Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Οι 4 Συμφωνίες του Don Miguel Ruiz

Οι 4 Συμφωνίες του Don Miguel Ruiz είναι
Να είστε άμεμπτοι στη χρήση του λόγου σας
Μην παίρνετε τίποτα προσωπικά
Μην κάνετε υποθέσεις
Δίνετε πάντα τον καλύτερο εαυτό σας
 Η πρώτη συμφωνία
Να Είστε Άμεμπτοι στη Χρήση του Λόγου Σας.

Η πρώτη συμφωνία είναι η πιο σημαντική από όλες, αλλά και αυτή που προδίδεται πιο εύκολα. 
Είναι τόση η σπουδαιότητα της, ώστε με αυτήν και μόνο θα είστε σε θέση να μεταφερθείτε στο επίπεδο εκείνο της ύπαρξης που εγώ αποκαλώ παράδεισο επί της γης.
Ο λόγος δεν είναι απλά ένας ήχος ή ένα γραπτό σύμβολο. 
Ο λόγος είναι μια δύναμη: είναι η δύναμή σας να εκφράζεστε και να επικοινωνείτε, να σκέπτεστε κι άρα να δημιουργείτε τα γεγονότα της ζωής σας. 
Είστε σε θέση να μιλάτε. 
Ποιο άλλο ζώο πάνω στον πλανήτη έχει αυτό το χάρισμα; 
Ο λόγος είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που διαθέτει ο άνθρωπος,ένα εργαλείο με μαγικές ιδιότητες.
Ωστόσο, όπως και το σπαθί με τις δύο κόψεις, ο λόγος σας μπορεί να πλάσει το πιο ωραίο όνειρο αλλά και να γκρεμίσει τα πάντα γύρω σας.
Η μία κόψη είναι η κακή χρήση του λόγου, η οποία δημιουργεί μια ζωντανή κόλαση. 
Η άλλη κόψη είναι η άμεμπτη χρήση του λόγου, που μπορεί να δημιουργήσει μόνο ομορφιά κι αγάπη και να φέρει τον παράδεισο στη γη.
Ανάλογα με το πώς τον χρησιμοποιείτε, ο λόγος μπορεί να σας απελευθερώσει ή να σας φυλακίσει περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε. 
Όλη η δύναμη που διαθέτετε βασίζεται στο λόγο σας.
Οι 4 Συμφωνίες του Don Miguel Ruiz
Η δεύτερη συμφωνία
Μην Παίρνετε Τίποτα Προσωπικά.
Η δεύτερη συμφωνία σας καλεί να μην παίρνετε τίποτε προσωπικά.
Ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω σας, δεν πρέπει να το παίρνετε προσωπικά. 
Χρησιμοποιώντας ένα προηγούμενο παράδειγμα, αν σας συναντήσω στο δρόμο και σας πω ότι είστε βλάκας, χωρίς να σας γνωρίζω, το πρόβλημα δεν το έχετε εσείς, αλλά εγώ. 
Αν το πάρετε προσωπικά, τότε ίσως πιστέψετε ότι είστε βλάκας. 
“Πώς το ξέρει;” μπορεί να σκεφτείτε. 
“Έχει μαντικές ικανότητες ή είναι τόσο ολοφάνερο ότι είμαι βλάκας;”
Το παίρνετε προσωπικά επειδή συμφωνείτε με ό,τι ακούσατε. 
Από τη στιγμή που συμφωνείτε, το δηλητήριο σας διαποτίζει και βρίσκεστε παγιδευμένοι στο όνειρο της κόλασης. 
Εκείνο που σας παγιδεύει είναι αυτό που εγώ αποκαλώ προσωπική σπουδαιότητα. 
Η προσωπική σπουδαιότητα, το να παίρνουμε δηλαδή τα πράγματα προσωπικά, είναι η μέγιστη εκδήλωση εγωισμού, επειδή υποθέτουμε ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από εμάς.
Μαθαίνουμε να τα παίρνουμε όλα προσωπικά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης μας ή της εξημέρωσης μας. 
Πιστεύουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι για τα πάντα. 
Το εγώ μας κυριαρχεί.
Όμως, οι άλλοι δεν κάνουν τίποτε εξαιτίας σας. 
Το κάνουν για δικούς τους λόγους. 
Όλοι οι άνθρωποι ζουν στο δικό τους όνειρο, εγκλωβισμένοι στο δικό τους νου: βρίσκονται σ’ έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο απ’ αυτόν που ζούμε εμείς. 
Όταν παίρνουμε κάτι προσωπικά, είναι σαν να υποθέτουμε ότι οι άλλοι γνωρίζουν από τι αποτελείται ο κόσμος μας και προσπαθούμε να επιβάλουμε αυτό τον κόσμο στον δικό τους.
Η τρίτη συμφωνία 
Μην Κάνετε Υποθέσεις
Έχουμε την τάση να κάνουμε υποθέσεις για τα πάντα. 
Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι πιστεύουμε πως οι υποθέσεις που έχουμε κάνει είναι και η αλήθεια. 
Θα μπορούσαμε να πάρουμε ακόμα και όρκο. 
Κάνουμε υποθέσεις για το τι πράττουν ή σκέφτονται οι άλλοι —το παίρνουμε προσωπικά— κι έπειτα τους κατηγορούμε κι αντιδράμε ποτίζοντας τους συναισθηματικό δηλητήριο με το λόγο μας.
Γι’ αυτό, όταν κάνουμε υποθέσεις, είναι σαν να πηγαίνουμε γυρεύοντας. 
Υποθέτουμε κάτι, το παρεξηγούμε, το παίρνουμε προσωπικά και καταλήγουμε να δημιουργούμε ένα τεράστιο πρόβλημα από το τίποτα.
Όλος ο πόνος και η θλίψη που έχετε βιώσει στη ζωή σας είχαν τη ρίζα τους στο ότι κάνατε υποθέσεις και τα παίρνατε όλα προσωπικά. 
Σταθείτε για μια στιγμή και συλλογιστείτε πόσο αληθινό είναι αυτό. Όλο το σύστημα ελέγχου της ανθρωπότητας στηρίζεται στο να κάνουμε υποθέσεις και να παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. 
Σε αυτά βασίζεται ολόκληρο το όνειρο της κόλασης στο οποίο ζούμε.
Παράγουμε πολύ συναισθηματικό δηλητήριο μόνο και μόνο με το να κάνουμε υποθέσεις και να παίρνουμε κάτι προσωπικά, επειδή συνήθως αρχίζουμε να κουτσομπολεύουμε με βάση τις υποθέσεις μας. 
Μην ξεχνάτε ότι το κουτσομπολιό είναι ο τρόπος επικοινωνίας μας στο όνειρο της κόλασης και ότι μέσω αυτού μεταφέρουμε δηλητήριο ο ένας στον άλλον.
Επειδή φοβόμαστε να ζητήσουμε εξηγήσεις, κάνουμε υποθέσεις και πιστεύουμε ότι αυτές είναι απόλυτα σωστές. 
Το επόμενο βήμα είναι να υποστηρίξουμε αυτές τις υποθέσεις και να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι κάποιος άλλος έχει άδικο. 
Είναι πάντοτε προτιμότερο να κάνουμε ερωτήσεις αντί να καταφεύγουμε σε υποθέσεις, γιατί οι υποθέσεις οδηγούν στο δρόμο του πόνου.
Η τέταρτη συμφωνία
Δίνετε Πάντα τον Καλύτερο Εαυτό σας
Η Τέταρτη Συμφωνία είναι εκείνη που επιτρέπει στις προηγούμενες τρεις να γίνουν βαθιά ριζωμένες συνήθειες. 
Η τέταρτη συμφωνία έχει να κάνει με την εφαρμογή των υπόλοιπων: Δίνετε πάντα τον καλύτερο εαυτό σας.
Να δίνετε πάντα τον καλύτερο εαυτό σας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. 
Να μην ξεχνάτε, όμως, ότι ο καλύτερος εαυτός σας δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος από τη μια στιγμή στην άλλη. 
Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν διαρκώς, οπότε ο καλύτερος εαυτός σας μπορεί τη μια να είναι πραγματικά καλός και την άλλη όχι και τόσο.
Όταν ξυπνάτε το πρωί αναζωογονημένοι και γεμάτοι ενέργεια, ο καλύτερος εαυτός σας θα είναι πολύ καλύτερος απ’ ότι το απόγευμα που θα γυρίζετε κουρασμένοι από τη δουλειά. 
Ο καλύτερος εαυτός σας θα είναι πολύ καλύτερος όταν είστε υγιείς παρά όταν είστε άρρωστοι, όταν είστε νηφάλιοι παρά όταν είστε μεθυσμένοι. 
Ο καλύτερος εαυτός σας θα εξαρτάται άμεσα από το αν νιώθετε χαρούμενοι και αισιόδοξοι ή αναστατωμένοι, θυμωμένοι, πληγωμένοι.
Ο καλύτερος εαυτός σας μπορεί να αλλάζει από ώρα σε ώρα και από μέρα σε μέρα, ανάλογα με τις διαθέσεις σας. 
Θα αλλάζει, επίσης, με την πάροδο του χρόνου. 
Αποκτώντας σιγά-σιγά τη συνήθεια των τεσσάρων καινούριων συμφωνιών, ο καλύτερος εαυτός σας θα γίνεται ολοένα καλύτερος απ’ ό,τι υπήρξε στο παρελθόν.
Παρ’ όλα αυτά, εσείς θα πρέπει να εξακολουθήσετε να δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας — ούτε λιγότερο αλλά ούτε και περισσότερο απ’ αυτό.
Αν κοπιάσετε για να δώσετε κάτι παραπάνω απ’ αυτό που μπορείτε, θα σπαταλήσετε πολύτιμη ενέργεια και στο τέλος ο καλύτερος εαυτός σας δεν θα αρκεί.
Όταν το παρακάνετε, εξαντλείτε το σώμα σας και, καθώς θα πηγαίνετε ενάντια στον εαυτό σας, θα χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να πραγματοποιήσετε το σκοπό σας. 
Αν πάλι κάνετε λιγότερες προσπάθειες από όσες μπορείτε να κάνετε, υποβάλετε τον εαυτό σας σε απογοητεύσεις, τύψεις και ενοχές.
Να κάνετε πάντα ό,τι καλύτερο μπορείτε σε οποιαδήποτε περίσταση της ζωής σας. 
Δεν έχει σημασία αν είστε κουρασμένοι ή άρρωστοι — εάν δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας, τότε δεν πρόκειται ποτέ να τον κρίνετε. 
Και όταν δεν κρίνετε τον εαυτό σας, δεν τον υποβάλλετε και σε τύψεις, ενοχές ή τάσεις αυτοτιμωρίας. 
Κάνοντας πάντα το καλύτερο δυνατό, θα απαλλαγείτε από ένα ισχυρό ξόρκι που σας βαραίνει.
~~~~~
Από το βιβλίο του Don Miguel Ruiz ”Οι Τέσσερις Συμφωνίες”- Εκδόσεις Διόπτρα
Ο δον Μιγκέλ Ρούιζ είναι συγγραφέας του διεθνούς μπεστ σέλερ Οι Τέσσερις Συμφωνίες (best seller των New York Times για επτά και πλέον χρόνια). 
Τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από επτά εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. 
Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, ο δον Μιγκέλ μοιράζεται τις γνώσεις του γύρω από την αρχαία σοφία και τη σύγχρονη φιλοσοφία σε διαλέξεις και σεμινάρια που διοργανώνει σε ιερές περιοχές σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

enallaktikidrasi.com

4 δραστηριότητες για εσωστρεφείς που μπορούν να αποφέρουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα

Μεταξύ των πιο δημοφιλών συμπληρωματικών δραστηριοτήτων για το 2023 είναι η στελέχωση εκδηλώσεων όπως τα συνέδρια και η διδασκαλία σε ένα θέμα στο οποίο έχετε εξειδίκευση, σύμφωνα με τους ειδικούς. 
Αλλά όλα αυτά απαιτούν κοινωνικές δεξιότητες καθώς θα πρέπει, αν αναλάβετε κάποια από αυτές να αλληλεπιδράσετε με τους συμμετέχοντες ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για ένα άτομο, όπως στην περίπτωση της διδασκαλίας.
Αν τυχαίνει να είστε πιο εσωστρεφής, αλλά εξακολουθείτε να ψάχνετε τρόπους για να βγάλετε μερικά επιπλέον χρήματα, μη φοβάστε. 
Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εκεί έξω, κατάλληλες για όσους τους αρέσει να περνούν το χρόνο τους μόνοι τους. 
Οι εφαρμογές gig economy, για παράδειγμα, όπως η Uber ή η Doordash, είναι πολύ κατάλληλες γι’ αυτό, επειδή δεν έχετε πραγματικό αφεντικό, λέει ο ειδικός σε θέματα side hustle Kevin Ha. Κάνεις τα πράγματα μόνος σου.
Ακολουθούν τέσσερις δραστηριότητες που μπορεί να φανούν ιδανικές για εσωστρεφή άτομα.
Διαδικτυακές έρευνες
Αν έχετε λίγα ελεύθερα λεπτά και σας αρέσει να μοιράζεστε τις απόψεις σας, σκεφτείτε να συμμετέχετε σε έρευνες σε ιστότοπους όπως το Survey Junkie και το InboxDollars που πληρώνουν με μετρητά ή δωροκάρτες.
Θα συμπληρώσετε κάποιες προσωπικές πληροφορίες που δίνουν μια αίσθηση του δημογραφικού και του γεωγραφικού σας χώρου, και στη συνέχεια θα δείτε επιλογές για διάφορες έρευνες που μπορείτε να κάνετε και αφορούν το λιανικό εμπόριο, τα τρόφιμα και τα ποτά, την τεχνολογία και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και άλλα. 
Οι περισσότερες διαρκούν συνήθως μέχρι 20 λεπτά.
«Δεν πρόκειται να βγάλετε χιλιάδες δολάρια το μήνα κάνοντας κάτι τέτοιο», λέει η Jen Glantz, ιδρύτρια του Bridesmaid for Hire και δημιουργός του ενημερωτικού δελτίου Monday Pick-Me-Up and Odd Jobs. 
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες αναφέρουν ότι βγάζουν μερικά δολάρια την ώρα, αλλά αυτό μπορεί να αθροιστεί και να λειτουργήσει.
Πουλήστε τα ρούχα και τα ενδύματά σας
Αν έχετε μια ντουλάπα γεμάτη ρούχα που θέλετε να ξεφορτωθείτε, σκεφτείτε να τα πουλήσετε σε ιστότοπους όπως το Poshmark, το Mercari, το OfferUp και το eBay. Αν έχετε πολυτελή αντικείμενα, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τα πουλήσετε στο The RealReal.
Περιηγηθείτε σε κάθε ιστότοπο για να δείτε πόσο κοστίζουν αντικείμενα όπως αυτά που έχετε, και στη συνέχεια ξεκινήστε μια σελίδα και δημοσιεύστε τα δικά σας. Λάβετε υπόψη σας το κόστος αποστολής και τα υλικά αποστολής, καθώς και τα τέλη κάθε ιστότοπου. 
Στο Poshmark, για παράδειγμα, η αμοιβή για πωλήσεις κάτω των 15 δολαρίων είναι 2,95 δολάρια και η αμοιβή για πωλήσεις άνω των 15 δολαρίων είναι το 20% της τιμής πώλησης (δηλαδή, κρατάτε το 80% των εσόδων σας).
Η Kaycie Morwood άνοιξε το κατάστημά της στο Poshmark το 2016 και έχει βγάλει συνολικά 30.000 δολάρια. «Χρειάζονται περίπου δύο λεπτά για να το στήσετε», δήλωσε προηγουμένως στο CNBC Make It. 
«Μετά πάω να δω Netflix, να γυμναστώ ή να πάω στην πραγματική μου δουλειά την ημέρα».
Πουλήστε εκτυπώσιμα αντικείμενα όπως ημερολόγια
Αν είστε οργανωτικό άτομο και έχετε ταλέντο στο σχεδιασμό, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως το Canva ή ακόμη και το Google Docs για να δημιουργήσετε ψηφιακά ημερολόγια, λίστες ελέγχου ή κάρτες διακοπών για να τις πουλήσετε σε ιστότοπους όπως το Etsy.
«Έχω αγοράσει πρότυπα media kit από εκεί», λέει ο Glantz ως παράδειγμα.
Ψάξτε στον ιστότοπο για τους τύπους εκτυπώσεων που πωλούν οι άλλοι συμμετέχοντες για να πάρετε κάποιες ιδέες σχετικά με το τι μπορείτε να φτιάξετε και πόσο αυτό χρεώνεται. 
Όπως και με τις άλλες τοποθεσίες, έχετε υπόψη σας τις αμοιβές του Etsy, π.χ. η καταχώριση ενός αντικειμένου κοστίζει 20 σεντς και υπάρχει τέλος συναλλαγής 6,5% για κάθε πώληση.
Η Rachel Jiminez ξεκίνησε το κατάστημά της στο Etsy το 2019 και έβγαλε σχεδόν 160.000 δολάρια στον ιστότοπο το 2021, πουλώντας ψηφιακά ημερολόγια, χριστουγεννιάτικα παιχνίδια με κυνήγι θησαυρού και άλλα αντικείμενα. 
Όταν ξεκινούσε μόλις και έβρισκε χρόνο για την ενασχόλησή της κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, «περνούσα 30 λεπτά τρώγοντας, κάνοντας παρέα με [τους συναδέλφους μου] και μετά άλλα 30 λεπτά δουλεύοντας στο κατάστημά μου στο Etsy», δήλωσε στο CNBC Make It.
Ξεκινήστε ένα blog στο Medium
Αν αγαπάτε το γράψιμο και έχετε πολλά να πείτε για ένα συγκεκριμένο θέμα, σκεφτείτε να ξεκινήσετε ένα blog στο Medium.
Ο ιστότοπος διαθέτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που κυμαίνονται από τη γονική μέριμνα έως τις νευροεπιστήμες και προσφέρει δύο διαφορετικούς τρόπους για να κερδίσετε χρήματα: ο ένας συνδέεται με το πόσο χρόνο περνούν οι άνθρωποι διαβάζοντας το περιεχόμενό σας, ενώ ο άλλος με την παραπομπή μελών. «Μπορείτε να παραπέμψετε αναγνώστες για να γίνουν μέλη του Medium και να λάβετε το ήμισυ της συνδρομής τους, αφαιρουμένων των συνήθων τελών του διαχειριστή, για όσο διάστημα παραμένουν μέλη», σύμφωνα με τον ιστότοπο.
Για να είστε επιλέξιμοι για κάποιο από τα δύο, ωστόσο, θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον 100 followers, να έχετε δημοσιεύσει τουλάχιστον μία ιστορία και να είστε τουλάχιστον 18 ετών. 
Και να θυμάστε ότι θα πρέπει να γράφετε πολύ – «καλό είναι να κάνετε πέντε δημοσιεύσεις την εβδομάδα για ένα χρόνο, αν θέλετε πραγματικά να το κάνετε αυτό», λέει η Ha. 
Οι περισσότεροι συγγραφείς βγάζουν κάτω από 100 δολάρια το μήνα.
Διάφορα ιστολόγια και μέσα ενημέρωσης πληρώνουν επίσης τους συνεργάτες για τα ελεύθερα κομμάτια. 
Αν υπάρχει ένα μέσο που παρακολουθείτε τακτικά, μελετήστε τον ιστότοπο και δείτε αν υπάρχουν ευκαιρίες να γράψετε κάτι εσείς ο ίδιος για αυτό.
moneyreview.gr με πληροφορίες από το - https://www.cnbc.com/2023/01/14/side-hustles-for-introverts-some-can-bring-in-tens-of-thousands-.html