Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Jorge Luis Borges: Ο Όμηρος δεν αγνοούσε πως τα πράγματα πρέπει να λέγονται με έμμεσο τρόπο. Μα δεν το αγνοούσαν ούτε και οι 'Ελληνές του, που η φυσική τους γλώσσα ήταν ο μύθος.

Ένα σχόλιο!
Μετά από άθλους και παράξενες περιπέτειες που κράτησαν είκοση χρόνια, ο Οδυσσέας, γιός του Λαέρτη, επιστρέφει στην Ιθάκη του.
Με το σιδερένιο σπαθί του και το τόξο του παίρνει την ορκισμένη εκδίκηση.
Έμφοβη και εμβρόντητη η Πηνελόπη δεν τολμά να τον αναγνωρίσει και, για να τον δοκιμάσει, υπαινίσσεται ένα μυστικό που το μοιράζονται οι δυό τους και μόνο οι δυό τους: αυτό της κοινής τους κλίνης και κανείς θνητός δεν μπορεί να την μετακινήσει, γιατί η ελιά που από το ξύλο της είχε φτιαχτεί την κρατάει δεμένη στο χώμα, 
Αυτή είναι η ιστορία που διαβάζουμε στη Ραψωδία ψ της Οδύσσειας.
Ο Όμηρος δεν αγνοούσε πως τα πράγματα πρέπει να λέγονται με έμμεσο τρόπο.
Μα δεν το αγνοούσαν ούτε και οι 'Ελληνές του, που η φυσική τους γλώσσα ήταν ο μύθος.
Ο μύθος της νυφικής κλίνης που είναι δέντρο, είναι ένα είδος μεταφοράς.
Η βασίλισσα κατάλαβε πως ο άγνωστος ήταν ο βασιλιάς όταν καθρεφτίστηκε στα μάτια του, όταν ένιωσε στον έρωτά της πως την έβρισκε ο έρωτας του Οδυσσέα.

Η βιθάνια προάγει την ορμονική ισορροπία και βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία στους ηλικιωμένους άνδρες

Η βιθάνια/Withania somnifera L, γνωστή και ως ashwagandha/χειμερινό κεράσι, είναι ένα από τα πιο σημαντικά βότανα της αγιουρβεδικής ιατρικής, με πάρα πολλά οφέλη για την υγεία.
Η βιθάνια χρησιμοποιείται για πάνω από 3.000 χρόνια για να μειώσει και να ανακουφίσει από το στρες,
να ενισχύσει και να αυξήσει τα επίπεδα την ενέργεια και τα επίπεδα των ορμονών,
να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την προσοχή. 
Συμπτωματικά, μελέτες δείχνουν ότι καθώς μεγαλώνουν, οι άνδρες βιώνουν συχνά κόπωση και πτώση των επιπέδων των στεροειδών ορμονών, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κακές εκβάσεις της υγείας τους.
Μια αυστραλιανή δοκιμή αξιολόγησε κατά πόσον η χρήση βιθάνιας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση κοινών παθήσεων σε μεσήλικες άνδρες.
Η μελέτη...
read more: