Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Πολλά κρούσματα και ένας θάνατος από ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλούν ανησυχία

                                  
Ηλεκτρονικό τσιγάρο σχετίζεται με τα αναπνευστικά προβλήματα που παρατηρούνται σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ;
Ένας κάτοικος του Ιλλινόις, ο οποίος νοσηλεύτηκε μετά από σοβαρή αναπνευστική νόσος , η οποία σχετίζεται με το άτμισμα, έχει πεθάνει, – Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019 – ανέφεραν αξιωματούχοι της κρατικής υγείας.
Επιπλέον, ο αριθμός των αναφερθεισών περιπτώσεων ατόμων που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα και είχαν υποβληθεί σε νοσηλεία με αναπνευστικά συμπτώματα έχει διπλασιαστεί στο Ιλλινόις από την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας.
Δεν υπήρχαν περισσότερες λεπτομέρειες για το άτομο που πέθανε.
“Χθες λάβαμε μια αναφορά για το θάνατο ενός ενήλικα που είχε νοσηλευτεί με σοβαρή ανεξήγητη αναπνευστική νόσο , μετά από αναφορές που συνέδεαν τα συμπτώματα με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου“, δήλωσε η dr Jennifer Layden επικεφαλής ιατρός του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας του Ιλινόις.
“To Ιλλινόις συνεργάζεται με το CDC, το FDA, τα τοπικά τμήματα υγείας μας και άλλα κρατικά υγειονομικά τμήματα για να ερευνήσουν τα προϊόντα και τις συσκευές που έχουν χρησιμοποιήσει τα άτομα που νοσούν”, ανέφερε η dr Jennifer Layden 
“Η σοβαρότητα της ασθένειας που βιώνουν οι άνθρωποι είναι ανησυχητική και πρέπει να βγάλουμε τη φράση από το λεξιλόγιό μας “ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να μην είναι επικίνδυνη”, δήλωσε η dr. Ngozi Ezike, διευθυντής του IDPH.
“Ζητήσαμε μια ομάδα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να μας βοηθήσει να διερευνήσουμε αυτές τις περιπτώσεις και έφθασαν ήδη στο Ιλλινόις”.
Η ομάδα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσε ότι περίπου 193 άνθρωποι από τις 28 Ιουνίου έως τις 20 Αυγούστου, έχουν νοσήσει από σοβαρή πνευμονολογική πάθηση σε 22 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες και πρόκειται για σημαντική αύξηση σε μόλις δύο ημέρες, επισημάναμε 153 κρούσματα σε 16 πολιτείες.
Καμία ομάδα ηλικίας δεν είναι άνοση: 
Οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου που κυμαίνονται από τους εφήβους έως τους μεσήλικες ενήλικες αρρωσταίνουν με αναπνευστικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν βήχα , δύσπνοια και κόπωση.
Μερικοί ασθενείς είχαν τόσο μεγάλη αναπνευστική δυσχέρεια που οικιοποιήθηκαν έναν αναπνευστήρα από τη μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU) του νοσοκομείου , δήλωσε ο dr Albert Rizzo, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμονοπαθειών.
“Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί , διότι ακόμα δεν έχει συνδεθεί η πάθηση με καμία συγκεκριμένη συσκευή ή κάποιο συγκεκριμένο χημικό που μπορεί να υπάρχει σε μια συσκευή”, δήλωσε ο dr Albert Rizzo.
“Το κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε να καταλήξουν να έχουν αναπνευστικά προβλήματα.”
Τα αναπνευστικά συμπτώματα φαίνεται ότι προκαλούνται από τη φλεγμονή , η οποία δημιουργεί υγρό στους πνεύμονες δήλωσε η dr. Karen Wilson, αντιπρόεδρος της clinical and translational research for the Jack and Lucy Clark Department of Pediatrics at the Icahn School of Medicine at Mount Sinai, στην πόλη της Νέας Υόρκης.
Η δοκιμή δείχνει ότι η φλεγμονή δεν προκαλείται από μια λοίμωξη, οδηγώντας τους γιατρούς να αναζητήσουν μια άλλη εξήγηση για τον ερεθισμό των πνευμόνων, δήλωσε οι drs Karen Wilson και Albert Rizzo
Η dr. Karen Wilson γνώρισε για πρώτη φορά τις περιπτώσεις αυτές πριν από ένα μήνα, όταν ο έφηβος γιος ενός οικογενειακού της φίλου μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU) με σοβαρό πρόβλημα στους πνεύμονες που συνδέεται ενδεχομένως με το άτμισμα.
Ο 17χρονος βελτιώνεται και η πρόβλεψή του είναι καλή, δήλωσε η dr. Karen Wilson
“Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι τα παιδιά ανακάμπτουν από αυτό, αλλά είναι δύσκολο να πούμε εάν δεν θα υπάρξει μακροχρόνιος κίνδυνος τραυματισμού των πνευμόνων ή άσθματος ή άλλης ασθένειας”, δήλωσε η dr. Karen Wilson,
Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει πολλά συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό των πνευμόνων, όπως εξαιρετικά λεπτά σωματίδια, πετρέλαιο και βαρέα μέταλλα όπως το νικέλιο, ο κασσίτερος και ο μόλυβδος, δήλωσε ο dr Albert Rizzo, 
Οι αρωματισμένοι ατμοί μπορούν επίσης να περιέχουν διακετύλιο, ένα χημικό που συνδέεται με μια κατάσταση των πνευμόνων που ονομάζεται “popcorn lung” , σημείωσε ο dr Albert Rizzo.
Η κατάσταση ονομάζεται έτσι επειδή πριν από μια δεκαετία οι εργαζόμενοι στο συσκευαστήριο εργοστασίου για  popcorn ανέπτυξαν παθήσεις των πνευμόνων μετά από εισπνοές των χημικών ουσιών που υπήρχαν στο χώρο και ειδικά του διακετυλίου – diacetyl.
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα υψηλά επίπεδα νικοτίνης που έχουν κάποια να επηρεάζουν τους πνεύμονες, πρόσθεσε ο dr Albert Rizzo.
“Ένα από τα πιο κοινά ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχει τόσο νικοτίνη , όσο σε μια ολόκληρη συσκευασία τσιγάρων”, δήλωσε ο dr Albert Rizzo, “Καταλαβαίνετε τι συμβαίνει όταν καπνίζετε ένα πακέτο τσιγάρων μέσα σε 15 λεπτά”
Η dr. Karen Wilson , πιστεύει ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι τα παιδιά τους που βρίσκονται στην εφηβεία είναι καλά στην υγεία τους και δεν παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα.
Εν κατακλείδι η dr. Karen Wilson δήλωσε: “Ιδιαίτερα οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες , δεν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα και δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν , διότι όλα αυτά που συμβαίνουν και οι ενδείξεις που έχουμε  δηλώνουν ότι δεν είναι ασφαλή προϊόντα για εφήβους και νεαρούς ενήλικες”.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: ntina
με πληροφορίες από:webmd.com