Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Του Μικρού Πρίγκιπα η μεγάλη διαδρομή


Γράφει η Ελένη Γκίκα

 «Ο μικρός πρίγκιπας» ολοκληρώθηκε το Φθινόπωρο του 1942, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, από τον Αντουάν ντε Σεντ- Εξιπερί. Κυκλοφόρησε το 1943. Και στις 31 Ιουλίου 1944, έναν χρόνο μετά την έκδοσή του, ο συγγραφέας εξαφανίστηκε κατά την διάρκεια αναγνωριστικής πτήσης πάνω από τη Μεσόγειο σε αποστολή της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας. Τα ίχνη του δεν βρέθηκαν ποτέ, συντελώντας στο μύθο του ήδη μυθικού πρίγκιπά του.

Η εμπειρία η οποία υπήρξε πηγή έμπνευσής του, ήταν επίσης μυθιστορηματική και παραμυθητική: Στις 30 Δεκεμβρίου του 1935 ο αεροπόρος συγγραφέας του Αντουάν ντε Σεντ- Εξιπερί, με τον πιλότο Αντρέ Πρεβό, προσπαθώντας να σπάσουν το ρεκόρ συνεχόμενης πτήσης, πετώντας από το Παρίσι στη Σαϊγκόν, ύστερα από δεκαεννιά ώρες πτήσης, το αεροπλάνο τους συνετρίβη στην έρημο Σαχάρα και εκείνοι υπήρξαν οι επί τριήμερο επιζώντες εκεί
Η έλλειψη τροφής, προτού διασωθούν από περαστικούς Βεδουίνους, τους προκαλούσε παραισθήσεις.
Και υπήρξαν για να γραφτεί ο Μικρός Πρίγκιπας η μικρή αλλόκοτη, όπως γίνεται, συνήθως, αφορμή.

Η ιστορία του, είναι σε όλους γνωστή, κάπως σαν την Σταχτοπούτα:
ένας πιλότος που αναγκάζεται να προσγειώσει το αεροπλάνο του στη μέση της ερήμου συναντά ένα μικρό ξανθό αινιγματικό αγόρι που είναι ο μικρός πρίγκιπας ο οποίος θα του αφηγηθεί εκ νέου το μυστικό της ζωής.
Για τα ελάχιστα εκείνα που έχουν την μεγαλύτερη σημασία, όπως το δικό μας λουλούδι μέσα σε ένα τεράστιο ανθώνα, για τη δική μας «εξημερωμένη» φιλική αλεπού.
Για τα αφανέρωτα και σημαντικά που δεν αντικρίζουν τα μάτια μας αλλά τα βλέπει, εν τούτοις, επειδή τα γνωρίζει εκ των προτέρων και τα αναγνωρίζει η καρδιά.

Για το χατίρι του ερωτεύθηκαν και παντρεύτηκαν άνθρωποι (είμαι μια απ’ αυτούς), αναγνωρίστηκαν φίλοι και μεγάλωσαν εκατομμύρια παιδιά.
Φρασούλες του έγιναν ατάκες που αποστήθισαν χιλιάδες και νίκησαν χώρο και χρόνο, για παράδειγμα «αυτό που ομορφαίνει την έρημο, είπε ο μικρός πρίγκιπας είναι ότι κρύβει κάπου ένα πηγάδι», «είναι λυπηρό να ξεχνάς ένα φίλο.
Δεν τυχαίνει σε όλους να έχουν ένα φίλο»,
«Το μυστικό μου είναι πολύ απλό: μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία τα μάτια δεν την βλέπουν»,
«Είναι κάτι που έχει ξεχαστεί από καιρό, είπε η αλεπού. Σημαίνει “δημιουργώ δεσμούς”»,
«Τα παιδιά θα πρέπει να είναι επιεική με τους μεγάλους» και άλλα πολλά.

Για τον Μικρό Πρίγκιπα έγιναν εκδοτικές μάχες.
Πρωτοεκδόθηκε το 1979 ταυτοχρόνως σε τρεις εκδόσεις στα ελληνικά: «Δαμιανός», «Μπίμπης Στερέωμα» και «Θεόδωρος Ζουμπουλάκης».
Μεταφρασμένος δε από τον Στρατή Τσίρκα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ηριδανός» το 1983, δηλαδή, τέσσερα χρόνια μετά.
Ακολούθησε η έκδοσή του από την «Νεφέλη» (1984), τον «Ζαχαρόπουλο» (1993), τον «Καστανιώτη» (1996) και τον «Μίνωα» (1998).
Το 1998 κυκλοφορεί σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα και λόγω συγγραφικών δικαιωμάτων, από τις εκδόσεις «Πατάκη», ωστόσο εκδόθηκε και από την «Γνώση» το 2006, καθώς και ως «Το μεγάλο βιβλίο δραστηριοτήτων του Μικρού Πρίγκιπα» από τις εκδόσεις «Λιβάνη» την ίδια χρονιά.
Από τις εκδόσεις «Πατάκη» επανακυκλοφορεί το 2009 και 2011, ξανά και ξανά.
Εβδομήντα χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα του, Αντουάν ντε Σεντ- Εξιπερί, τα δικαιώματα απελευθερώνονται και ξαφνικά μπορούμε να μιλάμε πια για του Μικρού Πρίγκιπα την μεγάλη επιστροφή: κυκλοφορεί ταυτόχρονα από εκδόσεις «Μίνωας» και «Ψυχογιός».
Καθώς κι από τις εκδόσεις «Κατακώτσογλου».

Η εικονογράφηση ωστόσο παραμένει η ίδια: αυτή του Αντουάν ντε Σεντ- Εξιπερί.
Καθώς και εκείνες οι αλησμόνητες ποιητικές «ατάκες» του:
«Και τη νύχτα μ’ αρέσει ν’ ακούω τ’ αστέρια. Είναι σαν πεντακόσια εκατομμύρια καμπανάκια» και
«Για εκείνους που ταξιδεύουν τ’ αστέρια είναι οδηγοί».

Υπενθυμίζοντας λίγα για τον σημαντικό συγγραφέα του, θα πρέπει να πούμε ότι γεννήθηκε στη Λυών της Γαλλίας το 1900 ο Αντουάν Ντε Σαιν- Εξιπερί. Υπήρξε πιλότος στη Γαλλική Αεροπορική Εταιρεία και έγραψε, επίσης, την «Νυχτερινή πτήση» και την «Γη των ανθρώπων» για την οποία και βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας. «Έφυγε» σαν τον μικρό πρίγκιπά του, το 1944 δίχως ν’ αφήσει ίχνη αφήνοντας ωστόσο συγγραφικά χνάρια ανεξίτηλα, ενδεχομένως επειδή «όλοι οι μεγάλοι στο ξεκίνημα υπήρξαν παιδιά (Λίγοι όμως το θυμούνται)», ωστόσο εκείνος δεν το ξέχασε ποτέ.

Υγ. Από το «Ιδεόστατο» διαβάζουμε ότι πλέον «Ο Μικρός Πρίγκιπας» ανήκει σε όλους καθώς:

Ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, συγγραφέας του Μικρού Πρίγκιπα, απεβίωσε την 31η Ιουλίου 1944. 70 χρόνια μετά τον θάνατό του, την 1/1/2015, οι νομικοί περιορισμοί πνευματικής ιδιοκτησίας έληξαν και όλο του το έργο καθίσταται Κοινό Κτήμα (Public domain).

Κατεβάστε το βιβλίο σε μορφή PDF >>
Κατεβάστε το βιβλίο σε μορφή epub >>
Κατεβάστε το βιβλίο σε μορφή mobi >>

http://fractalart.gr/
πηγή του άρθρου και άλλα πολλά ενδιαφέροντα στο:http://fractalart.gr/mikros-prigkipas/

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

sexting:τι είναι και γιατί έχει γίνει επιδημία μεταξύ εφήβων

Ενας στους επτά εφήβους αναφέρει ότι έστειλε sms με σεξουαλικό περιεχόμενο, διαδικασία γνωστή με τον όρο «sexting», ενώ ένας στους τέσσερις υποστηρίζει ότι δέχθηκε τέτοια μηνύματα, σε μεγάλη έρευνα αμερικανικής παιδιατρικής επιθεώρησης μεταξύ 110.000 εφήβων από όλο τον κόσμο.
Η ανταλλαγή μηνυμάτων με σεξουαλικό περιεχόμενο μεταξύ εφήβων έχει απασχολήσει πρόσφατα τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, με τα πρωτοσέλιδα του Τύπου να προειδοποιούν για τους κινδύνους του sexting.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
     Τον περασμένο Ιανουάριο, η αστυνομία του Σατογκέ, έξω από το Μόντρεαλ, εγκαινίασε εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα «Το sexting είναι πορνογραφία», στοχεύοντας τους μαθητές 12 με 17 ετών. Στη Βρετανία, αστυνομική διεύθυνση της κεντρικής Αγγλίας προειδοποιούσε πρόσφατα γονείς, ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν δίωξη εάν τα παιδιά τους ανταλλάσσουν άσεμνες εικόνες μέσω κινητού τηλεφώνου.
     Το φαινόμενο του sexting εμφανίζει έξαρση την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της εξάπλωσης της χρήσης «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.
     Αντίθετα, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το σεξ μεταξύ εφήβων παρουσιάζει υποχώρηση την ίδια χρονική περίοδο και ότι περίπου 15% των εφήβων στέλνουν και λαμβάνουν sexts (μηνύματα με σεξουαλικό περιεχόμενο).
    Την ίδια ώρα, ποσοστό 41% των εφήβων είναι σεξουαλικά δραστήριοι, σύμφωνα με έρευνα του 2018 της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των ΗΠΑ.
    Η κοινή λογική θέλει τα αγόρια να είναι συνήθως αυτά που ζητούν τέτοια μηνύματα, ενώ τα κορίτσια να είναι οι αποστολείς τους, με το περιεχόμενο αυτό να είναι συνήθως γυμνές φωτογραφίες ή βίντεο.
Το πόρισμα της έρευνας διέψευσε, όμως, την αντίληψη αυτή, δείχνοντας ότι αγόρια και κορίτσια επιδίδονται σε sexting σε ίσα ποσοστά.
     Παιδοψυχίατροι επισημαίνουν ότι η εθελούσια ανταλλαγή τέτοιων μηνυμάτων αποτελεί φυσιολογικό συστατικό της σεξουαλικής συμπεριφοράς των εφήβων, σε συνδυασμό με την τεχνολογική πρόοδο.
     Παρότι το sexting έχει συνδεθεί με παρορμητικές και ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, η σύνδεσή του με ψυχιατρικά προβλήματα, όπως η μοναξιά και η κατάθλιψη, δεν αποδεικνύεται επιστημονικά.
    Σε σύγκριση με τα αγόρια, τα κορίτσια ανέφεραν ότι νιώθουν μεγαλύτερη πίεση να προχωρήσουν σε sexting, ανησυχώντας παράλληλα ότι θα αποκτήσουν φήμη «εύκολης» αν στέλνουν τέτοια μηνύματα, ή «σεμνότυφης» αν το αποφεύγουν.
   Τα αγόρια, από τη μεριά τους, αντιμετωπίζουν το sexting ως ευκαιρία επίδειξης της δημοτικότητάς τους.
   Σε πολλές χώρες, η ανταλλαγή προσωπικών γυμνών φωτογραφιών, χωρίς τη ρητή άδεια του εικονιζόμενου αποτελεί αδίκημα.
   Η έρευνα, όμως, έδειξε ότι 12,5% των εφήβων προωθούν τέτοιες εικόνες, χωρίς την άδεια του εικονιζόμενου.
   Η μελέτη συστήνει στους γονείς να συζητήσουν ανοικτά με τα παιδιά τους για το θέμα του sexting, αλλά και για τις υγιείς ερωτικές σχέσεις, την πίεση από τον κοινωνικό περίγυρο, την ασφάλεια των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τη σεξουαλικότητα.
πηγή του άρθρου:kathimerini.gr

το γλυκό μας για σήμερα-πεντανόστιμο μηλαράκι στο φούρνο

συντάκτης:thalia

το γλυκάκι μας για σήμερα είναι ένα απλό,εύκολο και γρήγορο αλλά πεντανόστιμο και υγιεινότατο τραγανό μηλαράκι!

και θα χρειαστούμε
τέσσερα με πέντε μεγάλα μήλα
ένα φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ένα φλιτζάνι ζάχαρη
ένα κουταλάκι αλάτι
ένα αυγό
μισό ποτηράκι του κρασιού λάδι
σε ένα μπολ ανακατεύουμε
ένα κουταλάκι κανέλα
μισό κουταλάκι κουρκούμι
στη μύτη από το κουταλάκι μοσχοκάρυδο!
και
ανοίγουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους  180°
καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες-αν τα μήλα μας είναι οργανικά και βιολογικά αφήνουμε και τη φλούδα!
τα τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι.
σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το πιρούνι το αλεύρι,τη ζάχαρη,το αλάτι και το αυγό,ή αν δεν μας βολεύει το πιρούνι ανακατεύουμε με τα δάχτυλα, μέχρι να γίνει το μείγμα σαν μικρά τριμματάκια-ψιχουλάκια.
και
απλώνουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα,ραντίζουμε με το λάδι
και πασπαλίζουμε με το μείγμα της κανέλας!
ψήνουμε στους 180° για 30 ή 40 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο που έχουμε,μέχρι να πάρει χρώμα το γλυκάκι μας!
κατά τη διάρκεια του ψησίματος πρέπει να βλέπουμε  σε διάφορα σημεία της επιφάνειας του γλυκού μας φυσαλίδες από τα υγρά του μήλου που βράζουν!
σερβίρουμε τα μήλα μας ζεστά σε πυρίμαχα μπολ!
αν είναι καλοκαίρι μπορούμε να τα σερβίρουμε με παγωτό!!!!
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τι βλέπουμε

Η τεχνητή νοημοσύνη, όχι μόνο διαβάζει το περιεχόμενο του μυαλού ενός ανθρώπου, αλλά ίσως να μπορεί και φτιάχνει μια βιντεοταινία από αυτό που βλέπει.
Μια ομάδα ερευνητών, που έκανε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης Cerebral Cortex, σύμφωνα με το Science, δημιούργησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, οι αλγόριθμοι του οποίου μπορούν να μαντέψουν εν μέρει τι σκέφτεται το ανθρώπινο μυαλό και μετά να προσπαθήσουν να μετατρέψουν αυτές τις σκέψεις σε εικόνες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής επίκουρο καθηγητή Ζονγκμίνγκ Λίου των Σχολών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών και Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πέρντιου των ΗΠΑ, έβαλαν τρεις γυναίκες να βλέπουν εκατοντάδες βίντεο και την ίδια στιγμή ένα μηχάνημα λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) κατέγραφε την εγκεφαλική δραστηριότητά τους.
Παράλληλα, ένα νευρωνικό δίκτυο (convolutional neural network) βαθιάς μάθησης και επεξεργασίας εικόνας μάθαινε να συσχετίζει τις εικόνες στις βιντεοταινίες με τα μοτίβα στον εγκέφαλο των γυναικών.
Από ένα σημείο και μετά, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορούσε μόνο του να προβλέψει τι έβλεπαν οι εθελόντριες και, με βάση αυτή την εκτίμηση, οι ερευνητές ήσαν σε θέση να κάνουν μια χονδρική απεικόνιση του περιεχομένου του εγκεφάλου.
Μέχρι στιγμής το σύστημα αναλύοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα έχει ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 50% (δηλαδή πέφτει μέσα τις μισές φορές) στο να μαντέψει τι βλέπει ένας άνθρωπος και άρα τι επεξεργάζεται ο εγκέφαλός του, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα σε 15 κατηγορίες αντικειμένων και δραστηριοτήτων (πουλί, αεροπλάνο, σωματική άσκηση ).
Αν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχει εκπαιδευθεί σε δεδομένα από μια γυναίκα, αλλά δοκιμάσει να μαντέψει το περιεχόμενο του εγκεφάλου μιας άλλης γυναίκας, τότε το ποσοστό επιτυχίας του πέφτει στο 25% (μία στις τέσσερις φορές).
Το σύστημα έχει αρχίσει ήδη να αναπαράγει την εικόνα αυτού που έχει ένας άνθρωπος στον εγκέφαλό του, αλλά προς το παρόν οι παραγόμενες στατικές εικόνες μοιάζουν με «πιτσιλιές» από πίξελ.
Όμως οι ερευνητές θεωρούν ότι το σύστημα θα προοδεύσει στην πορεία και κάποτε θα είναι σε θέση να «μεταφράσει» τις σκέψεις ή ακόμη και τα όνειρα σε ψηφιακά δεδομένα ενός υπολογιστή και, τελικά, σε βιντεοταινίες.
Με άλλα λόγια, ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μηχανών επιστημονικής φαντασίας που θα διαβάζουν και θα προβάλλουν το μυαλό μας σε μια οθόνη. πηγή του άρθρου: www.lifo.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Παρασκυή 02-03-2018, καλημέρα με μιά φωτογραφία

η πόλη ησυχάζει;
Απόκριση
Ο ήλιος μοιράζεται σε κομμάτια
μέσα στους ποιητές. Είναι το αντίδωρο
που o Θεός διανέμει στους εντολείς του.

Συμμετέχουμε στην υπόθεση του φωτός.

Eνώ φτιάχνουν εκείνοι, πουλούν, διακινούν
όπου γης κι όπου άνθρωποι όπλα
κι αποθηκεύουν αίμα σκοτώνοντας όνειρα
εμείς προσπαθούμε:
Να φτιάξουμε
έναν ουρανό με λίγες λέξεις.
(Νικηφόρος Βρεττάκος)