Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Τα χέρια μας αποκαλύπτουν την ηλικία μας

Όπως ανέφεραν πρόσφατα Αμερικανοί επιστήμονες, τα χέρια μας μπορούν να αποκαλύψουν με μεγάλη ακρίβεια την ηλικία μας, ειδικά στα άτομα που έχουν υποβληθεί σε πλαστικές επεμβάσεις και είναι δύσκολο από το πρόσωπο ή το σώμα να καταλάβουμε πόσο χρονών είναι.

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές να λένε ότι αν κοιτάξεις τα χέρια ενός ανθρώπου θα καταλάβεις περίπου την ηλικία του.
Όσο κι αν σας ακούγετε «ανόητο» ή ακόμα και «αστείο» έχει βάση σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Όπως ανέφεραν πρόσφατα Αμερικανοί επιστήμονες, τα χέρια μας μπορούν να αποκαλύψουν με μεγάλη ακρίβεια την ηλικία μας, εδικά στα άτομα που έχουν υποβληθεί σε πλαστικές επεμβάσεις και είναι δύσκολο από το πρόσωπο ή το σώμα να καταλάβουμε πόσο χρονών είναι.
Όπως τόνισαν, οι πλαστικοί επεμβατικοί που διενέργησαν την έρευνα, στις περισσότερες περιπτώσεις η ανανέωση του προσώπου με μία πλαστική επέμβαση έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την εμφάνιση των χεριών του ίδιου ατόμου.
Οι πλαστικοί χειρουργοί έδειξαν σε εθελοντές φωτογραφίες με γυναικεία χέρια και τους ζήτησαν να τα τοποθετήσουν ανάλογα με τη δεκαετία που τα υπολόγιζαν.
Δηλαδή, κάτω των 20 ετών, 20-30 ετών, 30-40 ετών, 40-50 ετών, 50-60 ετών κ.λπ.
Παρατήρησαν λοιπόν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι εθελοντές τοποθέτησαν σωστά ηλικιακά τις φωτογραφίες με τα χέρια.
Στη 2η φάση όμως της έρευνας οι γιατροί ζήτησαν από τους εθελοντές να κατατάξουν φωτογραφίες με γυναικεία χέρια ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση οι φωτογραφίες ήταν αλλοιωμένες και όχι φυσικές όπως οι προηγούμενες.
Δηλαδή, είχαν επεξεργαστεί και είχαν τοποθετηθεί κοσμήματα και βαμμένα νύχια, ενώ είχαν αφαιρεθεί και χαρακτηριστικά όπως οι πρησμένες φλέβες που αποκαλύπτουν την ηλικία ενός χεριού,  ή κάποια σημάδια στο δέρμα όπως πανάδες που γίνονται λόγω ηλικίας, ρυτίδες, παραμορφώσεις και προεξέχουσες αρθρώσεις.
Στην περίπτωση αυτή οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι τα χέρια αυτά ανήκουν σε νεαρότερες γυναίκες.
Όταν όμως τους έδειξαν και πάλι τις αλλοιωμένες φωτογραφίες με σημάδια δέρματος, ρυτίδες, παραμορφώσεις και φλέβες τότε οι εθελοντές τοποθέτησαν τα χέρια στη σωστή ηλικία.
Από την έρευνα αυτή οι γιατροί αποκάλυψαν ότι η  εμφάνιση των χεριών μας δείχνει πάρα πολλά για την πραγματική μας ηλικία.
Επίσης, όπως τόνισαν θα πρέπει οι γυναίκες που κάνουν πλαστικές επεμβάσεις στο πρόσωπό τους για να φαίνονται νεότερες να φροντίζουν ανάλογα και τα χέρια τους καθώς αυτά θα αποκαλύπτουν έτσι κι αλλιώς την ηλικία τους.
Θα είναι καλό να κάνουν κάποιο λέιζερ για να εξαλείψουν τα σημάδια του δέρματος τους, μία χημική απολέπιση που βοηθά επίσης ενώ, αν θέλουν κάτι πιο δραστικό θα μπορούν να κάνουν ενέσεις λίπους για να ανανεώνεται το δέρμα στα χέρια τους και να μειώνεται η εμφάνιση πρησμένων φλεβών.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί συστήνουν σε όλους να φροντίζουν τα χέρια τους όπως πράττουν για το πρόσωπο και το σώμα τους.

πηγή άρθρου:naftemporiki.gr

Ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης την Τρίτη - Χωρίς πανσέληνο ο Φεβρουάριος

ένα ασυνήθιστο φαινόμενο

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου το φεγγάρι θα κάνει κάτι ασυνήθιστο, καθώς τρία ξεχωριστά ουράνια φαινόμενα σχεδόν θα συμπέσουν:
η πανσέληνος,
το πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη (περίγειο) ώστε να υπάρχει σούπερ-Σελήνη και
ταυτόχρονα η ολική έκλειψη της Σελήνης.

Το φαινόμενο θα μπορούσε να αποκληθεί ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης.
Θα είναι η δεύτερη πανσέληνος του Ιανουαρίου, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της φετινής Πρωτοχρονιάς, αλλά τότε δεν υπήρχε έκλειψη του φεγγαριού.

Παρεμπιπτόντως, επειδή ο Ιανουάριος έχει δύο πανσελήνους και ακλουθεί ένας «κολοβός» μήνας με 28 μέρες, ο φετινός Φεβρουάριος δεν θα έχει καθόλου πανσέληνο και αυτό έχει να συμβεί από το 1999.
Η επόμενη πανσέληνος θα είναι την 1η Μαρτίου.

Η προηγούμενη ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης είχε συμβεί το Σεπτέμβριο του 2015.
Η προηγούμενη όμως φορά που είχε γίνει κάτι παρόμοιο κατά τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, ήταν στις 31 Μαρτίου 1866, δηλαδή πριν σχεδόν 152 χρόνια, αλλά τότε το φεγγάρι βρισκόταν στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο του από τη Γη.

Οι δύο επόμενες φορές που η ολική έκλειψη Σελήνης θα συμπέσει με τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2028 (αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπέρ-Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι δεν θα βρίσκεται στο περίγειό του) και στις 31 Ιανουαρίου 2037 (τότε θα υπάρχει υπερ-Σελήνη).

Η τροχιά της Σελήνης δεν είναι τέλειος κύκλος γύρω από τη Γη, με αποτέλεσμα η απόσταση ανάμεσα στο κέντρο του φεγγαριού και στο κέντρο της Γης να αυξομειώνεται από τα περίπου 363.400 χιλιόμετρα (περίγειο) έως τα 405.550 χιλιόμετρα (απόγειο).
Έτσι σε μια πανσέληνο που θα συμβεί στο περίγειο (υπερ-Σελήνη), το φεγγάρι φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από μια πανσέληνο που θα συμβεί στο απόγειο.
Ο μη επιστημονικός όρος «υπερ-Σελήνη» ή «σούπερ-Σελήνη» είναι δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλαν από το 1979.

Οι ολικές εκλείψεις είναι ορατές από κάθε σημείο της Γης που έχει νύχτα και η διάρκεια της ορατής έκλειψης διαφέρει από τόπο σε τόπο.
Στη διάρκεια των εκλείψεων το φεγγάρι αποκτά ένα σκούρο κοκκινωπό χρώμα σαν να είναι σκουριασμένο ή ματωμένο, καθώς ο δορυφόρος του πλανήτη μας εισέρχεται στη σκιά της Γης και η γήινη ατμόσφαιρα φιλτράρει το σεληνιακό φως.

Η έκλειψη της 31ης Ιανουαρίου θα είναι ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία, που θα έχουν βράδυ στη διάρκεια της έκλειψης.
Όμως στην Αθήνα η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας.
Ευτυχώς θα υπάρχει φέτος μια δεύτερη ολική έκλειψη του φεγγαριού, που θα συμβεί στις 27 Ιουλίου, η οποία θα είναι ορατή και στην Ελλάδα.
Αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπερ-Σελήνη.
πηγή πληροφόρησης:tovima.gr
~~~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Τα 'μαθες τα νέα, Φραντζέσκο;

Πώς ελέγχεται ένα πλήθος, πώς συγκρατείται, όταν το θυμικό παίρνει το πάνω χέρι;
Ο Μακιαβέλι, που φωτίζει τους νόμους ενός πανάρχαιου παιχνιδιού, τους μηχανισμούς πίσω από τη σκηνή και περιγράφει την πολιτική γυμνή, καταλήγει πως το καταλληλότερο πράγμα για να συγκρατηθεί ένα εξαγριωμένο πλήθος συνιστά ο σεβασμός για κάποιον με κύρος.
Ένας σοβαρός, όχι απαραίτητα βλοσυρός, που βγαίνει μπροστά, όταν έχει ξεσπάσει στην πόλη διαμάχη, και τους αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο.

Αφού επικαλείται τον Βιργίλιο (Αν τότε κάποιος σοβαρός και σεβάσμιος εμφανισθεί άνδρας / ησυχάζουν και τείνουν ευήκοον ους), ανοίγει, όπως ένας χειρουργός, το πολιτικό σώμα και πριν το κλείσει, καταλήγει στην περισσότερο ασφαλή και επιβαλλόμενη λύση:
Οφείλει ο αξιοσέβαστος να παρουσιαστεί στους εμπλεκόμενους, με όσο θάρρος, αξιοπρέπεια ή χάρη μπορεί να (συμ)μαζέψει, φέροντας τα διάσημα του όποιου αξιώματός του, για να τους γητέψει.
«Η Φλωρεντία ήταν χωρισμένη, πριν λίγα χρόνια, σε δύο φατρίες, τους Φρατέσκι και τους Αραμπιάτι, όπως αποκαλούνταν.
Όταν συγκρούστηκαν, οι Φρατέσκι ηττήθηκαν.
Ανάμεσά τους βρισκόταν ο Παγκολαντόνιο Σοντερίνι, πολίτης ευυπόληπτος σ’ εκείνες τις μέρες.
Κατά τη διάρκεια των ταραχών, ο αρματωμένος όχλος πήγε να λεηλατήσει τον οίκο του.
Στο σπίτι βρισκόταν, κατά τύχη, ο Φραντζέσκος, ο αδερφός του, επίσκοπος τότε, της Βολτέρρας και νυν καρδινάλιος. Ακούγοντας τον θόρυβο και βλέποντας το πλήθος, φόρεσε, αμέσως, τα εξοχότερα άμφιά του, έριξε πάνωθέ του τον επισκοπικό του χιτώνα, αντιπαρατέθηκε στο πλήθος και τους συγκράτησε με την εμφάνιση και τα λόγια του.
Το γεγονός συζητούνταν με θαυμασμό, επί αρκετές ημέρες, σ’ ολόκληρη την πόλη» (Μachiavelli, «Η χειραγώγηση του όχλου - Οι συνωμοσίες», εκδ. Ροές, 2011).

Το γεγονός, στις μέρες μας, θα συζητούνταν όσο κρατάει η σκοτεινή ώρα στων μέσων κοινωνικής δικτύωσης τη χώρα.
Οι αποκαθηλώσεις, άλλωστε, κερδίζουν κατά κράτος τις ανυψώσεις και οι σοβαροί αποθαρρύνονται από τη βοή.
Στη Δύση σίγουρα.
Θα σας γελάσω για την Ανατολή. 
πηγή του άρθρου:naftemporiki.gr

το "άστρο της ανθρωπότητας",ένα "ψεύτικο άστρο» στον ουρανό εκνευρίζει τους αστρονόμους

«Άστρο της Ανθρωπότητας και γιατί εκνευρίζει τους αστρονόμους

Αστρονόμοι από όλον τον κόσμο στρέφουν, όχι τα τηλεσκόπια τους αυτή τη φορά, αλλά τα «βέλη» τους σε μία ιδιωτική εταιρεία αεροδιαστημικής από τη Νέα Ζηλανδία που έθεσε ένα γυαλιστερό πολύπλευρο σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Την περασμένη εβδομάδα, η διαστημική startup Rocket Lab εκτόξευσε έναν πύραυλο από μία απομακρυσμένη φάρμα προβάτων στην χερσόνησο Μάχια στη Νέα Ζηλανδία.
Πανευτυχής από την επιτυχία της επιχείρησης, ο ιδρυτής της Rocket Lab, Πήτερ Μπεκ, χαρακτήρισε την εκτόξευση από την φάρμα, ένα «σχεδόν χωρίς προηγούμενο» βήμα, στην ιδιωτική εξερεύνηση του διαστήματος.
Η ρουκέτα μετέφερε στο διάστημα αυτό που οι άνθρωποι της Rocket Lab αποκαλούν ποιητικά το «Άστρο της Ανθρωπότητας».
Πρόκειται για ένα γυαλιστερό, συμμετρικό πολύπλευρο, κατασκευασμένο από ανθρακονήματα που, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες, δικαίως έχει κερδίσει το παρατσούκλι «ντισκομπάλα».
Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Ίσθερ από το πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, δήλωσε στoν Guardian πως η Rocket Lab πάτησε πάνω σε ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα του κλάδου του.
Η φωτορύπανση αποτελεί ήδη ένα μεγάλο πρόβλημα των ερευνητών που παρακολουθούν τα αστέρια και η εισαγωγή μιας λαμπερής ντισκομπάλας στο Διάστημα δεν είναι ακριβώς ευπρόσδεκτη.
Αυτή η μεμονωμένη φωτορύπανση δεν θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα αλλά αν εξελιχθεί σε συνήθη πρακτική θα «βγάλει τους αστρονόμους στους δρόμους», λέει χαρακτηριστικά ο Ίσθερ.
Η Rocket Lab υποστηρίζει πως ανέβασε σε τροχιά το κατοπτρικό «άστρο» για να αντανακλά το φως του ήλιου ακόμα και τη νύχτα, «ως μία υπενθύμιση του πόσο εύθραυστη είναι η Γη μέσα στο σύμπαν».
«Θα δημιουργήσει μία κοινή εμπειρία για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη», προσθέτει ο ιδρυτής της διαστημικής startup, εξοργίζοντας εκατοντάδες παρατηρησιακούς αστρονόμους στον πλανήτη.
Ευτυχώς για τον Ίσθερ και τους συναδέλφους του, το «Άστρο της Ανθρωπότητας» δεν θα τους ενοχλεί για πολύ καιρό, αφού τον Οκτώβριο αναμένεται να ξαναπέσει στην γήινη ατμόσφαιρα, λιώνοντας κατά την επανείσοδο του στον πλανήτη.
Όμως μέχρι τότε, θα είναι το πιο λαμπερό ανθρώπινο αντικείμενο στον ουρανό.   Άλλοι αστρονόμοι δεν ήταν τόσο διπλωματικοί στα σχόλιά τους όσο ο αστρονόμος από το Ώκλαντ.
«Ουάου.Ένα εκτυφλωτικό διαστημικό γκράφιτι. Σε ευχαριστούμε πολύ Rocket Lab», έγραψε στο twitter ο αστρονόμος Μάικ Μπράουν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.
«Ακόμα μία εισβολή στο προσωπικό μου σύμπαν. Ακόμα ένα φωτεινό φλας που ζητά την προσοχή των ματιών μου», έγραψε στο Scientific American ο επικεφαλής του τμήματος Αστροβιολογίας του πανεπιστημίου Κολούμπια,Κάλεμπ Σαρφ.
«Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα το θεωρούσαμε «γλυκούλι» να φορέσουμε στροβοσκόπιο σε μια πολική αρκούδά ή την προσθήκη διαφημιστικών πινακίδων στην κορυφή του Έβερεστ», συνεχίζει ο Σαρφ.
«Η τοποθέτηση μίας τεχνητής φωτεινής σφαίρας στους ουρανούς είναι παραπλήσια κακοποίηση.
Είναι οπωσδήποτε μία υπενθύμιση του πόσο εύθραυστη είναι η θέση μας στο Σύμπαν γιατί μολύνει το μέρος που πρέπει να προστατεύσουμε».
πηγή του άρθρου: www.lifo.gr-με πληροφορίες από τον Guardian

Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για τα δόντια

τροφές έχουν αρνητική επίδραση στα δόντια μας.

Η πρόληψη είναι το καλύτερο «φάρμακο» για την υγεία των δοντιών, αλλά ο καθημερινός καθαρισμός και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο δεν είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε για να είναι γερά και δυνατά.
Πρέπει να προσέχουμε και τι και πόσο συχνά τρώμε.
Η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική ορθοδοντικός παιδιών και ενηλίκων εξηγεί ποιες τροφές έχουν αρνητική επίδραση στα δόντια μας.

* Εσπεριδοειδή: Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους είναι γεμάτα με βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι πολύτιμα για τον οργανισμό.
Δυστυχώς, όμως, ορισμένα από αυτά (ιδίως ο χυμός γκρέιπφρουτ και λεμόνι) είναι πολύ όξινα και μπορεί με τον καιρό να διαβρώσουν την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών (είναι το εξωτερικό, σκληρό «σμάλτο» τους).

* Καραμέλες: Οι μαλακές καραμέλες που κολλάνε στα δόντια είναι οι χειρότερες, γιατί μπορεί να παραμείνουν πάνω και ανάμεσά τους για πολλές ώρες, επιτρέποντας στα βακτήρια του στόματος να τραφούν ανενόχλητα από τη ζάχαρη που περιέχουν.
Ωστόσο στη διαδικασία αυτή παράγουν οξέα που διαλύουν την προστατευτική αδαμαντίνη ουσία και προκαλούν τερηδόνα.
Αν μάλιστα η μαλακή καραμέλα έχει ταυτοχρόνως ζάχαρη και είναι ξινή-όξινη, τότε ασκεί τριπλή αρνητική δράση στα δόντια, διότι περιέχει πρόσθετα διαβρωτικά οξέα, πέραν όσων θα παραχθούν από την αλληλεπίδραση ζάχαρης-βακτηρίων.
Όσον αφορά τις σκληρές καραμέλες, αν και δεν κολλάνε τόσο πολύ στα δόντια, διαλύονται με αργό ρυθμό, επομένως πάλι μένει η ζάχαρη επί αρκετά λεπτά στο στόμα και τα βακτήρια βρίσκουν ευκαιρία να παράγουν επιβλαβή οξέα. 
Αν μάλιστα έχουν και ξινή γεύση, τόσο το χειρότερο.
Επιπρόσθετα, όσοι συνηθίζουν να μασάνε τις σκληρές καραμέλες αντί να τις αφήνουν να λιώνουν στο στόμα, κινδυνεύουν να υποστούν ράγισμα σε ένα ή περισσότερα δόντια.

* Πίκλες:Οι πίκλες συχνά παράγονται σε όξινο μέσο (συνήθως ξύδι) που τους προσδίδει την χαρακτηριστική ξινή και αλμυρή γεύση τους.
Ταυτοχρόνως όμως τις μετατρέπουν σε πιθανή απειλή για την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών.
Μελέτες έχουν δείξει πως η συχνή κατανάλωσή τους ή χωρίς συνοδευτικό φαγητό, αυξάνει τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών κατά σχεδόν 85%.
Η λύση είναι επομένως να τις τρώτε πιο σπάνια και με το φαγητό.

* Αναψυκτικά: Δεν είναι μυστικό ότι τα πολλά αναψυκτικά με ζάχαρη ευνοούν την τερηδόνα.
Ωστόσο η μεγαλύτερη απειλή φαίνεται πως είναι τα οξέα (ανθρακικό) και όχι η ζάχαρη καθαυτή.
Έτσι, ακόμα και οι λάιτ εκδοχές τους, που περιέχουν για παράδειγμα κιτρικό και φωσφορικό οξύ, μπορεί να διαβρώσουν την αδαμαντίνη ουσία, αν καταναλώνονται σε μεγάλες δόσεις. 
Το ίδιο ισχύει και για τα ανθρακούχα νερά και τις σόδες.
Αν δεν μπορείτε χωρίς αυτά, φροντίστε τουλάχιστον να τα καταναλώνετε μόνο μαζί με κύρια γεύματα της ημέρας, γιατί το φαγητό συμβάλλει στην εξουδετέρωση των οξέων.

* Αθλητικά ροφήματα:Αν και μοιάζουν πολύ ασφαλέστερη επιλογή από τα αναψυκτικά, γεγονός παραμένει ότι και αυτά μπορεί να περιέχουν πολλά οξέα και ζάχαρη, επομένως είναι εξίσου επιζήμια, όπως είχε δείξει το 2008 μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.

* Κρασί:Ο γενικός κανόνας είναι πως οποιοδήποτε είδος αφήνει λεκέ σε ένα λευκό τραπεζομάντηλο, μπορεί να δημιουργήσει κηλίδα και στα δόντια μας. Επομένως, ο πρώτος «ένοχος» είναι το κόκκινο κρασί που περιέχει πολλές χρωμογόνες ουσίες, όπως λέγονται, οι οποίες αποχρωματίζουν τα δόντια.
Τις κηλίδες επιδεινώνουν οι τανίνες του κόκκινου κρασιού, οι οποίες έχουν την τάση να ξεραίνουν το στόμα και να κάνουν τα δόντια κολλώδη.
Ωστόσο όλ’ αυτά δεν σημαίνουν ότι το λευκό κρασί δεν συμβάλλει στις κηλίδες στα δόντια.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα διαβρωτικά οξέα των λευκών και των κόκκινων κρασιών επιτρέπουν στις χρωστικές άλλων τροφίμων να εισδύσουν πιο βαθιά στην επιφάνεια των δοντιών, δημιουργώντας έτσι εντονότερες κηλίδες.
Κατά συνέπεια, να πίνετε κρασί μόνο μαζί με φαγητό.

* Κράκερς, τσιπς κλπ: Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχονται στα λευκά κράκερ και γενικώς στα λευκά προϊόντα άρτου που συχνά μασουλάμε μέσα στην ημέρα, μετατρέπονται γρήγορα στο στόμα σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να παρέχουν άφθονη τροφή στα βακτήρια. 
Αντί λοιπόν να τα σιγομασουλάτε με τις ώρες, να τα τρώτε «μια κι έξω» και μετά να βουρτσίζετε καλά τα δόντια σας.

* Καφές και τσάι:Έχετε παρατηρήσει τις καφέ κηλίδες που συσσωρεύονται στο εσωτερικό της κούπας όταν πίνετε πολλούς, συνεχόμενους καφέδες ή τσάι;
Αυτό σας δίνει μια ιδέα για το πως μπορεί να κηλιδώσουν τα δόντια τα δύο πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο.
Εκτός από τον αποχρωματισμό, όμως, τα δόντια με έντονες κηλίδες από καφέ είναι κολλώδη και έτσι «προσελκύουν» τα υπολείμματα των τροφίμων και τα βακτήρια.
Όσον αφορά το τσάι, μερικές ποικιλίες μαύρου τσαγιού δημιουργούν εντονότερες κηλίδες στα δόντια απ’ ό,τι ο καφές και υπαίτιες γι’ αυτό είναι οι τανίνες -όπως συμβαίνει και με το κόκκινο κρασί.
Έτσι, τα είδη του τσαγιού με μικρή περιεκτικότητα σε τανίνες-όπως το πράσινο, το λευκό και τα αφεψήματα βοτάνων- δύσκολα θα αποχρωματίσουν τα δόντια.

Εννοείται πως με την προσθήκη ζάχαρης ή καραμέλας στον καφέ ή στο τσάι σας, αυξάνεται και ο κίνδυνος τερηδόνας.
πηγή του άρθρου:ygeia.tanea.gr

υγεία και διατροφή,τηγανίτες με πετιμέζι-μιά εξαίσια λιχουδιά!

τηγανίτες με πετιμέζι-από τις ξεχασμένες λιχουδιές του τόπου μας!

τηγανίτες,και μη νομίζετε ότι είναι μιά λιχουδιά των μεταγενέστερων Ελληνικών χρόνων...όχι...
οι τηγανίτες,αυτό το επίπεδο, στρογγυλό και λεπτό σε πάχος έδεσμα το οποίο παρασκευάζουμε με ένα είδος χυλού φτιαγμένο από αλεύρι και νερό είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων!
τις πρώτες βεβαιωμένες γραπτές μαρτυρίες τις βρίσκουμε στους αρχαίους Έλληνες και στα έργα ποιητών του 5ου αιώνα όπως του Κρατίνου και Μάγνη.
τις ονόμαζαν τηγανίτες ή ταγηνίες λέξεις που προέρχονται από τη λέξη τάγηνον-το γνωστό μας τηγάνι!
οι πρώτες ύλες και για τις αρχαϊκές τηγανίτες ήταν
το αλεύρι,
το νερό,
το λάδι,
το πετιμέζι ή και
το μέλι!
στην αρχαία ελλάδα βρίσκουμε ακόμα και τους σταιτίτες,που ήταν ένα είδος τηγανίτας,που το ζυμάρι τους γινόταν αποκλειστικά από αλεύρι ποικιλίας σιταριού-σταῖς-σιτάρι-σταίτινος!
και βέβαια τα περίφημα pancake,δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι τηγανίτες των βόρειο-ευρωπαίων και εμφανίζονται ως λέξη στην αγγλική γλώσσα τον 15ο αιώνα!!!
και εμείς σε συνέχεια
του πετιμεζιού ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε τηγανίτες με πετιμέζι με τα πιό απλά υλικά,
όπως έχει φτάσει η συνταγή σε μας σήμερα από πολύ παλιά!!!
ας ξεκινήσουμε:
και θα χρειαστούμε
• 1 ποτήρι νερού σκληρό αλεύρι στάρινο
• 1 ποτήρι νερού χλιαρό νερό
• λίγο αλάτι,και
• λάδι για το τηγάνισμα
και συνεχίζουμε
-κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα σκεύος που να μας βολεύει και
ρίχνουμε σιγά- σιγά το νερό ανακατεύοντας με δυό πιρούνια ή με τον αυγοδάρτη έως ότου το μείγμα μας γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός,
-προσθέτουμε το αλάτι.
-σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι μας και
ρίχνουμε μέσα το μείγμα κουταλιά - κουταλιά...
-αφήνουμε τις τηγανίτες μας να ροδίσουν για 2 με 3 λεπτά από την κάθε πλευρά
και
- όπως είναι ζεστές τις βάζουμε σε μιά πιατέλα και τις περιχύνουμε  με άφθονο πετιμέζι!
τις σερβίρουμε ζεστές,αλλά και κρύες είναι πολύ-πολύ νόστιμες!!!
λίγα λόγια ακόμα
για την παρασκευή του χυλού μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις,αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως το στάρινο αλεύρι δεν απορροφά πολύ λάδι και αυτό το κάνει ιδανικό για ζύμες και χυλούς που θα χρειαστούμε τηγάνι!
τις τηγανίτες μπορούμε να τις γευτούμε όποια ώρα της ημέρας θέλουμε!!!
ο συνδυασμός της τηγανίτας με το πετιμέζι είναι μοναδικός!!!
το γευστικό αποτέλεσμα του συνδυασμού θα μας ξαφνιάσει ευχάριστα και θα μας χαρίσει τη γλύκα του!!!

πηγή του άρθρου:botanologia.blogspot.gr

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τι είναι και πώς αλλάζει δραματικά τον κόσμο μας

Του Γιώργου Κρασαδάκη
Technology Innovation Leader*

Η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει εντυπωσιακή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και - παρόλο που αποτελεί συχνά θέμα υπερβολών ή ακόμα και σεναρίων καταστροφολογίας - αρκεί να εστιάσουμε στην πραγματική τεχνολογική πρόοδο για να συνειδητοποιήσουμε τις συναρπαστικές δυνατότητές της.

Αποφεύγοντας την τεχνική ορολογία, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να προσδιοριστεί ως ένα υπολογιστικό σύστημα που μπορεί να εκτελέσει γνωστικές λειτουργίες ενώ ταυτόχρονα προσαρμόζεται και ‘μαθαίνει’, ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερο.
Σύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ‘κατανοούν’ το περιβάλλον τους σε πραγματικό χρόνο και να λαμβάνουν βέλτιστες αποφάσεις. Η ‘κατανόηση του περιβάλλοντος’ συνίσταται στην αποτελεσματική επεξεργασία πολλαπλών σημάτων και ροών δεδομένων.
Οι τεχνολογίες Computer Vision και Natural Language Processing επιτρέπουν στα υπολογιστικά συστήματα να ‘κατανοούν’ εικόνες, βίντεο και ομιλία και να αντιδρούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογών που στηρίζονται σε τεχνολογίες A.I. είναι τα ακόλουθα.
Computer Vision – οι αλγόριθμοι αποκτούν όραση
Η δυνατότητα των υπολογιστών να ‘βλέπουν’ είναι αδιαμφησβήτητα ένα σημαντικό επίτευγμα.
Οι αλγόριθμοι ανάλυσης εικόνας μπορούν πλέον να αναγνωρίσουν τις οντότητες που απεικονίζονται σε μία τυχαία εικόνα ή ένα βίντεο, με μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα.
Για παράδειγμα μπορούν να εντοπίσουν σε μία εικόνα ανθρώπους, αυτοκίνητα, σπίτια, δρόμους, δέντρα κλπ.
Επιπλέον, μπορούν να εκτιμήσουν και άλλες παραμέτρους της εικόνας και των οντοτήτων που περιλαμβάνει – στο παραπάνω παράδειγμα, την μάρκα και τον τύπο των αυτοκινήτων, τον αριθμό των ατόμων, το φύλο, την ηλικία τους ή ακόμα και την συναισθηματική τους κατάσταση.
Ο αλγόριθμος μπορεί επίσης να αναγνωρίσει την περίσταση που απεικονίζεται ή υπονοείται  - για παράδειγμα ένα παιδικό πάρτι, ένα αθλητικό γεγονός, μία επαγγελματική συνάντηση ή μία συγκέντρωση ανθρώπων σε μία πλατεία.

Οι εφαρμογές είναι απεριόριστες και εντυπωσιακές: από τα αυτόνομα αυτοκίνητα που μπορούν να ‘βλέπουν’ και να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους σε πραγματικό χρόνο, μέχρι ειδικές εφαρμογές όπως το πρωτότυπο Seeing AI της Microsoft που βοηθάει ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης να κατανοήσουν καλύτερα τον περιβάλλοντα χώρο.
Σε αυτό το παράδειγμα, ο χρήστης με τα προβλήματα όρασης μπορεί να ζητήσει από το σύστημα μία λεπτομερή περιγραφή του περιβάλλοντος ή συνοπτικές ενημερώσεις των αλλαγών που συμβαίνουν – με την επικοινωνία να γίνεται απλά, σε φυσική γλώσσα.
Η τεχνολογία Computer Vision παρέχει νέες δυνατότητες σε μεγάλο εύρος εφαρμογών όπως πλοήγηση, ρομποτική, ιατρικές διαγνώσεις, αποτελεσματικότερη διαχείριση του online περιεχομένου, συστήματα ασφαλείας κλπ.

Ο διάλογος με την ‘μηχανή’
Μία σύντομη ‘συζήτηση’ με το Amazon Echo, την Cortana, το Google Home ή την Siri αρκεί για να κατανοήσουμε την πρόοδο της τεχνολογίας NLP – Natural Language Processing - και τις νέες δυνατότητες αλληλεπίδρασης σε φυσική γλώσσα.
H Microsoft και η IBM πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι η απόδοση των NLP τεχνολογιών τους είναι πλέον αντίστοιχη με την μέση απόδοση επαγγελματιών transcribers στην συγκεκριμένη διαδικασία (μεταγραφή συζητήσεων σε σειρά θεμάτων, από αθλητικά έως πολιτική).
Αν και οι αλγόριθμοι δυσκολεύονται ακόμα από τις διαφορετικές προφορές και το θόρυβο στο περιβάλλον, η συνολική απόδοση βελτιώνεται ταχύτατα.
Η επικοινωνία με τους ψηφιακούς βοηθούς - digital assistants - εξελίσσεται, από ‘ερωτήματα και απαντήσεις’ σε ‘φυσικούς διαλόγους’.
Οι ψηφιακοί βοηθοί γίνονται συνεχώς ‘εξυπνότεροι’ έχοντας στην διάθεσή τους πλούσια δεδομένα για τον χρήστη και το ευρύτερο περιβάλλον του.
Σύντομα θα ενεργούν και αυτόνομα, θα μπορούν να πάρουν ‘πρωτοβουλία’ - εκμεταλλευόμενοι τα σήματα του περιβάλλοντος, και την βαθιά γνώση του χρήστη και των προτιμήσεών του – ώστε να προτείνουν αυτόνομα συγκεκριμένες ενέργειες και περιεχόμενο.

Η σπουδαιότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με την ταχύτατα αυξανόμενη δυνατότητα αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων, οδηγεί μία σπουδαία τεχνολογική επανάσταση.
Σε ένα κοντινό σενάριο και στα πλαίσια του Internet of Things, δισεκατομμύρια διασυνδεδεμένες συσκευές θα αποστέλλουν, συστηματικά, δεδομένα και events που θα αποθηκεύονται και επεξεργάζονται αυτόματα από προηγμένες τεχνολογίες Big Data, Machine Learning και Artificial Intelligence.
Ο πλούτος των δεδομένων σε συνδυασμό με τις δυνατότητες αξιοποίησής τους, θα δημιουργήσει πρωτοφανείς ευκαιρίες για την βελτίωση της υγείας, της καθημερινότητας και του τρόπου ζωής μας, των μεταφορών και του περιβάλλοντος.
Οι εφαρμογές είναι πραγματικά απεριόριστες.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα με πολιτικές, κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις.
Για παράδειγμα, η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει μεγάλης κλίμακας, έξυπνες αυτοματοποιήσεις που θα επιφέρουν δραματικές αλλαγές στην απασχόληση και την αγορά εργασίας.
Από μία άλλη οπτική, υπάρχουν εξίσου μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την πρόσβαση στα δεδομένα και τη γνώση που παράγεται από την ανάλυση και μοντελοποίησή τους.
Όπως επίσης και σχετικά με την διαχείριση και ‘εκπαίδευση’ κεντρικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνολογία ήδη μετασχηματίζει τον κόσμο μας και η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνει τις σχετικές διεργασίες.
Αυτό που πρέπει να εξασφαλιστεί, είναι η καλή χρήση της τεχνολογίας.

*Ο Γιώργος Κρασαδάκης είναι Product Architect με εκτενή εμπειρία στην ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού και τον σχεδιασμό προγραμμάτων καινοτομίας για εταιρίες τεχνολογίας (Microsoft - European Development Center, Accenture - Global Center for Innovation).
Ιδρυτής τριών τεχνολογικών startups, έχει καταχωρήσει περισσότερες από 17 πατέντες τεχνολογίας σχετικές με Personalization, IoT, Artificial Intelligence, Analytics & Big Data, Content management, Natural User Interfaces.
https://www.linkedin.com/in/gkrasadakis/

3ο Συνέδριο Τεχνολογίας της «Ναυτεμπορικής»
Τεχνητή Νοημοσύνη: Ευλογία ή απειλή; 
Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2018
Royal Olympic Hotel, Athens
πηγή του άρθρου:naftemporiki.gr

Τζορτζ Σόρος προς Facebook και Google: «Οι μέρες σας είναι μετρημένες»

O επενδυτής Τζορτζ Σόρος επιτέθηκε στα «τεχνολογικά μονοπώλια», όπως το Facebook και η Google, αποκαλώντας τα «απειλή για τη δημοκρατία».


Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο 87χρονος εβραιο-ουγγρο-αμερικανικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος επέκρινε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε ανησυχία για τη δύναμη που έχουν να τραβούν την προσοχή των ανθρώπων και προέβλεψε ότι «οι μέρες τους είναι μετρημένες», καθώς είναι θέμα χρόνου οι φορολογικές και άλλες υπηρεσίες να στραφούν εναντίον τους.

Όπως είπε, «οι μεταλλευτικές και πετρελαϊκές εταιρείες εκμεταλλεύονται το φυσικό περιβάλλον, ενώ οι εταιρείες των μέσων δικτύωσης το κοινωνικό περιβάλλον».
Επεσήμανε ότι «η δύναμη διαμόρφωσης της προσοχής των ανθρώπων, ολοένα περισσότερο συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων εταιρειών».

Ανέφερε ότι «οι εταιρείες social media επηρεάζουν το πώς οι άνθρωποι σκέφτονται και συμπεριφέρονται, χωρίς καν οι τελευταίοι να το συνειδητοποιούν, πράγμα που έχει μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία της δημοκρατίας και ιδίως για την ακεραιότητα των εκλογών». Κατηγόρησε τις τεχνολογικές εταιρείες ότι «χειραγωγούν την προσοχή των χρηστών τους, ώστε να τους κατευθύνουν προς τα εμπορικά συμφέροντά τους» και ότι «σκοπίμως δημιουργούν εθισμό των χρηστών στις υπηρεσίες που τους προσφέρουν», πράγμα επιβλαβές ιδίως για τους εφήβους.

Αναφερόμενος κατ' επανάληψη στη Google και στο Facebook, σύμφωνα με το BBC και τον Guardian, τόνισε ότι «χρειάζεται πια πραγματική προσπάθεια για να υπερασπίσει κανείς αυτό που ο Τζον Στιούαρτ Μιλ ονόμαζε "ελευθερία του νου".
Υπάρχει πιθανότητα ότι από τη στιγμή που αυτή θα χαθεί, οι άνθρωποι που μεγαλώνουν στην ψηφιακή εποχή, θα δυσκολευθούν να την ανακτήσουν».

Προειδοποίησε ότι αυτές οι εξελίξεις μπορεί να έχουν «ευρύτερες πολιτικές συνέπειες» και ότι ήδη έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Ο Σόρος αποκάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ «κίνδυνο για τον κόσμο», ενώ εκτίμησε ότι έως το 2020 ή και νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει εγκαταλείψει το αξίωμά του.

Ο Σόρος επαίνεσε την Ευρωπαία επίτροπο Μαγκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, για την οποία είπε ότι θα αποτελέσει τη «νέμεση» των εταιρειών social media.
Η Βεστάγκερ ήδη βρίσκεται σε κόντρα με πολλές αμερικανικές τεχνολογικές πολυεθνικές (Google, Amazon, Apple κ.α.), έχοντας ήδη επιβάλει ή απειλώντας να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα.

Ο Σόρος επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει δικούς της διαδικτυακούς «γίγαντες» και αυτό της επιτρέπει «να προστατεύει την κοινωνία από αυτούς», ενώ αντίθετα, όπως είπε, οι αντίστοιχες ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ είναι πολύ αδύναμες.
«Τα μονοπώλια του διαδικτύου δεν έχουν ούτε τη θέληση ούτε τη διάθεση να προστεύσουν την κοινωνία από τις συνέπειες των δράσεών τους» τόνισε ο μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος είχε γίνει για πρώτη φορά διάσημος το 1992, όταν είχε βγάλει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στοιχηματίζοντας με επιτυχία για την υποτίμηση της βρετανικής λίρας.

Σήμερα είναι επικεφαλής σε αρκετά φιλανθρωπικά ιδρύματα που έχουν ως κοινό στόχο «την προάσπιση των ανοικτών κοινωνιών από τους εχθρούς τους» - κάτι που τον έχει βάλει στο στόχαστρο της κριτικής από διάφορες πλευρές.
Όπως είπε και στο Νταβός, «οι ανοικτές κοινωνίες σήμερα βρίσκονται σε κρίση και διάφορες μορφές δικτατορίας και μαφιόζικων κρατών βρίσκονται σε άνοδο, όπως η Ρωσία του Πούτιν». 

Μάλιστα, παρουσίασε ένα δυστοπικό σενάριο, όταν ίσως η δύναμη των εταιρειών όπως η Google και το Facebook θα έχει «παντρευθεί» με τις δυνατότητες παρακολούθησης των πολιτών από τα κράτη. «Κάτι τέτοιο μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε έναν ιστό ολοκληρωτικού ελέγχου, πού ούτε καν ο Αλντους Χάξλεϊ και ο Τζορτζ Όργουελ δεν είχαν φαντασθεί» υποστήριξε.

πηγή του άρθρου:news.in.gr