Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Τρόφιμα - ποια από αυτά μπαίνουν στο ψυγείο και ποια όχι

Τρόφιμα - Με τη διαχείριση των τροφίμων πρέπει να είμαστε πάντα προσεχτικοί και να γνωρίζουμε τις συνθήκες διατήρησής τους.
Πρέπει να γνωρίζουμε:
-ποια τρόφιμα βάζουμε κατά λάθος στο ψυγείο και
-ποια αφήνουμε,λανθασμένα,εκτός.
Ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ έβγαλε έναν εύχρηστο οδηγό για να λύσει απορίες που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα.
Έτσι μας υποδεικνύει πως το κρέας, τα αβγά και τα θαλασσινά είναι ανάμεσα στα τρόφιμα που δεν πρέπει να μένουν σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από δύο ώρες.
Αυτό όμως δεν ισχύει με τις ντομάτες,τα αχλάδια,τα πεπόνια ή το ψωμί για παράδειγμα.
Το αβοκάντο το διατηρούμε  έξω από το ψυγείο μέχρι να ωριμάσει. Μόλις ωριμάσει μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο για περίπου 4 μέρες και πάντα ολόκληρο για να μη μαυρίσει.
Τις πατάτες τις αποθηκεύουμε σε ξηρό, σκοτεινό καλά αεριζόμενο μέρος, μέσα σε ένα ψάθινο καλαθάκι ή σε  χάρτινη σακούλα. Στο ψυγείο μουχλιάζουν πολύ γρήγορα και χάνουν τη γεύση τους,σε θερμοκρασία δωματίου βλαστάνουν, ενώ σε πλαστικές σακούλες μουχλιάζουν.
Και δυό παρατηρήσεις-δεν αποθηκεύουμε πατάτες μαζί με κρεμμύδια γιατί όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο κινδυνεύουν να χαλάσουν γρηγορότερα,ενώ με τα μήλα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Μπορούμε να αποθηκεύσουμε πατάτες με μήλα μαζί,άφοβα.
Οι ντομάτες μας ποτέ στο ψυγείο γιατί θα αλλοιωθεί η σύστασή τους.Τις αποθηκεύουμε σε ένα ντουλάπι μέσα σε ψάθινο καλάθι και ποτέ ανάποδα ή την μία πάνω στην άλλη.
Το μέλι,όπως καταλαβαίνουμε,δεν το βάζουμε στο ψυγείο.Το διατηρούμε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος.
Ας δούμε πιο χαρακτηριστικά:
Εντός ψυγείου
Αβγά
Τυριά
Γάλα σόγιας -μετά το άνοιγμα
Μαρμελάδες
Καρυκεύματα - μετά το άνοιγμα
Σάλτσες
Γάλα
Φρέσκο κρέας
Φρέσκο ψάρι
Χυμοί-μετά το άνοιγμά τους
Εκτός ψυγείου
Ντομάτες
Κρεμμύδια
Ψωμί
Καφές
Βασιλικός
Μέλι
Αβοκάντο (εκτός αν είναι ώριμα)
Ελαιόλαδο
Σκόρδο
Πατάτες
Προαιρετικά εντός ψυγείου
Βούτυρο
Μήλα
Μπανάνες.
Τα πεπόνια για να διατηρήσουν τη δυνατή γεύση τους δεν τα βάζουμε στο ψυγεία και όταν τα καθαρίσουμε είναι πολύ καλύτερα να τα καταναλώσουμε την ίδια στιγμή,Αν κάτι μείνει το διατηρούμε στο ψυγείο το πολύ μία μέρα.
Και μια παρατήρηση γενικά για τα φαγητά,τις σάλτσες,τις μαρμελάδες και τα γλυκά - Δεν τα βάζουμε ποτέ ζεστά στο ψυγείο,διότι ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων.Τα βάζουμε στο ψυγείο μόλις έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου