Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Νερό και σαπούνι – η πρώτη γραμμή άμυνας στους ιούς

 
Τρίψτε για 20 δευτερόλεπτα σχολαστικά και ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
Το σωστό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατευθούμε κατά την περίοδο που μας έρχεται, την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης, σύμφωνα με έναν ειδικό.
Βρέξτε τα χέρια σας με νερό, προσθέστε σαπούνι, καλύψτε όλες τις επιφάνειες των χεριών σας και τρίψτε έντονα για περίπου 20 δευτερόλεπτα – αυτό είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε σύμφωνα με τον dr Roland Newman II, παθολόγο στο νοσοκομείο Penn State Health.
«Αυτό που κάνει το σαπούνι καθώς πλένετε τα χέρια σας είναι να “ξεκολλάει” όλη τη βρωμιά και τα μικρόβια από την επιφάνεια του δέρματος», είπε. «Όλα αυτά δεσμεύονται με το σαπούνι, έτσι ώστε όταν ξεπλένετε τα χέρια σας, απομακρύνονται με το νερό».
Η θερμοκρασία του νερού δεν έχει σημασία. 
Αυτό που έχει σημασία είναι το χρονικό διάστημα που αφιερώνετε στο πλύσιμο και το ξέπλυμα των χεριών, εξηγεί ο Δρ Newman. 
Τρίψτε για 20 δευτερόλεπτα σχολαστικά και ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
Εάν βρίσκεστε κάπου όπου δεν είναι δυνατόν να πλύνετε τα χέρια σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό χεριών με περιεκτικότητα αλκοόλης από 60% έως 95%, συστήνει ο γιατρός. 
Αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το σαπούνι και το νερό.
Αν και οι ισχυρισμοί στα περισσότερα απολυμαντικά χεριών ότι σκοτώνουν το 99% των βακτηριδίων και των μικροβίων είναι αληθινοί, κάποια μικρόβια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά. «Δεν είναι όλα απολυμαντικά αποτελεσματικά κατά των νοροϊών και ορισμένων βακτηρίων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη», ανέφερε ο Δρ Newman.
«Για τον μέσο άνθρωπο, τα απολυμαντικά είναι εξαιρετικά βολικά και πιστεύω ότι έχουν μια θέση στην υγιεινή των χεριών», πρόσθεσε, ωστόσο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα απολυμαντικά χειρός δεν αντικαθιστούν το σωστό πλύσιμο των χεριών: «Το σωστό πλύσιμο με σαπούνι και νερό μπορεί πραγματικά να απαλλάξει τα χέρια σας από τα περισσότερα μικρόβια και – ανάλογα με το τι έρχεστε σε επαφή- από κάποια χημικά».
Μπορείτε να έχετε απολυμαντικό χειρός εύκαιρο σε μέρη όπως το αυτοκίνητό σας, η τσάντα ή το γραφείο σας. 
Αλλά επειδή περιέχουν αλκοόλ, θα πρέπει να το φυλάσσετε μακριά από παιδιά, τα οποία θα πρέπει να το χρησιμοποιούν μόνο με την επίβλεψη ενηλίκων.
taneatisgaleras
πηγή: iatrikanews.gr

Αίμα στο μάτι από σπασμένα αιμοφόρα αγγεία (υπόσφαγμα)

Το να δείτε αίμα στο λευκό του ματιού είναι κάτι που προκαλεί τρόμο. 
H συγκέντρωση μικρής ή μεγαλύτερης ποσότητας αίματος κάτω από τον επιπεφυκότα, που συμβαίνει συνήθως μετά τη ρήξη κάποιου μικρού αγγείου στην περιοχή, λέγεται υπόσφαγμα (hyposphagma)
Το υπόσφαγμα δεν γίνεται αντιληπτό μέχρι να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να διαπιστώσουμε την ύπαρξη αίματος στο λευκό μέρος του ματιού.
Είναι μια κατάσταση που δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για το μάτι ή την όραση.
Ο επιπεφυκότας δεν μπορεί να απορροφήσει γρήγορα το αίμα κι έτσι αυτό παγιδεύεται κάτω από τη διάφανη μεμβράνη.
Αιτίες που το προκαλούν
Το υπόσφαγμα μπορεί να εμφανιστεί χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός στο μάτι.
Αιτίες που μπορεί να το προκαλέσουν είναι
  • η έντονη σωματική άσκηση,
  • το  απότομο σήκωμα βάρους (π.χ. γονείς που σηκώνουν τα παιδιά τους),
  • ο έντονος βήχας,
  • εμετός,
  • σφίξιμο στη τουαλέτα,
  • βίαιο τριψίμο του ματιού,
  • κάποια λοίμωξη του ματιού
  • μπορεί όμως και να συμβεί αυτόματα.
Άτομα με υπέρταση, διαβήτη ή λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υποσφάγματα.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το υπόσφαγμα δεν προκαλεί αλλοιώσεις στην όραση ή πόνο.

Θεραπεία

Δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. 
Η απορρόφηση γίνεται από τον ίδιο τον οργανισμό μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.
Ο ασθενής μπορεί να βάζει τεχνητά δάκρυα μέχρι το μάτι καθαρίσει.
Χρειάζεται όμως να γίνει έλεγχος, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η αιμορραγία είναι μόνο επιφανειακή και δεν υπάρχει αιμορραγία και στο εσωτερικό του ματιού που θα μπορούσε να απειλήσει την όραση.
Σε περίπτωση συχνών υποτροπών συνιστάται επιπλέον καρδιολογικός και αιματολογικός έλεγχος.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε περίπτωση που υπάρχει θολερότητα της όρασης, αυτή δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με το υπόσφαγμα (αιμορραγία στο μάτι), γι αυτό θα πρέπει να κάνετε έναν οφθαλμολογικό έλεγχο, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι κάτι ανησυχητικό ή όχι.
taneatisgaleras
πηγή:iatrikanea.gr

Η Κατάσταση της Υγείας στην ΕΕ Ελλάδα - Προφίλ Υγείας 2019



Σημαντικότερα σημεία 
Την τελευταία δεκαετία, το Ελληνικό σύστημα υγείας έχει υποστεί ριζικό μετασχηματισμό και κινείται με αργούς ρυθμούς προς τη διαμόρφωση ενός πιο σύγχρονου, αποτελεσματικού και βιώσιμου συστήματος. 
Αφού αρχικά δόθηκε έμφαση στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και στη μείωση του κόστους, οι πιο πρόσφατες προσπάθειες εστιάστηκαν επίσης στη θέσπιση και την ενίσχυση μηχανισμών για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων. 
Υπάρχει πλέον πλήρης ασφαλιστική κάλυψη υγείας για όλους τους κατοίκους και η Ελλάδα εργάζεται προς την κατεύθυνση εγκαθίδρυσης ενός λειτουργικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, ενώ αντιμετωπίζονται προηγούμενες αδυναμίες, όπως ο κατακερματισμός, οι υπερβολικές φαρμακευτικές δαπάνες, η αναποτελεσματικότητα των δημόσιων συμβάσεων και η ανεπαρκής πρωτοβάθμια φροντίδα
Κατάσταση της υγείας
Το προσδόκιμο ζωής, στα 81,4 έτη, είναι λίγο υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ· ωστόσο,
εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες όσον αφορά την υγεία ανάλογα με το φύλο
καθώς και την κοινωνική θέση. 
Οι θάνατοι από ισχαιμική καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν μειωθεί, όμως τα ποσοστά ορισμένων μορφών καρκίνου, του διαβήτη και,πιο πρόσφατα, της βρεφικής θνησιμότητας έχουν αυξηθεί. 
Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω μπορούν να αναμένουν ότι θα ζήσουν περίπου 40 % της ζωής τους χωρίς αναπηρίες,
ποσοστό που αντιστοιχεί σε δύο λιγότερα έτη υγιούς ζωής από τον μέσο όρο της ΕΕ. 
Παράγοντες κινδύνου 
Ποσοστό λίγο υψηλότερο από το 40 % των θανάτων στην Ελλάδα μπορεί να αποδοθεί σε συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου (πάνω από το 39 % που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ), με το κάπνισμα να αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα.
Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ενηλίκους καπνίζουν σε καθημερινή βάση, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της ΕΕ. 
Τα υψηλά ποσοστά υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας αποτελούν επίσης πηγή ανησυχίας, όπως και η έλλειψη άσκησης των παιδιών. 
Τα σχετικά χαμηλά ποσοστά βλαβών που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ αποτυπώνουν τη χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ από τους ενηλίκους, ωστόσο η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ στα παιδιά σημειώνει άνοδο. 
Σύστημα υγείας 
Οι πολιτικές που αποβλέπουν στη μείωση της σπατάλης και στην ενίσχυση της αποδοτικότητας συνέβαλαν στην ταχεία μείωση των δαπανών υγείας κατά την οικονομική κρίση, με τα επίπεδα δαπανών να σταθεροποιούνται από το 2015 και μετά. 
Το 2017 η Ελλάδα δαπάνησε 1 623 ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για υγειονομική περίθαλψη, ποσό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ (2 884 ΕΥΡΩ). 
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 8 % του ΑΕΠ, επίσης κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (9,8 %). 
Πάνω από το ένα τρίτο των δαπανών υγείας προέρχεται από τα νοικοκυριά (συμπεριλαμβανομένων των άτυπων πληρωμών)· πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ και οφείλεται στις υψηλές άμεσες ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα, εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (ή ανοιχτή νοσηλεία) και νοσοκομειακές υπηρεσίες. 
Τα εγκεφαλικά επεισόδια και η ισχαιμική καρδιοπάθεια αποτελούν μακράν τις κύριες αιτίες θανάτου
Αποτελεσματικότητα 
Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, ενώ υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία σχετικά με την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης. 
Στη διάρκεια της κρίσης, η θνησιμότητα από θεραπεύσιμες αιτίες παρουσίασε ενδείξεις επιδείνωσης. 
Ωστόσο, παρά τις ανεπαρκείς προληπτικές πολιτικές, η προλαμβανόμενη θνησιμότητα είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ
Προσβασιμότητα 
Το κόστος αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο στην πρόσβαση στην περίθαλψη, ιδίως για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα. 
Ένα στα δέκα νοικοκυριά υφίσταται καταστροφικές δαπάνες υγείας και η πρακτική των άτυπων πληρωμών εξακολουθεί να υπάρχει. 
Άλλα εμπόδια αποτελούν, μεταξύ άλλων, η επιβολή ορίων σε ορισμένες αποζημιούμενες ιατρικές επισκέψεις και η άνιση κατανομή των πόρων.
Ανθεκτικότητα 
Η επαρκής χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας, ιδίως για τη στήριξη της ανάπτυξης του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, έχει καθοριστική σημασία. Η διακυβέρνηση μπορεί να ενισχυθεί μέσω του σαφέστερου καθορισμού στρατηγικών στοιχειοθετημένων στόχων και ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου. 

Για το Σύστημα Υγείας της Ελλάδας και την απόδοση του, δείτε ολόκληρο το προφίλ υγείας της χώρας από τη σειρά «Η κατάσταση της Υγείας στην ΕΕ».  
ntina για  taneatisgaleras