Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

dr. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός:Πρωτοφανές FAKE NEWS από τον ΠΟΥ να ανακοινώνει ότι η εμβολιαστική ανοσία είναι καλύτερη της ανοσίας από τη νόσο.

Από το χρονολόγιο του dr. Κωνσταντίνου Φαρσαλινού:https://www.facebook.com/konstantinos.farsalinos/posts/1928567707294971

Πρωτοφανές FAKE NEWS από τον ΠΟΥ να ανακοινώνει ότι η εμβολιαστική ανοσία είναι καλύτερη της ανοσίας από τη νόσο.
Είναι ΑΛΛΟ να λέμε ότι προτιμούμε την εμβολιαστική ανοσία επειδή δεν μας εκθέτει στους κινδύνους του ιού και της νόσου, και τελείως διαφορετικό το επιστημονικά ψευδές και παράδοξο που τολμάει να αναφέρει ο ΠΟΥ ως δήθεν αλήθεια.
Θα προειδοποιήσω τους "πρόθυμους" χειραγωγούς των επιστημονικών δεδομένων να μην παρουσιάσουν το γελοίο επιχείρημα των εργαστηριακών αποτελεσμάτων τίτλου αντισωμάτων ως δήθεν δικαιολογία για τη δήλωση του ΠΟΥ. 
Αυτά είναι επιχειρήματα για αδαείς και για θρησκόληπτα "πρόβατα", που είναι διατεθιμένοι να πιστέψουν ότι συνοδεύεται με μια ταμπέλα "αυθεντίας", και κινούνται με βάση την ψυχολογία της μάζας ακόμη κι όταν τους λένε ότι ο γάιδαρος πετάει.
Δεν υπάρχει όριο και ντροπή στη διαστρέβλωση και την πολιτική εργαλειοποίηση της πανδημίας, από εκείνους που μας έχουν παγιδεύσει και μας καταστρέφουν επ' άπειρον... 
Ξεπερνούν κάθε "προσδοκία" πλέον με τον ξεπεσμό τους...
(είμαι περίεργος να δω αν θα περάσει το ποστ από τη λογοκρισία των "ελεύθερων" κοινωνικών δικτύων)

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από την κυβέρνηση να αναστείλει τον νόμο, διαφορετικά αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη που θα ανασταλούν η λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από την κυβέρνηση να αναστείλει τον νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και προσωπικού προνοιακών μονάδων.
Διαφορετικά, όπως τονίζει, η κυβέρνηση "αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη που θα ανασταλούν η λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας".
 Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ
     Την Παρασκευή 13/8/2021 εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση στην οποία καθορίζονται τα νοσήματα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού και του προσωπικού προνοιακών μονάδων.
     Η εφαρμογή του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τις προνοιακές μονάδες άρχεται σήμερα και για τους υπαλλήλους των νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ΕΚΑΒ σε 15 ημέρες.
    Η Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι εντός τριών εργάσιμων ημερών από την δημοσίευση της θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις του προσωπικού εξαίρεσης από τον εμβολιασμό συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά παραστατικά. Πως είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου που οι ιατροί των συγκεκριμένων παθήσεων δεν κάνουν ιατρεία;
     300 συνάδελφοι των προνοιακών μονάδων υπέβαλλαν ήδη αίτηση στις Επιτροπές χωρίς να γνωρίζουν την διαδικασία, χωρίς ιατρικά πιστοποιητικά πιστεύοντας ότι θα εξεταστούν από τις ίδιες τις υγειονομικές Επιτροπές, αφού ο νόμος δεν το ξεκαθάρισε. Οι αιτήσεις αυτές με βάση την υπουργική απόφαση θα απορριφτούν ως απαράδεκτες ακόμα κι αν οι συνάδελφοι εμπίπτουν στις κατηγορίες νοσημάτων που αναφέρονται. Πολλές προνοιακές μονάδες που η αναστολή καθηκόντων άρχεται σήμερα χωρίς να έχει γίνει καταγραφή του ανεμβολίαστου προσωπικού, χωρίς να έχει γίνει καμία διαδικασία αναπλήρωσης του προσωπικού που θα τεθεί σε αναστολή καθηκόντων.
     Οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι αιτούνται από τις προνοιακές μονάδες κανονική άδεια και οφειλόμενα ρεπό που είναι εκατοντάδες και η υπηρεσία αρνείται να τα χορηγήσει επικαλούμενες υπηρεσιακές ανάγκες. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες χωρίς το προσωπικό αυτό;
     Ίδιες προθεσμίες εξαίρεσης του εμβολιασμού ισχύουν και για το προσωπικό των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου και να μην εμβολιαστεί. Αρκετοί συνάδελφοι εμβολιασμένοι δεν θα καταθέσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Οι υγειονομικοί, εμβολιασμένοι και μη, τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και δεν κινδυνεύουν οι ασθενείς.
     Ο εν λόγω νόμος δεν θα βοηθήσει καθόλου την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, δίνοντας λάθος μήνυμα στην κοινωνία αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Το 90% του υγειονομικού προσωπικού που είναι εμβολιασμένο ή διαθέτει πιστοποιητικό νόσησης εξασφαλίζει υψηλό δείκτη υγειονομικής προστασίας.
     Ζητάμε από την κυβέρνηση να αναστείλει τον νόμο, διαφορετικά αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη που θα ανασταλούν η λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας.
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                      ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

COVID 19 - Ανοικτή και Διαφανής Επιστήμη:Η κ. Γιαμαρέλλου για πολλοστή φορά διατυπώνει απόψεις που δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Αντίθετα είναι δηλώσεις επιστημονικά αστήρικτες.

Από την ομάδα:COVID 19 - Ανοικτή και Διαφανής Επιστήμη

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΜΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΡΘΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ

Σε... ανοσοανεπάρκεια αποδίδει την τραγική εξέλιξη του θανάτου του εμβολιασμένου οδοντιάτρου η καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου:
  1. «Μπορεί να έκρυβε μια ανοσοανεπάρκεια που δεν γνώριζε. Όσοι δεν κάνουν καλά αντισώματα ίσως χρειαστούν τρίτη δόση.
  2. Αναφορικά στη νόσηση που κάνει το στέλεχος Delta, η κ. Γιαμαρέλλου σημείωσε πως: «Νοσείς δύο φορές χειρότερα με την μετάλλαξη Delta. Οι εμβολιασμένοι έχουν πιθανότητα 10% να νοσήσουν βαριά. Συνήθως το περνάνε πολύ ελαφρά αλλά μολύνουν τους άλλους».
  3. «Όλοι οι ιοί κάνουν μεταλλάξεις. Όταν κάνει πολλές και μεγάλες μεταλλάξεις κι έχουμε ένα νέο ιό. Το Delta ανήκει πιθανόν αυτές τις μεταλλάξεις τις μεγάλες», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι «οι μεταλλάξεις γίνονται επάνω στους ανεμβολίαστους».
Όλα τα παραπάνω δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Ο εμβολιασμένος δεν έκρυβε ανοσοανεπάρκεια, καθώς θα το είχε ανακοινώσει το νοσοκομείο που τον νοσήλευσε. Παράλληλα δεν προκύπτει από κάποια δημοσίευση ότι όσοι έχουν την μετάλλαξη Δέλτα νοσούν δύο φορές χειρότερα. Αντίθετα δημοσιεύσεις δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν βαρύτερα σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους. Τέλος από δημοσιεύσεις φαίνεται ότι τις μεταλλάξεις τις προκαλεί η πίεση των εμβολιασμών και όχι οι ανεμβολίαστοι.
Η κα Γιαμαρέλλου για πολλοστή φορά διατυπώνει απόψεις που δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Αντίθετα είναι δηλώσεις επιστημονικά αστήρικτες.

Πως αναγεννήθηκε ένα μικρό δάσος που ήταν ένα βήμα πριν την ολική καταστροφή.

Ένα μικρό δάσος αναγεννάται
Ο Βραζιλιάνος φωτογράφος Sebastião Salgado και η σύζυγός του, Lélia Wanick Salgado, μας δείχνουν στο Facebook πως κατάφεραν να αναστήσουν το δάσος στο οικογενειακό τους αγρόκτημα.
Οι εικόνες απέχουν 20 χρόνια και η σύγκριση είναι εντυπωσιακή.
Σχεδόν πριν από 30 χρόνια, ο φημισμένος βραζιλιάνος φωτορεπόρτερ Sebastião Ribeiro Salgado επέστρεψε από την Ανατολική Αφρική, όπου είχε καλύψει με τον φακό του και την ιδιότητά του σαν φωτορεπόρτερ και Social documentary photography τη φρίκη της γενοκτονίας της Ρουάντα.
Μετά από αυτή την τραυματική εμπειρία, ο Salgado θέλησε να αναλάβει το κτηνοτροφικό αγρόκτημα της οικογένειάς του στο Minas Gerais, μια περιοχή που τη θυμόταν ζωσμένη από ένα πλούσιο και ζωντανό τροπικό δάσος.
Δυστυχώς, η περιοχή είχε υποστεί μια δραματική μεταμόρφωση.
Μόνο το 0,5% ήταν πια καλυμμένο από δέντρα, και όλα τα άγρια ​​ζώα είχαν εξαφανιστεί.
“Η γη ήταν τόσο άρρωστη όσο ήμουν και εγώ – όλα ήταν κατεστραμμένα.
Μόνο το 0,5% ήταν πια καλυμμένο από δέντρα .
Στη συνέχεια η γυναίκα μου Lélia είχε μια υπέροχη ιδέα,  να αναδημιουργήσει και να αναστήσει αυτό το δάσος.
Και όταν αρχίσαμε να το κάνουμε αυτό, τότε όλα τα έντομα και τα πουλιά και τα ψάρια επέστρεψαν και χάρη στην αναγέννηση των δέντρων, ξαναγεννήθηκα – αυτή ήταν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου.” Έχει πει χαρακτηριστικά ο  Salgado σε κάποια συνέτευξή του στο guardian

Το όνειρο της φύτευσης ενός δάσους στη Βραζιλία γέννησε το Instituto Terra.

Sebastião Salgado και η σύζυγός του, Lélia Wanick Salgado,
Για να υποστηρίξει αυτή τη φαινομενικά ουτοπική ιδέα, το ζευγάρι ίδρυσε το Instituto Terra, μια “περιβαλλοντική οργάνωση αφιερωμένη στην αειφόρο ανάπτυξη της κοιλάδας του ποταμού Doce”, το 1998.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ο Salgado και η ομάδα του Instituto Terra σιγά σιγά αλλά σταθερά αναγέννησαν το σχεδόν πεθαμένο δάσος των 1.754 στρεμμάτων, μετατρέποντάς το από ένα άγονο τόπο σε έναν τροπικό παράδεισο.
Η Μητέρα Φύση πάντα βρίσκει έναν τρόπο να ξανα-αναγεννηθεί, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, τον κατάλληλο χειρισμό και τις γνώσεις των ανθρώπων που αποφασίζουν να τη βοηθήσουν.
Η ίδια η διαδικασία αναφύτευσης άρχισε μόλις το 1999, καθώς η περιφέρεια Minas Gerais, στην οποία βρίσκεται το οικογενειακό αγρόκτημα, υπέφερε από έλλειψη νερού μέχρι εκείνη την περίοδο. Το πρώτο βήμα ήταν να φυτευτούν όσπρια, τα οποία βοηθούν να ανακτήσει το έδαφος το χαμένο του άζωτο.
Το πρώτο κύμα δενδρυλλίων, ωστόσο, δεν λειτούργησε: “Κάναμε τις τρύπες στο έδαφος πολύ σφιχτά.
Για μερικές μέρες μετά ήμουν άρρωστος – άρρωστος από την καταστροφή – είχε δηλώσει τότε ο Salgado.
Αλλά το ζεύγος δεν παραιτήθηκε, και το αμέσως επόμενο έτος η απώλεια ήταν μόνο το 20% της καλλιέργειας.
Σήμερα ο Salgado και η σύζυγός του Lélia Wanick Salgado βοηθούμενοι από εθελοντές και ειδικούς, έχουν καταφέρει οι ετήσιες απώλειες να είναι μικρότερες του 10%.
Το δάσος γύρω από το αγρόκτημα είναι σήμερα ένα μη κερδοσκοπικό φυσικό καταφύγιο και η αποκατάστασή του έχει φέρει πολλά είδη ζώων στην περιοχή.
Εκατοντάδες είδη χλωρίδας και πανίδας έχουν κατακλύσει ήδη το μικρό αυτόν παράδεισο.
Εκτός από 293 είδη δένδρων, η γη τώρα γεμίζει με 172 είδη πουλιών, 33 είδη θηλαστικών και 15 είδη αμφιβίων και ερπετών – πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα είδη.
Όπως ήταν αναμενόμενο αυτή η αναγέννηση είχε τεράστιο αντίκτυπο στο οικοσύστημα και στο μικροκλίμα της περιοχής.
Εκτός από την επανεισαγωγή των φυτών και των ζώων στην περιοχή, το έργο έχει αναζωογονήσει αρκετά αποξηραμένα πηγάδια στην περιοχή που ήταν ένα βήμα πριν την ολική καταστροφή.
Η ξηρασία στην περιοχή έχει περιοριστεί και οι τοπικές θερμοκρασίες έχουν επηρεαστεί θετικά.
Το ζευγάρι Salgado σήμερα εκπαιδεύει νέους οικολόγους, που φυτεύουν και καλλιεργούν εκατομμύρια φυτά στο φυτώριο και ο φημισμένος φωτογράφος σαν επίλογο λέει: “Όλα τα έντομα και τα πουλιά και τα ψάρια επέστρεψαν και, χάρη σε αυτή την αναγέννηση, αναγεννήθηκα και εγώ – αυτή ήταν η πιο σημαντική στιγμή για μένα”.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, 129 εκατομμύρια εκτάρια δασών, έχουν χαθεί από τη Γη από το 1990 μέχρι σήμερα.
Τα δάση αποψιλώνονται και αμέτρητα είδη φυτών και ζώων χάνουν τους οικοτόπους τους κάθε μέρα.
Αλλά τι μπορεί να κάνει κάποιος ενόψει μιας τέτοιας τεράστιας περιβαλλοντικής σφαγής;
Τι μπορεί να κάνει το άτομο όπου αισθάνεται μικρό και αβοήθητο;

Βέβαια κάποιος σίγουρα θα βρεθεί να πει – ναι αλλά ο Salgado είχε και έχει λεφτά.
Αυτό όμως είναι μια μεγάλη δικαιολογία όλων αυτών, οι οποίοι το μόνο που ξέρουν είναι να μιλούν χωρίς να ξέρουν τι λένε – όλων αυτών που καταστρέφουν τα μικροκλίματα των περιοχών που ζουν με την ασύστολη και καταχρηστική χρήση των κλιματιστικών*, με την ασύστολη και συνεχή καταστροφή και μόλυνση του περιβάλλοντος που ζουν, με τα σκουπίδια τους με την εκπομπή ρύπων, την ασύστολη κρεατοφαγία και τόσα-τόσα άλλα…
*έχετε αναλογιστεί πόσο βάρβαρα καταστρέφονται τα μικροκλίματα από την ασύστολη, αλόγιστη και καταχρηστική χρήση των κλιματιστικών;
Instituto Terra.
Το όνειρο της φύτευσης ενός δάσους στη Βραζιλία γέννησε το Instituto Terra.
Το Instituto Terra , είναι μια “περιβαλλοντική οργάνωση αφιερωμένη στην αειφόρο ανάπτυξη της κοιλάδας του ποταμού Doce” το 1998
Το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας που έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από τους Lélia Deluiz Wanick Salgado και Sebastião Salgado.
Αντιμετωπίζοντας την περιβαλλοντική καταστροφή μέσα και γύρω από ένα πρώην αγρόκτημά τους βοοειδών κοντά στην πόλη Aimorés, στην πολιτεία της Βραζιλίας Minas Gerais, αποφάσισαν να δουλέψουν για να επαναφέρουν το αγρόκτημα στην πρότερη φυσική του κατάσταση του υποτροπικού τροπικού δάσους.
Προσέλαβαν συνεργάτες, έφεραν κεφάλαια και τον Απρίλιο του 1998 ίδρυσαν το Instituto Terra, έναν περιβαλλοντικό οργανισμό αφιερωμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη της κοιλάδας του ποταμού Doce.
Από τότε, το όνειρο του ζευγαριού έχει ήδη αποφέρει πολύ καρπούς.
Χάρη στο έργο του Instituto Terra, το οποίο έχει πλέον δηλωθεί ως Ιδιωτική Φυσική Κληρονομιά (PNHR), περίπου 17.000 στρέμματα εκτάσεων που είχαν ξεραθεί και διαβρωθεί σε μεγάλο εύρος της κοιλάδας του ποταμού Doce έχουν πια μεταμορφωθεί.
Περισσότερο από τέσσερα εκατομμύρια φυτάπου πολλά από τα είδη τους προέρχονται από το Ατλαντικό Δάσος της Βραζιλίας,  έχουν αναπτυχθεί σε κατάλληλα διαμορφωμένο τόπο του ινστιτούτου.
Αυτά τα φυτά συνεχίζουν να αναδασώνουν όποιες περιοχές του αγροκτήματος χρειάζονται ακόμα φροντίδα και συμβάλλουν σε παρόμοια προγράμματα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στις γύρω περιοχές.
Έτσι αυτό το πρώην αγρόκτημα βοοειδών που βρισκόταν σε κατάσταση προχωρημένης φυσικής υποβάθμισης, μετατράπηκε σε εύφορο δάσος, ζωντανό με χλωρίδα και πανίδα που για χιλιετίες είχε καταστήσει τον Ατλαντικό Δρυμό ένα από τα σημαντικότερα αποθέματα φυσικών ειδών στον κόσμο.
Η εμπειρία δείχνει ότι, με την επιστροφή της βλάστησης, το νερό εκρέει και πάλι από τις φυσικές πηγές και τα βραζιλιάνικα είδη ζώων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν έχουν βρει και πάλι ένα ασφαλές καταφύγιο, ενώ παράλληλα το μικροκλίμα της περιοχής έχει αρχίσει σιγά-σιγά να βρίσκει την ισορροπία του.

dr. Δημήτρης Κούβελας: Θα ξεκινούσα δωρεάν καμπάνια μηνυμάτων με τα χαρακτηριστικά των ευπαθών ομάδων, ώστε οι πολίτες να αυτοχαρακτηριστούν και να...

Από το χρονολόγιο του Κωστή Σιδέρη, ο οποίος αντέγραψε ένα τόσο μεγάλο κείμενο για να το έχουμε όλοι εμείς να το διαβάζουμε και να εξαίρουμε το ήθος του dr. Δημήτρη Κούβελα: https://www.facebook.com/sideriscos/posts/10160160360009869

Πρωταρχική σημασία έχει το φιλότιμο του ηγέτη, διότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι… όπως πάντα κατέληγαν οι κουβέντες τη δεκαετία του 60 και του 70.

Άρθρο του Dimitrios Kouvelas στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»
"...Ειλικρινώς ήλπιζα ότι δεν θα γράψω κάτι για το θέμα του κορωνοϊού, διότι υπάρχουν και άλλα, ίσως σημαντικότερα προβλήματα υγείας στη χώρα μας, αλλά η ζωή και τα γεγονότα συχνά επιβάλλουν τη δική τους άποψη.
Από παιδί λοιπόν, όποτε είχαμε συγγενείς ή φίλους στο σπίτι, όπως συνηθιζόταν τότε τις δεκαετίες του 60 και 70, πάντα κάποιος θείος, ξάδελφος ή φίλος θα έκανε μια εισαγωγή με την διαβόητη ατάκα, «αν ήμουν πρωθυπουργός…».
Αν λοιπόν ήμουν εγώ στη θέση του Πρωθυπουργού, και σε σχέση με την Επιδημία θα έκανα τελείως διαφορετικά κάποια πράγματα.
Πρώτα από όλα θα ήμουν σε θέση να αντιληφθώ, ότι οι βιολογικές απειλές αντιμετωπίζονται με βιολογικά όπλα. Δεν θα μου περνούσε από το μυαλό να πάρω αστυνομικού και φορομπηχτικού τύπου μέτρα. Αν δε συνειδητοποιούσα, οποιαδήποτε στιγμή, ότι δεν το αντιλαμβάνομαι θα φρόντιζα να παραιτηθώ και αντικατασταθώ από κάποιον με μεγαλύτερη αντίληψη από τη δική μου.
Στη συνέχεια, θα ρωτούσα αν υπάρχει φορέας υπεύθυνος για τον έλεγχο των λοιμώξεων. Αν υπήρχε, (ΚΕΕΛΠΝΟ, τόσα χρόνια), θα ζητούσα να δω τα σχέδια αντιμετώπισης επιδημιών. Αν δεν υπήρχαν θα έστελνα όλες τις διοικήσεις στον Εισαγγελέα και θα δημιουργούσα έναν τέτοιο φορέα, στον οποίον θα τοποτεθούσα προϊστάμενο έναν επιστήμονα ειδικό στις επιδημίες, με ομάδα από αρκετούς μαθηματικούς, ειδικούς ιολόγους, κλινικούς φαρμακολόγους και φαρμακοποιούς και όχι ειδικούς στην αντιμετώπιση λοιμώξεων. Οι τελευταίοι θα ήταν όλοι στις θέσεις τους, μέσα στα νοσοκομεία, μαζί με εντατικολόγους, σε αναμονή κρουσμάτων που θα νοσούσαν βαρειά.
Στην συνέχεια θα ζητούσα από τον επιδημιολόγο εκτίμηση της κατάστασης, σε συνεργασία με τους ιολόγους, και με μοναδικό ερώτημα, το αν υπάρχει τρόπος αναγνώρισης των φορέων της νόσου κα αν μπορεί να περιορίζονται σε ειδικούς χώρους νοσηλείας. Αν έπαιρνα την απάντηση ότι δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος ανίχνευσης, ή/και δεν υπάρχει τρόπος απομόνωσης, τότε θα ρωτούσα ποιες πληθυσμιακές ομάδες κινδυνεύουν. Αν μου έλεγαν ότι κινδυνεύουν μόνο ευπαθείς ομάδες, θα τους ζητούσα να μου τις περιγράψουν και αφού τις περιέγραφαν, θα ζητούσα οι μονάδες αυτές να περιοριστούν κατ’ οίκον και να φροντίζονται από τον οικογενειακό γιατρό τους, σε συνεργασία με την ομάδα υγείας της περιοχής τους. Στην ομάδα υγείας θα υπήρχε κοινωνικός λειτουργός (καταγραφή του κάθε περιστατικού, κοινωνική και οικογενειακή κατάσταση, οικονομική επιφάνεια, δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης κλπ), επισκέπτης υγείας (νοσηλευτική και φαρμακευτική φροντίδα, υγειονοδιαιτητική κατάσταση κλπ), βοήθεια στο σπίτι (φροντίδα καθαριότητας, προμήθειας αγαθών κλπ) και φυσικά ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές κ.ά. για την φροντίδα της ψυχικής και σωματικής ευεξίας των ευπαθών αυτών ανθρώπων.
Αυτό που μόλις περιέγραψα όμως, η ύπαρξη οικογενειακού ιατρού και ομάδας υγείας της κοινότητας, για την αναγνώριση, καταγραφή και κατ’ οίκον φροντίδα του πληθυσμού είναι αυτό που ονομάζουμε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το οποίο, ποτέ δεν είχαμε στην Ελλάδα, και ποτέ δεν θελήσαμε να δημιουργήσουμε, είτε από άγνοια είτε από αδιαφορία είτε από ανικανότητα.
Τέλος θα ρωτούσα ποια είναι η πρόβλεψη για το ποσοστό βαρειάς νόσου και θνητότητας από τον ιό, αλλά και τι θα χρειαζόμασταν για τον περιορισμό της βλάβης.
Έτσι θα έβλεπα τι ανάγκες είχαμε σε θεραπευτικές κλίνες και κλίνες εντατικής νοσηλείας.
Αν λοιπόν ήμουν Πρωθυπουργός θα είχα τα εξής δεδομένα:
1. Ο ιός είναι κορωνοϊός και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος (γνωρίζουμε χιλιάδες συγγενείς του)
2. Ο ιός δεν ξέρουμε πόσο εύκολα και γρήγορα μεταδίδεται, αλλά δεν σκοτώνει παιδιά, νέους και υγιείς, ενώ οι περισσότεροι (80-90%) έχουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος ή είναι τελείως ασυμπτωματικοί.
3. Δεν υπάρχει αξιόπιστο και πρακτικό διαγνωστικό τεστ, αλλά και να υπάρξει δεν υπάρχει τρόπος περιορισμού των θετικών ατόμων και επομένως δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε κλασσικό τρόπο καραντίνας.
4. Ο ιός προσβάλει το αναπνευστικό δέντρο και στις ευπαθείς ομάδες δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως τύπου της δευτερεύουσας ανοσιακής αντίδρασης, ενώ σε κάποιους δημιουργεί θρομβώσεις.
5. Δεν υπάρχει τρόπος να μάθω πόσους ευπαθείς έχουμε στον πληθυσμό μας, διότι δεν υπάρχει φάκελος υγείας του πολίτη
6. Δεν υπάρχει τρόπος κατ’ οίκον φροντίδας υγείας, διότι δεν υπάρχει οικογενειακός ιατρός
7. Δεν υπάρχει ομάδα υγείας στην κοινότητα
8. Δεν υπάρχει σχέδιο μεταφοράς κάποιων ευπαθών σε ειδικές μονάδες
9. Δεν υπάρχουν πνευμονολογικές κλινικές σε όλα τα νοσοκομεία
10. Δεν υπάρχει ικανός αριθμός εντατικών μονάδων νοσηλείας, σε όλη την επικράτεια.
Με αυτά τα δεδομένα θα είχα μόνο μια λύση. Το lockdown. To lockdown όμως είναι τρομακτική προοπτική για πάρα πολλούς λόγους. Αν λοιπόν το έπαιρνα θα ήταν για να θεραπεύσω την κατάσταση που περιέγραψα και αυτό έπρεπε να γίνει εξαιρετικά σύντομα.
Το lockdown είναι τρομακτική επιλογή για έναν πρωθυπουργό διότι, καταδικάζει την οικονομία, καταδικάζει το εμπόριο, καταδικάζει την παραγωγή κλπ, και επομένως η κοινωνία αντιμετωπίζει τον τεράστιο κίνδυνο της έλλειψης βασικών αγαθών, από τρόφιμα και φάρμακα (που τα έχει άμεσα ανάγκη), ως καύσιμα και είδη υγιεινής. Μέσα σε αυτήν την απομόνωση καταστρέφονται οι μικροεπιχειρήσεις και οι μικροεπαγγελματίες, καταστρέφονται οι εποχικώς εργαζόμενοι, καταστρέφεται ο κοινωνικός ιστός και επιπλέον, αυξάνουν οι θάνατοι κάθε αιτιολογίας, λόγω αδυναμίας παροχής υγειονομικής φροντίδας, έγκαιρα και πλήρως.
Όσο λοιπόν περιόριζα την εξάπλωση με το lockdown τι θα έκανα
1. Θα προχωρούσα σε συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με πρωτοβάθμιους γιατρούς, ταχύτατα, με κανονική κατανομή τους σε όλη την επικράτεια. Βασικός κανόνας 1 ιατρός ανά 1500 περίπου κατοίκους και ανά γεωγραφική περιοχή. Στην Ελλάδα έχουμε χαρακτηρισμένες πληθυσμιακές ομάδες ανά περιοχή με τις ενορίες.
2. Θα υποχρέωνα τον κάθε οικογενειακό ιατρό να προχωρήσει τάχιστα σε καταγραφή των ατόμων της κοινότητας για εύρεση περιστατικών των ευπαθών ομάδων στον πληθυσμό ευθύνης του, μέσω της συμπλήρωσης του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του πολίτη, που υπάρχει ήδη στην ΗΔΙΚΑ.
3. Θα δημιουργούσα το θεσμικό πλαίσο στην τοπική αυτοδιοίκηση για δημιουργία ομάδων υγείας, αριθμού και μεγέθους ανάλογου με την έκταση και των πληθυσμό του διαμερίσματος.
4. Θα ξεκινούσα δωρεάν καμπάνια μηνυμάτων με τα χαρακτηριστικά των ευπαθών ομάδων, ώστε οι πολίτες να αυτοχαρακτηριστούν και να ζητήσουν άμεσα βοήθεια, για κατ’ οίκον φροντίδα από το Δήμο τους.
5. Θα προχωρούσα σε εύρεση δομών στέγασης πολιτών που χρειάζονται απομόνωση και φροντίδα σε όλη τη χώρα (ενοικίαση ξενοδοχείων, χρήση φοιτητικών εστιών κλπ)
6. Θα ζητούσα φαρμακολογική αξιολόγηση της νόσου, για αποφυγή επικίνδυνων θεραπειών και εξασφάλιση ικανών ποσοτήτων των αναγκαίων φαρμάκων. Θα εμπόδιζα τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, δίνοντας οδηγία στα ΜΜΕ να μην υπερθεματίζουν σε σχέση με τη νόσο, αλλά και τις θεραπείες.
7. Θα ζητούσα εκτίμηση όλων των νοσούντων και παρακολούθηση, αλλά και νεκροψίες και νεκροτομές σε όλους τους θανόντες, προκειμένου να διευκρινιστεί σε βάθος η παθοφυσιολογία της λοίμωξης, αλλά και των άστοχων θεραπευτικών προσεγγίσεων.
8. Θα έκανα άμεσα προσλήψεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού για τα νοσοκομεία αναφοράς (τουλάχιστον), ώστε να υπάρχει κάλυψη όλων των κενών θέσεων, ειδικών ιατρών, ακόμη και με συμβάσεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό των νοσοκομείων και τέλος θα φρόντιζα για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.
9. Θα στελέχωνα τα Κέντρα Υγείας, ως δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και θα μετέφερα χρόνιες θεραπείες και αντιμετώπιση επειγόντων, πλην λοιμώξεων, στα Κέντρα Υγείας που βρίσκονται κατανεμημένα σε όλη τη χώρα.
Βιολογικές θεραπείες για νεοπλασίες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματικά νοσήματα, αυτοάνοσες δερματοπάθειες, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, αλλά και θρομβολύσεις κ.ά., θα μπορούσαν να λαμβάνουν χώρα στα ΚΥ, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, να μην κινδυνεύουν οι χρόνιοι ασθενείς από την λοίμωξη και κυρίως να μην χρειάζεται μεγάλο ταξίδι του ασθενούς κυρίως της περιφέρειας.
Τέλος θα σκεφτόμουν τι θα απέφευγα και τι δεν θα έκανα. Δεν θα κόμπαζα για επιτυχίες, αλλά θα ζητούσα τη μέγιστη πολιτική και επιστημονική συναίνεση. Δεν θα σπαταλούσα πόρους από την υγεία σε άσχετες δράσεις, όπως περιττές, αλλά και επικίνδυνες καμπάνιες στα ΜΜΕ. Θα ζητούσα να γίνονται σεβαστά τα μέτρα ατομικής προστασίας και θα κάλυπτα με δαπάνη του κράτους ή του ΕΟΠΥΥ το κόστος των προστατευτικών μέσων (μόνο ειδικές μάσκες, γάντια όπου χρειάζεται κλπ). Θα φρόντιζα για την εφαρμογή με συστάσεις και όχι χρηματικές ποινές, εξαιρετικά δυσβάστακτες από μικροεπαγγελματίες. Θα έδειχνα συνέπεια, ισονομία και δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, δεν θα κρατούσα πληρότητα 100% στα αεροπλάνα, και 50% στα πλοία. Είναι εξορισμού ανόητο και επικίνδυνο μέτρο, διότι δείχνει ανικανότητα εκτίμησης της κατάστασης και προκαλεί αδιαφορία του πολίτη για τα μέτρα. Θα έβαζα όριο πληρότητας στις αστικές συγκοινωνίες και θα πύκνωνα τα δρομολόγια για να το πετύχω.
Επίσης δεν θα έκλεινα τα σχολεία και κυρίως τα πανεπιστήμια. Θα τα κρατούσα ανοικτά και θα τα στήριζα όσο μπορούσα προκειμένου να βοηθήσει η γνώση που παράγουν την χώρα μας, με όλους του τρόπους που η παιδεία βοηθάει μια χώρα.
Επίσης δεν θα έκλεινα τα ΚΑΠΗ. Θα τα διατηρούσα ανοικτά προκειμένου να ελέγχω καθημερινά τους θαμώνες που ανήκουν στους ευπαθείς πολίτες. Στα ΚΑΠΗ μπορεί να βρίσκεται νοσηλευτικό προσωπικό. Θα προμήθευε τους θαμώνες με μάσκες, θα τους βοηθούσε στην απολύμανση των χεριών τους και θα τους επέτρεπε μια ευχάριστη ενασχόληση που θα βοηθούσε την ψυχολογία τους, ενώ θα τους εκπαίδευε στα μέτρα αυτοπροστασίας, υπό επίβλεψη.
Αυτά θα έκανα και δεν θα έκανα, αν ήμουν πρωθυπουργός. Αυτά και πολλά άλλα μικρότερης ίσως σημασίας. Θα βοηθούσα τη χώρα μου, και όχι μόνο για την πανδημία. Θα είχα δημιουργήσει υποδομές για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας στη χώρα, κάτι που είναι προφανώς ουσιώδες, αλλά και κλίμα εμπιστοσύνης για την πολιτεία, γεγονός που πάντα βοηθάει στη συμμόρφωση.
Δεν φτάνει το φιλότιμο του πολίτη.
Πρωταρχική σημασία έχει το φιλότιμο του ηγέτη, διότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι… όπως πάντα κατέληγαν οι κουβέντες τη δεκαετία του 60 και του 70.

Να τρέμεις, όχι για το παιδί, αλλά το παιδί.

από το χρονολόγιο του πέτρου αργυρίου:https://www.facebook.com/petros.arguriou/posts/10225476289632097
Να τρέμεις, όχι για το παιδί, αλλά το παιδί. 
Να τρέμεις, όχι για το σε τι κόσμο θα μεγαλώσει, αλλά για το αν θα σε κολλήσει καμιά ίωση και δεν θα προλάβεις να ζήσεις κανά δυο χρονάκια ακόμη, να ανοίγεις σαμπάνιες για την έξοχη αθλιότητα που οι γενιές μας δημιουργήσαν. 
Να φορτώνεις το παιδί ενοχές και βιοχημεία, για πράγματα που δεν έκανε. 
Να του χαρίζεις ένα ακόμη ανέμελο προπατορικό αμάρτημα, γιατί εσύ δεν μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου και δεν μπορείς να συμβιβαστείς με την ιδέα του ότι είσαι φθαρτός, βλέποντας τηλεόραση από το πρωί μέχρι το βράδι. 
Έχε το νου σου στο παιδί. 
Γιατί αν γαμήσεις το παιδί, τα χεις γαμήσει όλα. 
Και μπράβο σου.