Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

φιλοξενούν ζωή οι εξωπλανήτες του Trappist-1;

Πρόσθετα στοιχεία για τους επτά εξωπλανήτες που είχαν ανακαλυφθεί πέρυσι γύρω από το κοντινό άστρο Trappist-1 σε απόσταση 40 ετών φωτός, έχουν πλέον στα χέρια τους οι επιστήμονες με τη βοήθεια και του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.
Τα νέα δεδομένα αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες τουλάχιστον τρεις από τους πλανήτες να διαθέτουν συνθήκες φιλόξενες για ζωή.
Με βάση τα νέα στοιχεία, τα οποία παρουσιάσθηκαν σε τέσσερις μελέτες που δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά αστρονομίας και αστροφυσικής «Nature Astronomy» και «Astronomy and Astrophysics», εκτιμάται ότι και οι επτά εξωπλανήτες είναι βραχώδεις, ενώ έως το 5% της μάζας τους είναι νερό, μια σημαντική ποσότητα σε σχέση με τη Γη, όπου όλοι οι ωκεανοί αποτελούν μόνο το 0,02% της μάζας της.

Η μορφή που βρίσκεται το νερό στους εξωπλανήτες, εξαρτάται από το πόση θερμότητα δέχονται από το άστρο τους, το οποίο έχει μάζα μόλις το 9% του Ήλιου.
Πάντως και οι επτά πλανήτες φαίνεται να έχουν σχετικά ήπιες επιφανειακές θερμοκρασίες, συνεπώς -υπό ορισμένες γεωλογικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες- είναι πιθανό όλοι να διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή.
Επιπροσθέτως, οι πέντε τουλάχιστον από τους επτά εξωπλανήτες φαίνεται να στερούνται ατμόσφαιρας από υδρογόνο και ήλιο, όπως συμβαίνει με τον Ποσειδώνα ή τον Ουρανό, κάτι που ενισχύει τις ομοιότητες με το δικό μας ηλιακό σύστημα.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το σύστημα του Trappist-1 για να εντοπίσουν πιο συγκεκριμένα ποιός ή ποιοί από τους πλανήτες του έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι κατοικήσιμοι.
Μέχρι στιγμής, η εκτίμηση είναι ότι ο τέταρτος σε απόσταση από το άστρο, ο Trappist-1e, είναι αυτός που μοιάζει περισσότερο με τη Γη, αν και παραμένει ασαφές προς το παρόν αν διαθέτει ατμόσφαιρα, ποιές συνθήκες επικρατούν στην επιφάνειά του και αν έχει υγρό νερό.
Από τότε που η «επτάδα» ανακαλύφθηκε το Φεβρουάριο του 2017 με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Trappist στη Χιλή, έχει εξάψει τη φαντασία επιστημόνων και μη σε όλο τον κόσμο, καθώς, όπως επιβεβαιώνουν και οι νέες έρευνες, οι επτά εξωπλανήτες μοιάζουν αξιοσημείωτα με τον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη και τον 'Αρη.
Τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble, Spitzer και Kepler της NASA έχουν έκτοτε μελετήσει το πλανητικό σύστημα του Trappist, ενώ το ίδιο θα κάνει και το μελλοντικό ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.
Οι πλανήτες του άστρου Trappist-1 βρίσκονται τόσο κοντά μεταξύ τους, που ένας παρατηρητής, ο οποίος θα βρισκόταν στην επιφάνεια ενός από αυτούς, θα είχε θεαματική θέα των γειτονικών πλανητών στον ουρανό, μερικοί από τους οποίους θα φαίνονταν μεγαλύτεροι και από τη Σελήνη.
Παρόλο όλο που και οι επτά βρίσκονται κοντύτερα στο άστρο τους από ό,τι ο Ερμής στον Ήλιο, δεν «ψήνονται», επειδή ο Trappist-1 είναι ένα πολύ αχνό άστρο.
Προς το παρόν, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πώς ακριβώς είναι ο κάθε πλανήτης.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, οι καλύτερες εκτιμήσεις είναι ότι:
- Ο Trappist-1b, ο πιο εσωτερικός πλανήτης, έχει πιθανότατα ένα βραχώδη πυρήνα και περιβάλλεται από μια ατμόσφαιρα πιο πυκνή από τη γήινη.
- Ο Trappist-1c είναι βραχώδης αλλά με πιο αραιή ατμόσφαιρα.
- Ο Trappist-1d είναι ο πιο ελαφρύς από όλους, έχοντας μόνο το 30% της μάζας της Γης. Είναι αβέβαιο αν έχει μεγάλη ατμόσφαιρα, ωκεανό ή στρώμα πάγου.
- Ο Trappist-1e είναι ο μόνος από τους επτά που είναι ελαφρώς πυκνότερος από τη Γη, πράγμα που ίσως οφείλεται στο ότι διαθέτει πιο πυκνό πυρήνα σιδήρου από ό,τι ο πλανήτης μας.
Όπως ο 1c, φαίνεται να έχει σχετικά αραιή ατμόσφαιρα.
Από άποψη μεγέθους, πυκνότητας και ακτινοβολίας που δέχεται από το άστρο του, εμφανίζει την μεγαλύτερη ομοιότητα με τη Γη.
- Οι άλλοι τρεις πλανήτες Trappist-1f, g και h απέχουν περισσότερο από το άστρο τους και το νερό σε αυτούς μπορεί να βρίσκεται σε μορφή πάγου.
Αν έχουν αραιές ατμόσφαιρες, είναι απίθανο να περιέχουν γήινα βαριά μόρια όπως το διοξελίδιο του άνθρακα.

πηγή του άρθρου:
zougla.gr
nature.com

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Ανασκόπηση ταινίας (περίπου) Star Wars, οι Τελευταίοι Jedi

 Star Wars, οι Τελευταίοι Jedi

Συνεχίζοντας τη συζήτηση πολιτιστικών αντικειμένων που μπορεί να επηρεάσουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως «ελαφριά ψυχαγωγία», το επεισόδιο VIII της σειράς Star Wars παρουσιάζει μερικά ενδιαφέροντα σημεία.

Ως μια αλληγορία (εσκεμμένη ή μη) της εποχής στην οποία ζούμε, στην οποία οι «κακοί» φαίνεται να έχουν το πάνω χέρι, η ταινία αρνείται να δώσει το συνηθισμένο απλοϊκό σενάριο καλού εναντίον κακού.
Η ύπαρξη είναι γεμάτη από ατυχήματα, καλοί άνθρωποι κάνουν τρομερά λάθη και κακοί άνθρωποι είχαν λίγες επιλογές και δεν είναι τελείως κακοί ούτως ή άλλως.
Δυστυχώς αυτές οι αποχρώσεις διατρέχουν τον κίνδυνο να χαθούν μέσα στη βία, πάντα εκεί, ναι, εν τέλει λέγεται Star Wars (Πόλεμος των Άστρων)!

Η πνευματική εργασία που χαρακτήρισε το πρώτο σίκουελ και κατά κάποιο τρόπο χάνεται στα ακόλουθα πρίκουελ ξαναεπιστρέφει, ίσως βαθύτερη και πιο μεταμορφωτική απ’ ό,τι στα προηγούμενα έργα.

Εδώ τα λόγια σοφίας του Μάστερ Γιόντα «η αποτυχία ο μεγαλύτερος δάσκαλος είναι» σημαδεύουν ένα ενδιαφέρον σημείο.
Όταν βαθιές υπαρξιακές ιδέες διαπερνούν τη λαϊκή κουλτούρα, εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα για την αγαπημένη μας και εμπόλεμη ανθρωπότητα.
Στην ωθούμενη από την επιτυχία, υπερ-ανταγωνιστική, νεοφιλελεύθερη κοινωνία μας το να αναγνωρίζεται η σημασία της αποτυχίας δεν θα μπορούσε να είναι πιο πρόσφορο.

Αποτυχία, ο μεγάλος αφυπνιστής στο νόημα της ζωής
«Σε διάρκεια πολλών ημερών ανακάλυψα αυτό το μεγάλο παράδοξο: εκείνοι που έφεραν την αποτυχία στην καρδιά τους μπόρεσαν να φωτίσουν τον έσχατο θρίαμβο, εκείνοι που αισθάνθηκαν θριαμβευτές ξέμειναν στο δρόμο σα φυτά σε σκόρπια και ξέθωρη ζωή.
Σε διάρκεια πολλών ημερών έφτασα εγώ στο φως από τις σκοτεινότερες σκοτεινιές, οδηγημένος όχι από τη διδασκαλία, αλλά από τον διαλογισμό».

Αυτές οι πρώτες λέξεις στο κεφάλαιο III του Σίλο στο «Να Εξανθρωπίσουμε τη Γη», πριν από πολλά πολλά χρόνια, με εξέπληξαν, με αναστάτωσαν και αργότερα με ανακούφισαν, καθώς η αποτυχία μου στο να «ταιριάξω» πλήρως στις αξίες του συστήματος γύρω μου έγινε ο δείκτης προς έναν δρόμο γεμάτο ανακαλύψεις και πολύτιμες εμπειρίες που μοιράστηκα με εξαιρετικούς φίλους.

Χρόνια αργότερα, το 2004, ο Σίλο επέστρεψε στο θέμα:

«Αγαπημένοι φίλοι,
Αποτύχαμε… αλλά επιμένουμε!
Αποτύχαμε αλλά επιμένουμε στο σχέδιό μας να εξανθρωπίσουμε τον κόσμο.
Αποτύχαμε και θα συνεχίσουμε να αποτυγχάνουμε μία και χίλιες φορές ακόμα επειδή ανεβήκαμε στα φτερά ενός πτηνού που ονομάζεται "Απόπειρα" και που πετά πάνω από τις απογοητεύσεις, τις αδυναμίες και τις μικρότητες.
Είναι η πίστη στο πεπρωμένο μας, είναι η πίστη στο δίκαιο της δράσης μας, είναι η πίστη σε μας τους ίδιους, είναι η πίστη στο ανθρώπινο ον, η δύναμη που δίνει ζωή στο πέταγμά μας.

Επειδή δεν είναι το τέλος της Ιστορίας, ούτε το τέλος των ιδεών, ούτε το τέλος του ανθρώπου, ούτε και είναι ο οριστικός θρίαμβος της κακίας και της χειραγώγησης.
Μπορούμε πάντοτε να προσπαθούμε ν’ αλλάξουμε τα πράγματα και ν’ αλλάξουμε εμάς τους ίδιους.
Αυτή είναι η προσπάθεια την οποία αξίζει να ζούμε, επειδή είναι η συνέχιση των υψηλότερων επιδιώξεων των καλών ανθρώπων που προηγήθηκαν από εμάς. Είναι η προσπάθεια την οποία αξίζει να ζούμε επειδή είναι η παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές που θ’ αλλάξουν τον κόσμο.

Δυο σπουδαίες ψυχές που αγωνίστηκαν ενάντια στη διάκριση και την αδικία συνοδεύουν τη συνάντησή μας.
Οδηγοί και εμπνευστές της μη-βίας:ο Μαχάτμα Γκάντι και ο Λούθερ Κινγκ, γνώρισαν την αποτυχία αλλά ποτέ δεν σταμάτησαν την προσπάθειά τους. Σήμερα είναι πολύ παρόντες τόσο στο νου όσο και στην καρδιά μας.»

Ο Dario Ergas αναπτύσσει περαιτέρω τη σημασία της αποτυχίας στο blog του (στα ισπανικά):

«Η πρώτη δυσκολία είναι ότι δεν είναι αλήθεια ότι ψάχνω για το νόημα στη ζωή μου, τις περισσότερες φορές βιώνω ότι η ζωή μου έχει νόημα.
Είναι πολύ δύσκολο να αναζητάς κάτι που νομίζεις ότι έχεις ήδη.
Ωστόσο, σε αυτές τις εποχές ταχείας αλλαγής, τα γεγονότα χτυπούν τις πεποιθήσεις μας και αυτό προκαλεί τόσο μεγάλη οδύνη που τελικά αναγνωρίζουμε ότι είμαστε εντελώς χαμένοι και η ζωή μας δεν έχει νόημα. Αυτές οι ψυχρολουσίες της ζωής ξανά και ξανά είναι η εμπειρία που ονομάζουμε αποτυχία.
Έχουμε μπερδέψει το νόημα της ζωής με τα όνειρα και τις επιθυμίες μας.
Όταν τα όνειρα αυτά αποτύχουν, ξυπνάμε από την ψευδαίσθηση και συνειδητοποιούμε ότι είμαστε χαμένοι και χωρίς πραγματικό νόημα.
Η αποτυχία επιτρέπει στη συνείδηση ​​να ελευθερωθεί για μια στιγμή από τη φυλακή των ονειροπολημάτων.
Αυτή η εμπειρία της αποτυχίας είναι πολύ σημαντική και είναι πολύ δύσκολο να προϋποτίθεται.
Η εμπειρία της αποτυχίας βιώνεται από όλους, αλλά μόνο μερικοί την αναγνωρίζουν και πολλοί την κρύβουν ή την αρνούνται.
Όταν κρύβουμε ή απορρίπτουμε τις αποτυχίες μας, πέφτουμε στην μνησικακία, την κατάθλιψη ή τον πανικό.
Η αναγνώριση της αποτυχίας μάς ξυπνά από την ψευδαίσθηση που φυλακίζει τη συνείδηση ​​και μας αφήνει ελεύθερους να ξεκινήσουμε μια καινούρια αναζήτηση.
Αυτός είναι ο λόγος που λέμε ότι αυτή η αναζήτηση και αυτή η διδασκαλία είναι «για εκείνους που έφεραν την αποτυχία στην καρδιά τους».

Σχετικά με τη Δύναμη
Για όσους έχουν βιώσει την πραγματική Δύναμη, που δίνει ενέργεια στο σώμα και το μυαλό (όχι τόσο καλή για να ανυψώνεις μεγάλους βράχος ή για να σηκώνεις διαστημόπλοια από λίμνες), με την ικανότητά της να δίνει μια κατεύθυνση στην ύπαρξη με νόημα, ενωτική και υπερβατική, υπάρχει μια συγκεκριμένη σκηνή που χτυπά σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Η ταινία επιστρέφει κάνοντας τη Δύναμη κεντρική στη δυνατότητα απελευθέρωσης, αλλά σε αντίθεση με τα προηγούμενα επεισόδια καθιστά σαφές ότι δεν μπορεί να είναι κληρονομιά ενός ατόμου ή μιας ομάδας.
Αυτό θα ήταν μια πράξη ματαιοδοξίας.
Είναι παντού και διαθέσιμη σε όλους.
Δεν είναι κάτι που κάποιος "λαμβάνει", αλλά μάλλον κάτι που "ξυπνά" μέσα σε κάποιον, με άλλα λόγια μια πράξη με πρόθεση.

Κάποιες ανθρώπινες δραστηριότητες και παραγωγές, είτε καλλιτεχνικές, επιστημονικές, πολιτικές κ.λπ., μεταδίδουν σήματα από τη βαθιά και ιερή πηγή έμπνευσης που κινεί τον κόσμο.
Έρχονται αναμεμειγμένα με τον υπόλοιπο θόρυβο που απαρτίζει τον πολιτισμό μας, τη βίαιη και απάνθρωπη κοινωνία μας.
Είναι δύσκολο να ανιχνευθούν όταν συσκευάζονται σε ένα blockbuster που βγάζει τόσα χρήματα.
Και όμως, το να τα ανιχνεύσεις και να συνδεθείς με άλλους αρμονικά, ανοίγει το δρόμο προς την απελευθέρωση.
Υπάρχουν λίγες επιλογές που μπορούμε να κάνουμε με πλήρη ελευθερία, καθώς τα γεγονότα εξαρτώνται και καθορίζουν ένα μεγάλο μέρος αυτού που συμβαίνει στη ζωή μας.
Η απόπειρα να συνδεθούμε με τη ροή της ενέργειας που διαμένει στα βαθιά στρώματα της συνείδησής μας είναι μία από αυτές.
πηγή του άρθρου:pressenza.com

το άτμισμα είναι σαφώς καλύτερο από το κάπνισμα

το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιά αναπόσπαστο μέρος της ζωής πολλών από εμάς,

ας διαβάσουμε ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο του
Απ’ ό,τι φαίνεται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο βλαβερά από τα συνήθη, τα συμβατά.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις περισσότερες μέχρι σήμερα έγκυρες ιατρικές έρευνες, που αν και ευρεία η διάδοση του ηλεκτρονικού καπνίσματος δεν είναι πολλές.

Οτι το άτμισμα είναι σαφώς καλύτερο από το κάπνισμα προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Tanvir Walele, διευθυντή ερευνών στην εταιρεία Fontem Ventures με έδρα το Αμστερνταμ, η οποία είναι ιδιοκτήτρια ευρείας γκάμας ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό τοξικολογίας «Regulatory Toxicology and Pharmacology», η συστηματική χρήση αυτών των ατμιστικών συσκευών δεν φαίνεται να βλάπτει καθόλου τους ατμιστές.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (ή eCig) προβάλλονται ως εναλλακτική και πολύ πιο υγιεινή λύση για τους εξαρτημένους από τη νικοτίνη καπνιστές των συμβατικών τσιγάρων.
Πρόκειται για ηλεκτρονικές συσκευές σε διάφορα μεγέθη και σχήματα οι οποίες τροφοδοτούνται από μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία για να απελευθερώνουν νικοτίνη και συχνά άλλες ουσίες (προπυλενογλυκόλη, φυτικές γλυκερίνες και αρώματα) αδιευκρίνιστης ή και αμφίβολης μέχρι τώρα επίδρασης στην υγεία των ατμιστών.

Αυτό το σύστημα παροχής νικοτίνης σε εξαρτημένους καπνιστές, εκτός από το να ικανοποιεί τη σφοδρή ανάγκη τους για τη συγκεκριμένη ουσία, προσομοιώνει λίγο-πολύ ικανοποιητικά και τις οπτικές, αισθητικές και συμπεριφορικές απολαύσεις που προσφέρει το συμβατικό τσιγάρο.

Πράγματι, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι από πολλές απόψεις πολύ πιο ικανοποιητικό από τα άλλα προϊόντα (όπως π.χ. τα αντικαπνιστικά τσιρότα) που, κατά καιρούς, έχουν προταθεί ως υποκατάστατα της νικοτίνης.

Τα οποία, όμως, δεν καταφέρνουν να υποκαταστήσουν την ψυχοσωματική έξη των καπνιστών για την ιεροτελεστία του συμβατικού καπνίσματος που, αν και απολαυστικό, είναι αποδεδειγμένα επιβλαβές για την υγεία τους.

Ατμίστε άφοβα!
Στην πρόσφατη ολλανδική έρευνα συμμετείχαν 209 εθελοντές που ήταν όλοι καπνιστές και οι οποίοι επί 24 μήνες έπρεπε να ατμίζουν έναν πολύ διαδεδομένο στις αγορές τύπο ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο χρόνων οι ερευνητές έλεγχαν συστηματικά τις πιθανές παρενέργειες και κατέγραφαν την επίδραση της νικοτίνης και των άλλων συστατικών του ατμίσματος στην υγεία των πνευμόνων και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Από τα δεδομένα αυτά προέκυψε μόνο μια ελαφριά δυσχέρεια στη λειτουργία των πνευμόνων, η οποία θεωρείται κλινικά ασήμαντη.
Μετά τον δεύτερο μήνα, τα συμπτώματα από το σύνδρομο στέρησης της νικοτίνης άρχισαν να μειώνονται, καθώς και η ανάγκη κατανάλωσης συμβατικών τσιγάρων.
Γεγονός που ενισχύει την υπόθεση ότι όντως η άτμιση ηλεκτρονικών τσιγάρων ενδέχεται να αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο για να κόψει κάποιος το κάπνισμα, αν και τα επίπεδα συγκέντρωσης της νικοτίνης παρέμειναν ουσιαστικά τα ίδια από όταν άρχισε η μελέτη.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε στατιστικά αύξηση του βάρους των εθελοντών κατά τη φάση του περάσματος από το συμβατικό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Τέλος, δεν καταγράφηκαν σοβαρές παρενέργειες στην υγεία εκτός από κάποιους σύντομους πονοκεφάλους, ελαφρύ ρινοφαρυγγικό ερεθισμό και βήχα.

«Μετά δύο χρόνια αδιάλειπτης χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν προέκυψε καμία ένδειξη σοβαρών επιβαρύνσεων για την υγεία των χρηστών.

Οι κυβερνήσεις και οι ειδικές επιτροπές οφείλουν να λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι από τις μακροχρόνιες έρευνες επιβεβαιώνεται η ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Επομένως, η σχετική νομοθεσία οφείλει να βασίζεται στα επιστημονικά δεδομένα που συσσωρεύονται και όχι να είναι ταυτόσημη με αυτήν που ισχύει για το συμβατικό κάπνισμα», δήλωσε ο Tanvir Walele παρουσιάζοντας τα νέα δεδομένα.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε αυτή η έρευνα, με όλες τις επιφυλάξεις που επιβάλλονται από το γεγονός ότι χρηματοδοτήθηκε από επιχειρήσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου και πιθανώς να υπάρχει ιδιοτέλεια, ταυτίζονται με τα συμπεράσματα ενός διεθνούς και μη κερδοσκοπικού οργανισμού, του «Cochrane collaboration».

Ενας οργανισμός που διαθέτει επιτροπές ειδικών οι οποίες αναλύουν όλα τα σχετικά με την υγεία ιατρικά και φαρμακολογικά, οι εκθέσεις τους δημοσιεύονται παγκοσμίως και εξετάζουν λεπτομερώς την ασφάλεια των προτεινόμενων θεραπευτικών αγωγών.

Στην αναφορά του «Cochrane collaboration» σχετικά με τις συνέπειες για την υγεία από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου επισημαίνεται ότι υπάρχει ελλιπής ερευνητική αρθρογραφία.

Πάντως, αυτό που προκύπτει από τις λίγες διαθέσιμες μελέτες είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη μπορούν πράγματι να βοηθήσουν τους καπνιστές να μειώσουν ή και να εξαλείψουν το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων, χωρίς σημαντικές συνέπειες για την υγεία από την πρόσκαιρη ή μακροχρόνια χρήση τους.
πηγή του άρθρου:efsyn.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
άλλο ένα ενδιαφέρον άρθρο για όποιον θέλει να διαβάσει:health.harvard.edu

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Τέλη Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το «Εξοικονόμηση κατ Οίκον ΙΙ»

Στα τέλη του μήνα ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ»

Η διαδικασία σύνδεσης των τραπεζών με το πληροφοριακό σύστημα θα ξεκινήσει σταδιακά από τις 15 Φεβρουαρίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Ερχεται η σχετική ΚΥΑ και ο οδηγός εφαρμογής.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε σήμερα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Νίκο Καραμούζη, τη δωρεά από την ΕΕΤ του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ».

Μέσω του πληροφοριακού συστήματος θα γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και η παρακολούθηση της πορείας τους για ένταξη στις χρηματοδοτούμενες δράσεις.

Οι διαδικασία σύνδεσης των τραπεζών με το πληροφοριακό σύστημα θα ξεκινήσει σταδιακά από τις 15 Φεβρουαρίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση προκήρυξης του προγράμματος, η οποία θα περιλαμβάνει και τον οδηγό εφαρμογής.
πηγή πληροφόρησης:euro2day
photo:pixabay

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr


ΚΕΑ Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 2018

ΚΕΑ

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 2018: Ξεκίνησαν οι ειδοποιήσεις για τις νέες αιτήσεις

Μήνυμα έχουν λάβει οι πρωτοι δικαιούχοι του ΚΕΑ που αναφέρει ότι «μπορείτε να τροποποιήσετε την αίτηση σας για το ΚΕΑ ‎ μέχρι 1/2/2018.
Σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση θα ανακληθεί, καθώς συμπληρώνονται 12 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της.
Αν ανακληθεί μπορείτε από 2/2/2018 να υποβάλλετε νέα αίτηση».
Σε φάση επανυποβολής αιτήσεων βρίσκονται οι πρώτοι από τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που εντάχθηκαν στη διαδικασία πριν από ένα έτος.
Σε όσους δεν έχει υπάρξει μεταβολή, επί τα βελτίω, στην οικονομική τους κατάσταση, θα λάβουν τη συγκεκριμένη παροχή (ΚΕΑ) για 12 μήνες.
Άρα όσοι υπέβαλλαν αιτήσεις τον Φεβρουάριο του 2017, οι οποίες εγκρίθηκαν και ξεκίνησαν να πληρώνονται τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, πρέπει φέτος έως τα τέλη Φεβρουαρίου να προβούν σε νέα υποβολή αίτησης.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υπάρχουν για την υποβολή της αίτησης είναι τα εξής:

-Έντυπο συναίνεσης. Το υπογράφουν όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού και θεωρείται από τα ΚΕΠ το γνήσιο της υπογραφής. Υπάρχει και διαδικτυακά.-Ε1 από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού.

-Εκκαθαριστικό σημείωμα από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού.
-Άδεια παραμονής για αλλοδαπούς (φωτοτυπία διαβατηρίου / ταυτότητας).
-Κάρτα ανεργίας, αν ο αιτών δηλώνει άνεργος.
-Έσοδα τελευταίου εξαμήνου. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι μισθοί, τα επιδόματα, τυχόν εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα, από επιχειρηματική δραστηριότητα, εργόσημα, συντάξεις κλπ.
-Φωτοτυπία βιβλιαρίου τραπέζης, στο όνομα του αιτούντα.
-Φωτοτυπία ηλεκτρονικού μισθωτηρίου σε περίπτωση ενοικίου.
-Εάν υπάρχει παραχώρηση, φωτοτυπία ηλεκτρονικού μισθωτηρίου παραχώρησης ή ιδιωτικού συμφωνητικού παραχώρησης. Πρέπει να έχει θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του παραχωρητή και του παραχωρησιούχου και λογαριασμό ΔΕΚΟ (πχ ΔΕΗ) στο όνομα του παραχωρησιούχου.
Για όσους εχουν κανει τροποποίηση το διάστημα επιδότησης παρατείνετε απο τον μήνα τροποποίησης και για 12μηνες, πχ κάποιος που εκανε τροποποίηση τον 12 του 2017 δικαιούται ΚΕΑ εως τον 12 του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι δικαιούχοι ΚΕΑ, αν υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή στα στοιχεία που είχαν δηλωθεί κατά την αρχική υποβολή αίτηση, πρέπει να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων στους οποίους υπάγονται έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα.
Οι μεταβολές μπορεί να αφορούν είτε προσωπικά στοιχεία είτε οικογενειακά και οικονομικά.
Για παράδειγμα εάν κάποιος ωφελούμενος ΚΕΑ εισέπραξε τον περασμένο Δεκέμβριο οικογενειακό επίδομα και δεν το έχει δηλώσει πρέπει να το πράξει έως τα μέσα Ιανουαρίου.
Εάν δεν υπάρξει η σχετική έγκαιρη ενημέρωση τότε η καταβολή του επιδόματος επανεξετάζεται.

Οι ωφελούμενοι του ΚΕΑ πρέπει να γνωρίζουν ότι η παροχή αναστέλλεται στην περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα μέλη στο νοικοκυριό τα οποία δεν φοιτούν ή διακόπτουν τη φοίτησή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Επίσης, η επιδότηση αναστέλλεται όταν τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού, έως 45 ετών, δεν έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση και δεν εγγράφονται στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας του δήμου στον οποίο ανήκουν.
πηγή πληροφόρησης:dikaiologitika.gr
δημοσιεύτηκε στις 16/01/2018

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

τα παιδιά που κοιμούνται λίγο κινδυνεύουν από παχυσαρκία

Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, έχει παρατηρηθεί και μείωση στη διάρκεια του ύπνου των παιδιών. 

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επίδραση που φαίνεται πως έχει η διαδικασία του ύπνου στο οργανισμό (πχ. ορμονικό, νευρικό, ανοσοποιητικό σύστημα) έχουν ως αποτέλεσμα ο ανεπαρκής ύπνος να θεωρείται πιθανός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη υπέρβαρου και παχυσαρκίας ήδη από την παιδική ηλικία.
Νέα μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Κόμονγουελθ, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, επιβεβαιώνει τα παραπάνω, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που δεν κοιμούνται επαρκώς, κινδυνεύουν στο μέλλον να γίνουν παχύσαρκα.
Η έρευνα συμπεριέλαβε 120 παιδιά μέσης ηλικίας 8 ετών και κατέληξε σε σύνδεση του φτωχού ύπνου με υψηλότερο ΔΜΣ,
Όπως δήλωσε ο ερευνητής Bernard Fuemmeler, η παιδική παχυσαρκία πολύ συχνά οδηγεί σε παχυσαρκία στην ενήλικο ζωή, γνωστό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου.
Όπως είπε, πολλά παιδιά σήμερα δεν κοιμούνται αρκετά.
Οι οθόνες στο υπνοδωμάτιο προκαλούν διακεκομμένο ύπνο και αν αυτό συνεχιστεί, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία.
Λόγω της ισχυρής σύνδεσης της παχυσαρκίας και πολλών μορφών καρκίνου, η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας είναι συνώνυμη της πρόληψης του καρκίνου, σύμφωνα με τον ερευνητή.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι εκτός από τη διάρκεια του ύπνου, εξίσου σημαντική είναι η ποιότητά του προκειμένου να προληφθεί η παιδική παχυσαρκία.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να γίνει κατανοητή η σύνδεση του λίγου ύπνου με την παχυσαρκία.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο American Association for Cancer Research, στο Τέξας.
πηγή του άρθρου:onmed.gr
photo:google.gr

έρχονται οι νέες ταυτότητες

έρχονται οι νέες ταυτότητες και

θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας και θα διαθέτουν υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν


Νέες αστυνομικές ταυτότητες με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν και σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, παρόμοιες με αυτές πολλών ευρωπαϊκών χωρών, αναμένεται να αποκτήσουν οι έλληνες πολίτες έπειτα από περίπου δύο χρόνια καθώς, όπως ανέφεραν αξιωματικοί της Αστυνομίας, οι υπάρχουσες πλαστογραφούνται πολύ εύκολα.
Η αναμενόμενη αλλαγή στις αστυνομικές ταυτότητες θα έρθει περίπου 12 χρόνια μετά την έκδοση των σημερινών ταυτοτήτων στις οποίες αναγράφονται τα στοιχεία (επώνυμο, όνομα και όνομα πατρός) και με λατινικούς χαρακτήρες προκειμένου να αποτελούν και ταξιδιωτικό έγγραφο.

«Πιλότος» για την αλλαγή είναι η έκδοση νέων υπηρεσιακών ταυτοτήτων για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ταξιδιωτικό έγγραφο από τους αστυνομικούς, κάτι που δεν συνέβαινε έως σήμερα με τις υπάρχουσες ταυτότητες.
Υπενθυμίζεται ότι μόνο σε μορφή πλαστικής κάρτας εκδίδονται από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της Αστυνομίας και οι νέες άδειες οδήγησης- πέρυσι εκτυπώθηκαν συνολικά 587.047 διπλώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες ταυτότητες θα εκτυπώνονται με υψηλά πρότυπα ασφαλείας, όπως:
Το σχέδιο ασφαλείας του φόντου, η εκτύπωση με ιριδισμό, η εκτύπωση με πολύχρωμες μεμβράνες ασφαλείας και η μικροσκοπική γραφή.

Η ειδική μεμβράνη ασφαλείας, η οποία κατασκευάζεται αποκλειστικά για το έντυπο της ταυτότητας και δεν πωλείται στο εμπόριο.

Επίσης, προκειμένου να αποτραπεί η πλαστογράφηση θα γίνεται εκτός από την τοποθέτηση της εμφανούς φωτογραφίας του κατόχου και «κρυφή» εκτύπωσή της, η οποία θα είναι «αόρατη» διά γυμνού οφθαλμού και θα μπορεί να τη δει κανείς μόνο υπό την επίδραση του υπεριώδους φωτός, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα αποκαλύπτονται και ορισμένα άλλα στοιχεία, όπως ο αριθμός ταυτότητας, το φύλο, η ημερομηνία γέννησης κτλ. 

Χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της νέας υπηρεσιακής ταυτότητας των αστυνομικών παρέλαβε τη δική του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ελ. Οικονόμου, ενώ ως το καλοκαίρι θα έχουν δοθεί σε 55.000 αστυνομικούς, ειδικούς φρουρούς και συνοριοφύλακες σε όλη τη χώρα.
 Ηδη έχουν ετοιμαστεί προς αποστολή σε διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες περίπου 5.000 νέες υπηρεσιακές ταυτότητες.
πηγή του άρθρου:tovima.gr
photo:google.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

ΚΕΑ 2018: Μπορείτε να κάνετε αίτηση και ηλεκτρονικά

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Είτε ηλεκτρονικά είτε με τη βοήθεια λογιστή μέσω taxisnet, καθώς και με προσκόμιση εγγράφων από τους ενδιαφερόμενους στα Σημεία Εξυπηρέτησης Δημότη του Δήμου Αθηναίων μπορούν οι κάτοικοί του να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης του έτους 2018, είτε αυτές αφορούν την έγκρισή του για πρώτη φορά, είτε ανανεώσεις ή τροποποιήσεις.
Τα Σημεία Εξυπηρέτησης Δημότη είναι τα Κέντρα Κοινότητας του δήμου, Αγίου Κωνσταντίνου 14 και Μαιζώνος 44 & Ψαρών (από 12 /2 ) που θα παραλαμβάνουν τις αιτήσεις εργάσιμες ημέρες, από τις 9:00 έως τις 16:00, καθώς επίσης και τα γραφεία των επτά δημοτικών κοινοτήτων, επίσης εργάσιμες ημέρες, από τις 8:00 έως τις 15:00.
πηγή:cnn.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Δευτέρα 05-02-2018 Καλημέρα με μιά φωτογραφία

Ως πότε τέλος πάντων θα λέγωμεν «ως πότε;»
Γεώργιος Σουρής

το γλυκό μας για σήμερα-μηλόπιτες τραγανές με 3 μόνο υλικά

Μια συνταγή για τραγανές και πανεύκολες Μηλόπιτες σφολιάτας με 3 μόνο υλικά.

Ένα νόστιμο και υγιεινό γλύκισμα για όλη την οικογένεια για όλες τις ώρες.

Υλικά συνταγής
2 μήλα
1/3 φλ. τσαγιού-80 γρ-ζάχαρη άχνη + έξτρα για πασπάλισμα
2 φύλλα σφολιάτας

Εκτέλεση συνταγής
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 ° C στον αέρα.
  2. Καθαρίζετε τα μήλα, βγάζετε τα κουκούτσια και τα κόβετε σε κυβάκια.
  3. Τα βάζετε σε ένα τηγάνι, ρίχνετε και 2 κ.σ. νερό τα σκεπάζετε και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα ελαφρώς.
  4. Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε να κρυώσει.
  5. Κόβετε το φύλλο της σφολιάτας στη μέση και κάθε μισό φύλλο σε 3 ακόμη ορθογώνια ώστε από το 1 φύλλο σφολιάτας να έχετε 6 ορθογώνια κομμάτια.
  6. Αλείψτε με νερό τις άκρες κάθε κομματιού φύλλου και βάλτε στο κέντρο κάθε φύλλου μια μεγάλη κουταλιά του μαγειρεμένου μήλου.
  7. Πάρτε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και κόψτε το και αυτό με την ίδια διαδικασία σε 6 κομμάτια.
  8. Κάντε μερικές οριζόντιες σχισμές στο κέντρο κάθε κομματιού προσέχοντας να μη κοπεί μέχρι την άκρη.
  9. Τοποθετήστε τα φύλλα με τις σχισμές πάνω στα φύλλα με τη γέμιση, πιέζοντας τα δύο κομμάτια της ζύμης γύρω γύρω στις άκρες, με το χέρι ή ένα πιρούνι,  ώστε να κλείσουν καλά και να μη χυθεί η γέμιση του μήλου.
  10. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να φτιάξετε 6 μηλόπιτες.
  11. Τοποθετήστε τις μηλόπιτες πάνω σε ταψί με λαδόχαρτο ψεκάστε με ζάχαρη άχνη,και λίγη κανέλα προαιρετικά,και ψήστε για 12′-15′ μέχρι να φουσκώνουν και αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

πηγή της συνταγής:sintayes.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

τι θα μαγειρέψω σήμερα-τυρόπιτα εν τάχει

Προετοιμασία: 10' Ψήσιμο: περίπου 20'
Υλικά για 6 μερίδες
5 φύλλα κρούστας
3 κ.σ. ελαιόλαδο
350 γρ. «φέτα» light
2 αυγά
10 κόκκοι μαύρο πιπέρι, χοντροκοπανισμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° - 180° C.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη φέτα, τη σπάμε με ένα πιρούνι σε μέτρια κομμάτια και την ανακατεύουμε ελαφρά με το πιπέρι, το ένα αυγό και το ασπράδι από το δεύτερο αυγό.
Σε μια κούπα με 1 κ.σ. νερό ανακατεύουμε τον κρόκο από το δεύτερο αυγό και τον αφήνουμε στο ψυγείο.

Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε πολύ ελαφρά το ελαιόλαδο και με ένα πινέλο αλείφουμε με 1 κ.σ. από το λάδι ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ.

Απλώνουμε 3 φύλλα κρούστας τσαλακωμένα ή σουρωμένα στον πάτο του ταψιού σε μία στρώση, το ένα δίπλα στο άλλο, με τρόπο ώστε οι άκρες να προεξέχουν από το ταψί.
Αλείφουμε με τη δεύτερη κουταλιά ελαιόλαδο και σκορπάμε από πάνω το μείγμα της φέτας.

Κομματιάζουμε με τα χέρια τα άλλα 2 φύλλα κρούστας, τα σκορπίζουμε πάνω από τη φέτα, αλείφουμε με λίγο από το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τσαλακώνουμε τις άκρες που κρέμονται, διπλώνοντάς τες προς το κέντρο του ταψιού, και αλείφουμε με όσο ελαιόλαδο έχει μείνει.

Τέλος, με το ίδιο πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια της τυρόπιτας με το μείγμα του κρόκου. Ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Συμβουλή Αν θέλουμε, διαλύουμε 1 κ.σ. μέλι σε 3 κ.σ. νερό και προσθέτουμε ελάχιστη κανέλα. Περιχύνουμε την τυρόπιτα όσο είναι ζεστή με το μείγμα και σερβίρουμε.
Αυτή η γευστική κόντρα (γλυκού μελιού και όξινου τυριού) είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα!
~~~~~~~~~~~~
πηγή:kathimerini.gr

επειδή μου αρέσουν πολύ οι σαλάτες - παντζάρια και κατσικίσιο τυρί

Συστατικά
350 γρ παντζάρια
100 γρ κατσικίσιο τυρί
ξύσμα και χυμό ενός μέτριου λεμονιού
μερικά φύλλα δυόσμου
3 κουτ. σούπας  ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
1 κουτ. σούπας  σταφίδες
1 κουτ. σούπας  κράνμπερι
μερικά κομμάτια παστοκύδωνο (προαιρετικό)
Διαδικασία
Βάζουμε τις σταφίδες και τα κράνμπερι σε νερό να μαλακώσουν για 15 λεπτά.
Βάζουμε τα παντζάρια σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για περίπου 40 λεπτά.
Αφού κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τα χειριστούμε τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες με τη βοήθεια μαντολίνου .
Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με το ελαιόλαδο και περιχύνουμε τα παντζάρια. Μοιράζουμε από πάνω το ξύσμα,λίγα φύλλα δυόσμου και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά.
Αραδιάζουμε σε ένα πιάτο τα παντζάρια και μοιράζουμε από πάνω τις σταφίδες τα κράνμπερι και λίγα φύλλα δυόσμου.
Κόβουμε το τυρί και το τοποθετούμε πάνω από τα παντζάρια.
Κόβουμε το παστοκύδωνο επίσης σε μικρούς κύβους και τα σκορπάμε από πάνω.
Περιχύνουμε με το μείγμα τις μαρινάδας και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Μπορούμε να βράσουμε τα παντζάρια ή να αγοράσουμε τα έτοιμα από το Σούπερ μάρκετ.
Αν σας αρέσουν μπορείτε να τα μαρινάρετε αφού τα καθαρίσετε ωμά.
Βάλτε κάποιους άλλους ξηρούς καρπούς.
Προσθέστε ωμά άγρια σπαράγγια, ταιριάζουν πολύ.
Μπορείτε αντί του τυριού σε φέτες να βάλετε όποιο άλλο μαλακό τυρί θέλετε.
πηγή της συνταγής:asproylas.gr
photo:pixabay.com

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr