Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

τα μαλλιά μας και τα αιθέρια έλαια

αιθέρια έλαια για τα μεταξένια και λαμπερά μαλλιά 

Τα αιθέρια έλαια είναι γνωστό πως συνδέονται με την αρωματοθεραπεία,το μασάζ και
τα μπάνια.
Τα αιθέρια έλαια έχουν την δύναμη -όταν τα χρησιμοποιούμε με τεχνικές γνωστές εδώ και αιώνες- όχι μόνο να βελτιώνουν τη διάθεση μας και
την ευημερία μας αλλά και να μας προστατεύουν από ανισορροπίες και φλεγμονές του δέρματός μας συμπεριλαμβανομένου και του τριχωτού της κεφαλής μας!
Εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι τα περισσότερα αιθέρια έλαια που εφαρμόζουμε εξωτερικά δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε από μόνα τους αλλά αναμεμιγμένα με κάποιο λάδι βάσης και ειδικά πριν τα εφαρμόσουμε στα μαλλιά μας!
Τέτοια λάδια είναι:
– το ελαιόλαδο – ισχυρότατη πηγή βιταμίνης Ε και άλλων αντιοξειδωτικών,ενυδατώνει και καταπραΰνει το δέρμα απαλλάσσοντάς το από την ξηροδερμία και την πιτυρίδα.
– το αμυγδαλέλαιο -καταπραΰνει και ενυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής.
– το λάδι jojoba -ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μαλλιών,ενυδατώνει το....

read more:https://botanologia.gr/aitheria-elaia-gia-ygii-metaxenia-omorfa-kai-lampera-mallia/

Πως να ξυπνήσουμε τον οργανισμός το πρωί για να καίει θερμίδες όλη μέρα

Θέλετε να ξυπνήσετε τον οργανισμό σας και να καίει περισσότερες θερμίδες; Δείτε πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε το πρωί ώστε να τα καταφέρετε.

1. Άσκηση: Η πρωινή άσκηση σε βοηθά να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση το πρωί βοηθά τον οργανισμό να κάψει περισσότερες θερμίδες από όσες μπορεί να κάψει αν ασκηθεί οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.

2. Βάλε ένταση: Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μια απλή κατακόρυφη αύξηση της έντασης στην άσκησή μας για 2,5 λεπτά, βοηθά ώστε να φτάσουμε στο τέλος της ημέρας να έχουμε κάψει ως και 200 θερμίδες παραπάνω από το κανονικό.

3. Μην καθυστερείς το πρωινό: Μην παραλείπεις το πρωινό σου μόνο και μόνο επειδή τρέχεις και δεν φτάνεις από τις πολλές υποχρεώσεις.
Τρώγοντας το πρωί βοηθάτε το σώμα σας να κρατήσει τον μεταβολισμό σας στο καλύτερο επίπεδο.
Με ένα χορταστικό πρωινό το σώμα σας θα είναι έτοιμο να κάψει ενέργεια

4. Δυνάμωσε τους μύες σου: Μη ξεχνάς να τους ενδυναμώνεις καθώς οι αναπτυγμένοι μύες βοηθούν στην πιο εύκολη καύση θερμίδων, αυξάνοντας τον μεταβολισμό σου.
Επιπλέον, σε βοηθούν να φαίνεσαι και πιο ωραίος / ωραία!

5. Σνακ μετά το πρωινό: Το να τσιμπάς κάτι μετά το πρωινό είναι μια πολύ καλή επιλογή.
Προσοχή όμως, διάλεξε τροφές που μπορούν να σε χορτάσουν και να είναι ταυτόχρονα και υγιεινές.
Ένα σνακ που μπορεί να κάψει και λίπος ενισχύοντας και τον μεταβολισμό είναι το ιδανικό.
Τέτοιο μπορεί να είναι ένα αχλάδι και κανέλα, ένας πολύ καλός τρόπος να κάψετε λίπος.
πηγή του άρθρου:www.e-diet.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες-πότε πρέπει να τα παίρνουμε

Κάθε πέρυσι και καλύτερα: αυτό είναι το συμπέρασμα των ειδικών για την συμπεριφορά μας απέναντι στα αντιβιοτικά, τα οποία εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε περίπου ως… καραμέλες.

Τρεις αλλεπάλληλες πανελλαδικές δημοσκοπήσεις, που πραγματοποιήθηκαν ανά διετία από το 2007 έως εφέτος, αποκαλύπτουν πως όχι μόνο επιμένουμε να παίρνουμε αντιβιοτικά κατά το δοκούν, αλλά χρόνο με το χρόνο υιοθετούν την συνήθεια αυτή περισσότεροι Έλληνες!
Έτσι, ενώ το 2007 «μόλις» ο ένας στους τέσσερις είχε πάρει κάποιο αντιβιοτικό τους έξι μήνες πριν συμμετάσχει στη δημοσκόπηση, το 2009 είχε πάρει αντιβιοτικό το 47% των ερωτηθέντων και το 2011 το 57%!
Και τις τρεις χρονιές, οι 1.015 εθελοντές που συμμετείχαν σε κάθε μία από τις δημοσκοπήσεις δήλωσαν πως ο κύριος λόγος για τη λήψη του αντιβιοτικού ήταν πονόλαιμος, συνάχι, βήχας ή/και λίγα «δέκατα».
Τα συμπτώματα αυτά υποδηλώνουν ίωση του αναπνευστικού, για την οποία τα αντιβιοτικά είναι παντελώς άχρηστα.
Παρ’ όλα αυτά, εμείς την «αντιβίωση» θα την πάρουμε.
Κι αν δεν είναι «πρόχειρος» ο γιατρός για να μας την γράψει, θα την αγοράσουμε μόνοι μας και μετά θα ζητήσουμε μια… αναδρομική συνταγή – μία τακτική με την οποία παραδέχτηκε ότι έρχεται αντιμέτωπο το 86% των γιατρών που συμμετείχαν σε άλλη δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2008.
Βέβαια, η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει από το 1950 την χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή.
Παρ’ όλ’ αυτά, ο ένας στους δύο φαρμακοποιούς (το 53%) δίνει αντιβιοτικά και χωρίς αυτήν, ακόμα κι αν είναι τρίτης γενιάς και απαιτούν ειδική συνταγή.
Αν, δε, το αντιβιοτικό που ζητάει ο πολίτης είναι «παλαιού τύπου», το δίνουν όλοι, σύμφωνα με πέμπτη μελέτη, στην οποία 174 φοιτητές της Ιατρικής ζήτησαν ένα παλαιού τύπου και ένα νέας γενιάς αντιβιοτικό από δεκάδες φαρμακεία της Αττικής.
Κάπως έτσι, διατηρεί η χώρα μας τον τίτλο της… ευρωπαίας πρωταθλήτριας στην κατανάλωση αντιβιοτικών, αλλά και της πρωταθλήτριας στα ανθεκτικά βακτήρια – με την ανθεκτικότητα να οφείλεται ακριβώς στην κατάχρηση των αντιβιοτικών.
Επικίνδυνη συνήθεια
Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΔΟΕΑΠ και τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρεία Χημειοθεραπείας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά.
Όπως εξήγησε η κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας & Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχουμε πλέον φτάσει στο σημείο να πιέζουμε τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς να μας δώσουν μια συνταγή για αντιβιοτικό – και αν σκοντάψουμε στην άρνησή τους, φεύγουμε και πάμε σε άλλον!
Ο ένας στους δέκα από εμάς, εξάλλου, λύνει πιο εύκολα τα προβλήματά του: δεν πάει καν στον γιατρό, αλλά προτιμά να ακούσει τις συστάσεις της… καθ’ ύλην αρμόδιας μητέρας, θείας, γιαγιάς, γειτόνισσας κ.ο.κ.
«Ο κόσμος πρέπει πλέον να το καταλάβει: η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι επικίνδυνη, γιατί κάνει τα μικρόβια ανθεκτικά και όταν πραγματικά θα αρρωστήσει κανείς, δεν θα ξέρουμε τι να του δώσουμε – κάτι που ολοένα συχνότερα συμβαίνει στους ασθενείς μας», τόνισε η κυρία Γιαμαρέλλου.
Το χειρότερο είναι πως δεν κινδυνεύει μόνον όποιος παίρνει αναίτια αντιβιοτικά.
Κινδυνεύει και όποιος κολλήσει από αυτόν κάποιο ανθεκτικό μικρόβιο.
Χώρια ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών και τοξικότητας – με νεώτερο πρόβλημα τη συσχέτιση που τελευταία αναδύεται ανάμεσα στην κατάχρηση αντιβιοτικών και στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.
«Για το όλο θέμα έχουν έως στιγμής γίνει έξι μελέτες, οι οποίες αναλύθηκαν μεμονωμένα αλλά και σε συνδυασμό μεταξύ τους και έδειξαν πως υπάρχει συσχέτιση, αν και οι μηχανισμοί πίσω αυτήν παραμένουν άγνωστοι», πρόσθεσε η κυρία Γιαμαρέλλου.
Πως δημιουργείται η αντοχή
Το μείζον ερώτημα είναι πως μπορεί να δημιουργηθούν ανθεκτικά μικρόβια από την κατάχρηση αντιβιοτικών.
Η λέξη «κλειδί», σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οι «αποικίες».
Τα πράγματα είναι απλά: το ανθρώπινο σώμα εκ φύσεως είναι γεμάτο με βακτήρια, άλλα εκ των οποίων είναι «φιλικά» και απαραίτητα για να λειτουργεί ομαλά ο οργανισμός και άλλα είναι μεν παθογόνα αλλά αδρανή – έως ότου προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες δηλαδή.
Όταν λοιπόν εμείς έχουμε μια ίωση, κρυολόγημα ή γρίπη, και αρχίσουμε να παίρνουμε μανιωδώς αντιβιοτικά, τα παθογόνα μικρόβια (που δεν έχουν βρει ακόμα τις προϋποθέσεις για να εκδηλωθούν) χρησιμοποιούν τους εξελικτικούς μηχανισμούς που διαθέτουν για να αντέξουν στην επίθεση του αντιβιοτικού που παίρνουμε.
Με το πέρασμα του χρόνου, αυτά τα μικρόβια – που ακόμα δεν έχουν ενεργοποιηθεί – γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και εξακολουθούν να αποικίζουν στο σώμα μας.
Όταν λοιπόν βρουν ευκαιρία για να εκδηλωθούν και τότε είναι η ώρα να πάρουμε αντιβιοτικό, το αντιβιοτικό πολύ απλά δεν α πιάνει – και η αντιμετώπιση της βακτηριακής λοίμωξης καθίσταται πολύ δύσκολη.
Η αλληλουχία αυτή μόνο σπάνιο φαινόμενο δεν αποτελεί στην χώρα μας. Από τα διάφορα δείγματα που λαμβάνονται από εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο, έχει διαπιστωθεί πως πολλά συνηθισμένα βακτήρια έχουν γίνει ανθεκτικά σε διάφορα αντιβιοτικά.
Ο πνευμονιόκοκκος λ.χ., που είναι κύρια αιτία πνευμονίας στα ανεμβολίαστα άτομα, έχει ανθεκτικότητα πάνω από το 30% σε μια ομάδα σύγχρονων αντιβιοτικών που λέγονται μακρολίδες.
Το δε κολοβακτηρίδιο - το γνωστό ως e.coli, που αποτελεί την κύρια αιτία ουρολοίμωξης - έχει ανθεκτικότητα 25,8% στο αντιβιοτικό αμοξυκιλλίνη, ενώ παρουσιάζει αυξανόμενη ανθεκτικότητα σε πολλά άλλα, ακόμα και νεώτερης γενιάς.
Πότε ΔΕΝ είναι απαραίτητα
Το όλο θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και απειλητικό – αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως 25.000 άτομα σε όλη την Ευρώπη πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας των ανθεκτικών μικροβίων και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι δίνουν σκληρή μάχη έως ότου σώσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).
Επιπλέον, για την τουλάχιστον επόμενη 10ετία δεν πρόκειται να βγει κάποιο καινούργιο αντιβιοτικό, διότι δεν υπάρχει κάποιο «στα σκαριά», κατά την κυρία Κυριακή Κανελλακοπούλου, καθηγήτρια Παθολογίας & Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και αυτό πρακτικά σημαίνει πως πρέπει να διαφυλάξουμε όσα αντιβιοτικά έχουμε, ειδάλλως θα αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Το κοινό, όμως, θέλει να ξέρει:πως θα καταλάβει αν χρειάζεται αντιβιοτικό ή όχι;
Οι ειδικοί έχουν τις απαντήσεις:
* Αν έχει κανείς πονόλαιμο, δεν χρειάζεται αντιβιοτικό.
Λιγότερο από το 5% των ενηλίκων και λιγότερο από το 15% των παιδιών με φαρυγγίτιδα ή αμυγδαλίτιδα, έχει στρεπτόκοκκο στο λαιμό και συνεπώς χρειάζεται αντιβιοτικό.
Την διάγνωση μπορεί να κάνει μια απλή εξέταση του λαιμού που λέγεται streptest και δίνει την απάντηση σε 5 λεπτά.
* Αν έχει συνάχι, πόνο στα κόκαλα, αίσθημα κόπωσης και πυρετό, δεν χρειάζεται αντιβιοτικό, διότι αυτά είναι συμπτώματα κρυολογήματος – και το κρυολόγημα οφείλεται σε ιούς, άρα δεν το πιάνουν τα αντιβιοτικά.
Ακόμα κι αν η ρινική καταρροή είναι κολλώδης ή κιτρινωπή ή άλλου χρώματος, δεν χρειάζεται αντιβιοτικό.
* Αν έχει πόνο στο αυτί, συνήθως δεν απαιτείται αντιβιοτικό – εκτός πια κι αν πρόκειται για πολύ μικρό παιδί, στο οποίο θα χορηγήσει ο παιδίατρος αντιβιοτικό αφού το εξετάσει πρώτα.
* Αν έχει κανείς βρογχίτιδα, συνήθως δεν χρειάζεται αντιβιοτικό.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται σε ιό, συνεπώς τα αντιβιοτικά είναι άχρηστα.
Σίγουρα, όμως, απαιτείται εξέταση από γιατρό.
* Αν έχει διάρροια, δεν χρειάζεται αντιβιοτικό, διότι οι περισσότερες διάρροιες οφείλονται σε ιούς. Ακόμα και διάρροιες που οφείλονται σε βακτήρια μπορεί να περάσουν από μόνες τους και έτσι ούτε σε αυτές είναι αναγκαίο το αντιβιοτικό.
* Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος που μπορεί να κρίνει αν απαιτείται αντιβιοτικό ή όχι είναι ο γιατρός – αρκεί να μην τον πιέζετε να σας χορηγήσει κάποιο.
Ο σωστός τρόπος χρήσης
* Να παίρνετε αντιβιοτικά μόνο εάν σας τα έχει χορηγήσει αυτοβούλως ο γιατρός
* Να τα παίρνετε στη δοσολογία που έχει συστήσει ο γιατρός
* Να μην παραλείπετε δόσεις του αντιβιοτικού
* Να μην το «κόβετε» πρόωρα, επειδή αισθάνεστε καλύτερα
* Όταν τελειώσει η θεραπεία, μην φυλάτε τα αντιβιοτικά που περισσεύουν στο σπίτι για μελλοντική ανάγκη.Δωρίστε τα κάπου όπου υπάρχει ανάγκη.
* Αν περάσουν 3 μέρες από την έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής και δεν βλέπετε καμία βελτίωση, πρέπει να σας ξαναδεί ο γιατρός σας.
* Μην συστήνετε στους άλλους τα αντιβιοτικά που συνέστησε σε εσάς ο γιατρός σας.
* Μην πιέζετε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό να σας δώσει αντιβιοτικό
Αριθμοί
25.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ανθεκτικά μικρόβια
1,5 δισ. ευρώ το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και της χαμένης παραγωγικότητας λόγω ανθεκτικών μικροβίων
57% των Ελλήνων παίρνουν αντιβιοτικά κάθε χειμώνα
38% των Ελλήνων πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά θεραπεύουν το κρυολόγημα
10% των Ελλήνων πληρώνουν τα αντιβιοτικά απ’ την τσέπη τους για να μην ταλαιπωρούνται
85% των παιδιών έχουν ίωση όταν παρουσιάζουν πονόλαιμο, συνάχι, βήχα, «δέκατα»
95% των ενηλίκων έχουν ίωση όταν παρουσιάζουν πονόλαιμο, συνάχι, βήχα, «δέκατα»
4.000 άτομα πρέπει να πάρουν αναίτια αντιβιοτικό για να αποφευχθεί 1 βακτηριακή επιπλοκή
πηγή :ygeia.tanea.gr


Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων-1.059.646 δείγματα σπόρων από κάθε γωνιά του κόσμου!

Χτισμένο μέσα στους πάγους, το θησαυροφυλάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας Σπόρων φυλάσσει το πιο πολύτιμο αγαθό για τον άνθρωπο, την τροφή του

Η εγκατάσταση που βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο φιλοξενεί πλέον περισσότερα από 1 εκατ. δείγματα καλλιεργήσιμων φυτών από κάθε γωνιά του κόσμου

Υπάρχουν περίπου 1.700 ειδικές εγκαταστάσεις σε όλον τον κόσμο, οι οποίες διαθέτουν δείγματα διαφόρων φυτών με τα οποία τρέφεται ο άνθρωπος.
Οι εγκαταστάσεις αυτές ονομάστηκαν τράπεζες σπόρων και οι περισσότερες εξ αυτών είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο φυσικών καταστροφών και πολέμων.
Έτσι αποφασίστηκε η δημιουργία ενός «θησαυροφυλακίου» σπόρων.
Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων, όπως έγινε περισσότερο γνωστή, δημιουργήθηκε σε ένα από τα απομονωμένα νησάκια του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ που βρίσκεται ανάμεσα στη Νορβηγία και στον Βόρειο Πόλο.

Λαξευμένη στην πλαγιά ενός βουνού, η εγκατάσταση που άρχισε να λειτουργεί το 2008 μπορεί να διατηρεί για αιώνες ως και 4,5 εκατ. δείγματα σπόρων σε σταθερή θερμοκρασία -18 βαθμών Κελσίου.
Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι στην Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων υπάρχουν πλέον 1.059.646 δείγματα σπόρων από κάθε γωνιά του κόσμου.
Στην τράπεζα αυτή υπάρχουν, μεταξύ άλλων, σπάνιες ποικιλίες σιτηρών, ρυζιού, πατάτας, κριθαριού και αραβοσίτου.
«Το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου καταθέσεων είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πριν από λίγα χρόνια κανείς μας δεν φανταζόταν ότι θα καταφέρναμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο τόσο σύντομα» δήλωσε ο Χάνες Ντέμπενγουλφ, στέλεχος του διεθνούς οργανισμού Crop Trust που ασχολείται με την προσπάθεια διάσωσης των φυτών με τα οποία τρέφεται ο άνθρωπος.
Ο οργανισμός αυτός συμμετέχει στη διοίκηση της Παγκόσμιας Τράπεζας Σπόρων μαζί με την κυβέρνηση της Νορβηγίας, η οποία χρηματοδότησε την κατασκευή της, και του Κέντρου Γενετικών Πόρων των σκανδιναβικών χωρών.

Εκτός από καταθέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων, γίνονται και αναλήψεις.
Η πρώτη έγινε τον Οκτώβριο του 2015, όταν επιστήμονες που είχαν εγκαταλείψει τη βάση τους στο Χαλέπι της εμπόλεμης Συρίας ζήτησαν πίσω τα δείγματα που είχαν καταθέσει προκειμένου να τα μεταφέρουν στη νέα έδρα τους στον Λίβανο.

Οι κατασκευαστές της Παγκόσμιας Τράπεζας υποστηρίζουν ότι η εγκατάσταση μπορεί να αντέξει ακόμα και χτύπημα από πυρηνικά όπλα!
Όμως δεν είχαν υπολογίσει, όπως φαίνεται, τις κλιματικές αλλαγές όταν έφτιαχναν την εγκατάσταση. Τον Οκτώβριο του 2016, λόγω των αναπάντεχα υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή, προκλήθηκαν πλημμύρες από το λιώσιμο των πάγων με αποτέλεσμα να εισρεύσει νερό στην είσοδο του τούνελ που οδηγεί στους χώρους αποθήκευσης και να προχωρήσει 15 μέτρα μέσα στη σήραγγα.
Αν και τα δείγματα τελικά δεν επηρεάστηκαν, οι υπεύθυνοι της εγκατάστασης αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν νέο αδιάβροχο μηχανισμό για να προστατεύει τους σπόρους και να κάνουν αναβαθμίσεις στον εξοπλισμό.
Το κόστος των επισκευών θα αγγίξει τα δεκατρία εκατ. δολάρια, ξεπερνώντας το κόστος της κατασκευής της εγκατάστασης, το οποίο είχε ανέλθει στα εννέα εκατ. δολάρια.
Λαΐνας Θοδωρής
πηγή του άρθρου:tovima.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Lou Reed: Ο μουσικός που πάντρεψε την ομορφιά με τη δύναμη

Εμβληματική φυσιογνωμία της ροκ και σημείο αναφοράς του μουσικού ρεύματος εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια.
O Lou Reed με το συγκρότημα Velvet Underground, όπως σημειώνει το περιοδικό Rolling Stones, στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα συνδύασε τη μουσική του δρόμου με την ευρωπαϊκή «avant-garde» παντρεύοντας ουσιαστικά την ομορφιά με τη δύναμη και δημιουργώντας μια νέα λυρική διάσταση στην ποίηση του «rock & roll».
Ως «σόλο» δημιουργός, από τη δεκαετία του ‘70 μέχρι σήμερα, ο Lou Reed ήταν απρόβλεπτος προκαλώντας τους οπαδούς του σε κάθε βήμα του.
Έπαιξε με ήχους glam, punk και alternative rock.
Ο Λούις Άλαν/Lou Reed γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1942.
Στα πρώτα του βήματα εμπνεύστηκε από το «doo-wop» και το «rock & roll», αλλά και από την ποίηση του Ντέλμορ Σβαρτς.
Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο «Syracuse University» κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως τραγουδοποιός με την Pickwick Records και το χιουμοριστικό χορευτικό τραγούδι «The Ostrich». 
Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ο Lou Reed με τον βιολιστί Τζον Κέιλ δημιουργούν το συγκρότημα «Primitives» το οποίο στη συνέχεια μετονόμασαν σε «Warlocks».
Με τη προσθήκη του κιθαρίστα Στέρλινγκ Μόρισον και της ντράμερ Μοριν Τάκερ δημιουργείται ένα από τα ιστορικότερα συγκροτήματα της ροκ μουσικής οι Velvet Underground.
Ως Velvet Underground θα τους γνωρίσει και ο Άντι Γουόρχολ, ο οποίος βοήθησε καθοριστικά στο να απογειωθεί η φήμη τους.
Το δισκογραφικό ντεμπούτο των Velvet Underground «The Velvet Underground and Nico» αποτελεί ορόσημο για τη ροκ σκηνή, όπως σημειώνεται στο περιοδικό Rolling Stone, ενώ επιτυχία θα σημειώσουν και τα επόμενα τρία άλμουμ. (White Light/White Heat, 1968, The Velvet Underground, 1969, Loaded, 1970).
Με την αποχώρησή του από τους Velvet Underground ο Lou Reed θα ταξιδέψει στην Αγγλία όπου θα ξεκινήσει τη σόλο καριέρα του με το συγκρότημα «Yes».
Ο Ριντ θα καθιερωθεί στο μουσικό στερέωμα με το επόμενο άλμπουμ του το «Transformer» (1972) με παραγωγό τον Ντέιβιντ Μπάουι, τον οποίο γνώρισε στο Λονδίνο.
Ακολούθησαν και άλλοι δίσκοι όμως όχι τόσο επιτυχημένοι και με διάφορους πειραματισμούς.
Μιλώντας στον δημοσιογράφο Λέστερ Μανγκς ο Lou Reed είχε δώσει μια απάντηση στους σφοδρούς επικριτές του:
«Οι μαλακίες μου αξίζουν περισσότερο από τα διαμάντια των υπολοίπων».
Η ερωτική του ζωή και τα ναρκωτικά συντέλεσαν στη δημιουργία ενός «underground rock» μύθου.
Ωστόσο στη δεκαετία του ’80 αλλάζει τρόπο ζωής.
Παντρεύεται τη Σίλβια Μοράλες και κάνει μια νέα μουσική αρχή με το «Blue Mask» (1982) την καλύτερη δουλειά του, σύμφωνα με τους κριτικούς, από το Transformer.
Τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν τραγούδια με πολιτικό στίχο, ενώ θα αναπτύξει και πολιτική δράση.
Όπως αναφέρεται στο Wikipedia «ο Ριντ έδειξε ενδιαφέρον για τα πολιτικά ζητήματα το 1986 όταν συμμετείχε στην περιοδεία της Διεθνούς Αμνηστίας A Conspiracy of Hope Tour. Στο άλμπουμ του New York το 1989, αποδοκίμασε το έγκλημα, τα υψηλά ενοίκια, τον πολιτευόμενο ιεροκήρυκα Τζέσε Τζάκσον, τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Κουρτ Βάλντχαϊμ ακόμη και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’. Επίσης, συνδεόταν φιλικά με τον Τσέχο αντιφρονούντα συγγραφέα και πολιτικό Βάτσλαβ Χάβελ».
Στις αρχές του ’90 οι Velvet Underground θα ενωθούν και πάλι για μια σειρά από επιτυχημένες συναυλίες στην Ευρώπη.
Την ίδια εποχή χωρίζει με την Σίλβια Μοράλες και εμφανίζεται με την Λόρι Άντερσον με την οποία θα υπάρξουν και ζευγάρι στη σκηνή.
Το 2008 θα παντρευτούν.
Το 1996 το συγκρότημα Velvet Underground καταχωρήθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.
Ο Lou Reed θα συνεχίσει τον ιδιότυπο καλλιτεχνικό του δρόμο και μετά το 2000 με διάφορες πειραματικές δημιουργίες.
«Πάντα τα σκέφτομαι όλα αυτά ως ένα βιβλίο. Θα έχουμε ένα μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα, κάθε δίσκος και ένα κεφάλαιο», είχε δηλώσει στο Rolling Stone το 1987.
πηγή του άρθρου:tvxs.gr
το διάβασα στο:nostimonimar.gr