Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Netflix: Οι «μυστικοί» κωδικοί για να «ξεκλειδώσετε» ταινίες και σειρές -Πώς να ανακαλύψετε νέο περιεχόμενο

Το Netflix αποτελεί κομμάτι της ζωής αρκετών και ειδικά την περίοδο της καραντίνας έμελλε να γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας.
Μπορεί να πιστεύετε ότι έχετε δει τα πάντα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 
Και αυτό θα το ανακαλύψετε χρησιμοποιώντας τους «μυστικούς» κωδικούς του Netflix. 
Συνδυασμοί αριθμών θα σας ανοίξουν μια ολόκληρη βιβλιοθήκη επιλογών, που ανταποκρίνεται στα δικά σας γούστα. 
Για παράδειγμα, εάν λατρεύετε ταινίες και σειρές που βασίζονται σε μια εποχή, όπως το Downton Abbey, τότε πληκτρολογήστε στην αναζήτηση των κωδικό 12123 και θα σας αποκαλυφθούν επιλογές που σας ταιριάζουν «γάντι».
Οι «μυστικοί» κωδικοί του Netflix
Το μόνο που χρειάζεται είναι να πληκτρολογήσετε τον κωδικό που θέλετε, στο πεδίο της αναζήτησης του Netflix.
B-Horror: 8195
Ο όρος B-Movie προέρχεται από τη Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ, μια περίοδο κατά την οποία οι κινηματογράφοι θα έδειχναν συνήθως μια ταινία χαμηλού προϋπολογισμού μαζί με ένα πολυαναμενόμενο blockbuster. 
Πολλές, όμως, ταινίες B-Horror έχουν γίνει κλασσικές λατρείες και δεν είναι λίγοι οι λάτρεις τους.
Δράματα με κοινωνική χροιά: 3947
Οι ταινίες που αγγίζουν μια κοινωνική διαμάχη ή αδικία έχουν βρει το δικό τους κοινό. 
Τους τηλεθεατές τους αφορούν κυρίως ταινίες που σχετίζονται με τα δικαιώματα της γυναίκας και την πάλη των τάξεων.
Εποχής: 12123
Οι σειρές και οι ταινίες εποχής έχουν αποκτήσει το δικό τους φανατικό κοινό. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, σειρές και ταινίες εποχής έχουν γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες στο Netflix. Αναλογιστείτε τον χαμό που γίνεται με το The Crown!
Μαύρη Κωμωδία: 869
Το να βρείτε μια μαύρη κωμωδία δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά το Netflix έχει ολόκληρο κατάλογο για να ψάξετε.
Ασιατικές ταινίες δράσης: 77232
Εάν έχετε βαρεθεί να βλέπετε τα ίδια και τα ίδια και έχετε κουραστεί από τους σταρς του Χόλιγουντ, τι θα λέγατε για μια απόδραση στην Ασία; 
Νέοι ηθοποιοί, νέες τοποθεσίες, διαφορετικά ειδή εφέ υπόσχονται μια βραδιά με δράση.
«Χαζο-κωμωδίες»: 10256
Υπάρχουν στιγμές που απλά θέλετε να δείτε μια ταινία και να περάσει η ώρα ευχάριστα. 
Χωρίς να χρειάζεται να σκεφτείτε, να αναλύετε, τίποτα… 
Τότε, είναι η ώρα της «χαζο-κωμωδίας».
Ρομαντικές ταινίες… αλλιώς: 36103
Θα μπορούσε να είναι μια ιστορία αγάπης με ένα twist, μια προσαρμογή ενός παλιού κλασικού ή απλώς ένας παράξενος χαρακτήρας που μοιάζει να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου σε μια ρομαντική ταινία.
Ρομαντικά και αγαπημένα: 502675
Από μοντέρνες ρομαντικές κωμωδίες μέχρι κλασσικά love story, σε αυτή την λίστα του Netflix μπορείτε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. 
Αφιερώστε μια βραδιά στον κόσμο της αγάπης και της χαράς.
Ταινίες με θέμα τον πόλεμο: 3373
Οι πολεμικές ταινίες αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή είδη το σινεμά. 
Οπότε είναι αναμενόμενο να έχουν το δικό τους κοινό και στο Netflix.

Πηγή: iefimerida.gr

Λωτοφάγοι

 «Λοιπόν αυτοί κατοικούν πιο μέσα από τους Νασαμώνες, αλλά απ᾽ τη μεριά της θάλασσας, αμέσως ύστερ᾽ απ᾽ αυτούς, προς τα δυτικά, ζουν οι Μάκες, που κουρεύονται έτσι που να ᾽χουν λοφίο στο κεφάλι: αφήνουν τις τρίχες που είναι γύρω στην κορυφή να μεγαλώνουν και ξυρίζουν τις γύρω γύρω σύρριζα· 
και στον πόλεμο φορούν μπροστά στο στήθος τους για προστασία τομάρια στρουθοκαμήλων.
Τη χώρα τους τη διασχίζει ο ποταμός Κίνυψ, που έχει τις πηγές του σε λόφο, που του έδωσαν τ᾽ όνομα των Χαρίτων, 
και χύνεται στη θάλασσα. 
Κι αυτός ο λόφος των Χαρίτων είναι σκεπασμένος από πυκνό δάσος, ενώ η υπόλοιπη Λιβύη που περιγράψαμε είναι άδεντρη· 
η απόστασή του από τη θάλασσα είναι διακόσιοι στάδιοι.
Αμέσως ύστερα από αυτούς τους Μάκες έρχονται οι Γινδάνες, που οι γυναίκες τους φορούν η καθεμιά τους γύρω από τον αστράγαλο πολλά βραχιόλια δερμάτινα, για τον εξής λόγο, όπως λένε: 
για κάθε άντρα που κάνει έρωτα μαζί της, φορά κι ένα βραχιόλι· κι όποια έχει τα περισσότερα, αυτήν έχουν για πρώτη και καλύτερη, αφού αγαπήθηκε από περισσότερους άντρες.
Το ακρωτήριο της χώρας αυτών των Γινδάνων που προχωρά βαθιά στη θάλασσα το κατοικούν οι Λωτοφάγοι, που ζουν τρώγοντας μονάχα τον καρπό του λωτού· κι ο καρπός του λωτού είναι μεγάλος όσο του μαστιχόδεντρου, και είναι γλυκός σαν τον καρπό της χουρμαδιάς· 
οι Λωτοφάγοι κάνουν και κρασί απ᾽ τον καρπό αυτό.
Αμέσως ύστερ᾽ από τους Λωτοφάγους, απ᾽ τη μεριά της θάλασσας, έρχονται οι Μάχλυες, 
που κι αυτοί ζουν απ᾽ τον λωτό, όχι όμως όσο εκείνοι που ανάφερα προηγουμένως. 
Και φτάνουν ώς το μεγάλο ποταμό που τ᾽ όνομά του είναι Τρίτων· κι αυτός χύνεται στη μεγάλη λίμνη, την Τριτωνίδα· μες στη λίμνη βρίσκεται νησί, που λέγεται Φλα· 
και λένε πως οι Λακεδαιμόνιοι πήραν χρησμό να χτίσουν σ᾽ αυτό αποικία.»
Ἡρόδοτος, Μελπομένη

Ο Πολύβιος συνεπικουρεί αναφέροντας ότι οι Λωτοφάγοι ζούσαν στο νησί/χερσόνησο της Jirba στον κόλπο του Gabès της Τυνησίας, κατά τους Έλληνες «Μικρά Σύρτη».
Αν το κάτωθεν θυμίζει Star Wars, δεν θα έχετε άδικο. 
Νότιως της Jirba – στη γη των Μακών ή των Γινδάνων ίσως – είναι η περιοχή Tataouine, όπου γυρίστηκαν τα ομώνυμα του Star Wars

Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια απελευθερώθηκαν στις ΗΠΑ.

Η βιοτεχνολογική εταιρεία Biotech Oxitec ξεκινά μια αμφιλεγόμενη επιτόπια δοκιμή των ΓΤ εντόμων της στην Πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ μετά από χρόνια αντιρρήσεων από κατοίκους και κανονιστικών αρχών.

Το πείραμα ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου 2021 σε νησιώτικη περιοχή της Πολιτείας της Φλόριντα, παρά τις αντιρρήσεις τοπικών παραγόντων και κατοίκων.
Η εταιρεία δοκιμάζει μια γενετική μέθοδο για την καταστολή/περιορισμό πληθυσμών άγριων κουνουπιών του είδους Aedes aegypti, το οποίο μπορεί να μεταφέρει διάφορες ασθένειες, όπως αυτήν που προκαλεί ο ιός Ζίκα, ο δάγκειος πυρετός και ο κίτρινος πυρετός.
Η βιοτεχνολογική εταιρεία που ανέπτυξε τα ΓΤ κουνούπια είχε προηγουμένως δοκιμάσει τα έντομα αυτά στη Βραζιλία, τον Παναμά και τη Μαλαισία.
Πειράματα έκανε και στη χώρα μας.
Ερευνητές και τεχνικοί της εταιρείας απελευθέρωσαν, στο πρώτο στάδιο, 12.000 ΓΤ αρσενικά κουνούπια Aedes aegypti, τα οποία δεν τσιμπούν, προκειμένου να ζευγαρώσουν με θηλυκά από τον άγριο πληθυσμό, που είναι υπεύθυνα για το τσίμπημα των ανθρώπων και τη μετάδοση ασθενειών.
Τα γενετικά τροποποιημένα αρσενικά φέρουν ένα γονίδιο που περνά στους απογόνους τους και σκοτώνει τους θηλυκούς απογόνους σε πρώιμα στάδια προνυμφών.
Οι αρσενικοί απόγονοι δεν θα πεθάνουν, αλλά θα γίνουν φορείς του γονιδίου και θα το μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές.
Καθώς πεθαίνουν περισσότερα θηλυκά άτομα, ο πληθυσμός των κουνουπιών του είδους Aedes aegypti θα πρέπει να μειωθεί.
Η πολιτεία της Φλόριντα επιλέχτηκε για τα πειράματα επειδή βιώνει αύξηση των ασθενειών που προκαλούνται από κουνούπια.
Το 2009, η πολιτεία άρχισε να βλέπει περιπτώσεις τοπικά μεταδιδόμενου Δάγκειου πυρετού και, λίγα χρόνια αργότερα, άρχισε να μεταδίδεται τοπικά ο ιός Zika, και να προκαλεί μία αναδυόμενη ασθένεια.
Τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια είναι μια εναλλακτική λύση αντί για τα εντομοκτόνα, τα οποία χρησιμοποιούνται έντονα στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον έλεγχο πληθυσμών εντόμων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εξέλιξη των κουνουπιών που είναι πλέον ανθεκτικά στα εντομοκτόνα.
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας σχεδιάζει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα στην Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), η οποία έδωσε το πράσινο φως για τη δοκιμή.
Τα δεδομένα θα βοηθήσουν την EPA να προσδιορίσει εάν η βιοτεχνολογική εταιρεία μπορεί να απελευθερώσει ΓΤ κουνούπια ευρύτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αντίθεση στο πείραμα ήταν έντονη από κατοίκους της πολιτείας της Φλόριντας.
Πολλές από τις ανησυχίες προέρχονται από την αβεβαιότητα μιας νέας καινοτόμου τεχνολογίας. Η εταιρεία Biotech Oxitec συνεργάζεται με την κοινότητα Florida Keys για να δώσει απαντήσεις σε πολλά εύλογα ερωτήματα.
Οι αρμόδιοι της εταιρείας εξήγησαν στους κατοίκους, για παράδειγμα, την πολύ μικρή πιθανότητα αναπαραγωγής θηλυκών κουνουπιών με το θανατηφόρο γονίδιο.
Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εμπιστοσύνη σε αυτό που ακούνε, επειδή προέρχεται από μια εταιρεία.
*Βιβλιογραφία. Emily Waltz (3/5/2021). First genetically modified mosquitoes released in the United States. Nature https://www.nature.com/articles/d41586-021-01186-6