Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Λάβδανο ή λάδανο, το Βότανο/φάρμακο

H Λαδανιά ή κίστος είναι ένας αυτοφυής χαμηλός, φρυγανώδης θάμνος που φύεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας. βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία ειδών στην ελληνική ύπαιθρο, και θεωρείται μοναδικό φυτό καθώς οι θεραπευτικές ιδιότητες που το χαρακτηρίζουν είναι πλέον και επιστημονικά τεκμηριωμένες!
ο κίστος περιέχει μια βαλσαμώδη ρητινική αρωματική ύλη το λάβδανο ή λάδανο το οποίο είναι γνωστό από την αρχαιότητα. έχει χρησιμοποιηθεί ενάντια στους λοιμούς της χολέρας αλλα και στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων και τριχόπτωσης.
Σήμερα οι γνωστές και επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπευτικές ιδιότητες του λάδανου είναι πραγματικά, πολλες!!
Σε μορφή ροφήματος, ο κίστος προσφέρει στον οργανισμό πολλά ευεργετικά οφέλη, ενώ η ευεργετική του δράση εστιάζεται στα πράσινα φύλλα του.
Λάβδανο Κάποια από τα οφέλη του περιλαμβάνουν:
-. Ανακούφιση του στομαχιού και γενικά του πεπτικού συστήματος
-. Αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερίνης και μείωση της «κακής» χοληστερίνης
-. Ικανότητα να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες
-. Πολύ υψηλή αντιοξειδωτική δράση
-. Πρόληψη πρόωρης γήρανσης του δέρματος
-, Πρόληψη για την αποφυγή κρυολογήματος και άλλων ασθενειών
Οι εξαιρετικές θεραπευτικές δυνάμεις του κίστου έχουν επιβεβαιωθεί από την επιστήμη. Αποτελέσματα δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν από το ίδρυμα Lefo Ahrensburg έδειξαν πως ο κίστος προστατεύει την καρδιά τέσσερις φορές καλύτερα από το κόκκινο κρασί και είναι αντιοξειδωτικό είκοσι φορές ισχυρότερο από τον φρέσκο χυμό λεμονιών.
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές σύγκριναν διάφορα τσάγια, χυμούς και κρασιά ως προς τη δυνατότητά τους να εξουδετερώσουν τις αποκαλούμενες ελεύθερες ρίζες όπως οι περιβαλλοντικοί ρύποι και τα επιβλαβή υποπροϊόντα του μεταβολισμού. 
Οι επιστήμονες του ιδρύματος Lefo ανακάλυψαν ότι ο κίστος περιέχει έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών:
μόλις ένα ποτηράκι του συγκεντρωμένου τσαγιού έχει την ίδια επίδραση με μια καθημερινή δόση της βιταμίνης C (ως ασκορβικό οξύ).
Σε άλλη έρευνα, ο καθηγητής Siegers του πανεπιστημίου του Lubeck απέδειξε ότι ο κίστος αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλλει τα τοξικά βαριά μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων, των οδοντικών σφραγισμάτων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης. 
Στην έρευνα, οι καπνιστές έπιναν μόνο 50ml τσάι κίστου δύο φορές την ημέρα. 
Μετά από τέσσερις εβδομάδες, στο τέλος της εξέτασης, το επίπεδο καδμίου στο αίμα των συμμετεχόντων ήταν σημαντικά χαμηλότερο από πριν...
athensphotonews.gr