Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Άκυρο λόγω συμφέροντος

του Φώτη Τερζάκη,
Αθήνα 23.6.2021

Είπαμε ν’ αποφεύγουμε ad hoc επιχειρηματολογίες και ιμπρεσιονιστικές αναφορές προς φτηνό εντυπωσιασμό· ο κύριος Γεροτζιάφας όμως δεν φαίνεται να το άκουσε. Στο πρόσφατο άρθρο-ανάρτησή του στο INFOWAR —εκεί που δημοσιεύθηκε πρότινος το άρθρο τού Άρη Χατζηστεφάνου «Εμβολιάσου ρε, τι σου ζητάμε;» στο οποίο απάντησα κάπως αιχμηρά, και κάτι σαν ανταπάντηση μου φαίνεται τούτο τώρα— με τίτλο «Περί υποχρεωτικού εμβολιασμού, φασιστών και μικροαστών φιλοτομαριστών»(1) προσπαθεί πάλι να μας συγκινήσει με μια δραματική περιγραφή ασθενούς του, της οποίας η θέση στη συγγραφική του σκηνοθεσία (ακριβώς στην αρχή) έχει προφανή πρόθεση να κλονίσει κάθε ψύχραιμη κρίση ώστε να δεχθούμε σαν «φυσικό» το ανήκουστο συμπέρασμά του:

Εάν τον ρωτούσαμε (ως κράτος και ως γιατροί) τον Φλεβάρη «μήπως θέλετε να κάνετε το εμβόλιο;» και «πείτε μας πιο προτιμάτε (Astra ή Pfizer ή Moderna)» θα ήμασταν απλώς εγκληματικά ηλίθιοι. Εάν ερχόταν και έλεγε «όχι δεν κάνω το εμβόλιο γιατί άκουσα ότι…» και δεχόμασταν την «ελεύθερη βούληση» (αυτό είναι η προαιρετικότητα του εμβολιασμού) θα ήμασταν απλά εγκληματίες και υποκριτές. Εάν λέγαμε «πρέπει να κάνεις το εμβόλιο γιατί εάν δεν το κάνεις θα τιμωρηθείς» (και για τα λαϊκά στρώματα δεν είναι τιμωρία ο αποκλεισμός από μπαρ και τα ταξίδι) θα ήμασταν φασίζοντες υποκριτές. Στην πραγματική ζωή λοιπόν το θέμα τίθεται με απλό και σαφή τρόπο: «Κύριε θα κάνετε το εμβόλιο —αυτό που έχουν αποφασίσει αυτοί που ξέρουν— γιατί θα σας προφυλάξει από μια αρρώστια που μπορεί να σας σκοτώσει […] και δεν έχει μα και μου» (υπογραμμίσεις δικές μου).

Παγώνει κανείς και μόνο διαβάζοντάς το.

Αλλοίμονο αν δεχθούμε την «ελεύθερη βούληση» όποιου πιστεύει ότι έχει δικαίωμα στο σώμα του, ότι έχει δικαίωμα ν’ αποφασίζει για τη ζωή και τον θάνατό του! Όχι κύριε, η υγεία και η ζωή σου δεν είναι δικαίωμα, είναι υποχρέωση, ανήκεις εξ ολοκλήρου στο κράτος (που εύγλωττα συμπαρατάσσεται με τους γιατρούς) είτε στη φυλή ή στον σύγχρονο στρατό εργασίας και μην έχεις αυταπάτες ελευθερίας και αυτοκυριότητας, για σένα αποφασίζουν εκείνοι που ξέρουν!

Πώς τολμάει ένας άνθρωπος σε υπεύθυνη θέση σήμερα να ξεστομίζει δημόσια τέτοια λόγια και να μη λιντσάρεται; Και πώς μπορεί να δίνει στον εαυτό του το δικαίωμα χρήσης μιας τέτοιας γκεμπελικής ρητορικής χωρίς αυτό να ταράζει διόλου την «αριστερή» του αυτοσυνειδησία; Ή θα πρέπει να είναι σχιζοφρενής, ή κάτι άλλο συμβαίνει εδώ…

Θα μου πει κάποιος, βέβαια, έχει και μια ορισμένη «αριστερά» στα ντουλάπια της σκελετούς – τα σταλινικά στρατόπεδα αναμόρφωσης και την ψυχιατρική μεταχείριση των αντιφρονούντων, αίφνης… Όμως πίστευα ότι έχουμε συμφωνήσει πλέον, όσοι τουλάχιστον δεν ψάχνουμε άλλοθι για τον αντικομμουνισμό, πως ο τίτλος «αριστερά» πρέπει να αφαιρεθεί από τέτοιες στρατογραφειοκρατίες του εικοστού αιώνα.

Ο κύριος Γεροτζιάφας πάντως δεν είναι σχιζοφρενής.

Είναι ένας ευφυής επιστήμονας με όλα τα τυπικά διαπιστευτήρια, καθηγητής αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή τής Σορβόννης και διευθυντής ενός ερευνητικού κέντρου που αναπτύσσει ερευνητικά κι εκπαιδευτικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τις εταιρείες Sanofi, Pfizer, Leo και Stago. Αυτό φυσικά δεν είναι είδηση· είναι τρέχουσα πρακτική στον ιατρικό κλάδο και προβλέπεται μάλιστα τυπική της αναφορά στις παραγόμενες εργασίες υπό τον τίτλο «δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων».

Αρνείται όμως να το συνειδητοποιήσει, φοβάμαι, το ευρύ κοινό, εκείνο που εθελοτυφλεί πιστεύοντας στον ευεργετικό ρόλο τής ιατρικής, ή της τεχνοεπιστήμης γενικότερα, και κυρίως πιστεύει πως οι επιστήμονες ξέρουν. Ό,τι δηλαδή ο ίδιος ο κος Γεροτζιάφας προσπαθεί να αποτυπώσει στο μυαλό τού κόσμου με την υπερφίαλη δήλωσή του.

Ας γίνει επιτέλους συνείδηση όλων: εκείνο που ξέρουν με βεβαιότητα οι επιστήμονες είναι κυρίως το πού θα βρουν χρηματοδοτήσεις για τη δουλειά τους, και τα τί δεν πρέπει να περιέχει αυτή η δουλειά εάν δεν θέλουν να βρεθούν με κλειστές όλες τις πόρτες· η πόζα τού ειδήμονα που παίρνουν απέναντι στους αδαείς είναι μια θλιβερή υπεραναπλήρωση της βαθιάς τους δουλοπρέπειας και της αυτοπεριφρόνησης που θα πρέπει νιώθουν επειδή ξέρουν —και αν δεν το ξέρουν είναι πραγματικά ηλίθιοι— ότι αποτελούν τον τελευταίο τροχό τής αμάξης. Η επιστήμη σήμερα, και κατεξοχήν η ιατρική, είναι κάτι ελάχιστα περισσότερο από πρακτορείο δημοσίων σχέσεων ενός ολιγοπωλιακού καρτέλ εταιρικών γιγάντων, και οι «επιστημονικές» αποφάνσεις της πρέπει να κρίνονται με τα ίδια κειμενικά κριτήρια που κρίνεται η φιλολογία τής διαφήμισης.

Πολύ αφελέστερος ο κος Χατζηστεφάνου, δεν έχει πάψει να δίνει δείγματα αυτής της γονυκλισίας τού μαζικού κοινού μπροστά στην επιστημονικότητα και στην επιστήμη.

Αμετακίνητος επανήλθε προσφάτως2 με την αποσβολωτική δήλωση «το ηθικό πλεονέκτημα σε αυτούς τους χώρους [εν. της αριστεράς] έγκειται πρωτίστως στο γεγονός ότι δεν εγκαταλείπουν […] την πίστη τους στην επιστήμη και τον ορθό λόγο» (!) Δεν θα διαφωνήσω βέβαια με τον όρο πίστη· είναι η πιο ακριβής λέξη που μπορούσε να βρει για να περιγράψει τη στάση τού μέσου ανθρώπου σήμερα απέναντι στην αυθεντία τής επιστήμης: άλλοι πιστεύουν στη μετενσάρκωση, άλλοι πιστεύουν στην ύπαρξη εξωγήινων και άλλοι πιστεύουν στην επιστημονική «αλήθεια»… Με τη διαφορά ότι το να πιστεύεις στην ύπαρξη κάποιου είδους μεταθανάτιας ζωής, για παράδειγμα, είναι ίσως απλοϊκό ή και γραφικό αλλά δεν βλάπτει σοβαρά κανέναν – αντίθετα, δίνει ενδεχομένως σε κάποιους ανθρώπους κουράγιο και αντοχή για να ζήσουν, όταν δεν μπορούν να τα ποριστούν από αλλού. Το να πιστεύεις όμως στον έγκυρο κι ευεργετικό ρόλο τής τεχνοεπιστήμης είναι τραγικό: χαλυβδώνει την πιο δεινή κοσμοεξουσία που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, η οποία στον φοβερό αιώνα που πέρασε μας έφερε μόλις ένα βήμα πριν από τον πυρηνικό όλεθρο, και σήμερα απειλεί τη γενετική ταυτότητα του είδους άνθρωπος ενώ δοκιμάζει σκληρά τα όρια αντοχής τού πλανήτη.

Εκείνο που είναι για να τραβάς τα μαλλιά σου στην παραπάνω φράση είναι το «ηθικό πλεονέκτημα [της αριστεράς]»…

Ο κος Χατζηστεφάνου —και μαζί του, δυστυχώς, μεγάλο μέρος τής απολιθωμένης «αριστεράς» των ημερών μας— νομίζει ότι βρίσκεται ακόμα στον δέκατο όγδοο αιώνα, όταν η θρησκεία εκπροσωπούσε καθετί το οπισθοδρομικό και σκοταδιστικό και η επιστήμη συμβάδιζε με τη χειραφετησιακή υπόσχεση για τις ανερχόμενες τάξεις!

Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι από τότε, κε Χατζηστεφάνου μου, και ο καπιταλισμός που διαδέχθηκε τη φιλελεύθερη οικονομία τής αγοράς οργανώθηκε εξαρχής σαν ένα γιγαντιαίο τεχνοεπιστημονικό εγχείρημα για την απεριόριστη, ανελέητη κυριαρχία πάνω στα φυσικά και τ’ ανθρώπινα βιοσυστήματα· η επιστήμη και η τεχνική, αποσυνδεδεμένες από κάθε αξιακή κρίση και αναστοχασμό, είναι η ιδεολογία του. Και αυτό από μόνο του υποδεικνύει, νομίζω, ποιο είναι —ή ποιο θα έπρεπε να είναι— το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς: η ανυποχώρητη κριτική στην εργαλειακή ορθολογικότητα, δηλαδή την τεχνοεπιστήμη, από τη σκοπιά μιας αξιακής ή καθ’ ύλην ορθολογικότητας που προκρίνει διαλεκτικά (με την έννοια της πραξεολογικής διαμεσολάβησης του γνωσιοθεωρητικού στοιχείου) τούς ανθρώπινους σκοπούς: ένα πρόταγμα, δηλαδή, και όχι μια «γνώση».

Τα «εμβόλια» που προπαγανδίζουν σήμερα οι γιατροί-βαθμοφόροι τού κράτους —για να επιστρέψω σ’ αυτά— είναι στην πραγματικότητα πλατφόρμες γενετικής τεχνολογίας οι οποίες, ως τροποποιητές τής λειτουργίας των κυττάρων, το λιγότερο που μπορούν να προκαλέσουν είναι μόνιμη αλλοίωση στον μηχανισμό φυσικής αυτοανοσοποίησης με συνέπειες τις οποίες δεν μπορεί να προβλέψει κανένας.

Δεν θα αναφερθώ εδώ στο διογκούμενο κύμα των παρενεργειών (περιλαμβανομένων θανάτων, φυσικά, αλλά και ραγδαία νόσηση από τον ίδιο τον ιό απ’ όπου υποτίθεται ότι θα ήταν προφύλαξη!) οι οποίες έχουν σημειωθεί και σημειώνονται κιόλας αυτούς τους λίγους μήνες τού μαζικού εμβολιασμού – τις οποίες παρεμπιπτόντως πασχίζουν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο να κρύψουν, και αυτό είναι ήδη έγκλημα κατά της ανθρωπότητας…

Εκείνο που θέλω κυρίως να τονίσω είναι η δομική λογική που κατευθύνει την διεστραμμένη ιδέα τού υποχρεωτικού εμβολιασμού. Έχω ξαναπεί ότι ο θεμελιώδης εχθρός τού καπιταλισμού είναι η αυτονομία, που ενέχει την έννοια της αυτάρκειας σε οιοδήποτε επίπεδο.

Κεντρική επιδίωξη είναι όλοι —άτομα, χώρες, γεωγραφικές περιοχές— να εξαρτώνται από μία κεντρική αγορά, μονοπωλιακά ή ολιγοπωλιακά ελεγχόμενη· και αυτό γίνεται με την ένταξη σε έναν διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου συστήματος, είναι εκείνο που είδαμε να συμβαίνει με το τέλος τής αποικιοκρατίας: οι χώρες που απέκτησαν εθνική ανεξαρτησία ήταν ήδη κατεστραμμένες παραγωγικά από την πολιτική των μονοκαλλιεργειών που είχε επιβάλει το αποικιακό σύστημα, και για να σταθούν στα πόδια τους ήταν υποχρεωμένες να ενταχθούν στην παγκόσμια αγορά, πράγμα που έκαναν δανειζόμενες.

Δανείζονταν ακριβώς από τους πρώην δυνάστες τους, με δυσμενείς τοκογλυφικούς όρους, πράγμα τις έκανε ακόμη πιο εξαρτημένες —τεχνολογικά, οικονομικά και πολιτικά— από το κεφαλαιοκρατικό κέντρο, οδηγώντας τες σε ένα σπιράλ καταβαράθρωσης.

Σήμερα, βλέπουμε αυτή τη διαδικασία να προχωρεί αμείλικτα από την παγκόσμια περιφέρεια προς ολοένα κεντρικότερες ζώνες. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια – πράγμα το οποίο εξηγεί επίσης τα δεινά που έζησε με ιδιαίτερα δραματικό τρόπο η Ελλάδα μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Γύρω στο 1980 η Ελλάδα είχε ποσοστό παραγωγικής αυτάρκειας κάπου 60-70%. Αυτό κατέρρευσε μετά την ένταξή της στην ΕΕ και σήμερα εμφανίζει την εικόνα μιας χώρας κατεχόμενης από το διεθνές (και πρωτίστως ευρωπαϊκό) κεφάλαιο, εξειδικευμένη αποκλειστικά στην παροχή υπηρεσιών μέσα στον ευρωπαϊκό καταμερισμό εργασίας και στερημένη ακόμη και από τη στοιχειώδη αυτάρκεια στον πρωτογενή (αγροτικό) τομέα.

Για τον ίδιον ακριβώς λόγο, και με την ίδια λογική, επιχειρείται σε όλες σχεδόν τις χώρες να σταματήσουν οι καλλιέργειες με φυσικούς σπόρους και, είτε μέσω απαγορεύσεων (με κλασικό πρόσχημα την «ασφάλεια των τροφίμων») είτε μέσω επιδοτήσεων, να επιβληθούν οι τεχνητοί σπόροι —οι λεγόμενες «πατέντες»— των εταιρειών βιοτεχνολογίας.

Οι πατέντες των αγροτικών προϊόντων ισοδυναμούν με υποκλοπή της τροφικής αυτάρκειας από τον παγκόσμιο πληθυσμό εκ μέρους ενός βιοτεχνολογικού τραστ (με πρώτη τη δυσώνυμη Monsanto) που στηρίζεται από τις ισχυρότερες κυβερνήσεις τού πλανήτη. Έτσι συνδυάζεται το οικονομικό όφελος με τη δυνατότητα στρατηγικού ελέγχου χωρών και πληθυσμών.

Αναλογικά, το ίδιο γίνεται τώρα με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Η πολιτική τού υποχρεωτικού εμβολιασμού ισοδυναμεί με «πατεντοποίηση» της υγείας, των ίδιων των βιολογικών αυτορρυθμιστικών μηχανισμών τού ανθρώπινου οργανισμού, και με υποκλοπή τής ανοσολογικής του αυτάρκειας από βιοτεχνολογικά εργαστήρια που ελέγχονται από λίγους φαρμακευτικούς εταιρικούς γίγαντες σε στρατηγική συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.3 Δια βίου εξαρτημένοι από τα προϊόντα τους, που στοχεύουν πλέον όχι σε μια περιορισμένη αγορά «ασθενών» αλλά στην απέραντη αγορά των υγιών, όχι μόνο θα είμαστε όλοι μια ανεξάντλητη πηγή κερδοφορίας αλλά κι ελεγχόμενα εξαρτημένοι μέχρι —κυριολεκτικά— τις παραμικρές μας κυτταρικές λειτουργίες.

Αλήθεια, δεν σας έχουν περάσει ποτέ από το μυαλό αυτά κε Γεροτζιάφα;

Δεν ξέρετε μήπως ότι το «δήθεν ανασφαλές» εμβόλιο της Astrazeneca έχει απαγορευτεί πλέον στις περισσότερες χώρες (και στην Ελλάδα υπό όρους) και τώρα μόλις η ΕΜΑ εξέδωσε απαγόρευση επίσης για το σκεύασμα της Johnson & Johnson;

Τί ποσοστό τού παγκόσμιου πληθυσμού πρέπει ακόμα να θυσιαστεί μέχρι να απαγορευτούν και τα υπόλοιπα βιοτεχνολογικά τέρατα που έχετε αναλάβει με σταυροφορικό πάθος να προωθείτε; Αν πραγματικά «αγωνίζεστε για να προστατέψετε και να θεραπεύσετε τους φτωχούς και τους οικονομικά αδύναμους, τα λαϊκά στρώματα σε όλες τις χώρες σε όλον τον πλανήτη», το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τους αφήσετε στην ησυχία τους: δεν χρειάζονται εσάς, ούτε τα εμβόλια, ούτε την ιατρική σας· αρκετά έχουν πληρώσει ως τώρα την τεχνογνωσία σας και τις «προστατευτικές» σας προθέσεις. Κρατήστε για τον εαυτό σας και τους ομοίους σας τα δηλητηριώδη σας «δώρα»· αν η ανθρωπότητα επιβιώσει, δεν θα επιβιώσει με τη βοήθειά σας αλλά ενάντια στον «πολιτισμό» σας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1.https://info-war.gr/epitaktiki-i-anagki-gia-emvoliasmo-/?fbclid=IwAR2zXh8yRQTK-GnUa2Y6NvJiXPb69yTq2OSt5eC-cEblEp49fo_qxTGy728. Νωρίτερα, άλλωστε, στον ίδιον δικτυακό τόπο είχε (ανα)δημοσιευθεί άρθρο του με τίτλο «Επιτακτική ανάγκη για εμβολιασμό των εγκύων»: ο άνθρωπος είναι αληθινά ανενδοίαστος…!

2. https://info-war.gr/o-polakis-psareyei-psifoys-sti-dexameni/, όπου λοιδωρεί έναν πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ επειδή ένιωσε την ανάγκη να σπάσει την «ομερτά» τής συνενοχής στο εμβολιαστικό έγκλημα που στηρίζουν με τη σιωπή τους όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Κι εκτός αυτού, συνεχίζει αμετανόητα να χρησιμοποιεί την κακή λέξη: «ψεκασμένοι»…. Πιπέρι!

3. «Τείχος ανοσίας» το λένε αυτό στην υπηρεσιακή γλώσσα των υγειονομικών επιτελείων. Στην πραγματικότητα —όπως ήδη αποδεικνύεται, αλλά δεν ήταν δύσκολο να το μαντέψει κάποιος— λειτουργεί μάλλον σαν «αγωγός νοσηρότητας»… Η μόνη αληθινή ανοσία που μπορεί να χτιστεί είναι μέσ’ από την ίδια τη νόηση και κατοπινή ανάκαμψη – και προστατεύει αληθινά τους συνανθρώπους του μόνο εκείνος που διατίθεται, νοσώντας υποφερτά σχετικά ο ίδιος, να συμβάλει με τη φυσική του ανοσολογική αντίδραση στη βαθμιαία αποδυνάμωση του ιού. Όθεν και «φιλοτομαριστές μικροαστούς» πρέπει να λέμε όλους τους άλλους…

ΦΩΤΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ

https://www.kontrabandafreepress.com/propaganda

Τα όρια επένδυσης σε Ελλάδα και Πορτογαλία για την απόκτηση golden visa μέσω αγοράς ακινήτου

Μειωμένες οι επενδύσεις στην Ελλάδα κατά 65,68% σε σχέση με την Πορτογαλία το πρώτο πεντάμηνο του 2021

Η Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος Golden Visa έως και την 1η Ιουνίου 2021 έχει εκδώσει συνολικά 8.692 άδειες διαμονής σε επενδυτές αγοραστές ακινήτων και αν συνυπολογίσουμε και τα μέλη της οικογένειάς τους αγγίζουμε τις 26.123. Δηλαδή, ανά επένδυση που πραγματοποιείται, χορηγούνται 3 άδειες διαμονής.
2020: Απώλειες 95,4% το 2020 για το ελληνικό πρόγραμμα golden visa, σε αντίθεση με την Πορτογαλία που είχε απώλειες μόλις 5%.
Για το σύνολο του έτους 2020 συμπεριλαμβανομένων και των αδειών του Ιανουάριου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου – Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής έως και 5/1/2021, εκδόθηκαν συνολικά 403 νέες άδειες golden visa σε πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που επένδυσαν κατ΄ ελάχιστο το ποσό των 250.000 € σε ακίνητα. 
Με λίγα λόγια στο 11μηνο του 2020 εκδόθηκαν 161 νέες άδειες golden visa στο σύνολο των επενδυτών ακινήτων όλων των εθνικοτήτων συμπεριλαμβανομένων και των Κινέζων, όταν το 2019 είχαν εκδοθεί συνολικά 3.504 άδειες golden visa. Απώλειες 95,4% το 2020 σε σχέση με το 2019, σε αντίθεση με την Πορτογαλία που οι απώλειες το 2020 ήταν μόλις 5% σε σχέση με το 2019.  
Μια δύσκολη χρονιά για τη παγκόσμια κοινότητα, μια χρονιά που οι επενδυτές δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν, η Πορτογαλία κατάφερε να πραγματοποιήσει το δικό της success story με 1.182 εκδόσεις αδειών golden visa μέσω των άμεσων αντανακλαστικών και προσαρμογής στα νέα δεδομένα που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού. 
Με λίγα λόγια, η Πορτογαλία προέβη σε αλλαγές που στόχευαν στην επίσπευση και στην προσέλκυση αλλοδαπών επενδυτών με απώτερο σκοπό την εισροή κεφαλαίων στα εθνικά ταμεία και παράλληλα την στήριξη της εγχώριας κτηματαγοράς.
2021: Ελλάδα vs Πορτογαλία: 117-341 εκδόσεις golden visa το πρώτο πεντάμηνο του έτους
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που αφορούν το 2021 έως και 1η Ιουνίου, έχουν εκδοθεί συνολικά 117 νέες άδειες golden visa σε πολίτες – επενδυτές τρίτων χωρών που επένδυσαν κατ΄ ελάχιστο το ποσό των 250.000 € σε ακίνητα. Αν συνυπολογίσουμε και τα μέλη της οικογένειας τους αγγίζουμε τις 370, δλδ χορηγήθηκαν 3,16 άδεις διαμονής ανά επένδυση. 
Για να μπορέσει η χώρα μας να καλύψει τις απώλειες του 2020 και του 2021 σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, και να επιστρέψει στην ηγετική θέση που κατείχε το 2019 θα πρέπει άμεσα να προβεί σε διαθρωτικές αλλαγές που θα επισπεύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η Πορτογαλία, για το ίδιο χρονικό διάστημα του 2021, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που εκδόθηκαν από τη SEF (Serviço de Estrangeiros e Fronteiras – υπηρεσία ενσωματωμένη στο Υπουργείο Εσωτερικών (ΜΑΙ) ), έχει εκδώσει 341 άδειες golden visa σε επενδυτές ακινήτων. Η Ελλάδα με την πιο φθηνή golden visa της Ευρώπης (250.000€), υπολείπεται κατά 65,68 % στις εκδόσεις golden visa το πρώτο πεντάμηνο του 2021 σε σχέση με την Πορτογαλία,  όπου τα όρια επένδυσης είναι αρκετά μεγαλύτερα ακόμη και 100%.
Τα όρια επένδυσης σε Ελλάδα και Πορτογαλία για την απόκτηση golden visa μέσω αγοράς ακινήτου
Αν αναλύσουμε τα δεδομένα της Πορτογαλίας, θα κατανοήσουμε ότι το χαμηλό όριο επένδυσης δεν αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα – κίνητρο για την προσέλκυση επενδυτών τρίτων χωρών. 
Η προσέλκυση των επενδυτών σχετίζεται άμεσα με την στρατηγική ανάπτυξης και εισροής ξένων κεφαλαίων μέσα από ένα εθνικό σχέδιο που προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες, τη στόχευση και τα δεδομένα της εκάστοτε χρονικής στιγμής στην παγκόσμια κοινότητα.
Τα όρια επένδυσης στην Πορτογαλία ήταν και παραμένουν αυξημένα ακόμη και 100% σε σχέση με την Ελλάδα. 
Με υψηλότερα όρια επένδυσης, η Πορτογαλία κυριαρχεί στο πρόγραμμα golden visa στοχεύοντας σε επενδυτές με υψηλά κασέ και παράλληλα μέσω του προγράμματος golden visa σχεδιάζει μια αναπτυξιακή πολιτική τόσο για την περιφέρεια – ενδοχώρα του κράτους αλλά και την στήριξη της κτηματαγοράς σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, μέσω των αλλαγών που έχει σχεδιάσει και θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2022, δείχνει ότι θέλει να στηρίξει τις κατηγορίες των ακινήτων που πιθανόν να πληγούν οι αξίες τους λόγω της πανδημίας του covid-19 όπως γραφεία, εμπορικά καταστήματα, εμπορικά και τουριστικά διαμερίσματα.
Επενδυτικές απαιτήσεις για την απόκτηση Golden Visa στην Ελλάδα:

  • Ελάχιστο ποσό 250.000€ για αγορά ακινήτου. Είτε το ακίνητο είναι νεόδμητο, είτε το ακίνητο χρήζει ανακαίνισης, είτε το ακίνητο είναι άνω των 30ετών, είτε το ακίνητο βρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων, είτε στα Νότια Προάστια (Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα κλπ), είτε σε περιφερειακές αστικές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα κλπ), είτε σε κωμοπόλεις της ενδοχώρας. Απλά ο επενδυτής τρίτης χώρας θα πρέπει να επενδύσει το κατ΄ελάχιστο ποσό των 250.000€ για αγορά ακινήτου εντός της Ελληνικής επικράτειας.
Επενδυτικές απαιτήσεις για την απόκτηση Golden Visa στην Πορτογαλία:
  • Ελάχιστο ποσό επένδυσης 280.000 € για ακίνητα άνω των 30 ετών που χρειάζονται ανακαίνιση (απαιτούν έγκριση από την Πορτογαλική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων – SEF) σε περιοχές χαμηλής πυκνότητας
  • 350.000 € σε ακίνητα άνω των 30 ετών που χρειάζονται ανακαίνιση (απαιτούν έγκριση από την Πορτογαλική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων – SEF) σε αστικές περιοχές.
  • 400.000 € ελάχιστη επένδυση σε ακίνητα σε περιοχές χαμηλής πυκνότητας
  • 500.000 € ελάχιστη επένδυση σε νεόδμητα ακίνητα σε αστικές περιοχές. Από  την 1η Ιανουαρίου 2022, οι επενδυτές δεν θα μπορούν πλέον να αγοράσουν οικιστικά ακίνητα σε αστικές πόλεις της Πορτογαλίας, όπως το Πόρτο, η Λισαβόνα και οι παράκτιες περιοχές του Αλγκάρβε.
Στατιστικά στοιχεία ύψους επένδυσης σε ακίνητα στη Πορτογαλία:
Η αγορά ακινήτων με ελάχιστο ποσό επένδυσης τις 500.000 € είναι η πιο δημοφιλής επενδυτική επιλογή για χορήγηση golden visa. Το 73% των επενδυτών επέλεξε αυτήν την επιλογή το 2021. Το συνολικό ποσό των συναλλαγών ήταν 129,6 εκατομμύρια ευρώ το 1ο τετράμηνο του 2021, εκ των οποίων μόλις τα 28,6 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν το ελάχιστο ποσό επένδυσης των 350.000€  που αφορούσε ακίνητα που χρίζουν ανακαίνιση.
Τι αναφέρουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Πορτογαλία:
-Οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν γρηγορότερα. Ο λόγος είναι η ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στις 25 Απριλίου 2021, η οικονομική ανάπτυξη ήταν 20% σε σύγκριση με τους δείκτες την ίδια χρονική περίοδο του 2020. Στο τέλος του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Πορτογαλίας κατά 4,1% και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – κατά 3,9%.
Οι όροι του προγράμματος θα αλλάξουν από το 2022. Οι επενδυτές θα μπορούν να αγοράζουν κατοικίες μόνο στις εσωτερικές περιοχές της χώρας, στη Μαδέρα και τις Αζόρες. Σε μεγάλες πόλεις και θέρετρα θα είναι δυνατή η αγορά μόνο εμπορικών ακινήτων. Σήμερα ισχύουν οι παλιοί κανόνες για τις επενδύσεις σε ακίνητα με στόχο την golden visa, οπότε μπορείτε να επενδύσετε σε πόλη της Πορτογαλίας.
Οι αλλαγές που εδραιώνουν την Πορτογαλία κυρίαρχη στο πρόγραμμα της golden visa και ταυτόχρονα στηρίζει την κτηματαγορά σε εθνικό επίπεδο.
Στην Πορτογαλία, στη πλειονότητα τους οι επενδυτές με στόχο την Golden Visa είχαν επικεντρωθεί σε μητροπολιτικά hotspots όπως η Λισαβόνα και το Πόρτο ή σε δημοφιλείς, φιλικές προς τον τουρίστες παράκτιες περιοχές, όπως αυτές που βρίσκονται στις παραλίες του Αλγκάρβε. 
Δηλαδή, μια παρόμοια εικόνα που παρατηρείται και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τα Νότια Προάστια του Ν. Αττικής (Γλυφάδα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμο, Βούλα κλπ.) που προσεγγίζουν το 80%-85% των επενδυτών.
Βάσει των άνωθεν στις αρχές του 2020, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας συνέστησε να μην διατίθενται πλέον χρυσές βίζες στους επενδυτές που αγοράζουν στη Λισαβόνα, στο Πόρτο και στο Αλγκάρβε. 
Η κίνηση είχε σχεδιαστεί για να περιορίσει την κερδοσκοπία και να διατηρήσει τις τιμές προσιτές – προσβάσιμες στις μεγάλες πόλεις του έθνους, καθώς και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε μέρη χαμηλότερης πυκνότητας της χώρας – σε μικρότερες πόλεις, με στόχο την οικονομική τους ανάπτυξη και στήριξη της κτηματαγοράς σε εθνικό επίπεδο.
Η Λισαβόνα και το Πόρτο τέθηκαν στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση της Πορτογαλίας ότι θα απομακρύνει και τις δύο πόλεις από το πρόγραμμα Golden Visa, από τις αρχές του επόμενου έτους δηλαδή την 1η Ιανουαρίου  2021, με αποτέλεσμα η Πορτογαλία να επισπεύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα golden visa και να γράψει το δικό της success stories με απώλειες μόλις 5% το 2020 σε σχέση με το 2019.
Στις 12 Φεβρουαρίου το 2021, η Πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε στην επίσημη εφημερίδα της Diário da República  τις αλλαγές στο πρόγραμμα golden visa που αρχικά θα ίσχυαν από 1 Ιουλίου του 2021 και μετά από παρατάσεις θα ισχύσουν τελικά από 1 Ιανουαρίου 2022 με αφορμή το έντονο ενδιαφέρον, όπου δεν θα χορηγεί golden visa μέσω αγοράς οικιστικών ακινήτων στις πιο περιζήτητες τοποθεσίες – πόλεις όπως η Λισαβόνα και το Πόρτο, αλλά εξαιρεί τις εμπορικές αγορές, δηλαδή γραφεία, εμπορικά καταστήματα, εμπορικά και τουριστικά διαμερίσματα.
Δηλαδή, βάση της νέας νομοθεσίας οι πολίτες εκτός της Ε.Ε, μπορούν να επενδύσουν στη Λισαβόνα και στο Πόρτο και να αποκτήσουν την golden visa, αλλά επενδύοντας μόνο σε εμπορικά ακίνητα δηλαδή, γραφεία, εμπορικά καταστήματα, εμπορικά και τουριστικά διαμερίσματα.
Ο νόμος καθιστά πολύ σαφές ότι η απόκτηση golden visa με αγορά ακινήτου θα χορηγείται με απόκτηση ακινήτων αξίας κατ΄ελάχιστο 280.000€ άνω των 30 ετών που χρίζουν ανακαίνιση (απαιτούν έγκριση από την Πορτογαλική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων – SEF) σε περιοχές χαμηλής πυκνότητας και σε ακίνητα με κατ΄ελάχιστη αξία 350.000€ που χρειάζονται ανακαίνιση (απαιτούν έγκριση από την Πορτογαλική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων – SEF) στις εσωτερικές περιοχές της Πορτογαλίας, στη Μαδέρα και στις Αζόρες.
Οι αλλαγές που πραγματοποίησε η Πορτογαλία όχι μόνο δημιούργησαν ένα μεγάλο κύμα ζήτησης το 2020 (η χειρότερη χρονιά για την ελληνική golden visa) για επείγουσα απόκτηση ακινήτων από αγοραστές που στοχεύουν στην golden visa, μια τάση που σύμφωνα με τους αναλυτές στη Πορτογαλία θα κορυφωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες του2021, αλλά ταυτόχρονα έθεσε τις βάσεις για την λειτουργία της κτηματαγοράς σε εθνικό επίπεδο, την οικονομική ανάπτυξης της περιφέρειας, καθώς και την στήριξη των επαγγελματικών ακινήτων στη Λισαβόνα και στο Πόρτο σε περίπτωση ενδεχόμενης μείωσης των αξιών λόγω της πανδημίας covid-19.
Η χώρα μας διαθέτει όλα τα κατάλληλα «εργαλεία» νομοθετικά πλαίσια που τις επιτρέπουν να προβεί σε αλλαγές που θα στοχεύσουν στην άμεση προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. 
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο Ν 4143/2013, παρέχεται άδεια πενταετούς διαμονής με δικαίωμα ανανέωσης σε πολίτες τρίτων χωρών εφόσον καταστούν ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ (το χαμηλότερο όριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
Σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές του Υπουργείου Ανάπτυξης και με στόχο την αποφόρτιση της Αττικής, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων μπορούν να καθορίζονται τα όρια επένδυσης σε ακίνητα με σκοπό την χορήγηση άδειας διαμονής για περιοχές εκτός Αττικής.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει σχεδιάσει αλλαγές στα όρια αξιών επένδυσης,  με αρχική σκέψη τον ορισμό διαφορετικών αξιών επένδυσης για την Αττική και την περιφέρεια. 
Πιθανόν να υπάρξει αύξηση του ορίου επένδυσης στην Αττική, ενώ στην επαρχία το όριο επένδυσης να παραμείνει στις 250.000 ευρώ ή και να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα.
Παράλληλα, έχει σχεδιάσει σημαντικές αλλαγές που σχετίζονται άμεσα με τον έλεγχο της αξίας του ακινήτου στο οποίο έχει επενδύσει ο αλλοδαπός επενδυτής που στο πλαίσιο του προγράμματος αιτείται τη χορήγηση άδεια διαμονής. 
Πιο συγκεκριμένα, δεν θα αρκεί για τη χορήγηση της άδειας διαμονής η «απόδειξη» ότι έχει καταβληθεί το ποσό των 250.000 ευρώ βάσει των προδιαγραφών που ορίζει ο νόμος, αλλά ο έλεγχος της εμπορικής αξίας του ακινήτου μέσω ορκωτών εκτιμητών εγγεγραμμένων στο Υπουργείο Οικονομικών, ότι, δηλαδή, όντως ανέρχεται στο παραπάνω ποσό.
Οι άνωθεν αλλαγές βρίσκονται στην θετική κατεύθυνση και στοχεύουν πραγματικά στην ορθή θωράκιση του προγράμματος golden visa και στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά, αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να οριστούν άμεσα.
Την δεδομένη χρονική στιγμή η χώρα μας, η ελληνική κτηματαγορά, η ελληνική οικονομία χρειάζεται άμεσα κίνητρα που θα δημιουργήσουν ένα κύμα επενδυτών που θα στοχεύουν στη χώρα μας.
Απαιτούνται συγκεκριμένα κίνητρα που θα επισπεύσουν την προσέλκυση αλλοδαπών επενδυτών εντός του τρέχοντος έτους, έχουμε παράδειγμα την Πορτογαλία όπου ακόμη και εν μέσω πανδημίας κατέγραψε εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Αν παρατηρήσουμε τον τρόπο που κινείται η Πορτογαλία και πως προσαρμόζει άμεσα τους κανόνες και τα νομοθετικά πλαίσια που αφορούν την προσέγγιση ξένων κεφαλαίων, κατανοούμε ότι ένα ολόκληρο επιτελείο εργάζεται με έναν και μόνο στόχο, την στήριξη της κτηματαγοράς σε εθνικό επίπεδο, την στήριξη των ακινήτων που ενδεχομενώς πλήττονται ή/και πρόκειται να πληγούν περισσότερο από τον κορονοϊό (επαγγελματικά ακίνητα), στην διατήρηση των εμπορικών αξιών, στην ανάπτυξη της οικονομίας στην επαρχία και εν τέλει στην εθνική τους οικονομία μια χρονική στιγμή που η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων είναι ζωτικής σημασίας για τον κύκλο της εσωτερικής οικονομίας.
Θα μπορούσαμε άμεσα να ανακοινώσουμε ότι τα όρια επένδυσης στο Ν.Αττικής θα αυξηθούν από αρχές του 2022 στις 400.000€ και παράλληλα, για τους επόμενους 5-6 μήνες έως τα τέλη του 2021, το όριο επένδυσης από 250.000€ που είναι σήμερα, να μειωθεί μόνο στην Περιφέρεια ή/και μόνο σε συγκεκριμένες Περιφέρειες που έχουν ανάγκη.
Παράλληλα θα πρέπει να τονίσουμε ότι από τη στιγμή που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά οικιστικών ακινήτων εντός του Μητροπολιτικού πάρκου και από τις 400 κατοικίες που είχαν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν στην πρώτη 5ετια θα κατασκευαστούν τελικά 1.400, σίγουρα ένα μεγάλο μέρος των ενδιαφερόμενων θα στοχεύουν και στη χορήγηση της golden visa, άρα, θα πρέπει άμεσα να προγραμματιστούν αλλαγές που θα επιφέρουν έσοδα στο Ελληνικό δημόσιο και παράλληλα θα αποτρέψουν τυχόν «προβλήματα» στην κτηματαγορά σε περίπτωση που οι επενδυτές ακινήτων που στοχεύουν στην golden visa, προσανατολιστούν μαζικά στα οικιστικά ακίνητα εντός του Μητροπολιτικού πάρκου.
Η Ελληνική οικονομία την δεδομένη χρονική στιγμή χρειάζεται άμεσα ξένες επενδύσεις. Η χώρα μας δεν υπολείπεται σε τίποτα, αντιθέτως ακόμη και σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία όπως η πανδημία του κορωνοϊού απέδειξε ότι μπορεί να την αντιμετωπίσει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες τις Ε.Ε δίνοντας το παράδειγμα και αποτελώντας τον ασφαλέστερο προορισμό.
Οι επενδύσεις για να έρθουν θα πρέπει να προσαρμοστούμε άμεσα στις διεθνείς τάσεις, στα διεθνή δεδομένα και βάση του ανταγωνισμού. Απαιτείται χρονική στόχευση και ολοκληρωμένο σχέδιο.

Γιάννης Ιωαννίδης - Ως επιδημιολόγος αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα με...

Ο καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Πρόληψης του ίδιου πανεπιστημίου, dr. Γιάννης Ιωαννίδης σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης στον 98.4 , δηλώνει ότι ως άνθρωπος της Επιστήμης που υπηρετεί ειδικά τον χώρο της επιδημιολογίας επί δεκαετίες , αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα με ακατανόητα, αντιφατικά και αποσπασματικά μέτρα, τον ξεπερνούν κατά πολύ.
 Όπως είπε, ίσως να πρόκειται για μια νέου τύπου επιδημιολογία , διαφορετική από τον υπόλοιπο κόσμο, την οποία πλέον αδυνατεί να κατανοήσει και να παρακολουθήσει. 
Ο dr. Γιάννης  Ιωαννίδης τόνισε ότι αυτό που επικρατεί είναι ένα "πανζουρλισμός μέτρων με ρυθμό καταιγισμού πυροβόλου, που είναι αντιφατικά και αλληλοαναιρούμενα" με αποτέλεσμα να οδηγούν σε πλήρη σύγχυση τους πολίτες . 
Μέτρα σοβαρής επιδημιολογικής επιτήρησης δεν υπάρχουν , ούτε στρατηγική δημόσιας υγείας και πίσω από την μονομέρεια των εμβολιασμών ως "πανάκεια", ουσιαστικά κρύβεται η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων διακοπής της αλυσίδας μετάδοσης του ιού και των παραλλαγών του. 
Ο dr. Γιάννης  Ιωαννίδης, σημείωσε ότι αν και είναι ακόμη νωρίς, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι η πλέον μεταδοτική αλλά με όχι ανησυχητική θνητότητα. 
Οι εμβολιασμοί είπε είναι ένα από τα πολύτιμα εργαλεία ως προς την αποτελεσματικότητα τους μετά από τις δύο δόσεις και το πέρας δύο εβδομάδων. 
Θα πρέπει όμως να είναι στοχευμένοι  στις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κατά απόλυτη προτεραιότητα.
 Αντίθετα οι εκτιμήσεις για τις νεότερες ηλικίες και τα παιδιά, είναι εντελώς διαφορετικές ως προς το κόστος – όφελος και για την δημόσια υγεία και για την αναλογία ως προς τις ομάδες του πληθυσμού που στη πραγματικότητα θα έπρεπε άμεσα να πειστούν κι όχι να υποχρεωθούν έμμεσα ή άμεσα να εμβολιαστούν. 
Ο κ. Ιωαννίδης σχολίασε το αλαλούμ των μέτρων όπως είπε στην εστίαση αλλά και τον τρόπο ταξιδιού από και προς τα νησιά, σημειώνοντας ότι για τον ίδιο οι μέθοδοι που επιλέχθηκαν και που είναι και μεταξύ τους αντιφατικοί, επιδημιολογικά τον ξεπερνούν ως επιστήμονα.

Άγριο ξέσπασμα του dr. Δημήτρη Κούβελα: Δεν ξέρω γιατί το αποκρύπτουν αυτό - Η μετάλλαξη...

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, dr. Δημήτρης Κούβελας, 
αναφέρθηκε στα δεδομένα που υπάρχουν για την μετάλλαξη Δέλτα, 
για τους εμβολιασμούς παιδιών, αλλά και για τον διαχωρισμό των πολιτών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην εκπομπή Western με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο στο Kontra Channel.

Dr. Δημήτριος Κούβελας για τα εμβόλια στους νεότερους: Τους εκθέτουμε 7 φορές περισσότερο στον κίνδυνο θρόμβωσης

Δεν είναι δώρο Θεού, ούτε ακίνδυνα.

Ξεκάθαρη θέση κατά του μαζικού εμβολιασμού των νεότερων ηλικιακών ομάδων πήρε για ακόμη μία φορά ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, τονίζοντας πως οι νεότεροι άνθρωποι που εμβολιάζονται εκτίθενται 7 φορές περισσότερο στον κίνδυνο θρομβώσεων από τα εμβόλια.
Υπογράμμισε πως αν ήταν νεότερος γύρω στα 45 έτη τότε δεν θα εμβολιαζόταν, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους που οι νεότεροι άνθρωποι ΔΕΝ κινδυνεύουν από τον covid-19
Παραδέχθηκε ότι υπάρχει απίστευτη προπαγάνδα υπέρ των εμβολίων του covid-19, καθώς όποιος δεν εμβολιάζεται «κατά δήλωση της πολιτικής ηγεσίας θεωρείται ψεκασμένος»:

.................