Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Ιώδιο, τι είναι το ιώδιο και ποιες οι διατροφικές πηγές του

Τώρα τελευταία γίνεται πολύς λόγος
 για το ιώδιο και αυτό είναι πλήρως απογοητευτικό, διότι οι άνθρωποι θυμούνται ότι υπάρχουν θρεπτικά ή θεραπευτικά ιχνοστοιχεία όταν έχουν φτάσει στο χείλος του γκρεμού – μέχρι τότε απαξιούν να ασχοληθούν με “τέτοια αστεία πράγματα” και αν κάποιος τους πει κάτι θα τον χλευάσουν.
Τώρα τρέχουν όλοι να αγοράσουν ιώδιο – γιατί;
Μα για να σωθούν “λέει” από τη ραδιενέργεια, αν και όποτε γίνει πυρηνικός πόλεμος – Τι αστείο!
Οι άμεσες επιπτώσεις των πυρηνικών εκρήξεων, αν, ὅ μή γένοιτο, γίνει πυρηνικός πόλεμος, θα είναι καταστροφικές, δεν θα μας σώσουν τα χάπια ιωδίου, δεν θα μας σώσουν τα χάπια ιωδίου σε μεγάλες αποστάσεις, όπου πιθανώς θα κυριαρχούν οι κρούσεις και η ραδιενεργή μόλυνση σίγουρα δεν θα προκαλείται μόνο από το ραδιενεργό ιώδιο.
“Σε ποιο βαθμό τα χάπια ιωδίου θα ήταν χρήσιμα κατά των επιπτώσεων των πυρηνικών βομβών είναι τουλάχιστον αμφίβολο, η δε περιττή χρήση δισκίων ιωδίου, η οποία συμβαίνει όταν οι άνθρωποι πανικοβάλλονται, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, αν και η πιθανότητα εμφάνισης αυτών των επιπτώσεων είναι πολύ μικρή”.“, δήλωσε στο Euronews Next ο Δρ. Hielke Freerk Boersma, ειδικός στην ακτινοπροστασία στο University of Groningen
Και βέβαια οι ειδικοί στην πυρηνική ιατρική, λένε ότι τα χάπια πρέπει...

Τρόφιμα - ποια από αυτά μπαίνουν στο ψυγείο και ποια όχι

Τρόφιμα - Με τη διαχείριση των τροφίμων πρέπει να είμαστε πάντα προσεχτικοί και να γνωρίζουμε τις συνθήκες διατήρησής τους.
Πρέπει να γνωρίζουμε:
-ποια τρόφιμα βάζουμε κατά λάθος στο ψυγείο και
-ποια αφήνουμε,λανθασμένα,εκτός.
Ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ έβγαλε έναν εύχρηστο οδηγό για να λύσει απορίες που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα.
Έτσι μας υποδεικνύει πως το κρέας, τα αβγά και τα θαλασσινά είναι ανάμεσα στα τρόφιμα που δεν πρέπει να μένουν σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από δύο ώρες.
Αυτό όμως δεν ισχύει με τις ντομάτες,τα αχλάδια,τα πεπόνια ή το ψωμί για παράδειγμα.
Το αβοκάντο το διατηρούμε  έξω από το ψυγείο μέχρι να ωριμάσει. Μόλις ωριμάσει μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο για περίπου 4 μέρες και πάντα ολόκληρο για να μη μαυρίσει.
Τις πατάτες τις αποθηκεύουμε σε ξηρό, σκοτεινό καλά αεριζόμενο μέρος, μέσα σε ένα ψάθινο καλαθάκι ή σε  χάρτινη σακούλα. Στο ψυγείο μουχλιάζουν πολύ γρήγορα και χάνουν τη γεύση τους,σε θερμοκρασία δωματίου βλαστάνουν, ενώ σε πλαστικές σακούλες μουχλιάζουν.
Και δυό παρατηρήσεις-δεν αποθηκεύουμε πατάτες μαζί με κρεμμύδια γιατί όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο κινδυνεύουν να χαλάσουν γρηγορότερα,ενώ με τα μήλα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Μπορούμε να αποθηκεύσουμε πατάτες με μήλα μαζί,άφοβα.
Οι ντομάτες μας ποτέ στο ψυγείο γιατί θα αλλοιωθεί η σύστασή τους.Τις αποθηκεύουμε σε ένα ντουλάπι μέσα σε ψάθινο καλάθι και ποτέ ανάποδα ή την μία πάνω στην άλλη.
Το μέλι,όπως καταλαβαίνουμε,δεν το βάζουμε στο ψυγείο.Το διατηρούμε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος.
Ας δούμε πιο χαρακτηριστικά:
Εντός ψυγείου
Αβγά
Τυριά
Γάλα σόγιας -μετά το άνοιγμα
Μαρμελάδες
Καρυκεύματα - μετά το άνοιγμα
Σάλτσες
Γάλα
Φρέσκο κρέας
Φρέσκο ψάρι
Χυμοί-μετά το άνοιγμά τους
Εκτός ψυγείου
Ντομάτες
Κρεμμύδια
Ψωμί
Καφές
Βασιλικός
Μέλι
Αβοκάντο (εκτός αν είναι ώριμα)
Ελαιόλαδο
Σκόρδο
Πατάτες
Προαιρετικά εντός ψυγείου
Βούτυρο
Μήλα
Μπανάνες.
Τα πεπόνια για να διατηρήσουν τη δυνατή γεύση τους δεν τα βάζουμε στο ψυγεία και όταν τα καθαρίσουμε είναι πολύ καλύτερα να τα καταναλώσουμε την ίδια στιγμή,Αν κάτι μείνει το διατηρούμε στο ψυγείο το πολύ μία μέρα.
Και μια παρατήρηση γενικά για τα φαγητά,τις σάλτσες,τις μαρμελάδες και τα γλυκά - Δεν τα βάζουμε ποτέ ζεστά στο ψυγείο,διότι ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων.Τα βάζουμε στο ψυγείο μόλις έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.