Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Καλλιεργούμε φύτρα: Το τρόφιμο της επιβίωσης

Καλλιεργούμε φύτρα: Το τρόφιμο της επιβίωσης
Και φυλάσσονται πάνω από 1 χρόνο.
Ένα τσουβάλι 50 κιλών σιταριού κάνει 20 ευρώ.
Και δίνει 500 πιάτα φύτρα.
Δείτε στο βίντεο πώς γίνονται.
Φύτρα σιταριού.
Πάμφθηνα και χορταστικά τα φύτρα σιταριού.
• Περιέχουν ω-6 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία. Όμως, αυτό που τα κάνει να υπερέχουν έναντι άλλων προϊόντων που περιέχουν αυτού του είδους τα λιπαρά είναι ότι τα ω-6 των φύτρων σιταριού μπορούν να διατηρηθούν έως και μία εβδομάδα, ενώ τα ω-6 που περιέχονται σε διάφορα έλαια (π.χ. στο μουρουνόλαδο) είναι ευαίσθητα λιπαρά, οξειδώνονται εύκολα και καταστρέφονται.
• Έχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 σε σχέση με τον καρπό του σιταριού.
• Έχουν 3 με 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες απ’ ό,τι το ψωμί ολικής άλεσης.
• Έχει υπολογιστεί ότι με την κατανάλωση 100 γρ. φύτρων σιταριού καλύπτετε περίπου τη μισή από την ημερήσια ανάγκη σας σε μαγνήσιο.

Πώς να τα καταναλώσετε.
Σε ωμές και βραστές σαλάτες, σε κινέζικα φαγητά, σούπες και ριζότο με θαλασσινά.
Σύσταση ανά 100 γρ.
Πρωτεΐνες: 7,5 γρ.
Λιπαρά: 1,3 γρ.
Υδατάνθρακες: 42,5 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,1 γρ.
Μαγνήσιο: 82 mg
Φώσφορο: 200 mg
Σελήνιο: 42,5 μg
Πώς θα «καλλιεργήσετε» φύτρα
H «καλλιέργεια» βήμα προς βήμα
Πώς θα τα συντηρήσετε
Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε, αφού τα βγάλετε από το δοχείο, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ημέρες σ’ άλλο γυάλινο δοχείο που σκεπάζει ή στις ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το ψυγείο με μια ματιά.
Θερμίδες: 198
Τι θα χρειαστείτε
• Ένα γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο, ώστε όταν αναπτυχθούν τα φύτρα, να μπορείτε να τα βγάλετε με ευκολία.
• Ένα τουλουπάνι (βαμβακερό ύφασμα με το οποίο φτιάχνουν τυρί).
• Για τα φασόλια και τις φακές βάζετε τον καρπό όπως τον αγοράζετε, κατά προτίμηση από καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Για τα υπόλοιπα φύτρα αγοράζετε τους σπόρους τους, από τα ίδια καταστήματα.
• Πλύνε τε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει.
• Bάλτε τους σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, σκεπάστε το με το τουλουπάνι και μουλιάστε τους για 6 έως 8 ώρες.
• Την επομένη, αδειάστε το νερό, ξεπλύνετε τους και στραγγίξετε τους καλά.
• Ξαναβάλτε τους στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.
• Όταν οι καρποί βλαστήσουν και τα φύτρα μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Φυτρώνουν σε 2 με 5 ημέρες ανάλογα και πάλι με τον καρπό που θα βάλετε. Μην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.
• Bγάλτε τα φύτρα από το δοχείο, βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύνετε τα προσεκτικά.
Φύτρα, μία ζωντανή υπέρ-τροφή ξεχασμένη! 
Αν θέλεις να δεις πως ήταν η τροφή σου χτες κοίτα το σώμα σου σήμερα. 
Αν θέλεις αν δεις πως θα είναι το σώμα σου αύριο κοίτα την τροφή σου σήμερα. 
Τα πειράματα που έκανες στο σχολείο με τις φακές τα θυμάσαι; 
Όλοι είχαμε φακές φυτρωμένες και τις περιφέραμε επιδεικνύοντάς τις. 
Στο τέλος τις πετούσαμε γιατί κανείς δεν μας έμαθε στο σχολείο ό,τι τα φύτρα είναι μια υπερτροφή δύναμης ενέργειας και υγείας. 
Και φυσικά τα φύτρα δεν έχουν clopyright …
Λοιπόν, είναι ακριβώς το ίδιο παιχνίδι και παίζεται επίσης με τον ίδιο τρόπο! 
Είτε είσαι ωμοφάγος είτε όχι, τα φύτρα επιβάλλεται να βρίσκονται στην διατροφή σου και μάλιστα στην πρώτη γραμμή.
Τα φύτρα είναι ένας σπουδαίος τρόπος για την απόκτηση βασικών βιταμινών.
Ανάλογα με το βάρος τους, οι φυτρωμένοι σπόροι είναι η πιο θρεπτική και αποδοτική – από πλευράς χώρου και βάρους – τροφή. 
Σπόροι πού φυτρώνουν και βάζα για το φύτρωμά τους είναι διαθέσιμοι παντού και ο καθένας μας μπορεί να δημιουργήσει φρέσκα, υγιεινά, και εξαιρετικά θρεπτικά φύτρα πάνω σε ένα πάγκο κουζίνας, χωρίς άλλο μέσο παρά δυο – τρία γυάλινα βάζα λάστιχα, τουλπάνι ή γάζα και φυσικά σπόρους.
Τα φύτρα είναι μία θαυμάσια ανάπαυλα από τα συνηθισμένα λαχανικά και σας προσφέρουν πολύτιμη πρωτεΐνη και χλωροφύλλη όλο τον χρόνο.
Μερικές από τις καλύτερες επιλογές σπόρων για φύτρα με σειρά σπουδαιότητας βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων είναι το σιτάρι, το άλφα- άλφα, το μπρόκολο, οι φακές, ο αρακάς, το τριφύλλι και έπονται τα φασόλια το αρμυρίκι το ραπανάκι κ.α.
Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μία υπέρ πλούσια σαλάτα στην κουζίνα σας με έναν δίσκο σπόρων ζαρζαβατικών πού έχετε αφήσει να φτάσουν σε ύψος αρκετών εκατοστών.
Χρειάζεται απλώς να αγοράσετε κανονικούς σπόρους σιτάρι, μπρόκολο κλπ από τα βιολογικά καταστήματα για να είστε σίγουροι που ο σπόρος δεν είναι ραντισμένος με χίλια δυο δηλητήρια και άρα νεκρός.
Επειδή τα φύτρα είναι γεμάτα βιταμίνη Β12, όλες τις βιταμίνες Β και και βιταμίνες A, Κ και C,
όπως επίσης και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, και άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία και επιβίωση, τα φύτρα επιβάλλεται να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος μιας διατροφής επιβίωσης.
Οι ξεροί σπόροι, τα σιτηρά και τα λαχανικά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και σε σύνθετους υδατάνθρακες, μα στην διάρκεια της απλής διαδικασίας του φυτρώματος οι βιταμίνες και το θρεπτικό περιεχόμενο αυξάνουν σημαντικά. 
Ως επιπλέον δώρο, τα φύτρα είναι και πολύ πιο εύκολα στην χώνεψη και πιο γευστικά, απ’ ό,τι στην κατάσταση τους πριν το φύτρωμα.
Για επιτυχημένα φύτρα χρειάζεστε μονάχα σπόρους και ένα βάζο σκεπασμένο με ένα τούλι ή ένα τουλπάνι ασφαλισμένο στην θέση του με ένα λάστιχο.
Τα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής διαθέτουν έτοιμους σπόρους για φύτρα, καθώς και ειδικά πλαστικά ή ανοξείδωτα καπάκια.
Αν χρησιμοποιείτε ύφασμα, βεβαιωθείτε πώς δεν είναι εντελώς υγρό, αλλιώς εμποδίζει τον αέρα και την υγρασία να θρέψουν τούς σπόρους σας. 
Αφού αφαιρέσετε τούς σπασμένους ή κατεστραμμένους σπόρους, οι όποιοι μπορεί να σαπίσουν στην διάρκεια της διαδικασίας του φυτρώματος, μουλιάστε τούς υπόλοιπους (περίπου τέσσερις κουταλιές της σούπας ανά βάζο χωρητικότητας ενός λίτρου) για έξι με οκτώ ώρες. 
Ξεπλύνετε το γυάλινο βάζο καλά πριν τοποθετήσετε τούς σπόρους μέσα. 
Στρέψτε το βάζο πλάγια, υπό γωνία, με το άνοιγμά προς τα κάτω, ώστε το νερό να στραγγίσει. 
Η καταλληλότερη θέση για το βάζο είναι ένα δροσερό σημείο της κουζίνας που δεν το βλέπει ο ήλιος κατευθείαν. 
Συνεχίστε να ξεπλένετε τούς σπόρους προσεκτικά, πρωί και βράδυ. 
Το ιδανικό είναι να τούς διατηρείτε υγρούς, νωπούς κι όχι εντελώς βουτηγμένους στο νερό, για να μην σαπίσουν. 
Τις πρώτες λίγες μέρες δεν χρειάζεται φως αλλά μπορείτε να τούς βγάλετε στο φως αργότερα. 
Ό χρόνος φυτρώματος ποικίλλει, αλλά συνήθως μπορείτε να έχετε βρώσιμα φύτρα μέσα σε τρεις έως πέντε ημέρες. 
Αφήσετε τα να μεγαλώσουν τόσο όσο να βγάλουν πράσινα φυλλαράκια για να έχετε και την πολύτιμη χλωροφύλλη στο πιάτο σας. 
Μπορείτε να τα φάτε, ωμά ανακατεμένα με κάθε δυνατό τρόπο και να τα φυλάξετε στο ψυγείο σας 5-6 ημέρες, αφού τα ξεπλύνετε.
Είναι σπουδαία αυθεντική πηγή ενέργειας και δύναμης.
Με πολλά βάζα να φυτρώνουν σε διαφορετικά στάδια μπορείτε να έχετε μία ατέλειωτη ποσότητα για να πετύχετε μια Καυτή Διατροφή Δύναμης και Υγείας.
Το φύτρο δημιουργείται όταν ο σπόρος ξεκινάει να μεγαλώνει ώστε να δημιουργήσει ένα καινούργιο φυτό.
Τα φύτρα ποικίλουν σε υφή και γεύση. Μερικά είναι πιπεράτα όπως τα σπόρια του κρεμμυδιού και του ραδικιού. 
Άλλα είναι σκληρά όπως τα όσπρια και άλλα τρυφερά όπως το άλφα – άλφα. 
Άλλα είναι κατάλληλα για τη σαλάτα μας η για σούπα για σάντουιτς η για ροφήματα.
Έχει γραφτεί ότι 5.000 χρόνια πριν στην αρχαία Ελλάδα οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές έδιναν φύτρα στους ασθενείς με σκοπό να τους θεραπεύσουν. 
Επίσης τα βρίσκουμε στους Ινδούς, Κινέζους, Αιγύπτιους αλλά και στην βίβλο.
Το 1700 οι ναυτικοί πολύ συχνά αντιμετώπιζαν το σκορβούτο (έλλειψη βιταμίνης C) και το 1772-1775 ο κάπταιν James Cook έδωσε στους ναυτικούς του να φάνε λεμόνια και ποικιλία φύτρων τους έβαλε δε να καλλιεργούν φύτρα μέσα στο καράβι και με αυτό τον τρόπο γλύτωσαν από τα προβλήματα υγείας που τους ταλαιπωρούσαν.
Παρά όλα αυτά δεν είναι περισσότερο από 30 χρόνια που οι δυτικοί ενδιαφέρθηκαν για τα φύτρα και τις ωφέλειες τους.
Κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου ενδιαφέρθηκαν διάφοροι διατροφολόγοι ώστε να βρουν ένα λαχανικό που να καλλιεργείται κάθε εποχή του χρόνου με εύκολο τρόπο, χωρίς χώμα, χωρίς ήλιο να συναγωνίζεται τις ντομάτες σε βιταμίνη C να μην δημιουργεί απορρίμματα κατά τη διάρκεια της παρασκευής και να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Κατέληξαν στα φύτρα τα οποία είναι τα πιο ολοκληρωμένα τρόφιμα σε θρεπτική αξία.
Τα φύτρα είναι ζωντανή τροφή αφού ακόμα και όταν τα βάλουμε στο ψυγείο συνεχίζουν να αναπτύσσονται (με αργό ρυθμό) και η θρεπτική τους αξία συνεχίζει να αυξάνεται.
Είναι δε πολύ οικονομικά από τη στιγμή που 1 ποτήρι σπόρους μας δίνει 3 κιλά λαχανικά επίσης πρέπει να προσθέσουμε ότι είναι απολύτως βιολογικά μια και τα καλλιεργούμε μόνοι μας.
Για να πάρουμε μια εικόνα της θρεπτικής τους αξίας σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Αμερικής τα φύτρα άλφα-άλφα έχουν περισσότερη χλωροφύλλη από το σπανάκι, το λάχανο και το μαϊντανό.
Το άλφα- άλφα, ο ηλιόσπορος και το τριφύλλι περιέχουν 4% πρωτεΐνη ενώ το σπανάκι έχει μόνο 3% όταν το κρέας περιέχει 19% πρωτεΐνη το φύτρο σόγιας (ροβίτσα) περιέχει 28% και οι φακές και τα μπιζέλια έχουν 26% πρωτεΐνη.
Τα φύτρα των δημητριακών και των ξηρών καρπών είναι πλούσια σε λιπαρά. Π.χ. το σιτάρι και ο ηλιόσπορος. 
Ο ηλιόσπορος είναι η τέλεια πηγή για ωμέγα 6. 
Το φύτρο ραδικιού έχει 29 φορές περισσότερο βιταμίνη C από το γάλα και 4 φορές περισσότερη βιταμίνη Α.
Αυτό το πιπεράτο λαχανικό έχει 10 φορές περισσότερο ασβέστιο από την πατάτα και περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τον ανανά.
Εάν εξετάσει κανείς τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του φυτρώματος θα νομίσει ότι είναι εργοστάσιο παραγωγής βιταμινών.
Έχει αποδειχτεί ότι τα φύτρα εμποδίζουν την οστεοπόρωση, βοηθούν σε ανώδυνη εμμηνόπαυση και είναι κατά των καρκινικών όγκων! 
Έρευνες που έγιναν στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο John Hopkins ανακάλυψαν ότι τα ένζυμα που αναπτύσσονται στα φύτρα του μπρόκολου εμποδίζουν τα κύτταρα να μεταλλαχτούν σε καρκινικά.
Τα φύτρα άλφα- άλφα κατεβάζουν την “κακή” χοληστερίνη καθώς και τα λίπη αλλά όχι την “καλή” χοληστερίνη. 
Το φύτρο του ηλιόσπορου του σιταριού και των δημητριακών βελτιώνουν την ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη.
Έρευνες σε ζώα έδειξαν τα οφέλη σε προβλήματα αρτηριοσκλήρωσης και καρδιακών προβλημάτων. Τα ωφέλημα ένζυμα στα φύτρα άλφα άλφα πολλαπλασιάζονται κατά 450% σε σχέση με τον σπόρο τον ανενεργό.
Επίσης τα φύτρα άλφα-άλφα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, σε αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα να ανακόπτουν την γήρανση με φυσικό τρόπο…(χωρίς κρέμες, χωρίς ακριβά δηλητηριασμένα καλλυντικά ) 
Αλλά με τη σοφία της φύσης! Μια και τα φύτρα αντιπροσωπεύουν το θαύμα της γέννησης!
Τα φύτρα άλφα-άλφα πήραν το όνομά τους από το Αραβικό ‘αλφ αλ-φα’ που σημαίνει πατέρας όλων των τροφών! 
Τα φύτρα είναι η πιο συμπυκνωμένη φυσική πηγή βιταμινών, μετάλλων, ενζύμων, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και πρωτεϊνών στη γη!
Παρά όλα αυτά τα φύτρα είναι κάτι περισσότερο από θρεπτικά συστατικά.

Η ιατρική της δύσης ερμηνεύει την ενέργεια σε θερμίδες αλλά οι θερμίδες δεν εξηγούν την ζωή…
proionta-tis-fisis.com
proionta-tis-fisis.com

Οι συνταγές του Πυθαγόρα που σταματάνε την πείνα και την δίψα

Η συνταγή του Πυθαγόρα που σταματάει την πείνα

Σχετικά με το θέμα της διατροφής τους, το πρόγευμα των Πυθαγορείων περιλάμβανε κηρήθρα ή μέλι.
Το δείπνο τους, από άρτο φτιαγμένο είτε από κεχρί είτε από κριθάρι και από λαχανικά, τόσο βρασμένα όσο και ωμά. μᾶζα = κριθαρένιο ψωμί (κριθαρόψωμο) ή γλυκό.
Σπανίως έτρωγαν κρέας που προερχόταν από τα ιερά σφάγια των θυσιών, αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση έτρωγαν συγκεκριμένα κομμάτια του ζώου.
Τις περισσότερες φορές που έπρεπε να εισέλθουν στα άδυτα των ναών και να παραμείνουν εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα έκαναν χρήση τροφών που τους έκαναν να μην πεινάνε και να μην διψάνε.

[34.1] τῆς δὲ διαίτης τὸ μὲν ἄριστον ἦν κηρίον ἢ μέλι,
δεῖπνον δ’ ἄρτος ἐκ κέγχρων ἢ μᾶζα καὶ λάχανα ἑφθὰ καὶ ὠμά,
σπανίως δὲ κρέας ἱερείων θυσίμων καὶ τοῦτο οὐδ’ ἐκ παντὸς μέρους.
τά γε μὴν πλεῖστα [34.5] ὁπότε θεῶν ἀδύτοις ἐγκαταδύσεσθαι μέλλοι καὶ ἐνταῦθα χρόνου τινὸς ἐνδιατρίψειν, ἀλίμοις ἐχρῆτο καὶ ἀδίψοις τροφαῖς.
τὴν μὲν ἄλιμον συντιθεὶς

Η τροφή που κάνει τον άνθρωπο να μην πεινάει παρασκευάζεται ως εξής:

ἐκ μήκωνος σπέρματος καὶ σησάμου
καὶ φλοιοῦ σκίλλης πλυθείσης ἀκριβῶς ἔστ’ ἂν τοῦ περὶ αὐτὴν ὀποῦ καθαρθείη, [34.10]
καὶ ἀσφοδέλων ἀνθερίκων
καὶ μαλάχης φύλλων
καὶ ἀλφίτων καὶ κριθῶν καὶ ἐρεβίνθων,
Από σπόρο παπαρούνας και σουσαμιού,
και από την φλούδα σκυλλοκρέμυδου, σχολαστικά πλυμένη, ώστε να καθαρίσει τελείως από το γαλακτώδες υγρό (χυμό) που περιέχει,
και από τους μίσχους ασφοδέλων, (ἀνθέρικος, = ο μίσχος, το κοτσάνι διαφόρων φυτών και ειδικά του ασφόδελου). (το άνθος, ο καρπός ή το καλάμι του ασφόδελου)
και από φύλλα μολόχας,
και από κριθάλευρο και κριθάρι και ρεβύθια. (άλφιτο = κριθάλευρο, αλεύρι χοντροκομμένο, πλιγούρι).

ἅπερ κατ’ ἴσον πάντα σταθμὸν κοπέντα μέλιτι ἀνέδευεν Ὑμηττίῳ•

Από όλα αυτά έπαιρνε ίση ποσότητα και τα κοπανούσε, ενώ στην συνέχεια τα ανακάτευε με μέλι Υμηττού.

Η συνταγή του Πυθαγόρα που σταματάει την δίψα

τὴν δ’ ἄδιψον

Η τροφή που κάνει τον άνθρωπο να μην διψάει παρασκευάζεται ως εξής:
ἐκ σικύων σπέρματος καὶ ἀσταφίδος λιπαρᾶς, ἐξελὼν αὐτῆς τὰ γίγαρτα,
καὶ ἄνθους κορίου καὶ μαλάχης ὁμοίως σπέρματος καὶ ἀνδράχνης
καὶ τυροῦ κνήστεως καὶ ἀλεύρου πάλης καὶ γάλακτος λίπους, ἅπερ πάντα ἀνεμίγνυ μέλιτι νησιωτικῷ.
Από σπόρο κολοκύθας και υγρής σταφίδας,
από την οποία έχουμε αφαιρέσει τα μικρά κουκούτσια,
και άνθος κόλιαντρου και τον σπόρο μολόχας και αντράκλας,
και τριμμένο τυρί και αλευρόσκονη και κρέμα γάλακτος,
όλα αυτά αναμεμειγμένα με νησιωτικό μέλι.

ταῦτα δ’ Ἡρακλέα παρὰ Δήμητρος ἔφασκε μαθεῖν στελλόμενον εἰς τὴν Λιβύην τὴν ἄνυδρον.
ὅθεν αὐτῷ καὶ τὸ σῶμα ὥσπερ ἐπὶ στάθμῃ τὴν αὐτὴν ἕξιν διεφύλαττεν, [35.5]
οὐ ποτὲ μὲν ὑγιαῖνον ποτὲ δὲ νοσοῦν,
οὐδ’ αὖ ποτὲ μὲν πιαινόμενον καὶ αὐξανόμενον ποτὲ δὲ λεπτυνόμενον καὶ ἰσχναινόμενον,
ἥ τε ψυχὴ τὸ ὅμοιον ἦθος ἀεὶ διὰ τῆς ὄψεως παρεδήλου.
οὔτε γὰρ ὑφ’ ἡδονῆς διεχεῖτο πλέον οὔθ’ ὑπ’ ἀνίας συνεστέλλετο,
[35.10] οὐδ’ ἐπίδηλος ἦν χαρᾷ ἢ λύπῃ κάτοχος

Αυτά έλεγε ότι τα έμαθε ο Ηρακλής από την Δήμητρα, όταν στάλθηκε στην Λιβύη που δεν είχε νερό.
Κατά συνέπεια, το σώμα του Πυθαγόρα διατηρούταν πάντοτε στην ίδια στάθμη, ήταν απολύτως ισορροπημένο,
δηλαδή όχι άλλοτε υγιές και άλλοτε ασθενές,
ούτε άλλοτε παχύ και διογκούμενο και άλλοτε αδύνατο και λεπτό,
και κατά τον ίδιο τρόπο, στην ίδια κατάσταση διατηρούσε και την ψυχή του, όπως φαινόταν από την όψη του.
Δηλαδή ούτε πνιγόταν από ηδονή, ούτε μαζευόταν από ανία,
Ούτε και φαινόταν να κατέχεται από είτε από χαρά είτε από λύπη.
Κανένας δεν είδε ποτέ τον Πυθαγόρα ούτε να γελάει ούτε και να κλαίει.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ «ΠΥΘΑΓΟΡΟΥ ΒΙΟΣ»

Πηγή: Γιώργος Χαραλαμπίδης

Καθαρισμός της χολής και του ήπατος από πέτρες και άμμο

Πρωτόκολλο για την αποτοξίνωση  της χολής και του ήπατος.
Ο  καθαρισμός και η αποτοξίνωση του σώματος ξεκινά από τον καθαρισμό του  συκωτιού, της χοληδόχου κύστης και του εντέρου.
Προπαρασκευαστική Περίοδος: 1-4 εβδομάδες πριν από τον καθαρισμό.
Περίπου ένας μήνας.
Αυτό γίνεται για να διαλύσουμε τις πέτρες.
Χρειαζόμαστε Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (υψηλής ποιότητας – ψυχρής έκθλιψης, χυμό μήλου, χυμό λεμονιού ή  χυμό γκρέιπφρουτ και  Άλατα Epsom.
Καθημερινά:
Πίνουμε μια κουταλιά της σούπας λαδολέμονο, 10 λεπτά πριν από τα 2 κυρίως γεύματα.
(Κάθε φορά το ανακατεύουμε έως ότου γίνει γαλακτώδες).
Το λαδολέμονο γίνεται με ίση ποσότητα χυμό λεμονιού και Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (υψηλής ποιότητας – ψυχρής έκθλιψης).
Πίνοντας το 10 λεπτά πρίν  τα γεύματα διεγείρουμε το ήπαρ να εκκρίνει περισσότερη χολή.
Ταυτόχρονα πίνουμε 2 κούπες από ένα μείγμα βοτάνων, κάθε μέρα, πρωί και απόγευμα, που να περιέχει γεντιανή, 
δυόσμο, 
δενδρολίβανο, 
γαιδουράγκαθο και άλλα βότανα για να μαλακώσουν οι πέτρες της χοληδόχου κύστης και του ήπατος .
Επίσης πίνουμε κάθε ημέρα  χυμό μήλου, περίπου 1  λίτρο την ημέρα (ο καλύτερος είναι φρέσκο στυμμένος χυμός από βιολογικά μήλα).
Το μηλικό οξύ στον χυμό μήλου μαλακώνει το ήπαρ και τις πέτρες στη χολή.
Βοηθητικά μπορούμε να βάζουμε κομπρέσες με καστορέλαιο 2-3 φορές την εβδομάδα πάνω από την περιοχή του ήπατος  της χοληδόχου κύστης και των νεφρών.
Οι υποκλυσμοί  1-3  κλύσματα  την εβδομάδα βοηθάν και αυτοί αρκετά και  είναι σημαντικοί, για να καθαρίσει το έντερο γιατί αλλιώς οι πέτρες δεν θα μπορέσουν να περάσουν, όταν  κάνουμε τον τελικό καθαρισμό.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καλό είναι αποφεύγουμε  την κατανάλωση πρωτεϊνών και τροφών πλούσιες σε πρωτείνες (κυρίως τα ζωικά προϊόντα και τα λίπη , τη ζάχαρη, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά ) .
Καθαρισμός:
Συνήθως γίνετε Σαββατοκύριακο
Το Σάββατο το πρωί, ξεκινάμε  με τον χυμό μήλου  και  ένα πολύ ελαφρύ πρωινό,  αποφεύγοντας όλα τα λίπη αυτή την ημέρα.
Αυτό σημαίνει όχι βούτυρο, έλαια, ζωικά ή γαλακτοκομικά προϊόντα, κλπ. Μην καταναλώνετε τρόφιμα ή άλλα ποτά μετά το πρωινό, εκτός από  οργανικά  μήλα και  νερό.
Μπορεί να τρώμε  όσα μήλα, και νερό, θέλουμε.
Περίπου στις 4 μ.μ.,
Σταματάμε  να τρώμε μήλα συνεχίζουμε μόνο με  το να πίνουμε νερό.             
Στην συνέχεια στις 5 μ.μ., φτιάχνουμε τα  Άλατα Epsom:
Ανακατεύουμε  4 κουταλιές της σούπας αλάτι Epsom σε 3 ποτήρια  νερό και το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη. 
Προσθέτουμε 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού φρεσκοστυμένο χυμό λεμονιού (για την εξουδετέρωση της  κάπως πικρής γεύσης των αλάτων).
Στις 6 μ.μ., πίνουμε το ένα μέρος  του μείγματος και στις 8 μ.μ.. ακόμη ένα μέρος.
Ο σκοπός των αλάτων  Epsom είναι να βοηθήσουν να χαλαρώσει το έντερο και να καθαρίσει την εντερική οδό.
Ξεπλένουν το έντερο από τα στάσιμα απόβλητα εύκολα, διαστέλλουν την χοληφόρο πόρο  και μας προετοιμάζουν για το μείγμα του ελαιόλαδου και του χυμού του λεμονιού η του γκρέιπφρουτ.
Μετά τη λήψη των αλάτων Epsom, ενδέχεται να  αρχίσει το έντερο να αδειάζει , αν και για πολλούς ανθρώπους, τα άλατα δρουν περισσότερο ως τονωτικό του εντέρου αντί να προκαλούν διάρροια αμέσως .
Στις 10 μ.μ., αναμειγνύουμε σε ένα ποτήρι  ίσα μέρη ελαιόλαδο μαζί με χυμό λεμονιού ή γκρέιπφρουτ.
Στη συνέχεια,  πίνουμε το μείγμα, εφαρμόζοντας μια κομπρέσα καστορέλαιο  πάνω από την περιοχή του ήπατος / χοληδόχου κύστης και ξαπλώνουμε αμέσως
στο κρεβάτι μας  στο δεξί πλευρό, μαζεύοντας το πόδι μας προς το στέρνο για 20 λεπτά.
Μπορεί να αρχίσουμε να αισθανόμαστε τις πέτρες να μετακινούνται. 
Μετά τα 20 λεπτά μπορούμε να κοιμηθούμε.
Μπορεί να αισθανθούμε λίγο ναυτία,  στον ύπνο μας.
Αυτό συμβαίνει γιατί  το σώμα σας απελευθερώνει τοξίνες που έχουν αποθηκευθεί τόσο στην χοληδόχο κύστη όσο και  στο ήπαρ.
Μην ανησυχείτε, αυτό είναι φυσιολογικό και σηματοδοτεί ότι η διαδικασία λειτουργεί. 
Εάν μας έρχεται εμετός κάνουμε, δεδομένου ότι αυτό είναι μια φυσιολογική απελευθέρωση των τοξινών. 
Για εκείνους που δεν αισθάνονται ναυτία, μην ανησυχείτε, απλά μπορεί να μην έχετε πολλές αποθηκευμένες
τοξίνες.
Μπορεί να ξυπνήσουμε  κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά πρέπει να βάλουμε το ξυπνητήρι μας  στις  6 π.μ. το πρωί, σε περίπτωση που δεν ξυπνήσoυμε και να πιούμε το άλλο μέρος από το μίγμα με τα άλατα EPSOM και το τελευταίο ποτήρι 2 ώρες αργότερα στις 8 π.μ.).
Η πρώτη κένωση θα είναι το γεύμα που φάγαμε  από την προηγούμενη ημέρα. 
Στη συνέχεια οι κενώσεις θα περιέχουν   ως επί το πλείστον υγρά, μαζί με πολλούς χολόλιθους.
Εχουμε καθαρίσει το  ήπαρ και την χοληδόχο κύστης μας από πέτρες και τοξίνες. 
Μπορείτε επίσης να δείτε επιπλέον πέτρες και στις  επόμενες  κενώσεις  του εντέρου. 
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε  με ένα άλλο κλύσμα για να εξασφαλίσουμε ότι δεν παρέμειναν πέτρες στο σύστημά μας.
Συνεχίζουμε να πίνουμε τα βότανα για την χοληδόχο κύστη για μια εβδομάδα ακόμα και προσθέτουμε βότανα αποτοξινωτικά και καθαριστικά των νεφρών, γιατί με τον καθαρισμό, επιβαρύνονται και τα νεφρά.
Ο καθαρισμός πρέπει να επαναλαμβάνεται 3-4 φορές κάθε 4-6 εβδομάδες,
και αυτό μπορεί να γίνει έως και δώδεκα φορές.
Υπάρχει και το βιβλίο Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής-Andreas Moritz/Εκδόσεις Διόπτρα, αλλά η πιο πάνω συνταγή εχει αποτελεσματικότητα εδω και 22 χρόνια και είναι λιγο πιο εύκολη.
ΕΥΑΓΓΈΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
βιοχημικός Μsc