Όπως όλες τις μεγάλες ασθένειες και πληγές του παρελθόντος, έτσι και οι σημερινές θα περάσουν και το μέλλον θα συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί.
Η δεκαετία του 2020 στοχεύει να είναι μια σημαντική δεκαετία για την ανθρωπότητα στο σύνολό της, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι.
Αναμφίβολα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στην τεχνολογία που θα μας βοηθήσουν να πάμε μπροστά, και διάφορες νέες ηγετικές ικανότητες του ανθρώπου θα αναδυθούν για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα, τις επόμενες δεκαετίες που θα έρθουν.
Ας αναρωτηθούμε, ποιο είναι το πραγματικό μέλλον της ανθρωπότητας;
Και σε ποιον μπορούμε να απευθυνθούμε για να ρίξουμε μια ματιά στο τι θα έρθει;
Στον Ray Kurzweil - Ο Ray Kurzweil, είναι εφευρέτης και φουτουριστής, ο οποίος όχι μόνο πιστεύει στη δύναμη της ανθρωπότητας, αλλά πιστεύει σε ένα πολύ όμορφο και τεχνολογικά ζωντανό σύστημα, το οποίο η ανθρωπότητα χτίζεται αργά αλλά σταθερά.
Γιατί όμως να εμπιστευόμαστε αυτόν τον τύπο;
Γιατί ο Ray Kurzweil είναι "ειδικός" στην μελλοντολογία.
Ο Ray είναι γνωστός για τις προβλέψεις του, ειδικά στην τεχνολογική και κοινωνική πρόοδο.
Λέει ότι έχει κάνιε 147 προβλέψεις για τα κομπιούτερς, και σύμφωνα με τον ίδιο, "το 86% ήταν σωστές" και αυτό υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να το αποδείξουν.
Το 1990, είπε ότι οι υπολογιστές θα νικήσουν τους καλύτερους παίκτες σκακιού "μέχρι το 2000"
Τον Μάιο του 1997, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Garry Kasparov ηττήθηκε από τον υπολογιστή Deep Blue της IBM σε ένα τουρνουά σκακιού.
Ο Kurzweil προέβλεψε επίσης την εκρηκτική ανάπτυξη στο Διαδίκτυο σε μια εποχή που υπήρχαν μόνο 2,6 εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου στον κόσμο.
Τώρα, το Διαδίκτυο είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του κόσμου, χρησιμοποιείται από σχεδόν όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο και είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς ανθρώπους που το έχουν συνδέσει με τις δουλειές τους, καθώς και για να διευκολύνουν παντός είδους υποθέσεις.
Προέβλεψε επίσης το ρόλο των υπολογιστών στις αίθουσες διδασκαλίας, το λογισμικό ομιλίας σε κείμενο και πολλές άλλες τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν πραγματοποιηθεί.
Εν ολίγοις, έχει προβλέψει πολλά, από τα οποία άλλα έχουν γίνει πραγματικότητα και άλλα αναμένονται.
Μερικές από αυτές τις προβλέψεις αναμένεται να γίνουν πραγματικότητα καθώς πλησιάζουμε στο έτος 2050, όπου πολλές τεχνολογικές εξελίξεις λέγεται πως θα είναι σε πλήρη ισχύ.
Ας δούμε λοιπόν μερικές από αυτές τις προβλέψεις και ας αναλύουμε την πιθανότητα να συμβούν, έτσι;
Είναι αισιόδοξος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για παράδειγμα.
Σύμφωνα με τις σπουδές του, η άνοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα έχουν εκθετική ανάπτυξη.
"Το 2030 θα έχουμε συνολική ανανεώσιμη ενέργεια και θα είναι φθηνή"
Μέχρι το 2050 μπορεί να έχουμε ρομπότ με υψηλή τεχνητή νοημοσύνη που θα κάνουν διάγνωση ασθενειών και θα προσφέρουν προτάσεις για θεραπείες και τα nanobots θα μπορούν να εγχυθούν σε κάθε άνθρωπο ως άλλο είδους ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση των ασθενειών.
Οι δυνατότητες είναι εκεί έξω, απλά περιμένουμε κάποιον να τις εφεύρει και να τις θέσει σε κυκλοφορία.
Μα ποιος είναι αυτός, ποια είναι η τεχνητή νοημοσύνη που θα πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο;
"Προβλέπω πως μέχρι το 2029 θα έχουμε μια τέτοια νοημοσύνη, η οποία θα περάσει άνετα το τεστ Turing"
Η πρόβλεψη του Ray Kurzweil είναι βασισμένη στο νόμο του Μουρ για την πρόοδο των ηλεκτρονικών διατάξεων.
Αντίθετα ο Fred Brooks, από τους πρωτεργάτες της ΙΒΜ, εξετάζει το ζήτημα από τη σκοπιά του λογισμικού, υποστηρίζοντας πως δεν είμαστε καν κοντά στο να μπορούμε να προσομοιώσουμε προγραμματιστικά τις 1014 συνδέσεις των νευρώνων του ανθρώπινου εγκεφάλου, υπολογίζοντας πως θα χρειαστούν ακόμη περίπου πέντε αιώνες.
Το τεστ Turing είχε επινοήσει ο Άγγλος μαθηματικός Alan Turing το 1950, σε ένα άρθρο του για την πιθανότητα ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης.
Έχοντας ασχοληθεί επί μακρόν με το θέμα και καθώς ο ορισμός της νοημοσύνης αποτελούσε ένα περίπλοκο φιλοσοφικό ζήτημα, πρότεινε το ακόλουθο κριτήριο - εάν μια μηχανή καταφέρει να ξεγελάσει τους ανθρώπους και να τους κάνει να πιστέψουν πως είναι άνθρωπος, τότε πρέπει να είναι τουλάχιστον εξίσου έξυπνη με έναν άνθρωπο.
Ο Alan Turing μάλιστα είχε προβλέψει πως μέχρι το 2000 θα είχε αναπτυχθεί τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσε να ξεγελάσει το 30% των ερωτώντων, έπειτα από πέντε λεπτά συζήτησης.
Το πρώτο πρόγραμμα Η/Υ που πέρασε το τεστ Turing, θεωρείται πως είναι το ELIZA, που έφτιαξε το 1976 ο Αμερικανός προγραμματιστής Joseph Weizenbaum και το οποίο κατάφερε να πείσει τη γραμματέα του πως συνομιλούσε με εκείνον.
Από τότε ακολούθησαν πολλά άλλα προγράμματα, τα οποία έδειξαν μεταξύ άλλων πως ο έλεγχος του Alan Turing, παρόλο που μπορεί να αποδείξει πως οι άνθρωποι μπορούν να ξεγελαστούν από μηχανές, δεν απαντά στα σύγχρονα ερωτήματα για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως την ποσοτικοποίηση της νοημοσύνης, τις συνέπειες της, ή να προβλέπει το πότε θα επιτευχθεί.
Εάν και τα προγράμματα που προσπαθούν μέχρι σήμερα να περάσουν το τεστ Turing είναι αναμφίβολα αξιοθαύμαστα, δεν επιδεικνύουν την ανθρώπινη ικανότητα της αλληλεπίδρασης με τον εξωτερικό κόσμο, ενώ ένας προσεκτικός παρατηρητής με τις κατάλληλες ερωτήσεις, θα καταφέρει να διαπιστώσει πως πρόκειται για μηχανές.
Η ιστορία θα κρίνει το ποιος έχει δίκαιο σε αυτή τη συζήτηση, το μόνο σίγουρο είναι πως το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσει να απασχολεί την ανθρωπότητα και να εξάπτει τη φαντασία.
"Και μόλις η τεχνική νοημοσύνη περάσει το τεστ Turing θα μάθει πραγματικά τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι και ναι, θα τους ξεπεράσει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2030"
"Και μπορεί να αναδυθεί ένας πόλεμος μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.
"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον πολλά θρυλικά μυαλά και εφευρέτες όπως ο Elon Musk και ο Stephen William Hawking μας έχουν προειδοποιήσει για την έξαρση της τεχνικής νοημοσύνης"
Η τεχνική νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και ο Ray Kurzweil το ξέρει αυτό και γνωρίζει ότι οι άνθρωποι το φοβούνται αυτό, αλλά μας θυμίζει πως πάντα η τεχνολογία ήταν πάντα δίκοπο μαχαίρι.
Η φωτιά μας κράτησε ζεστούς, μας μαγείρεψε το φαγητό μας, αλλά έκαψε και τα σπίτια μας, ερήμωσε τα δάση μας.
Ναι η τεχνολογία φέρνει πόνο και καταστροφή αλλά αν η ανθρωπότητα καταφέρει να υψωθεί πάνω από αυτή, μπορεί να φτιάξει καταπληκτικά πράγματα και την τεχνική νοημοσύνη, όταν πια περάσει το τεστ Turing μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να σκεφτούμε και να πραγματοποιήσουμε πράγματα που μέχρι τώρα είναι πέρα από το πεδίο εφαρμογής μας, επειδή δεν μπορούμε να έχουμε ολική θέαση των γεγονότων και των καταστάσεων.
Αν και αυτό ακούγεται ωραίο οδηγεί επίσης σε ένα πρόβλημα γνωστό ως τεχνολογικό.
Μοναδικότητα-singularity, μια στιγμή που πολλοί άνθρωποι φοβούνται για διάφορους λόγους
Ως τεχνολογική μοναδικότητα ορίζεται η εμφάνιση μιας υπερευφυΐας με τεχνολογικά μέσα.
Αφού οι δυνατότητες μιας τέτοιας ευφυΐας θα ήταν δύσκολο να γίνουν καταληπτές από τον ανθρώπινο νου, η εμφάνιση μιας τεχνολογικής μοναδικότητας αντιμετωπίζεται ως ένας διανοητικός ορίζοντας γεγονότων, πέραν του οποίου τα συμβάντα δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να κατανοηθούν.
Και αυτό πολλοί το φοβούνται.
Το 1983 ο μαθηματικός και συγγραφέας Vernor Vinge διέδωσε την ιδέα του Good περί εκρήξεως ευφυΐας μέσα από μερικά γραπτά του και η πρώτη τυπωμένη διατύπωση του θέματος έγινε στο τεύχος Ιανουαρίου 1983 του περιοδικού Omni.
Σε αυτό το σημείωμα ο Vernor Vinge φαίνεται ότι είναι ο πρώτος που χρησιμοποιεί τον όρο "μοναδικότητα" με τρόπο που είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένος με την δημιουργία των ευφυών μηχανών, γράφοντας:
"Σύντομα θα δημιουργήσουμε ευφυΐες μεγαλύτερες των δικών μας.
Όταν συμβεί αυτό η ανθρώπινη ιστορία θα έχει φθάσει σε ένα είδος μοναδικότητας, μια διανοητική μετάβαση τόσο αδιαπέραστη όσο και ο περιπεπλεγμένος χωροχρόνος στον κέντρο μιας μαύρης τρύπας και ο κόσμος θα μεταβεί πολύ πέραν της κατανόησης μας.
Η μοναδικότητα, πιστεύω, κατατρέχει ήδη μερικούς συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας.
Για πολλούς η εγκαθίδρυση της τεχνικής νοημοσύνης - αυτής που θα περάσει το τεστ Turing είναι ένα μη αναστρέψιμο χρονικό σημείο, γιατί όταν αφήσουμε το τζίνι να βγει από το μπουκάλι, ποιος ξέρει τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Εν ολίγοις θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να προσπεράσει τον κόσμο επειδή θα έχει σχέδια και διαδικασίες σκέψης πολύ πέρα από αυτές του σημερινού ανθρώπου.
Και η ανθρωπότητα θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί της με τέτοιο τρόπο, ώστε να ωφελήσει και τους δύο πια κόσμους.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα ζει με τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε καν, ακόμα και το καλύτερο έργο επιστημονικής φαντασίας μπορεί να πλησιάσει έστω και λίγο.
"Βέβαια εγώ πιστεύω, λέει ο Ray Kurzweil, "πως θα υπάρχει μια συνύπαρξη και η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύει τις ανθρώπινες ικανότητες και προβλέπω ένα υβρίδιο
Αυτή η τεχνική νοημοσύνη θα είναι έτοιμη μέχρι το 2030 και θα επιτρέψει στον άνθρωπο να αναπτύξει υπεράνθρωπες ικανότητες μόνο με τον εγκέφαλό του, χρησιμοποιώντας τον neocortex - νέος εγκεφαλικός φλοιός
Αυτή η ενίσχυση θα προέρχεται από nanobots, τα οποία θα ρέουν στο σώμα μας μέχρι το 2030.
Θα έχουμε έναν πολύ διευρυμένο εγκέφαλο, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μικρό ποσό νευρικής επεξεργαστικής δύναμης.
Έχουμε περίπου 300.000 νευρώνες, αλλά αν συνδεθούμε με τα clouds μπορούμε να επεκτείνουμε τη νοημοσύνη μας σε όλο μας το σώμα.
Και βέβαια δεν θα χάσουμε την ανθρωπότητα αλλά θα την εξελίξουμε στο επόμενο επίπεδο της ύπαρξής μας, και αυτό είναι ωραία σκέψη"
Και συνεχίζει:
"Ποιος δεν θα ήθελε τον δικό του σύντροφο τεχνητής νοημοσύνης που να μπορεί να τον βοηθήσει σε ώρα ανάγκης και να τον βοηθήσει να λύσει προβλήματα επεκτείνοντας τις εγκεφαλικές του διαδικασίες;
Ακούγεται δελεαστικό - έτσι δεν είναι;
Αλλά αυτό δεν θα μας έκανε cyborg;
Τεχνικά...και ναι και όχι- ο ορισμός του cyborg είναι ένας άνθρωπος αναμεμιγμένος με μέρη μηχανών.
Είναι cyborg μέσα στο μυαλό του"
Λίγα λόγια για το ποιος είναι ο Ray Kurzweil, και ποιες οι συνήθειές του
Ο Ray Kurzweil, είναι διευθυντής των μηχανικών της Google και ο άνθρωπος πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη, μεταξύ άλλων έχει πει πως η αθανασία μπορεί να είναι σήμερα ένα όνειρο, όμως, η τεράστια πρόοδος της τεχνολογίας και η σωστή και μελετημένη διατροφή έχουν την δυνατότητα να κάνουν αυτό το όνειρο πραγματικότητα.
Ο ίδιος θεωρεί την διατροφή από τους καθοριστικότερους παράγοντες επιμήκυνσης του προσδόκιμου της ζωής μας, την οποία, ειδικά μελετημένη και προσαρμοσμένη, εφαρμόζει στην καθημερινότητά του.
Μάλιστα λέγεται ότι ξοδεύει αρκετά δολάρια την ημέρα για τη διατροφή του,
η οποία αποτελείται από αρίστης ποιότητας τρόφιμα και ένα πλήθος συμπληρωμάτων.
Ας δούμε το πρωινό του:
σύμφωνα με την Caroline Daniel από τους Financial Times,το πρωινό του Kurzweil περιλαμβάνει:
- μούρα - ένα φλιτζάνι,85 θερμίδες
- μαύρη σοκολάτα εμποτισμένη με εσπρέσο -30 γρ,170 θερμίδες
- καπνιστό σολομό και σκουμπρί - από 90γρ,100 θερμίδες
- γάλα σόγιας με βανίλια -ένα φλιτζάνι,100 θερμίδες
- στέβια -μηδέν θερμίδες
- porridge -μισό φλιτζάνι από 150 έως 350 θερμίδες,ανάλογα με τα εκάστοτε συστατικά και τη μέθοδο μαγειρέματος
- πράσινο τσάι -μηδέν θερμίδες...
Επίσης παίρνει 100 συμπληρώματα διατροφής την ημέρα -250 χάπια λιγότερα από τα προηγούμενα χρόνια χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας- γιά
την υγεία της καρδιάς,
για την υγεία των ματιών,
για σεξουαλική υγεία,
για τον εγκέφαλο...
Όσον αφορά το πρωινό του, που αποτελείται από πραγματικά τρόφιμα, ο Kurzweil δίνει έμφαση
α) στους υγιείς υδατάνθρακες, όπως το porridge από δημητριακά ολικής αλέσεως, με μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και
οι οποίοι έχουν πολύ - λιγότερες θερμίδες,
σε αντίθεση με τους ανθυγιεινούς υδατάνθρακες όπως
η ζάχαρη και
το άσπρο ψωμί που είναι καταστροφικοί, όπως λέει
β) στα φρούτα όπως τα μούρα
και
γ) στις πρωτεΐνες, όπως τα ψάρια και το γάλα σόγιας
Ας δούμε και τη λίστα με 77 από τα συμπληρώματα που παίρνει καθημερινά ο Ray Kurzweil
1) αντιοξειδωτικά για γενική υγεία
Comprehensive multi-vitamin
συνένζυμο Q10
Grapeseed extract
Resveratrol
εκχύλισμα μύρτιλλου
λυκοπένιο
Silymarine
Linoleic acid
λεκιθίνη
n-acetyl-cysteine
σκόρδο
l-carnitine
Pyrodoxal-5-phosphate:
εχινάτσεα
βότανα συνταγογραφούμενα από τον Dr. Glenn Rothfeld
B12
2) για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2
Chromium
Metformin
Gymnema sylvestra
3) για τον έλεγχο της χοληστερίνης
Policosanol
Gugulipid
φυτικές στερόλες
νιασίνη
πίτουρο βρώμης
γκρέιπ φρουτ σε σκόνη
Psyllium
Lecithine
Lipitor
4) για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων
αργινίνη
TMG
χολίνη
5) για το αίμα
ασπιρίνη
Lumbrokinase
6) για τη μείωση των φλεγμονών
EPA/DHA
κουρκουμίνη
7) για την ισορροπία της ομοκυστεΐνης
Folic acid
B6
8) για αποτοξίνωση
EDTA
DMPS
9) για το συκώτι
ενδοφλεβίως glutathione
10) για τα κύτταρα
ενδοφλεβίως phosphatidylcholine
11) για την ισορροπία της testosterone
PtC
DHEA
Testosterone
l-3-C
Chrysin
τσουκνίδα
ginger
12) για το προστάτη
Saw palmetto complex
13) για το stress
l-theanine
Beta-sitosterol
Phosphatidylserine
εκχύλισμα πράσινου τσαγιού
14) για τον εγκέφαλο
GABA
Melatonin
Glycerylphosphatidylcholine
Nextrutine
Quercetin
15) για τα μάτια
Lutein
εκχύλισμα Bilberry
16) για το δέρμα
αντιοξειδωτικές κρέμες δέρματος
17) για σωστή πέψη
Betaine HCL
Pepsin
ρίζα γεντιανής
μέντα
Acidophilus bifodobacter
Fructooligosaccharides
Fish proteins
l-glutamine
n-acetyl-d-glucosamine
17) για την αναστολή των τελικών γλυκοζυλιωμένων προϊόντων
n-acetyl-carnitine
Carnosine
Quercetin
Alpha lipoic acid
Ο Ray Kurzweil είναι ερευνητής, συγγραφέας και συνιδρυτής του μη-κερδοσκοπικού ιδρύματος Singularity University.
Είναι ο άνθρωπος πίσω από
την τεχνητή νοημοσύνη -Artificial intelligence
την τεχνολογική νοημοσύνη -technological singularity
τον διανθρωπισμό -transhumanism
την μελλοντολογία -futurology
Έγινε διάσημος για πάρα πολλές εφευρέσεις, όπως
την δημιουργία του πρώτου λογισμικού μετατροπής κειμένου σε ομιλία
ενώ
το Forbes τον χαρακτήρισε ως «την απόλυτη μηχανή σκέψης».
Αναμφίβολα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στην τεχνολογία που θα μας βοηθήσουν να πάμε μπροστά, και διάφορες νέες ηγετικές ικανότητες του ανθρώπου θα αναδυθούν για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα, τις επόμενες δεκαετίες που θα έρθουν.
Ας αναρωτηθούμε, ποιο είναι το πραγματικό μέλλον της ανθρωπότητας;
Και σε ποιον μπορούμε να απευθυνθούμε για να ρίξουμε μια ματιά στο τι θα έρθει;
Στον Ray Kurzweil - Ο Ray Kurzweil, είναι εφευρέτης και φουτουριστής, ο οποίος όχι μόνο πιστεύει στη δύναμη της ανθρωπότητας, αλλά πιστεύει σε ένα πολύ όμορφο και τεχνολογικά ζωντανό σύστημα, το οποίο η ανθρωπότητα χτίζεται αργά αλλά σταθερά.
Γιατί όμως να εμπιστευόμαστε αυτόν τον τύπο;
Γιατί ο Ray Kurzweil είναι "ειδικός" στην μελλοντολογία.
Ο Ray είναι γνωστός για τις προβλέψεις του, ειδικά στην τεχνολογική και κοινωνική πρόοδο.
Λέει ότι έχει κάνιε 147 προβλέψεις για τα κομπιούτερς, και σύμφωνα με τον ίδιο, "το 86% ήταν σωστές" και αυτό υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να το αποδείξουν.
Το 1990, είπε ότι οι υπολογιστές θα νικήσουν τους καλύτερους παίκτες σκακιού "μέχρι το 2000"
Τον Μάιο του 1997, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Garry Kasparov ηττήθηκε από τον υπολογιστή Deep Blue της IBM σε ένα τουρνουά σκακιού.
Ο Kurzweil προέβλεψε επίσης την εκρηκτική ανάπτυξη στο Διαδίκτυο σε μια εποχή που υπήρχαν μόνο 2,6 εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου στον κόσμο.
Τώρα, το Διαδίκτυο είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του κόσμου, χρησιμοποιείται από σχεδόν όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο και είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς ανθρώπους που το έχουν συνδέσει με τις δουλειές τους, καθώς και για να διευκολύνουν παντός είδους υποθέσεις.
Προέβλεψε επίσης το ρόλο των υπολογιστών στις αίθουσες διδασκαλίας, το λογισμικό ομιλίας σε κείμενο και πολλές άλλες τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν πραγματοποιηθεί.
Εν ολίγοις, έχει προβλέψει πολλά, από τα οποία άλλα έχουν γίνει πραγματικότητα και άλλα αναμένονται.
Μερικές από αυτές τις προβλέψεις αναμένεται να γίνουν πραγματικότητα καθώς πλησιάζουμε στο έτος 2050, όπου πολλές τεχνολογικές εξελίξεις λέγεται πως θα είναι σε πλήρη ισχύ.
Ας δούμε λοιπόν μερικές από αυτές τις προβλέψεις και ας αναλύουμε την πιθανότητα να συμβούν, έτσι;
Είναι αισιόδοξος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για παράδειγμα.
Σύμφωνα με τις σπουδές του, η άνοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα έχουν εκθετική ανάπτυξη.
"Το 2030 θα έχουμε συνολική ανανεώσιμη ενέργεια και θα είναι φθηνή"
Μέχρι το 2050 μπορεί να έχουμε ρομπότ με υψηλή τεχνητή νοημοσύνη που θα κάνουν διάγνωση ασθενειών και θα προσφέρουν προτάσεις για θεραπείες και τα nanobots θα μπορούν να εγχυθούν σε κάθε άνθρωπο ως άλλο είδους ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση των ασθενειών.
Οι δυνατότητες είναι εκεί έξω, απλά περιμένουμε κάποιον να τις εφεύρει και να τις θέσει σε κυκλοφορία.
Μα ποιος είναι αυτός, ποια είναι η τεχνητή νοημοσύνη που θα πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο;
"Προβλέπω πως μέχρι το 2029 θα έχουμε μια τέτοια νοημοσύνη, η οποία θα περάσει άνετα το τεστ Turing"
Η πρόβλεψη του Ray Kurzweil είναι βασισμένη στο νόμο του Μουρ για την πρόοδο των ηλεκτρονικών διατάξεων.
Αντίθετα ο Fred Brooks, από τους πρωτεργάτες της ΙΒΜ, εξετάζει το ζήτημα από τη σκοπιά του λογισμικού, υποστηρίζοντας πως δεν είμαστε καν κοντά στο να μπορούμε να προσομοιώσουμε προγραμματιστικά τις 1014 συνδέσεις των νευρώνων του ανθρώπινου εγκεφάλου, υπολογίζοντας πως θα χρειαστούν ακόμη περίπου πέντε αιώνες.
Το τεστ Turing είχε επινοήσει ο Άγγλος μαθηματικός Alan Turing το 1950, σε ένα άρθρο του για την πιθανότητα ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης.
Έχοντας ασχοληθεί επί μακρόν με το θέμα και καθώς ο ορισμός της νοημοσύνης αποτελούσε ένα περίπλοκο φιλοσοφικό ζήτημα, πρότεινε το ακόλουθο κριτήριο - εάν μια μηχανή καταφέρει να ξεγελάσει τους ανθρώπους και να τους κάνει να πιστέψουν πως είναι άνθρωπος, τότε πρέπει να είναι τουλάχιστον εξίσου έξυπνη με έναν άνθρωπο.
Ο Alan Turing μάλιστα είχε προβλέψει πως μέχρι το 2000 θα είχε αναπτυχθεί τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσε να ξεγελάσει το 30% των ερωτώντων, έπειτα από πέντε λεπτά συζήτησης.
Το πρώτο πρόγραμμα Η/Υ που πέρασε το τεστ Turing, θεωρείται πως είναι το ELIZA, που έφτιαξε το 1976 ο Αμερικανός προγραμματιστής Joseph Weizenbaum και το οποίο κατάφερε να πείσει τη γραμματέα του πως συνομιλούσε με εκείνον.
Από τότε ακολούθησαν πολλά άλλα προγράμματα, τα οποία έδειξαν μεταξύ άλλων πως ο έλεγχος του Alan Turing, παρόλο που μπορεί να αποδείξει πως οι άνθρωποι μπορούν να ξεγελαστούν από μηχανές, δεν απαντά στα σύγχρονα ερωτήματα για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως την ποσοτικοποίηση της νοημοσύνης, τις συνέπειες της, ή να προβλέπει το πότε θα επιτευχθεί.
Εάν και τα προγράμματα που προσπαθούν μέχρι σήμερα να περάσουν το τεστ Turing είναι αναμφίβολα αξιοθαύμαστα, δεν επιδεικνύουν την ανθρώπινη ικανότητα της αλληλεπίδρασης με τον εξωτερικό κόσμο, ενώ ένας προσεκτικός παρατηρητής με τις κατάλληλες ερωτήσεις, θα καταφέρει να διαπιστώσει πως πρόκειται για μηχανές.
Η ιστορία θα κρίνει το ποιος έχει δίκαιο σε αυτή τη συζήτηση, το μόνο σίγουρο είναι πως το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσει να απασχολεί την ανθρωπότητα και να εξάπτει τη φαντασία.
"Και μόλις η τεχνική νοημοσύνη περάσει το τεστ Turing θα μάθει πραγματικά τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι και ναι, θα τους ξεπεράσει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2030"
"Και μπορεί να αναδυθεί ένας πόλεμος μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.
"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον πολλά θρυλικά μυαλά και εφευρέτες όπως ο Elon Musk και ο Stephen William Hawking μας έχουν προειδοποιήσει για την έξαρση της τεχνικής νοημοσύνης"
Η τεχνική νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και ο Ray Kurzweil το ξέρει αυτό και γνωρίζει ότι οι άνθρωποι το φοβούνται αυτό, αλλά μας θυμίζει πως πάντα η τεχνολογία ήταν πάντα δίκοπο μαχαίρι.
Η φωτιά μας κράτησε ζεστούς, μας μαγείρεψε το φαγητό μας, αλλά έκαψε και τα σπίτια μας, ερήμωσε τα δάση μας.
Ναι η τεχνολογία φέρνει πόνο και καταστροφή αλλά αν η ανθρωπότητα καταφέρει να υψωθεί πάνω από αυτή, μπορεί να φτιάξει καταπληκτικά πράγματα και την τεχνική νοημοσύνη, όταν πια περάσει το τεστ Turing μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να σκεφτούμε και να πραγματοποιήσουμε πράγματα που μέχρι τώρα είναι πέρα από το πεδίο εφαρμογής μας, επειδή δεν μπορούμε να έχουμε ολική θέαση των γεγονότων και των καταστάσεων.
Αν και αυτό ακούγεται ωραίο οδηγεί επίσης σε ένα πρόβλημα γνωστό ως τεχνολογικό.
Μοναδικότητα-singularity, μια στιγμή που πολλοί άνθρωποι φοβούνται για διάφορους λόγους
Ως τεχνολογική μοναδικότητα ορίζεται η εμφάνιση μιας υπερευφυΐας με τεχνολογικά μέσα.
Αφού οι δυνατότητες μιας τέτοιας ευφυΐας θα ήταν δύσκολο να γίνουν καταληπτές από τον ανθρώπινο νου, η εμφάνιση μιας τεχνολογικής μοναδικότητας αντιμετωπίζεται ως ένας διανοητικός ορίζοντας γεγονότων, πέραν του οποίου τα συμβάντα δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να κατανοηθούν.
Και αυτό πολλοί το φοβούνται.
Το 1983 ο μαθηματικός και συγγραφέας Vernor Vinge διέδωσε την ιδέα του Good περί εκρήξεως ευφυΐας μέσα από μερικά γραπτά του και η πρώτη τυπωμένη διατύπωση του θέματος έγινε στο τεύχος Ιανουαρίου 1983 του περιοδικού Omni.
Σε αυτό το σημείωμα ο Vernor Vinge φαίνεται ότι είναι ο πρώτος που χρησιμοποιεί τον όρο "μοναδικότητα" με τρόπο που είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένος με την δημιουργία των ευφυών μηχανών, γράφοντας:
"Σύντομα θα δημιουργήσουμε ευφυΐες μεγαλύτερες των δικών μας.
Όταν συμβεί αυτό η ανθρώπινη ιστορία θα έχει φθάσει σε ένα είδος μοναδικότητας, μια διανοητική μετάβαση τόσο αδιαπέραστη όσο και ο περιπεπλεγμένος χωροχρόνος στον κέντρο μιας μαύρης τρύπας και ο κόσμος θα μεταβεί πολύ πέραν της κατανόησης μας.
Η μοναδικότητα, πιστεύω, κατατρέχει ήδη μερικούς συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας.
Για πολλούς η εγκαθίδρυση της τεχνικής νοημοσύνης - αυτής που θα περάσει το τεστ Turing είναι ένα μη αναστρέψιμο χρονικό σημείο, γιατί όταν αφήσουμε το τζίνι να βγει από το μπουκάλι, ποιος ξέρει τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Εν ολίγοις θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να προσπεράσει τον κόσμο επειδή θα έχει σχέδια και διαδικασίες σκέψης πολύ πέρα από αυτές του σημερινού ανθρώπου.
Και η ανθρωπότητα θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί της με τέτοιο τρόπο, ώστε να ωφελήσει και τους δύο πια κόσμους.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα ζει με τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε καν, ακόμα και το καλύτερο έργο επιστημονικής φαντασίας μπορεί να πλησιάσει έστω και λίγο.
"Βέβαια εγώ πιστεύω, λέει ο Ray Kurzweil, "πως θα υπάρχει μια συνύπαρξη και η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύει τις ανθρώπινες ικανότητες και προβλέπω ένα υβρίδιο
Αυτή η τεχνική νοημοσύνη θα είναι έτοιμη μέχρι το 2030 και θα επιτρέψει στον άνθρωπο να αναπτύξει υπεράνθρωπες ικανότητες μόνο με τον εγκέφαλό του, χρησιμοποιώντας τον neocortex - νέος εγκεφαλικός φλοιός
Αυτή η ενίσχυση θα προέρχεται από nanobots, τα οποία θα ρέουν στο σώμα μας μέχρι το 2030.
Θα έχουμε έναν πολύ διευρυμένο εγκέφαλο, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μικρό ποσό νευρικής επεξεργαστικής δύναμης.
Έχουμε περίπου 300.000 νευρώνες, αλλά αν συνδεθούμε με τα clouds μπορούμε να επεκτείνουμε τη νοημοσύνη μας σε όλο μας το σώμα.
Και βέβαια δεν θα χάσουμε την ανθρωπότητα αλλά θα την εξελίξουμε στο επόμενο επίπεδο της ύπαρξής μας, και αυτό είναι ωραία σκέψη"
Και συνεχίζει:
"Ποιος δεν θα ήθελε τον δικό του σύντροφο τεχνητής νοημοσύνης που να μπορεί να τον βοηθήσει σε ώρα ανάγκης και να τον βοηθήσει να λύσει προβλήματα επεκτείνοντας τις εγκεφαλικές του διαδικασίες;
Ακούγεται δελεαστικό - έτσι δεν είναι;
Αλλά αυτό δεν θα μας έκανε cyborg;
Τεχνικά...και ναι και όχι- ο ορισμός του cyborg είναι ένας άνθρωπος αναμεμιγμένος με μέρη μηχανών.
Είναι cyborg μέσα στο μυαλό του"
Λίγα λόγια για το ποιος είναι ο Ray Kurzweil, και ποιες οι συνήθειές του
Ο Ray Kurzweil, είναι διευθυντής των μηχανικών της Google και ο άνθρωπος πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη, μεταξύ άλλων έχει πει πως η αθανασία μπορεί να είναι σήμερα ένα όνειρο, όμως, η τεράστια πρόοδος της τεχνολογίας και η σωστή και μελετημένη διατροφή έχουν την δυνατότητα να κάνουν αυτό το όνειρο πραγματικότητα.
Ο ίδιος θεωρεί την διατροφή από τους καθοριστικότερους παράγοντες επιμήκυνσης του προσδόκιμου της ζωής μας, την οποία, ειδικά μελετημένη και προσαρμοσμένη, εφαρμόζει στην καθημερινότητά του.
Μάλιστα λέγεται ότι ξοδεύει αρκετά δολάρια την ημέρα για τη διατροφή του,
η οποία αποτελείται από αρίστης ποιότητας τρόφιμα και ένα πλήθος συμπληρωμάτων.
Ας δούμε το πρωινό του:
σύμφωνα με την Caroline Daniel από τους Financial Times,το πρωινό του Kurzweil περιλαμβάνει:
- μούρα - ένα φλιτζάνι,85 θερμίδες
- μαύρη σοκολάτα εμποτισμένη με εσπρέσο -30 γρ,170 θερμίδες
- καπνιστό σολομό και σκουμπρί - από 90γρ,100 θερμίδες
- γάλα σόγιας με βανίλια -ένα φλιτζάνι,100 θερμίδες
- στέβια -μηδέν θερμίδες
- porridge -μισό φλιτζάνι από 150 έως 350 θερμίδες,ανάλογα με τα εκάστοτε συστατικά και τη μέθοδο μαγειρέματος
- πράσινο τσάι -μηδέν θερμίδες...
Επίσης παίρνει 100 συμπληρώματα διατροφής την ημέρα -250 χάπια λιγότερα από τα προηγούμενα χρόνια χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας- γιά
την υγεία της καρδιάς,
για την υγεία των ματιών,
για σεξουαλική υγεία,
για τον εγκέφαλο...
Όσον αφορά το πρωινό του, που αποτελείται από πραγματικά τρόφιμα, ο Kurzweil δίνει έμφαση
α) στους υγιείς υδατάνθρακες, όπως το porridge από δημητριακά ολικής αλέσεως, με μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και
οι οποίοι έχουν πολύ - λιγότερες θερμίδες,
σε αντίθεση με τους ανθυγιεινούς υδατάνθρακες όπως
η ζάχαρη και
το άσπρο ψωμί που είναι καταστροφικοί, όπως λέει
β) στα φρούτα όπως τα μούρα
και
γ) στις πρωτεΐνες, όπως τα ψάρια και το γάλα σόγιας
Ας δούμε και τη λίστα με 77 από τα συμπληρώματα που παίρνει καθημερινά ο Ray Kurzweil
1) αντιοξειδωτικά για γενική υγεία
Comprehensive multi-vitamin
συνένζυμο Q10
Grapeseed extract
Resveratrol
εκχύλισμα μύρτιλλου
λυκοπένιο
Silymarine
Linoleic acid
λεκιθίνη
n-acetyl-cysteine
σκόρδο
l-carnitine
Pyrodoxal-5-phosphate:
εχινάτσεα
βότανα συνταγογραφούμενα από τον Dr. Glenn Rothfeld
B12
2) για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2
Chromium
Metformin
Gymnema sylvestra
3) για τον έλεγχο της χοληστερίνης
Policosanol
Gugulipid
φυτικές στερόλες
νιασίνη
πίτουρο βρώμης
γκρέιπ φρουτ σε σκόνη
Psyllium
Lecithine
Lipitor
4) για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων
αργινίνη
TMG
χολίνη
5) για το αίμα
ασπιρίνη
Lumbrokinase
6) για τη μείωση των φλεγμονών
EPA/DHA
κουρκουμίνη
7) για την ισορροπία της ομοκυστεΐνης
Folic acid
B6
8) για αποτοξίνωση
EDTA
DMPS
9) για το συκώτι
ενδοφλεβίως glutathione
10) για τα κύτταρα
ενδοφλεβίως phosphatidylcholine
11) για την ισορροπία της testosterone
PtC
DHEA
Testosterone
l-3-C
Chrysin
τσουκνίδα
ginger
12) για το προστάτη
Saw palmetto complex
13) για το stress
l-theanine
Beta-sitosterol
Phosphatidylserine
εκχύλισμα πράσινου τσαγιού
14) για τον εγκέφαλο
GABA
Melatonin
Glycerylphosphatidylcholine
Nextrutine
Quercetin
15) για τα μάτια
Lutein
εκχύλισμα Bilberry
16) για το δέρμα
αντιοξειδωτικές κρέμες δέρματος
17) για σωστή πέψη
Betaine HCL
Pepsin
ρίζα γεντιανής
μέντα
Acidophilus bifodobacter
Fructooligosaccharides
Fish proteins
l-glutamine
n-acetyl-d-glucosamine
17) για την αναστολή των τελικών γλυκοζυλιωμένων προϊόντων
n-acetyl-carnitine
Carnosine
Quercetin
Alpha lipoic acid
Ο Ray Kurzweil είναι ερευνητής, συγγραφέας και συνιδρυτής του μη-κερδοσκοπικού ιδρύματος Singularity University.
Είναι ο άνθρωπος πίσω από
την τεχνητή νοημοσύνη -Artificial intelligence
την τεχνολογική νοημοσύνη -technological singularity
τον διανθρωπισμό -transhumanism
την μελλοντολογία -futurology
Έγινε διάσημος για πάρα πολλές εφευρέσεις, όπως
την δημιουργία του πρώτου λογισμικού μετατροπής κειμένου σε ομιλία
ενώ
το Forbes τον χαρακτήρισε ως «την απόλυτη μηχανή σκέψης».
businessinsider.com
https://www.quora.com