Λίμνες – Ως λίμνη νοείται ο υγροβιότοπος που αποτελείται από μάζες νερού, γλυκού ή αλμυρού, αλλά και γενικότερα μάζες υγρού ,πχ. μεθάνιο , συγκεντρωμένες σε κοιλότητες της επιφάνειας της γης , φαινομενικά στάσιμες και χωρίς άμεση επικοινωνία με τη θάλασσα.
Τα βάθη των λιμνών είναι σχετικά μικρά σε σχέση με των Ωκεανών και των Θαλασσών.
Γεωγραφικά περιοχές χωρίς λίμνες παρατηρούνται οι έρημοι, ενώ αντίθετα παρατηρούνται και συστάδες λιμνών σε ορισμένες περιοχές π.χ. Φινλανδία, η Χώρα των 1000 λιμνών.
Μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη του κόσμου είναι η Κασπία θάλασσα (371.000 τ.χλμ), και σε βάθος η Βαϊκάλη (1.637 μ.).
Αν και δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί με ακρίβεια πόσο νερό χρειάζεται για να χαρακτηριστεί λίμνη, ωστόσο πρέπει ν’ αποκλειστούν οι πολύ περιορισμένες ποσότητες νερού καθώς και οι εκτεταμένες ποσότητες νερού μικρού βάθους όπως π.χ τα έλη.
Στα υγρά κλίματα οι λίμνες έχουν σχεδόν πάντα γλυκό νερό ενώ στα ξηρά κλίματα η ισχυρή εξάτμιση κάνει ώστε τα νερά των λιμνών να εμπλουτίζονται σε χλωριούχο νάτριο (ΝaCl), θειικό νάτριο (Νa2SΟ4), ανθρακικό νάτριο (Νa2CΟ3) και άλλα άλατα οπότε προκύπτουν οι αλμυρές λίμνες.
Οι πολύ μεγάλες λίμνες, όπως π.χ η Κασπία, αποκαλούνται και θάλασσες.
Στις λίμνες περιλαμβάνονται και αυτές που δημιουργούνται τεχνητά με την κατασκευή φραγμάτων.
Τα νερά των λιμνών προέρχονται από τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα αλλά κι από τις πηγές που αναβλύζουν μέσα σ’ αυτές και από τα υδάτινα ρεύματα που εκβάλλουν σε αυτές.
Η μελέτη των λιμνών, δηλαδή των νερών και των κοιλοτήτων του εδάφους που τα περιέχουν, αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο της Φυσικής Γεωγραφίας, τη Λιμνολογία.
Και ξεκινάμε μια πρώτη περιπλάνηση στις λίμνες του κόσμου με πρώτη στάση την πανέμορφη και χιλιοτραγουδισμένη λίμνη Παμβώτιδα ή λίμνη των Ιωαννίνων
1) Η λίμνη Παμβώτιδα (αρχαίο όνομα Παμβῶτις), γνωστή και ως λίμνη των Ιωαννίνων, βρίσκεται σε υψόμετρο 483 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Έχει μήκος 7,9 περίπου χιλιόμετρα, πλάτος 1,5 ως 5,4 χιλιόμετρα, μέσο βάθος 4 – 5 μέτρα, μέγιστο βάθος 11 μέτρα και επιφάνεια 19,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Περιβάλλεται από τα όρη Μιτσικέλι και των ανατολικών αντερεισμάτων του Τομάρου (ή της Ολύτσικας) και σχηματίζεται από τα ύδατα τριών κυρίως πηγών (Ντραμπάντοβας, Σεντενίκου και Κρύας), που αναβλύζουν στους πρόποδες του Μιτσικελίου. Συνδέεται με τους θρύλους της Κυρά – Φροσύνης και του Ντουραχάν.
2) Η λίμνη Bled – η λίμνη bled βρίσκεται μεταξύ Βαλκανίων, Κεντρικής Ευρώπης και Αδριατικής.
Βρίσκετε 55 χλµ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Λουμπλιάνα και σε μόλις 32 χλµ. από τα σύνορα µε την Αυστρία.
Χαρακτηρίζεται – δικαίως – το κόσμημα των Ιουλιανών Άλπεων χαμένη σεμια κατάφυτη περιοχή.
Μέσα στην λίμνη Bled υπάρχει ένα χαριτωμένο νησάκι,το οποίο φιλοξενεί μία εκκλησία γοτθικής αρχιτεκτονικής, την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Στην εκκλησία υπάρχουν πανέμορφες τοιχογραφίες του 17ο αιώνα, εποχή που χτίστηκε και η εκκλησία.
Στον εξωτερικό χώρο δεσπόζει το καμπαναριό της, το οποίο είναι 52 μέτρα!
3) Η Λίμνη της Γενεύης ή Λίμνη Λεμάν ,γαλλικά: Lac Leman ή Lac de Genève, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στην κεντρική Ευρώπη ,μετά από τη λίμνη Balaton
Το 60% της επιφάνειάς της ανήκει στην Ελβετία ,και στα καντόνια της Γενεύης, Βω και του Βαλαί, και το 40% στη Γαλλία ,στο νομό της Άνω Σαβοΐας.
Η ακτή μεταξύ Νυόν και της Λωζάνης αποκαλείται Λα Κοτ -La Côte, και μεταξύ της Λωζάνης και Βεβέ καλείται Λαβώ -Lavaux.
Η συνολική επιφάνειά της είναι περίπου 582 τ.χλμ., μετρώντας 73 χλμ. στο μήκος.
Λόγω της ημισεληνοειδούς μορφής γύρω από την Yvoire , στη νότια ακτή, μπορούμε να πούμε πως έχουμε μια μεγάλη λίμνη στην ανατολή και μια μικρή λίμνη στη δύση πλευρά.
Η μοναδική επίγεια οδός απορροής των υδάτων της λίμνης είναι ο ποταμός Ροδανός – Rhône – ο οποίος είναι και ο βασικός τροφοδότης της λίμνης σε νερό και ο οποίος δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της σταδιακής απόσυρσης του παγετώνα του Rhône μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων, σχεδόν 16.000 χρόνια πριν.
Εισέρχεται στη λίμνη από την πόλη Villeneuve
4) Η λίμνη Pichola – Η λίμνη Pichola είναι μιά τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1362 .
Διαθέτει νησάκια, καθένα με το δικό του παλάτι, και ονειρικό σκηνικό κοντά στην πόλη Udaipur, στην ομόσπονδη πολιτεία του Ρατζαστάν γνωστή και ως “η χώρα των βασιλιάδων”.
Δεν είναι τυχαίο το ότι ο μαχαραγιάς Udai Singh μαγεμένος από την ομορφιά του τοπίου, έχτισε εκεί τα παλάτια του το Taj Lake Palace, το 1559.
Το Lake Palace , τυπικά γνωστό ως Jag Niwas , είναι ένα παλιό καλοκαιρινό ανάκτορο της βασιλικής δυναστείας του Mewar , που έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο .
Το Lake Palace βρίσκεται στο νησί Jag Niwas στη λίμνη Pichola , και το φυσικό του υπόβαθρο εκτείνεται σε 4 στρέμματα (16.000 m 2 ).
Η λίμνη και το ρομαντικό σκηνικό της αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τις γαμήλιες τελετές της ινδικής ελίτ: στολισμένοι ελέφαντες, ζωγραφισμένες βάρκες, πυροτεχνήματα, αστέρες του Bollywood, στενά δρομάκια, κανάλια και μπόλικη χλιδή συμπληρώνουν την εμπειρία στην “Βενετία της Ινδίας”.
5) Η λίμνη Maligne – Η λίμνη maligne που βρίσκεται στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά και είναι ένα δημοφιλές σημείο για αθλητικό ψάρεμα, καγιάκ και κανό.
Το Parks Canada διατηρεί τρία κάμπινγκ, που είναι προσβάσιμοι μόνο με κανό, το Hidden Cove, το Fisherman’s Bay και το Coronet Creek.
Η άγρια φύση είναι εκπληκτικά άφθονη κατά μήκος αυτής της ολιγοτροφικής λίμνης υψηλού υψομέτρου.
Στο οικοσύστημά της βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη ζώων, από αγριοκάτσικα και caribou μέχρι αρκούδες γκρίζλι και είναι διάσημη για το γαλάζιο χρώμα του νερού της, τις βουνοκορφές που την περιβάλλουν, το νησάκι Spirit και τα τρία παγόβουνα που είναι ορατά από τη λίμνη.
6) Πανέμορφες λίμνες της Πολωνίας – Oι περισσότερες λίμνες της Πολωνίας βρίσκονται στην επαρχία Mazury διάσημη για τις 2.000 λίμνες της.
Η μεγαλύτερη πόλη της Mazury που θεωρείται και πρωτεύουσα της, είναι η Ełk .
Η περιοχή καλύπτει έκταση περίπου 10.000
ntina