Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Βιταμίνη Κ για την προστασία του σκελετικού μας συστήματος και για ισχυρότερα οστά.

Η οστεοπόρωση
 είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα και η αναμενόμενη αντιμετώπισή της θα επιφέρει μεγάλα οφέλη τόσο για τα άτομα όσο και την κοινωνία σε όλο τον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες.
Τα αποτελέσματα πάρα πολλών μελετών έχουν δείξει πως η πρόσληψη βιταμίνης Κμέσα από την αυξημένη κατανάλωση τροφίμων που την περιέχουν, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του επιπολασμού των οστεοπορωτικών καταγμάτων, την πρόληψη της οστικής απώλειας και της οστεοαρθρίτιδας.
Επίσης εμφανίστηκε πολλαπλασιασμός των ιδιοτήτων και δράσεων της βιταμίνης Κ , του ασβεστίου και της βιταμίνης D όταν δρουν ταυτόχρονα.
Η συνέργεια με τη βιταμίνη D έχει αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές και , υπό το πρίσμα των αποδεικτικών στοιχείων, η βιταμίνη D και η βιταμίνη Κ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό για να μεγιστοποιηθούν τα πιθανά ευεργετικά αποτελέσματα της κάθε μιάς στην υγεία των οστών...
read more:https://botanologia.gr/vitamini-k-gia-tin-prostasia-toy-skeletikoy-mas-systimatos-kai-gia-ischyrotata-osta/

Μαθαίνω - Επτά μύθοι για τον εγκέφαλο…

…είναι τόσο διαδεδομένοι που μπορεί να νομίζατε ότι ήταν αλήθεια…
Μύθος #1. Το μεγαλύτερο είναι και καλύτερο
Ενώ αυτό μπορεί να ισχύει για άλλα όργανα, αρκεί απλά να κοιτάξουμε σε μία φάλαινα φυσητήρα, που έχει σχεδόν 2 φορές μεγαλύτερο εγκέφαλο από του ανθρώπου, για να δούμε αυτό το μύθο να καταρρέει. Ναι, σίγουρα είναι ευφυή ζώα, αλλά οι γνωστικές δεξιότητές τους ωχριούν σε σύγκριση με τις δικές μας.
Μύθος #2. Το αλκοόλ σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα
Είχατε μια διασκεδαστική βραδιά έξω? Μην ανησυχείτε, το αλκοόλ δεν σκοτώνει πραγματικά τα εγκεφαλικά σας κύτταρα. Αν και προκαλεί ζημιά και εμποδίζει τη μεταφορά μηνυμάτων μεταξύ των νευρώνων, η ζημιά είναι κυρίως αναστρέψιμη.
Μύθος #3. Τα ναρκωτικά δημιουργούν τρύπες στον εγκέφαλο
Ομοίως, τα ναρκωτικά δεν δημιουργούν πραγματικά τρύπες στον εγκέφαλο. Όμως, μερικά μπορούν να αλλάξουν μόνιμα τη λειτουργικότητα και τη δομή του εγκεφάλου, το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει τρύπα είναι φυσικό τραύμα.
Το καλό είναι ότι έχει 100 δις εγκεφαλικά κύτταρα, όχι;
Μύθος #4. Έχουμε 100 δις εγκεφαλικά κύτταρα
Δεν ήταν παρά το 2009 που οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο πραγματικός αριθμός των εγκεφαλικών κυττάρων είναι κάπου 86 δις. Σίγουρα μπορεί να φαίνεται σα μικρή διαφορά, αλλά αυτοί οι 14 δις νευρώνες είναι ίσοι με ένα ολόκληρο εγκέφαλο μπαμπουίνου.
Για να θέσουμε αυτούς τους αριθμούς σε περαιτέρω αναλογία, σκεφτείτε ότι 1 εκατομμύριο δευτερόλεπτα είναι 12 μέρες, ενώ 1 δις δευτερόλεπτα είναι 31 χρόνια. Οπότε αυτή η διαφορά 14 δις νευρώνων δεν είναι και τόσο μικρή τελικά.
Έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε όλους σωστά?
Μύθος #5. Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας
Οι περισσότερες ταινίες και τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας μας έχουν αφήσει να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο το 10% του εγκεφάλου τους…που είναι εντελώς παράλογο. Χάρη στη μοντέρνα τεχνολογία σάρωσης του εγκεφάλου, γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούμε ολόκληρο τον εγκέφαλο-όλη την ώρα! Όχι απαραίτητα όλο ταυτόχρονα, για παράδειγμα, όταν περπατάμε, τα μέρη του εγκεφάλου που έχουν σχέση με την κίνηση είναι πιο ενεργά από άλλες περιοχές. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα μέρος του εγκεφάλου που απλά δεν κάνει τίποτα. Αντιπροσωπεύει το 3% του σωματικού βάρους και χρησιμοποιεί το 20% της ενέργειας του. Πολυάσχολος εγκέφαλος!!
Μύθος #6. Το αριστερό ημισφαίριο αναλύει και το δεξί δημιουργεί
Χρησιμοποιούμε περισσότερο τη μία πλευρά από την άλλη σωστά? Όχι. Μπορεί να σας έχουν πει ότι είστε πιο λογικός ή αναλυτικός άρα είστε πιο «αριστερόμυαλος» ή αν είστε πιο δημιουργικός ή διαισθητικός είστε «δεξιόμυαλος», αλλά δεν είναι αλήθεια. Ενώ διαφορετικές πλευρές του εγκεφάλου όντως χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένες λειτουργίες, για παράδειγμα, η γλώσσα χρησιμοποιεί το αριστερό ημισφαίριο ενώ το δεξί ημισφαίριο βοηθά στην ανάγνωση συναισθημάτων, έρευνες σε χιλιάδες άτομα δεν έχουν βρει καμία απόδειξη αριστερής ή δεξιάς κυριαρχίας στα άτομα. Με άλλα λόγια χρησιμοποιούμε και τις δύο πλευρές εξίσου.
Μύθος #7. Έχουμε μόνο 5 αισθήσεις
Και δεν έχουμε 5 αισθήσεις όπως μας έλεγαν πάντα. Στην πραγματικότητα, έχουμε πολλές περισσότερεςΌπως η αλγαισθησία (η αίσθηση του πόνου), η ιδιοδεκτικότητα (η αίσθηση του πως είναι τοποθετημένο το σώμα μας). Για να μην αναφέρω την ισορροπία, τη θερμοκρασία και το πέρασμα του χρόνου.–Πηγή: bioximikos.gr

Μυϊκές κράμπες και δύο ιδανικά λάδια βοτάνων για μασάζ.

Κράμπες –
και ξαφνικά μας ξυπνάμε μέσα στην νύχτα.
Αυτές οι ακούσιες και επώδυνες συσπάσεις των μυών μας.
Είναι οι συσπάσεις συνήθως των μυών στο πίσω μέρους της κνήμης μας-γαστροκνήμιοι
στο πίσω μέρος του μηρού μας– οπίσθιοι μηριαίοι
στο πρόσθιο μέρος του μηρού μας– πρόσθιοι μηριαίοι
σπανιότερα εντοπίζονται στα πόδια,
χέρια,
βραχίονες,
κοιλιά και στο θώρακα.
Μας δημιουργούν έντονο πόνο και οι προσβεβλημένοι μύες μας αδυνατούν να κινηθούν.
Και τι κάνουμε;
Σε περίπτωση που εμφανιστούν μυϊκές κράμπες πρέπει άμεσα να κάνουμε τα εξής...
δείτε τη συνέχεια στο άρθρο μου στην ιστοσελίδα μου:https://botanologia.gr/myikes-krampes-kai-dyo-idanika-ladia-votanon-gia-masaz/
και παρακολουθείστε το βίντεό μου και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο!
Το κανάλι μου είναι:https://www.youtube.com/channel/UCQVy7v3Oz2YKcn4_8Z6MYgQ