Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Πώς θα ελέγξω τα όνειρά μου;

Γιατί να θέλει κάποιος να ελέγξει τα όνειρά του;

Για πολλούς λόγους:
Από τον πιο ασήμαντο, επειδή έχει πλάκα να βλέπεις π.χ. ότι πετάς, μέχρι τον πιο σημαντικό –για να απαλλαγεί, ας πούμε, από επαναλαμβανόμενους εφιάλτες.
«Κι έστω ότι θέλεις να ελέγξεις τα όνειρά σου.
Μπορείς;» θα αναρωτηθείτε, και δικαίως.
Επιτρέψτε μας να σας διαφωτίσουμε:
Εδώ και μερικά χρόνια, και συγκεκριμένα από το 2010 που το Inception ανανέωσε το ενδιαφέρον του δυτικού πολιτισμού για τα όνειρα, αυξάνονται και πληθύνονται οι επιστημονικές έρευνες σαν αυτή εδώ που επιβεβαιώνουν ότι πράγματι μπορούμε να ελέγξουμε τα όνειρά μας.
Υπάρχει και σχετικός όρος, «συνειδητό όνειρο», τον οποίο πιθανότατα έχετε ακούσει στην αγγλική του εκδοχή, “lucid dreaming”.
Τι είναι το συνειδητό όνειρο;
Είναι το όνειρο στο οποίο μπορούμε να παρέμβουμε εκούσια, ενώ ταυτόχρονα έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ονειρευόμαστε.
Βλέπετε, για παράδειγμα, έναν εφιάλτη ότι σας κυνηγά ένα μεγάλο μαύρο σκυλί.
Τρέχετε και τρέχετε, σας λούζει κρύος ιδρώτας, ώσπου ξαφνικά φτάνετε σε τοίχο.
Γυρίζετε, κοιτάτε το σκυλί, παρατηρείτε ότι έχει τρία κεφάλια και σκέφτεστε «ε πες το τόση ώρα ότι είμαι σε όνειρο!».
Λυγίζετε ελαφρώς τα γόνατα για να πάρετε φόρα και φεύγετε πετώντας πάνω από τον τοίχο. Προφανώς, δεν είναι απαραίτητο να κινούνται όλα σας τα όνειρα στα όρια του τραγελαφικού.
Αν εξασκήσετε το ταλέντο, μπορείτε να ελέγξετε όλων των ειδών τα όνειρα, με μια ελαφριά προτίμηση στα σοβαρά ή εκείνα που σας ταλαιπωρούν.
Πώς θα το κάνω αυτό;
Ακολουθώντας μερικά απλά βήματα, που θα σας βοηθήσουν να… κοιμηθείτε (το πιάσατε, έτσι;) προς τη σωστή κατεύθυνση.
Κρατήστε ένα ημερολόγιο ονείρων:
Σημειώστε σε ένα τετράδιο που θα έχετε πρόχειρο στο κομοδίνο το όνειρο που είδατε, αμέσως μόλις ξυπνήσετε –«αμέσως» σημαίνει πριν φτιάξετε καφέ.
Γράψτε όσες λεπτομέρειες μπορείτε να θυμηθείτε, όσο ασήμαντες και αν φαίνονται.
Κρατήστε σημειώσεις κάθε μέρα για δυο-τρεις εβδομάδες.
Βρείτε τα μοτίβα των ονείρων σας:
Μετά τις δυο-τρεις εβδομάδες, διαβάστε προσεκτικά τις σημειώσεις σας.
Θα παρατηρήσετε επαναλαμβανόμενα μοτίβα: ένα συγκεκριμένο χώρο στον οποίο βρίσκεστε στο όνειρο, κάτι που συμβαίνει συχνά, ένα συγκεκριμένο αντικείμενο στο background του ονείρου (θυμάστε τη σβούρα από το Inception; Κάτι τέτοιο).
Δημιουργήστε έναν «έλεγχο πραγματικότητας»:
Reality check, αν προτιμάτε τον πιο εύληπτο αγγλικό όρο.
Δηλαδή, βρείτε έναν τρόπο να διαπιστώνετε κάθε φορά αν ονειρεύεστε ή όχι.
Αυτός μπορεί να στηρίζεται στο επαναλαμβανόμενο μοτίβο σας, που αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο.
Για παράδειγμα, αν πολλά από τα όνειρά σας εκτυλίσσονται στο εξοχικό των παιδικών σας χρόνων, το οποίο κατεδαφίστηκε πριν από 15 χρόνια, θα ξέρετε ότι ονειρεύεστε κάθε φορά που το βλέπετε.
Αν δεν έχετε κανένα μη ρεαλιστικό μοτίβο στα όνειρά σας, μην ανησυχείτε, υπάρχουν πασπαρτού reality checks για όλους μας:
Το πρώτο και πιο συνηθισμένο είναι να δοκιμάσετε να διαβάσετε κάτι –οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να διαβάσουν μέσα στο όνειρο (αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους).
Το δεύτερο είναι να κοιτάξετε ένα ρολόι, και μετά από λίγα δευτερόλεπτα να το ξανακοιτάξετε –η ώρα στα όνειρα κατά κανόνα δεν έχει συνοχή.
Το τρίτο είναι να κοιταχτείτε σε έναν καθρέφτη –το είδωλό σας θα είναι διαφορετικό απ’ ό,τι στην πραγματικότητα.
Και τέλος, να δοκιμάσετε να κάνετε κάτι υπερφυσικό, όπως να πετάξετε, να σβήσετε τα φώτα με τη δύναμη του μυαλού σας ή να αναπνεύσετε ενώ κλείνετε με το χέρι την μύτη και το στόμα σας. Από τη στιγμή που ο εγκέφαλός σας αντιληφθεί ότι ονειρεύεται, τα υπόλοιπα είναι εύκολα –στη συνέχεια θα το καταδιασκεδάσει, ως σκηνοθέτης του ονείρου και των πρωταγωνιστών του. Μερικά tips ακόμα για όνειρα γλυκά και συνειδητά
Κοιμηθείτε σωστά:
Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν πηγές φωτός να διαταράσσουν τον ύπνο σας, και επιτρέψτε στον εαυτό σας να κοιμηθεί τουλάχιστον 8 ώρες.
Αποφύγετε το αλκοόλ:
Διαταράσσει κι αυτό τις φάσεις του ύπνου. Θα έχετε παρατηρήσει ότι βλέπετε πολύ λιγότερα όνειρα όταν πέφτετε για ύπνο ζαλισμένοι.
Καταναλώστε τις σωστές τροφές:
Υπάρχουν τρόφιμα που αυξάνουν την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς (το πότε θα νυστάξουμε, δηλαδή) και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Τέτοια τρόφιμα είναι η μουστάρδα, οι ηλιόσποροι, τα κεράσια, η βρώμη, οι παπαρουνόσποροι, οι ντομάτες και οι μπανάνες.
Διατηρήστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου:
Προσπαθήστε όσο γίνεται να αποφεύγετε τις μεγάλες διακυμάνσεις στις ώρες που πηγαίνετε για ύπνο και που ξυπνάτε.

Αν τις καθημερινές κοιμάστε στις 11.00 και τα Σαββατοκύριακα ξενυχτάτε ως τις 5.00 το πρωί, το βιολογικό σας ρολόι «ξεκουρδίζεται» και ο ύπνος σας είναι σπάνια βαθύς και ευχάριστος. 
 www.in2life.gr

Απλές συμβουλές για να δείχνετε πιο νέοι

                                                    http://www.in2life.gr
Ενώ στο ερώτημα «ποιος θέλει να ζήσει για πάντα;», οι απαντήσεις διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, στο ερώτημα «ποιος θα ήθελε να δείχνει πιο νέος», τα πράγματα είναι πιο απλά: όλοι θα θέλαμε να δείχνουμε και να νοιώθουμε νεώτεροι.
Πώς μπορούμε να το καταφέρουμε;
Μέσα από απλές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής μας και την χρήση συγκεκριμένων προϊόντων.
Δείτε παρακάτω επτά συμβουλές νεότητας.
Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
Η σωστή διατροφή αφαιρεί χρόνια από την εμφάνισή μας και μας κάνει να φαινόμαστε πιο υγιείς.
Προσπαθήστε λοιπόν να διατηρείτε υγιές βάρος, τρώγοντας υγιεινά, αποφεύγοντας λιπαρές τροφές και σνακ και δείχνοντας προτίμηση στα «καλά» λιπαρά ωμέγα -3, τα οποία βρίσκονται σε ψάρια και ξηρούς καρπούς.
Ο ιδανικός αριθμός γευμάτων βάσει ερευνών είναι περί τα 5-6 γεύματα την ημέρα, οπότε δοκιμάστε να ακολουθήσετε αυτόν τον κανόνα, παραμένοντας έτσι συνεχώς χορτασμένοι.
Μη ξεχνάτε το αντηλιακό
Οι ακτίνες YV προκαλούν μια σειρά παρενέργειες στο δέρμα με χειρότερη αυτή του καρκίνου.
Πέρα από αυτό όμως, η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό προκαλεί ρυτίδες και ένα σωρό ακόμα σημάδια γήρατος.
Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, τότε ζητήστε από τον φαρμακοποιό το κατάλληλο αντηλιακό που ταιριάζει στην επιδερμίδα σας.
Σε διαφορετική περίπτωση, οτιδήποτε με δείκτη προστασίας άνω του 30 είναι αρκετό.
Κάντε συχνά απολέπιση
Σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου της αισθητικής, η απολέπιση είναι ένα από τα «μυστικά» για να δείχνετε νεότεροι.
Τα οφέλη της σημαντικά:
αποτελεί το καλύτερο τρόπο για να κρατήσετε το δέρμα σας απαλό και λαμπερό, βοηθά στο να κρατήσετε «ανοικτούς» τους πόρους έτσι ώστε να περιορίσετε την ακμή, περιορίζει την εμφάνιση ρυτίδων και βοηθά στη λείανση του δέρματος.
Και πάλι, οι κρέμες απολέπισης διαμορφώνονται ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας, επομένως συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για το ποια σας ταιριάζει.
Ενυδατωθείτε σε καθημερινή βάση
Πέρα από την κατανάλωση νερού, η οποία προφανώς και βοηθά στην ενυδάτωση της επιδερμίδας μας (και όχι μόνο) σκεφτείτε και την εναλλακτική της κρέμας ενυδάτωσης, η οποία «θρέφει» και ενυδατώνει την επιδερμίδα.
Αν είστε ευαίσθητοι στα καλλυντικά, υπάρχουν επιλογές όπως τα έλαια τριαντάφυλου και αμύγδαλου τα οποία βοηθούν επίσης στην ενυδάτωση, χωρίς παρενέργειες.
Ένας άλλος τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι τα σπρέι προσώπου.
Ασκηθείτε
Αποδεδειγμένα η άσκηση δίνει… χρόνια, αλλά μας κάνει να φαινόμαστε και πιο νέοι χάρη στις βιοχημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στο σώμα μας ενώ γυμναζόμαστε.
Βρείτε λοιπόν χρόνο για να κάνετε τουλάχιστον 20 λεπτά άσκησης, τέσσερις φορές την εβδομάδα – οποιουδήποτε είδους σας αρέσει: κολύμβηση, τρέξιμο, χορό.
Ο ύπνος είναι φίλος σας
Ανάμεσα σε όλα τα οφέλη που έχει ο ύπνος για το σώμα μας- μείωση του στρες, αδυνάτισμα, επανόρθωση ιστών κ.α.- συμπεριλαμβάνεται και η ομορφιά.
Η ικανοποιητική ποσότητα και ποιότητα ύπνου σε καθημερινή βάση μπορεί να μας κάνει να νοιώθουμε και να δείχνουμε νεώτεροι από την πραγματική μας ηλικία.
Διαβάστε περισσότερα για τον ύπνο εδώ.
Κάντε περισσότερο σεξ
Μια υγιής σεξουαλική ζωή μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε νέοι και πιο όμορφοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης το σώμα μας εκκρίνει τη γνωστή «ορμόνη της ευτυχίας» η οποία πέρα από το να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξάνει την καλή διάθεση, μας βοηθά να παραμείνουμε – και να δείχνουμε – νέοι.

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, τα άτομα που έχουν ευτυχισμένη σχέση και συχνές σεξουαλικές επαφές δείχνουν περίπου δέκα χρόνια νεώτερα από την ηλικία τους.

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του να μην νοιάζεσαι

“Just keep moving forward and don't give a shit about what anybody thinks. Do what you have to do, for you.” Johnny Depp
                                                                                                                                                                                             http://www.in2life.gr
Η ζωή μας είναι λίγη, τόσο λίγη που πραγματικά αποτελεί έγκλημα να την σπαταλάμε σε πράγματα τα οποία δεν έχουν σημασία για εμάς.
Στο να ασχολούμαστε με λόγια ή πράξεις ανθρώπων που δεν θα έπρεπε να μας νοιάζουν.
Στο να τσαντιζόμαστε κάθε φορά στον δρόμο που ένας ασυνείδητος θα μας βρίσει/θα μας υψώσει το μεσαίο του δάχτυλο/ θα μας ειρωνευτεί.
Κι όμως, αν το καλοσκεφτείτε δαπανούμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό φαιάς ουσίας και ενέργειας, αν όχι σε καθημερινή βάση τότε, αρκετά συχνά, σκεπτόμενοι τι μπορεί να λένε οι άλλοι για εμάς, δίνοντας βάση σε πράξεις/κουβέντες που κανονικά θα έπρεπε να γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια. Είναι κάτι τέτοιο υπέρ μας;
Όχι.
Μας κάνει τη ζωή καλύτερη;
Σε καμία περίπτωση.
Το αντίθετο μάλιστα.
Μας μιζεριάζει και μας αφαιρεί ποιοτικά χρόνια ζωής.
Είναι απόλυτα φυσικό να νοιάζεστε για τις απόψεις των άλλων ή/και για την εικόνα που δίνετε στους άλλους.
Στο κάτω κάτω της γραφής, είμαστε κοινωνικά όντα και είναι κάτι που κάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Κανείς δεν μπορεί να το αποφύγει, και κανείς δεν θα έπρεπε να το αποφύγει.
Όμως οφείλετε να λάβετε κατά νου ορισμένα πράγματα:
1.
Ο κόσμος σας κρίνει τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές.
Κι όμως, συμβαίνει.
Υπάρχει κόσμος που δε σας συμπαθεί και μαντέψτε: δεν μπορείτε να κάνετε απολύτως τίποτα γι’ αυτό.
Ο κόσμος είναι τόσο μεγάλος και εσείς τόσο μικροί, επομένως μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε και να αφήσετε στην άκρη τις απόψεις και τις γνώμες αυτών που δεν τους αρέσει αυτό που κάνετε. 2.
Δεν έχετε την ανάγκη να σας συμπαθούν όλοι.
Ακούγεται τρελό, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό και θα το συνηθίσετε.
Αρκεί να αναλογιστείτε ότι ο περισσότερος κόσμος όχι μόνο αγνοεί την ύπαρξη σας ή σας κρίνει αυτή τη στιγμή χωρίς να σας ξέρει, αλλά ακόμα και να σας ξέρει δεν έχει και τόση σημασία αν σας κρίνει.
Δεν σας συμπαθεί κάποιος;
Ε και;
Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου.
Για την ακρίβεια όσο τον αγνοείτε, τόσο πιο ευτυχισμένοι γίνεστε.
3.
Οι άνθρωποί σας είναι αυτοί που «μετρούν».
Αφού συνειδητοποιήσετε ότι ο περισσότερος κόσμος αγνοεί την ύπαρξή σας και ότι αυτοί που δεν σας συμπαθούν αποτελούν μειοψηφία και οι απόψεις τους δεν έχουν και τόση σημασία, τότε οφείλετε να καταλάβετε ότι οι άνθρωποι που όντως νοιάζονται για εσάς, είναι αυτοί στους οποίους πρέπει να εστιάσετε.
Η διαδικασία του να δείτε τα πράγματα πιο χαλαρά και να μην νοιάζεστε τόσο πολύ για τα πάντα δεν είναι εύκολη υπόθεση και συγκεκριμένες «συνταγές» δεν υπάρχουν, αφού ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπάρχουν ορισμένα βασικά βήματα τα οποία θα εξασφαλίσουν την ψυχική σας υγεία σε έναν κόσμο ο οποίος έχει βαλθεί να σας κάνει να ασχολείστε συνέχεια μαζί του.
1.
Αποφασίστε τι θέλετε.
Ρήση που πιάνει σχεδόν στα πάντα στη ζωή, όμως θα σας βοηθήσει και σε αυτήν την περίπτωση.
Οι στόχοι σας είναι δικοί σας, επομένως θα πρέπει να τους «κατακτήσετε» εξ’ ολοκλήρου.
Όσο λιγότερο σαφείς είστε σχετικά με αυτούς, τόσο πιο εύκολα θα πέσετε θύματα στις επιθυμίες και τα λόγια των άλλων.
2.
Το ότι κάποιος σας μιλάει δε σημαίνει ότι θα πρέπει να τον ακούσετε κιόλας.
Απόψεις υπάρχουν άπειρες.
Και;
Δεν υπάρχει λόγος να να δώσετε βαρύτητα στα λόγια και τις ιδιοτροπίες του καθενός.
3.
Φτιάξτε τη λίστα σας.
Είναι εύκολο να πειραχτείτε από τα σχόλια άλλων πάνω σε αυτό που κάνετε ή πρεσβεύετε, όμως υπάρχει τρόπος να προστατευτείτε από αυτά.
Φτιάξτε μια μικρή λίστα με τα ονόματα ανθρώπων των οποίων η άποψη πραγματικά μετρά για εσάς και φέρτε την στο νου σας κάθε φορά που ακούτε ένα σχόλιο από κάποιον άσχετο στη δουλειά, στον δρόμο ή οπουδήποτε αλλού βρίσκεστε.
Ίσως δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξετε τον κόσμο.
Μπορείτε όμως να αλλάξετε τον δικό σας κόσμο, να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αποτύχει παταγωδώς και να πετύχει πανηγυρικά.
Να νοιαστείτε για τον εαυτό σας, να νοιαστείτε για αυτούς που νοιάζονται για εσάς, τους φίλους και την οικογένειά σας και να τους προστατέψετε.
Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η ζωή μας είναι λίγη και δεν υπάρχει λόγος να φορτωνόμαστε τις έγνοιες που οι άλλοι θέλουν να εναποθέσουν πάνω μας.