Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Πώς οι σκέψεις μας αλλάζουν τον εγκέφαλο, τα κύτταρα και τα γονίδιά μας

Κάθε λεπτό της ημέρας, το σώμα μας αντιδρά σωματικά, κυριολεκτικά αλλάζει, ως απάντηση στις σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας.
Στοιχεία δείχνουν ότι οι ανθρώπινες σκέψεις και οι προθέσεις, αποτελούν ένα πραγματικά φυσικό "κάτι" με εκπληκτική δύναμη να αλλάξει τον κόσμο μας.

Κάθε λεπτό της ημέρας, το σώμα μας αντιδρά με φυσικό τρόπο και αλλάζει κυριολεκτικά, ως απάντηση στις σκέψεις που επεξεργάζεστε στο μυαλό μας.
Έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι οι σκέψεις προκαλούν το μυαλό να απελευθερώσει νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι είναι χημικοί αγγελιοφόροι που τους επιτρέπεται να επικοινωνούν με τα μέρη του οργανισμού και του νευρικού σας συστήματος.
Οι νευροδιαβιβαστές ελέγχουν σχεδόν όλες τις λειτουργίες του σώματός μας, από τις ορμόνες μέχρι την πέψη, μέχρι την αίσθηση χαράς, της λύπης ή του άγχους.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκέψεις από μόνες τους, μπορούν να βελτιώσουν την όραση, τη φυσική κατάσταση και τη δύναμη.
Το φαινόμενο placebo, όπως παρατηρείται στη "ψεύτικη" χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, για παράδειγμα, λειτουργεί λόγω της δύναμης της σκέψης.
Έχει αποδειχθεί ότι οι προσδοκίες και οι διδαχθέντες συλλογισμοί αλλάζουν τη χημεία και τα κυκλώματα του εγκεφάλου μας, γεγονός που οδηγεί σε πραγματικά φυσιολογικά και γνωστικά αποτελέσματα, όπως λιγότερη κόπωση, 
χαμηλότερη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, 
αυξημένα επίπεδα ορμονών και μειωμένο άγχος.
"Ένας σημαντικός όγκος ερευνών που διερευνούν τη φύση της συνείδησης, οι οποίες διεξάγονται για περισσότερα από τριάντα χρόνια σε επιστημονικά ιδρύματα υψηλού κύρους σε όλο τον κόσμο, δείχνει ότι οι σκέψεις είναι ικανές να επηρεάσουν τα πάντα, από τις απλούστερες μηχανές μέχρι τα πιο πολύπλοκα έμβια όντα.  
Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι οι ανθρώπινες σκέψεις και προθέσεις είναι ένα πραγματικό φυσικό "κάτι" με εκπληκτική δύναμη που μπορεί να αλλάζει τον κόσμο μας. 
Κάθε σκέψη μας είναι απτή ενέργεια με τη δύναμη να μεταμορφώνει. 
Μια σκέψη δεν είναι μόνο ένα πράγμα- μια σκέψη είναι ένα πράγμα που επηρεάζει άλλα πράγματα"
Οι σκέψεις μας σμιλεύουν τον εγκέφαλό μας
Κάθε σκέψη που κάνουμε προκαλεί νευροχημικές αλλαγές, κάποιες προσωρινές και κάποιες μόνιμες.
Για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι είναι συνειδητά ευγνώμονες, λαμβάνουν ένα κύμα επιβράβευσης από τους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και βιώνουν ένα γενικό συναγερμό και μία τόνωση του μυαλού, που κατά πάσα πιθανότητα συσχετίζεται περισσότερο με την νορεπινεφρίνη.
Μια μελέτη, μόλις παρουσίασε σε φοιτητές που ανέφεραν ότι ήταν βαθιά ερωτευμένοι, φωτογραφίες του/της συντρόφου τους, έδειξε ότι το μυαλό τους έγινε πιο ενεργό στον κερκοφόρο πυρήνα, ένα κέντρο ανταμοιβής, δίνοντάς τους αυτή την αίσθηση λιποθυμίας από τον έρωτα.
Όταν σταμάτησαν να κοιτάζουν τις φωτογραφίες, τα κέντρα ανταμοιβής τους, αποενεργοποιήθηκαν.
Ό,τι ρέει μέσα στο μυαλό σας, το σμιλεύει επίσης με μόνιμο τρόπο.
Σκεφτείτε το μυαλό μας ως την κίνηση των πληροφοριών μέσω του νευρικού σας συστήματος, το οποίο σε φυσικό επίπεδο είναι όλα τα ηλεκτρικά σήματα που τρέχουν μπρος-πίσω, τα περισσότερα από τα οποία συμβαίνουν κάτω από τη συνειδητή μας επίγνωση.
 Καθώς μια σκέψη ταξιδεύει μέσα στον εγκέφαλό μας, οι νευρώνες πυροδοτούνται μαζί με ξεχωριστούς τρόπους ανάλογα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες που διαχειρίζονται, και αυτά τα μοτίβα νευρικής δραστηριότητας αλλάζουν στην πραγματικότητα τη νευρωνική μας δομή.
Οι πολυσύχναστες περιοχές του εγκεφάλου μας αρχίζουν να δημιουργούν νέες συνδέσεις μεταξύ τους και οι υπάρχουσες συνάψεις, οι συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, που βιώνουν μεγαλύτερη δραστηριότητα γίνονται ισχυρότερες, όλο και πιο ευαίσθητες και αρχίζουν να δημιουργούν περισσότερους υποδοχείς. Δημιουργούνται επίσης νέες συνάψεις.
Γιατί άλλαξε ο εγκέφαλος των οδηγών ταξί του Λονδίνου.
Ένα παράδειγμα είναι οι γνωστές μελέτες για τους οδηγούς ταξί του Λονδίνου, οι οποίες έδειξαν ότι όσο περισσότερο καιρό οδηγούσε κάποιος ταξί, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο ιππόκαμπος του, ένα τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην οπτικοχωρική μνήμη. 
Ο εγκέφαλός τους κυριολεκτικά επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει τις γνωστικές απαιτήσεις της πλοήγησης στο κουβάρι των δρόμων του Λονδίνου. 
Η έρευνα έχει επίσης αποδείξει τα πολυάριθμα οφέλη του διαλογισμού για τον εγκέφαλό μας και έχει δείξει ότι ο διαλογισμός προκαλεί μετρήσιμες αλλαγές, από την αλλαγή του όγκου της φαιάς ουσίας έως τη μείωση της δραστηριότητας στα κέντρα "εγώ του εγκεφάλου και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου.
Οι σκέψεις προγραμματίζουν τα κύτταρά σας
Οι σκέψεις σας προγραμματίζουν τα κύτταρά σας
Μια σκέψη είναι ένα ηλεκτροχημικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στα νευρικά μας κύτταρα και παράγει έναν καταρράκτη φυσιολογικών αλλαγών. 
Υπάρχουν χιλιάδες και χιλιάδες υποδοχείς σε κάθε κύτταρο του σώματός μας. 
Κάθε υποδοχέας είναι ειδικός για ένα πεπτίδιο ή πρωτεΐνη. 
Όταν έχουμε συναισθήματα θυμού, 
θλίψης, 
ενοχής, 
ενθουσιασμού, 
ευτυχίας ή νευρικότητας, κάθε ξεχωριστό συναίσθημα απελευθερώνει το δικό του καταιγισμό νευροπεπτιδίων. 
Αυτά τα πεπτίδια διαπερνούν το σώμα και συνδέονται με αυτούς τους υποδοχείς που αλλάζουν τη δομή κάθε κυττάρου στο σύνολό του. 
Εκεί που αυτό αποκτά ενδιαφέρον είναι όταν τα κύτταρα πραγματικά διαιρούνται. 
Εάν ένα κύτταρο έχει εκτεθεί σε ένα συγκεκριμένο πεπτίδιο περισσότερο από άλλα, το νέο κύτταρο που θα παραχθεί μέσω της διαίρεσής του θα έχει περισσότερο από τον υποδοχέα που ταιριάζει με το συγκεκριμένο πεπτίδιο. 
Ομοίως, το κύτταρο θα έχει επίσης λιγότερους υποδοχείς για πεπτίδια στα οποία το μητρικό/αδελφικό του κύτταρο δεν εκτέθηκε τόσο συχνά.
Έτσι, αν έχουμε βομβαρδίσει τα κύτταρά μας με πεπτίδια από αρνητικές σκέψεις, κυριολεκτικά προγραμματίζουμε τα κύτταρά μας να λαμβάνουν περισσότερα από τα ίδια αρνητικά πεπτίδια στο μέλλον. 
Αυτό που είναι ακόμη χειρότερο είναι ότι μειώνετε τον αριθμό των υποδοχέων των θετικών πεπτιδίων στα κύτταρα, κάνοντας τον εαυτό μας πιο επιρρεπή προς την αρνητικότητα.
Κάθε κύτταρο στο σώμα μας αντικαθίσταται περίπου κάθε δύο μήνες. 
Έτσι, τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε τα απαισιόδοξα κύτταρά μας ώστε να γίνουν πιο αισιόδοξα υιοθετώντας πρακτικές θετικής σκέψης, όπως η ενσυνειδητότητα και η ευγνωμοσύνη, για μόνιμα αποτελέσματα.
Οι σκέψεις μας ενεργοποιούν τα γονίδιά μας
Μιλάμε στα γονίδιάμας με κάθε σκέψη που κάνουμε!
Ο ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας της επιγενετικής αποδεικνύει ότι αυτό που είμαστε είναι το προϊόν των πραγμάτων που μας συμβαίνουν στη ζωή μας, τα οποία αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων μας. 
Τα γονίδια στην πραγματικότητα ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται ανάλογα με τις εμπειρίες της ζωής μας και τα γονίδια και ο τρόπος ζωής μας σχηματίζουν έναν βρόχο ανατροφοδότησης. 
Η ζωή μας δεν αλλάζει τα γονίδια με τα οποία γεννηθήκαμε. 
Αυτό που αλλάζει είναι η γενετική μας δραστηριότητα, δηλαδή οι εκατοντάδες πρωτεΐνες, τα ένζυμα και άλλες χημικές ουσίες που ρυθμίζουν τα κύτταρά σας.
Μόνο περίπου το  5% των γονιδιακών μεταλλάξεων θεωρείται ότι είναι η άμεση αιτία των προβλημάτων υγείας. 
Αυτό αφήνει το 95% των γονιδίων που συνδέονται με διαταραχές, να λειτουργούν ως παράγοντες επιρροής, οι οποίοι μπορούν να επηρεαστούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ανάλογα με τους παράγοντες της ζωής. 
Φυσικά, πολλοί από αυτούς είναι πέρα από τον έλεγχό μας, όπως τα γεγονότα της παιδικής ηλικίας, αλλά ορισμένοι είναι εντελώς υπό τον έλεγχό μας, όπως η διατροφή, 
η άσκηση, 
η διαχείριση του στρες και οι συναισθηματικές καταστάσεις. 
Οι δύο τελευταίοι παράγοντες εξαρτώνται άμεσα από τις σκέψεις σας.
Η βιολογία σας δεν χρειάζεται να είναι το πεπρωμένο μας
Η βιολογία μας δεν ορίζει το πεπρωμένο μας και δεν ελεγχόμαστε από τη γενετική μας σύνθεση. 
Αντίθετα, η γενετική μας δραστηριότητα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις σκέψεις, 
τις στάσεις και τις αντιλήψεις μας. 
Η επιγενετική αποδεικνύει ότι οι αντιλήψεις και οι σκέψεις μας ελέγχουν τη βιολογία μας, γεγονός που μας τοποθετεί στη θέση του οδηγού. 
Αλλάζοντας τις σκέψεις μας, μπορούμε να επηρεάσουμε και να διαμορφώσουμε τις δικές μας γενετικές ενδείξεις.
Έχουμε την επιλογή να καθορίσουμε τι εισροές λαμβάνουν τα γονίδιά μας. 
Όσο πιο θετική είναι η είσοδος, τόσο πιο θετική είναι η έξοδος των γονιδίων μας. 
Η επιγενετική επιτρέπει στις επιλογές του τρόπου ζωής να ανιχνεύονται άμεσα στο γενετικό επίπεδο και αποδεικνύει ότι η σύνδεση νου-σώματος είναι αναντίρρητη. Ταυτόχρονα, η έρευνα στην επιγενετική τονίζει επίσης πόσο σημαντικές είναι οι θετικές πρακτικές ψυχικής αυτοφροντίδας, επειδή επηρεάζουν άμεσα τη σωματική μας υγεία.
Ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα μας φέρνουν σε επαφή με την πηγή του συστήματος νου-σώματος, δίνοντας στις σκέψεις μας άμεση πρόσβαση στην ευεργετική γενετική δραστηριότητα, η οποία επηρεάζει επίσης το πόσο καλά λειτουργούν τα κύτταρά μας, μέσω της γενετικής δραστηριότητας στο εσωτερικό των κυττάρων.
Χρησιμοποιούμε τις σκέψεις μας για εμάς
Έχουμε πολύ μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι πιστεύαμε ποτέ και μπορούμε να επηρεάζουμε τη φυσική και τη νοητική μας πραγματικότητα. 
Η νοοτροπία μας αναγνωρίζεται από το σώμα μας - μέχρι το γενετικό επίπεδο, και όσο περισσότερο βελτιώνουμε τις νοητικές μας συνήθειες, τόσο πιο ευεργετική ανταπόκριση θα έχουμε από το σώμα μας. 
Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι συνέβη στο παρελθόν, το οποίο διαμόρφωσε τον εγκέφαλο που έχουμε σήμερα, προγραμμάτισε τα κύτταρά μας και προκάλεσε την ενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων.
Ωστόσο, έχουμε τη δύναμη αυτή τη στιγμή και στο μέλλον να επιλέξουμε την οπτική μας και τη συμπεριφορά μας, που θα αλλάξουν τον εγκέφαλό μας, 
τα κύτταρά μας και τα γονίδιά μας.

μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina

thebestbrainpossible.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου