Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Αυτάρκεια - Φτιάχνω τυρί φέτα και μυζήθρα

 φτιάχνω τυρί φέτα

Πως φτιάχνω σπιτική φέτα

Η σωστή αναλογία γάλατος για την παρασκευή φέτας είναι 70% πρόβειο με 30% γιδίσιο γάλα.
Αφού αγοράσουμε ή βρούμε γάλα από κάποιον γνωστό μας, κατά προτίμηση πρόβειο ή γιδίσιο είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τη διαδικασία παρασκευής τυριού φέτας. Εννοείτε ότι το γάλα είναι φρέσκο, ακόμα ζεστό από το άρμεγμα ή παγωμένο από την προηγούμενη μέρα. Με πρόβειο γάλα επειδή έχει περισσότερα λιπαρά θα φτιάξουμε περισσότερο τυρί αλλά θα γίνει πιο μαλακό. To γιδίσιο γάλα δίνει λιγότερο τυρί και γίνεται πιο σκληρό.

Ξεκινώντας πρέπει πρώτα να σουρώσουμε το γάλα μας με ένα ύφασμα π.χ. μέσα από ένα μαξιλάρι για να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει ξένα σώματα (τρίχες ή μαυράδια).
Μετά πρέπει να το παστεριώσουμε, για να σκοτώσουμε τυχών μικροοργανισμούς ή μικρόβια. Βάζουμε λοιπόν το γάλα στο καζάνι μας και το ζεσταίνουμε μέχρι τους 65 βαθμούς Κελσίου για δέκα λεπτά (θερμοκρασία αποστείρωσης).

φτιάχνω τυρί φέτα

Αν δεν είμαστε βέβαιοι για την προέλευση του γάλατος καλύτερα θα ήταν να το παστεριώσουμε στους 90 βαθμούς Κελσίου αλλά αυτό θα μας πάρει περισσότερο χρόνο για να το ζεστάνουμε και να το κρυώσουμε.
Οι παλιοί βοσκοί που έφτιαχναν δικό τους τυρί και ήξεραν ότι τα ζώα τους δεν είναι άρρωστα και το γάλα τους ήταν της ημέρας, το έπηζαν κατευθείαν χωρίς παστερίωση. Για την όλη διαδικασία πρέπει για να είμαστε σίγουροι για την θερμοκρασία και να έχουμε ένα μαγειρικό αδιάβροχο θερμόμετρο.

Αφού φτάσουμε τους 65 βαθμούς Κελσίου, κρατάμε λίγα κιλά αποστειρωμένο γάλα για την διαδικασία της μυζήθρας αργότερα, κλείνουμε την φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει το γάλα μέχρι τους 35 βαθμούς Κελσίου. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό ώστε να μην είναι ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο.

Είμαστε πλέον έτοιμοι για να ρίξουμε την μαγιά μας την οποία έχουμε αραιώσει και ανακατέψει σε ένα κυπελλάκι με νερό. Εννοείται ότι μαγιά έχουμε αγοράσει έτοιμη και προσέχουμε την αναλογία σύμφωνα με τα κιλά γάλατος που έχουμε. Βέβαια αν είμαστε μερακλήδες μπορούμε να έχουμε δική μας φυσική πυτιά.

Η φυσική πυτιά γίνεται από ένα μικρό αρνάκι ή κατσικάκι που βυζαίνει ακόμα και δεν έχει φάει ακόμη χορτάρι. Παίρνουμε το στομάχι του που είναι γεμάτο γάλα, ρίχνουμε μέσα αλάτι, του δένουμε κόμπο τον οισοφάγο και την αρχή του λεπτού εντέρου και το κρεμάμε στον ήλιο μέχρι που να ξεραθεί. Κάποιοι χρησιμοποιούν μισή-μισή μαγιά για πιο πικάντικη γεύση.

Πως φτιάχνω φέτα-Παρασκευή τυριού φέτας

Ρίχνουμε λοιπόν την διαλυμένη μαγιά μας μέσα στο γάλα μας που όπως είπαμε είναι στους 35 βαθμούς Κελσίου.

φτιάχνω φέτα

Ανακατεύουμε μετά το γάλα μας για να πάει παντού η μαγιά μας και μετά περιμένουμε γύρω στα 45 λεπτά για να πήξει. Προσοχή δεν ανακατεύουμε ξανά μέχρι να πήξει το γάλα μας. Η (φέτα) δηλαδή το φρέσκο τυρί μας είναι αρχίζει να φτιάχνεται.

φτιάχνω τυρί φέτα

φτιάχνω τυρί φέτα φτιάχνω τυρί φέτα

Μετά βάζουμε το τυρί μας σε ειδικά δοχεία που υπάρχουν για να στραγγίξει. Αν δεν έχουμε το βάζουμε σε κλασικά σουρωτήρια με μικρές τρύπες.

φτιάχνω τυρί φέτα

Όταν κρυώσει μπορούμε να αρχίσουμε να αλατίζουμε με μια μικρή ποσότητα αλατιού. Η διαδικασία αλατίσματος της φέτας πρέπει να συνεχιστεί γύρω στις 5 με 7 ημέρες μετά ώσπου το τυρί μας να στραγγίξει καλά και να σκληρύνει.

φτιάχνω τυρί φέτα

Τέλος αποθηκεύουμε τη φέτα σε καθαρά δοχεία (βαρέλι ή τενεκέ) και προσθέσουμε νερό με διαλυμένο αλάτι (άλμη) μέχρι να σκεπαστεί το τυρί μας, για να διατηρηθεί και να ωριμάσει.

φτιάχνω βαρελίσια φέτα

φτιάχνω φέτα σε βαρέλι

Παρασκευή άλμης για την φέτα
Το ξαναζεσταίνουμε αυτή τη φορά και στους 60 βαθμούς ρίχνουμε λίγα κιλά αποστειρωμένο γάλα που έχουμε κρατήσει από πριν και συνεχίζουμε το ζέσταμα μέχρι τους 80 βαθμούς Κελσίου και ταυτόχρονα σουρώνουμε με σουρωτήρι το τυρί που ανεβαίνει στην επιφάνεια και το βάζουμε σε τσαντίλα να στραγγίσει. 
Για να διατηρήσουμε την φέτα θα χρειαστούμε να φτιάξουμε άλμη. Η άλμη για φέτα φτιάχνεται με αναλογία 7% αλατιού και το υπόλοιπο νερό. 
Για άρωμα μπορούμε να προσθέσουμε μερικά κλωναράκια θρούμπι ή δεντρολίβανο. 
Η θερμοκρασία αποθήκευσης πρέπει να είναι δροσερή και σταθερή. 
Η φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσης κρατάει περίπου 3 μήνες αλλά αν βιαζόμαστε μπορούμε να το καταναλώσουμε νωρίτερα. Εξάλλου και το φρέσκο τυρί είναι απολαυστικότατο.
Παρασκευή ανθότυρου και μυζήθρας
Το γάλα που στράγγισε από την παραγωγή του τυριού μας (κοινώς τυρόγαλα) μπορούσε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε και μυζήθρα.
Το ξαναζεσταίνουμε αυτή τη φορά και στους 60 βαθμούς ρίχνουμε λίγα κιλά αποστειρωμένο γάλα που έχουμε κρατήσει από πριν και συνεχίζουμε το ζέσταμα μέχρι τους 80 βαθμούς Κελσίου και ταυτόχρονα σουρώνουμε με σουρωτήρι το τυρί που ανεβαίνει στην επιφάνεια και το βάζουμε σε τσαντίλα να στραγγίσει. 
Αυτό είναι το ανθότυρο και θα γίνει η ξερή μυζήθρα μας, αφού πρώτα αλατιστεί και ξεραθεί.

φτιάχνω σπιτική μυζήθρα

Την μυζήθρα που θέλουμε για ξερή την αλατίζουμε και την τοποθετούμε σε σκιερό αλλά καλά αεριζόμενο προστατευμένο μέρος με ένα τούλι, μέχρι να στραγγίσει και να μην βγάζει άλλα υγρά. 
Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες είναι ιδανικές για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε αρκετά γρήγορα. Ανάλογα με τον όγκο που έχουμε δώσει στις μυζήθρες μας και την θερμοκρασία της εποχής, το διάστημα ξήρανσης ποικίλει από 2-4 εβδομάδες.

ξήρανση μυζήθρας

https://www.ftiaxno.gr/2008/01/blog-post.html

Κάλεσμα σε Δράση ενάντια στην Επέκταση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID

Μόνο μια μαζική κοινή παρέμβαση θα κάνει έντονα αισθητή την αντίθεση μας στη δυστοπία που εγκαθίσταται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει την επιταχυνόμενη πορεία καταστρατήγησης των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών της, στα πλαίσια του ψηφιακού ελέγχου στην υπηρεσία μιας παγκόσμιας δικτατορίας.
Έχοντας, λοιπόν, ήδη εγκρίνει την Επέκταση της Νομοθεσίας του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID, καλεί υποκριτικά τους πολίτες “να πουν τη γνώμη τους” για την εγκριθείσα πράξη,  επικαλούμενη την κατ’ ευφημισμό δημοκρατική διαδικασία,  “Πες τη γνώμη σου”.
Πρόκειται για μια διαδικασία που εφαρμόζεται σε όλες τις νομοθεσίες που έχουν εγκριθεί και η συμμετοχή σε αυτή απλά νομιμοποιεί μια διαδικασία λήψης αποφάσεων “για το καλό μας” από ανθρώπους που δεν εκλέχθηκαν από κανέναν.
Δεν θα  συμμετέχουμε στη νομιμοποίηση αυτής της “δημοκρατίας” και της ψηφιακής δικτατορίας, προτείνοντας αλλαγές σε κάτι που είναι στη βάση του ανυπόστατο επιστημονικά και κοινωνικά απαράδεκτο.
Καλούμε όμως τους πολίτες να εκμεταλλευτούν αυτό το βήμα, απαιτώντας μαζικά την παύση της  επέκτασης του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Υγειονομικών Φρονημάτων και την κατάργηση του.
Προτείνουμε το παρακάτω μήνυμα :
Απαιτούμε την παύση αυτής της διαδικασίας επέκτασης του Ευρωπα’ι’κού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID και την κατάργηση του.
Καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  να προχωρήσει, χωρίς καθυστέρηση, στη συγκρότηση  μιας ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΑΡΧΕΣ και να αξιολογήσει την ορθότητα, νομιμότητα και αναλογικότητα των ληφθέντων μέτρων, όπως επισημαίνει η αναφορά “COVID-19 – Fundamental Freedoms and Rights of Citizens of the European Union” – “COVID-19 – Θεμελιώδεις Ελευθερίες και Δικαιώματα των Πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Έχει κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από σειρά χωρών (https://www.europarl.europa.eu/petitions/en/show-petitions  – 1397/2020, 1399/2020, 1401/2020, 1438/2020, 1469/2020, 1501/2020,  0046/2021, 0038/2021, 0152/2021)
Η διαδικασία για να πείτε τη γνώμη σας σχετικά με την επέκταση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID – Extension of EU Digital COVID Certificate Regulation είναι η ακόλουθη:
  • Πραγματοποιήστε πρώτα την εγγραφή σας στον παρακάτω σύνδεσμο :
https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say_el
  • Στη συνέχεια επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο(μπορείτε να επιλέξετε γλώσσα κειμένου):
https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13375-Extension-of-EU-Digital-COVID-Certificate-Regulation_el
  • Επιλέξτε “Στείλτε παρατηρήσεις” και συμπληρώστε το μήνυμά σας.
Εδώ θα βρείτε το έτοιμο μήνυμα και στα αγγλικά.(συνημμένο αρχείο)
Η υποβολή παρατηρήσεων είναι ανοικτή μέχρι τις 08 Απριλίου 2022.
Κοινοποιήστε ΠΑΝΤΟΥ τη δράση.**
*Πληροφορίες για το περιεχόμενο και την υποστήριξή της αναφοράς, καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία θα βρείτε εδώ :

**Δείτε εδώ σχετικά με ενέργειες και στοιχεία επικοινωνίας βουλευτών, ευρωβουλευτών και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων, στους οποίους θέλετε να ασκήσετε πίεση:

Να σημειώσουμε εδώ οτι πρόσφατα, η θυγατρική της γερμανικής Telekom, T-Systems, “έκλεισε” ένα τεράστιο συμβόλαιο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Μέσω της T-Systems, ο ΠΟΥ θα παρέχει στο μέλλον στα 194 κράτη μέλη του “ένα τεχνικό πλαίσιο για την εισαγωγή ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού”, όπως είναι η κατ’ ευφημισμόν ονομασία του νέου συστήματος ελέγχου. Αναμφίβολα ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της ψηφιακής ταυτότητας.
Ο ΠΟΥ και η T-Systems εστιάζουν στη “διαφάνεια” και την “προστασία των δεδομένων” . 
Οι τρέχουσες εργασίες για το λογισμικό είναι δημοσιευμένες στην πλατφόρμα προγραμματιστών Github.
Η πύλη θα αλληλεπιδρά με άλλα μέρη του συστήματος που έχει ήδη αναπτύξει ο ΠΟΥ.
Για την T-Systems, το συμβόλαιο του ΠΟΥ αποτελεί γνώριμο έδαφος. 
Η εταιρεία είχε ήδη αναπτύξει την πύλη της ΕΕ για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού (DCC, Digital Covid Certificate). 
Περισσότερες από 60 χώρες είναι σήμερα συνδεδεμένες με αυτήν.
Η T-Systems είχε δημιουργήσει προηγουμένως την υπηρεσία πύλης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (EFGS). 
Η υπηρεσία διασφαλίζει ότι οι εφαρμογές εντοπισμού covid των κρατών μελών λειτουργούν διασυνοριακά.
Η Telekom και η SAP(επίσης Γερμανική) συνεργάστηκαν στενά και στα δύο έργα της ΕΕ. 
Οι εταιρείες είναι επίσης βιομηχανικοί εταίροι για την εφαρμογή προειδοποίησης Corona της γερμανικής κυβέρνησης. 
Με περισσότερα από 43 εκατομμύρια downloads, η γερμανική εφαρμογή είναι μία από τις “…πιο επιτυχημένες εφαρμογές εντοπισμού στον κόσμο”. 
Με πολλές πρόσθετες λειτουργίες, όπως ο έλεγχος συμβάντων ή η καθολική αποθήκευση πιστοποιητικών, έχει κερδίσει τη φήμη του “ελβετικού σουγιά” στην πανδημία.
https://www.telekom.com/en/media/media-information/archive/covid-19-who-commissions-t-systems-648634