Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

ελαιόλαδο αποτελεί το απόλυτο ελληνικό "φάρμακο"

Γιατί «όσο πιο πικρό – τόσο πιο καλό»; Γιατί θα πρέπει να φυλάσσεται σε γυάλινο σκούρο μπουκάλι και να διατηρείται σε σκιερό και δροσερό μέρος; Πως 2-3 κουταλιές της σούπας ωμό πικρό αγουρέλαιο καθημερινά, το «γιατρό κάνουν πέρα»;

Το ελαιόλαδο αποτελεί άρρηκτο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, η οποία συνδέεται στενά με την καλή υγεία και μακροζωία.

Η ωφέλιμη δράση του ελαιολάδου οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά και σε ουσίες -πολυφαινόλες- με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Οι ουσίες περιορίζουν την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών και θωρακίζουν την καρδιά και τα αγγεία.

Την παλέτα των ευεργετικών συστατικών του ελαιόλαδου συμπληρώνουν οι τοκοφερόλες -βιταμίνη Ε-, υδρογονάνθρακες -σκουαλένιο, στερόλες και διάφορες σπουδαίες αρωματικές ενώσεις.
Πρόσφατα γίνεται εκτενής επιστημονικός λόγος για δύο σπουδαίες πολυφαινολικές ενώσεις του ελαιόλαδου, την ελαιασύνη και την ελαιοκανθάλη.
Οι συγκεκριμένες ουσίες υπάρχουν μόνο στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στην ουσία προσδίδουν τη χαρακτηριστική «πικρή» γεύση που συναντάμε στο αγουρέλαιο (όσο πιο πικρό – τόσο πιο καλό!).
Η ελαιοκανθάλη διακρίνεται για την αντιφλεγμονώδη δράση της, η οποία θεωρείται εφάμιλλη των κλασικών χορηγούμενων φαρμάκων.
Αναφέρεται πως 40 ml εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ισοδυναμούν με 250 mg του φαρμάκου Ibuprofen.
Παρουσιάζει επίσης σημαντική αντιδιαβητική, αντιυπερτασική, αντιαλσχαϊμερική, αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση.
Μπορεί να οδηγήσει σε απόπτωση τα καρκινικά κύτταρα μέσα σε 2 ώρες, χωρίς να βλάψει τα υγιή.
Το πρωτόλαδο χαμηλής οξύτητας (<0,3) είναι υψηλών διατροφικών προδιαγραφών, λόγω αυξημένης παρουσίας ελαιασίνης και ελαιοκανθάλης.
Προκειμένου το ελαιόλαδο να διατηρεί μακροπρόθεσμα τα ιδιαίτερα διατροφικά του χαρακτηριστικά θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο οξυγόνο, στο φως και στην αυξημένη θερμοκρασία.
Αντί για πλαστικό μπουκάλι, διαφανή συσκευασία και έκθεση στον ήλιο (σπίτια, ταβέρνες κλπ.) θα πρέπει να χρησιμοποιείται γυάλινο σκούρο μπουκάλι.
Φυσικά είναι σημαντικό να διατηρείται σε σκιερό και δροσερό μέρος.
Στα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση 2-3 κουταλιών της σούπας ελαιόλαδο, ενώ μαρτυρίες υγιών υπερηλίκων αναφέρουν ότι 1 κουταλιά της σούπας ωμό πικρό αγουρέλαιο καθημερινά, το «γιατρό κάνει πέρα»!

γράφει ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης στο logodiatrofis.gr

Τζένιφερ Λόπεζ - στα 48 της χρόνια λάμπει στο πλευρό του διάσημου εραστή της

Τζένιφερ Λόπεζ 

Ο έρωτας και ο βήχας λένε πως δεν κρύβονται και μάλλον έχουν δίκιο.
Μια υπέροχη περίοδο στην προσωπική της ζωή διανύει η αγαπημένη σταρ, Τζένιφερ Λόπεζ και βεβαίως λάμπει!
Μέσα από τις καθημερινές δημοσιεύσεις στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, οι οποίες φυσικά συγκεντρώνουν εκατομμύρια likes, παρατηρούμε πως η 48χρονη Λατίνα καλλονή μοιάζει πιο ανανεωμένη από κάθε άλλη φορά και σημαντικότατο ρόλο σε αυτό παίζει ο αγαπημένος της.
Ο Αλεξ Ροντρίγκεζ...
δες τε περισσότερα στην πηγή του άρθρου:eirinika.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

το "αλλαγμένο" burger των Μπιλ Γκέιτς, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Ντι Κάπριο

Impossible Burger

Τι κοινό έχουν-
ο Μπιλ Γκέιτς-Bill Gates
ο Ρίτσαρντ Μπράνσον-Richard Branson και
ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο-Leonardo Wilhelm DiCaprio;
Εκτός ότι είναι βαθύπλουτοι και διάσημοι, και οι τρεις υποστηρίζουν το «εναλλακτικό κρέας» ένα fake κρέας που δηλώνουν ότι έχει όλη τη γεύση του κρέατος αλλά η παρασκευή του προϊόντος δεν προκαλεί κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα από αυτά που προκύπτουν από την παραδοσιακή εκτροφή των βοοειδών.

"Αν είστε σε θέση να δημιουργήσετε ένα προϊόν που έχει τη γεύση, την οσμή, την υφή, την εικόνα και την τιμή του βοδινού κρέατος, αυτό έχει ήδη παρασκευαστεί από υλικά φυτικής προέλευσης.
Και απευθύνεται σε μια τεράστια αγορά" δηλώνει ο Σαμίρ Καούλ.

Ο Καούλ είναι συνέταιρος στην Khosia Ventures, η οποία μαζί με την Microsoft του Γκέιτς έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στην Impossible Foods που παράγει το Impossible Burger. Impossible γιατί το μπέργκερ δεν είναι κρέας αλλά ένα μέρος μιας αυξανόμενης αγοράς προϊόντων που μιμούνται το κρέας και δεν το αντικαθιστούν μόνο με μια veggie επιλογή.

Η αγορά με τα υποκατάστατα του κρέατος θα ανέλθει σε σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2022, σύμφωνα με την εταιρία έρευνας Markets and Markets.

Ωστόσο, αναλυτές της βιομηχανίας είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τη δυναμική της.
Οι ΗΠΑ είναι χώρα κρεατοφάγων, το 98% των οποίων καταναλώνει κρέας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Ντάρεν Σέιφερ, αναλυτή κατανάλωσης ειδών διατροφής για την αμερικανική εταιρία έρευνας αγοράς NPD Group.

"Για να υπάρχει επιτυχία στη βιομηχανία τροφίμων, πρέπει κανείς να έχει υπομονή.
Αυτά που τρώμε και πίνουμε βασίζονται στο πολιτισμό μας και στις συνήθειές μας.
Ίσως χρειαστεί να περάσει μια δεκαετία για να δούμε αν υπάρχει κάποια αλλαγή"
δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation.

Από το τσάι στο ψάρι
Ο ηθοποιός Ντι Κάπριο έχει ήδη επενδύσει στο τσάι που αποδίδει ένα εισόδημα στις οικογένειες των ιθαγενών του Αμαζονίου και σε μια εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας, επικαλούμενος την υπεραλίευση και την κατάρρευση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Ο Γκέιτς επίσης έχει επενδύσει στην εταιρία Breakthrough Energy Ventures για τη χρηματοδότηση της έρευνας για τη μείωση σε μηδενικά επίπεδα των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Υπάρχουν διεθνείς εταιρίες που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, όπως η Impossible Foods, που παράγουν κρέας το οποίο δεν έχει να κάνει με ζώα που σφαγιάζονται, την αποψίλωση ή τη μεγάλη παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου.
Η εταιρία Impossible δηλώνει ότι η παρασκευή του μπέργκερ της παράγει κατά 87% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με την παραγωγή της αντίστοιχης ποσότητας κρέατος.
πηγή πληροφόρησης:ygeia-news.com
photo:google.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

υψηλή πίεση,τι πρέπει να γνωρίζουμε για να ζήσουμε χωρίς αυτήν

Αν θέλετε να ζήσετε χωρίς υψηλή πίεση και να καθυστερήσετε τη λήψη φαρμάκων, μπορείτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές που μας δίνει ο  καρδιολόγος κ. Βασίλειος Κοντός.

Σύμφωνα με το γιατρό ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού στα 5-6 γραμμάρια την ημέρα είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε.
Όπως λέει, «Το περισσότερο αλάτι που λαμβάνουμε με τις τροφές είναι “κρυμμένο” σε προπαρασκευασμένα προϊόντα, όπως τα τυριά, τα αλλαντικά, τα πατατάκια, τα μπισκότα, οι αλμυροί ξηροί καρποί και φυσικά το έτοιμο, γρήγορο φαγητό».
Για αυτό προσπαθήστε να περιορίσετε τις τροφές αυτές και να αλατίζετε με λίγο αλάτι το φαγητό που ετοιμάζετε στο σπίτι.
Επιπλέον, για να κρατήσετε σε χαμηλά επίπεδα την πίεση σας, πρέπει να μειώσετε και το αλκοόλ σε δύο ποτά ημερησίως για τους άνδρες και ένα ποτό ημερησίως για τις γυναίκες.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους άνδρες μιλάμε για περίπου 30 γραμμάρια αλκοόλ που αντιστοιχεί σε ενάμιση ποτήρι κρασί, δύο ποτήρια μπύρας ή δύο ποτά του τύπου του ουίσκι, ενώ για τις γυναίκες είναι το μισό από τα προηγούμενα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κοντό, πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και να καταναλώνετε γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
«Τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση είναι 300 με 400 γραμμάρια.
Ουσιαστικά σε κάθε γεύμα μικρό ή μεγάλο πρέπει να υπάρχει φρούτο και σαλάτα» υπογραμμίζει ο καρδιολόγος.
Σημαντικό ρόλο στην αρτηριακή πίεση παίζει το σωματικό βάρος
Ο κ. Κοντός συμβουλεύει τη μείωση του σωματικού βάρους και της περιφέρειας της μέσης σε φυσιολογικά επίπεδα.
Για τους άνδρες η περιφέρεια της μέσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 102 εκατοστά και για τις γυναίκες τα 88 εκατοστά.
Όσο για το φυσιολογικό βάρος, εξαρτάται από το ύψος και το βρίσκετε χρησιμοποιώντας τον τύπο για το δείκτη μάζας σώματος που πρέπει να είναι κάτω από 25 Kg/m.
Απαραίτητη είναι η τακτική άσκηση
Οι υπερτασικοί πρέπει να αθλούνται τις περισσότερες (τουλάχιστον 5) ή όλες τις ημέρες της εβδομάδας για τριάντα λεπτά με μέτριας έντασης δυναμική αερόβια άσκηση, όπως είναι το γρήγορο περπάτημα και το ελαφρύ τζόκινγκ.
Αναγκαία είναι η διακοπή του καπνίσματος 
Το κάπνισμα αυξάνει την πίεση για λίγα λεπτά και όχι για πάντα, ωστόσο, επειδή δρα συνεργικά με την πίεση στην εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, συνιστάται σε όλους τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα.
πηγή πληροφόρησης:sofokleousin.gr

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σαν σήμερα πέθανε ο μεγάλος οπλαρχηγός

Σαν σήμερα, 4 Φεβρουαρίου 1843, έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης,η ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Ο «Γέρος του Μωριά» το βράδυ της 3 Φεβρουαρίου 1843 ήταν προσκεκλημένος στον Βασιλικό χορό του Παλατιού,όπου τα τελευταία χρόνια ήταν υπασπιστής του Όθωνα.
Χόρεψε,
έφαγε και ήπιε περισσότερο απ' ότι συνήθως, ευτυχής καθώς ήταν, αφού πριν από δύο μέρες είχε παντρέψει το γιο του Κολλίνο.
Μετά τον χορό γύρισε σπίτι του, το όποιο βρισκόταν στη γωνία των σημερινών οδών Κολοκοτρώνη και Λέκκα. 
Κοντά όμως στο ξημέρωμα της 4 φεβρουαρίου η μεγάλη ηγετική προσωπικότητα της Επανάστασης του 1821,ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης,έπαθε εγκεφαλικό επεισόδειο.
Και αν και ήρθαν οι καλύτεροι γιατροί της εποχής, δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι!!!
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 1843 το πρωί, από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Όλα τα μαγαζιά και τα εργαστήρια της Αθήνας έκλεισαν και
ένα μεγάλο πλήθος κόσμου,από όλες της γειτονιές της Αθήνας,άρχισε να καταφθάνει στο σπίτι του!!!
Κηρύχθηκε τριήμερο δημόσιο πένθος.
Την πομπή ακολούθησε πομπή χιλιάδων λαού σε μια κατανυκτική διαδρομή που πέρασε από τις οδούς Ερμού και Αιόλου για να καταλήξει στον,τότε,Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Ειρήνης.
Γύρω του βρίσκονταν όλοι οι εναπομείναντες εν ζωή συμπολεμιστές του:
Γεώργιος Κουντουριώτης,
Τζαβέλας,
Δημήτρης Πλαπούτας,
Ρήγας Παλαμήδης,
Μακρυγιάννης,
Γιατράκος,
Δεληγιάννης κ.α.
Συντετριμμένοι παρακολούθησαν την τελετή οι δυο γιοι του «Γέρου του Μοριά», ο Γενναίος και ο Κολλίνος που αναλύθηκαν σε λυγμούς τη στιγμή που εκφωνούνταν οι επικήδειοι λόγοι, ενώ ο δεύτερος έχασε και τις αισθήσεις του!!!

Σημείο αναφοράς της ομιλίας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στη Πνύκα (1838) αποτελεί το παρακάτω απόσπασμα:

Όταν αποφασήσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε:
«Που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;»,
αλλά , ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας,
και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.
πληροφορίες και από την el.wikipedia.org
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

βότανα και πονοκέφαλος

πολύτιμα βότανα για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου
διαβάζουμε  στην νέα ολιστική βοτανοθεραπεία του david hoffmsann
τα συνηθέστερα οργανικά αίτια των πονοκεφάλων είναι οι πεπτικές διαταραχές, όπως
η δυσπεψία και
η δυσκοιλιότητα...