Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα της διαλείπουσας νηστείας και τις μελέτες που τη θεωρούν ασφαλή και αποτελεσματική, το ευρύ κοινό πιστεύει πολλούς μύθους σχετικά με την ασφάλεια της πρακτικής.Πολλές διατροφικές συνήθειες και δίαιτες έρχονται και φεύγουν, αλλά μία φαίνεται να έχει αντοχή, αυτή είναι η διαλείπουσα νηστεία.
Σε μια νέα δημοσίευση, οι επιστήμονες διέψευσαν την ιδέα ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ορμόνες του φύλου,
να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια μυών σε σχέση με άλλες δίαιτες,
να επιδεινώσει την ποιότητα της διατροφής και να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές και βασικά η διαλείπουσα νηστεία... δεν πρέπει να δαιμονοποιείται επειδή απλά προτείνει να κάνουμε ένα διάλειμμα από το φαγητό μια στο τόσο!
Πάρα πολλά άτομα εκτιμάται ότι την είχε εφαρμόσει το 2023.
Το ενδιαφέρον για τη διατροφική αυτή στρατηγική, όπως προκύπτει από τις αναζητήσεις αυξήθηκε το 2011 και έκτοτε παραμένει αυξημένο.
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι πλέον μια μόδα - αρχίζει να γίνεται τρόπος διατροφής για πολλά άτομα!
Η δημοτικότητα αυτής της διατροφής μπορεί να αποδοθεί σε μια βασική διάκριση, δεν μας λέει τι να φάμε, αλλά απλώς πότε να φάμε.
Εδώ δεν υπάρχουν ακριβά συμπληρώματα,
άνοστα γεύματα,
περίπλοκες συνταγές ή τρελοί διατροφικοί περιορισμοί.
Απλώς τρώμε ό,τι θέλουμε, μέσα στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, σε ορισμένες χρονικές στιγμές.
Είναι σαφές, απλή και αποτελεσματική.
Μελέτες δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μειώνει το σωματικό βάρος,
το σωματικό λίπος,
την LDL χοληστερόλη,
τα τριγλυκερίδια,
την ινσουλίνη στο αίμα και χαρίζει τόνωση και ευεξία!
Επίσης, βελτιστοποιεί την κυτταρική χρήση των πηγών καυσίμων του οργανισμού, βελτιώνει τη μιτοχονδριακή λειτουργία και καταστέλλει τη φλεγμονή.
Όπως περιγράφει ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις UIC, σε πρόσφατη δημοσίευση στο Nature Reviews Endocrinology, υπάρχουν δύο βασικές προσεγγίσεις για τη διαλειμματική νηστεία - η νηστεία εναλλασσόμενων ημερών και η περιορισμένη σε χρόνο διατροφή.
Με τη νηστεία εναλλασσόμενων ημερών, οι διαιτώμενοι τρώνε ελεύθερα τη μία ημέρα και στη συνέχεια δεν τρώνε καθόλου ή καταναλώνουν μόνο ένα μικρό γεύμα την επόμενη. Για τη διατροφή με περιορισμένο χρόνο, οι ασκούμενοι τρώνε όλα τα γεύματά τους κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου τεσσάρων έως 10 ωρών και τον υπόλοιπο χρόνο πίνουν μόνο υγρά με μηδενικές θερμίδες.
Πολλοί θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη διαλείπουσα νηστεία, αλλά κάποιοι την αποφεύγουν από φόβο ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους.
Στην ανασκόπησή τους, οι ερευνητές του UIC επιβεβαίωσαν ότι η στρατηγική είναι ασφαλής και αποτελεσματική και διέλυσε τέσσερις κοινούς μύθους.
Μύθοι σχετικά με τη διαλείπουσα νηστεία
Πρώτον, σημείωσαν μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ορμόνες του φύλου.
Οι γυναίκες ανησυχούν ότι η δίαιτα θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα των οιστρογόνων, οδηγώντας σε ακανόνιστη έμμηνο ρύση και προβλήματα γονιμότητας.
Εν τω μεταξύ, οι άνδρες ανησυχούν ότι η νηστεία θα μπορούσε να μειώσει την τεστοστερόνη, μειώνοντας έτσι τη λίμπιντο και τη μυϊκή μάζα.
Η διαλείπουσα νηστεία δεν φαίνεται να μειώνει τα οιστρογόνα στις γυναίκες, αναφέρουν οι ερευνητές, αν και οι νεαροί άνδρες αθλητές θα μπορούσαν να βιώσουν μικρή πτώση της τεστοστερόνης.
Οι μελέτες που ανέδειξαν αυτή την επίδραση δεν διαπίστωσαν ωστόσο συνοδευτικές μειώσεις στη δύναμη ή τους μυς.
Δεύτερον, υπάρχει ο μύθος ότι η διαλείπουσα νηστεία οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια μυών σε σύγκριση με άλλες δίαιτες απώλειας βάρους.
Οι δίαιτες που μειώνουν τις θερμίδες προκαλούν την απώλεια λίγων μυών μαζί με όλο το λίπος.
Η διαλείπουσα νηστεία δεν διαφέρει, αλλά δεν είναι και χειρότερη, λένε οι συγγραφείς. Στην πραγματικότητα, ο συνδυασμός της στρατηγικής με άρση βαρών και αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να μετριάσει το μεγαλύτερο μέρος της όποιας απώλειας μυών.
Τρίτον, υπάρχει η άποψη ότι οι άνθρωποι που ασκούν διαλείπουσα νηστεία κάνουν φτωχότερες διατροφικές επιλογές.
Η ιδέα είναι ότι, όταν απελευθερωθούν από τη νηστεία τους, οι άνθρωποι θα επιλέξουν εξαιρετικά εύγευστες τροφές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά. Οι τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές δεν επιβεβαιώνουν, ωστόσο, κάτι τέτοιο.
"Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι συνήθως δεν αλλάζουν τα είδη των τροφίμων που τρώνε κατά τη διάρκεια της διαλείπουσας νηστείας, απλώς τρώνε λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα", γράφουν οι ερευνητές.
Τέταρτον, ορισμένοι κλινικοί γιατροί ανησυχούν ότι η δομή της διαλείπουσας νηστείας θα μπορούσε να κάνει τα άτομα επιρρεπή σε διατροφικές διαταραχές.
Και πάλι, οι δοκιμές δεν υποστηρίζουν αυτή την ανησυχία.
Αντιθέτως, "οι ενήλικες που συμμετέχουν στη διαλείπουσα νηστεία αναφέρουν λιγότερες επιθυμίες για φαγητό,
ανησυχίες για το βάρος,
προβλήματα διάθεσης,
συμπεριφορές αδηφαγίας και λιγότερο άγχος για την εμφάνισή τους, σε σχέση με τα άτομα ελέγχου", γράφουν οι συγγραφείς.
Συνοψίζοντας, παρά τη φήμη της η διαλείπουσα νηστεία, είναι εξίσου ασφαλής με μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων και συχνά ευκολότερο να τηρηθεί, λένε οι συγγραφείς.
"Η διαλείπουσα νηστεία είναι απλώς ένα ακόμη εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα άτομα να τρώνε λιγότερο φαγητό για να διαχειριστούν την υγεία τους,
το βάρος τους και τη μεταβολική τους υγεία.
Η νηστεία δεν είναι περισσότερο πλεονεκτική ή μειονεκτική σε σύγκριση με άλλες δίαιτες και δεν πρέπει να δαιμονοποιείται επειδή απλώς προτείνει να κάνουμε ένα διάλειμμα από το φαγητό μια στο τόσο"
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina
https://bigthink.com/health/intermittent-fasting-myths/