Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Κωνσταντίνος Φαρσαλινός : Πρέπει να μάθουμε τους πραγματικούς λόγους για την αντίδραση απέναντι στα μονοκλωνικά

Ο ερευνητής στα Πανεπιστήμια Πατρών και Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, 
μιλώντας στον 98.4, αναρωτήθηκε σήμερα ποιος είναι ο πραγματικός λόγος, και όχι οι αστήρικτές και εκτός επιστημονικού πεδίου τακτικές, 
να κλείνει με ασάφειες και  «α λα  καρτ»  επίκληση διαδικασιών περί αδειοδότησης 
η συζήτηση για τα μονοκλωνικά φάρμακα, από την στιγμή που η πανδημία δεν τελειώνει αύριο και θα έχουμε νοσούντες με COVID-19 για πολύ καιρό ακόμη στο άμεσο και απώτερο μέλλον. 
Όπως είπε, από την στιγμή που το εμβόλιο είναι μια παράλληλη πορεία που αφορά την προληπτική παρέμβαση για τον υγιή πληθυσμό, είναι ακατανόητο γιατί, δεν επισπεύδεται η διαδικασία για την έλευση στην Ελλάδα των μονοκλωνικών αντισωμάτων. 
Άλλωστε, τα συγκεκριμένα φάρμακα χορηγούνται σε όσους βρίσκονται σε στάδιο ήπιας και 
μέτριας βαρύτητας νόσου και αφορά μόνο ομάδες υψηλού κινδύνου να εκδηλώσουν σοβαρή νόσο και να καταλήξουν σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, με σκοπό να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 
Αυτοί  όπως είπε, ούτως  ή άλλως δεν μπορούν να εμβολιαστούν εφόσον νοσούν και δεν θα μπορούν να έχουν το οποιοδήποτε όφελος από τα εμβόλια ακόμη κι αν τα είχαμε ήδη διαθέσιμα.
Κωνσταντίνος Φαρσαλινός : Λυσσαλέα αντίδραση να μην έρθουν τα φάρμακα για τον covid-19
Ακούμε τον Κωνσταντίνο Φαρσαλινό 

Δημήτρης Κουρέτας : Χωρίς στρατηγική στη Πανδημία, διατροφή και Covid-19

Ο καθηγητής βιοχημείας και βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης 
Κουρέτας, μιλώντας στον 98.4  επέμεινε ότι ακόμη και τώρα η έλλειψη στρατηγικής για την πανδημία είναι εμφανής, με μόνο άξονα τα lockdown , παρότι μόλις τώρα κάποιοι ανακαλύπτουν ότι 7 εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου συνολικού, ο ιός και η μόλυνση του έχει μεταφερθεί ενδοοικογενειακά, την ώρα που σοβαρή επιδημιολογική παρατήρηση με μαζικά στοχευμένα τεστ, καθημερινά δεν υπάρχουν.
Είπε ακόμη πως  ούτε επαρκείς εξηγήσεις  δίνονται για την απόκλιση 800  περιπτώσεων σε αριθμό στη καταμετρήσει των νεκρών μεταξύ ΕΟΔΥ και ΗΔΙΚΑ και πολύ περισσότερο για 250 χιλιάδες περιστατικά που χαρακτηρίζονται ως αδιευκρίνιστες περιπτώσεις...
Ακούμε τη ραδιοφωνική συνέντευξη  του Δημήτρη Κουρέτα, στον Γιώργο Σαχίνη..
.

Δημ. Κούβελας : Ανεξήγητη η απροθυμία για τα μονοκλωνικά

Ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ  Δημήτρης Κούβελας, μιλώντας σήμερα στον 98.4 υποστήριξε εκ νέου ότι ενώ είναι εντυπωσιακά ταχύτατες  οι ενέργειες για την χορήγηση  άδειας υπό  όρους για την κυκλοφορία εμβολίων και στην Ε.Ε.  μέσω του EMA, την ίδια ώρα παραμένει ανεξήγητο, γιατί η ίδια σπουδή δεν επιδεικνύεται και  για τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων, που απευθύνονται σε άτομα που νοσούν ή θα νοσήσουν και ενδέχεται να υπάγονται σε εκείνες τις κατηγορίες που μπορεί να εξελιχθούν σε βαρέα περιστατικά για νοσοκομεία και ΜΕΘ.
Όπως είπε , είναι προφανές ότι από την στιγμή που τα εμβόλια απευθύνονται για προληπτική θωράκιση στον υγιή  γενικό πληθυσμό , η Ελλάδα πρέπει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και για όσους νοσούν ή θα νοσήσουν , αφού η πανδημία δεν θα εξαφανιστεί από την μία μέρα στην άλλη και όσοι μολυνθούν , ούτως ή άλλως θα χρήζουν θεραπείας, αφού εμβόλιο δεν θα μπορούν να κάνουν. 
Μάλιστα ο κ. Κούβελας, που για χρόνια ήταν ο αντιπρόσωπος της χώρας στον EMA , υπέδειξε και τους τρόπους έκτακτης εισαγωγής τέτοιων φαρμάκων, υπενθύμισε ότι και τα εμβόλια άδεια υπό όρους λαμβάνουν όπως και τα φάρμακα αυτά μέχρι στιγμής στον FDA στις ΗΠΑ, ενώ απάντησε και στις αιτιάσεις περί διαθεσιμότητες , τονίζοντας ότι ούτε στα εμβόλια καλύπτουν όλο το πληθυσμό, αλλά και κλινικών μελετών ως προς τον αριθμό των νοσούντων σημειώνοντας ότι ο αριθμός τους είναι ικανοποιητικός αφού μιλάμε για νοσούντες και όχι  για έρευνα σε γενικό πληθυσμό που αναφέρεται το εύρος των εθελοντών στα εμβόλια σε υγιείς , εκ των οποίων άλλωστε λίγοι νόσησαν.
 Άλλωστε όπως είπε...
Ακούμε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Δημήτρη Κούβελα στον Γιώργο Σαχίνη