Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Ποιά ώρα είναι η σωστή ώρα- Η Θερινή ή η χειμερινή

Ποιά ώρα είναι η σωστή ώρα- Η Θερινή ή η χειμερινή Όσα πρέπει να ξέρουμε και γιατί σωστή ώρα είναι η χειμερινή και ποια η ιστορία της
Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, τρεις (3) τη νύχτα που ‘όλοι’ κοιμούνται, αλλάζει η ώρα –σταδιακά- σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Η θερινή ώρα γίνεται χειμερινή, πηγαίνει μια ώρα πίσω, ξαναπηγαίνει στο 2, δηλαδή αυτή η Κυριακή έχει 25 ώρες!
Δηλαδή αν κάνεις κάτι αυτή την ώρα, μπορείς να το συνεχίσεις άλλη μια ώρα!
Όμως γίνεται ακριβώς το αντίστροφο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, οπότε πάμε μια ώρα μπροστά και ξαναγυρνάμε στην καλοκαιρινή ώρα.
Εκείνη η μέρα έχει μόνο 23 ώρες!
Οι εργαζόμενοι γλυτώνουν μια ώρα εργασίας, κι όσοι κοιμούνται χάνουν μια ώρα ύπνο,πορείς να κλείσεις ραντεβού και να μην πάς, μπορείς να τάξεις ό,τιδήποτε και να μην το κάνεις ,ή μπορείς να κάνεις κάτι, και είναι σαν να μην το έκανες!
Η θερινή ώρα εφαρμόστηκε πρώτα στη Βρεττανία και Γερμανία το 1916,στην Ελλάδα ήρθε πολύ αργότερα, το 1975, ύστερα από συμμόρφωση σε οδηγία της ΕΟΚ,θέλαμε να δείξουμε πως γίναμε ‘ευρωπαίοι’…
Ο λόγος που εφευρέθηκε η αλλαγή αυτή, είναι καθαρά οικονομικός: για να ξυπνάνε νωρίτερα το πρωΐ για δουλειά, και να μαζεύονται στο σπίτι πριν νυχτώσει και για να υποστηρίξουν αυτόν το ‘χαζονόμο’, λένε πως μειώνονται τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, αλλά αυτό δεν είναι σοβαρή δικαιολογία.
Η λογική λέει πως πρέπει να προσαρμόσουμε την ώρα των ρολογιών με την ώρα της φύσης. Δεν μπορούμε να επέμβουμε στο φυσικό ωρολόγιο.
Ποια ώρα είναι η πιο σωστή?
Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά: ποιά απ τις δυό ώρες είναι η πιό σωστή;
Ποιά ήταν αυτή που προϋπήρχε πριν εφαρμοστεί το μέτρο της αλλαγής;
Για να βρούμε την απάντηση θα χρειαστεί να δούμε πότε είναι η ανατολή-δύση του ηλίου με τη θερινή, και πότε με τη χειμερινή ώρα,μιλάμε για την Ελλάδα και άλλες διπλανές χώρες: Βουλγαρία-Ρουμανία-Τουρκία)
Ας υπολογίσουμε τις τελευταίες μέρες των μηνών!, 21-25, τότε που έχουμε ισημερίες και ηλιοτρόπια, τότε που αλλάζουν οι μήνες σύμφωνα με το αρχαίο σωστό ημερολόγιο, τότε που αλλάζουν και τα ζώδια… (Σε παρένθεση η παλαιά ώρα πριν την αλλαγή. 
Οι τιμές είναι κατά προσέγγιση)
Μήνας                                                  ανατολή             μεσημέρι              δύση                                ώρες ημέρας
Δεκέμβριος                                          7.40                    12                           17.15                                 9: 30
Ιανουάριος -Νοέμβριος                    7.25                     12                          17.30                                 10
Φεβρουάριος -Οκτώβριος                 7.15                     12                          18.25                                 11:30
Μάρτιος -Σεπτέμβριος                   (6:15) 7:10            12                         (18:20) 19:20                    12: 40
Απρίλιος -Αύγουστος                      (5:40) 6:40          12                         (19:10) 20:10                     13:30
Μάιος -Ιούλιος                                (5:15) 6:15             12                         (19:40) 20:40                    14:38
Ιούνιος                                             (5:00) 6:00            12                          (20:00) 21: 00                   14:50
Παρατηρούμε πως τέλη Ιουνίου, έχουμε τη μεγαλύτερη μέρα που διαρκεί 15 ώρες.
Τον Δεκέμβριο, έχουμε την μικρότερη μέρα, διαρκεί μόνο 9:30 ώρες.
Δηλαδή κάθε μήνας απέχει μία περίπου ώρα διαφορά απ τον διπλανό του ( 30 λεπτά απ την ανατολή, κι άλλα 30 απ τη δύση),δηλαδή -στο περίπου- κάθε μέρα απέχει απ τη διπλανή της 2 λεπτά. Ίσως γι αυτό το λόγο έβαλαν να έχει η κάθε ώρα 60 λεπτά και όχι 100 όπως θα έπρεπε σύμφωνα με το δεκαδικό σύστημα.
Στον ανωτέρω πίνακα παρατηρούμε πως η ανατολή και η δύση δεν απέχουν ίσες ώρες από τις 12 το μεσημέρι, όπως θα έπρεπε.
Να γιατί και οι 2 ώρες, -θερινή και χειμερινή- είναι λάθος!
Ειδικά η θερινή έχει μια ώρα παραπάνω λάθος , αφού τον Ιούνιο, από ανατολή έως μεσημέρι είναι 6 ώρες , και έως τη δύση 9.
Οι περισσότερες χώρες έχουν λάθος ώρα!…
Αλλά έστω κι αν παρέμενε ως μόνη ώρα η χειμερινή, πάλι υπάρχει λάθος στις διαφορετικές ώρες που έχουν οι διάφορες χώρες.
Στο Greenwich – Γκρήνγουιτς της Αγγλίας βρίσκεται το Βασιλικό Αστεροσκοπείο.
Στην Ελλάδα το έχουμε παραλλάξει και το λέμε Γκρήνουιτς, και χρησιμοποιούμε τη λέξη όταν λέμε πως :η ώρα είναι ακριβής, πως είμαστε ‘ακριβώς’ στο ραντεβού μας.
Στο αστεροσκοπείο Greenwich χώρισαν τη γη σε 24 κάθετες γραμμές, όπως ακριβώς θα κόβαμε ένα καρπούζι.
Και μοίρασαν στις διάφορες χώρες τις 24 ώρες ενός μερόνυχτου.
Η Αγγλία έχει γεωγραφικό μήκος μηδέν: 0 , δηλαδή βρίσκεται στον μηδενικό ή στον 24ο μεσημβρινό. Όταν η Αγγλία έχει 12 η ώρα, οι διπλανές χώρες Γαλλία, Γερμανία, κλπ, έχουν μία ώρα λιγότερο, έχουν 1, η Ελλάδα 2 ώρες , κλπ.
Αλλά δεν έχουν βάλει τις σωστές ώρες στα διάφορα κράτη.
Η Αλβανία που είναι στο ίδιο ύψος με την Ελλάδα , όμως έχει ώρα σαν της Γαλλίας.
Και η Τουρκία που είναι αχανής στα ανατολικά της, έχει την ίδια ώρα με Ελλάδα, Βουλγαρία, κλπ.
Πολλές αχανείς χώρες όπως Ρωσία, Κίνα, Ινδίες, έχουν επιβάλλει την μία κεντρική ώρα.
Η Αγγλία καμαρώνει πως έχει διαφορετική ώρα απ την υπόλοιπη Ευρώπη.
Νέος τρόπος μετρήσεως της ώρας
Θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ένας νέος τρόπος μετρήσεως της ώρας.
Η βασική φιλοσοφία είναι πως δεν πρέπει να επεμβαίνουμε στη φύση, αντιθέτως εμείς πρέπει ακολουθήσουμε το ‘φυσικό ρολόϊ’.
•— Δεν πρέπει να αλλάζει η ώρα από χειμώνα σε καλοκαίρι. Κάθε κράτος πρέπει να δεί στις ισημερίες πότε ανατέλλει και πότε δύει, και ανάμεσα σ αυτές τις δύο ώρες, τότε που κανονικά ο ήλιος είναι κάθετα , τότε είναι 12 το μεσημέρι. Αυτό να οριστεί με παγκόσμια συνεννόηση, να μην κάνει κάθε χώρα ό,τι θέλει.
•— Είναι λάθος μεγάλα αχανή κράτη να έχουν μία ώρα, όπως γίνεται σήμερα σε Τουρκία, Ρωσσία, Καναδά, Κίνα. Θα έπρεπε να είχαν 2 ώρες.
Κανονικά, θα πρέπει να κόψουν τη γη σε 48 ζώνες, ώστε να απέχουν διπλανές χώρες κατά μισή ώρα. Η Πορτογαλία δεν μπορεί να έχει ίδια ώρα με την Ιταλία.
Η Ελλάδα πρέπει να πάει μισή ώρα μπροστά στην χειμωνιάτικη ώρα, ώστε ο ήλιος να είναι κάθετα στις 12, εξετάστε το να το εξακριβώσετε.
•— Ναί μεν, η ώρα πρέπει να είναι σταθερή, αλλά πρέπει να αλλάζει το ωράριο εργασίας ανάλογα με τους μήνες. Το χειμώνα να είναι 6 ώρες αντί 8, καθώς και η μέρα μικραίνει. Το καλοκαίρι οι μεσημεριανές ώρες κοινής ησυχίας να είναι 3.
Πολλά τα υπέρ
—– Όταν γίνουν όλα αυτά, θα σταματήσουν τα μπερδέματα με το ‘μία ώρα πίσω’, ‘μία ώρα μετά’, θα μάθουμε πότε ξημερώνει στο μέρος μας και πότε δύει ανάλογα την εποχή. 
Τα ηλιακά 24ωρα ρολόγια τοίχου που τοποθετούνται προς Νότο, θα μας δείχνουν συνεχώς που είναι ο ήλιος. Στις ισημερίες θα ξημερώνει 6 η ώρα και θα δύει στις 6 το απόγευμα. 
Το καλοκαίρι ο ήλιος θα ανατέλλει 5 και θα δύει 7, και το χειμώνα θα ανατέλλει 7 και θα δύει στις 5. Πάντα στις 12 το μεσημέρι ο ήλιος θα είναι ‘επάνω’, και πάντα τα μεσάνυχτα θα είναι ‘κάτω’.
Ο τρόπος αυτός μετρήσεως είναι ο φυσιολογικός, ο σωστός, και είναι αυτός που υπήρχε για χιλιετίες στον πλανήτη γή, πριν έρθει η καταιγίδα της εξέλιξης…
—ο ήλιος δεν κάνει ‘τόξο’, αλλά ‘ψαρεύει’!!!
Ως γνωστόν: η γη γυρίζει ‘σαν σβούρα’ γύρω από τον εαυτό της, και συγχρόνως γύρω από τον ήλιο . Στις ισημερίες, (μέσα Μαρτίου έως αρχές Απριλίου, και μέσα Σεπτεμβρίου έως αρχές Οκτωβρίου ) , ο άξονας της γης είναι κάθετος . 
Ο χορός της γης τότε μοιάζει με τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες στο ζεϊμπέκικο, και εξ αιτίας του ‘χορού’ αυτού γίνονται πολλά παράξενα στην φαινομενική κίνηση του Ηλίου.
Στον Νότιο και Βόρειο Πόλο, στην αρκτική και στη ανταρκτική, εκεί ο ήλιος ποτέ δεν πάει ψηλά στον ουρανό, γι αυτό και απ το πολύ το κρύο έχουν πολικό ψύχος και έχουν πάγους. 
Ο ήλιος εκεί κάνει διαρκώς ηλιοβασίλεμα ή χάραμα.
Κινείται γύρω-γύρω απ τη γη , πάντα κοντά στη γραμμή του ορίζοντα . 
Σε διπλανές χώρες : Νορβηγία, Ρωσία, Καναδά ο ήλιος πάει κάπως πιο ψηλά.
Αλλά η γη κάνει και μια άλλη τρίτη πολύ ‘πονηρή’ κίνηση, που μοιάζει με το ‘οριεντάλ’ τσιφτετέλι που χορεύουν οι γυναίκες.
Όπως αυτές κουνούν την περιφέρειά τους, κυκλικά μεν αλλά και λυγίζοντας τον ‘άξονά’ τους, δηλαδή την σπονδυλική στήλη, έτσι και η γη κάνει ένα αργό λίκνισμα,όπως το λένε οι αστρονόμοι. 
Από αυτό το αργό ‘τσιφτετέλι’ δημιουργούνται οι εποχές: χειμώνας-καλοκαίρι. 
Αν δεν υπήρχε αυτό το λίκνισμα θα ήταν πολύ μονότονη η ζωή μας…
Ειδικά στα ηλιοστάσια, Δεκέμβριο-Ιανουάριο και Ιούνιο-Ιούλιο, η κίνηση του ήλιου γίνεται ακόμα πιο παράξενη, εξ αιτίας αυτού του λικνίσματος.
Κοντά στους πόλους : Αλάσκα, Καναδά, Γροιλανδία, Ισλανδία, βόρεια Ρωσία, Φινλανδία κλπ., υπάρχει για 6 μήνες ο Ήλιος του Μεσονυκτίου , έχουν μισό χρόνο συνεχώς ημέρα!
Το αντίθετο φαινόμενο λέγεται Πολική Νύχτα, 6 μήνες λιγοστό ή ανύπαρκτο φως.
Πιο δίπλα , π.χ. στη Βόρειο Φινλανδία, έχουν για 70 μέρες μέρα.
Ακόμα λίγο πιο νότια από τον βόρειο Πόλο, όταν εμείς στην Ελλάδα έχουμε τη μεγαλύτερη μέρα, τον Ιούνιο, εκεί έχουν την περίφημη Λευκή Νύχτα.
Ο Ήλιος την νύχτα δύει μεν , αλλά βρίσκεται λίγο κάτω από τον ορίζοντα, δεν νυχτώνει, και μπορείς να ζήσεις και χωρίς ρεύμα, π.χ. να διαβάσεις.
Πασίγνωστη είναι η Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου για ένα ολόκληρο μήνα 11 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου, γίνονται συνεχείς πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Από κει βγήκε παραλλαγμένη η εμπορική μόδα της ‘λευκής νύχτας’, με ηλεκτρισμό και με πολλή ηχορρύπανση.
Όσο κατεβαίνουνε προς την ενδιάμεση περιοχή , μεταξύ πόλων και ισημερινού, (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα), τότε ο ήλιος ,λόγω της κλίσης του άξονα της γης, κάνει μια τρελή κίνηση, σαν οφθαλμαπάτη.
Αυτό συμβαίνει στους μήνες με μεγάλη μέρα ή μεγάλη νύχτα. (Μάιο- Ιούν- Ιούλ- Νοέμ- Δεκ- Ιαν)
Όταν είναι χειμώνας, οι περιοχές αυτές έχουν κατά την ημέρα τον ήλιο πλάγια , όμως κατά την νύχτα ο ήλιος είναι κάθετα, κάτω από τη γη, γι αυτό και είναι μεγάλη η νύχτα!
Αντιστρόφως, όταν είναι καλοκαίρι, ο ήλιος την ημέρα είναι επάνω, κάθετα, αλλά η πορεία που διαγράφει κατά την νύχτα είναι πλαγιαστή, γι αυτό και η νύχτα είναι μικρή.
Δηλαδή ο ήλιος δεν διαγράφει κανονικό κύκλο-τόξο στον ορίζοντα, αλλά πάει σαν το φίδι, διαγράφοντας ένα τεράστιο στρεβλό οχτάρι.
Είναι κάτι που δεν το ξέρουν καλά ούτε οι αστρονόμοι.
Αντώνης Αντωνόπουλος Κυπαρισσίας
υποσημείωση:
— Πολλές χώρες της γης δεν αλλάζουν ώρα, έχουν την παλιά. 
Είναι οι χώρες που βρίσκονται κοντά στον ισημερινό όπου εκεί δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά από χειμώνα σε καλοκαίρι. Και είναι , -επίσης-, πολλές υπανάπτυκτες χώρες σε Αφρική και Ασία. 
Δηλαδή η αλλαγή της ώρας ήταν απλώς ένα ψευτοεφεύρημα των ανεπτυγμένων νεόπλουτων κρατών στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, γι αυτό και έχουν προγραμματίσει όλους τους υπολογιστές και τα τηλέφωνα να αλλάζουν αυτομάτως. 
Προβλέπουμε πως δεν θα έχει πολύ μέλλον αυτή η επέμβαση προς τη φύση
– πηγή του ενδιαφέροντος άρθρου το:kyparissiotis.blogspot.com

Τα 10 καλύτερα χειμωνιάτικα ποτά – ανάμεσά τους το ρακόμελο

 

Το ρακόμελο συγκαταλέγεται στα 10 καλύτερα χειμωνιάτικα ποτά σύμφωνα με τον Guardian

Χειμώνας και ο Guardian δεν μένει ασυγκίνητος και κάνει αναφορά στα δέκα καλύτερα ποτά που μπορούν να μας ζεστάνουν τις κρύες μέρες του χειμώνα
Ξεκινάει με το Chacha από την Γεωργίας και ειδικά στην Τιφλίδα ,
προχωράει στην εξαίσια Grzane piwo-ζεστή μπύρα της Πολωνίας και μας φέρνει στην Κρακοβία
Εύχεται στα Πολωνέζικα: Να zdrowie!
Μας λέει Καλά Χριστούγεννα στα Πολωνέζικα:Wesołych Świąt! και απαριθμεί τις χειμωνιάτικες επιλογές της όμορφης χώρας που περιλαμβάνουν υπέροχους  καφέδες,σπιτικά πεντανόστιμα cheesecake ειδικά αυτά με μήλο και την τοπικά παρασκευασμένη μπύρα συνοδευόμενη από τοπικά πιάτα πολωνικών κρεάτων.
Και βέβαια την ενσωματωμένη στη φιλοσοφία της χώρας την grzane piwo -ζεστή μπύρα που σερβίρεται με κανέλα, μέλι, λεμόνι και γαρύφαλλα – και μερικές φορές και πορτοκάλι
Η grzane piwo είναι μια εναλλακτική και πιό ακριβή  λύση του αντίστοιχου grzane wino-ζεστό κρασί.
Και συνέχεια μας αναφέρει ο Guardian 
το Gløgg από τη Δανία στην Κοπεγχάγη, 
το Mumma από τη Σουηδία στη Στοκχόλμη,
το Jägertee από την Αυστρία στο Σάλζμπουργκ και έρχεται-
στο ρακόμελο στην Ελλάδα και στην Αθήνα
μας εύχεται στα Ελληνικά:Stin egia mas !
Μας λέει Καλά Χριστούγεννα στα Ελληνικά : Kala Christougenna
Όταν φτάσει λοιπόν ο χειμώνας στην Ελλάδα, οι ντόπιοι στρέφονται στο rakomelo,και πληροφορεί όσους δεν το γνωρίζουν πως είναι ένα μείγμα τσίπουρου,κανέλας,γαρίφαλου και μελιού,που συχνά προστίθεται φλούδα πορτοκαλιού.
Το ποτό που προκύπτει σερβίρεται σε μικρές κεραμικές ή γυάλινες κανάτες που μοιράζεται σε μικροσκοπικά φλιτζάνια που υπονοούν και μιά καλή και ζεστή παρέα.
Τα τοπ-δέκα των ιδανικών ποτών για τον χειμώνα, κατά τον Guardian συμπληρώνουν:
το Cola de mono από τη Χιλή
το Hirezake από την Ιαπωνία
το Jólaglögg από την Ισλανδία και
το Brennivin ή Aquavit από την Ισλανδία