από το χρονολόγιο του
Οδυσσέα Νασιόπουλου - https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0T4eU2UicYuJWxbAtJDH6HtU52ACiSXoMFw82WrkyTeTDALdF7giFyAgQvqsDeVPyl&id=100091277667317
Λίγα λόγια για το Αιγαίο την προαιώνια κοίτιδα των Ελλήνων.
Η λέξη Αιγαίο προέρχεται από το αἵξ (κατσίκα), παράγωγο του ομηρικού ρήματος αΐσσω (πηδώ, κινούμαι αστραπιαία), οι αρχαίοι Έλληνες συνεκδοχικά συνήθιζαν να αποκαλούν «αίγες» τα κύματα, προφανώς επειδή πηδούν όταν η θάλασσα είναι αγριεμένη.
Εξ' ου και η ακτή όπου καταλήγουν πηδώντας «οι αίγες της αλός» (τα θαλάσσια κύματα) ονομάστηκε αιγιαλός.
Εξ’ ου και ο Αιγεύς, ο πατέρας του Θησέως, από το ίδιο ρήμα και η Αιγαί,
αρχαία πόλη της Ημαθίας και παλαιά πρωτεύουσα της Μακεδονίας η σημερινή Έδεσσα
και η αρχαία πόλη Αἲγειρα της Αχαΐα, αλλά και Αίγυπτος η οποία σύμφωνα με τον Στράβωνα ετυμολογείται από τις λέξεις Αιγαίο και υπτίως η χώρα δηλαδή, που βρίσκεται κάτω (νότια) από το Αιγαίο Πέλαγος.
Το Αιγαίο μαζί με το Ιόνιο κάποτε ήταν μια απέραντη πεδιάδα, την έλεγαν Αιγηίδα, την διέρρεαν ο Αδρίας ποταμός, καταγόμενος από τις Άλπεις και
ο Αιγαίος ποταμός, κατερχόμενος από την λίμνη τότε του Εύξεινου πόντου, ανατολίκά της σημερινής Εύβοιας υπήρχε λίμνη, λίμνη ήταν και η Θεσσαλία.
Στην Αιγιήδα υπήρξε η πρώτη αρχή του ανθρώπου, του Έλληνα, που τελικά κομματιάστηκε και καταποντίστηκε, συνεπεία γεωλογικών αλλαγών ή και σφοδρών πολέμων με τεχνολογικά μέσα άφθαστα σήμερα.
Επειδή σ' αυτό τον κόσμο τίποτα δεν είναι καινούργιο και τίποτα που δεν έχει ξαναγίνει.
Παράλληλα τρεις κατακλυσμοί διαμόρφωσαν καταλυτικά το σημερινό Αιγαίο πέλαγος, του Ωγύγιου,
του Δευκαλιώνα και
του Δάρδανου και έφερνε το τέλος κάθε εποχής του ανθρώπου, της αργυρής, της χάλκινης για του δυο πρώτους.
Στο Αιγαίο ή Αρχιπέλαγος στην λεκάνη της Αν. Μεσογείου μεταξύ Α. Ελλάδας και Μ. Ασίας, 240.000 τ.χλμ. και μέγιστο βάθος 2.249 μέτρα μεταξύ Κρήτης και Κυκλάδων, υπήρξε η κοιτίδα του αξεπέραστου Αιγιακού Ελληνικού πολιτισμού που περιλαμβάνει τον μινωικόν,
τον μυκηναϊκό,
τον κυκλαδικόν και τον πολιτισμό της Ηπειρωτικής Ελλάδος.
Ο Αιγαίος πολιτισμός υπήρξε μακροχρόνιος: 3500 – 1400π.Χ, σύμφωνα με την συμβατική ιστορία.
Απ’ το Αιγαίο οι Έλληνες εξαπλώθηκαν σ’ όλο το κόσμο, φτιάχνοντας αποικίες Μεγάλη Ελλάδα, Ιωνία, Μ. Ασία,
Μασσαλία,
Σκωτία σ΄ όλη την Ευρώπη και ίσως μέχρι την Εσπερία.
Στο βυθό του Αιγαίου υπάρχουν τα χαλάσματα απ΄ τις ένδοξες, περίλαμπρες πόλεις των πρώτων Ελλήνων, όταν βουτάς στο Αιγαίο ακούς την αρχαία λαλιά μας, το αρχέγονο αίμα να ξυπνά.
Αυτά τα νησιά είναι σαν λαμπάδες άσβηστες που λάμπει το προαιώνιο Ελληνικό φως του πολιτισμού μας, προς τον ουρανό, της έναστρης καταγωγής, προς τον Θεό των Ελλήνων.
Η σημερινή εποχή του σιδηρούν γένους των ανθρώπων, του χειρότερου, σκληρότερου που περπάτησε επί γης, πάλι με κατακλυσμό θα χαθεί.
Και ξανά άλλο γένος ίσως να ξαναϋπάρξει με αφετηρία την Αιγηίδα, αν υπάρξει.
Φωτό. : Σαντορίνη, Κυκλάδες. Θεία δίκη, ίσως και όχι, ηφαίστειο που ξυπνά, λέει να γκρεμίσει, να διαχωρίσει.