Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Οι καυτοί Ιούληδες, ο φονικός καύσωνας του 1987 και τα καυτά καλοκαίρια που έμειναν στην ιστορία

 Ο ισχυρός επερχόμενος καύσωνας, μπορεί να αποδειχθεί ο πιο… βάναυσος της 100ετιας, αλλά σίγουρα δεν είναι ο πρώτος μεγάλος. 
Τα θερμόμετρα έχουν δείξει 40 βαθμούς ουκ ολίγες φορές μέσα στα χρόνια, αφήνοντας πίσω ζημιές και νεκρούς, με αποκορύφωμα τον φονικότερο όλων, εκείνον του 1987.
3.500-4.000 νεκροί
Απίστευτες σκηνές στο κέντρο της Αθήνας και τραγικές ελλείψεις ακόμα και στα νεκροτομεία
Ο επερχόμενος καύσωνας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων πάντα, θα είναι παρατεταμένος και οι θερμοκρασίες που θα σημειωθούν αυτή τη βδομάδα, ίσως ξεπεράσουν και τους 43ο Κελσίου.
Φυσικά οι καύσωνες στη διάρκεια του καλοκαιριού στη χώρα μας, είναι ένα μάλλον συνηθισμένο φαινόμενο. 
Ένας από αυτούς όμως, έμεινε στην μετεωρολογική, και όχι μόνο, ιστορία…
Σε λίγες μέρες, συμπληρώνονται 30 χρόνια, από τον καύσωνα του 1987, που ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου και είχε διάρκεια ως τα ξημερώματα της 28ης Ιουλίου, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες θύματα.
Το 1987, ήταν μια χρονιά ακραίων καιρικών φαινομένων. 
Ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας ασυνήθιστα παρατεταμένων χιονοπτώσεων. 
Τη Δευτέρα 9/3/1987, το πάχος του χιονιού στο κέντρο της Αθήνας, έφτασε τα 10-15 cm, ενώ ως τις 17 Μαρτίου, έπεφταν χιόνια σε Αττική και Εύβοια και οι θερμοκρασίες ήταν καθαρά πολικές. 
Στη Νέα Φιλαδέλφεια -4°C, στο Τατόι -7°C και στα Τρίκαλα Θεσσαλίας -18°C ! (Γιώργος Μελανίτης, "Ο Καιρός και τα Μυστικά του").
Η θεωρία "βαρύς χειμώνας - βαρύ καλοκαίρι" δεν γίνεται αποδεκτή από την επιστήμη της Μετεωρολογίας, ωστόσο, το 1987, υπήρξε απόλυτη "επιβεβαίωσή" της. 
Ο όρος "καύσωνας" (<μτγν. καύσων) χρησιμοποιείται στη χώρα μας για να περιγράψει μια παρατεταμένη περίοδο πολύ θερμού καιρού. 
Ο διεθνής όρος είναι heat wave (θερμό κύμα).Σύμφωνα με το «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας» της Ακαδημίας Αθηνών, έκδοση 2014, ο καύσωνας είναι «εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία του αέρα( για την Ελλάδα, ίση ή μεγαλύτερη των 39 βαθμών Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεγαλύτερη των 26 κατά τη νύχτα), η οποία συνοδεύεται από άπνοια, παρατηρείται σε ευρεία γεωγραφική έκταση και διαρκεί δύο τουλάχιστον εικοσιτετράωρα».
Ο μήνας που “χτυπά” ο καύσωνας, είναι κυρίως ο Ιούλιος. 
Ο πιο πρόσφατος “καυτός” Ιούλιος, ήταν εκείνος του 2007.  
Από το διάστημα 23-26 Ιουλίου 2007 κατεγράφησαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. 
Συγκεκριμένα, στις 24 Ιουλίου, ρεκόρ αποτελούν οι 43,4 °C της Ζακύνθου, οι 42,8 °C της Κέρκυρας, οι 42,4 °C του Αράξου και οι 42,2 °C της Κόνιτσας. 
Την επομένη, 25η Ιουλίου, τη σκυτάλη των ρεκόρ πήρε η βόρεια Ελλάδα, με ανώτατη τιμή όλων των ετών που φυλάσσονται αρχεία τους 44,6 °C των Σερρών και τους 44 °C της Θεσσαλονίκης (Μίκρα). 
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2007 συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, οπότε και σημειώθηκαν αλλεπάλληλες πυρκαγιές από τις 28 Ιουνίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου, σε όλη την Ελλάδα.
Κοιτάζοντας ακόμα πιο παλιά, ισχυρότατος καύσωνας σημειώθηκε το καλοκαίρι του ’73, από τις 17 έως τις 20 Ιουλίου. 
Στις 19 Ιουλίου πολύ υψηλές θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν σε: Λαμία 46,5 °C, Ελευσίνα 46,4 °C , Αγχίαλο 46,2 °C, Τανάγρα 46 °C, Λάρισα 45,2 °C.
Στη Ν. Φιλαδέλφεια το θερμόμετρο έφτασε τους 42,4 °C και στο Αστεροσκοπείο τους 41,2 βαθμούς. 
Στην Κρήτη οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στις 20 Ιουλίου (Σούδα 44,5 °C και Ιεράπετρα 44 °C).
Η υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη είναι οι 48 βαθμοί Κελσίου, που μετρήθηκαν στις 10 Ιουλίου 1977 στην Ελευσίνα και το Τατόι! 
Την ίδια μέρα το θερμόμετρο έγραψε 44 °C στη Ν. Φιλαδέλφεια, 42 °C στο κέντρο της Αθήνας, 44 °C στη Λάρισα.
Ωστόσο, η αξιοπιστία του ρεκόρ τίθεται υπό ερώτηση, αφού εκείνη την ημέρα είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στην Πάρνηθα.
Με αποκαλυπτική διάθεση η «Ελευθεροτυπία» έγραφε: 
«Είναι η μοίρα μας να πεθάνουμε όταν υπάρχει ένα κύμα καύσωνα, να πνιγόμαστε όταν βρέχει, να παραλύουμε  όταν συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο».
Ο καύσωνας κράτησε σχεδόν όλο το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου φθάνοντας στη μεγαλύτερη έντασή του στους 44 βαθμούς Κελσίου.
Η «επέλαση» ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου και είχε διάρκεια ως τα ξημερώματα της 28ης Ιουλίου.
Ο φονικότερος όλων, ο καύσωνας του 1987 ήταν πραγματικά απίστευτος...
Ήδη από τις 18 και 19 Ιουλίου, η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει απειλητικά στους 38-39°C. 
Στις 20 Ιουλίου, η θερμοκρασία έφτασε στους 40°C και ως τα ξημερώματα της 28ης Ιουλίου, οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν σταθερά πάνω από 40°C (max Ελευσίνα 45°C, Νέα Φιλαδέλφεια 44°C), με μέση τιμή τους 43°C. 
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες κυμαίνονταν από 29°C - 32°C με μέση τιμή τους 31°C. 
Έτσι, σε συνδυασμό με την πλήρη άπνοια και την έντονη υγρασία, η κατάσταση ήταν κάτι παραπάνω από τραγική και αφόρητη… 
Κάθε μέρα ήταν χειρότερη από την προηγούμενη… 
Κλιματιστικά δεν υπήρχαν σχεδόν πουθενά, οι ανεμιστήρες ήταν ανεπαρκείς και αν προσθέσουμε ότι όλοι σχεδόν αγνοούσαν τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες ήταν αναμενόμενο να έχουμε τραγικές συνέπειες…
Τα διαμερίσματα - κλουβιά μετατράπηκαν σε φούρνους, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες, ηλικιωμένοι κυρίως, άνθρωποι. 
Οι νεκροί σύντομα ξεπέρασαν τους 1.000… 
Καθώς πολλές οικογένειες είχαν ήδη ξεκινήσει τις διακοπές τους, συνέβαινε το εξής απίστευτο: 
Τα δελτία ειδήσεων καλούσαν ονομαστικά εκατοντάδες οικογένειες που βρίσκονταν στην εξοχή, να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία για "σοβαρή οικογενειακή τους υπόθεση". 
Αφορούσε κάποιον δικό τους, ηλικιωμένο άνθρωπο που είχαν αφήσει πίσω και δεν άντεξε τον καύσωνα. 
Τα νεκροτομεία ήταν γεμάτα και "άνοιξαν" και εκείνα του Στρατού. 
Ο όρος θερμοπληξία μπήκε για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων…
Και μέσα σε όλη την τραγική αυτή κατάσταση, ήρθε και το αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο να συνδυαστεί με τον (επίσης αθάνατο) επιτήδειο Έλληνα για να εκμεταλλευτεί και τον καύσωνα. 
Όπως γράφει στο μπλογκ του, ο μεγάλος μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος: 
"Στην οδό Πανεπιστημίου, συμπατριώτες μας πουλούσαν στους ταλαίπωρους διαβάτες νερό σε πλαστικά ποτήρια, σε απίστευτα υψηλές τιμές…"! 
Βλέπετε, δεν υπήρχαν τότε τα μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού.
Ο καύσωνας, αφρικανικής προέλευσης, έφυγε, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς. 
Ο Γ. Μελανίτης, στο βιβλίο του γράφει ότι οι νεκροί ήταν περισσότεροι από 3.500 (οι 2.500 απ' αυτούς στην Αθήνα). 
Και ο Δ. Ζιακόπουλος στο βιβλίο του "Καιρός: Ο Γιος της Γης και του Ήλιου", τόμος ΙΙ "η πρόγνωση", αναφέρει ότι οι νεκροί, συνολικά, έφτασαν τους 4.000. 
Από το 1988, άρχισε η μαζική εγκατάσταση κλιματιστικών σε δημόσια κτίρια αλλά και στα σπίτια, κι έτσι οι καύσωνες των επόμενων ετών ήταν, σχετικά, ανώδυνοι…
Πώς έζησε ο γνωστός μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος τα γεγονότα
Ο Δ. Ζιακόπουλος στο βιβλίο του «Καιρός: Ο Γιος της Γης και του Ήλιου», τόμος ΙΙ «η πρόγνωση», αναφέρει ότι οι νεκροί, συνολικά, έφτασαν τους 4.000.
«Τον Ιούλιο του 1987, ο φονικότερος στην ιστορία της χώρας καύσωνας σκότωσε περίπου 4.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ηλικιωμένοι και έμεναν στα δυτικά προάστια της Αθήνας», γράφει ο κ. Ζιακόπουλος.
Όπως σημειώνει στο blog του: «Νέος τότε μετεωρολόγος στην ΕΜΥ θυμάμαι την εντύπωση που μου είχαν κάνει οι υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από 29 έως 32 βαθμούς (μέση τιμή 31 βαθμοί). 
Για πόσο διάστημα μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, όταν επί οκτώ ημέρες οι ελάχιστες θερμοκρασίες ήταν αυτές που αναφέρθηκαν και οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς (μέση τιμή 43 βαθμοί).
Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες ήταν θερμοκρασίες κλωβού και όχι των διαμερισμάτων που επί οκτώ μερόνυχτα ήταν συνεχώς «πυρακτωμένα». 
Ο μεγάλης διάρκειας καύσωνας του 1987 βρήκε την Αθήνα ανοχύρωτη. 
Κλιματιστικά δεν υπήρχαν ούτε στους θαλάμους των νοσοκομείων. 
Οι ανεμιστήρες, που σε αρκετά διαμερίσματα έλειπαν και αυτοί, βοηθούσαν κάπως την κατάσταση, αλλά δεν έλυναν το πρόβλημα. 
Πέρα από αυτό, ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό του πληθυσμού αγνοούσε τα βασικά μέτρα προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες. 
Από εκείνες τις εφιαλτικές μέρες θυμάμαι την απόγνωση που είχε καταλάβει μεγάλο μέρος του κόσμου. Κάθε μέρα οι άνθρωποι περίμεναν να ακούσουν καλά νέα από τις προγνώσεις μας, αλλά αυτά πήγαιναν όλο και πιο πίσω. 
Τότε κατάλαβα το πόσο άχαρα μπορεί να νοιώσει ένας παρουσιαστής δελτίου καιρού που σε τέτοιες δραματικές καταστάσεις δεν έχει να πει κάτι αισιόδοξο.
Στις νυχτερινές ειδήσεις της τελευταίας μέρας του καύσωνα (27η Ιουλίου), όταν πια η αλλαγή του καιρού είχε ανακοινωθεί αλλά η πόλη εξακολουθούσε να βράζει, με ρώτησε ο έγκριτος δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Χούντας: «Πότε θα έλθει ο βοριάς κ. Ζιακόπουλε;» 
Ήταν η ερώτηση που ήθελαν να κάνουν εκατομμύρια άνθρωποι, για τους οποίους και οι ώρες είχαν μεγάλη σημασία. 
Όμως, η ακριβής πρόβλεψη της αλλαγής των ανέμων δεν είναι εύκολη δουλειά για τους μετεωρολόγους ακόμα και σήμερα. 
Σκέφτηκα, λοιπόν, για μια στιγμή να αρχίσω να λέω ότι για τη μετεωρολογία είναι δύσκολες οι προγνώσεις με ακρίβεια ώρας κ.λπ., αλλά προτίμησα να πω απλά: 
«Στη διάρκεια της νύχτας». 
Τελικά οι βοριάδες ήλθαν στην Αττική γύρω στις 2 η ώρα και το πρωί της 28ης Ιουλίου πήραμε όλοι ανάσα».
Από την 7η ημέρα του καύσωνα, η θερμοκρασία ξεκίνησε να πέφτει, αλλά ο απολογισμός ήταν τραγικός: Η χώρα έζησε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της σε καιρό ειρήνης.
Καυτοί Ιούνηδες και ένας Αύγουστος
Η υψηλότερη θερμοκρασία του Ιουνίου στην Αθήνα κατεγράφη την 26η Ιουνίου 2007, όταν στη Ν. Φιλαδέλφεια το θερμόμετρο έφτασε τους 46,2 βαθμούς Κελσίου (που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για τη εν λόγω περιοχή). 
Στο Θησείο η θερμοκρασία έφτασε τους 44,8 °C, επίσης ρεκόρ όλων των εποχών. 
Καταρρίφθηκε έτσι ένα ρεκόρ 91 ετών, από τις 21 Ιουνίου 1916, όταν ο μετεωρολογικός σταθμός του Αστεροσκοπείου είχε καταγράψει 43 βαθμούς Κελσίου.
Ο καύσωνας του Ιουνίου του 2007, που συνδέθηκε με την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, ήταν ο ισχυρότερος μεταπολεμικά καύσωνας Ιούνιο μήνα. 
Ακολούθησαν οι καύσωνες του Ιουνίου του 1982 (μέγιστες θερμοκρασίες στη Ν. Φιλαδέλφεια 44,6 °C και στα Τρίκαλα 43,8 °C) και του Ιουνίου του 2014 (μέγιστες θερμοκρασίες στην Κάτω Τιθορέα 42,7 °C, στην Πυργέλα του Αργους 42,3 °C, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» 40,6 °C).
Ο ισχυρότερος αυγουστιάτικος καύσωνας μεταπολεμικά σημειώθηκε 20 – 26 Αυγούστου 1958. 
Στη διάρκειά του η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν 47,2 °C και σημειώθηκε στα Τρίκαλα. 
Την ίδια μέρα το θερμόμετρο έδειξε στη Λάρισα 45 °C και την επομένη 43,6 °C στην Αθήνα, 43,5 °C την Ελευσίνα και 43,2 °C στη Θεσσαλονίκη (Θέρμη).
protothema.gr

Dr. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός : Οι μεταλλάξεις, οι κρουσματολογία και τα εμβόλια

από το χρονολόγιο του dr. κωνσταντίνου Φαρσαλινού: https://www.facebook.com/kfarsalinos/posts/1874596226067796
Η συζήτηση στις 25-06-2021 (μετά από πολύ καιρό) στο Ράδιο 98.4 με τον George Sachinis επικεντρώθηκε στην πιθανότητα 4ου κύματος και στις μεταλλάξεις.
"Οι μεταλλάξεις, η κρουσματολογία και τα εμβόλια"
Ευτυχώς σταμάτησε το "επιχείρημα" ότι ο εμβολιασμένος κινδυνεύει από τον ανεμβολίαστο. Πρόκειται για "επιχείρημα" που αμφισβητεί ευθέως τα επιστημονικά δεδομένα αποτελεσματικότητας των εμβολίων.
Το καινούργιο λοιπόν επιχείρημα, που επικαλούνται με αξιοσημείωτο συγχρονισμό τόσο από επιστήμονες όσο και από πολιτκούς, είναι ότι το 4ο κύμα θα αφορά τους ανεμβολίαστους.
Είναι εντυπωσιακό ότι το ίδιο ακριβώς επιχείρημα εμφανίζεται ταυτόχρονα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης από όλους (πολιτκούς και επιστήμονες) που κάνουν δηλώσεις.
Μπορεί να είναι τυχαίος (συμπτωματικός) αυτός ο συγχρονισμός βέβαια.
Είναι γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από το ιό.
Αλλά είναι προφανές ότι δεν θα πεθάνουν όλοι (οι ανεμβολίαστοι) από τον ιό, όπως υπονοούν πολλές από τις δηλώσεις. Φαίνεται να έχουμε επανάληψη της στρατηγικής φόβου (θα πεθάνουμε όλοι), επικεντρωμένοι τώρα στους ανεμβολίαστους.
Γνωρίζουμε από πέρσι ποιοι κινδυνεύουν από τον ιό (ηλικιωμένοι, άνθρωποι με συνοσηρότητες) και γνωρίζουμε ποιοι κάνουν ήπια νόσο αντίστοιχη κοινού κρυολογήματος (στη συντριπτική τους πλειοψηφία).
Άρα θα πρέπει να διαχωρίσουμε την κρουσματολογία / κρουσματολαγνεία από την πιθανότητα εμφάνισης κύματος αντίστοιχου των προηγουμένων κυμάτων (με επιβάρυνση του συστήματος υγείας).
Με τα υπάρχοντα δεδομένα, φαίνεται πολύ πιθανό ο ιός να γίνει ενδημικός, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι θα έχουμε κρούσματα και δεν θα εξαφανιστεί ο ιός.
Σημασία έχει η βαρύτητα της νόσου, οι νοσηλείες στις ΜΕΘ και οι θάνατοι, όχι ο αριθμός των θετικών στον ιό.
ΑΝ λοιπόν υπάρξει νέο κύμα αντίστοιχο των προηγουμένων, 2 είναι τα πιθανά αίτια:
1. Δεν έγινε επαρκής εμβολιαστική κάλυψη στις ευπαθείς ομάδες.
Οι προσπάθειςς "διευκολύνσεων/προνομίων" (στην πραγματικότητα πρόκειται για τιμωρία) είναι άχρηστες στο να δώσουν κίνητρο ή να "εκβιάσουν" τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων.
Δεν τους αφορά αυτή η τακτική. Στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να επικεντρωθούμε, και να τους πείσουμε ή να τους προσφέρουμε όσο το δυνατόν οριζόντια κάλυψη (και με εμβολιασμό κατ'οίκον σε όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν).
2. Θα αλλάξουν τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάζουν μεγάλη αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην αποτροπή σοβαρής νόσου.
Αν αυτό συνδυαστεί με την αδράνεια (ακόμη και σήμερα) στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στον διαγνωστικό έλεγχο (ακόμη δεν συνταγογραφείται το PCR, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε τα αναξιόπιστα self tests με ακραίο και παράλογο οριζόντιο τρόπο), και με την εμμονή σε καταστροφικά και σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά μέτρα (οριζόντια και καθολικά lockdown, που πάλι αναφέρθηκαν σήμερα), καταλαβαίνουμε ποιοι θα είναι υπεύθυνοι για ένα νέο πραγματικό κύμα.
Περιμένω πότε θα αποφασίσουν κάποιοι να σταματήσουν την τακτική τρομοκρατίας του πληθυσμού, μια τακτική που ξεκίνησε από την άνοιξη του 2020 και που φαίνεται να συνεχίζεται και σήμερα.

Ο βιολογικός οργανισμός κρύβει το μεγαλείο και τη σοφία του σύμπαντος

Οι αλήθειες που ανακάλυψαν οι επιστήμονες -κι εκεί βασίζεται όλη η τεχνολογία μας- είναι απλές, βρίσκονται
στη φύση και συνήθως μπροστά μας. 
Μπορεί να τις ψάχνουμε σε πολύ πολύπλοκους συλλογισμούς ή σχέσεις, αλλά
πάντα είναι απλές. 
Μπορεί για να τις αξιοποιήσουμε για να βρίσκουμε πολύπλοκους δρόμους, διότι δεν μπορούμε
να τις αξιοποιήσουμε αλλιώς, αλλά αυτό δεν τις κάνει πολύπλοκες.
Ο αριθμός των κυττάρων που αποτελούν το σώμα μας είναι πολλαπλάσιος του αριθμού των κατοίκων της Γης, κι όμως το έργο τους είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, διότι τα κύτταρα συνεργάζονται και συνεννοούνται τέλεια μεταξύ τους. 
Τα κύτταρα έχουν «αυτογνωσία», δηλαδή γνωρίζουν την αποστολή τους και επιτελούν το «καθήκον» τους με ευλάβεια και τέλεια ακρίβεια προς όφελος του όλου οργανισμού και των ίδιων.
Η πρώτη αλήθεια έχει τη βάση της στον βιολογικό μας οργανισμό. Εκεί που κρύβεται όλο το μεγαλείο και η σοφία του σύμπαντος. 
Πρότυπο της Ενότητας για την εξασφάλιση της ειρήνης, της αρμονικής ζωής, της συμβίωσης και των ουσιαστικών και αυθεντικών σχέσεων που χαρίζουν γαλήνη, ικανοποίηση και διάθεση για δημιουργικό έργο και πνευματική ανέλιξη, είναι ο ίδιος ο βιολογικός οργανισμός μας. 
Κάθε ομάδα κυττάρων (διαφορετικά σε σχήμα, μέγεθος και λειτουργία), θεωρεί πολύ σημαντικό το έργο της, όπως και αυτό των άλλων ομάδων, και δεν πέφτει ποτέ στην παγίδα της σύγκρισης ή της αμφιβολίας, για την αξία της, όπως κάνουν συχνά οι άνθρωποι, καλλιεργώντας τον φθόνο και την κακεντρέχεια.
Τα κύτταρα διαθέτουν μία νοημοσύνη που λειτουργεί ολιστικά για το καλό του οργανισμού και επ’ ωφελεία όλων
των «αδελφών» κυττάρων. 
Η αρτιότητα του οργανισμού και η τελειότητα των λειτουργιών του εξασφαλίζεται από την άριστη συνεργασία των δισεκατομμυρίων κυττάρων του, τα οποία ούτε ομοιόμορφα ούτε «ίσα» είναι.

esoptron.gr

O Michael James Burry, ο άνθρωπος που πρόβλεψε την κρίση του 2008, προειδοποιεί η «μητέρα όλων των κραχ»...

 Όταν ο  Michael James Burry μιλά, η Wall Street ακούει. 
Ο άνθρωπος που στοιχημάτισε κατά των ενυπόθηκων δανείων και κέρδισε τεράστια ποσά από την κρίση του 2008, έκανε σειρά tweets την Πέμπτη προειδοποιώντας τους επενδυτές σχετικά με τον κίνδυνο ζημιών «στο μέγεθος κρατών» σε περίπτωση που υπάρξει υποχώρηση τιμών στα κρυπτονομίσματα και τις meme μετοχές. 
«Αυτό που κάνει η υπερκερδοσκοπία είναι να προσελκύει μικροεπενδυτές πριν εμφανιστεί η μητέρα όλων των κραχ» έγραψε ο  Michael James Burry στο Twitter, πριν αυτά διαγραφούν.
«Όταν τα κρυπτονομίσματα υποχωρήσουν από τα σημερινά τρισεκατομμύρια, ή οι μετοχές meme υποχωρήσουν από τα σημερινά επίπεδα των δεκάδων δισ, οι απώλειες της κύριας αγοράς θα πλησιάσουν το μέγεθος κρατών. 
Η ιστορία δεν αλλάζει».
Ο  Michael James Burry, επικεφαλής της Scioin Asset Management, ακολουθείται πιστά από το πλήθος των μετοχών meme.
Το 2019 εμφανίσθηκε θετικός απέναντι στην εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών GameStop Corp θέτοντας τις βάσεις για την επικών διαστάσεων επενδυτική φρενίτιδα που γνωρίσαμε στις αρχές του έτους.
Οι απόψεις του άλλαξαν φέτος, ωστόσο, με αποτέλεσμα να προειδοποιεί διαρκώς για κινδύνους φούσκας στην αγορά.
«Αν έβαλα την GME στα ραντάρ σας και πήγατε καλά, είμαι πραγματικά χαρούμενος για σας», έγραψε σε tweet τον Ιανουάριο.
«Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει τώρα –πρέπει να έχει νομικές και ρυθμιστικές επιπτώσεις. Αυτό είναι αφύσικο, παράλογο και επικίνδυνο».
Ο  Michael James Burry επίσης στοιχημάτισε κατά της Tesla Inc. 
Η Scion Asset Management χρωστούσε αρνητικές θέσεις έναντι 800.000 μετοχών της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Ιλον Μασκ στις 31 Μαρτίου.
Τον ρόλο του Μάικλ Μπέρι στην κινηματογραφική ταινία «The Big Short», που περιέγραφε την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, υποδύθηκε ο Κρίστιαν Μπέιλ.