Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Στη Λίμνη Ευβοίας, στις 7 και 8 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η διημερίδα “Η Φωνή του Δάσους”, από εθελοντές και δημότες του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.

Αγαπητοί φίλοι,
1) Στη Λίμνη Ευβοίας, στις 7 και 8 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η διημερίδα “Η Φωνή του Δάσους”, από εθελοντές και δημότες του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.
     Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εκδήλωση που οργανώνεται εδώ και καιρό από τους ίδιους τους δημότες της βόρειας Εύβοιας προκειμένου να ενημερώσουν, να ενημερωθούν, και να συντονίσουν τις δράσεις τους από δω και στο εξής.
Το διήμερο διοργανώνουν οι: 
Πρωτοβουλία Δημοτών ΜΑ.ΛΙ.ΑΝ, 
Σωματείο Εθελοντών Διασωστών Δασοπυροσβεστών Ελυμνίων, 
ΕΟΣ Χαλκίδας (Ελληνικός Ορειβατικός Όμιλος), καθώς και 
το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος.
     Η συνδιοργάνωση και ενεργός συμμετοχή του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και βιωσιμότητας, με εισήγηση στην διημερίδα της προέδρου του Μαρίας Καραμανώφ είναι μεγάλη τιμή για την περιοχή μας και δείχνει, μεταξύ άλλων, τη σημασία που αποδίδεται στα τεκταινόμενα στην καμένη Εύβοια.
     Την Παρασκευή 5-8μμ, και το Σάββατο 4-7μμ θα γίνουν οι εισηγήσεις από τους ειδικούς, σχετικά με το δάσος και τους κινδύνους που ακόμη διατρέχει, τα σχέδια που εκπονούνται για την πολεοδόμηση της περιοχής, για το δημοσιογραφικό κενό πάνω από την Βόρεια Εύβοια, καθώς και για τις νομικές ενέργειες που ετοιμάζονται από τους πολίτες.
    Το Σάββατο 10-12 το πρωί θα γίνει συνάντηση εργασίας με σκοπό, αφενός τον συντονισμό των δράσεων για το δάσος, αφετέρου για την ενημέρωση και συμμετοχή στις νομικές ενέργειες που είναι έτοιμες να ξεκινήσουν κατά των υπεύθυνων για την καταστροφή. 
     Σε αυτή τη συνάντηση, καλούνται ιδιαιτέρως οι ίδιοι οι Ευβοιώτες που είδαν τον τόπο τους να καταστρέφεται για να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στη μήνυση που θα κατατεθεί.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, επισκέπτες και δημοσιογράφοι θα ξεναγηθούν από τον ΕΟΣ Χαλκίδας στο γραφικό χωριό της Λίμνης, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν με τα μάτια τους τι πραγματικά συμβαίνει στη Β. Εύβοια. 
     Επίσης, θα υπάρχει και η έκθεση φωτογραφίας από τις ημέρες της πυρκαϊάς του Θοδωρή Νικολάου στο κτήριο Μελά.
Καλούμε τους συμπολίτες μας από όλη την Ελλάδα και τους δημοσιογράφους να επισκεφτούν τον τόπο μας και να ενημερωθούν για το τι πραγματικά συμβαίνει 1,5 χρόνο μετά στην καμένη Εύβοια. 
Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι που παραμονεύουν, τόσο για το καμένο δάσος όσο και για το υγιές που εκτείνεται και στο Δήμο Διρφύως Μεσσαπίων, σχεδόν μέχρι τη Χαλκίδα. 
Οτιδήποτε άλλο δημοσιεύεται στα αστικά ΜΜΕ για το πόσο καλά προχωρά το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής μας ΔΕΝ είναι προϊόν δημοσιογραφίας αλλά ... διαφημιστική καταχώρηση!
Καλούμε ιδιαιτέρως τους δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν τις εργασίες της διημερίδας για να ενημερώσουν τους αναγνώστες και ακροατές τους σε όλη την Ελλάδα.
Για όσους και όσες δεν μπορέσουν να παραβρεθούν, θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαδικτυακά τις εισηγήσεις και τις συζητήσεις. 
Το σχετικό λινκ θα αναρτηθεί μέσα από την ιστοσελίδα της Φωνής του Δάσους, www.forestvoice.gr
2) Οι εξελίξεις και για το νερό και τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησής του συνεχίζονται από την κυβέρνηση, με πρωτοφανείς για μία θεσμική εκπροσώπιση παρανομίες. 
Στο στόχαστρο τώρα η ΕΥΔΑΠ.
Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, γίνονται προβολές του ντοκιμαντέρ μου Σταγώνες (2014) για την ιδιωτικοποίηση του νερού - ελεύθερα αναρτημένο και διαθέσιμο για προβολές εδώ: www.stagonesdoc.gr
Στην Αγία Παρασκευή, την Κυριακή 2 Απριλίου, θα γίνει η προβολή του ντοκιμαντέρ Σταγώνες, για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Η προβολή θα γίνει στο Πολιτιστικό πάρκο «Σταύρος Κώτσης» στο Πέτρινο κτίριο, Κυριακή 2 Απριλίου 2023, ώρα 20:00, με την υποστήριξη της Κινηματογραφικής Λέσχης Αγίας Παρασκευής.
Θα σχολιάσει ο πρ. Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Γιάννης Μπενίσης, και η δημιουργός της ταινίας Νέλλη Ψαρρού. 
[Ο κ. Μπενίσης, διορισμένος στη θέση αυτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε την ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο, δηλώνοντας παράλληλα ότι η ΕΥΔΑΠ δεν ιδιωτικοποιείται(!). 
Είναι προσκεκλημένος της Κινηματογραφικής Λέσχης Αγίας Παρασκευής. Ενημερώθηκα για την εκδήλωση και  μου ζητήθηκε να παραστώ, και φυσικά θα ανταποκριθώ. 
Νέλλη Ψαρρού]
Παραθέτουμε την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας για τις εξελίξεις για το νερό.
Και για να μην ξεχνιόμαστε: Καλή Άνοιξη
Νέλλη, Ιωάννης
     Πρόγραμμα εκδηλώσεων:https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/FMfcgzGslkpLDjclQstKNKPgCBbvHFML?projector=1&messagePartId=0.2
                      Ιδιωτικοποίηση Νερού - Υπόμνημα στη Βουλή
Κατόπιν της συμμετοχής του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος διά της Προέδρου του κ. Μαρίας Καραμανώφ, Αντιπροέδρου του ΣτΕ ε.τ.,
στη σημερινή (7/3/23) συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων,
σας αποστέλλουμε το κατατεθέν Υπόμνημα του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος για το σχέδιο νόμου
«Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, 
Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της
με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Ειδικότερες διατάξεις …»
Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
τηλ:+30 210 3823 850
                   Αθήνα, 7 Μαρτίου 2023
Προς την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
της Βουλής των Ελλήνων
Υπόμνημα
Σχετικά με τη συνεδρίαση της Επιτροπής, την Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023 για το σχέδιο νόμου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος».
      Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο οι κρατικές αρμοδιότητες ρύθμισης και ελέγχου όλων των φορέων παροχής των δημοσίων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας αφαιρούνται από τα αρμόδια Υπουργεία και ανατίθενται στην ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). 
Η όλη λογική και το πνεύμα του νομοσχεδίου καταστρατηγεί ευθέως τα παγίως κριθέντα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ Ολ. 1904/2014, 190/2022, 191/2022), ανατρέπει το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των φορέων αυτών και ενέχει, ως εκ τούτου, σοβαρούς κινδύνους για τη συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών τους εκτός περιβάλλοντος αγοράς και ανταγωνισμού και υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή.
     Το νομοσχέδιο αποτελεί το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του νερού που πραγματοποιήθηκε με τον αντισυνταγματικό μεν, αλλά ισχύοντα πλέον νόμο 4964/2022 (άρθρα 114, 115) που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο.  
Με το νόμο αυτό επαναμεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο οι μετοχές ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ του Ελληνικού Δημοσίου, κατά πρωτοφανή παραβίαση των αποφάσεων 190/2022, 191/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ, με τις οποίες η μεταβίβασή τους είχε κριθεί αντισυνταγματική. 
Ήδη λοιπόν, έχει επέλθει η ουσιαστική ιδιωτικοποίηση των δύο μεγαλύτερων φορέων παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, αφού δεν υπάγονται πλέον στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου.  
Τι απέμεινε για να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση αυτή;  
Να παραδώσει το κράτος, εκτός από τον έλεγχο, ακόμα και την απλή εποπτεία του.
Με την υπαγωγή των φορέων υδροδότησης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το κράτος παραδίδει σε αυτήν τις αρμοδιότητές του επί των φορέων υδροδότησης (ρυθμιστικές, κανονιστικές, αδειοδοτικές, κυρωτικές, τιμολογιακές), οι οποίες κατά το Σύνταγμα του ανήκουν αποκλειστικά.  
Είναι γνωστό ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές, από τη φύση τους, δεν έχουν καμμία αρμοδιότητα σε τομείς δραστηριότητος που δεν ανήκουν στην αγορά.  
Αποστολή τους είναι να διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την τήρηση των αρχών του ανταγωνισμού σε σχέση με τις υπηρεσίες που έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι συγκοινωνίες (λεωφορεία, τραίνα) κ.λπ.
     Η ΡΑΕ (όπως άλλωστε όλες οι ρυθμιστικές αρχές) έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες σε όλους τους ανωτέρω τομείς και οι πράξεις της είναι εκτελεστές χωρίς να υπόκεινται σε κανενός είδους έλεγχο νομιμότητος ή σκοπιμότητος από τον αρμόδιο Υπουργό.  
Είναι προφανές ότι η ΡΑΕ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον δημόσιο έλεγχο που απαιτεί η νομολογία του ΣτΕ για τις υπηρεσίες υδροδότησης και αποχέτευσης, δεδομένου ότι είναι εξ ορισμού προορισμένη και οργανωμένη, ώστε να ρυθμίζει τα ζητήματα που ανακύπτουν στο χώρο της αγοράς και του ανταγωνισμού σύμφωνα με το πνεύμα και τους κανόνες που διέπουν τα πεδία αυτά.
     Το νερό, όμως, δεν είναι εμπορικό προϊόν και οι υπηρεσίες υδροδότησης και αποχέτευσης δεν μπορούν να ανήκουν στην αγορά.  
Με απλά λόγια, δεν συντρέχει εν προκειμένω η βασική προϋπόθεση που απαιτείται για την υπαγωγή μιας δραστηριότητας στην αρμοδιότητα μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, δηλ. η λειτουργία της δραστηριότητας αυτής σε περιβάλλον αγοράς. 
Στον τομέα της υδροδότησης της χώρας δεν νοείται η ύπαρξη αγοράς ούτε δραστηριοποίηση κερδοσκοπικών επιχειρήσεων στο σχετικό πεδίο, ώστε να απαιτείται η ρύθμισή τους από Ανεξάρτητη Αρχή.  
Δεδομένου ότι, όπως έχει κριθεί από το ΣτΕ,  η δημόσια υπηρεσία ύδρευσης και αποχέτευσης, κατ’ αντιδιαστολή προς άλλες υπηρεσίες που έχουν πλέον περιέλθει στο χώρο της αγοράς (ενέργεια, ταχυδρομικές υπηρεσίες, επιβατικές μεταφορές, τηλεπικοινωνίες), δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθεί,η υπαγωγή της στη ρυθμιστική αρμοδιότητα ΡΑΕ είναι ασύμβατη προς την αποστολή αμφοτέρων.
     Ακούστηκε κατά τη σημερινή συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ότι οι υπηρεσίες υδροδότησης νομίμως υπάγονται στη ΡΑΕ γιατί αποτελούν μονοπώλιο.  
Όπως είναι γνωστό, η ύπαρξη μονοπωλίου προϋποθέτει εμπορικό προϊόν που επιτρέπεται να πωλείται από ένα και μόνο επιχειρηματία.  
Όμως, το νερό στην Ελλάδα δεν είναι εμπορικό προϊόν και δεν πωλείται, αλλά παρέχεται με μερική ανάκτηση του κόστους του. 
Επομένως, στη χώρα μας οι υπηρεσίες υδροδότησης δεν αποτελούν μονοπώλιο.
     Είναι γεγονός ότι με την επαναμεταβίβαση των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, ένα μεγάλο τμήμα των φορέων υδροδότησης της χώρας έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί.  
Αντί να επανορθώσει την κατάφωρη καταστρατήγηση των αρχών του κράτους δικαίου που επέφερε ο Νόμος 4964/2022, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο το κράτος αποποιείται περαιτέρω τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του για παροχή ασφαλούς, ποιοτικής και καθολικής υδροδότησης σε προσιτή τιμή.  
Σύμφωνα με τη δική του επιχειρηματολογία, το νομοσχέδιο ομολογεί πράγματι την ανικανότητα και την απροθυμία του κράτους να έχει υπό τον έλεγχό του το νερό και παραδίδει τις ευθύνες κάπου αλλού.  
Ως Επιμελητήριο έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί στους κινδύνους που ενέχει η στάση αυτή.  
Δεν χρειάζεται την κρίσιμη αυτή ώρα να τους υπενθυμίσουμε.
     Συμπερασματικά, με την υπαγωγή όλων των φορέων υδροδότησης της χώρας στην αρμοδιότητα της ΡΑΕ συντελείται ένα μεγάλο και αμφίβολης συνταγματικότητος βήμα προς την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης, κατά παράκαμψη, για μία ακόμα φορά, των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
Μαρία Καραμανώφ
Πρόεδρος ΔΣ
Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ.