ερωτήσεις που του εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με το έργο.
*Ο Marine cloud brightening γνωστή και ως marine cloud seeding αλλά και marine cloud engineering, είναι μια προτεινόμενη τεχνική κλιματικής μηχανικής διαχείρισης της ηλιακής ακτινοβολίας που θα κάνει τα σύννεφα πιο φωτεινά, αντανακλώντας ένα μικρό κλάσμα του εισερχόμενου ηλιακού φωτός πίσω στο διάστημα, προκειμένου να αντισταθμιστεί η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη.

μετάφραση και επιμέλεια kειμένου:ntina
στους παρακάτω συνδέσμους υπάρχουν πάμπολλες πληροφορίες για την κλιματική μηχανική που συντελείται:
Αυτή η αμφιλεγόμενη λύση για το κλίμα θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο πλανήτης ή θα μπορούσε να είναι μια κολοσσιαία καταστροφή: https://edition.cnn.com/2023/02/12/world/solar-dimming-geoengineering-climate-solution-intl/index.html