Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Εξαφανίστηκε ξαφνικά ο κοντινότερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα

οι επιστήμονες ψάχνουν την αιτία
Ο πλησιέστερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, ο Alpha Centauri Bb κυριολεκτικά εξαφανίστηκε, ενώ νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι πιθανότατα ήταν απλώς ένας πλανήτης φάντασμα στα δεδομένα της NASA.
Ο πλανήτης, που πιστεύεται ότι είχε ίδια μάζα με τη Γη, χαιρετίστηκε ως «ορόσημο», όταν ανακοινώθηκε η ανακάλυψη του το 2012 στο περιοδικό Nature.
Η ανακάλυψη ενθουσίασε τον κόσμο για την εύρεση των γειτονικών κόσμων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή στο σύστημα Άλφα του Κενταύρου που βρίσκεται περίπου 4,3 έτη φωτός μακριά και «φιλοξενεί» ήδη χαρακτήρες ταινιών επιστημονικής φαντασίας, όπως τα Transformers και τα πλάσματα του Avatar.
Αυτό ο συγκεκριμένος εξωγήινος κόσμος όμως, δεν θα ήταν ένα καλό μέρος για να ψάξουμε για ζωή, καθώς η απόσταση από το μητρικό άστρο του είναι το 1/10 της απόστασης Ερμή-Ηλιου πράγμα που σημαίνει ότι η επιφάνεια του θα είναι στην καλύτερη καλυμμένη με καυτό μάγμα και λιωμένα πετρώματα.
Ωστόσο μία πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας αναφέρει ότι ο πλανήτης όχι απλά εξαφανίστηκε, αλλά πιθανότατα δεν υπήρξε ποτέ.
Οπως αναφέρει ο Χαβιέ Ντουμουσκέ από το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν, επικεφαλής της ομάδας που είχε ανακαλύψει τον πλανήτη το 2012:
«Δεν είμαστε 100 τοις εκατό σίγουροι, αλλά πιθανώς ο πλανήτης δεν υπάρχει»
Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ένας ολόκληρος πλανήτης εξαφανίζεται.
Το 2005, ο Πολωνός αστρονόμος Μασιέ Κονάκι παρουσίασε στοιχεία που αποδείκνυαν ότι το HD 188753, ένα συμπαγές σύστημα τριών αστέρων, περιείχε έναν αέριο πλανήτη παρόμοιο με τον Δία.
Ομως, δύο χρόνια αργότερα, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η ανακάλυψή του ήταν ανακριβής.

Ο Ντουμουσκέ βρήκε αρχικά τον πλανήτη στο Αλφα του Κενταύρου παρακολουθώντας το φως του άστρου Αλφα του Κενταύρου Β να μετατοπίζεται προς το μπλε άκρο του φάσματος, στη συνέχεια, το κόκκινο, σε τακτά χρονικά διαστήματα, δείχνοντας ότι κινείται προς ή μακριά από σώμα.
Το αστέρι φαινόταν να κινείται εμπρός και πίσω περίπου κάθε τρεις ημέρες, σαν να επηρεάζονταν από ένα μικρό πλανήτη σε τροχιά.
Κάποιοι αμφισβήτησαν την ανακάλυψη, συμπεριλαμβανομένου του αστρονόμου Άρτι Χάτζε από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, ο οποίος δημοσίευσε μια σκεπτικιστική ανάλυση.
Φαίνεται τώρα ότι μάλλον είχε δίκιο.
Φανταστείτε κάποιον που προσπαθεί να ακούσει ένα κονσέρτο για πιάνο, αλλά ακούει μόνο λίγες νότες κάθε 10 λεπτά.
Οσο έμπειρος κι αν είναι θα μπορούσε να μπερδέψει πχ τον Μπαχ με τον Μπετόβεν.
Αντίστοιχα, ένας αστρονόμος που κοιτάζει ένα αστέρι μόνο λίγες φορές την εβδομάδα, όπως έκανε ο Ντουμουσκέ, μπορεί ομοίως να ξεγελαστεί.
Προς επιβεβαίωση αυτής της θεωρίας, ο Βίνες Ρατζπάουλ, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδειξε ότι τα λεπτά μοτίβα του φωτός, προκαλούνται από τα πράγματα που δεν έχουν απαραίτητα να κάνουν με έναν πλανήτες στην επιφάνεια του άστρου, όπως ηλεκτρονικός «θόρυβος» στον εξοπλισμό, ή έλξη άλλων άστρων, που θα μπορούσαν να μπερδέψουν έναν αστρονόμο και να τα περάσει για πλανήτες
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
sciencealert.com
dailymail.co.uk
iefimerida.gr
δημοσιεύτηκε:30/10/2015

Μετά τη μαύρη τρύπα, τι;

Με τον όρο αστρική μελανή οπή οι επιστήμονες ονόμασαν εκείνη τη θέση του Διαστήματος όπου υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου, ένας πυρήνας ο οποίος περιείχε περισσότερα υλικά από δυόμισι ηλιακές μάζες και στην τελική φάση της εξέλιξης του άστρου έχασε την αναμέτρηση ενάντια στη βαρύτητα, με αποτέλεσμα τα υλικά του να καταρρεύσουν και να συμπιεστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Οτιδήποτε πέσει στα βαρυτικά «δίχτυα» μιας μελανής οπής χάνεται μέσα σε αυτήν, τίποτε απολύτως δεν μπορεί να διαφύγει, ούτε καν το φως - γι' αυτό και αυτές οι κοσμικές δομές ονομάστηκαν... μαύρες τρύπες.
Αυτά ξέραμε ως πρόσφατα, όμως οι επιστήμονες λένε τώρα ότι οι μελανές οπές εξωτερικά τουλάχιστον μάλλον είναι φωτεινές, ενώ παράλληλα οι συνεχείς παρατηρήσεις που γίνονται σε αυτές αποκαλύπτουν νέα δεδομένα για τον μυστηριώδη και ακατανόητο ακόμη για εμάς κόσμο τους.

Το τελευταίο διάστημα διατυπώνονται νέες επαναστατικές προτάσεις για τη λειτουργία των μελανών οπών και ορισμένες από αυτές πάνε κόντρα στις πιο δημοφιλείς θεωρίες οι οποίες αναφέρουν πως οτιδήποτε πέσει σε μια μαύρη τρύπα είτε καταστρέφεται στα εξ ων συνετέθη είτε, ακόμη και αν δεν καταστρέφεται ολοκληρωτικά, εγκλωβίζεται για πάντα εκεί μέσα.
Ο άνθρωπος που έχει συνδέσει όσο κανένας άλλος το όνομά του με τις μαύρες τρύπες, ο Στίβεν Χόκινγκ, έδωσε πριν από λίγες ημέρες μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατά την οποία αναφέρθηκε στα όσα πιστεύει πλέον για αυτές ύστερα από τόσες δεκαετίες έρευνας που έχει πραγματοποιήσει.

Ο διάσημος αστροφυσικός έχει αναθεωρήσει την αρχική του άποψη ότι οι πληροφορίες της ύλης που πέφτουν μέσα σε μια μαύρη τρύπα καταστρέφονται.
«Είναι σαν να βάζεις φωτιά σε μια εγκυκλοπαίδεια.
Οι πληροφορίες δεν χάνονται αν κρατήσεις τις στάχτες, αλλά βέβαια είναι δύσκολο να τις διαβάσεις.
Οι μαύρες τρύπες αποτελούν τους πιο αποδοτικούς σκληρούς δίσκους στο Σύμπαν.
Το πώς καταφέρνουν να αποθηκεύουν τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων είναι μεγάλο μυστήριο που προσπαθούμε σκληρά να φωτίσουμε» ανέφερε ο Χόκινγκ, ο οποίος πιστεύει πλέον ότι οι μελανές οπές έχουν έξοδο!
«Οι μαύρες τρύπες δεν είναι οι αιώνιες φυλακές που κάποτε πιστεύαμε ότι ήταν.
Η ύλη μπορεί να διαφύγει από μια μαύρη τρύπα και ίσως να καταλήγει σε κάποιο άλλο σύμπαν.
Αν λοιπόν νιώθεις ότι είσαι μέσα σε μια μαύρη τρύπα, μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια, υπάρχει δρόμος διαφυγής».

Το πολυσύμπαν
Αν λοιπόν ο Χόκινγκ έχει δίκιο και οι μαύρες τρύπες μάς οδηγούν κάπου αλλού, τι μπορεί να είναι αυτό το... αλλού; Ενα άλλο σύμπαν ή μήπως ένα πολυσύμπαν;

Βασικό στοιχείο της σύγχρονης Κοσμολογίας είναι η λεγόμενη θεωρία του πληθωρισμού, σύμφωνα με την οποία το νεογέννητο Σύμπαν πέρασε από μια φάση απότομης διόγκωσης.

Κεντρική ιδέα αυτής της θεωρίας είναι ότι το Σύμπαν μας είναι μόνο μία «μονάδα» μέσα σε ένα άπειρο και συνεχώς επεκτεινόμενο σύνολο ασύνδετων μεταξύ τους παράλληλων συμπάντων που αποτελούν το πολυσύμπαν. Την ύπαρξη του πολυσύμπαντος προτείνουν και άλλες θεωρίες, όπως η Θεωρία των Χορδών, καθώς και τομείς της θεωρητικής φυσικής όπως η κβαντομηχανική.

«Αν υπάρχει πληθωρισμός, υπάρχει και πολυσύμπαν. Κάθε παρατήρηση που πιστοποιεί τον πληθωρισμό φέρνει πιο κοντά στην επαλήθευση την ύπαρξη του πολυσύμπαντος» ανέφερε ο Αντρέι Λίντε, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ, ο οποίος δεν ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας που έκανε την ανακάλυψη.
Οι φυσαλίδες
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά σύμπαντα σε μορφή φυσαλίδων τα οποία σχετίζονται με τις μαύρες τρύπες
Μία από τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι του επιστημονικού διαλόγου είναι ότι οι αρχές της κβαντομηχανικής που κανονικά επηρεάζουν μόνο τα μικρότερα σωματίδια παίζουν κεντρικό ρόλο και στην εξέλιξη του χωροχρόνου.
Σύμφωνα με αυτή την ιδέα ένα αποτέλεσμα αυτής της επιρροής της κβαντομηχανικής είναι το ότι θα μπορούσε να αλλάξει την κβαντική κατάσταση ενός μικρού «τεμαχίου» χωροχρόνου δημιουργώντας μια κοσμική φυσαλίδα.
Τέτοιου είδους φυσαλίδες θα μπορούσαν να σχηματίζονται συνεχώς μέσα σε ένα νεαρό σύμπαν (σαν το δικό μας) που βρισκόταν σε κατάσταση διαστολής.
Αυτές οι φυσαλίδες θα άρχιζαν να διαστέλλονται ανεξάρτητα σχηματίζοντας ένα νέο νεαρό σύμπαν και κάθε νέο νεαρό σύμπαν θα μπορούσε να γεννά εκ νέου τέτοιες φυσαλίδες που να σχηματίζουν νέα σύμπαντα δημιουργώντας τελικά ένα πολυσύμπαν.

Θιασώτης αυτής της ιδέας είναι ο Αλεξ Βιλένκιν, κοσμολόγος του Πανεπιστημίου Tufts στη Μασαχουσέτη.
Ο Βιλένκιν και μια ομάδα συνεργατών του αποφάσισαν να αναζητήσουν τα ίχνη του πολυσύμπαντος.
Σε πρώτη φάση έκαναν μαθηματικές αναλύσεις για να διερευνήσουν τι ακριβώς συμβαίνει με αυτές τις φυσαλίδες, τον σχηματισμό και την εξέλιξή τους.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα:
οι φυσαλίδες που δημιουργούνται στην αρχή αυτού του φαινομένου θα είναι μεγάλες και θα σχηματίζουν μεγαλύτερες από αυτές μαύρες τρύπες, μέσα στις οποίες θα... κρύβονται.

Οι επόμενες γενιές φυσαλίδων θα είναι μικρότερες και θα καταρρέουν σχηματίζοντας τις συμβατικές μελανές οπές που γνωρίζουμε με τον περίφημο «ορίζοντα γεγονότων», το λεγόμενο «σημείο χωρίς επιστροφή», δηλαδή το σημείο στο οποίο η βαρυτική έλξη γίνεται τόσο δυνατή ώστε κάθε διαφυγή να είναι αδύνατη.
Με απλά λόγια, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κολοσσιαίες γαλαξιακές μελανές οπές, εκείνες που η μάζα τους είναι δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ηλίου και βρίσκονται στα κέντρα γαλαξιών, είναι πιθανώς πύλες πίσω από τις οποίες βρίσκονται άλλα σύμπαντα.
Η μελέτη έχει ήδη προκαλέσει πολλά θετικά σχόλια από επιστήμονες σε όλον τον κόσμο και σίγουρα, αν μη τι άλλο, εξάπτει τη φαντασία.

Stephen Hawking:Πιθανόν «πύλες» για άλλα σύμπαντα οι μαύρες τρύπες

Οι μαύρες τρύπες δεν είναι τελικά τόσο… μαύρες ενώ, παρόλο που εγκλωβίζουν ακόμη και το φως, ενδεχομένως αφήνουν κάποια δίοδο διαφυγής – η οποία μάλιστα πιθανόν να οδηγεί και σε κάποιο άλλο σύμπαν.
Αυτά ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας που έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Στίβεν Χόκινγκ στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Ο διάσημος Βρετανός φυσικός βρέθηκε στο αμερικανικό ίδρυμα για να ενισχύσει την πρωτοβουλία ίδρυσης ενός ερευνητικού κέντρου με αντικείμενο τις μαύρες τρύπες.
«Οι μαύρες τρύπες δεν είναι αιώνιες φυλακές, όπως νομίζαμε κάποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, σύμφωνα με την εφημερίδα Boston Globe. «Υπάρχει η δυνατότητα διαφυγής, πιθανόν μέσω ενός άλλου σύμπαντος».
Μέσα σε μία περίπου ώρα, ο Χόκινγκ περιέγραψε τα σημαντικότερα ορόσημα για την επιστημονική κατανόηση των μελανών οπών, οι οποίες σχηματίζονται όταν ένας αστέρας μεγάλης μάζας ξεμείνει από «πυρηνικά καύσιμα» και καταρρεύσει υπό την επίδρασης της ίδιας της βαρύτητάς του.
Πρόσθεσε πως χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να συμπεράνει πως οι μαύρες τρύπες όντως υπάρχουν και εκπέμπουν ακτινοβολία. «Αν και είναι πιο παράξενες από οτιδήποτε έχουν επινοήσει οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, η ύπαρξή τους είναι δεδομένη για την επιστήμη», συμπλήρωσε.
Ο Βρετανός φυσικός αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από το πείραμα Advanced LIGO στις ΗΠΑ, η οποία εκτός των άλλων ήταν η πρώτη φορά που δύο μαύρες τρύπες «πρόδωσαν» άμεσα την παρουσία τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάμετρος μίας μαύρης τρύπας μπορεί να αγγίζει και τα 1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, όσο περίπου η απόσταση του Δία από τη Σελήνη, ή το μέγεθός της να μην ξεπερνά ένα βουνό.
Επίσης, είναι πιθανόν να δημιουργηθούν μικροσκοπικές μαύρες τρύπες από τις συγκρούσεις στον επιταχυντή LHC στο CERN στη Γενεύη.
Χαριτολογώντας συμπλήρωσε πως, σε μία τέτοια περίπτωση, θα κέρδιζε το βραβείο Νόμπελ.
Μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του Βρετανού φυσικού ήταν ότι προέβλεψε θεωρητικά πως οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, η οποία έχει ονομαστεί ακτινοβολία Χόκινγκ.
Παράλληλα, έχει αφιερώσει αρκετά χρόνια έρευνας στο «παράδοξο της χαμένης πληροφορίας», ένα γρίφο που εδώ και τέσσερις δεκαετίες κατατρύχει τους επιστήμονες, αφού φέρνει σε αντίθεση τους δύο βασικούς «πυλώνες» της φυσικής – τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και την Κβαντική φυσική.
Σύμφωνα με τη Γενική Σχετικότητα, καθώς μια μαύρη τρύπα «καταπίνει» για πάντα τα φωτόνια και τα σώματα που θα βρεθούν μέσα στην «εμβέλεια» του πανίσχυρου βαρυτικού της πεδίου, καταστρέφει για πάντα και τις περισσότερες πληροφορίες που είναι κωδικοποιημένες σε αυτά.
Έτσι, από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούν να ανακτηθούν από έναν εξωτερικό παρατηρητή.
Με βάση όμως την Κβαντική φυσική, η πληροφορία δεν μπορεί να εξαφανισθεί και θα πρέπει να διατηρείται πάντοτε.
Αυτή η αντίφαση ονομάστηκε «παράδοξο της χαμένης πληροφορίας» και απασχολεί τους φυσικούς, η οποία αναζητούν μία λύση που θα εναρμόνιζε τις δύο θεωρίες.
Αν και αρχικά ο Χόκινγκ υποστήριζε πως οι πληροφορίες χάνονται για πάντα, στην πορεία διαπίστωσε πως είχε κάνει λάθος.  «Είναι σαν να κάψει κανείς μία εγκυκλοπαίδεια», είπε στην ομιλία του. «Οι πληροφορίες δεν έχουν χαθεί, αφού βρίσκονται στις στάχτες.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να ανακτηθούν».
Αυτό σημαίνει πως οι μαύρες τρύπες είναι οι καλύτεροι «σκληροί δίσκοι» στο σύμπαν, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια, που προσπαθούμε σκληρά να εξιχνιάσουμε, είναι με ποιον τρόπο μπορούν να αποθηκεύουν τόσο όγκο πληροφοριών», κατέληξε.
πηγή:naftemporiki.gr

Stephen Hawking: «Δεν είναι αιώνιες φυλακές οι μαύρες τρύπες»

Ο διάσημος αστροφυσικός παρουσίασε νέα δεδομένα για τις μυστηριώδεις μελανές οπές
Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν την Δευτέρα στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ όπου ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ έδωσε μια διάλεξη για τι άλλο;
Τις μαύρες τρύπες οι οποίες αποτελούν το βασικό ερευνητικό του αντικείμενο εδώ και δεκαετίες.
Ο βρετανός επιστήμονας με τον δικό του πάντοτε ξεχωριστό από κάθε άποψη τρόπο αναφέρθηκε στα όσα γνωρίζουμε σήμερα για τις μελανές οπές αλλά και σε όσα πιστεύει πλέον ο ίδιος για αυτές με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις παρατηρήσεις και τα ευρήματα των τελευταίων ετών.
Πως είναι και τι κάνουν
«Οι μαύρες τρύπες δεν είναι οι αιώνιες φυλακές που κάποτε πιστεύαμε ότι ήταν.
Η ύλη μπορεί να διαφύγει από μια μαύρη τρύπα και ίσως να καταλήγει σε κάποιο άλλο Σύμπαν.
Αν λοιπόν νιώθεις ότι είσαι μέσα σε μια μαύρη τρύπα μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια, υπάρχει δρόμος διαφυγής» ανέφερε ο Χόκινγκ με την μηχανική του φωνή στην κατάμεστη αίθουσα.
«Οι μαύρες τρύπες είναι πιο παράξενες από οτιδήποτε έχουν φανταστεί οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας αλλά παρά το ότι ο Αϊνστάιν αμφισβητούσε την ύπαρξη τους αυτές είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι υπάρχουν.
Η πρόσφατη ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων είναι μια στερεή απόδειξη της ύπαρξης τους» ανέφερε ο 74χρονος επιστήμονας που πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση η οποία τον έχει καθηλώσει σε αναπηρική καρέκλα αλλά συνεχίζει να εργάζεται, να δίνει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο και να γράφει βιβλία.
«Το μέγεθος μιας μαύρης τρύπας διαφέρει.
Μπορεί να έχει διάμετρο περίπου δύο δισ. χλμ αλλά μπορεί να είναι και πολύ μικρές έχοντας μέγεθος παρόμοιο με εκείνο ενός βουνού.
Είναι πιθανό μάλιστα να καταφέρουν οι ερευνητές στο CERN ή σε άλλο επιταχυντή να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια μίνι μαύρη τρύπα» ανέφερε ο Χόκινγκ και είπε χαριτολογώντας ότι «αν τα καταφέρουν φυσικά θα πρέπει να μου απονείμουν το βραβείο Νομπέλ».
Ο Χόκινγκ έχει αναθεωρήσει την αρχική του άποψη ότι οι πληροφορίες της ύλης που πέφτουν μέσα σε μια μαύρη τρύπα καταστρέφονται.
«Είναι σαν να βάζεις φωτιά σε μια εγκυκλοπαίδεια.
Οι πληροφορίες δεν χάνονται αν κρατήσεις τις στάχτες αλλά βέβαια είναι δύσκολο να τις διαβάσεις.
Οι μαύρες τρύπες αποτελούν τους πιο αποδοτικούς σκληρούς δίσκους στο Σύμπαν.

Το πώς καταφέρνουν να αποθηκεύουν τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων είναι μεγάλο μυστήριο που προσπαθούμε σκληρά να φωτίσουμε» ανέφερε Χόκινγκ που στο τέλος της ομιλίας του μίλησε για την ανάγκη του ανθρώπινου είδους να βρει κατοικήσιμους κόσμους στο Σύμπαν και να τους αποικήσει γιατί στη Γη δεν μπορούμε να επιβιώσουμε ως είδος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

tovima.gr

Κατοικήσιμος εξωπλανήτης στη «γειτονιά» του ηλιακού μας συστήματος

Την ανακάλυψη του πλησιέστερου εξωπλανήτη που εντοπίστηκε ποτέ, ανακοίνωσε χθες μία διεθνής ομάδα αστρονόμων με άρθρο στο περιοδικό Nature.
Το ουράνιο σώμα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον αστέρα Εγγύτατο Κενταύρου, έναν ερυθρό νάνο σε απόσταση μόλις 4,2 ετών φωτός, ενώ μάλιστα αποτελεί έναν από τους ιδανικότερους «προορισμούς» για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο εξωπλανήτης, που πήρε το όνομα Proxima b, έχει λίγο μεγαλύτερο μέγεθος από τη Γη και συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι βραχώδης.
Η ανακάλυψή του βασίσθηκε σε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο και άλλα τηλεσκόπια.
Ο Proxima b κινείται σε απόσταση περίπου 6,4 εκατ. χιλιομέτρων από τον αστέρα του, ολοκληρώνοντας μία πλήρη περιφορά κάθε 11 ημέρες.
Παρόλο που βρίσκεται πολύ κοντά στον  Εγγύτατο Κενταύρου, μόλις 5% της απόστασης της Γης από τον Ήλιο, κινείται μέσα στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή στην περιοχή που η ακτινοβολία του αστέρα έχει αρκετά μικρή ένταση, ώστε ένα ουράνιο σώμα εντός της να έχει σχετικά ήπια θερμοκρασία, επιτρέποντας έτσι την ύπαρξη νερού σε υγρή κατάσταση.
Επειδή ο Εγγύτατος Κενταύρου βρίσκεται στη «γειτονιά» του ηλιακού μας συστήματος, παρόλο που ο Proxima b κινείται πολύ κοντά στον αστέρα του, μελλοντικά επίγεια τηλεσκόπια ή και διαστημικές αποστολές θα μπορούσαν να φωτογραφίσουν τον εξωπλανήτη, αλλά και να προσδιορίσουν τη χημική σύσταση της ατμόσφαιράς του, προσδιορίζοντας ακόμη κι αν σε αυτήν υπάρχουν ίχνη αερίων που αποτελούν ενδείξεις ύπαρξης ζωής.
Ο πλανήτης φαίνεται πως κινείται με τέτοιο τρόπο ώστε η ίδια πλευρά του να «βλέπει» συνεχώς τον αστέρα.
Αυτό σημαίνει πως το ένα ημισφαίριό του βρίσκεται μόνιμα στο σκοτάδι, ενώ το άλλο φωτίζεται διαρκώς.
Παλιότερα, οι αστρονόμοι θεωρούσαν πως το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ήταν απαγορευτικό για την ανάπτυξη ζωής.
Ωστόσο, κλιματικά μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει πως, στην περίπτωση που υπάρχουν μηχανισμοί μεταφοράς θερμότητας από το ένα ημισφαίριο στο άλλο, οι θερμοκρασίες τους θα μπορούσαν να διατηρούνται σε σχετικά ήπια επίπεδα.
Η μάζα του Proxima b, η οποία είναι μόλις 1,3 φορές μεγαλύτερη από του πλανήτη μας, υποδηλώνει πως είναι βραχώδης.
Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπορούν προς το παρόν να απαντήσουν κατηγορηματικά στο ερώτημα αν διαθέτει ατμόσφαιρα ή νερό σε υγρή μορφή.
Επίσης, για την ανάπτυξη ζωής, ο εξωπλανήτης θα πρέπει να διαθέτει μαγνητικό πεδίο, ώστε να  προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία και τις ακτίνες Χ που εκπέμπει ο ερυθρός νάνος.
Κάτι που επίσης δεν γνωρίζουν ακόμη οι επιστήμονες.
Πάντως, η ομάδα που ανακάλυψε τον Proxima b ήδη έχει ξεκινήσει την πιο συστηματική μελέτη του, προσπαθώντας σε πρώτη φάση να ελέγξει κατά πόσο, λόγω της τροχιάς που εκτελεί, κάποιες στιγμές παρεμβάλλεται ανάμεσα στον αστέρα του και τη Γη.
Σε αυτή την περίπτωση, αναλύοντας την επίδραση που έχει η ατμόσφαιρά του στη διερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία , θα μπορούσαν να προσδιορίσουν τη χημική σύστασή της.
Ο Εγγύτατος Κενταύρου ανήκει στον αστερισμό Κένταυρο όπως και ο Άλφα του Κενταύρου, ο αστέρας που ο επενδυτής Γιούρι Μίλνερ και ο Στίβεν Χόκινγκ σχεδιάζουν να μελετήσουν μέσω ρομποτικών «μίνι» διαστημοπλοίων, βάρους μερικών γραμμαρίων, που θα προωθούνται χάρη σε ένα «ιστίο» στο οποίο τον ρόλο του ανέμου θα παίζει μια ακτίνα λέιζερ.
Τα διαστημόπλοια θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Breakthrough Starshot και θα αγγίζουν το 20% της ταχύτητας του φωτός, με συνέπεια να φτάσουν στον Άλφα του Κενταύρου σε 20 χρόνια μετά την εκτόξευσή τους.
Έτσι, με αφορμή την ανακάλυψη του Proxima b, ορισμένα σκάφη του προγράμματος Breakthrough Starshot θα μπορούσαν να «επισκεφθούν» τον Εγγύτατο του Κενταύρου.
«Έχουν βρεθεί πολλοί εξωπλανήτες και θα βρεθούν ακόμη περισσότεροι.
Ωστόσο, για όλους εμάς ήταν εμπειρία ζωής η αναζήτηση του πλησιέστερου σώματος που ίσως έχει αναλογίες με τη Γη, και ο εντοπισμός του», σημειώνει στο δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου ο Γκιλέμ Ανγκλάντα Εσκουντέ, αστρονόμος από το πανεπιστήμιο Queen Mary και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση ζωής στον Proxima b».
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τίτλοι τέλους για το Rosetta

Το Rosetta, εδώ σε καλλιτεχνική απεικόνιση,
θα μείνει για πάντα πάνω στον κομήτη που ακολουθούσε για τόσα χρόνια
Η επική αποστολή συντρίβεται στο σκοτεινό αντικείμενο του πόθου της
Έπειτα από 12 χρόνια περιπλάνησης στο Διάστημα και δύο χρόνια παρατήρησης του κομήτη 67P, η ιστορική ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta αυτοκτόνησε πέφτοντας στο κατάμαυρο αντικείμενο του πόθου της.
Κινούμενο με ταχύτητα μόλις 3,6 χιλιομέτρων ανά ώρα, σε ρυθμό χαλαρού περπατήματος, το σκάφος διένυσε απόσταση 19 χιλιομέτρων και συνετρίβη στην επιφάνεια του κομήτη στις 14.20 ώρα Ελλάδας.
«Αντίο Rosetta, ολοκλήρωσες τη δουλειά σου!» αναφώνησε ο Πάτρικ Μάρτιν, μάνατζερ της αποστολής, μιλώντας από το Κέντρο Ελέγχου της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.
Στη διάρκεια της καθόδου, το Rosetta μετέδιδε εικόνες υψηλής ανάλυσης, οι οποίες αναμένεται να δώσουν νέα στοιχεία για τη μακροσκοπική σύσταση αυτού του αρχαίου σώματος.
Οι κομήτες, σώματα από σκόνη και πάγους, πιστεύεται ότι αποτελούνται από το υλικό που περίσσεψε από το σχηματισμό του Ήλιου και των πλανητών. Πρόκειται επομένως για χρονοκάψουλες που διατηρούν αναλλοίωτα τα δομικά συστατικά του Ηλιακού Συστήματος εδώ και 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η «ανταπόκριση» του Rosetta
Οι χιλιάδες εικόνες που μετέδωσε το Rosetta αποκάλυψαν ότι ο κομήτης 67P ουσιαστικά αποτελείται από ενωμένα βότσαλα, και όχι από μεγάλα κομμάτια όπως πίστευαν ορισμένοι πλανητολόγοι. Η εικόνα που προκύπτει από τις παρατηρήσεις αυτές είναι ότι όλα τα σώματα του Ηλιακού Συστήματος σχηματίστηκαν από σύννεφα βότσαλων που κατέρρευσαν υπό την ίδια τους τη βαρύτητα και ενώθηκαν σε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια.
Επιπλέον, ο κομήτης 67P βρέθηκε να αποτελείται κατά 15% από σωματίδια σκόνης. Η σκόνη αυτή, εντελώς διαφορετική από ό,τι γνωρίζουμε στη Γη, αποτελείται από μικροσκοπικά, πορώδη σωματίδια, με το 99% του όγκου τους να αντιστοιχεί σε κενές τρύπες. 
Οι παρατηρήσεις αυτές αναμένεται να βοηθήσουν στην τελειοποίηση των μαθηματικών μοντέλων που περιγράφουν τις διαδικασίες σχηματισμού του Ηλιακού Συστήματος.
Μια τρίτη σημαντική ανακάλυψη ήταν ότι το παγωμένο νερό του κομήτη περιέχει διαφορετικές αναλογίες ισοτόπων σε σχέση με το νερό της Γης, παρατήρηση που αποδυναμώνει τη θεωρία ότι το νερό των ωκεανών προέρχεται από κομήτες.
Κομήτης σε... ριάλιτι
Το Rosetta, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2004 και έφτασε στον κομήτη 67P μια δεκαετία αργότερα, πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη αποστολή που ακολουθεί έναν κομήτη στο ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο.

Λίγο μετά την άφιξή του απελευθέρωσε το μικρό ρομπότ Philae, το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο που προσεδαφίζεται σε κομήτη. Το ρομπότ, σε μέγεθος πλυντηρίου, πρόλαβε να μεταδώσει εικόνες και άλλα δεδομένα πριν σιγήσει για πάντα 72 ώρες μετά την προσεδάφιση.
Το Rosetta έπεσε στον κομήτη με πολύ μικρή ταχύτητα, δεν ήταν όμως σχεδιασμένο να αντέξει την πρόσκρουση.
Ο λόγος που η αποστολή έπρεπε να τερματιστεί είναι ότι ο κομήτης και το Rosetta βρίσκονται πλέον πολύ μακριά από τον Ήλιο, γύρω στα 573 εκατομμύρια χιλιόμετρα, και το λιγοστό φως δεν αρκεί για να τροφοδοτεί τους ηλιακούς συλλέκτες.

Η ESA είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει το σκάφος σε κατάσταση αναμονής μέχρι να επιστρέψει ξανά ο κομήτης στο εσώτερο Ηλιακό Σύστημα σε διάστημα μερικών ετών.

Κανείς όμως δεν μπορούσε να προβλέψει αν το σκάφος θα μπορούσε να ξυπνήσει έπειτα από τόσο καιρό. Όπως το έθεσε ο Ματ Τέιλορ, ένας από τους επιστημονικούς υπεύθυνους της αποστολής, «θα ήταν σαν τα ροκ συγκροτήματα της δεκαετίας του 1960: δεν θέλαμε να επανεμφανιστούμε με μια κακή τουρνέ επιστροφής. Καλύτερα να τελειώσουμε στο στιλ του πραγματικού ροκ εντ ρολ».
δημοσιεύτηκε: 30/09/2016 14:06

Γιούρι Μίλνερ, ο βαθύπλουτος Ρώσος που τρώει μόνο σολομό και ομελέτα για να μη χάνει χρόνο

Είναι ο πλουσιότερος Ρώσος επενδυτής σε Facebook, Twitter, Alibaba.
Είναι ο άνθρωπος που αγόρασε πύργο στη Σίλικον Βάλεϊ με 100 εκατ. δολάρια ενώ κόστιζε μόνο 50 εκατ.

Ο Γιούρι Μίλερ ρωτήθηκε σχετικά με την πλουσιοπάροχη ζωή του σε ένα τεχνολογικό συνέδριο στη Λαγκούνα Μπιτς της Καλιφόρνια.
Αποκάλυψε πως ο πύργος του ήταν γεμάτος με έργα τέχνης, τα οποία οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του αποφάσισαν να τα πάρουν μαζί τους, αφήνοντας έτσι τους τοίχους γυμνούς.

Αντί λοιπόν να αξιοποιήσει ένα τμήμα του τεράστιου πλούτου του που φτάνει τα 3 δισ. για να αγοράσει καινούρια έργα τέχνης, αντικατέστησε το καθένα από αυτά με μια τεράστια τηλεόραση με επίπεδη οθόνη.
Πρόσθεσε δε πως θέλει καθεμιά από αυτές να λαμβάνει σήματα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA.

Δήλωσε επίσης στο κοινό της Wall Street Journal πως φορά τα ίδια ρούχα ώστε να ξοδεύει λιγότερο χρόνο προκειμένου να αποφασίσει για την καθημερινή του περιβολή.
Το ίδιο φυσικά κάνει και στη διατροφή του την οποία έχει περιορίσει στα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή σολομό και ομελέτα.
Όπως τόνισε: «Προσπαθώ να απλοποιήσω τη ζωή μου στο μέτρο του δυνατού.
Εάν περιορίσετε τις επιλογές σας, τότε μπορείτε να περάσετε περισσότερο χρόνο κάνοντας κάτι άλλο».
Για τον πύργο του στη Σίλικον Βάλεϊ ο Μίλνερ θα πληρώνει ετήσια 600.000 δολάρια φόρους, έναν λογαριασμό με τον οποίο κάποιος μπορεί να αγοράσει 3 σπίτια στις ΗΠΑ.

Δεν είναι όμως οποιοσδήποτε πύργος. Διαθέτει χιλιάδες τετραγωνικά και στρέμματα, 14 υπνοδωμάτια, ένα σαλόνι χορού, 2 τραπεζαρίες, μια βιβλιοθήκη και άπειρους βοηθητικούς χώρους. Διαθέτει 4.600 τ.μ. ξενώνες και γκαράζ αυτοκινήτων καθώς και ιδιωτικό πλυντήριο αυτοκινήτων. Πληροφορίες αναφέρουν οι ο Γιούρι Μίλνερ, ο οποίος μένει μόνιμα στη Μόσχα με τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του, δεν έχει μείνει ακόμη ποτέ σε αυτό το σπίτι.
Εγινε πολύ πλούσιος όταν ίδρυσε τη δική του βιομηχανία online Mail.ru, η οποία είναι εισηγμένη και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Το 2010 ο Μίλνερ αναγνωρίστηκε από το ρωσικό περιοδικό Vedomosti ως μπίζνεσμαν της χρονιάς ενώ το 2012 εκρίθη ως ένας από τους 50 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο και ένας από τους 500 πιο ισχυρούς ανθρώπους στον πλανήτη.

Γεννήθηκε σε μια εβραϊκή οικογένεια της Μόσχας το 1961 και είναι το δεύτερο παιδί Ρώσων διανοουμένων.
Ο πατέρας του ήταν επιστήμονας και μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Σπούδασε θεωρητική φυσική στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας και δούλεψε στο Ινστιτούτο Λεμπέντεφ. Το 1990 έγινε ο πρώτος Ρώσος που πήγε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει στο Wharton School of Business.
Ξεκίνησε την καριέρα του πουλώντας παράνομα λογισμικό στην Σοβιετική Ενωση.
Οταν το καθεστώς κατέρρευσε σταμάτησε να πουλάει κομπιούτερ και χρησιμοποίησε τις γνωριμίες του πατέρα του για να φύγει στην Αμερική.
Το τελευταίο του όνειρο του κοστίζει ακριβά αλλά διατηρεί τη φήμη του πιο «ονειροπαρμένου» Ρώσου ολιγάρχη: σε συνεργασία με τον διάσημη Στέφεν Χόκινγκ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 100 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει την έρευνα εξωγήινων.
Το πρόγραμμα αποκαλείται  Breakthrough Initiatives και για το σκοπό αυτό διαθέτει και την προσωπική του εταιρεία Planet labs.

Οι ερευνητές θα έχουν πρόσβαση στα καλύτερα τηλεσκόπια και θα αναζητήσουν στο σύμπαν σημάδια ύπαρξης εξωγήινων.
Στην ανακοίνωση τύπου αναφέρεται ότι το πρόγραμμα θα εξερευνήσει 1 εκατομμύριο αστέρια γύρω από τη Γη, ενώ πάνω από 30 επιστήμονες θα συμμετέχουν στην αναζήτηση.
iefimerida.gr

Το πρώτο διαστημικό έθνος είναι γεγονός: Ποιός θα γίνει πολίτης της Asgardia;

μιά διεθνής ομάδα επιστημόνων, μηχανικών, νομικών και επιχειρηματιών ανακοίνωσε τη δημιουργία του πρώτου «έθνους» στο διάστημα, της Asgardia (Ασγκάρντια).
Η ονομασία παραπέμπει στην ονομασία της ουράνιας πόλης του θεού Οντίν της σκανδιναβικής μυθολογίας.
Προς το παρόν, η νέα «χώρα» δεν έχει κάποια εδαφική επικράτεια, αλλά ήδη προσελκύει ενδιαφερόμενους πολίτες που θέλουν τη σχετική υποηκοότητα.
Την πρωτοβουλία για την Ασγκάρντια είχε ο Ρώσος επιστήμονας Ιγκόρ Ασουρμπέϊλι.
Στόχος είναι κατ' αρχήν η δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου για την ειρηνική αξιοποίηση του Διαστήματος, χωρίς την εμπλοκή και τον έλεγχο από τις... γήινες κυβερνήσεις.
Η πρώτη «επικράτεια» της Ασγκάρντια θα είναι ένας δορυφόρος που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2017.
Ανάμεσα στους υπερφιλόδοξους στόχους της είναι «να αποτελέσει μια υπερσύγχρονη προστατευτική ασπίδα όλης της ανθρωπότητας και της ζωής στη Γη από κοσμικές, ανθρωπογενείς και φυσικές απειλές, όπως διαστημικά σκουπίδια, εκρήξεις στεμματικής μάζας του Ήλιου και πτώσεις αστεροειδών».
Είναι όμως επιεικώς αμφίβολο αν οι ιδρυτές και υποστηρικτές της Ασγκάρντια, που έκαναν σχετική συνέντευξη, σύμφωνα με το "Science" και το "New Scientist", έχουν τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες για κάτι τέτοιο.
Κόντρα με τη Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για το Διάστημα
Η πρωτοβουλία φαίνεται να έρχεται σε σκόπιμη αντίθεση με τη Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για το Εξώτερο Διάστημα, η οποία αναθέτει στα κράτη την εποπτεία των όποιων διαστημικών δραστηριοτήτων, οι οποίες ξεκινούν από το έδαφός τους, είτε πρόκειται για δημόσιες είτε για ιδιωτικές δραστηριότητες.
Γι' αυτό, άλλωστε, κάθε κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τυχόν καταστροφές που θα προκαλέσει ένας δορυφόρος ή άλλο διαστημικό σκάφος που απογειώθηκε από την επικράτειά της.
Εννοείται ότι μέχρι στιγμής καμία κυβέρνηση, ούτε ο ΟΗΕ, έχουν αναγνωρίσει την Ασγκάρντια, ενώ είναι και ασαφές από πού θα εκτοξευθεί ο δορυφόρος της.
Αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να μη γίνει κανείς (και) ασγκαρντιανός.
Όποιος ενδιαφέρεται να κάνει αίτηση μπορεί να απευθυνθεί στη διεύθυνση asgardia.space.
Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 57.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο το έχουν κάνει.
Όταν ο αριθμός φθάσει τους 100.000, η «χώρα» θα κάνει αίτηση στον ΟΗΕ για να γίνει μέλος με τη σημαία και τον εθνικό ύμνο της!
«Είναι τρελό;», αναρωτήθηκε ο ίδιος ο Ασουρμπέϊλι. «Μόνο ο χρόνος θα δείξει...»

Το ηλιακό μας σύστημα «γέρνει» εξαιτίας του αόρατου γιγάντιου πλανήτη 9;

 Αν τελικά υπάρχει ο εν λόγω πλανήτης, βρίσκεται πέρα από τον Ποσειδώνα και εκτιμάται ότι θα έχει μάζα δεκαπλάσια της Γης. Θα κινείται γύρω από τον Ήλιο σε απόσταση περίπου 500 φορές μεγαλύτερη από ό,τι η Γη και η πλήρης περιφορά του γύρω από τον Ήλιο, θα διαρκεί έως 17.000 χρόνια…

Ο υποθετικός γιγάντιος Πλανήτης 9 μπορεί να έχει «γείρει» ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων
Αν πράγματι αυτός ο πλανήτης υπάρχει πέρα από τον Ποσειδώνα, εκτιμάται ότι θα έχει μάζα δεκαπλάσια της Γης και θα κινείται γύρω από τον Ήλιο σε απόσταση περίπου 500 φορές μεγαλύτερη από ό,τι ο πλανήτης μας (γι' αυτό και θεωρείται δύσκολο να εντοπισθεί), με συνέπεια το έτος του, δηλαδή η πλήρης περιφορά του γύρω από τον Ήλιο, να διαρκεί έως 17.000 γήινα έτη.

Οι οκτώ γνωστοί πλανήτες κινούνται σε τροχιές που βρίσκονται λίγο-πολύ στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με το μητρικό μας άστρο.
Όμως αυτό το επίπεδο εμφανίζει μια κλίση περίπου 6 μοιρών σε σχέση με τον ισημερινό του Ήλιου, κάτι που ανέκαθεν αποτελούσε ένα μεγάλο και άλυτο μυστήριο.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, με επικεφαλής την αστροφυσικό Ελίζαμπεθ Μπέιλι και τον αστρονόμο Μάικ Μπράουν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, ο Πλανήτης 9, με τη μεγάλη βαρυτική επίδρασή του, μπορεί να προκάλεσε την κλίση όλων των άλλων πλανητών σε σχέση με τον Ήλιο.

Δίνεται έτσι μια πιθανή λύση στο μυστήριο του γιατί τόσο η Γη όσο και οι άλλοι πλανήτες «γέρνουν» σε σχέση με τον Ήλιο, χωρίς πάντως να αποκλείονται και άλλες εξηγήσεις.

Τα υπολογιστικά μοντέλα εκτιμούν ότι ο Πλανήτης 9 κινείται σε τροχιά που βρίσκεται υπό γωνία 30 μοιρών σε σχέση με τους υπόλοιπους πλανήτες.
Ο Μπράουν δήλωσε αισιόδοξος ότι αν ο πλανήτης αυτός όντως υπάρχει, σε λίγα χρόνια θα βρεθεί.
δημοσιεύτηκε:21 Οκτ. 2016
tvxs.gr

Χαρτογραφώντας την αναζήτηση της νέας Γης-Sara Seager "Θέλω να ανακαλύψω μια δεύτερη Γη"

Το νέο μεγάλο πρότζεκτ για το οποίο εργάζονται επιστήμονες και διαστημικοί σταθμοί, είναι η εύρεση μιας νέας Γης.
Ο πλανήτης μας θα πεθάνει κάποια στιγμή και όπως υπολογίζουν οι ερευνητές, αυτό θα συμβεί σε 2.8 δισεκατομμύρια χρόνια.
Εντούτοις, οι φόβοι για έναν "ξαφνικό θάνατο" λόγω του κλίματος, της εξάντλησης των ενεργειακών πόρων ή μίας πυρηνικής καταστροφής είναι πιο χειροπιαστοί.
Παράλληλα, η σχεδόν ενστικτώδης αγάπη του ανθρώπινου γένους για γνώση και εξερεύνηση δεν γνωρίζει σύνορα.
Έτσι, οι επιστήμονες αναζητούν μια δεύτερη επιλογή διαβίωσης στο αχανές Διάστημα. Ακολουθεί μία καταγραφή των πρόσφατων εξελίξεων σε αυτό το πεδίο.
Το σχέδιο του Χόκινγκ για το ταξίδι στα αστέρια
Εκατοντάδες μικρά διαστημικά σκάφη στο μέγεθος πεταλούδας, που κινούνται με την ταχύτητα φωτός φιλοδοξούν να στείλουν σε μακρινά αστέρια 4,37 έτη φωτός μακριά οι Στήβεν Χόκινγκ, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ο Ρώσος επενδυτής, Γιούρι Μίλνερ.
Η αναζήτηση της δεύτερης Γης, υπό την εποπτεία του Πίτ Γόρντεν (Pete Worden), πρώην διευθυντής της μονάδας ερευνών Ames, της NASA, θεωρείται ότι είναι το πιο φιλόδοξο ταξίδι στο Διάστημα, ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα.
Κάποια από τα λαμπρότερα μυαλά, στηρίζουν την προσπάθεια και ήδη έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια δολάρια.
Τα νάνο-σκάφη έχουν βάλει στόχο τον Άλφα του Κενταύρου, το εγγύτερο αστρικό σύστημα στον Ήλιο.
Ο δάσκαλος της φυσικής, Στήβεν Χώκινγκ ανέφερε, σύμφωνα με το CNN: « Η Γη είναι ένα υπέροχο μέρος, αλλά δεν θα υπάρχει για πάντα. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αναζητήσουμε μια νέα κατοικία στα αστέρια. Είναι ένα σημαντικό βήμα, ένα τέτοιο ταξίδι».
Ο Χόκινγκ , ο Μίλνερ και ο Ζάκερμπεργκ, απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο της αποστολής, η οποία ονομάζεται «Breakthrough Starshot».
Του έργου θα ηγηθεί ο Pete Worden και η ερευνητική ομάδα αποτελείται από κορυφαίους επιστήμονες και μηχανικούς.
Το σχέδιο της ομάδας είναι να δημιουργήσουν μικρά διαστημικά οχήματα, με το καθένα να ζυγίζει μερικά γραμμάρια και να είναι εξοπλισμένα με κάμερες, ωθητήρες από φωτόνιο, να έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και εξοπλισμό επικοινωνίας.
Με ισχυρά λέιζερ από τη Γη, θα ελέγχεται η πορεία τους, και εκτιμάται ότι θα μπορούν να κινούνται με ταχύτητα 20% αυτής με την ταξιδεύει το φως, δηλαδή πολύ πιο γρήγορα από ότι ταξιδεύουν τα σημερινά διαστημικά σκάφη.
Στο Άλφα του Κενταύρου, που είναι και ο στόχος εξερεύνησης, με τη βοήθεια των λέιζερ τα διαστημόπλοια θα μπορούν να στείλουν πίσω στη γη φωτογραφικό υλικό και στοιχεία για τους αστερισμούς.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σήμερα, το ταχύτερο διαστημικό όχημα χρειάζεται περίπου 30.000 χρόνια για να φτάσει στο αστρικό σύστημα, που βρίσκεται 25 τρισεκατομμύρια μίλια μακριά.
 Όμως τα νάνο-διαστημόπλοια, θα μπορούν να ταξιδέψουν 1.000 φορές ταχύτερα, το οποίο θα επιτρέψει την εξερεύνηση του Κενταύρου, σε περίπου 20 έτη. Με βάση την τεχνολογία που διαθέτουν, έχουν σχηματίσει ήδη το προσχέδιο.
Συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι θα μπορούν να βρουν έναν πλανήτη, ο οποίος θα περιστρέφεται γύρω από έναν ήλιο και θα έχει πετρώδη σύσταση και νερό, παρόμοια χαρακτηριστικά δηλαδή με τη Γη.
«Η ανθρώπινη ιστορία είναι κοντά στο να κάνει σημαντικά βήματα για το μέλλον», αναφέρει σε δήλωσή του ο Μίλνερ. «Πενήντα πέντε χρόνια πριν, ο Γιούρι Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι. Σήμερα, είμαστε έτοιμοι, να κάνουμε το πρώτο βήμα, στα αστέρια».
Η NASA ανακοίνωσε την εύρεση 1.284 εξωπλανητών
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ ανακάλυψε 1.284 πλανήτες και μάλιστα εννιά από αυτούς μπορούν να θεωρηθούν και κατοικήσιμοι.
Θεωρείται ο μεγαλύτερος αριθμός πλανητών που έχει ανακαλυφθεί μαζικά, και σχεδόν διπλασιάζει τον επιβεβαιωμένο αριθμό εξωπλανητών στο Σύμπαν, σύμφωνα με το Science Alert.
«Πριν το Κέπλερ φύγει για την αποστολή του, δεν γνωρίζαμε εάν οι εξωπλανήτες είναι ήταν σπάνιοι ή κοινοί στο γαλαξία μας. Από το τηλεσκόπιο και την ερευνητική κοινότητα, πλέον γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι πλανήτες, παρά αστέρια, εκεί έξω», αναφέρει ο Πωλ Χέρτζ (Paul Hertz) διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής της NASA.
Από το 2009, όταν η διαστημική υπηρεσία έστειλε σε αποστολή το τηλεσκόπιο, μέχρι και σήμερα, το Kepler ήταν ένας πολυάσχολος εξερευνητής του διαστήματος.
Ο στόχος του είναι να επιβιώσει στο άγνωστο και να ανακαλύψει πόσα αστέρια υπάρχουν στο γαλαξία μας και πόσοι κατοικήσιμοι πλανήτες.
Οι εξωπλανήτες ή οι πλανήτες που επηρεάζονται από άλλα αστέρια, είναι περίπου μια ντουζίνα. Ωστόσο, το Κέπλερ κάνει πολλά περισσότερα ταξίδια για να επιβεβαιώσει ότι θα μπορούσαν να γίνουν και κατοικήσιμοι. Πέρυσι, η αποστολή του επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός σώματος που κινείται γύρω από τον ήλιο και σύμφωνα με τη NASA, είναι ένας πλανήτης «ξάδελφος» της Γης.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής του το 2012, το Κέπλερ ερεύνησε περίπου 5.000 πλανήτες. Δύο χρόνια αργότερα, η διαστημική υπηρεσία έδωσε και δεύτερη αποστολή στο τηλεσκόπιο.
Να ερευνά εξωπλανήτες, τα νέα αστέρια και άλλα διαστημικά αντικείμενα.
Η κυνηγός πλανητών που αναζητεί τη νέα Γη
«Θέλω να ανακαλύψω μια δεύτερη Γη.
Για αυτή τη στιγμή ζω», δηλώνει η αστροφυσικός του ΜΙΤ, Σάρα Σίγκερ (Sara Seager), που εξερευνεί πλανήτες εκτός του ηλιακού συστήματος, γνωστούς και ως εξωπλανήτες, για περίπου 20 χρόνια.
Όταν ανακαλύφθηκε ο πρώτος πλανήτης το 1995, πολλοί δεν πίστευαν ότι ήταν αληθινός.
Αλλά, από εκείνη την εποχή, η τεχνολογία έχει προχωρήσει και έχουν βρεθεί περισσότεροι από 6.000, οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα είναι γιγάντιες μάζες αερίων.
Σήμερα, η λίστα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.
Με τόσους πλανήτες να ανακαλύπτονται συνεχώς, ο αγώνας γίνεται για να βρεθεί ένας πλανήτης με νερό, όπως η Γη, που θα μπορέσει να φιλοξενήσει ζωή. Η Σίγκερ, πιστεύει ότι έχει βρει τον τρόπο για αυτήν την ανακάλυψη.
«Αυτοί, δεν είναι πλανήτες!»
Δεν είναι εύκολο να δει κανείς τους εξωπλανήτες, καθώς δεν είναι ορατοί από τα τηλεσκόπια.
Αυτό οφείλεται στο εκτυφλωτικό φως που έρχεται από τα άστρα, το οποίο είναι πολύ διαφορετικό σε χαρακτηριστικά και μέγεθος από αυτό που εκπέμπει ο ήλιος.
Η διαδικασία περιγράφεται, σαν να προσπαθούν να εντοπίσουν μια πυγολαμπίδα, μπροστά από έναν φάρο, χιλιάδες μίλια μακριά.
Ο πρώτος εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε τυχαία το 1995, όταν οι ερευνητές παρατήρησαν ένα αστέρι να ταλαντεύεται, ανταποκρινόμενο στην βαρυτική έλξη ενός άλλου διαστημικού σώματος.
Όταν η Σίγκερ ήταν φοιτήτρια και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Χάρβαρντ, έψαχνε θέμα έρευνας και τότε ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κόσμο των μακρινών πλανητών.
«Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίστευαν στην ύπαρξή τους.
Με ρωτούσαν: Γιατί ασχολείσαι με αυτά; Δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες», αναφέρει η ίδια στο CNN.
Εξωγήινες ατμόσφαιρες
Ο Σίγκερ δεν ήθελε απλά να ερευνήσει μακρινούς πλανήτες.
Στόχευσε σε κάτι πιο συγκεκριμένο, την ατμόσφαιρά τους, και υπήρξε η πρώτη ερευνήτρια που ασχολήθηκε μα αυτό.
«Η ατμόσφαιρα είναι σημαντική γιατί την ύπαρξης ζωής», εξηγεί.
Αλλά αν η εξερεύνηση είναι ήδη δύσκολη υπόθεση, πως μπορούν να ερευνήσουν μια ατμόσφαιρα;
«Όταν ένας πλανήτης διέρχεται μπροστά από το άστρο του , μπορούμε να αναλύσουμε πολύ προσεκτικά τη σύνθεση της ατμόσφαιρας, χάρις στο φως του άστρου που εκπέμπεται μέσα από αυτό», αναφέρει η επιστήμονας.
Η διαδικασία είναι παρόμοια με την παρατήρηση του ουράνιου τόξου.
«Αν κοιτάξεις με πολύ προσοχή το ουράνιο τόξο, βλέπεις πολύ μικρές σκοτεινές γραμμές μεταξύ των χρωμάτων, λείπουν δηλαδή κάποια κομμάτια. Αυτές οι γραμμές σχηματίζονται επειδή η ατμόσφαιρα της Γης, αντανακλά ένα μέρος του φωτός».
Οι σκοτεινές γραμμές είναι σαν τα δακτυλικά αποτυπώματα για συγκεκριμένα αέρια, και με ειδικά εργαλεία μπορούν να αποκωδικοποιηθούν.
Το 1999, η Σίγκερ πρότεινε ένα συγκεκριμένο στοιχείο, το νάτριο, που αφήνει στίγματα από ανιχνεύσιμα δακτυλικά αποτυπώματα.
Η ερευνήτρια είχε δίκαιο.
Οι προβλέψεις της επιβεβαιώθηκαν δύο χρόνια μετά, από το τηλεσκόπιο Hubble.
Συγκεκριμένα, βρέθηκε νάτριο στην ατμόσφαιρα του Δία, τον πρώτο εξωπλανήτη που ανακαλύφθηκε. Περιβάλλεται από τεράστιες μάζες αερίων. Λόγω του μεγάλου μεγέθους του, που ξεπερνάει κατά πολύ το μέγεθος της Γης, ήταν εύκολος ο εντοπισμός του.
Ωστόσο, εξαιτίας των μεγάλων θερμοκρασιών που έχει η επιφάνειά του, οι επιστήμονες απέκλισαν την ύπαρξη νερού, άρα και τη δυνατότητα ζωής.
Για να βρεθεί ζωή, χρειάζονται πιο μικροί πλανήτες, με στέρεο έδαφος, δηλαδή όμοιοι με τη σύσταση που έχει η σύσταση της Γης.
Συγκρίνοντας τα ευρήματα του Δία με άλλα μικρότερα σώματα, είναι βέβαιο ότι υπάρχει ένα επίπεδο δυσκολίας στη δουλειά των επιστημόνων.
«Το πρώτο πράγμα που θέλουμε να δούμε στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη, είναι η ύπαρξη αερίων. Βλέπουμε ότι σε μεγάλους γίγαντες όπως ο Δίας, υπάρχουν αέρια, αλλά αυτά βρίσκονται από φύση στην ατμόσφαιρά του. Δεν έχουμε παρατηρήσει όμως αέρια και σε πετρώδεις πλανήτες».
Σε έναν πλανήτη, για να υπάρξει τρεχούμενο νερό, πρέπει να υπάρχουν μερικά βασικά χαρακτηριστικά.
Για παράδειγμα, δεν πρέπει η επιφάνειά του να μην είναι καυτή, γιατί το νερό θα βράζει, ή αντίστοιχα, δεν πρέπει να είναι πολύ κρύα, γιατί το νερό θα παγώσει.
Ένας πλανήτης, με την σωστή αναλογία θερμοκρασίας και σύστασης, είναι ασφαλώς δύσκολο να βρεθεί.
Η τελειότητα του πλανήτη
Από τους 6.000 πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί, περίπου οι 2.000 είναι πραγματικοί πλανήτες, αλλά μόνο οι 30 έχουν ισορροπημένες συστάσεις, που θα μπορούσαν να τους κάνουν κατοικήσιμους.
Το 2014, η NASA ανακάλυψε τον πρώτο πλανήτη που έχει παρόμοιο μέγεθος με τη Γη, και έχει τροχιά γύρω από το ένα αστέρι. Ονομάστηκε Κέπλερ-186f, από το διαστημικό τηλεσκόπιο που τον κατέγραψε. Είναι περίπου 500 έτη φωτός μακριά, κοντά στον αστερισμό του Κύκνου.
Η επιφάνειά του είναι περίπου 10% μεγαλύτερη από αυτή της Γης.
Στη συνέχεια, το 2015, οι αστρονόμοι εντόπισαν τον «ξάδελφο» πλανήτη της Γης, που κινείται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο που μοιάζει με τον ήλιο. Το όνομά του είναι Κέπλερ- 452b. Ο πλανήτης είναι 60% μεγαλύτερος από τη Γη και ολοκληρώνει μια τροχιά σε 385 ημέρες.
Νέα ματιά στον ουρανό
Η πλειοψηφία των εξωπλανητών, έχουν ανακαλυφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, το οποίο έχει δώσει και το όνομά του σε πολλούς από αυτούς. Ξεκίνησε το ταξίδι του το 2009 , και παραμένει ένας κύριος ερευνητής μέχρι και σήμερα.
Η διαστημική υπηρεσία, ωστόσο, σκοπεύει να στείλει και άλλον εξερευνητή στον άγνωστο γαλαξία, το 2017, υπό την εποπτεία της Σίνγκερ.
Το τηλεσκόπιο James Webb, έχει ένα πενταπλάσιο φακό από τον «αδελφό» του Κέπλερ.
Θα προσφέρει φωτογραφικό υλικό απευθείας στη βάση, από τους πλανήτες που θα παρατηρεί.
Λόγω της καλύτερης ανάλυσής του, θα επιτρέπει στους επιστήμονες να έχουν καλύτερη εικόνα και ανάλυση για να μπορούν να παρατηρούν το φως και την ατμόσφαιρα.
Η αστρονόμος Σάρα Σίνγκερ πιστεύει ότι υπάρχουν πολλοί πλανήτες εκεί έξω που αναμένονται να εξερευνηθούν.
«Είμαι πεπεισμένη ότι βρίσκονται εκεί έξω», δηλώνει με αποφασιστικότητα.
Και όπως φάινεται, δεν είναι η μόνη που το πιστεύει.

cnn.gr

μεγάλη ανακάλυψη της NASA- βρήκε 7 εξωπλανήτες με συνθήκες κατάλληλες για ζωή

Οι «εφτά» αδερφές της Γης που θεωρούνται ιδανικοί στόχοι για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής!

Μια τεράστια ανακάλυψη ανακοίνωση η NASA, η οποία εντόπισε ούτε έναν, ούτε δυο αλλά ΕΦΤΑ εξωπλανήτες που έχουν μεγάλες ομοιότητες με τη Γη, και βρίσκονται σε ένα σχετικά κοντινό και αχνό άστρο σε απόσταση περίπου 40 ετών φωτός, στον Αστερισμό του Υδροχόου.

Σύμφωνα με τη NASA, oι εξωπλανήτες αυτοί, θεωρούνται ιδανικοί για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής, καθώς τουλάχιστον τρεις εξ΄αυτών μπορεί να διαθέτουν ωκεανούς νερού στην επιφάνειά τους.
Ήδη το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνά τις ατμόσφαιρες γύρω από αυτούς τους πλανήτες.
Το εν λόγω σύστημα διαθέτει τόσο τον μεγαλύτερο αριθμό πλανητών με μέγεθος παρόμοιο της Γης που έχουν ποτέ βρεθεί, όσο και τον μεγαλύτερο αριθμό πλανητών που θα μπορούσαν να φιλοξενούν υγρό νερό και άρα ζωή.
Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θεώρησε αρκετά σημαντικό το γεγονός για να το προβάλει, διοργανώνοντας σχετική συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή των επιστημόνων που έκαναν την ανακάλυψη.

Το άστρο είναι ένας πολύ ψυχρός ερυθρός νάνος με την ονομασία Trappist-1, με μέγεθος μόλις το 8% του Ήλιου μας και οριακά μεγαλύτερο του πλανήτη Δία, ενώ η φωτεινότητά του είναι μόλις το 0,05% της φωτεινότητας του Ήλιου.

Από τους επτά εξωπλανήτες (Trappist-1b, c, d, e, f, g και h), οι έξι βρίσκονται στη ζώνη που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από μηδέν έως 100 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή ανάλογες των θερμοκρασιών της Γης και της Αφροδίτης.

Στο ερώτημα αν κάποια από τις επτά «αδελφές» της Γης διαθέτει όντως κάποια μορφή ζωής, η απάντηση των επιστημόνων προς το παρόν είναι «δεν γνωρίζουμε».
Η NASA πάντως θεωρεί ότι το εν λόγω σύστημα εξωπλανητών θα αποτελέσει τον κατ' εξοχήν στόχο του υπό κατασκευή νέου διαστημικού τηλεσκοπίου της «Τζέημς Γουέμπ».

Οι μάζες, το μέγεθος και η πυκνότητα των επτά εξωπλανητών είναι παρόμοια με της Γης.
Πιθανότατα είναι και αυτοί βραχώδεις, ενώ μπορεί να έχουν νερό σε υγρή μορφή (ιδίως οι ενδιάμεσοι Trappist-1e, f και g), κάτι που προς το παρόν πάντως αποτελεί απλή εικασία, καθώς δεν υπάρχει τρόπος για να επιβεβαιωθεί.

Οι πλανήτες διαγράφουν μια πλήρη τροχιά γύρω από το μητρικό άστρο τους σε μιάμιση έως 13 γήινες μέρες (η διάρκεια του έτους τους).
Αν και βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο άστρο τους από ό,τι η Γη στον Ήλιο, δεν «ψήνονται» από αυτό, επειδή το Trappist-1 είναι ένα πολύ πιο ψυχρό άστρο, άρα εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία.

Οι ερευνητές από οκτώ χώρες, με επικεφαλής τον Μισέλ Γκιγιόν του Ινστιτούτου Διαστημικών Επιστημών και Αστροφυσικής του βελγικού Πανεπιστημίου της Λιέγης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature". Τον Μάιο του 2016 ο Γκιγιόν και οι συνεργάτες του είχαν ανακαλύψει τρεις εξωπλανήτες γύρω από το συγκεκριμένο άστρο, που ονομάσθηκε έτσι επειδή η ανακάλυψη έγινε με τη «μέθοδο της διάβασης» από το ρομποτικό μικρό βελγικό τηλεσκόπιο Trappist διαμέτρου 0,6 μέτρων του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

Τώρα, συνδυάζοντας νέες παρατηρήσεις και από άλλα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια (μεταξύ των οποίων το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο-VLT του ESO και το τηλεσκόπιο Spitzer της NASA), εντόπισαν άλλους τέσσερις εξωπλανήτες στο ίδιο σύστημα.
Οι αστρονόμοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την μελέτη για να μάθουν περισσότερα για το εν λόγω σύστημα, που -όσον αφορά τις τροχιές των πλανητών του- θυμίζει το σύστημα του Δία με τα φεγγάρια του, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα.

«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό πλανητικό σύστημα.
Όχι μόνο επειδή βρήκαμε τόσους πολλούς πλανήτες σε αυτό, αλλά επειδή όλοι είναι απρόσμενα όμοιοι σε μέγεθος με τη Γη», δήλωσε ο Γκιγιόν.
Αρχικά οι επιστήμονες νόμιζαν ότι οι περισσότεροι εξωπλανήτες είναι γιγάντιοι, σαν τον Δία ή μεγαλύτεροι. Αλλά όσο αυξάνουν οι παρατηρήσεις εξωπλανητών, τόσο οι αστρονόμοι πείθονται ότι οι πλανήτες με μέγεθος ανάλογο της Γης αφθονούν στο γαλαξία μας.
Πιθανότατα το ηλιακό μας σύστημα που, στο εσωτερικό τμήμα του, διαθέτει τη Γη και άλλους τρεις μικρότερους από αυτήν πλανήτες (Άρη, Αφροδίτη, Ερμή), είναι τελικά κάτι συνηθισμένο.
Εκτιμάται ότι περίπου το 15% των άστρων στη γειτονιά μας είναι πολύ ψυχρά άστρα όπως το Trappist-1, πράγμα που τα καθιστά στόχους των αστρονόμων για μελλοντική έρευνα σε αναζήτηση εξωπλανητών γύρω τους.
star.gr

Μεγάλες εκπλήξεις κρύβει ο νάνος πλανήτης Δήμητρα

Όσο πιο πολύ το διαστημόπλοιο Dawn προσεγγίζει τη Δήμητρα, τόσο πιο περίπλοκη γίνεται η εικόνα του νάνου πλανήτη που αποκαλύπτεται στους επιστήμονες.
Αυτό επιβεβαιώνει και η πιο πρόσφατη ανακάλυψη του διαστημικού σκάφους, το οποίο εντόπισε αρκετά ακόμη φωτεινά σημεία στο παγωμένο ανάγλυφο, όπως επίσης κι ένα εξόγκωμα που μοιάζει με πυραμίδα.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη σημαίνει πως η Δήμητρα, ένα από τα αρχαιότερα «απολιθώματα» του ηλιακού μας συστήματος, κρύβει αρκετές ανατροπές σε όσα ανέμεναν οι επιστήμονες.
«Με δεδομένο πως γνωρίζαμε πολύ λίγα για τη Δήμητρα, πιστεύαμε πως θα έκρυβε εκπλήξεις.
Προσωπικά, ωστόσο, δεν περίμενα ποτέ ότι σε αυτές τις εκπλήξεις θα περιλαμβάνονταν μια πυραμιδοειδής δομή και φωτεινές κουκκίδες»,
ανέφερε στους Los Angeles Times ο Κρίστοφερ Ράσελ, πλανητικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και επιστημονικός επικεφαλής της αποστολής.
Η Δήμητρα είναι ένας από τους πέντε νάνους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα και το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα στη ζώνη αστεροειδών, την περιοχή ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία που καταλαμβάνεται από εκατοντάδες διαστημικούς βράχους κάθε μεγέθους.
Οι αστεροειδείς προορίζονταν για «δομικοί λίθοι» πλανητών που δεν κατάφεραν τελικά να δημιουργηθούν,
ενώ οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μελετώντας τους μεγαλύτερους πρωτοπλανήτες της ζώνης – πρώτα τον αστεροειδή Εστία,
και τώρα τη Δήμητρα– η αποστολή Dawn θα μπορούσε να αποκαλύψει νέα στοιχεία για την πρώιμη ανάπτυξη του ηλιακού μας συστήματος.
Αρκετά πριν το διαστημόπλοιο φτάσει στον νάνο πλανήτη, κάτι που έγινε τον Μάρτιο, ήδη είχαν διατυπωθεί πολλά σενάρια για το ανάγλυφό του.
Πολλοί ερευνητές υποπτεύονταν ότι η Δήμητρα, η οποία φαινόταν πως διαθέτει μεγάλα αποθέματα σε πάγο, θα είχε μια σχετικά ομαλή και σχετικά πρόσφατα σχηματισμένη επιφάνεια.
Εντούτοις, καθώς το σκάφος πλησίαζε στον προορισμό του, έπειτα από ένα ταξίδι 7 ετών, οι εικόνες που έστελνε πίσω στη Γη αποκάλυπταν ένα πιο τραχύ ανάγλυφο, γεμάτο με κρατήρες. Ακόμη πιο παράξενο ήταν ένα μυστηριώδες φωτεινό σημείο, που έμοιαζε να ακτινοβολεί σαν φάρος.
Μάλιστα, προσεγγίζοντας τη Δήμητρα ακόμη περισσότερο, το φωτεινό σημείο φάνηκε πως ήταν δύο κουκκίδες.
Τώρα, οι νέες εικόνες δείχνουν πως η αμυδρότερη κουκκίδα αποτελείται στην πραγματικότητα από οκτώ επιμέρους μικρότερα σημεία.
«Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο για το τι πρόκειται.
Πιθανόν να είναι άλας ή πάγος», σημείωσε ο Ράσελ.
«Θα μπορέσουμε να πάρουμε απάντηση όταν το σκάφος περάσει ξανά πάνω από την περιοχή.
Από το περίγραμμα του εδάφους, φαίνεται πως δεν πρόκειται για κάποιον λόφο αλλά για μία λεκάνη.
Ωστόσο, πρέπει να ολοκληρώσουμε την εξέταση της περιοχής, ώστε να καταλήξουμε στην ακριβή τοπογραφία της», επισήμανε.
Προς τα παρόν, πάντως, ακόμη και η αποκάλυψη των οκτώ σημείων αποτελεί μία πολύτιμη πληροφορία για τους ερευνητές. «Αυτό σημαίνει πως το φαινόμενο που κρύβεται πίσω από τη μεγαλύτερη κουκκίδα μπορεί να λειτουργήσει και σε μικρότερη κλίμακα», προσθέτει.
Αν ωστόσο βρεθεί αυτό το φαινόμενο, θα αποκαλύψει πληροφορίες και για το υπέδαφος της Δήμητρας.
Την ίδια στιγμή, εξίσου εντυπωσιακή είναι και η δεύτερη ανακάλυψη του Dawn, δηλαδή ένα όρος με μορφή πυραμίδας και ύψος 4,8 χιλιομέτρων.
«Δεν ξέρουμε τίποτε ακόμη για τον τρόπο που δημιουργήθηκε, ούτε και πώς πήρε το συγκεκριμένο σχήμα», συμπληρώνει ο Ράσελ.
«Για όλη την ερευνητική ομάδα, ήταν ένα εντελώς αναπάντεχο εύρημα.
Αν και υπάρχουν γεωλογικές διεργασίες στη Γη που δημιουργούν ογκώδη αναχώματα στην περιοχή της Αρκτικής.
Αυτές οι δομές, πάντως, έχουν μικρότερο μέγεθος, με συνέπεια το όρος στη Δήμητρα να είναι μοναδικό».
Σε κάποιες πλαγιές του όρους, υπάρχουν φωτεινές κατακόρυφες λωρίδες.
«Είναι πιθανό να αποτελούνται από το ίδιο υλικό με τις φωτεινές κουκκίδες.
Θα πρέπει να τις μελετήσουμε με μεγαλύτερη ευκρίνεια, για να το διαπιστώσουμε».
Το Dawn διαγράφει τροχιές γύρω από τη Δήμητρα, σε ύψος περίπου 4.350 χιλιομέτρων.

Τον επόμενο μήνα, θα μειώσει το υψόμετρό του σχεδόν στα 1.500 χιλιόμετρα, αποκτώντας έτσι ακόμη καλύτερη εικόνα για τον μυστηριώδη νάνο πλανήτη.

Γιγάντιος εξωπλανήτης είναι καυτός σαν τον Ήλιο


Πύρινη κόλαση σε απόσταση 650 ετών φωτός από τη Γη
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πιο καυτό γιγάντιο εξωπλανήτη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του εκτιμάται ότι φθάνουν τους 4.327 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες πολλών άστρων, ενώ είναι μόνο 927 βαθμούς ψυχρότερος από τον Ήλιο μας. Το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας εξωπλανήτη ήταν 3.027 βαθμοί Κελσίου.

Ο καυτός εξωπλανήτης, που βρίσκεται σε απόσταση 650 ετών φωτός από τη Γη στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου, είναι ένας αέριος γίγαντας με σχεδόν τριπλάσια μάζα από τον Δία, αλλά με μόνο τη μισή πυκνότητα του τελευταίου. Ονομάζεται KELT-9b και περιφέρεται γύρω από το τεράστιο καυτό άστρο KELT-9, το οποίο είναι διπλάσιο σε μέγεθος από τον Ήλιο και έχει θερμοκρασίες κοντά στους 9.900 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από τον Ήλιο.

Ο εξωπλανήτης είναι βαρυτικά «κλειδωμένος» με το άστρο του, πράγμα που σημαίνει ότι η μία πλευρά του φωτίζεται μόνιμα από αυτό, ενώ η άλλη παραμένει πάντα σκοτεινή (όπως συμβαίνει με τη Σελήνη σε σχέση με τη Γη). Η φωτεινή πλευρά του εξωπλανήτη «βομβαρδίζεται» ανηλεώς από τρομερά ισχυρή αστρική ακτινοβολία. Είναι τόσο υψηλή η θερμοκρασία του KELT-9b, που η υπεριώδης ακτινοβολία του μητρικού άστρου του θα αναγκάζει τα μόρια εξωπλανήτη να διασπώνται και θα έχει εξατμίσει την όποια ατμόσφαιρά του.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή αστρονομίας Σκοτ Γκάουντι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature και παράλληλη ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Όστιν του Τέξας, χρησιμοποίησαν για τις παρατηρήσεις τους το τηλεσκόπιο KELT-North στην Αριζόνα. Θα ακολουθήσουν και άλλες παρατηρήσεις με διαφορετικά τηλεσκόπια, μεταξύ των οποίων τα διαστημικά Spitzer και Hubble.

Παραμένει άγνωστο αν ο καυτός εξωπλανήτης διαθέτει στερεό πυρήνα, ένα ερωτηματικό που αφορά και τον Δία. Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς στερεό πυρήνα, η τύχη του καυτού εξωπλανήτη μοιάζει μάλλον δυσοίωνη σε βάθος χρόνου, καθώς βρίσκεται τόσο κοντά στο άστρο του, που ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω από αυτό σε μόλις μιάμιση γήινη μέρα (η διάρκεια του έτους του). Έτσι, όταν το άστρο του αναπόφευκτα κάποια στιγμή -σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια- «φουσκώσει» για να μετατραπεί σε ερυθρό γίγαντα, θα «καταπιεί» πάραυτα τον εξωπλανήτη.

Υπόγειες στοές στη Σελήνη «περιμένουν να κατοικηθούν»

Ενδέχεται να ανοίχτηκαν από αρχαία ποτάμια λάβας στο φεγγάρι - θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια τις μελλοντικές ανθρώπινες αποικίες
Υπόγειες σήραγγες που ενδέχεται να ανοίχτηκαν από αρχαία ποτάμια λάβας στο φεγγάρι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια τις μελλοντικές ανθρώπινες αποικίες, προτείνουν αμερικανοί ερευνητές.
Η ύπαρξη αυτών των «σηράγγων λάβας» δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, ωστόσο αρκετά στόμια σπηλαίων που έχουν εντοπιστεί στη Σελήνη θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι είσοδοι σε τέτοιες φυσικές στοές.
Σήραγγες λάβας υπάρχουν εξάλλου και στη Γη, είναι όμως μικρότερες από τις στοές που θα μπορούσαν να υπάρχουν στο φεγγάρι λόγω της ισχυρότερης βαρύτητας του πλανήτη.

Η ιδέα της δημιουργίας βάσεων σε σεληνιακές στοές προτάθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue της Ιντιάνα, οι οποίοι παρουσίασαν τη μελέτη τους στο 46ο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης που πραγματοποιείται στο Τέξας.

Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του BBC, η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τη στατικότητα αυτών των υποθετικών στοών, και εκτιμά ότι τα τούνελ με μήκος 1 έως 5 χιλιόμετρα θα ήταν αρκετά σταθερά για να φιλοξενήσουν ανθρώπους.

Το πόστερ που παρουσιάστηκε στο συνέδριο έδειχνε την πόλη της Φιλαδέλφειας, από την οποία κατάγεται ο επικεφαλής της μελέτης Ντέιβιντ Μπλερ, να χωράει άνετα μέσα σε μια στοά μήκους 5 χιλιομέτρων.

Σήμερα, η Σελήνη είναι γεωλογικά νεκρή. Στα αρχικά στάδια της ζωής της όμως, ηφαίστεια απελευθέρωσαν μεγάλες ποσότητες λάβας.
Όταν η επιφάνεια αυτού του ρευστού υλικού κρύωσε και στερεοποιήθηκε, ποτάμια λάβας δεν αποκλείεται να συνέχισαν να κυλούν στο υπέδαφος.
Όταν τελικά στραγγίστηκαν, μπορεί να άφησαν πίσω τους άδειους σωλήνες.

Εφόσον υπάρχουν, οι σήραγγες λάβας θα μπορούσαν να προστατεύουν τις αποικίες από τις εχθρικές συνθήκες της σεληνιακής επιφάνειας.
Λόγω της έλλειψης ατμόσφαιρας και μαγνητικού πεδίου, η Σελήνη εκτίθεται σε ακραίες διακυμάνσεις θερμοκρασίας και βομβαρδίζεται διαρκώς από σωματίδια υψηλής ενέργειας.
Οι υπόγειες στοές θα προσέφεραν πιο σταθερές και ασφαλείς συνθήκες.
πηγή:www.tovima.gr

Υπάρχει ζωή στο διάστημα; Νέες ανακαλύψεις αλλάζουν τα επιστημονικά δεδομένα

Ορισμένοι -ιδίως ο ένας- από τους επτά «γήινους» εξωπλανήτες, που περιφέρονται γύρω από το κοντινό άστρο Trappist-1 και οι οποίοι ανακαλύφθηκαν φέτος το Φεβρουάριο, είναι πιθανό να διαθέτουν ατμόσφαιρα εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, που βασίζονται σε προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Αν αυτό όντως συμβαίνει -και προς το παρόν οι επιστήμονες δεν έχουν τρόπο να το επιβεβαιώσουν- τότε αυξάνει η πιθανότητα να έχει αναπτυχθεί κάποια μορφή ζωής όλο αυτό το διάστημα που οι συνθήκες ευνοούν κάτι τέτοιο.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τσουανφέι Ντονγκ του Πανεπιστημίου Πρίνστον και της NASA, εκτιμούν ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι εξωτερικοί πλανήτες του συστήματος -που είναι μακρύτερα από το άστρο τους και τον καταστροφικό για την ατμόσφαιρα ηλιακό «άνεμό» του- είναι ικανοί να έχουν διατηρήσει την ατμόσφαιρά τους επί δισεκατομμύρια χρόνια, πράγμα που τους καθιστά δυνητικά κατοικήσιμους.

Όμως οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι, καθώς πολλοί παράγοντες είναι ακόμη αβέβαιοι, μία τέτοια εκτίμηση πρέπει να ληφθεί υπόψη με τη δέουσα επιφύλαξη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σύστημα του Trappist-1 σε απόσταση περίπου 39 ετών φωτός στον αστερισμό του Υδροχόου, αποτελεί πλέον στόχο προτεραιότητας για την αναζήτηση ζωής, ιδίως ο έκτος κατά σειρά πλανήτης του, ο Trappist-1g, που θεωρείται ο πιθανότερος να διαθέτει κατάλληλη ατμόσφαιρα.
Το μελλοντικό μεγάλο επίγειο τηλεσκόπιο «Τζέημς Γουέμπ» της NASA θα βοηθήσει σημαντικά για τη μελέτη του από το 2019.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περίπου 3.600 εξωπλανήτες διαφόρων μεγεθών και μορφών.
Οι αστρονόμοι και αστροβιολόγοι αναζητούν κυρίως «γήινους» κόσμους, δηλαδή βραχώδεις και με ωκεανούς, αν και αυτό συνήθως δεν θεωρείται αρκετό για να αναπτυχθεί ζωή, εφόσον δεν υπάρχει επίσης κάποια ατμόσφαιρα.
Στη Γη η ανάπτυξη πολύπλοκης και τελικά νοήμονος ζωής συνέβη μόνο όταν ο πλανήτης μας απέκτησε μια κατάλληλη ατμόσφαιρα σε βάθος χρόνου.

Στην περίπτωση του άστρου Trappist-1, ενός ερυθρού νάνου μεγάλου όσο ο Δίας, το οποίο έχει λάμψη 2.000 φορές πιο αχνή από τον Ήλιο μας, και οι επτά πλανήτες του που έχουν ανακαλυφθεί, έχουν μεγέθη παραπλήσια της Γης (από μικρότεροι κατά 25% έως μεγαλύτεροι κατά 10%). Πιστεύεται ότι τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς είναι βραχώδεις και υδάτινοι, ενώ -σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις- μερικοί μπορεί να έχουν και ατμόσφαιρα.
topontiki.gr

Τα μισά άτομα του σώματός μας θα μπορούσαν να έχουν έρθει από άλλο γαλαξία

Νέα έρευνα δείχνει έως και το μισό της ύλης στο Γαλαξία – συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που απαρτίζουν το σώμα μας – θα μπορούσαν να έχουν έρθει έξω από τον δικό μας Γαλαξία, πολύ περισσότερο από ό, τι οι επιστήμονες πίστευαν στο παρελθόν.
Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται σε προσομοιώσεις σε υπερυπολογιστή, που εντόπισαν ένα νέο φαινόμενο, που ονομάζεται διαγαλαξιακή μεταφορά, και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά για το πώς εξελίσσονται οι γαλαξίες.
Νέα έρευνα δείχνει έως και το μισό της ύλης στο Γαλαξία – συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που απαρτίζουν το σώμα μας – θα μπορούσαν να έχουν έρθει έξω από τον δικό μας Γαλαξία, πολύ περισσότερο από ό, τι οι επιστήμονες πίστευαν στο παρελθόν.
Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται σε προσομοιώσεις σε υπερυπολογιστή, που εντόπισαν ένα νέο φαινόμενο, που ονομάζεται διαγαλαξιακή μεταφορά, και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά για το πώς εξελίσσονται οι γαλαξίες.

Τα μοντέλα τρέχουν από μια ομάδα αστροφυσικών από το Πανεπιστήμιο Northwestern και έδειξαν εκρήξεις σουπερνόβα, που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τεράστιες ποσότητες αερίου πέρα από τον δικό τους γαλαξία.
Έτσι άτομα μεταφέρονται από τον ένα γαλαξία σε έναν άλλο μέσω ισχυρών ανέμων.

«Λαμβάνοντας υπόψη πόσο μεγάλο μέρος της ύλης από την οποία σχηματιζόμαστε, μπορεί να προέρχεται από άλλους γαλαξίες, θα μπορούσαμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας σαν εξωγαλαξιακούς μετανάστες», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Daniel Anglés-Alcázar.

«Είναι πιθανό ένα μεγάλο μέρος της ύλης του Γαλαξία μας να ήταν σε άλλους γαλαξίες προτού φτάσει σε μας με τη βοήθεια ενός ισχυρού ανέμου, αφού ταξίδεψε σε όλον τον διαγαλαξιακό χώρο και τελικά βρήκε ένα νέο σπίτι, τον Γαλαξία μας.»

Παρά το γεγονός ότι αυτοί οι διαγαλαξιακό άνεμοι φαίνεται να είναι πολύ γρήγοροι – ίσως και αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο – οι τεράστιες αποστάσεις θα έχουν διανυθεί κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών.
Χρησιμοποιώντας το FIRE (Feedback Σε ρεαλιστικά περιβάλλοντα) σύστημα προσομοίωσης, η ερευνητική ομάδα ήταν σε θέση να κατασκευάσει ρεαλιστικά 3D μοντέλα των γαλαξιών, όπως εκτείνονταν λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι και σήμερα.

Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σύνθετοι αλγόριθμοι  για να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που προκύπτουν και φαίνεται ότι δημιουργούνται μεγάλες ποσότητες από αέριο που ρέουν από μικρότερους γαλαξίες σε μεγαλύτερες, όπως τον Γαλαξία μας.

Ενώ οι μεγαλύτεροι γαλαξίες έχουν περισσότερη ύλη για να ξεκινήσουν την ροή αυτή, είναι εντούτοις πιο δύσκολο να ξεφύγουν και γι ‘αυτό και η ροή συνήθως πηγαίνει προς τους μεγαλύτερους γαλαξίες.

Γνωρίζαμε ήδη ότι αέριο υλικό μπορεί να κινηθεί μεταξύ των γαλαξιών, απλά δεν ξέραμε πόσο. Τελικά, τα άτομα σε ένα μεγάλο γαλαξία, όπως είναι οι γύρω μας, θα μπορούσαν να έχουν αρχικά προέλθει ακόμα και από ένα εκατομμύριο έτη φωτός μακριά, όπως δείχνει η νέα έρευνα.

«Η μελέτη αυτή μετατρέπει ότι γνωρίζαμε για το πώς σχηματίζονται οι γαλαξίες από το Big Bang», λέει ένας από τους ερευνητές , ο Claude-André Faucher-Giguère.
Οι γαλαξίες ως γνωστόν είναι συλλογές από άστρα που συνδέονται μεταξύ τους και βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα κοινό μάζα, συνήθως μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα , αλλά αμέσως μετά το Big Bang, περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια πριν δεν υπήρχαν αστέρια και οι γαλαξίες,  απλώς δεν ήταν ένα ομοιόμορφο αέριο.

Από μικροσκοπικές διακυμάνσεις στη ροή του αερίου και από την έλξη της βαρύτητας, σταδιακά σχηματίστηκαν τα αστέρια και οι γαλαξίες στο Σύμπαν που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά με τα νέα ευρήματα κατανοούμε καλύτερα τον σχηματισμό των γαλαξιών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
«Η καταγωγή μας είναι πολύ λιγότερο τοπική από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα», λέει ο Faucher-Giguère . «Η μελέτη μας δίνει μια αίσθηση του πώς τα πράγματα γύρω μας συνδέονται με πολύ μακρινά αντικείμενα στον ουρανό.»
physics4u.gr

Δεν υπάρχει άχρηστο DNA σύμφωνα με τον ανανεωμένο γενετικό χάρτη

Μετά την ολοκληρωμένη ανάγνωση του ανθρωπίνου γονιδιώματος το 2003, η επιστήμη της βιολογίας προχωρά ένα βήμα παραπέρα. 442 επιστήμονες από 32 ερευνητικά ινστιτούτα πολλών χωρών παρουσίασαν, μέσω 30 ταυτόχρονων επιστημονικών δημοσιεύσεων, την πρώτη μείζονα ανανέωση της «εγκυκλοπαίδειας του DNA» του ανθρώπου, στο πλαίσιο του πενταετού φιλόδοξου διεθνούς ερευνητικού προγράμματος ENCODE.
Το κεντρικό «μήνυμα» είναι ότι το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα ήδη γνωστά 20.000- 23.000 γονίδια, καθώς, πέρα από αυτά τα γονίδια που απαρτίζουν μόλις το 2% του DNA και παράγουν τις πρωτεΐνες, το υπόλοιπο κάθε άλλο παρά άχρηστο είναι, όπως θεωρούνταν έως σήμερα.
Στην πραγματικότητα, μάλλον αποτελεί ένα τεράστιο κρυφό «λειτουργικό σύστημα» που, από τα παρασκήνια, ελέγχει το γονιδίωμά μας.
Συνολικά, περίπου το 80% του DNA αποκαλύπτεται πλέον ότι επιτελεί κάποιου είδους χρήσιμη βιοχημική λειτουργία.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα του ανθρώπινου γενετικού κώδικα είναι βιολογικά ενεργό, σε σχέση με ό,τι πίστευαν ως τώρα.
Ο νέος γενετικός «χάρτης» ρίχνει περισσότερο φως στο ανθρώπινο γονιδίωμα, αλλά ταυτόχρονα κάνει ακόμα πιο περίπλοκη και μυστηριώδη τη λειτουργία των γονιδίων.
Οι επιστήμονες ελπίζουν πάντως ότι τα νέα στοιχεία θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των ασθενειών και σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες τους.

Οι επιστημονικές εργασίες, που παρουσιάστηκαν στα περιοδικά «Nature», «Science», «Genome Biology» και «Genome Research», σύμφωνα με το BBC αποτελούν το επιστέγασμα της «Εγκυκλοπαίδειας των Στοιχείων του DNA» (Encode), που ξεκίνησε το 2003 με στόχο να εντοπίσει όλα τα λειτουργικά στοιχεία μέσα στο ανθρώπινο γονιδίωμα, το οποίο κωδικοποιείται σε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια χημικά «γράμματα» (νουκλεοτίδια ή βάσεις) του γενετικού «αλφαβήτου».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνεργαζόμενοι ερευνητές δεν περιορίστηκαν στα «χρήσιμα» γονίδια που κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες και αποτελούν το 2% του ανθρωπίνου γονιδιώματος, αλλά ανέλυσαν και το πολύ μεγαλύτερο «άχρηστο» τμήμα του DNA, το υπόλοιπο 98%, το οποίο μέχρι σήμερα θεωρείτο «σκουπίδι» (junk), καθώς δεν είχε βρεθεί να ρυθμίζει κάποια βιολογική λειτουργία.

Η μεγάλη ανατροπή που φέρνει το Encode, είναι σύμφωνα με  επικεφαλής του ερευνητικής κοινοπραξίας καθηγητής Ίουαν Μπίρνι του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής στο Κέμπριτζ, «ο όρος σκουπιδο-DNA πρέπει πια να πεταχτεί στα σκουπίδια.
Είναι ξεκάθαρο από τη νέα έρευνα ότι ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα του γονιδιώματος είναι βιολογικά ενεργό από ό,τι νομίζαμε».

Η μεγάλη έρευνα εντόπισε μέσα στο «άχρηστο» DNA τέσσερα εκατομμύρια γονιδιακούς «διακόπτες», τμήματα του γενετικού υλικού που ρυθμίζουν αν και πότε τα γονίδια ενεργοποιούνται ή όχι μέσα στα κύτταρα.

Οι «διακόπτες» αυτοί - που λέγονται «ρυθμιστικά στοιχεία» και συνήθως απέχουν χωροταξικά πολύ από το γονίδιό «τους» - παίζουν σημαντικό ρόλο για το πόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος μίας ασθένειας σε έναν άνθρωπο.
Το 9% του ανθρωπίνου DNA βρέθηκε ότι εμπλέκεται στην κωδικοποίηση αυτών των «διακοπτών», αλλά το ποσοστό στην πραγματικότητα μπορεί να αγγίζει το 20%.

Οι ερευνητές εντόπισαν μέσα στο «άχρηστο» DNA γύρω στα 10.000 γονίδια πέρα από τα ήδη γνωστά περίπου 20.000 γονίδια.
Αυτά τα νέα γονίδια όμως δεν κωδικοποιούν πρωτεΐνες, αλλά μόρια RNA, τα οποία βοηθούν σημαντικά στην ρύθμιση της δράσης των 20.000 γονιδίων που παράγουν τις πρωτεΐνες.

Όπως ανακαλύφθηκε, περίπου το 76% του DNA του γονιδιώματος μετατρέπεται (μεταγράφεται) σε RNA, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι πίστευαν οι βιολόγοι μέχρι σήμερα.
Βρέθηκαν ακόμα περίπου 11.200 «ψευδο-γονίδια», νεκρά εξελικτικά απομεινάρια του μακρινού παρελθόντος, που όμως -για κάποιον λόγο- ενεργοποιούνται ξανά σε μερικά κύτταρα και σε μερικούς ανθρώπους.
πηγή:tvxs.gr-08 Σεπ. 2012