Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Βρέθηκαν χαμένες επιστολές του διάσημου φυσικού Νίκολα Τέσλα

 

Νίκολα Τέσλα – πάντα το όνομά του κινεί το ενδιαφέρον,έτσι κάθε φορά που άγνωστες πτυχές της ζωής του διάσημου επιστήμονα και εφευρέτη έρχονται στο φως μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κοινού

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν χαμένα γράμματα του Νικολά Τέσλα,επιστολές που έριξαν φως στην ιστορία της σχέσης του με έναν άλλο μεγάλο επιστήμονα και εφευρέτη τον Mihajlo Pupin
Οι επιστολές που είχε γράψει ο γνωστός Σερβοαμερικανός επιστήμονας και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα, θεωρούνταν μέχρι πρότινος χαμένες.
Οι επιστολές γράφηκαν τον Δεκέμβριο του 1934 και είχαν ως αποστολέα τον γενικό πρόξενο του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας στη Νέα Υόρκη radoje Jankovic.
Στις επιστολές του ο Τέσλα μιλά για τον σερβικής καταγωγής φυσικό Mihajlo Pupin και τη σχετική ανακοίνωση έκανε η εταιρεία πολιτισμού και ιστορίας Alligat.
Στις επιστολές του αυτές ο Tesla, γράφει για τον Mihajlo Pupin, την ασθένειά του και την επιθυμία του να τον επισκεφθούν στο νοσοκομείο.
Τα γράμματα είναι μεγάλης σημασίας για τον σερβικό πολιτισμό και όχι μόνο, είναι γραμμένα με σαφή κυριλλική γραφή και από το περιεχόμενό τους μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι ο Tesla και ο Pupin συνδέονταν με σχέση φιλίας και φροντίδας ο ένας για τον άλλον.

«Το κάθε πείραμα έβρισκε στο μυαλό μου χίλιες αντανακλάσεις. Ήθελα να μάθω περισσότερα γι’ αυτή την εκπληκτική δύναμη. Λαχταρούσα τα πειράματα και τις έρευνες και πάντα μόλις τέλειωνε το μάθημα είχα μια θλίψη στην ψυχή» έλεγε για τα πρώτα πειράματα με τον ηλεκτρισμό που παρακολουθούσαν όντας μαθητές και τα οποία του δημιουργούσαν πάντα συγκίνηση

Κατά το παρελθόν οι ιστορικοί θεωρούσαν ότι μεταξύ του Nikola Tesla και του Mihajlo Pupin υπήρχε διένεξη όπως και ότι επί χρόνια δεν μιλούσαν μεταξύ τους,οι επιστολές όμως αυτές ρίχνουν νέο φως στην ιστορία της φιλίας μεταξύ των δύο μεγάλων επιστημόνων και επιβεβαιώνουν την σύνδεσή τους.
Οι επιστολές αυτές ανατρέπουν σε μεγάλο βαθμό την ευρέως διαδεδομένη άποψη που επικρατούσε για τις συγκρουσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο επιστημόνων και διαψεύδουν αυτούς που υποστήριζαν ότι οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν λίγες μόνο μέρες πριν από τον θάνατο του Mihajlo Pupin.
Οι επιστολές γράφτηκαν τρεις μήνες πριν από τον θάνατο του Mihajlo Pupin, και επιβεβαιώνουν πως δεν υπήρχε διένεξη μεταξύ τους και αυτό που ήθελαν και οι δύο ήταν να συναντηθούν το συντομότερο.
Οι ερευνητές δεν διευκρίνισαν πού και πώς βρέθηκαν οι επιστολές αυτές του Τέσλα, ούτε αν τα ίχνη τους οδηγούν στο «αρχείο του Τέσλα» το οποίο ψάχνουν να βρουν επί δεκαετίες.

Ο Nikola Tesla ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε το πρόσωπο του πλανήτη μας, βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής σχεδόν όλων των ανθρώπων.
Ο Nikola Tesla είναι ο σύγχρονος Προμηθέας, που έκλεψε το μυστικό του φωτός από τη Φύση και το χάρισε στην ανθρωπότητα.
Ο Nikola Tesla ήταν ένας οραματιστής κι ανθρωπιστής επιστήμονας, που εξερεύνησε νέα και άγνωστα πεδία γνώσης.
Ο Nikola Tesla ήταν ο άνθρωπος και επιστήμονας που ήρθε σε ρήξη με το κατεστημένο της εποχής του και τόλμησε ν’ αγγίξει τα άστρα.

πηγές:
serbianmonitor.com
www.blic.rs

Photovision & Image+Tech : Πραγματοποιήθηκαν χθες 5 Aπριλίου τα επίσημα εγκαίνια.

Πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή 5 Aπριλίου τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης imaging & τεχνολογίας Photovision & Image+Tech 
Η πολύμηνη προετοιμασία έφτασε στο αποκορύφωμά της, οι προσδοκίες εκπληρώθηκαν και οι κόποι ανταμείφθηκαν.
Η Photovision & Image+Tech άνοιξε τις πύλες της για το κοινό στις 11.00μμ την Παρασκευή 5 του μηνός, με μεγάλη προσέλευση του κοινού που κοινά τους ενδιαφέροντα είναι η φωτογραφία και ότι περικλείει η λέξη ,αλλά και η εφαρμοσμένης υψηλή τεχνολογία ήχου και εικόνας γενικά.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 7.30μμ στην κεντρική είσοδο της έκθεσης στο Helexpo Maroussi .
Τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρόεδρος του ΣΕΚΑΦ Κώστας Τάγκαλος, ο πρόεδρος της ΠΟΦ Σπύρος Διαμαντόπουλος και από τη διοργάνωση ο Βαγγέλης Χαραλάμπους από τη Βe-Best & ο Τάκης Τζίμας εκδότης των περιοδικών ΦΩΤΟγράφος και Photobusiness
Όλα τα μεγάλα ονόματα της φωτογραφίας και του ήχου ήταν εκεί με περιπτερά τους , ξεναγώντας το κοινό στον θαυμαστό τους κόσμο , αλλά και πολλές εκθέσεις φωτογραφίας.
Ανάμεσά τους και η έκθεση του  Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής – ΠΑ.Δ.Α – που μας προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση με τις αξιόλογες φωτογραφίες των φοιτητών του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών .Οι φωτογραφίες των φοιτητών εισέπρατταν ενθουσιώδη σχόλια από τους επισκέπτες του περιπτέρου  του Τμήματος κατά τη διάρκεια της δικής μας επίσκεψης εκεί. Η έκθεση είναι στο περίπτερο DK17 για όποιον θέλει να το επισκεφτεί και να θαυμάσει τις φωτογραφίες των φοιτητών.
H Photovision & Image+Tech μας περιμένει να την επισκεφτούμε σήμερα και αύριο και να θαυμάσουμε από κοντά όλα τα ενδιαφέροντα εκθέματα του χώρου.

 06-04-2019