Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Η σωστή διατροφή σε ασθενείς με αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι κοινό σύμπτωμα πολλών ασθενειών.
Χαρακτηρίζεται από πόνο στην κίνηση ή στην ψηλάφηση των αρθρώσεων.

Οι αρθρώσεις μπορεί να παρουσιάζουν σημεία φλεγμονής όπως ερυθρότητα, οίδημα μαλακών μορίων, υπερτροφία του αρθρικού θύλακα και αύξηση των αρθρικού υγρού.Μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε άρθρωση, αλλά πιο συχνά τον καρπό και τα δάχτυλα.

της Kλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος
Οι μελέτες που διερευνούν τη συμβολή της δίαιτας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας μπορούν να ταξινομηθούν σε εκείνες που αξιολογούν την επίδραση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών και σε εκείνες που αξιολογούν συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα- ειδικές δίαιτες.
Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα φαίνεται να ωφελούνται από τη διαιτητική αντιμετώπιση η οποία έχει φανεί ότι βελτιώνει την πορεία της νόσου αλλά μπορεί παράλληλα να δρα ανακουφιστικά στην λαμβάνουσα φαρμακευτική αγωγή. Ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα θα πρέπει να εξασφαλίζουν μέσω της διατροφής τους επάρκεια θρεπτικών συστατικών ενώ παράλληλα η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι σημαντική.

Το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί μόνο να επηρεάσει αρνητικά καθώς επιβαρύνονται οι αρθρώσεις και κυρίως τα ισχία, τα γόνατα και οι αστράγαλοι.
Η πίεση στα γόνατα για παράδειγμα είναι πέντε με  έξι φορές μεγαλύτερη από το βάρος του σώματος μας όταν περπατάμε και  μια μικρή ακόμα αύξηση  του σωματικού βάρους για να  αυξάνει σημαντικά τη φόρτιση του γόνατος προκαλώντας οστεοαρθρίτιδα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυξημένο λίπος στο σώμα προκαλεί αύξηση των παραγόντων φλεγμονής και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα που είναι ήδη αυξημένος στους ασθενείς που πάσχουν από  Ρευματοειδή Αρθρίτιδα ή Λύκο για παράδειγμα.

Μία δίαιτα θα πρέπει να προσαρμόζεται βάση της φαρμακευτικής
αγωγής, να καλύπτει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών και να εξασφαλίζει την λειτουργικότητα των ασθενών ενώ πολύ σημαντική κρίνεται και η κατάλληλη διατροφική παρέμβαση που θα περιορίζει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις και το οξειδωτικό στρες.

Φαίνεται πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την διατροφική προσέγγιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έχει στραφεί στην κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων με σκοπό να ελεγθεί η υπόθεση ότι τα ω-3 λιπαρά ασκούν θετική επίδραση στην βελτίωση αλλά και προκειμένου να διερευνηθεί ο λόγος ω-6/ ω-3 λιπαρά οξέα αλλά και ο ρόλος αυτού.
Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ρόλο και τη σημασία των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ενώ η λήψη ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων έχει αποδειχθεί με ποιους μηχανισμούς δρα προστατευτικά στην θεραπεία της νόσου.
Τα Ιχθυέλαια (Ω3,Ω6) επηρεάζουν σημαντικά και  είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στη φλεγμονώδη αρθρίτιδα και στον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο καθώς προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία.
Μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ιχθυελαίου ή/και ελαιόλαδου σε ασθενείς με ΡΑ συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της κατάστασης υγείας τους και συγκεκριμένα στη μείωση του πόνου των αρθρώσεων, της διάρκειας της πρωινής δυσκαμψίας-που αποτελεί σύνηθες και καθημερινό πρόβλημα αυτών των ασθενών-, και της κούρασης.
Οι ασθένειες που λάμβαναν και ιχθυέλαιο αλλά και ελαιόλαδο φάνηκε να επιτυγχάνουν την επιθυμητή βελτίωση πιο σύντομα εν συγκρίσει με αυτούς που λάμβαναν μόνο ιχθυέλαιο.

Μελέτες που δοκίμασαν τη χορήγηση συμπληρώματος μιας αντιοξειδωτικής ουσίας έχουν αντικρουόμενα ευρήματα και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έδειξαν κάποια μείωση στην ενεργότητα της νόσου .
Ανοιχτό είναι επομένως το ενδεχόμενο να επωφελούνται οι ασθενείς από κάποιο συμπλήρωμα που θα περιέχει συνδυασμό αντιοξειδωτικών ή από την διαιτητική κατανάλωση που θα τους παρέχει αντιοξειδωτικά σε ποσότητες μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες.
Η Ουρική Αρθρίτιδα, επηρεάζεται άμεσα από τη διατροφή.
Η Ουρική Αρθρίτιδα οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέως που ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλει.
Το ουρικό οξύ συσσωρεύεται σταδιακά στις αρθρώσεις και προκαλεί φλεγμονή ή ακόμα και καταστροφή στην άρθρωση ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στους νεφρούς.
Το ουρικό οξύ παράγεται από τις πουρίνες ,χημικές δομές που προέρχονται από το φυσικό θάνατο των κυττάρων του οργανισμού.
Εντούτοις, ουσίες όπως το αλκοόλ και η μπίρα  επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα των πουρινών . Τροφές πλούσιες σε πουρίνες(εντόσθια, αντζούγιες, σαρδέλες κ.ά.) είναι επίσης καλό να αποφεύγονται όταν κανείς έχει υψηλά επίπεδα ουρικού ή πάσχει από ουρική αρθρίτιδα.
Το αυξημένο σωματικό βάρος επίσης επηρεάζει αρνητικά και είναι σημαντικό να επιτευχθεί μείωση, ωστόσο η μείωση πρέπει να είναι σταδιακή διότι καταστάσεις όπως νηστεία ή ασιτία μπορεί να προκαλέσουν κρίση αρθρίτιδας.

Ασθενείς που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα είναι σημαντικό να ακολουθούν ανάλογη δίαιτα. Ασθενείς, για παράδειγμα πού λαμβάνουν κορτιζόνη πρέπει να αποφεύγουν γλυκά και αλμυρά και πρέπει να λαμβάνουν ικανοποιητικά επίπεδα Ασβεστίου και Βιταμίνης D.
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση γερών οστών ενώ η Βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και την εναπόθεση του στα οστά.
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ η Βιταμίνη D παράγεται κυρίως από τον οργανισμό με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας αλλά μπορεί να προσληφθεί και από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια. 
medlabnews.gr

Οι ταινίες της εβδομάδας: Το Ρωσικό αριστούργημα «Χωρίς αγάπη» του Αντρέι Ζβιάνγκιντζεφ.

Ζουμπουλάκης Γιάννης 

Υπάρχουν σκηνοθέτες που απλώς ξέρεις ότι δύσκολα θα κάνουν μέτρια ταινία.

Ελάχιστοι όμως κατορθώνουν να κάνουν πολύ καλές ταινίες τη μία μετά την άλλη.Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Ρώσος Αντρέι Ζβιάνγκιντζεφ.

Ο σκηνοθέτης της αποστομωτικής «Επιστροφής» (2002), του έξυπνου «Banishment» και του θαυμάσιου «Λεβιάθαν» πετυχαίνει για ακόμη μία φορά διάνα με το «Χωρίς αγάπη» («Nelyubov» / «Loveless», Ρωσία, 2017).
Μια ταινία που ουσιαστικότερα ίσως από κάθε άλλη των τελευταίων χρόνων μιλάει για την παρακμή των οικογενειακών αξιών στις μέρες μας.

Αξονας του σεναρίου της ταινίας ένας 12χρονος (Ματνέι Νόβοκοφ) που ζει - στην κυριολεξία - μόνος.
Οι γονείς του έχουν χωρίσει και τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας (Μαριάνα Σπίβακ, Αλεξέι Ροζίν) δεν ενδιαφέρονται καθόλου για αυτόν.
Απλούστατα δεν τον θέλουν.
Η ζωή του μικρού είναι στο σπίτι της ευκατάστατης μητέρας του αλλά είναι και άδεια.
Το παιδί δεν μιλάει σε κανέναν, δεν έχει φίλους, είναι απολύτως κλεισμένο στον εαυτό του.
Και μια μέρα εξαφανίζεται.

Η εξαφάνιση του παιδιού και οι προσπάθειες μιας εθελοντικής ομάδας να το εντοπίσει βοηθούν τον σκηνοθέτη να κτίσει μια ταινία εξαιρετικά έντονων συναισθημάτων πάνω στη διάλυση της οικογένειας και την πλήρη ανικανότητα ανθρώπων να κρατήσουν όπως οφείλουν τον σημαντικότερο ρόλο της ζωής τους: τον ρόλο των γονέων.
Οι δύο γονείς είναι ακατάλληλοι σε αυτόν τον ρόλο διότι έκαναν το λάθος να αποκτήσουν «κάτι» που δεν ήθελαν.
Και αυτό το «κάτι» είναι μια ανθρώπινη ζωή.

Ο Αντρέι Ζβιάνγκιντζεφ στήνει τρομερές σκηνές, κάτι που υποψιάζεσαι ότι θα κάνει βλέποντας την εισαγωγή της ταινίας, μια σειρά από κάδρα χιονισμένων τοπίων - νεκρής φύσης.
Πολύ απλά καθηλώνεσαι.
Η σκηνή π.χ. της κόρης με τη μητέρα της, τη γιαγιά του παιδιού, είναι τόσο ειλικρινής στη νοσηρότητά της που προκαλεί τρόμο.
Συγχρόνως το «Χωρίς αγάπη» ασκεί κριτική πάνω στο σαθρό κοινωνικοπολιτικό σύστημα της σημερινής Ρωσίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αστυνομία, της οποίας η απουσία εδώ είναι... επιβλητική.
Είναι άλλωστε η αστυνομία που μετά την εξαφάνιση του παιδιού προτείνει στους γονείς την προσφυγή τους στους εθελοντές για να κάνουν τη δουλειά τους, «ειδάλλως δεν θα βρείτε ποτέ άκρη με τη γραφειοκρατία που έχετε μπροστά σας»!
Από το Φεστιβάλ των Καννών εφέτος τον Μάιο όπου η ταινία έκανε την πρεμιέρα της φωνάζαμε ότι είναι μια σπουδαία δημιουργία, άξια πολλών βραβείων.
Στις Κάννες αδικήθηκε αποσπώντας το βραβείο της Επιτροπής
Μακάρι να μην αγνοηθεί στα προσεχή Οσκαρ γιατί ένα Οσκαρ είναι το λιγότερο που της αξίζει! 
Βαθμολογία: 4 ½
πηγή:tovima.gr

Ελληνικά χωριά αποκακλύπτουν μυστικά προστασίας απο καρδιαγγειακά

του Γεώργιου Κούσκου*

Μια γενετική παραλλαγή η οποία προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε από ερευνητές το Μάιο του 2017 σε κατοίκους του Μυλοποτάμου.

Αυτή η καρδιοπροστατευτική γενετική παραλλαγή βρέθηκε σε απομονωμένο αγροτικό ελληνικό πληθυσμό όπου οι κάτοικοι ζουν πολλά χρόνια και χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας αν και η διατροφή τους είναι πλούσια σε ζωικά λίπη. Ο λόγος για τον Μυλοπόταμο, που βρίσκεται στη βόρεια Κρήτη. Στο χωριό αυτό, παρ’ όλο που οι κάτοικοι διατρέφονται με πολλά ζωικά λίπη τα οποία θα περίμενε κανείς να προκαλούν πολλά προβλήματα στην υγεία, αντιθέτως έχουν καλή υγεία και μακροζωία.

Η ανακάλυψη μιας νέας γενετικής παραλλαγής
Σε μία προσπάθεια να βρούν τα αίτια του φαινομένου οι επιστήμονες έφτιαξαν το γενετικό πορτραίτο του πληθυσμού αυτού (250 άτομα). 'Ηταν η πρώτη φορά που οι κάτοικοι του χωριού έκαναν γενετική ανάλυση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα γενετική παραλλαγή η οποία δεν ήταν γνωστή έως τώρα και είχε καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Η γενετική παραλλαγή (rs145556679 ) σχετιζόταν με χαμηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και κακής χοληστερίνης. Τα χαμηλά επίπεδα των παραγόντων αυτών οδηγούσαν σε χαμηλότερο ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η καρδιοπροστατευτική γενετική παραλλαγή πιθανόν να είναι μοναδική στον πληθυσμό του Μυλοποτάμου. Τα αποτελέσματα της γενετικής ανάλυσης μερικών χιλιάδων Ευρωπαίων αποκάλυψαν μόνο μια παρόμοια παραλλαγή σε ένα άτομο στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Μια ξεχωριστή γενετική παραλλαγή του ίδιου γονιδίου επίσης βρέθηκε να σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στον πληθυσμό AMISH της Αμερικής.

Η λύση για τα στατιστικά προβλήματα
Επειδή η ανάλυση των γενετικών δεδομένων από απομονωμένους πληθυσμούς (λόγω πιθανής συγγένειας των συμμετεχόντων), εμφανίζει στατιστικά προβλήματα, σε αυτήν την μελέτη οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο πρόγραμμα στον υπολογιστή, το οποίο βοηθάει να ξεπεραστούν οι στατιστικές δυσκολίες και λέγεται METACARPA.

Η μελέτη σε απομονωμένο πληθυσμό
H ομάδα των ερευνητών μελέτησε επίσης ένα απομονωμένο πληθυσμό από ορεινά χωριά πομάκων στην βόρεια Ελλάδα. Οι ερευνητές μελέτησαν 1.700 άτομα από αυτό τον πληθυσμό και ανακάλυψαν 4 ξεχωριστές γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν την διαστολική αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη νηστείας, τα λευκά αιμοσφαίρια αίματος και τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης.

Ο ερευνητής Lorraine Southam αναφέρει ότι με την μελέτη απομονωμένων πληθυσμών μπορούμε να αποκαλύψουμε γενετικές παραλλαγές οι οποίες υπάρχουν σε μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με αστικούς πληθυσμούς και αυτό αυξάνει την δυνατότητα να ανακαλύψουμε αν αυτές οι παραλλαγές προκαλούν ασθένειες. 'Ετσι φαίνεται ότι η μελέτη απομονωμένου πληθυσμού μας δίνει την μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουμε σπάνιες γενετικές παραλλαγές που μπορεί να παίζουν ρόλο σε πολύπλοκες σοβαρές ασθένειες.

Συμπερασματικά
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Eleftheria Zeggini (κύρια ερευνήτρια) αυτή η μελέτη δείχνει πόσο σημαντικό είναι να ψάχνουμε όλο το γονιδιακό υλικό για να καταλάβουμε καλύτερα την γενετική αρχιτεκτονική ενός πληθυσμού. Όπως αναφέρει : «Εμείς βρήκαμε νέες γενετικές παραλλαγές που δεν γνωρίζαμε πριν. Ανακαλύψαμε μια ιατρικά σημαντική γενετική παραλλαγή που σχετίζεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, που αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου σε όλη τη γή».

Αυτό βέβαια δεν αλλάζει το γεγονός ότι ως επαγγελματίες υγείας συνεχίζουμε να ενημερώνουμε και να υποστηρίζουμε τις συστάσεις διεθνών φορέων, που μιλούν για μειωμένη κατανάλωση ζωικού λίπους ως μέτρο πρόληψης αλλά και διατροφικής αντιμετώπισης των καρδιαγγεικών νοσημάτων.
πηγές:mednutrition.gr
http://www.sanger.ac.uk
*ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΣΚΟΣ Ειδικός Καρδιολόγος
Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα. Στη συνέχεια, εργάστηκε στο αγροτικό ιατρείο Μεσοτόπου Λέσβου, στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» αποκτώντας τον τίτλο Ιατρικής Ειδικότητας Καρδιολογίας.
Από το 1996 διατηρεί πλήρως εξοπλισμένο ιδιωτικό ιατρείο στη Μυτιλήνη, έχει εργαστεί στο ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης και συνεργάζεται με το εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής Μυτιλήνης εκτελώντας σπινθηρογραφήματα καρδιάς.

Ο δεκάλογος της θεωρίας της Mαρίας Μοντεσσόρι-λόγια μιας γυναίκας για το παιδί

Λόγια μιας γυναίκας για το παιδί, που ταξιδεύουν εδώ και έναν αιώνα μέχρι το σήμερα, πιο ζωντανά από ποτέ, μας θυμίζουν το λόγο για τον οποίο στεκόμαστε πλάι στο παιδί και υποδεικνύουν τον πραγματικό ρόλο του εκπαιδευτικού ή του θεραπευτή στη διαδικασία της μάθησης…

Η Maria Montessori είναι η γυναίκα που δίδαξε στα παιδιά την αγάπη για τη μάθηση και στους μεγάλους την αγάπη για το κάθε παιδί.

Ο δεκάλογος της θεωρίας της Maria Montessori
  1.   Μην αγγίζετε ένα παιδί παρά τη θέληση του.
  2.   Μην μιλάτε με άσχημο τρόπο σε ένα παιδί και μην χρησιμοποιείτε άσχημα λόγια όταν αναφέρεστε σε αυτό κατά την απουσία του.
  3.   Επικεντρωθείτε στο να ενισχύσετε και να βοηθήσετε να αναπτυχθούν τα θετικά στοιχεία και οι υπάρχουσες ικανότητες του παιδιού ώστε να μην αφήνουν χώρο για το ”κακό”.
  4.   Βοηθήστε το να συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία του περιβάλλοντος μάθησης. Αφιερώστε σχολαστική και συνεχή φροντίδα σε αυτό. Βοηθήστε το παιδί να συνάψει εποικοδομητική σχέση με το περιβάλλον του. Δείξτε του το περιβάλλον μέσα στο οποίο κρύβονται τα μέσα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του και υποδείξετε του την κατάλληλη χρήση τους.
  5.   Να είστε πάντα έτοιμοι να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα ενός παιδιού που έχει την ανάγκη σας και πάντα να ακούτε και να απαντάτε στο παιδί που σας απευθύνεται.
  6.   Σεβαστείτε το παιδί που κάνει κάτι λάθος και μπορεί αργότερα να εντοπίσει μόνο του το λάθος και να διορθωθεί, αλλά να διακόψετε άμεσα και ρητά κάθε καταχρηστική χρήση του περιβάλλοντος και κάθε κίνηση που μπορεί να θέτει σε κίνδυνο το παιδί,το περιβάλλον του ή τους άλλους.
  7.   Σεβαστείτε το παιδί τη στιγμή που ξεκουράζεται ή τη στιγμή που παρακολουθεί άλλους να εργάζονται ή όταν συλλογίζεται τι έχει κάνει ή τι θέλει να κάνει. Μην το κατευθύνετε ούτε να το αναγκάζετε σε άλλες μορφές δραστηριοτήτων.
  8.   Βοηθήστε το παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση κάποιας δραστηριότητας και δεν μπορεί να βρει τι θέλει να κάνει.
  9.   Να είστε ακούραστοι στο να επαναλαμβάνετε αυτό που θέλετε στο παιδί που αρνήθηκε λίγο νωρίτερα να σας ακούσει, να βοηθάτε το παιδί να αποκτήσει ό, τι δεν έχει ακόμη κατακτήσει και να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες του. Κάνετε το δημιουργώντας το μαθησιακό περιβάλλον με φροντίδα, εξοπλισμένοι με αυτοσυγκράτηση και σιωπή, χρησιμοποιώντας ήπια λόγια και γεμάτη αγάπη παρουσία. Κάνετε αισθητή την παρουσία σας στο παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση και αποστασιοποιηθείτε από το παιδί που έχει βρει τις απαντήσεις του.
  10.   Πάντα να συμπεριφέρεστε στο παιδί χρησιμοποιώντας τους καλύτερους τρόπους σας και να του προσφέρετε τον καλύτερο εαυτό σας .
Η Maria Montessori γεννήθηκε στο Chiaravalle της Ιταλίας στις 31 Αυγούστου1870.
Έφυγε από τη ζωή το 1952 στο Noordwijk της Ολλανδίας.
Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και έγινε η πρώτη γυναίκα γιατρός στην Ιταλία! Κατά τη διάρκεια της πρακτικής της στην Ιατρική, οι κλινικές παρατηρήσεις της την οδήγησαν στο να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά κατασκευάζουν αυτά που θα μάθουν από ότι υπάρχει στο περιβάλλον τους.
Το 1902 ξεκίνησε τις σπουδές της στην παιδαγωγική, την πειραματική ψυχολογία και την ανθρωπολογία.Έδωσε διαλέξεις για εκπαιδευτικές μεθόδους που αφορούν σε παιδιά που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Το 1907 εγκαινιάστηκε το “Casa de Bambini”.
Ήταν το πρώτο σπίτι στη συνοικία San Lorenzo της Ρώμης και έγινε η πηγή της μεθόδου Montessori για τους εκπαιδευτικούς.

Το 1911 φεύγει από τον κλάδο της Ιατρικής και ασχολείται με το εκπαιδευτικό έργο.
Το 1913 ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και η σύζυγός του Mαμπέλ εγκαινίασαν τoν Μορφωτικό Σύλλογο Μontessori ( Montessori Educational Association ) στην Ουάσινγκτον.
Εισέρχεται στον κόσμο της Παιδαγωγικής μια νέα μέθοδος, στην οποία τα υλικά είναι κύρια πηγή μάθησης κατά την προσχολική περίοδο.

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην προώθηση της πρωτοβουλίας και την ανταπόκριση του παιδιού με τη χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό.
Το παιδί πρέπει να μαθαίνει σύμφωνα με το δικό του ρυθμό και έτσι να ανακαλύπτει τη γνώση.
~~~~~~~~~
ariadni144.wordpress.com

γενική πρόγνωση καιρού-Πέμπτη 19/10/2017


Αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πυκνότερες, περιμένουμε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Πέμπτη 19/10/2017.
Τη νύχτα και τις πρωινές ώρες η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη λόγω ομίχλης.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 26 και τοπικά 27 με 28 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, από 11 έως 26 στη βόρεια Ελλάδα, από 12 έως 25 στη δυτική Ελλάδα, από 13 έως 24 στο βόρειο Αιγαίο και από 13 έως 23 και τοπικά 24 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 με 4 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα είναι  κυρίως βόρειοι έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.
weather.gr