Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Ποιά η μεγάλη αλλαγή που εφαρμόζει από σήμερα ο Chrome

Ο Chrome, το δημοφιλές πρόγραμμα της Google για πλοήγηση στο διαδίκτυο, θα αρχίσει από σήμερα να μπλοκάρει επιλεκτικά online διαφημίσεις ιστοσελίδων, που συστηματικά ενοχλούν τους χρήστες ή παρεμποδίζουν το ομαλό «σερφάρισμά» τους.

Η νέα δυνατότητα θα βάζει αυτομάτως «φρένο» σε ενοχλητικές διαφημίσεις ιστοσελίδων, όπως αυτές που ξαφνικά παίζουν αυτόματα βίντεο με δυνατό ήχο.
Θα μπλοκάρονται ακόμη και διαφημίσεις της ίδιας της Google, αλλά οι χρήστες θα έχουν την ευκαιρία να επιτρέψουν την προβολή μιας διαφήμισης, αν το επιθυμούν.
       Στόχος της Google είναι να πείσει τους χρήστες να εγκαταλείψουν τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού (ad blockers) που επιτρέπει το καθολικό μπλοκάρισμα των διαφημίσεων και να αρκεσθούν στις νέες δυνατότητες του Chrome.
Τα προγράμματα ad-blocking είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα σε όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια των χρηστών να κάνουν πιο εύκολη την περιήγησή τους στο Ίντερνετ, αλλά στερούν έσοδα από τους διαφημιζόμενους, τους διαφημιστικές και την ίδια τη Google.
      Μαζί με το Facebook, η Google ελέγχει την online διαφημιστική αγορά.
Οι καχύποπτοι αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα κίνηση της Google δεν αποσκοπεί τόσο στο να «καθαρίσει» το διαδίκτυο από τις ενοχλητικές διαφημίσεις, όσο στο να διευρύνει το δικό της μερίδιο στη διαφημιστική «πίτα».
     Είναι ενδεικτικό ότι ο Chrome θα εξαιρεί από το «μπλόκο» μία από τις πιο σημαντικές μορφές διαφήμισης της Google, όσες «τρέχουν» πριν τα βίντεο στο YouTube (το οποίο ανήκει στην ίδια).
Στην ουσία, με τη νέα κίνησή της, η Google φροντίζει να μπλοκάρει η ίδια επιλεκτικά μερικές διαφημίσεις, προκειμένου να μη μπλοκάρουν οι χρήστες όλες ανεξαιρέτως τις διαφημίσεις.
     Ανάμεσα στις online διαφημίσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο, είναι όσες ξεπηδούν με μεγάλο ξεχωριστό παράθυρο (pop-up) χωρίς καν εικονίδιο εξόδου, οι μεγάλες που «αιωρούνται» πάνω από την ιστοσελίδα και εκείνες που έχουν έντονα χρώματα στο υπόβαθρο της ιστοσελίδας.
    Αν -αρχής γενομένης από τις 15 Φεβρουαρίου- ορισμένοι ιστότοποι δεν συμμορφώνονται και δεν αναπροσαρμόζουν το είδος και την εμφάνιση των online διαφημίσεών τους, ο Google Chrome θα τις μπλοκάρει αυτόματα για λογαριασμό των χρηστών.
Η Google, αφού κάνει δειγματοληπτική έρευνα, θα ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες ιστοτόπων ότι πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές στις διαφημίσεις τους μέσα σε 30 μέρες.
Αν αυτοί δεν συμμορφώνονται, θα αρχίζει το «μπλόκο» από τον Chrome.
    Οι όποιες ενστάσεις από τους ιδιοκτήτες ιστοτόπων, των οποίων μπλοκάρονται οι διαφημίσεις επειδή κρίνονται ενοχλητικές, θα λύνονται μέσω της Συμμαχίας για Καλύτερες Διαφημίσεις, η οποία περιλαμβάνει ως μέλη τη Google, το Facebook, μεγάλους οργανισμούς ενημέρωσης όπως η News Corp κ.α.
πηγή του άρθρου:cnn.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

υπέροχη συνταγή για γεμιστά καλαμαράκια

photoΓιώργος Δρακόπουλος
η υπέροχη συνταγή για γεμιστά καλαμαράκια από τη Σίκινο από kathimerini.gr
“Τα καλαμαράκια, όπως και να τα μαγειρέψεις, θέλουν μπόλικο κρεμμύδι. Είναι το στοιχείο τους το κρεμμύδι, πώς να σου πω...”.
Ετσι μου έλεγε η αλησμόνητη Κρυστάλλη Κυριαζή, που μου έδωσε αυτήν τη συνταγή πριν από χρόνια.
Για τα γεμιστά διαλέξτε μεγαλούτσικα καλαμάρια.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που τα τοποθετεί στο ταψάκι, για να μην ανοίξουν και βγει έξω η γέμιση στο ψήσιμο"
Υλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό καλαμαράκια, φρέσκα ή κτψ, καθαρισμένα (ψιλοκόβουμε τα μουστάκια τους για τη γέμιση)
3 μεγάλα κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
4 γεμάτες κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
6 γεμάτες κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
150 γρ. άσπρο ρύζι, πλυμένο
3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
λίγο αλάτι
μπόλικο μαύρο πιπέρι
100 ml λάδι
περίπου 2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
Διαδικασία
Βάζουμε στο τηγάνι το μισό από το μετρημένο λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια.
Οταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μουστάκια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για λίγο μέχρι να αλλάξουν χρώμα τα μουστάκια.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, το ρύζι και περίπου 2/3 φλιτζ. τσαγιού από το κρασί.
Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε το ρύζι να πιει τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Όταν κρυώσει λίγο, γεμίζουμε τα καλαμαράκια, αλλά όχι μέχρι επάνω, για να έχει χώρο το ρύζι να φουσκώσει και να μη σκάσουν τα καλαμαράκια.
Τοποθετούμε το ένα καλαμαράκι μέσα στο άλλο για να μη βγει απέξω η γέμιση, όχι όμως εντελώς στριμωχτά, για να μπορεί να μαγειρευτεί το ρύζι της γέμισης.
Τα βάζουμε προσεκτικά σε μια κατσαρόλα που να τα χωράει ακριβώς (η Κρυστάλλη Κυριαζή τα έβαζε σε κυκλική διάταξη, σχηματίζοντας ένα σαλίγκαρο), τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι κρασί και νερό, τόσο που ίσα να σκεπάζει τα καλαμάρια.

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά και μετά από περίπου 20 λεπτά προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια, να γίνει το ρύζι και να πήξει η σάλτσα.
Αν σωθούν τα υγρά και χρειαστεί υγρό για να μην κολλήσουν πριν μαγειρευτούν τα καλαμάρια και το ρύζι, προσθέτουμε επιπλέον κρασί.
πηγή της συνταγής:kathimerini.gr

Τα παραδοσιακά φαγητά στο τραπέζι της καθαράς Δευτέρας

Τα Κούλουμα είναι μια καλή ευκαιρία για να βγουν από την αφάνεια νηστίσιμοι μεζέδες, γλυκά και λιχουδιές που λείπουν από το καθημερινό τραπέζι.

Θαλασσινά, όσπρια και λαχανικά πρωταγωνιστούν στις επιλογές μας γεμίζοντας ένα τραπέζι που μυρίζει Ελλάδα!

Λαγάνα
Το ψωμί με την ωραία τραγανή κρούστα, που παρασκευάζεται παραδοσιακά χωρίς προζύμι, δε λείπει ποτέ από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Ταιριάζει απόλυτα με όλες τις νηστίσιμες λιχουδιές που θα φτιάξετε.

Ταραμοσαλάτα
Στο σαρακοστιανό τραπέζι εμφανίζεται σε πολλές εκδοχές για να διαλέξετε ποια ταιριάζει καλύτερα στα γούστα σας.
Φτιάξτε τη με λευκό ή κόκκινο ταραμά προσθέτοντας ψωμί ή πατάτα, κρεμμύδι ή σε κάποιες περιπτώσεις σκόρδο, αμύγδαλα, λεμόνι και λάδι επιλογής σας (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο).
Extra tip: Ανάλογα με την υφή που θέλετε να έχει, χτυπάτε τον ταραμά με τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ ή τον φτιάχνετε στο χέρι λιώνοντας τα υλικά απλά με ένα πιρούνι.
Για να μην κόψει, προσθέτετε το λάδι σταδιακά.
Αν πάραυτα κόψει, απλά ρίχνετε λίγο νεράκι και την ξαναχτυπάτε στο μίξερ.
Για πιο γεμάτη γεύση, προτιμήστε ελαιόλαδο, για πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα σπορέλαιο.

Χαλβάς
Με πλούσια σουσαμένια γεύση, o χαλβάς από ταχίνι διεκδικεί επάξια τον τίτλο του πιο υγιεινού γλυκού.
Είναι γνωστός και ως χαλβάς του μπακάλη επειδή παλαιότερα τον πουλούσαν σε παντοπωλεία, σήμερα όμως τα καταστήματα προσφέρουν χαλβά για όλα τα γούστα: από σκέτο, με αμύγδαλα ή με κακάο, μέχρι χωρίς ζάχαρη, με στέβια, με μαστίχα, με πολτό φρούτων, κ.ά.

Ελιές και τουρσιά
Οι θρούμπες, οι «τσακιστές» ελιές και τα κάθε λογής τουρσιά που βάζουμε στο τραπέζι μας μπορεί να αλλάζουν ονόματα και ποικιλίες, αυτό που διατηρείται όμως σταθερό είναι η παρουσία τους στο σαρακοστιανό τραπέζι.
Απολαύστε τα σκέτα, σε σαλάτα ή ως γαρνιτούρα σε κάποιο από τα σαρακοστιανά σας πιάτα.

Καλαμαράκια και σουπιές
Στο τραπέζι της Σαρακοστής η θάλασσα έχει το σημαντικότερο μέρισμα, όχι με τα ψάρια της (αν εξαιρέσουμε τη μικρή παύση της 25ης Μαρτίου), όμως αλλά με τα θαλασσινά της.
Μαλάκια, όπως τα καλαμαράκια και οι σουπιές γίνονται εκλεκτοί μεζέδες αλλά και εξαιρετικά κυρίως. Όπως και να τα φτιάξετε, στη σχάρα, βραστά, ψητά, μαγειρευτά τηγανητά ή γεμιστά με ποικιλία από μυρωδικά είναι απλά απολαυστικά.
Extra tip: Προσοχή, μην το παρακάνετε στο χρόνο μαγειρέματος ειδικά αν τα φτιάξετε ψητά, γίνονται πολύ σκληρά αν παραμαγειρευτούν.

Χταπόδι
Κλασική καθαροδευτεριάτικη επιλογή το χταποδάκι είναι μια πρόταση μοναδικής νοστιμιάς.
Γίνεται πεντανόστιμο μαγειρευτό με λαχανικά, όπως μπάμιες ή πατάτες ή με κοφτό μακαρονάκι και σάλτσα ντομάτας.
Στο φούρνο με μυρωδικά κλεισμένο σε λαδόκολα ή κρασάτο είναι μερικές προτάσεις για κλασικά γούστα, ενώ αν θέλετε να φανείτε πιο δημιουργικοί, δοκιμάστε το σε εκδοχή πηχτής.

Γαρίδες και καραβίδες
Τα μεγέθη και είδη που θα βρείτε στην αγορά είναι αντίστοιχα της τιμής τους, με τις γαρίδες του Ατλαντικού και τις καραβίδες νούμερου 0 να κρατούν τα σκήπτρα σε μέγεθος και τιμή.
Οι γαρίδες μέτριου μεγέθους είναι μια πιο προσιτή επιλογή και βραστές, ραντισμένες με μπόλικο λαδολέμονο, είναι ένας μεζές που δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο.
Τα μεγαλύτερα μεγέθη γαρίδας ή καραβίδας αποζητούν τη σχάρα αφού ψητά γίνονται πραγματικά πεντανόστιμα.
Extra tip: Προσοχή στο βράσιμο, ειδικά με τα μικρότερα μεγέθη που αν το παρακάνετε, θα τα ψάχνετε στην κατσαρόλα με… μικροσκόπιο.

Μύδια
Φρέσκα ή κατεψυγμένα, αχνιστά ή σε ένα ωραίο μυδοπίλαφο, μεζές ή κυρίως, όπως και να τα φτιάξετε θα αφήσουν το στίγμα τους στο τραπέζι με τη χαρακτηριστική νοστιμιά τους.
Μοναδικό μείον στην επιλογή τους αν βρείτε φρέσκα είναι το μπελαλίδικο καθάρισμα.
Extra tip: Αν τα προμηθευτείτε φρέσκα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμα αλλά κυρίως στο μαγείρεμά τους. Αυτά των οποίων τα κελύφη δεν θα ανοίξουν θα πρέπει να πεταχτούν.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Μπορεί να είναι απλό φαγητό στα υλικά, απαιτείται, όμως, αρκετός χρόνος για να το φτιάξετε αφού η διαδικασία του τύλιγματος είναι ένας μικρός μπελάς.
Η γεμάτη γεύση τους, όμως, θα σας δικαιώσει.
Extra tip: Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάτε για 2- 3 λεπτά σε βραστό, αλατισμένο νερό, έπειτα τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, τα βάζετε σ᾿ ένα μπολ με κρύο νερό και στη συνέχεια τα στραγγίζετε.

Σαλάτα με όσπρια
Φασόλια μαυρομάτικα (και όχι μόνο), ρεβίθια και φακές εκτός από μαγειρευτά γίνονται και πεντανόστιμες και θρεπτικές σαλάτες με πληθώρα λαχανικών και dressings να τις εμπλουτίζουν γευστικά.
Extra tip: Ντομάτα, πιπεριές, μπόλικο φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά ταιριάζουν πολύ με τα όσπρια, ενώ για να «ντύσετε» τη σαλάτα σας, μια γενναιόδωρη ποσότητα λαδολέμονου είναι η καλύτερη επιλογή.
περισσότερες πληροφορίες και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα στην πηγή του άρθρου:olivemagazine.gr
photo:pixabay.com

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

ποιό είναι το κόστος του φετινού σαρακοστιανού τραπεζιού

Καθώς πλησιάζει η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) απέστειλε ενημερωτική εγκύκλιο στις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους, η οποία διευκρινίζει το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων, το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων την ημέρα αυτή, καθώς και το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ για το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού του 2018, από την καταγραφή του ύψους των τιμών ορισμένων βασικών προϊόντων που αποτελούν το σαρακοστιανό τραπέζι, προκύπτει μία μικρή μεσοσταθμική μείωση των ψαρικών και μία αντίστοιχου μεγέθους αύξηση για τα λοιπά συνοδευτικά προϊόντα (από σουπερ μάρκετ και φούρνους).
Κύριο γνώρισμα της σύγκρισης των τιμών στα θαλασσινά, μεταξύ των ετών 2018 και 2017, συνιστά η σταθερότητα των τιμών σε αρκετά εξ’ αυτών, με τις μοναδικές διαφοροποιήσεις να προέρχονται από τα κατεψυγμένα καλαμάρια (-20,6%) αλλά και το φρέσκο χταπόδι (+11,3%).
Η τελευταία ανοδική μεταβολή αποδίδεται, σχεδόν αποκλειστικά, στην ελλιπή προσφορά του συγκεκριμένου προϊόντος, εξαιτίας του νωρίτερου φετινού εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας και των συνεπαγόμενων δυσμενέστερων καιρικών συνθηκών.
Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται όπως και πέρυσι μεικτές τάσεις, με συνέπεια το εύρος τιμών μεταξύ 2018 και 2017 να βαίνει ελαφρώς αυξανόμενο κατά 0,8%.
Σύμφωνα λοιπόν με τις παραπάνω διαπιστώσεις, το συνολικό κόστος του φετινού σαρακοστιανού τραπεζιού στο οποίο συμπεριλαμβάνονται θαλασσινά/οστρακοειδή και κάποια συνοδευτικά προϊόντα, διατηρείται αμετάβλητο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς η προκύπτουσα μεταβολή θεωρείται αμελητέα.
Τέλος, στην εγκύκλιο αναφέρεται πως η Καθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές- υποχρεωτικές αργίες, επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο –επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι.
Δεδομένου λοιπόν του χαρακτήρα της ημέρας ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους υπαλλήλους τους.
περισσότερες πληροφορίες και άλλα άρθρα στην πηγή του άρθρου: cnn.gr
photo:pixabay.com

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Η παραμονή για πολλές ώρες σε χώρους με λίγο και κακό φωτισμό αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου με αρνητική επίδραση στη μνήμη και στη μάθηση.

Μελέτη σε αρουραίους έδειξε ότι ο χαμηλός και κακός φωτισμός επηρεάζει αρνητικά τον ιππόκαμπο, μια περιοχή ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και τη μνήμη

Η παραμονή για πολλές ώρες σε χώρους - είτε στο γραφείο είτε στο σπίτι - με λίγο και κακό φωτισμό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου με αρνητική επίδραση στη μνήμη και στη μάθηση, σύμφωνα με μια νέα εντυπωσιακή μελέτη νευροεπιστημόνων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Hippocampus».

Η επίδραση του «καλού» και του «κακού» φωτισμού

Οι ερευνητές μελέτησαν τους εγκεφάλους αρουραίων - συγκεκριμένα ενός είδους που ονομάζεται Nile grass rat και το οποίο, όπως και ο άνθρωπος, είναι ημερόβιο ζώο (αυτό σημαίνει ότι είναι δραστήριο την ημέρα και κοιμάται τη νύχτα) - αφού είχαν προηγουμένως εκθέσει τα τρωκτικά σε «κακό», χαμηλό φωτισμό αλλά και σε «καλό» φωτισμό επί τέσσερις εβδομάδες.
Οπως φάνηκε, τα ζώα που εκτέθηκαν στον «κακό» φωτισμό έχασαν περίπου 30% της λειτουργικότητας του ιπποκάμπου, μιας περιοχής του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και τη μνήμη, και τελικώς είχαν κακές επιδόσεις σε μια δοκιμασία χωρικής μνήμης την οποία είχαν φέρει εις πέρας με επιτυχία πριν από την έκθεσή τους στον «κακό» φωτισμό.
Αντιθέτως, τα πειραματόζωα που είχαν εκτεθεί στον «καλό» φωτισμό είχαν πολύ καλές επιδόσεις στην ίδια χωρική δοκιμασία.
Επιπλέον, όταν αρουραίοι που είχαν εκτεθεί στον κακό φωτισμό εκτέθηκαν στη συνέχεια σε καλό φωτισμό επί τέσσερις εβδομάδες (με διάλειμμα ενός μήνα), η εγκεφαλική λειτουργία τους - αλλά και οι επιδόσεις τους στη δοκιμασία - επανέκαμψαν πλήρως.
Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, είναι η πρώτη που δείχνει ότι αλλαγές στο φως μέσα σε έναν κλειστό χώρο - παρόμοιες με αυτές στις οποίες εκτίθενται οι άνθρωποι - οδηγούν σε δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο.
«Οταν εκθέσαμε τους αρουραίους σε χαμηλό, κακό φωτισμό, αντίστοιχο με εκείνον που υπάρχει σε πολλούς κλειστούς χώρους στους οποίους ζούμε και εργαζόμαστε, τα ζώα εμφάνισαν προβλήματα στη χωρική μάθηση» ανέφερε ο Αντόνιο Νουνές, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ένας εκ των κύριων ερευνητών της μελέτης.

Χαμηλό φως, χαμηλές επιδόσεις  

Σύμφωνα με τον Τζόελ Σόλερ, διδακτορικό φοιτητή Ψυχολογίας και κύριο συγγραφέα της νέας μελέτης, η τακτική έκθεση σε χαμηλό φωτισμό οδηγεί σε σημαντική μείωση των επιπέδων του πεπτιδίου BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor), το οποίο βοηθά στο να διατηρούνται υγιείς οι συνάψεις των νευρώνων στον ιππόκαμπο.
Οδηγεί επίσης σε μείωση των δενδριτικών ακάνθων, των σημείων «ένωσης» που επιτρέπουν στους νευρώνες να «συνομιλούν» μεταξύ τους. 
«Με δεδομένο ότι δημιουργούνται λιγότερες συνάψεις, εμφανίζεται πτώση στη μάθηση και στη μνήμη που συνδέονται άμεσα με τον ιππόκαμπο. Με άλλα λόγια, το χαμηλό φως οδηγεί σε χαμηλές επιδόσεις» προσέθεσε ο Σόλερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φως δεν επηρεάζει άμεσα τον ιππόκαμπο, γεγονός που σημαίνει ότι επιδρά πρώτα σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου αφού περάσει μέσα από τα μάτια.
Η ερευνητική ομάδα εξετάζει τώρα μια τέτοια υποψήφια περιοχή στον εγκέφαλο των αρουραίων - πρόκειται για μια ομάδα νευρώνων στον υποθάλαμο οι οποίοι παράγουν ένα πεπτίδιο, την ορεξίνη, που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με πολλές και διαφορετικές εγκεφαλικές λειτουργίες.
Ενα από τα μεγάλα επιστημονικά ερωτήματα που θα προσπαθήσουν να απαντήσουν οι ερευνητές είναι το εξής: εάν χορηγηθεί ορεξίνη σε αρουραίους που εκτίθενται σε κακό φωτισμό, ο εγκέφαλός τους θα ανακάμψει χωρίς να απαιτείται η επανέκθεση σε καλό φωτισμό;

Ελπίδα για πολλούς ασθενείς

Τα νέα ευρήματα μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα για τα ηλικιωμένα άτομα, τους ασθενείς με γλαύκωμα, με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αλλά και γνωστικά προβλήματα.
Οι ερευνητές θα αναζητήσουν αν στα άτομα με οφθαλμοπάθειες των οποίων τα μάτια δεν λαμβάνουν πολύ φως μπορούν να παρέμβουν άμεσα σε αυτή την ομάδα των νευρώνων στον εγκέφαλο, παρακάμπτοντας τα μάτια και προσφέροντάς τους έτσι τα οφέλη της έκθεσης στον καλό φωτισμό. Μια άλλη πιθανότητα είναι να επιτευχθεί η βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένα άτομα αλλά και σε άτομα με νευρολογικές διαταραχές.

πηγή του άρθρου:tovima.gr

Πρόγνωση του καιρού για το Σ/Κ και την Καθαρά Δευτέρα

Γενικά αίθριος, με βαθμιαίες αραιές νεφώσεις, θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.
Στην ανατολική χώρα και στο νότιο Αιγαίο ενδέχεται να βρέξει.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο το Σαββατοκύριακο, ενώ θα υπάρξει παγετός τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Την Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο, ο καιρός σταδιακά από βορρά προς νότο θα καταστεί άστατος, με ασθενείς βροχές στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά, ενώ από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά ενδέχεται να προσεγγίσει τη χώρα νέο κύμα κακοκαιρίας.
Αναλυτικά:
Σάββατο (17/02/2018)
Αίθριος ο καιρός στα δυτικά, και βαθμιαία αραιές νεφώσεις.
Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και νοτιά, με σποραδικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, ενώ θα υπάρξει παγετός τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.
Κυριακή (18/02/2018)
Αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν με τοπικές βροχές από το βράδυ στα βόρεια.
Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα έχει αξιόλογη μεταβολή.
Καθαρά Δευτέρα (19/02/2018)
Νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα βόρεια και τα κεντρικά, με τοπικές βροχές και χιονιά στα ορεινά.
Τα φαινόμενα τη νύχτα θα ενταθούν στα δυτικά.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα κυμανθούν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα βόρεια 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα έχει μικρή πτώση από τα βόρεια.
δες τε περισσότερα στην πηγή του άρθρου:cnn.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

tips και βασικές αρχές για να βελτιώσουμε τη δική μας ξεχωριστή σχέση.

Σχέσεις ερωτικές, επαγγελματικές, φιλικές, σχέσεις αδιέξοδες.

Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός,  όμως όταν πρόκειται για ανθρώπινες σχέσεις, τότε όλοι βρισκόμαστε κάτω από τον ίδιο παρανομαστή.
Οι ερωτικές σχέσεις έρχονται πρώτες στην ατζέντα μας και μας απασχολούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Μια  δυνατή, υγιής, ερωτική σχέση μπορεί να μας παρέχει συναισθηματική  ασφάλεια, να μας ωριμάσει, και να μας κάνει καλύτερους, σε πολλούς τομείς.
Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές και κάποια tips που οι ειδικοί των «σχέσεων» μοιράζονται μαζί μας και μας βοηθούν να βελτιώσουμε τη δική μας ξεχωριστή σχέση.
Δεθείτε συναισθηματικά
Υπάρχουν σχέσεις που μπορεί να «πλέουν» σε ήσυχα πελάγη, όμως στην πραγματικότητα οι συνταξιδιώτες δεν έχουν την ίδια ρότα.
Πολλά ζευγάρια  είναι μαζί έχοντας μεταξύ τους, τεράστιο συναισθηματικό κενό.
Όλο και περισσότερο οι άνθρωποι μένουν μαζί  λόγω συνήθειας ή λόγω ευκολίας (το τελευταίο δυστυχώς το συναντάμε όλο και συχνότερα)  χωρίς να είναι αφοσιωμένοι και συναισθηματικά δεμένοι ο ένας με τον άλλο.
Άρα πρέπει να μιλάμε με τον άλλον για τα συναισθήματά μας, το πώς νιώθουμε κι όχι μόνο στις δύσκολες στιγμές, αλλά να εκφράζουμε την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και το... πάθος μας όποτε μας δοθεί η ευκαιρία.
Λύστε μαζί τα προβλήματα
Κάποια ζευγάρια αποφεύγουν τις έντονες διαμάχες και κάποια άλλα ακούγονται σ’ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο.
Όποιος κι αν είναι ο τρόπος που λύνετε τις προσωπικές διαφορές σας, μη φοβάστε ν’αντιμετωπίσετε το σύντροφο σας και να  θέσετε τις αντιρρήσεις σας επί τάπητος.
Ακούγεται εξουθενωτικό και όντως είναι.
Σκοπός σας όμως είναι να καταλήξετε σε μία λύση ή έστω σε έναν κοινό συμβιβασμό.
Γιατί με το να μη μιλάτε γι αυτά που σας ενοχλούν, απλώς τα κρατάτε μέσα σας κι αποξενώνεστε.
Η προσωπική ζωή επιβάλλεται
Μην κάνετε την ερωτική σχέση  το επίκεντρο του κόσμου σας.
Ξεκολλήστε και «ζήστε» τη δική σας ζωή.
Αποκτήστε κι άλλα ενδιαφέροντα και κάντε πράγματα έξω από την δική σας δυαδική σχέση.
Διατηρήστε τις φιλίες σας αλλά και τα χόμπυ σας.
 Όσο ιδανικός και αν είναι ο σύντροφος σας, είναι  αδύνατον να σας καλύψει σε όλους τους τομείς.
Άλλωστε και ο ίδιος θα εκτιμήσει αυτά τα μικρά διαλείμματα και θα σας επιθυμήσει περισσότερο.
Βγείτε με τις φίλες σας κι αφήστε τον κι εκείνον να κάνει το ίδιο!
Eπικοινωνήστε
Μη φοβάστε να μιλήσετε ανοιχτά για τις επιθυμίες σας , τους φόβους, τις αγωνίες σας αλλά και για ό,τι άλλο σας απασχολεί.
Πρέπει να υπάρχει απόλυτη ειλικρίνεια και  ελευθερία, να μπορείτε να εκφράζεστε ανά πάσα στιγμή, έχοντας όμως επιλέξει έναν σύντροφο που είναι σε θέση να σας κατανοήσει και να σας καθησυχάσει.
Η επικοινωνία είναι το Α και το Ω σε μια σχέση.
Γράφει η Μαρία Καραγιώργου
womannow.gr

δεν αποθνήσκουν οι θεοί...

Δεν αποθνήσκουν οι θεοί. Η πίστις αποθνήσκει
του αχαρίστου όχλου των θνητών.
Είν’ οι θεοί αθάνατοι. Aπό τα βλέμματά μας
τους κρύπτουσι νεφέλαι αργυραί.
Ω Θεσσαλία ιερά, Σε αγαπώσιν έτι,
Σε ενθυμούνται αι ψυχαί αυτών.
Εν τοις θεοίς, ως εν ημίν, ανθούσιν αναμνήσεις,
της πρώτης των αγάπης οι παλμοί.
Ότε ερών το λυκαυγές φιλεί την Θεσσαλίαν,
σφρίγος από τον βίον των θεών
περνά την ατμοσφαίραν της· και κάποτ’ αιθερία
μορφή επί των λόφων της πετά.
Κωνσταντίνος Π. Καβάφης