Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Καταρρίπτοντας 4 δημοφιλείς μύθους για τη διαλείπουσα νηστεία

Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα της διαλείπουσας νηστείας και τις μελέτες που τη θεωρούν ασφαλή και αποτελεσματική, το ευρύ κοινό πιστεύει πολλούς μύθους σχετικά με την ασφάλεια της πρακτικής. 
Σε μια νέα δημοσίευση, οι επιστήμονες διέψευσαν την ιδέα ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ορμόνες του φύλου, 
να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια μυών σε σχέση με άλλες δίαιτες, 
να επιδεινώσει την ποιότητα της διατροφής και να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές και βασικά η διαλείπουσα νηστεία... δεν πρέπει να δαιμονοποιείται επειδή απλά προτείνει να κάνουμε ένα διάλειμμα από το φαγητό μια στο τόσο!
Πολλές διατροφικές συνήθειες και δίαιτες έρχονται και φεύγουν, αλλά μία φαίνεται να έχει αντοχή, αυτή είναι η διαλείπουσα νηστεία. 
Πάρα πολλά άτομα εκτιμάται ότι την είχε εφαρμόσει το 2023. 
Το ενδιαφέρον για τη διατροφική αυτή στρατηγική, όπως προκύπτει από τις αναζητήσεις  αυξήθηκε το 2011 και έκτοτε παραμένει αυξημένο. 
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι πλέον μια μόδα - αρχίζει να γίνεται τρόπος διατροφής για πολλά άτομα!
Η δημοτικότητα αυτής της διατροφής μπορεί να αποδοθεί σε μια βασική διάκριση, δεν μας λέει τι να φάμε, αλλά απλώς πότε να φάμε. 
Εδώ δεν υπάρχουν ακριβά συμπληρώματα, 
άνοστα γεύματα, 
περίπλοκες συνταγές ή τρελοί διατροφικοί περιορισμοί. 
Απλώς τρώμε ό,τι  θέλουμε, μέσα στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, σε ορισμένες χρονικές στιγμές. 
Είναι σαφές, απλή και αποτελεσματική.
Μελέτες δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μειώνει το σωματικό βάρος, 
το σωματικό λίπος, 
την LDL χοληστερόλη, 
τα τριγλυκερίδια,
την ινσουλίνη στο αίμα και χαρίζει τόνωση και ευεξία!
Επίσης, βελτιστοποιεί την κυτταρική χρήση των πηγών καυσίμων του οργανισμού, βελτιώνει τη μιτοχονδριακή λειτουργία και καταστέλλει τη φλεγμονή.
Όπως περιγράφει ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις UIC, σε πρόσφατη δημοσίευση στο Nature Reviews Endocrinology, υπάρχουν δύο βασικές προσεγγίσεις για τη διαλειμματική νηστεία - η νηστεία εναλλασσόμενων ημερών και η περιορισμένη σε χρόνο διατροφή. 
Με τη νηστεία εναλλασσόμενων ημερών, οι διαιτώμενοι τρώνε ελεύθερα τη μία ημέρα και στη συνέχεια δεν τρώνε καθόλου ή καταναλώνουν μόνο ένα μικρό γεύμα την επόμενη. Για τη διατροφή με περιορισμένο χρόνο, οι ασκούμενοι τρώνε όλα τα γεύματά τους κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου τεσσάρων έως 10 ωρών και τον υπόλοιπο χρόνο πίνουν μόνο υγρά με μηδενικές θερμίδες.
Πολλοί θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη διαλείπουσα νηστεία, αλλά κάποιοι την αποφεύγουν από φόβο ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους. 
Στην ανασκόπησή τους, οι ερευνητές του UIC επιβεβαίωσαν ότι η στρατηγική είναι ασφαλής και αποτελεσματική και διέλυσε τέσσερις κοινούς μύθους.
Μύθοι σχετικά με τη διαλείπουσα νηστεία
Πρώτον, σημείωσαν μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ορμόνες του φύλου. 
Οι γυναίκες ανησυχούν ότι η δίαιτα θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα των οιστρογόνων, οδηγώντας σε ακανόνιστη έμμηνο ρύση και προβλήματα γονιμότητας. 
Εν τω μεταξύ, οι άνδρες ανησυχούν ότι η νηστεία θα μπορούσε να μειώσει την τεστοστερόνη, μειώνοντας έτσι τη λίμπιντο και τη μυϊκή μάζα. 
Η διαλείπουσα νηστεία δεν φαίνεται να μειώνει τα οιστρογόνα στις γυναίκες, αναφέρουν οι ερευνητές, αν και οι νεαροί άνδρες αθλητές θα μπορούσαν να βιώσουν μικρή πτώση της τεστοστερόνης. 
Οι μελέτες που ανέδειξαν αυτή την επίδραση δεν διαπίστωσαν ωστόσο συνοδευτικές μειώσεις στη δύναμη ή τους μυς.
Δεύτερον, υπάρχει ο μύθος ότι η διαλείπουσα νηστεία οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια μυών σε σύγκριση με άλλες δίαιτες απώλειας βάρους. 
Οι δίαιτες που μειώνουν τις θερμίδες προκαλούν την απώλεια λίγων μυών μαζί με όλο το λίπος. 
Η διαλείπουσα νηστεία δεν διαφέρει, αλλά δεν είναι και χειρότερη, λένε οι συγγραφείς. Στην πραγματικότητα, ο συνδυασμός της στρατηγικής με άρση βαρών και αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να μετριάσει το μεγαλύτερο μέρος της όποιας απώλειας μυών.
Τρίτον, υπάρχει η άποψη ότι οι άνθρωποι που ασκούν διαλείπουσα νηστεία κάνουν φτωχότερες διατροφικές επιλογές. 
Η ιδέα είναι ότι, όταν απελευθερωθούν από τη νηστεία τους, οι άνθρωποι θα επιλέξουν εξαιρετικά εύγευστες τροφές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά. Οι τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές δεν επιβεβαιώνουν, ωστόσο, κάτι τέτοιο.
"Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι συνήθως δεν αλλάζουν τα είδη των τροφίμων που τρώνε κατά τη διάρκεια της διαλείπουσας νηστείας, απλώς τρώνε λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα", γράφουν οι ερευνητές.
Τέταρτον, ορισμένοι κλινικοί γιατροί ανησυχούν ότι η δομή της διαλείπουσας νηστείας θα μπορούσε να κάνει τα άτομα επιρρεπή σε διατροφικές διαταραχές. 
Και πάλι, οι δοκιμές δεν υποστηρίζουν αυτή την ανησυχία. 
Αντιθέτως, "οι ενήλικες που συμμετέχουν στη διαλείπουσα νηστεία αναφέρουν λιγότερες επιθυμίες για φαγητό, 
ανησυχίες για το βάρος, 
προβλήματα διάθεσης, 
συμπεριφορές αδηφαγίας και λιγότερο άγχος για την εμφάνισή τους, σε σχέση με τα άτομα ελέγχου", γράφουν οι συγγραφείς.
Συνοψίζοντας, παρά τη φήμη της η διαλείπουσα νηστεία, είναι εξίσου ασφαλής με μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων και συχνά ευκολότερο να τηρηθεί, λένε οι συγγραφείς.
"Η διαλείπουσα νηστεία είναι απλώς ένα ακόμη εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα άτομα να τρώνε λιγότερο φαγητό για να διαχειριστούν την υγεία τους,
το βάρος τους και τη μεταβολική τους υγεία. 
Η νηστεία δεν είναι περισσότερο πλεονεκτική ή μειονεκτική σε σύγκριση με άλλες δίαιτες και δεν πρέπει να δαιμονοποιείται επειδή απλώς προτείνει να κάνουμε ένα διάλειμμα από το φαγητό μια στο τόσο"
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina
https://bigthink.com/health/intermittent-fasting-myths/

Πριν γίνει η αγουρίδα μέλι...

Αγάλι- αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι,
αλλά πριν γίνει μέλι θα την κρατήσω έτσι όπως είναι ξινούτσικη για να την έχω το καλοκαίρι για τις σαλάτες μας, 
για τα χόρτα μας, όπως τα βλίτα μας,
τα κολοκυθάκια μας τα βραστά, 
τις μπάμιες...
Και παίρνω άγουρα σταφύλια, από την κληματαριά μας,
τα πλένω πολύ καλά και
βάζω τις ρόγες των σταφυλιών στο γουδί και 
τα πιέζω να βγάλουν τον ζωμό τους,
περνάω το χυμό από σίτα,
τον ρίχνω σε ένα μπουκαλάκι αφού αφήσω λίγο χώρο που τον γεμίζω με ελαιόλαδο,
κλείνω καλά το μπουκαλάκι μου και 
αποθηκεύω στο ψυγείο για μία εβδομάδα!  ntina
... και διαβάζω στο χρονολόγιο της Elena Namini:
Στην πιο αφρόντιστη και αθέατη γωνιά του κτήματος, έχει μεγαλώσει μια άγρια κληματαριά. 
Ανέβηκε τάχιστα σε ένα μικρό υπόστεγο, στο οποίο πάντα φυλάω κάποια καυσόξυλα για τις χειμωνιάτικες μέρες που έρχομαι στο κτήμα. 
Ανεξέλεγκτα κρέμασε και άπλωσε και σχεδόν το σκέπασε.
Κοιτώντας, είδα ότι είναι γεμάτη σταφύλια! 
Θυμήθηκα την υπέροχη κληματαριά - κρεβατίνα στο σπίτι του παππού στο χωριό. 
Κάτω ακριβώς είχε κάνει ένα κρεβάτι με σανίδες και κουρελούδες. 
Γιατάκι το έλεγε και εκεί κοιμόταν όλο το καλοκαίρι κι εμείς εκεί τρέχαμε κάθε φορά που πηγαίναμε σπίτι του. 
Έχει αποτυπωθεί στην μνήμη μου η εικόνα της γιαγιάς να χτυπάει σε ένα πέτρινο μεγάλο γουδί που είχαν στην αυλή, αγουρίδες. 
Τα πράσινα ξινά σταφύλια που μάζευε ο παππούς, αραιώνοντας με τέχνη τα τσαμπιά της κληματαριάς. 
Τι σου είναι το μυαλό όμως! 
Επανέφερε αυτή την εικόνα και ήταν αδύνατον να μην μαζέψω αγουρίδες βλέποντας τες σήμερα! 
Λες και ήθελα να ζωντανέψω παιδικές στιγμές. 
Μου έδωσε χαρά αυτή η αίσθηση. 
Μάζεψα λοιπόν τις αγουρίδες!
Ξέρετε, παλιά, αυτή την εποχή που δεν υπήρχαν λεμόνια, δεν έκαναν φυσικά εισαγωγές λεμονιών. 
Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν χυμό αγουρίδας. 
Με αυτές έδιναν όξινη γεύση και ιδιαίτερο άρωμα στα φαγητά και στις σαλάτες τους.  Κάποιες νοικοκυρές στα χωριά το κάνουν ακόμη. 
Έτσι κλείνουν την πόρτα στα λεμόνια Αφρικής, Αργεντινής, Χιλής κλπ και οι αγουρίδες μετατρέπονταν σε …καλοκαιρινά λεμόνια! 
Σε εγχώρια, εναλλακτική επιλογή.
από το χρονολόγιο της Elena Namini -https://www.facebook.com/elena.namini/posts/pfbid0UweyTpfxSgDkgWLHQcXffT8mUBeAFfhF2snTME8QGb9xL2eT76CirZWpQNoJ176bl
             σταχυολογήματα
-. αξέχαστες οι μπάμιες που έκανε η μάνα μου με αγγουρίδες που έστριβε από τη δίφορη εφτάκιλη κληματαριά της αυλής του πατρικού μας, με το ωραίο χαρουπόμελο! #Κώστας Καράτζης
-. η μνήμη η παλιά, ένα κλωνάρι με φύλλα και αγουρίδα στον πάτο της κατσαρόλας και από πάνω ντολμαδάκια! #Εύα Παπαδάκη-Βουγιούκα
-. στα ορεινά, σε υψόμετρο κοντά στα 1000 μέτρα, κανένα κλήμα δεν προλάβαινε να κάνει σταφύλια, λόγω των καιρικών συνθηκών.
 Έτσι, περά από τη σκιά, αυτό που πρόσφερε ήταν ακριβώς οι αγουρίδες. 
Θυμάμαι ακόμα τον πατέρα μου να τις στύβει ανάμεσα στα χέρια του πάνω από ένα πιάτο κουκιά ή φασολάκια χωρίς σάλτσα #Pantelis Mitsiou
-. αγουρίδα ονομάζεται το άγουρο σταφύλι και συγκεκριμένα ο φρουτώδης χυμός από άγουρα σταφύλια. 
Ο τρόπος συντήρησης είναι πανεύκολος: καταψύχουμε σε σακουλάκια και χρησιμοποιούμε για να δώσουμε στα φαγητά μας  γλυκόξινη γεύση. 
Κάποτε η αγουρίδα αντικαθιστούσε το λεμόνι την περίοδο που ήταν εκτός εποχής.
-. Η αγουρίδα, η πιο συνηθισμένη από άγουρα σταφύλια αλλά και από πολλά άλλα άγουρα φρούτα και λαχανικά, χρησιμοποιείτο από αρχαιοτάτων χρόνων. 
Για τους Γάλλους vertjus (πράσινος χυμός), η χρήση της στη μαγειρική είναι πολύ εκτεταμένη σε διαφορετικούς τύπους βινεγκρέτ, για να συνοδεύσει θαλασσινά, ψάρια και κρέατα, σάλτσες, για ντεγλασάρισμα κ.λπ. 
Η οξύτητά της μπορεί να ισούται με το pH του λεμονιού, δηλαδή 2,5 ph. 
Καθιστά δυνατή την αναπαραγωγή της λεγόμενης «ξηρής» οξύτητας, ενώ παρέχει ελαφριά αρώματα φρούτων, νότες ζαχαρωμένων φρούτων και οξείδωση. 
Πλέον χρησιμοποιείται σε κοκτέιλ μπαρ για να αντικαταστήσει το λεμόνι και να φέρει νέες γευστικές εμπειρίες σε κλασικές συνταγές κοκτέιλ. 
Απαραίτητο στοιχείο της μεσαιωνικής κουζίνας, η αγουρίδα είναι μια λεπτή εναλλακτική λύση του ξυδιού ή του χυμού λεμονιού. 
Το καλοκαίρι, ο αμπελουργός κόβει μέρος από τα μη ώριμα σταφύλια. 
Πιεσμένος, φιλτραρισμένος και παστεριωμένος, ο χυμός σταφυλιού φέρνει μια λεπτή όξινη πινελιά στα πιάτα σας, πιο ελαφριά από το ξύδι, πιο γλυκιά από το λεμόνι. 
Σύμφωνα με έρευνες, ο χυμός υπήρχε στο 42% των μεσαιωνικών συνταγών. 
Η αγουρίδα συνδέθηκε γενικά με το καλοκαίρι και τα ευαίσθητα πουλερικά, ενώ το ξύδι για το χειμώνα, με βοδινό ή χοιρινό κρέας. 
Με την παστερίωση αυτό το πρόβλημα λύθηκε και μπορούμε να τη βρούμε στο εμπόριο.
περισσότερες πληροφορίες: