Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Ενέσιμο ασύρματο chipset για ασύρματη ανίχνευση θερμοκρασίας σε πραγματικό χρόνο

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για ασύρματες, μικροσκοπικές εμφυτεύσιμες ιατρικές συσκευές για in vivo και in situ φυσιολογική παρακολούθηση. 
Εδώ, παρουσιάζουμε ένα τέτοιο εμφύτευμα που χρησιμοποιεί ένα συμβατικό σύστημα υπερήχων για ασύρματη τροφοδοσία και επικοινωνία δεδομένων και λειτουργεί ως ανιχνευτής για την ανίχνευση θερμοκρασίας σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της θερμοκρασίας του σώματος και των αλλαγών θερμοκρασίας που προκύπτουν από τη θεραπευτική εφαρμογή υπερήχων.
Τα ηλεκτρονικά είδη γίνονται εξαιρετικά μικρά, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ιατρική τεχνολογία, με προηγμένες συσκευές παρακολούθησης και θεραπείας μέσα στο σώμα.
Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου του Κολούμπια παρουσίασαν μια νέα και επαναστατική εκδοχή αυτής της τεχνολογίας, δημιουργώντας το μικρότερο σύστημα single-chip στον κόσμο που έχει αναπτυχθεί ποτέ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.
Ακόμη σημαντικότερα, το μικροσκοπικό τσιπ μπορεί να εμφυτευτεί μέσω υποδερμικής βελόνας για τη μέτρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος, ακόμη και για την παρακολούθηση άλλων λειτουργιών.
Το εμφύτευμα, που δημιουργήθηκε από τους μηχανικούς στην Κολούμπια, είναι εξαιρετικά μικρό. 
Με άλλα λόγια, έχει το μέγεθος ενός ακάρεου σκόνης, ενώ είναι και πολύ πιο συμπαγές από τον μικρότερο υπολογιστή στον κόσμο, ο οποίος είναι μια συσκευή σε σχήμα κύβου, με πλευρές 0,01 ιντσών. 
Το νέο τσιπ είναι ορατό μόνο με μικροσκόπιο.
Η συσκευή διαθέτει την ικανότητα παρακολούθησης της θερμοκρασίας του σώματος. 
Στη μελέτη, η απόδειξη της λειτουργίας του εμφυτεύματος πραγματοποιήθηκε σε ζωντανά ποντίκια, στα οποία χρησιμοποιήθηκε νευροδιέγερση υπερήχων. 
Αυτό περιελάβανε εμφύτευση σε έως και επτά ποντικών, μέσω σύριγγας.
Τέτοια μικροσκοπικά chipset θα μπορούσαν, επίσης, να εμφυτευτούν στο ανθρώπινο σώμα και, στη συνέχεια, να επικοινωνήσουν τις πληροφορίες και τα δεδομένα ασύρματα μέσω υπερήχων. 
Τελικά, θα μπορούσε να παρακολουθεί την αναπνευστική λειτουργία, τα επίπεδα γλυκόζης και την αρτηριακή πίεση.
"Θέλαμε να δούμε πόσο μακριά θα μπορούσαμε να πιέσουμε τα όρια στο πόσο μικρό θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα λειτουργικό τσιπ", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ken Shepard, καθηγητής ηλεκτρολόγων μηχανικών και καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής. 
"Αυτή είναι μια νέα ιδέα του” chip as system “- ένα τσιπ που είναι ένα πλήρως λειτουργικό ηλεκτρονικό σύστημα από μόνο του"
Όσον αφορά τον τρόπο που λειτουργεί η συσκευή, αφού εισαχθεί στο δέρμα μέσω υποδόριας βελόνας, οι ερευνητές χρησιμοποιούν υπερήχους για να τροφοδοτούν και να επικοινωνούν ασύρματα με τον αισθητήρα, που μέχρι στιγμής μπορεί να μετρήσει μόνο τη θερμοκρασία του σώματος. 
Η έρευνα συνεχίζεται με στόχο να προστεθούν περισσότερες δυνατότητες και οι επιστήμονες είναι θετικοί ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κλινικές εφαρμογές και να εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση στο μέλλον.
πηγές πληροφόρησης:
www.epixeiro.gr
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210511174133.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου