Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Τα πουλιά χρησιμοποιούν βότανα για να προστατεύσουν τις φωλιές τους από τα μικρόβια

Ερευνητές από το Ohio Wesleyan University προτείνουν ότι ορισμένα πτηνά μπορούν να επιλέξουν υλικά για την κατασκευή της φωλιάς τους με αντιμικροβιακούς παράγοντες για να προστατεύσουν τα μικρά τους από επιβλαβή βακτήρια.
Παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην 104η Γενική Συνέλευση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.
"Εάν τα φρέσκα βότανα και τα φυτικά υλικά που χρησιμοποιουν τα μητρικά πουλιά για την κατασκευή της φωλιά τους, έχουν επαρκή συγκέντρωση αντιμικροβιακών ενώσεων, μπορούν να προστατεύσουν τα φωλιά από επιβλαβή βακτήρια", λέει η επίκουρος καθηγήτρια Βοτανικής και Μικροβιολογίας Jann Ichida.
Για να μάθουν εάν τα φυτά που εισάγονται στη φωλιά θα μπορούσαν να αποτρέψουν ασθένειες, η Ichida και οι συνεργάτες της εξέτασαν δώδεκα διαφορετικά πτητικά φυτικά υλικά έναντι βακτηρίων που βλάπτουν τα φτερά.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αρκετοί τύποι φυτικών υλικών και εκχυλισμάτων, όπως το
usnic acid
η αχιλλεία/Achillea millefolium και δύο είδη βελανιδιάς ανέστειλαν την ανάπτυξη ενός αριθμού επιβλαβών βακτηρίων.
"Εάν τα φρέσκα βότανα έχουν επαρκή συγκέντρωση αυτών των χημικών ουσιών, μπορούν να προστατεύσουν τα φωλιά από επιβλαβή βακτήρια.
Με την εξάσκηση της ιατρικής βοτανικής, τα γονικά πτηνά ασκούν αποτελεσματική ασφάλεια στις φωλιές τους και προστατεύουν τους απογόνους τους από επιλεγμένα βιοαποικοδομητικά μικρόβια που επηρεάζουν την υγεία των μικρών τους" αναφέρει χαρακτηριστικά η dr. Ichida.

το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 26 Μαΐου του 2004 στο https://www.sciencedaily.com/releases/2004/05/040527080935.htm

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina