Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Πώς θα φτιάξουμε αφράτο κινόα

ας φτιάξουμε ένα αφράτο κινόα γιατί

κανείς δεν θέλει το κινόα του να είναι υγρό και λασπωμένο.

Εδώ μπορείτε να μάθετε όλα τα μυστικά του για να φτιάξετε το πιο αφράτο κινόα που φάγατε ποτέ!
Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί τρόφιμο θαύμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί βασική διατροφή των αθλητών, των αστροναυτών, των χορτοφάγων αλλά και υποστηρίζεται ότι έχει τόση θρεπτική αξία που μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και το μητρικό γάλα!
Πλούσιο σε πρωτεΐνες θα σας ανταμείψει με τις θρεπτικές ουσίες, αλλά και την απολαυστική γεύση του.
Εκτός όμως από την ιδιαίτερη, πλούσια περιεκτικότητα του κινόα σε πρωτεϊνες το κινόα δεν περιέχει γλουτένη.
Περιέχει 10 μεταλλικά στοιχεία, 11 βιταμίνες, 9 αμινοξέα ενώ τα 100 γραμμάρια κινόα προσδίδουν μόλις 120 θερμίδες.

Που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε
Το κινόα χρησιμοποιείται σαν το ρύζι, δοκιμάστε το σαν δημητριακό, βρασμένο με λεμόνι και ελαιόλαδο, φτιάξτε συνταγές τύπου ριζότο, προστέσθε το σε σαλάτες με λαχανικά και ζυμαρικά, σούπες, γέμιση σε κρεατικά, σε ψωμί, συνοδεύστε το με πουλερικά, κρεατικά και ψάρια!
Επίσης, δοκιμάστε να φτιάξετε γεμιστά με κινόα.

Οδηγίες βήμα - βήμα
Τοποθετήστε το κινόα σε ένα μπολ και καλύψτε το με κρύο νερό.
Αφήστε το να μουλιάσει για 5 λεπτά.
Βάλτε το κινόα σε ένα λεπτό κόσκινο και ξεπλύντε το με ζεστό νερό, μέχρι το νερό να τρέξει καθαρό.
-Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το μούλιασμα του κινόα βελτιώνει την υφή του, βοηθά στη διάσπαση από το σκληρότερο κέλυφος των σπόρων ενώ το ξέπλυμα αφαιρεί την πικρή ρητίνη, σαπωνίνη.
Τοποθετήστε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε το κινόα. Ψήστε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μυρίσει σαν ξηρός καρπός και να καβουρντιστεί ελαφρώς -το χρώμα του να σκουρύνει λίγο
Αν ξεκινάτε με το κινόα βρεγμένο, αυτό θα σας πάρει λίγη ώρα, καθώς θα πρέπει να απορροφηθούν τα υγρά της. Μπορεί δηλαδή να διαρκέσει έως 10 ή και 15 λεπτά.
Όταν το κινόα ψηθεί, προσθέστε νερό σε αναλογία.
Εδώ είναι ένα βασικό βήμα:
Ενώ οι οδηγίες της συσκευασίας συνιστούν να χρησιμοποιήσετε 2 φλιτζάνια υγρού για κάθε 1 φλιτζάνι κινόα, ωστόσο η χρήση 1 1/2 έως 1 3/4 φλιτζάνια υγρού για κάθε φλιτζάνι κινόα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Προσθέστε το νερό, αφήστε το να πάρει μια βράση, στη συνέχεια, χαμηλώστε τη θερμοκρασία, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
Όταν το μαγείρεμα ολοκληρωθεί, θα δείτε ότι έχει γίνει ημιδιαφανές με έναν λεπτό λευκό κύκλο γύρω από αυτό.
Αν υπάρχει ακόμη νερό στην κατσαρόλα όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του κινόα, μπορείτε να το στραγγίξετε ή, να το αφήσετε πάνω στο μάτι της κουζίνας μέχρι το νερό να απορροφηθεί.

Δώστε του χρόνο να «ξεκουραστεί».
Απλώστε μια καθαρή πετσέτα πιάτων από πάνω.
Στη συνέχεια, σκεπάστε το με το καπάκι αφήνοντας το κινόα να «καθίσει» για 10-15 λεπτά.
Το καπάκι παγιδεύει τη θερμότητα και η πετσέτα απορροφά την υπερβολική υγρασία.
Ανακατέψτε το κινόα με ένα πιρούνι, αρκετά, έτσι ώστε όλοι οι σπόροι να αναπνεύσουν.
Έχετε ήδη αφράτο κινόα, έτοιμο για σερβίρισμα!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

από τη δέσποινα μαρσέλου
κλινική διαιτολόγο
notanordinarymum.gr

taneatisgaleras.blogspot.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Απότομη αλλαγή του καιρού με καταιγίδες και λασποβροχές

Αλλάζει ο καιρός από την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου

Απότομη αλλαγή στο σκηνικό του καιρού αναμένεται στη χώρα τις επόμενες μέρες, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες σε πολλές περιοχές, ενώ οι ισχυροί νοτιάδες θα ευνοήσουν και τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.
Το «φινάλε» στην καλοκαιρία των τελευταίων ημερών, έρχεται από αύριο Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, καθώς αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρη τη χώρα.

Αναλυτικά: 
Στη Θράκη και στη Μακεδονία, τοπικές βροχές και το βράδυ πιθανώς καταιγίδες.
Η θερμοκρασία από μείον 2 έως 14 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη, πρόσκαιρες βροχές και το θερμόμετρο από 5 έως 13 βαθμούς.
Στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Στερεά Ελλάδα, τοπικές νεφώσεις με βροχές και στα βόρεια πιθανώς καταιγίδες, νοτιοανατολικοί άνεμοι 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ και η θερμοκρασία από 3 έως 18 βαθμούς.
Στην Πελοπόννησο, τοπικές βροχές και ο υδράργυρος από μείον 1 έως 19 βαθμούς.
Στα Κύθηρα, βροχή και η θερμοκρασία έως 18 βαθμούς.
Στην Κρήτη και στις Κυκλάδες, βροχές κατά περιόδους, νοτιοανατολικοί άνεμοι 5 με 7 μποφόρ και το θερμόμετρο από 9 έως 19 βαθμούς.
Στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, νεφώσεις κατά περιόδους με τοπικές βροχές, άνεμοι νοτιοανατολικών διευθύνσεων 6 με 8 μποφόρ και θερμοκρασία έως 19 βαθμούς.
Στη Θεσσαλία, την κεντρική και την ανατολική Στερεά Ελλάδα, τοπικές βροχές και ο υδράργυρος από 2 έως 17 βαθμούς.
Στην Αττική, παροδικά αυξημένη συννεφιά με σποραδικές βροχές, άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
πηγή του άρθρου:tovima.gr

Στην Ελλάδα εισέρχεται ο τραπεζικός κολοσσός της Κίνας ICBC

Προ των πυλών για την απόκτηση τραπεζικής άδειας στην Ελλάδα είναι η Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), η μεγαλύτερη κινεζική τράπεζα, αλλά και η μεγαλύτερη στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο, καθώς εκτός από τις επαφές που έχουν γίνει με τους επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, εκπρόσωποι του κινεζικού κολοσσού έχουν κάνει και τα αναγκαία βήματα προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ενδιαφέρον, όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, είναι «άμεσο» και η υποβολή του φακέλου για την απόκτηση τραπεζικής άδειας αναμένεται σύντομα.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, στη βιομηχανία και στις υποδομές, που αποτελούν τους τομείς στους οποίους εξειδικεύεται η Industrial and Commercial Bank of China, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία της στην αγορά της λιανικής τραπεζικής.

Το ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών projects είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρό και δεν περιορίζεται στην υποστήριξη των κινεζικών ομίλων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Industrial and Commercial Bank of China δραστηριοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία, και αν και θα μπορούσε να αξιοποιήσει το ευρωπαϊκό διαβατήριο για τη δραστηριότητά της και στην Ελλάδα, πρόθεση του κινεζικού χρηματοοικονομικού ομίλου είναι να δραστηριοποιηθεί μέσω υποκαταστήματος ή ακόμα και θυγατρικής.
Αυτό σημαίνει ότι στα σχέδια της ICBC είναι η λειτουργία δικτύου καταστημάτων.

Η Industrial and Commercial Bank of China είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο βάσει του δείκτη 1000 Top Forbes για το 2017 (για τέταρτη συνεχή χρονιά), με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 3,5 τρισ. δολάρια, ενώ τα συνολικά της έσοδα ανήλθαν στα 151,3 δισ. δολάρια.
Εχει παρουσία σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο, απασχολεί 462.000 προσωπικό και είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης.
Ανήκει στις τέσσερις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Κίνας.
Οι άλλες τρεις είναι η Bank of China, η Agricultural Bank of China και η China Construction Bank.

Η παρουσία της στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης όχι μόνο για τη χρηματοδότηση των κινέζικων επενδύσεων, αλλά για το σύνολο της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε υποδομές, ναυτιλία, ενέργεια και real estate ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.
Εκτός από τη ναυαρχίδα των κινεζικών επενδύσεων, την Cosco, η επόμενη μεγάλη κινεζική επένδυση στην Ελλάδα είναι η εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία της Fosum, μέσω και της συμμετοχής στην ανάπτυξη του Ελληνικού.
Σημαντικότατη παρουσία έχουν εγκαθιδρύσει στην Ελλάδα και οι ZTE Corporation και Huawei, ενώ η κινεζική CMEC έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ για την κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή της Φλώρινας.
Ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Κίνας έχει δρομολογήσει άλλωστε η Alibaba.
Στον τραπεζικό τομέα δραστηριοποιείται ήδη από το 2010 η China Development Bank.
~~~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:http://www.kathimerini.gr/946052/article/oikonomia/epixeirhseis/sthn-ellada-eiserxetai-o-trapezikos-kolossos-ths-kinas-icbc
~~~~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Χωρίς... τέρμα ο θόρυβος από τα τρόλεϊ στην Παπαφλέσσα

Σε «πινγκ-πονγκ» ανάμεσα σε συναρμόδιους φορείς έχει εξελιχθεί η αντιμετώπιση της ηχορύπανσης που ταλαιπωρεί τους περιοίκους στο τέρμα των τρόλεϊ στο Γαλάτσι.

Ο χώρος που διατίθεται για τις γραμμές 5 και 14 βρίσκεται στη στενή οδό Παπαφλέσσα και είναι συχνό το φαινόμενο να σταθμεύουν τέσσερα ή και πέντε οχήματα, εμποδίζοντας την κίνηση των υπόλοιπων οχημάτων.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι ο συνεχής θόρυβος που προκαλείται από τα κλιματιστικά των σταθμευμένων τρόλεϊ.

Οι περίοικοι επιστράτευσαν πιστοποιημένη ιδιωτική εταιρεία, η οποία έκανε αυτοψία σε πολυκατοικίες που βρίσκονται δίπλα στο τέρμα των τρόλεϊ.
Το συνεργείο παρέμεινε στην περιοχή επί δύο ώρες κοινής ησυχίας και μέτρησε έως και 70 ντεσιμπέλ σε μπαλκόνι δεύτερου ορόφου, ένδειξη που υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια.

Στην έκθεση που υποβλήθηκε και διαθέτει η «Εφ.Συν.», επισημαίνεται ότι για κάθε 3 ντεσιμπέλ πάνω από το όριο το ανθρώπινο αυτί διπλασιάζει την αίσθηση του θορύβου.
«Στιγμιαίες τιμές δεικτών θορύβου εκτός των ορίων που προβλέπονται για τον οδικό θόρυβο» διαπίστωσε και η διερευνητική μέτρηση που έκανε εργαστήριο του Πολυτεχνείου για λογαριασμό του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ).

Σε απάντηση της διοίκησης προς τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Ελένη Αυλωνίτου, Γιώργο Δημαρά, Γ. Μιχελογιαννάκη και Γιώργο Τσόγκα), ο Οργανισμός διευκρινίζει ότι τα τρόλεϊ έχουν ελεγχθεί και έχουν πιστοποιητικά που δείχνουν ότι πληρούν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
Αποδέχεται ωστόσο ότι «ο προκύπτων θόρυβος οφείλεται στη λειτουργία των κλιματιστικών», που είναι απαραίτητα για την τήρηση ικανοποιητικής θερμοκρασίας για τους οδηγούς και τους επιβάτες. Για τη μείωση της ηχορύπανσης ο ΟΑΣΑ έχει προτείνει τη μεταφορά της μίας από τις δύο αφετηρίες σε νέα θέση.

Σε έγγραφό του προς τη δημοτική αρχή Γαλατσίου έχει προτείνει την οδό Ορφέως, που βρίσκεται δίπλα σε έναν χώρο πρασίνου, μεταξύ των οδών Αιγοσθενών και Αγίας Ειρήνης.
Για την αλλαγή αυτή πρέπει να γίνει αντιδρόμηση ή αμφιδρόμηση σε ένα τμήμα της οδού Αγίας Ειρήνης και να απαγορευτεί η στάθμευση.
Εδώ και πέντε μήνες ο δήμος δεν έχει υποβάλει την απάντησή του στην πρόταση ώστε να προχωρήσει η μεταφορά του τέρματος σε άλλη θέση.

«Αρνείται ακόμα και να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο», είπε στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωπος των περιοίκων της οδού Παπαφλέσσα.
Εχουν ζητήσει επίσης την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, που απευθύνθηκε και στην ΟΣΥ, τον δημόσιο φορέα των λεωφορείων και των τρόλεϊ της πρωτεύουσας, η οποία όμως δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα που της έθεσε η ανεξάρτητη αρχή.

πηγή του άρθρου:
http://www.efsyn.gr/arthro/horis-terma-o-thoryvos-apo-ta-trolei-stin-papaflessa
Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα
~~~~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

θόρυβος και ηχορύπανση προκαλούν απώλεια ακοής, εμβοές, στρες, κόπωση, καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα

Θόρυβος είναι κάθε ανεπιθύμητος ήχος.
Η έντασή του -ακουστότητα- μετράται σε ντεσιμπέλ -dB
 Η κλίμακα των ντεσιμπέλ είναι λογαριθμική, επομένως η αύξηση της ηχοστάθμης κατά 3 dB αντιστοιχεί σε διπλασιασμό της έντασης του ήχου.

του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr
Η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου -26 Απριλίου, το 2017- είχει κηρυχθεί από το 1992 ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής.
Θόρυβος είναι κάθε ανεπιθύμητος ήχος.
Η έντασή του -ακουστότητα- μετράται σε ντεσιμπέλ -dB
 Η κλίμακα των ντεσιμπέλ είναι λογαριθμική, επομένως η αύξηση της ηχοστάθμης κατά 3 dB αντιστοιχεί σε διπλασιασμό της έντασης του ήχου.
Αστικό περιβάλλον: ηχορύπανση και υγεία
Τέσσερις στους πέντε ευρωπαίους ζουν σήμερα σε πόλεις και κωμοπόλεις.
Οι περισσότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, προέρχονται από τις αστικές περιοχές, συνεπώς πολλές προσπάθειες επικεντρώνονται σε αυτές προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως η υγεία και η ηχορύπανση.
Ο περιβαλλοντικός θόρυβος επηρεάζει πολλούς Ευρωπαίους.
Το κοινό αντιλαμβάνεται το θόρυβο ως ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα. Μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά, διαταράσσοντας βασικές δραστηριότητες όπως ο ύπνος, η ανάπαυση, η μελέτη και η επικοινωνία.
Παρόλο που οι εν λόγω επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία είναι γνωστές εδώ και καιρό, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι επέρχονται σε χαμηλότερα επίπεδα θορύβου, από ό,τι νομίζαμε παλαιότερα.
Ο περιβαλλοντικός θόρυβος-ένας ανεπιθύμητος ή επιβλαβής εξωτερικός ήχος-επεκτείνεται, τόσο ως προς τη διάρκειά του, όσο και ως προς τη γεωγραφική του κάλυψη.
Ο θόρυβος συνδέεται με πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά είναι κυρίως ο θόρυβος από την οδική, τη σιδηροδρομική και την αεροπορική κυκλοφορία που έχει τις σοβαρότερες επιπτώσεις. Αυτό είναι πρόβλημα ιδιαιτέρως για το αστικό περιβάλλον.
Περίπου το 75 % του πληθυσμού της Ευρώπης κατοικεί στις πόλεις και ο όγκος της κυκλοφορίας συνεχίζει να αυξάνεται.
Από τις επισκοπήσεις των χωρών προκύπτει ότι το πλήθος των καταγγελιών σχετικά με τον περιβαλλοντικό θόρυβο αυξάνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Επιδράσεις του θορύβου στον άνθρωπο
στο
Ακουστικό όργανο
  • Ρήξη τυμπάνου
  • Φθορά τριχωτών κυττάρων κοχλία
  • Καταστροφή οργάνου του Corti
επίσης τα παρακάτω σοβαρά προbλήματα:
  • Καρδιαγγειακό σύστημα
  • Απώλεια βάρους, αυξομείωση του επιπέδου σακχάρου,δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος, αύξηση του μεταβολισμού
  • Αναπνευστικό σύστημα
  • Καταστροφή του πνεύμονα
  • Ρήξη άλλων οργάνων του σώματος, ή και θάνατος (υπόηχοι)
  • Νευρικότητα, άγχος και δυσκολία εκτίμησης της παρόδου του χρόνου
  • Μείωση της απόδοσης στην εργασία και προδιάθεση για λάθη
  • Αίσθημα κοπώσεως, νευρικότητα, και άγχος όταν παρεμβάλλεται στον ύπνο
Οι διαταραχές της ακοής µπορεί να οφείλονται σε µηχανική παρεµπόδιση της διαβίβασης του ήχου στο έσω ους -βαρηκοΐα αγωγιµότητας- ή σε καταστροφή των τριχωτών κυττάρων στον κοχλία, µέρος του έσω ωτός -νευροαισθητήρια βαρηκοΐα.
Σπανίως µπορεί επίσης να προκληθεί βαρηκοΐα από διαταραχές της κεντρικής ακουστικής επεξεργασίας -όταν επηρεάζονται τα ακουστικά κέντρα του εγκεφάλου.
Απώλεια της ακοής μπορεί να επέλθει και χωρίς μακροπρόθεσμη έκθεση.
Ακόμη και σύντομης διάρκειας θόρυβος παλμικού χαρακτήρα -ακόμη και ένα μόνον οξύ ερέθισμα, όπως ένας πυροβολισμός ή ο ήχος του πιστολιού καρφώµατος µπορεί να έχει µόνιµες επιπτώσεις, συµπεριλαμβανομένων της απώλειας ακοής και συνεχών εμβοών.
Τα παλμικά ηχητικά ερεθίσματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τη ρήξη του τυμπάνου, γεγονός επώδυνο αλλά ιάσιμο.
Οι εμβοές είναι μία αίσθηση κουδουνίσματος, σφυρίγματος ή έντονου θορύβου στα αυτιά.
Η υπερβολική έκθεση στο θόρυβο αυξάνει τον κίνδυνο εμβοών.
Εάν ο θόρυβος είναι παλμικός (π.χ. έκρηξη), ο κίνδυνος μεγαλώνει σημαντικά.
Οι εμβοές ενδέχεται να αποτελούν την πρώτη ένδειξη βλάβης της ακοής από την έκθεση σε θόρυβο
Η έκθεση των εγκύων σε υψηλά επίπεδα θορύβου στο χώρο εργασίας μπορεί να έχει επιπτώσεις στο έμβρυο.
«Η παρατεταμένη έκθεση σε δυνατό θόρυβο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης του αίματος και σε κόπωση.
Από πειραματικά στοιχεία προκύπτει ότι η παρατεταμένη έκθεση του εµβρύου σε δυνατό θόρυβο κατά την εγκυμοσύνη ενδέχεται να έχει αργότερα επιπτώσεις στην ακοή και ότι οι χαμηλές συχνότητες είναι πιθανότερο να προξενήσουν βλάβη.

Αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων
Η σχέση μεταξύ θορύβου και ατυχημάτων αναγνωρίζεται στην «οδηγία για το θόρυβο», η οποία προβλέπει ότι η σχέση αυτή πρέπει να εξετάζεται σαφώς στο πλαίσιο της αξιολόγησης των κινδύνων από το θόρυβο.
Ο θόρυβος µπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα µε τους εξής τρόπους:
  • δυσχεραίνοντας την προσπάθεια των εργαζομένων να ακούσουν και να κατανοήσουν ομιλία και σήματα·
  • καλύπτοντας τον ήχο του επικείμενου κινδύνου ή των προειδοποιητικών σηµάτων (π.χ. σήμα ότι όχημα κινείται με την όπισθεν)·
  • αποσπώντας την προσοχή των εργαζομένων, όπως των οδηγών·
  • συµβάλλοντας στο άγχος στην εργασία, γεγονός που αυξάνει την εργασιακή φόρτιση και µέσω αυτής την πιθανότητα σφαλμάτων.
Το πώς επηρεάζει ο θόρυβος τα επίπεδα άγχους των εργαζομένων εξαρτάται από έναν περίπλοκο συνδυασμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων:
  • η φύση του θορύβου, συµπεριλαμβανομένης της έντασης, της συχνότητας και της προβλεψιμότητάς του·
  • η πολυπλοκότητα της εργασίας που εκτελεί ο εργαζόμενος, για παράδειγμα οι ομιλίες άλλων μπορεί να αποτελούν παράγοντα άγχους όταν κάποιος εκτελεί εργασία που απαιτεί αυτοσυγκέντρωση·
  • το επάγγελμα του εργαζομένου (π.χ. στους μουσικούς μπορεί να προκληθεί εργασιακό άγχος ως αποτέλεσμα της ανησυχίας για τον κίνδυνο απώλειας της ακοής τους)·
  • ο ίδιος ο εργαζόμενος. Επίπεδα θορύβου που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συµβάλλουν στην πρόκληση άγχους, ιδίως όταν ο εργαζόμενος είναι κουρασμένος, άλλες φορές μπορεί να είναι ακίνδυνα.
Ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να συνειδητοποιεί πότε ο θόρυβος που δημιουργεί μπορεί να είναι ενοχλητικός και να σέβεται τα άτομα του περιβάλλοντος του.
το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 27-04-2016 στο:


χιονοπτώσεις του αιώνα στην Μόσχα - πολιτικό ψύχος σε Ισπανία και Γαλλία

οι χειρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 100 ετών που πλήττουν την Μόσχα 

Σαρώνει η κακοκαιρία σε Ρωσία, Ισπανία και Γαλλία, ενώ οι χειρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 100 ετών που πλήττουν την Μόσχα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον άτομο. Παράλληλα, οι χιονοπτώσεις στην Ισπανία είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, ενώ σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκεται η Γαλλία λόγω της επέλασης του χιονιά και του παγετού.
«Χιονόπτωση του αιώνα» στην Μόσχα
Ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να βοηθήσει εγκλωβισμένους κατοίκους της Μόσχας τις τελευταίες ώρες καθώς η πρωτεύσουσα της Ρωσίας έχει έρθει αντιμέτωπη με τις πιο σφοδρές χιονοτπώσεις του αιώνα.
Σύμφωνα μάλιστα με κρατυικά πρακτορεία ειδήσεων το χιόνι που άρχισε να πέφτει στη ρωσική πρωτεύουσα το Σάββατο «έριξε» το δίκτυο ηλεκτροδότηση στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ρεύματος σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μόσχας Sergei Sobyanin, ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης, ενώ άλλα πέντε άτομα έχουν τραυματιστεί.
Τη Δευτέρα, ο αντιδήμαρχος της Μόσχας Πιότρ Μπιριουκόφ δήλωσε ότι «τέτοιες ποσότητες χιονιού είχαν να πέσουν στην Μόσχα εδώ και 100 χρόνια», ενώ οι ποσότητες χιονιού που έπεσαν το Σαββατοκύριακο υπερέβησαν κατά 100% τις μηνιαίες ποσότητες.
Πάνω από 2.000 δέντρα έχουν πέσει σε όλη την πόλη, γεγονός που απιοτέλεσε «δοκιμασία για τις δημοτικές αρχές», συμπλήρωσε.
Συνολικά το Σαββατοκύριακο απομακρύνθηκαν από τους δρόμους της Μόσχας, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος, 1,2 εκατομμύριο κυβικά μέτρα χιονιού, προσθέτοντας πως οι εργασίες καθαρισμού των δρόμων από το χιόνι θα συνεχισθούν και για τον σκοπό αυτό λαμβάνονται μέτρα.
Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση στα αεροδρόμια της Μόσχας ακυρώθηκαν 22 πτήσεις, ενώ 103 πτήσεις ανακοίνωσαν καθυστερήσεις.
Πορτοκαλί συναγερμός στην Γαλλία
Σε επιφυλακή εξαιτίας του χιονιού και του παγετού βρίσκονται περίπου 35 περιοχές σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου και του Παρισιού, ενώ αναμένεται το ύψος του χιονιού στην πρωτεύουσα να φτάσει τα 10 εκατοστά, ενώ ανάλογα την περιοχή μπορεί να φτάσει και έως 20 εκατοστά.
Σύμφωνα με ενημέρωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Γαλλίας Météo France οι προειδοποιήσεις αφορούν σε περιοχές που εκτείνονται από το Loire Atlantique στα δυτικά έως τις Αρδενές στα βορειοανατολικά.
Παράλληλα, η μετεωρολογική υπηρεσία προτρέπει τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ενώ διατηρεί τον πορτοκαλί συναγερμό - το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης - για τις πλημμύρες κατά μήκος της λεκάνης του ποταμού Σηκουάνα. Υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο των πλημμυρών  κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι.
Ακόμη, σύμφωνα με τις προβλέψεις των Γάλλων μετεωρολόγων, το χιόνι θα αποφέρει ισχυρή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ οι ειδικοί κάνουν λόγο ακόμα και για παγετό από την Τετάρτη με τον υδράργυρο να αναμένεται να βουτήξει στους -10 βαθμούς Κελσίου, ιδίως στο Σεντ Βαλ ντε Λουάρ, το Μπερί.
Επέλαση του χιονιά στην Ισπανία
Οι σφοδρές χιονοπτώσεις στην Ισπανία είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, ενώ αρκετοί είναι οι μαθητές που δεν μπόρεσαν να πάνε σχολείο λόγω της επέλασης του χιονιά.
Συνολικά, 42 πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο Μαδρίτη - Μπαράχας (19 αφίξεις και 23 αναχωρήσεις), σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος Τύπου της διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου Aena.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έξι πτήσεις χρειάστηκε να κατευθυνθούν προς άλλα αεροδρόμια, οι τέσσερις προς τη Βαλένθια και οι δύο προς τη Βαρκελώνη.
Σε ολόκληρη τη ώρα, χιλιάδες μαθητές δεν μπόρεσαν να πάνε στα σχολεία τους λόγω των χιονοπτώσεων, εκ των οποίων 38.000 στην Καστίλη Λα Μάντσα και 2000 στην Καταλονία.
Παράλληλα, προειδοποιήσεις για σφοδρή χιονόπτωση, βροχές, φαινόμενα παγετού αλλά και κίνδυνο κατολισθήσεων σε 34 επαρχίες της χώρας εξέδωσε η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας, 
Προβλέπει, δε, για σήμερα Τρίτη, χιονοπτώσεις και παγετό στο βόρειο, ανατολικό και δυτικό τμήμα της Ισπανίας, όπως επίσης στα κεντρικά και στις ορεινές περιοχές στα νοτιοανατολικά.
Σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκονται σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της εφημερίδας El Pais οι εξής περιοχές: Σαραγόσα, Κανταβρία, Καταλονία, Καστεγιόν και Αστούρια.
Η Κόρδοβα, η Γρανάδα, η Jaén, η Teruel, η Cuenca, η Γκουανταλαχάρα, η Καστίγια και η Λεόν, η Μαδρίτη, η Ναβάρα, η Λα Ριόχα και η Χώρα των Βάσκων είναι υπό κίτρινη προειδοποίηση για το χιόνι.
Οδηγία εξέδωσε μάλιστα και το Δημαρχείο της Μαδρίτης, σύμφωνα με την οποία συμβουλεύει τους ντόπιους να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους στο σπίτι και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ενεργοποίησαν την υψηλότερη ειδοποίηση για το Χειμερινό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης.
πηγή του άρθρου:kathimerini.gr

οι ανθρώπινοι μύες κατέχουν μια «μνήμη» προηγούμενης ανάπτυξης

οι μύες και τα γονίδια
Επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Keele έδειξε -για πρώτη φορά- ότι οι ανθρώπινοι μύες κατέχουν μια «μνήμη» προηγούμενης ανάπτυξης, σε επίπεδο DNA. 
Σύμφωνα με την έρευνα, τα γονίδια στους μύες καταγράφουν και «θυμούνται» τις περιόδους ανάπτυξης των σκελετικών μυών, βοηθώντας τους μύες να μεγαλώσουν περαιτέρω, σε αργότερο στάδιο της ζωής των ανθρώπων. 

Χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες, οι ερευνητές ανακάλυψαν γονίδια «σημαδεμένα» ή «μη σημαδεμένα» με ειδικές «ετικέτες» όταν ένας μυς μεγαλώνει έπειτα από άσκηση, επιστρέφει σε προηγούμενα επίπεδα και στη συνέχεια αυξάνεται εκ νέου μετά την άσκηση, σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής ενός ατόμου.
Γνωστές ως επιγενετικές τροποποιήσεις, αυτές οι «ετικέτες» λένε στο γονίδιο εάν θα πρέπει να είναι ενεργό ή ανενεργό, παρέχοντας σχετικές οδηγίες στο γονίδιο χωρίς να αλλάζει το ίδιο το DNA του οργανισμού.
Η εν λόγω έρευνα αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην προπόνηση των αθλητών, στην αποκατάσταση από τραυματισμό, καθώς και να επηρεάσει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται όσοι συλλαμβάνονται να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών για αύξηση της απόδοσής τους.
Ο δρ Adam Sharples, από τους συγγραφείς της μελέτης, έκανε λόγο για μία «επιγενετική μνήμη της μυϊκής ανάπτυξης σε προηγούμενα στάδια της ζωή μας» , ενώ ο υποψήφιος διδάκτορας Robert Seaborne συμπλήρωσε:
«Η γνώση των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη των μυών μπορεί να συμβάλει σε καλύτερη αποκατάσταση έπειτα από τραυματισμό του αθλητή.
Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να γίνει κατανοητό πώς μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση αυτών των γονιδίων μυϊκής μνήμης, τα διαφορετικά προπονητικά προγράμματα».
Όσο για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, ο R. Seaborne υπογράμμισε:
«Εάν ένας κορυφαίος αθλητής παίρνει φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση για να προσθέσει μυϊκό όγκο, οι μύες του θα διατηρήσουν αυτή τη «μνήμη» της μυϊκής ανάπτυξης.
Ακόμα και εάν ο αθλητής τιμωρηθεί και σταματήσει να λαμβάνει φάρμακα, ο ίδιος θα συνεχίσει να έχει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του που δεν έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών».

πηγή του άρθρου:www.efsyn.gr
η πρωτότυπη έρευνα:www.nature.com

Οι δυνατοί επιλέγουν την μοναξιά τους!!!

Δεν μένουνε μόνοι τους οι άνθρωποι επειδή είναι αδύναμοι.

Μένουνε μόνοι τους επειδή είναι δυνατοί.
Επειδή δεν κουμπώνουν εύκολα σε όλες τις αγκαλιές.
Δεν κάνουνε εκπτώσεις στα συναισθήματα τους.
Δεν μένουνε μόνοι επειδή έχουνε κολλήσει στο παρελθόν.
Απλά κουβαλάνε μέσα τους τις αναμνήσεις τους και δεν θέλουνε να προχωρήσουνε.
Όχι από αδυναμία αλλά από αδιαφορία.
Αδιάφοροι είναι.
Βαριούνται να εξηγούνε, βαριούνται να ξαναρχίζουν.
Τους είναι πολύ εύκολο να κοιμούνται μόνοι τους ,παρά να κοιμίζουνε μέτριες αγάπες και μέτρια αισθήματα στο στήθος τους.
Τους είναι πολύ οικείο να τρώνε μόνοι τους,παρά να διασκεδάζουνε έξω με κάποιον που δεν θα ονομάσουνε ποτέ Ζωή τους.
Για αυτό αφήστε αυτούς τους περήφανους, τους ανόητους ρομαντικούς μόνους τους.
Δεν έχουνε να απολογηθούνε για την μοναξιά τους.
Κάποτε αγάπησαν, κάποτε λάτρεψαν, κάποτε πέθαναν για έναν έρωτα.
Δεν αγαπάνε κάθε μέρα και κάθε σαιζόν.
Αγαπάνε μια φορά και για πάντα.

Μην ασχολείστε με τους ανθρώπους τους μοναχικούς.
Δεν επέλεξε η μοναξιά εκείνους.
Εκείνοι την διάλεξαν,σε αντίθεση απο μία μίζερη και άνοστη ζωή.

Αφήστε τους μόνους τους.
Είναι το καλύτερο τους.
Μέσα στα σκοτάδια που άλλους τους τρομάζουν, εκείνοι φτιάχνουν τον δικό τους παράδεισο.
Η μοναξιά δεν είναι αναγκαστική για εκείνους.
Είναι λύτρωση.
Είναι απόλαυση.
Γιατί μοναξιά δεν είναι η απουσία της αγάπης απο την ζωή μας.
Είναι η αρετή που μέσα από εκείνη, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε την αγάπη.

Γράφει η Μπέττυ Κούτσιου
loveletters.gr

Ελληνικά προϊόντα στην Κίνα

Δοκιμάζοντας κρασί στο κτήμα του Βαρθολομαίου Λυραράκη.
Πάνω από 4.000 τουρίστες επισκέπτονται το οινοποιείο του κάθε χρόνο.

Έλληνες επιχειρηματίες και τα προϊόντα τους στην αγορά της Κίνας

Ηταν το Δεκέμβριος του 2012, όταν μια ομάδα επιχειρηματιών επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο για Πεκίνο. Με ελληνικά προϊόντα στις βαλίτσες τους, ξεκινούσαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας με ένα και μοναδικό σκοπό: να κατακτήσουν την αγορά της Κίνας.
Γι’ αυτό το ταξίδι προετοιμάζονταν μήνες, είχαν τιμολογήσει τα προϊόντα τους, είχαν μιλήσει με τους προμηθευτές τους για να δουν τις ποσότητες που θα μπορούσαν να έχουν άμεσα διαθέσιμες αν γινόταν παραγγελία, είχαν μάθει ακόμα και κάποιες λέξεις στα κινεζικά.

Για τους περισσότερους, το συγκεκριμένο εγχείρημα των εξαγωγών ήταν επένδυση ζωής.
Εν μέσω κρίσης, κάποιοι είχαν χάσει τις δουλειές τους, κάποιοι άλλοι είχαν αποφασίσει να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, όπως τα δύο ξαδέρφια από την Ικαρία, η Ματίνα Λαρδά και ο Νίκος Τσαρνάς, που θέλησαν να προωθήσουν τα προϊόντα του τόπου τους ή ο Γιώργος Γιαννουλάκης που είχε αφήσει τη σιγουριά μιας επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης για να κάνει το ίδιο με μία σειρά κρητικών προϊόντων.

Στην αποστολή υπήρχαν και κάποιοι πιο «έμπειροι»: ο Βαρθολομαίος Λυραράκης –δεύτερη γενιά οινοπαραγωγός από το Ηράκλειο– και ο Κώστας Ζαχαράκης, ο οποίος τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται με το λάδι.
«Η κρίση θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο δραστήριοι, η δυσκολία είναι και ευκαιρία», είχε πει ο Ζαχαράκης λίγες ημέρες πριν ταξιδέψει για την Κίνα, σε συγχωριανούς του ελαιοπαραγωγούς στο καφενείο του χωριού Αλφά στο Ρέθυμνο.
Εκείνος, ήδη, εξήγε στο εξωτερικό και προσπαθούσε να τους πείσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να σταματήσουν να πωλούν χύμα λάδι.

Οι πρώτες εντυπώσεις
Η «Κ» είχε συνοδεύσει τότε την αποστολή στο Πεκίνο και σήμερα, πέντε χρόνια μετά, συναντά ξανά τους συμμετέχοντες για να καταγράψει τη μέχρι τώρα διαδρομή τους, τις επιτυχίες και τις προκλήσεις.
Οι ιστορίες τους δείχνουν πως παρότι οι εξαγωγές παρουσιάζονται συχνά ως το αντίδοτο στην κρίση, τουλάχιστον για τους ανθρώπους που συναντήσαμε, είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και μάλλον μοναχική υπόθεση.

Στην Κίνα, παρά τις δυσκολίες της τελευταίας στιγμής (υπέρογκα πρόστιμα για υπέρβαρο για όσους μετέφεραν οι ίδιοι τα προϊόντα, καθυστερήσεις με το τελωνείο για όσους επέλεξαν να τα στείλουν), κατάφεραν να στήσουν τα περίπτερά τους με εντυπωσιακές και προσεγμένες συσκευασίες και να συναντήσουν 26 Κινέζους επιχειρηματίες.
Οι περισσότεροι δοκίμαζαν για πρώτη φορά τα ελληνικά προϊόντα και μίλησαν με τους Ελληνες επιχειρηματίες για τις λεπτομέρειες μιας πιθανής συνεργασίας: σκληρό παζάρι για την τιμή, σχέδια προώθησης των «εξωτικών» γι’ αυτούς προϊόντων και δυνατότητες για μεγάλες παραγγελίες που θα εξασφάλιζαν διάρκεια στη συνεργασία.

Ανάμεσά τους, η Λούσι Λου που εκπροσωπούσε εταιρεία με 70 σημεία πώλησης στο Πεκίνο και είχε ενθουσιαστεί με τα λουκούμια της Ικαρίας, ο Ζινγκ Μα, με αλυσίδα εστιατορίων, ο οποίος σκεφτόταν να σερβίρει τραχανά, η Ξιανγκ Μιν που δήλωνε πως ήθελε να βάλει ελληνικά προϊόντα στο μεγάλο ντελικατέσεν της στη Σαγκάη.

Η Ματίνα Λαρδά θυμάται πως είχε επιστρέψει στην Ελλάδα ενθουσιασμένη και βέβαιη πως το πρώτο συμβόλαιο δεν θα αργούσε.
Όταν δεν έλαβε απάντηση στο πρώτο email, θεωρώντας πως το πρόβλημα ήταν η γλώσσα, ζήτησε από τον άνθρωπο που είχε προσλάβει στην Κίνα (με κόστος περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα) να επικοινωνήσει εκείνος.
Ούτε, όμως, τότε έλαβε απάντηση.
Το ίδιο συνέβη και με τον Γιώργο Γιαννουλάκη.
Για μήνες και οι δύο το κυνήγησαν χωρίς όμως ανταπόκριση.
«Προφανώς είχαν πολλές προσφορές και επέλεξαν κάτι άλλο, αλλά αυτό είναι μια εικασία, δεν μας εξήγησαν ποτέ το γιατί», λένε σήμερα στην «Κ».

Οι νέοι επιχειρηματίες, όμως, δεν το έβαλαν κάτω. Εχοντας επενδύσει χρόνο και χρήματα συνέχισαν να πηγαίνουν σε εκθέσεις στην Ευρώπη.
Σχεδόν πάντα μεμονωμένα, χωρίς στήριξη από το κράτος, είχαν να ανταγωνιστούν τις ομαδικές προσπάθειες επιχειρηματιών άλλων χωρών που έχουν καταφέρει να κάνουν brand την καταγωγή τους.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, έπρεπε συχνά να αντιμετωπίσουν –ως Eλληνες– καχυποψία, ακόμη και υποτιμητικά σχόλια.

Ο κ. Λυραράκης θυμάται έναν υποψήφιο πελάτη να σχολιάζει όταν τελείωσαν τη γευσιγνωσία πως «αυτό το κρασί το έχει ήδη πληρώσει ακριβά».
«Τέτοιου είδους σχόλια με στενοχωρούν αλλά δεν με σταματούν, είμαστε εδώ για να τους αποδείξουμε ότι είμαστε σωστοί επαγγελματίες», εξηγεί στην «Κ».

Ο κ. Γιαννουλάκης, πάντως, παραδέχεται πως πολλές φορές είχε σκεφτεί να τα παρατήσει.
«Κανείς γύρω μου δεν καταλάβαινε γιατί έπαιρνε τόσο χρόνο να κλείσω μια συμφωνία.
Μου έλεγαν, τρέχεις σε εκθέσεις, το προϊόν σου λες ότι είναι καλό, τι κάνεις λάθος;
Τους καταλαβαίνω γιατί και εγώ το ίδιο αναρωτιόμουν. Θέλει υπομονή και γερό στομάχι».

Ακούγοντας βέβαια την ιστορία για το πώς τελικά έκανε την αρχή, καταλαβαίνει κανείς πως μάλλον χρειάζεται και λίγο τύχη:
Ινδονήσια τουρίστρια που παραθέριζε σε ξενοδοχείο στην Ελούντα, το οποίο διέθετε τα προϊόντα του, ενθουσιάστηκε και του είπε πως ήθελε να τα πουλήσει στη χώρα της.
Αυτός δεν το πολυπίστεψε, αλλά ευγενικά της έδωσε ό,τι πληροφορία χρειαζόταν.
Τελικά επανήλθε με μια μεγάλη παραγγελία.
Η συνεργασία συνεχίζεται, έχουν φτιάξει εκεί μάλιστα ιστοσελίδα στη γλώσσα τους και στις αρχές του 2018 ο κ. Γιαννουλάκης θα ταξιδέψει για να γνωρίσει και από κοντά τους πελάτες του.

«Η ισχύς πάντα είναι εν τη ενώσει»
Ο κ. Λυραράκης όταν πρωτομπήκε στη δουλειά δυσκολεύτηκε να πείσει τους γονείς και τους θείους του πως πρέπει να επενδύσουν στις εξαγωγές.
«Είναι άλλη γενιά, πιο συντηρητικοί, ίσως είχαν και κάπου δίκιο γιατί στην αρχή προσπαθούσα να μπω ταυτόχρονα σε πολλές και διαφορετικές αγορές και αυτό είναι λάθος» εξηγεί.
Πράγματι, όταν τον είχαμε συναντήσει στην Κίνα, μόλις είχε γυρίσει από την Αυστραλία και αμέσως μετά θα ταξίδευε στην Αμερική.

Πέντε χρόνια μετά βέβαια νιώθει δικαιωμένος, το κρασί τους ταξιδεύει σε 22 χώρες, ενώ το οινοποιείο τους είναι ανοικτό και επισκέψιμο από 4.000 τουρίστες κάθε χρόνο.
Εκεί μας προσκάλεσε μαζί με κάποιους ακόμα από την παρέα της Κίνας.
Ηταν η ημέρα της γενικής απεργίας και ο κ. Ζαχαράκης είχε ξενυχτήσει την προηγούμενη για να προλάβει να στείλει με το καράβι όλες τις παραγγελίες πριν εγκλωβιστούν τα πλοία στο λιμάνι, ο δε κ. Γιαννουλάκης καθυστέρησε να έρθει γιατί η πορεία είχε μπλοκάρει το κέντρο του Ηρακλείου. Οταν τελικά μαζευτήκαμε γύρω από το τραπέζι με κρητικούς μεζέδες και καλό κρασί, συζητήσαμε το εάν τελικά η κρίση των τελευταίων πέντε χρόνων δημιούργησε ευκαιρίες στον τομέα των εξαγωγών.

Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική.
Το λάδι για παράδειγμα ακόμα φεύγει μαζικά έξω (περίπου στο 87%).
«Είναι δυστυχώς η εύκολη λύση σε ένα περιβάλλον που δεν μας στηρίζει», εξηγούν.
Οι ίδιοι θεωρούν πως το μεγαλύτερο κέρδος εκείνου του πρώτου ταξιδιού στην Κίνα είναι πως γνωρίστηκαν μεταξύ τους.
Ο κ. Ζαχαράκης και ο κ. Γιαννουλάκης πλέον συνεργάζονται και συχνά ανταμώνουν με τους υπόλοιπους.
Συζητούν, στηρίζουν ο ένας τον άλλο στις δυσκολίες και κάνουν όνειρα για όλα αυτά που θέλουν να καταφέρουν.
«Μόνο εάν αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα», θα πει ο Ζαχαράκης και όλοι στο κρητικό τραπέζι θα συμφωνήσουν.
«Η ισχύς πάντα είναι εν τη ενώσει» καταλήγει.

«Στη δουλειά αυτή δεν ξέρεις πότε θα κλείσει η συμφωνία»
Τέλη του 2013, η Ματίνα Λαρδά απογοητευμένη από τη συμμετοχή σε εκθέσεις που δεν έβγαζαν πουθενά, αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό.
Είχε εν τω μεταξύ μετακομίσει με την οικογένειά της στη Νότια Γαλλία, οπότε ένα πρωί πήρε μια κούτα με τα προϊόντα της, μπήκε στο αυτοκίνητο και οδήγησε μέχρι τις Κάννες.
«Μπήκα με αυτοπεποίθηση σε ένα από τα πιο ακριβά ντελικατέσεν της Κρουαζέτ και μόνο που δεν με πέταξαν έξω όταν κατάλαβαν τι ήθελα», θυμάται σήμερα γελώντας.
«Δεν έκατσα πολύ, τους είπα για τα προϊόντα μου και πως τους τα κάνω δώρο για να τα δοκιμάσουν».
Εφυγε θεωρώντας πως ήταν χαμένη υπόθεση, δύο εβδομάδες αργότερα, όμως, της τηλεφώνησαν και έκλεισε την πρώτη της δουλειά.

Οταν ένα χρόνο μετά έλαβε μια πρόταση από μια μεγάλη παρέα Κινέζων επιχειρηματιών, που θα επισκέπτονταν την Ελλάδα, πως ήθελαν να τη συναντήσουν, οι ελπίδες της για την ασιατική αγορά ξαναζωντάνεψαν.
Κανόνισε να τους κάνει το τραπέζι, συμπεριέλαβε τα προϊόντα της στο μενού και βέβαια πλήρωσε τον λογαριασμό για τα 15 άτομα.
Της στοίχισε ακριβά, αλλά ένιωθε πως η βραδιά είχε επιτυχία.
«Οι Κινέζοι πήραν τα δώρα που τους είχαμε ετοιμάσει και έφυγαν.
Η ιστορία, όμως, επαναλήφθηκε καθώς εξαφανίστηκαν», εξηγεί.
Εκτοτε, αποφάσισε πως δεν θα ασχοληθεί ξανά με τη συγκεκριμένη αγορά, εστιάζει μόνο στην Ευρώπη, στη Νότια Γαλλία και στο Μονακό, όπου τροφοδοτεί πολυτελή γιοτ, ενώ αυτές τις ημέρες ολοκληρώνει μια γραφειοκρατική αλλά απαραίτητη πιστοποίηση για να ξεκινήσει εξαγωγές στο Λονδίνο.

«Στη δουλειά αυτή δεν ξέρεις πότε θα κλείσει η συμφωνία», εξηγεί ο κ. Ζαχαράκης.
Και εκείνος, όπως η κ. Λαρδά, δέχθηκε μια πρόταση να τον επισκεφθεί στην Κρήτη μια παρέα 10 Κινέζων.
Δεν ήταν η πρώτη φορά, ούτε υπήρχε κάποια ένδειξη πως σίγουρα θα συνεργάζονταν, παρ’ όλα αυτά έτρεξε για να βγουν οι βίζες και έκανε τα πάντα για να τους περιποιηθεί.
Τους ξενάγησε ο ίδιος και κάθε βράδυ έστηνε κρητικό γλέντι προς τιμήν τους.

Το πρώτο συμβόλαιο
Οταν επέστρεψαν, του ζήτησαν να τους επισκεφτεί εκείνος στη Σαγκάη – ο κ. Ζαχαράκης που τότε ακόμα αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας δυσκολεύτηκε, αλλά το έκανε.
Πήρε το αεροπλάνο την Παρασκευή, βρήκε νοσοκομείο για να κάνει αιμοκάθαρση στην Κίνα και τη Δευτέρα επέστρεψε στο Ρέθυμνο
Άξιζε, όμως, γιατί λίγες ημέρες αργότερα είχε στα χέρια του το πρώτο του συμβόλαιο – ένα κοντέινερ ελαιολάδου για τη Σαγκάη.

Σήμερα συνεχίζει με δεκαπλάσιες παραγγελίες και με τον τζίρο που κάνει αποπληρώνει τις δόσεις του δανείου για μια μεγάλη επένδυση τυποποίησης στο Ρέθυμνο, ενώ καλύπτει και όλα τα «έξτρα» έξοδα που πρέπει να υπολογίσει κανείς όταν ανοίγεται σε μια τέτοια χαώδη αγορά.
Από τη φιλοξενία ή τα αναγνωριστικά ταξίδια, μέχρι τα χριστουγεννιάτικα δώρα που στέλνει αυτές τις ημέρες σε όλους τους πελάτες – νυν αλλά και υποψήφιους.

Και αυτά είναι προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος εξαγωγέας στις «καλές εποχές».
Με τις τράπεζες να δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο, οι περισσότεροι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια πρόβλημα ρευστότητας.
«Σπάνια μας δίνουν πλέον προκαταβολές στις παραγγελίες, οπότε είμαστε μονίμως στο τρέξιμο για να αντεπεξέλθουμε και βέβαια πάντα τα καταφέρνουμε στο πάρα πέντε.
Όσοι έχουμε αντέξει δηλαδή», διευκρινίζει ο κ. Ζαχαράκης.
Όταν πρωτοπήγαμε στο χωριό του υπήρχαν πέντε τυποποιητήρια ελαιολάδου, πλέον έχουν μείνει δύο.
πηγή του άρθρου:kathimerini.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

καιρός-μοιάζει καλοκαίρι

Τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχοπτώσεις κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία αλλά και τα ηπειρωτικά ορεινά.

Σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα στα βόρεια και 1.200 μέτρα στα κεντρικά ηπειρωτικά, υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις.

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης αναμένονται στη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, καθώς και στη νότια Πελοπόννησο, το κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 3 έως 12 βαθμούς, με εξαίρεση τη δυτική Μακεδονία όπου θα κυμανθεί από 0 έως 8 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 3 έως 17, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 14, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 15, στα νησιά του βόρειου Αιγαίου από 6 έως 14, στα νησιά του υπόλοιπου Αιγαίου από 10 έως 16, ενώ στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη θα φτάσει τοπικά και τους 18 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 Μποφόρ. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 Μποφόρ, όμως προς το βράδυ θα γίνουν ανατολικοί ίδιας έντασης.

Στο ανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά από ανατολικές διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ, από το πρωί όμως θα ενισχυθούν και θα γίνουν ανατολικοί και νοτιοανατολικοί 4 έως 6 και τοπικά στον Πατραϊκό κόλπο και το νότιο Ιόνιο έως 7 Μποφόρ.

Στην Αττική γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και από το μεσημέρι από βορειοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ. Η ορατότητα έως και το πρωί στα βόρεια του νομού θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές και παροδικές βροχοπτώσεις. Η ορατότητα έως και το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς.
πηγές:
efsyn.gr
meteo.gr