Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την μεγαλύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου,που αναμένεται να ρίξει φως στον πολιτισμό των Μάγια.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την μεγαλύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου στο Μεξικό σε μια επιχείρηση που αναμένεται να ρίξει φως στον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια.

Μεταξύ των ευρημάτων ήταν ανθρώπινα οστά τουλάχιστον 9.000 ετών αλλά και οστά ζώων που χρονολογούνται από την Εποχή των Παγετώνων.


Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού του Μεξικού, εντοπίστηκαν γιγάντια λείψανα αρχαίων ελεφάντων και αρκούδων από την Πλειστόκαινο γεωλογική χρονική περίοδο - με πιο πρόσφατη την Εποχή των Παγετώνων που ξεκίνησε πριν από 2,6 εκατ. χρόνια και έληξε πριν περίπου 11.700 χρόνια.
Ομάδα δυτών κατάφεραν να συνδέσουν δύο υπόγεια σπήλαια ανατολικά του Μεξικού.
Η 347 χιλιομέτρων σπηλιά, που βρίσκεται κοντά την παραλιακή περιοχή Τουλούμ, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για την προστασία του περιβάλλοντος όπου και διαπιστώθηκε ότι μία υποβρύχια σπηλιά 263 χλμ επικοινωνεί με μία δεύτερη περίπου 83 χλμ.

Μετά από έρευνες όμως, διαπιστώθηκε ότι η σπηλιά στη Χερσόνησο Γιουκατάν αποτελεί «θησαυρό» για τη ζωή των Μάγια και έτσι οι έρευνες πήραν άλλη τροπή.
Υποβρύχιοι αρχαιολόγοι βρήκαν μεταξύ άλλων αρχαία αντικείμενα τέχνης, ενώ από τους 200 αρχαιλογικούς χώρους που εντοπίστηκαν στο Τουλούμ, περίπου 140 είναι των Μάγια.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση τα επίπεδα νερού αυξήθηκαν κατά 100 μέτρα κατά την Εποχή των Παγετώνων με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το δίκτυο των σπηλαίων δημιουργώντας έτσι τις ιδανικές συνθήκες για τη διατήρηση των οστών.
πηγή του άρθρου:kathimerini.gr

την επιλογή μηνιαίου λογαριασμού υπό προϋποθέσεις δίνει η ΔΕΗ στους πελάτες της

Τη δυνατότητα πληρωμής της ΔΕΗ με… το μήνα, δίνει πλέον η Επιχείρηση σε όσους εγγραφούν στην υπηρεσία ebill, δηλαδή στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς.
Οσοι κάνουν χρήση της εφαρμογής θα μπορούν, πέραν της ενημέρωσης με ηλεκτρονικό τρόπο του ποσού που πρέπει να πληρώσουν, να έχουν πλέον και μηνιαίους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα για να αλλάξει η πολιτική τιμολόγησης του ρεύματος και να μην πληρώνουν οι πολίτες κάθε δύο μήνες, αλλά μηνιαίως. Στόχος της διοίκησης της Επιχείρησης είναι να μειώσει τον αριθμό των κακοπληρωτών καθώς εκτιμά ότι οι μηνιαίοι λογαριασμοί είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμοι από τα νοικοκυριά σε σύγκριση με τους διμηνιαίους όπου το ποσό είναι υψηλό.

Ο πελάτης της ΔΕΗ θα μπορεί μέσω της υπηρεσίας ebill να βλέπει ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς, να εμφανίζονται τα ποσά που οφείλει από όλα τα ακίνητα που είναι στο όνομά του, να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς του τελευταίου 12μήνου, να έχει ενημέρωση με SMS ή email για την έκδοση των λογαριασμών αλλά και τη δυνατότητα να εξοφλεί ηλεκτρονικά ό,τι χρωστά με ευκολία και ασφάλεια.

Πλέον η ΔΕΗ ενέταξε κι άλλες δύο δυνατότητες.
Πρώτον, την επιλογή για λήψη μόνο ηλεκτρονικού λογαριασμού, να καταργηθεί δηλαδή η αποστολή της ειδοποίησης στο σπίτι και δεύτερον την επιλογή του μηνιαίου λογαριασμού.

Προς το παρόν αυτή τη δυνατότητα έχουν μόνο όσοι εγγραφούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές προς τη ΔΕΗ αγγίζουν τα 2 δις ευρώ αποτελώντας τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τη διοίκηση της Επιχείρησης.
πηγή άρθρου:tanea.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Οι εταιρείες της Silicon Valley πιστεύουν ότι τα έξυπνα γυαλιά,θα αντικαταστήσουν μια μέρα το smartphone

Ο διευθύνων σύμβουλος της Magic Leap*, Rony Abovitz πιστεύει ότι τα μυστηριώδη γυαλιά της εταιρίας του θα μπορέσουν μια μέρα να αντικαταστήσουν «τα τηλέφωνα σας, τα λαπτοπ και τα ταμπλετ σας» είπε σε συνδιάσκεψη στο Recode’s Code .

Είναι μια τολμηρή άποψη.
Αλλά δεν είναι ο μόνος που ισχυρίζεται ότι το smartphone θα μπορούσε, μια μέρα, να πεθάνει.
Μόλις τον προηγούμενο χρόνο ο Mark Zuckerberg ιδρυτής του facebook ισχυρίστηκε ότι η εικονική πραγματικότητα δηλαδή η τεχνολογία που προβάλλεις ψηφιακές εικόνες στον πραγματικό κόσμο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει οτιδήποτε βλέπουμε σε μία οθόνη.
Η Microsoft έχει ισχυριστεί κάτι παρόμοιο μέσω του διευθύνοντα συμβούλου της Satya Nadella.
Και αναφέρονται στις ηλεκτρονικές συσκευές υπερσύγχρονων υπερυπολογιστών που θα φοριούνται στο κεφάλι.
Και βέβαια δεν είναι περίεργο που είναι ελκυστικές αυτές οι υποθέσεις:
Εάν ένα ζευγάρι γυαλιά μπορεί να προβάλλει τα μηνύματα σου, τα e-mail σου, τις αναφορές σου και το Netflix μπροστά στα μάτια σου τότε γιατί να κουβαλάς μαζί σου ένα τηλέφωνο;
Για την ώρα τα γυαλιά της Microsoft -holo lens ή της Intel -Prototype vaunt(1) είναι περιορισμένων δυνατοτήτων.
Όμως σιγά-σιγά θα φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο.
Και τώρα η χρονική στιγμή φαίνεται να είναι ώριμη και για αυτήν την ιδέα.
Αυτή τη στιγμή στην Silicon Valley έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το εθισμό στο κινητό τηλέφωνο και κατά πόσο είναι υγιές για τους νέους ανθρώπους να είναι τόσο προσκολλημένοι με τις συσκευές τους.
Τα έξυπνα γυαλιά-Smart Glasses(4)- από την άλλη,αποτελούν μία αρκετά καλή εναλλακτική.
Αν η πληροφορία προβάλλεται κατευθείαν μέσα στα μάτια μας θα μπορούσε να περιορίσει τα άτομα που σαν ζόμπι κυκλοφορούν κοιτώντας χαμηλά στις μεταλλικές παραλληλόγραμμες συσκευές τους.
Αν η πληροφορία προβάλλεται όπως και όποτε τη θέλουμε τότε δεν θα υπάρχει λόγος για ανούσιο swiping στο facebook.
Παρ' όλα αυτά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τέτοιο μέλλον.
Ο ίδιος ο Zuckerberg έχει πει ότι απέχουμε τουλάχιστον μια δεκαετία ώσπου τα έξυπνα γυαλιά να κάνουν το μεγάλο άνοιγμα στην αγορά.
Και συνεχίζοντας επισημαίνει πως:
"Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό.
Γιατί παρ΄όλο που οι ιδέες είναι ιδιοφυείς και η τεχνολογία εντυπωσιακή, ανησυχώ ότι ως κοινωνία δεν είμαστε προετοιμασμένοι να υποδεχθούμε υπολογιστές να θα προβάλουν πληροφορίες τόσο κοντά στους εγκεφάλους μας.
Και οι λόγοι που συμβαίνει αυτό έχουν να κάνουν με το Facebook, το YouTube, τα ψεύτικα νέα και τους blogers τύπου Logan Paul**"

Δεν είμαστε έτοιμοι
Πρώτα απ’ όλα οι προφανείς λόγοι.
Το Facebook και το Google κατακλύζονται αυτήν τη στιγμή από ψευδείς πληροφορίες- στην καλύτερη περίπτωση απλή παραπληροφόρηση και στην χειρότερη ελεγχόμενη προπαγάνδα η οποία υπονομεύει την αμερικανική δημοκρατία.(5)
Και οι δύο εταιρίες κάνουν βήματα ώστε να σταματήσουν αυτό το φαινόμενο με αυξημένη και βελτιωμένη αξιολόγηση και έλεγχο των ειδήσεων, αλλά και των πηγών τους. 
Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν άτομα και ομάδες που βρίσκουν τρόπους να διαφύγουν τους ελέγχου.
Ακόμα και όταν το Facebook έλαβε αυστηρά μέτρα ενάντια σε απάτες με τα κρυπτονομίσματα και απαγόρευσε οποιαδήποτε διαφήμιση,πολλοί τα παρέκαμψαν με διάφορα τεχνάσματα.
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στη διακίνηση ψευδών ειδήσεων στα μέσα δικτύωσης και πληροφόρησης που χρησιμοποιούμε.
Και όταν φοράς ένα ζευγάρι έξυπνων γυαλιών,κανείς δεν εγγυάται ότι ο έλεγχος δεν θα χαθεί.
Είναι κακό να μην μπορείς να εμπιστευθείς ένα άρθρο το οποίο διαβάζεις.
Ας αναλογιστούμε τι θα μπορούσε να συμβεί αν απατεώνες και παντός είδους ανόητοι και τεμπέληδες βρουν έναν τρόπο να προβάλλουν ψεύτικα πράγματα μπροστά στα μάτια μας.

Για να καταλάβουμε καλύτερα την κρισιμότητα της κατάστασης.
Τι θα γινόταν αν έναν καναπέ αξίας 1$ τον έκαναν να φαντάζει στα μάτια σου άκρως πολυτελέστατο  και τον αγόραζες 100$?
Κυκλοφορούν ήδη "αυτοκόλλητα" που εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες στον τρόπο που οι υπολογιστές βλέπουν τον κόσμο,ώστε να μας κάνουν να βλέπουμε πράγματα που δεν υπάρχουν ως αληθινά,κάτι σαν οπτικές ψευδαισθήσεις.
Εμπιστευόμαστε το Facebook, το twitter και το Google και πιστεύουμε ότι μας πληροφορούν αξιόπιστα και μας προσφέρουν τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά γεγονότα της καθημερινότητάς μας, κυρίως γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή εξαιτίας του τρόπου που λειτουργούν.
Όμως πέρυσι, παρατηρήθηκε  πως ο αλγόριθμος μπορεί να προδώσει.
Ένα blog(2) τον προηγούμενο χρόνο έγραψε πως ένα υποτιθέμενο βίντεο για παιδιά τα έφερε σε επαφή με απαγορευμένο και ενήλικο περιεχόμενο και μάλιστα παίρνοντας εκατομμύρια views.
Το Facebook αντιμετωπίζει παρόμοια ζητήματα , καθώς επιχειρήσεις διαφόρων τύπων εφευρίσκουν τρόπους ώστε τα βίντεο τους χαμηλής ποιότητας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της λίστας προβολής των ειδήσεων.
Πα΄όλα αυτά και πάλι,οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας μας ζητούν να παραδώσουμε τον έλεγχο των αισθήσεών μας σε έναν υπολογιστή μέσω των έξυπνων γυαλιών.
Εάν σήμερα, ένα ειδικό και αδίστακτο πρόσωπο ή ομάδα μπορεί να βρει τρόπους να μας κάνει  να παρακολουθούμε ένα βίντεο που δεν θέλουμε να δούμε, ο καθένας μπορεί να μαντέψει τι μπορεί να συμβεί και πως θα ήταν η καθημερινότητά μας,αν αυτές οι ομάδες έπαιρναν τον έλεγχο.
Και όπως αποδεικνύεται από το συμβάν με τον Logan Paul, ο αλγόριθμος μπορεί να κάνει λάθη.
Στο video που προκάλεσε την οργή, ο  Logan Paul(3), περπατάει μαζί με φίλους του στο δάσος Aokigahara, κοντά στο όρος Fuji στην Ιαπωνία, που είναι διαβόητο επειδή το προτιμούν πολλοί άνθρωποι όταν θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.
Στον περίπατό τους, βλέπουν έναν απαγχονισμένο άνδρα και αντιδρούν, αρχικά με αποτροπιασμό και μετά κάνοντας αστεία,
και όλα αυτά ο Logan Paul τα μαγνητοσκόπησε και τα ανέβασε στο κανάλι του!
Βέβαια ο Logan Paul υπέστη τις συνέπειες,αλλά κατόπιν ανθρώπινης παρέμβασης.
Δεν υπάρχει βέβαια λόγος να θεωρούμε ότι αυτά τα προβλήματα είναι άλυτα, και είναι σίγουρο ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα βρούμε τις λύσεις.
Αυτά λένε οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Silicon Valley.
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina

Κυτταρικές θεραπείες-οι πολλά υποσχόμενες θεραπείες του μέλλοντος

Πάνω από 12.250 έρευνες είναι ήδη κατατεθειμένες στη βάση του Ρub Μed και αφορούν τις κυτταρικές θεραπείες, πάνω από 30 χώρες έχουν εστιάσει στις μελέτες αυτές με την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κορέα να έχουν το προβάδισμα στην επένδυση κλινικών μελετών για τη χρήση μεσεγχυματικών κυττάρων.
Η Κορέα μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία θα είναι η 1η χώρα διεθνώς που θα επενδύσει στη χρήση των μεσεγχυματικών κυττάρων στις φλεγμονώδεις νόσους.
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Thermis - Europe (Tissue Engineering and Regenerative Medicine) σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Αποκατάστασης του Χόνδρου, την  Ευρωπαϊκή Εταιρεία κατά των Ρευματοπαθειών, τη Διεθνή Εταιρεία Κυτταρικών Θεραπειών και την Ευρωπαϊκή Ομάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών καταγράφει τις κυτταρικές θεραπείες που γίνονται κάθε χρόνο σε 35 συνεργαζόμενες χώρες, το είδος της  ασθένειας, το είδος των κυττάρων που χρησιμοποιούνται και το θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Οι θεραπείες  αυτές δεν αφορούν αιματολογικά νοσήματα, αλλά στην πλειονότητα τους τα  αυτόλογα μεσεγχυματικά κύτταρα χρησιμοποιούνται στις μυοσκελετικές και ρευματικές παθήσεις, στα καρδιαγγειακά νοσήματα, στη νόσο του  μοσχεύματος κατά του ξενιστή, σε νευρολογικές παθήσεις και σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.
Τα μεσεγχυτικά κύτταρα
Κατάλληλα μεσεγχυματικά κύτταρα για κυτταρικές θεραπείες διαθέτουν οι ενήλικες στον μυελό των οστών και  στο λίπος, και τα νεογνά στην ουσία Wharton η οποία περιβάλλει τα αγγεία του ομφαλίου λώρου.
Ο λιπώδης ιστός περιέχει τον μεγαλύτερο αριθμό μεσεγχυματικών κυττάρων και η ουσία Wharton περιέχει τα νεαρότερα κύτταρα σύμφωνα με τους ειδικούς.
 Συγκριτικές μελέτες έδειξαν ότι οι βιολογικές ιδιότητες των μεσεγχυματικών κυττάρων από όποια πηγή και εάν προέρχονται είναι ίδιες, με εξαίρεση την ικανότητα πολλαπλασιασμού η οποία είναι μεγαλύτερη στα μεσεγχυματικά της ουσίας Wharton, επειδή πρόκειται για νεαρότερα κύτταρα.
Στις κυτταρικές θεραπείες αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιούνται κυρίως τα μεσεγχυματικά κύτταρα του λίπους και στη συνέχεια του μυελού των οστών.
Ενώ, τα μεσεγχυματικά της ουσίας Wharton αν και χρησιμοποιούνται από το 2008 σε κλινικές μελέτες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε παιδιά, επειδή η ηλικία τους είναι μικρή για να προκύψει ανάγκη θεραπείας.
Τι είναι οι κυτταρικές θεραπείες
Όπως μας εξηγεί η καθηγήτρια Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κα. Κοκκώνα Κουζή Κολιάκου ο όρος κυτταρικές θεραπείες χρησιμοποιείται για να δηλώσει τη χρήση κυττάρων ως θεραπευτικό μέσο,  αντί  της κλασικής συνταγογράφησης  φαρμάκων.
Τα πλέον δημοφιλή κύτταρα που σήμερα χρησιμοποιούνται  στις κυτταρικές θεραπείες είναι τα μεσεγχυματικά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε  όλες τις κυτταρικές θεραπείες, εκτός των αιματολογικών ασθενειών.
Η χρήση τους στις αιματολογικές νόσους, ως συνοδός θεραπεία, αφορά την προστασία του ασθενή από τη νόσο του μοσχεύματος κατά του ξενιστή, καθώς και την ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας του μετά από χημειοθεραπεία.
Τα μεσεγχυματικά κύτταρα υπάρχουν σε κάθε όργανο του σώματος και είναι αυτά που δημιουργούν τον σκελετό του ανθρώπινου σώματος και του κάθε οργάνου του.
Έτσι έχουν την ιδιότητα να εισέρχονται σε κάθε όργανο, διότι αυτό αποτελεί  «το σπίτι τους» και ως εκ τούτου να προσφέρουν την κυτταρική θεραπεία.
Σε περίπτωση τραυματισμού του όμως δεν μπορούν να προσφέρουν αποκατάσταση, είτε γιατί τοπικά είναι λίγα, είτε επειδή η ενίσχυση τους με μετανάστευση από άλλες θέσεις είναι αδύνατη. Τα κύτταρα αυτά έχουν την ιδιαίτερη και πολύ χρήσιμη ιδιότητα να εισέρχονται μέσα στο νευρικό σύστημα και να συνυπάρχουν με τα νευρικά κύτταρα, κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες, διότι το νευρικό σύστημα προστατεύεται από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, επειδή ανήκει στα πολύτιμα και μη αναγεννώμενα συστήματα.
Τα μεσεγχυματικά κύτταρα χρησιμοποιούνται είτε ως έχουν στη φυσική τους κατάσταση, είτε τροποποιούνται προκειμένου να προσφέρουν  εξειδικευμένη θεραπεία.
Έτσι σε κλινικές μελέτες λειτουργούν ως φορείς γονιδίων τα οποία καταστρέφουν τα γλοιώματα, τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, τον  καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Επίσης, τροποποιημένα δοκιμάζονται στη θεραπεία της λοίμωξης από μεγαλοκυτταρικό ιό και μύκητες σε ασθενείς που βρίσκονται υπό θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά και επίσης σε γονιδιακές θεραπείες κληρονομικών ασθενειών.
Για παράδειγμα, τα μεσεγχυματικά κύτταρα του ομφαλίου λώρου από το 2010 - 2017 έχουν χρησιμοποιηθεί σε 92 κλινικές μελέτες, οι οποίες αφορούν αλλογενείς χρήσεις σε αυτοάνοσα νοσήματα, φλεγμονή, ογκολογικά νοσήματα, νόσο του μοσχεύματος κατά του ξενιστή, καρδιαγγειακά νοσήματα, επιπλοκές του διαβήτη, οφθαλμολογικές παθήσεις, νοσήματα ήπατος, νεφρών, αναπαραγωγικού συστήματος, πνευμόνων, εγκεφαλικής παράλυσης, επίκτητες και εκφυλιστικές νευρολογικές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, τραυματισμό νωτιαίου μυελού, ορθοπεδικές παθήσεις και τραύματα.
photo:en.wikipedia.org
πηγή του άρθρου:naftemporiki.gr

Εμβοές,το ενοχλιτικό κουδούνισμα στα αυτιά

Εμβοές είναι το “κουδούνισμα”, ή άλλου τύπου θόρυβος που μοιάζει να προέρχεται μέσα από το αυτί ή το κεφάλι.
Οι περισσότεροι από εμάς θα εμφανίσουν εμβοές ή ήχους στα αυτιά κάποια στιγμή στην ζωή τους.Οι εμβοές μπορεί να προκύψουν σε οποιοδήποτε από τα τέσσερα τμήματα του συστήματος ακοής: το εξωτερικό αυτί, το μέσο αυτί, το εσωτερικό αυτί και τον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για την Κώφωση και άλλες Διαταραχές Επικοινωνίας (NIDCD), περίπου το 10% των ενηλίκων βιώνει επεισόδια με εμβοές τουλάχιστον πέντε φορές κάθε έτος.
Αίτια
Οι εμβοές δεν είναι μια ασθένεια από μόνες τους, αλλά μάλλον μια “αντανάκλαση” από κάτι άλλο που συμβαίνει στο σύστημα ακοής ή στον εγκέφαλο του ατόμου.
Πιθανώς η πιο κοινή αιτία για τις εμβοές είναι η απώλεια ακοής.
Καθώς μεγαλώνουμε, είτε λόγω τραυματισμού στο αυτί (μέσα από το θόρυβο, τα φάρμακα, ή άλλες χημικές ουσίες), το τμήμα του αυτιού που μας επιτρέπει να ακούσουμε, ο κοχλίας, παύει να λειτουργεί σωστά.
Οι τρέχουσες θεωρίες υποδεικνύουν ότι επειδή ο κοχλίας δεν είναι πλέον σε θέση να αποστέλλει κανονικά σήματα στον εγκέφαλο, ο εγκέφαλος παθαίνει σύγχυση και αναπτύσσει ουσιαστικά τον δικό του θόρυβο για να αντισταθμίσει την έλλειψη των κανονικών ηχητικών σημάτων.
Αυτό στη συνέχεια ερμηνεύεται ως υπόκωφος ήχος, ή εμβοές.
Αυτές οι εμβοές μπορεί να γίνουν χειρότερες από οποιαδήποτε άλλη πάθηση επηρεάζει την ακοή σας, όπως η μόλυνση του αυτιού ή υπερβολικό κερί στο αυτί.
Οι εμβοές που προκαλούνται από τραύμα στο αυτί συνήθως εμφανίζονται και στα δύο αυτιά, επειδή και τα δύο αυτιά συνήθως εκτίθενται στους ίδιους θορύβους και άλλες επιρροές.
Η έκθεση σε πολύ δυνατούς θορύβους είναι μια πολύ κοινή αιτία των εμβοών, ενώ προκαλεί και σημαντική βλάβη στην ακοή.
Αντιμετώπιση
Αν έχετε “κουδούνισμα” στ' αυτιά σας, θα πρέπει να σας εξετάσει ένας γιατρός.
Η θεραπεία των εμβοών εξαρτάται από την αιτία. Γενικά οι θεραπείες περιλαμβάνουν:
Φαρμακευτική αγωγή
Μείωση του συναισθηματικού στρες
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι
Οι περισσότερες περιπτώσεις εμβοών θα πρέπει να αξιολογούνται από έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο για να είστε σίγουροι ότι οι εμβοές δεν προκαλούνται από ένα άλλο θεραπεύσιμο πρόβλημα.
Φυτικά σκευάσματα (ginkgo biloba, μελατονίνη), και οι βιταμίνες ψευδάργυρου δεν συνιστώνται ως μέσο αντιμετώπισης από την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας.
Στην πολύ σπάνια περίπτωση όπου η εμβοή είναι εξαιρετικά ενοχλητική, υπάρχουν μια σειρά από επιλογές θεραπείας:
Για τους ανθρώπους που ενοχλούνται από εμβοές μόνο όταν προσπαθούν να κοιμηθούν, ο ήχος ενός ανεμιστήρα, του ραδιόφωνου, ή κάποιος “λευκός μηχανικός θόρυβος” είναι συνήθως το μόνο που απαιτείται για να ανακουφιστείτε από το πρόβλημα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με εμβοές διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους είναι χειρότερα, όταν αγχώνονται ή στρεσάρονται. Έτσι αν αντιμετωπίσετε το άγχος και το στρες με κάποιες τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να δείτε βελτίωση.
Η αποφυγή καφεΐνης συνιστάται, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Αποφύγετε επίσης την ασπιρίνη σε μεγάλες ποσότητες.

πηγή:iatropedia.gr

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού,με βροχές και καταιγίδες

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα Νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα, προβλέπουν για σήμερα οι μετεωρολόγοι.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα, κατά διαστήματα στο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και πιθανόν στη δυτική Στερεά, την Ήπειρο και την Κρήτη (κυρίως δυτική και νότια), βαθμιαία στα Δωδεκάνησα και πιθανόν στις Κυκλάδες και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία.
Χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της κεντρικής Στερεάς.
Αναλυτικά:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 01 έως 11 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα κατά διαστήματα στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανόν στη δυτική Στερεά και την Ήπειρο. Χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 07 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη νότια Πελοπόννησο και από το βράδυ στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία, όπου είναι πιθανό τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους έντονα. Χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 05 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στα Δωδεκάνησα και από το βράδυ και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 11 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις με βροχές. Μικρή πιθανότητα για μεμονωμένη καταιγίδα μέχρι τις πρωινές ώρες. Ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 07 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 06 έως 10 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για την Τετάρτη 21-02-2018
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη δυτική και νότια Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, από το μεσημέρι στα νησιά του βορείου Αιγαίου και πιθανώς στις Κυκλάδες, την κεντρική Μακεδονία και από το μεσημέρι στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά και νωρίς το πρωί και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα βόρεια από ανατολικές
Διευθύνσεις τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
πηγή πληροφόρησης:tanea.gr

το γλυκό μας για σήμερα-μιά γλυκιά...πατσαβουρόπιτα

για γλυκάκι σήμερα μιά γλυκιά-γλυκιά πατσαβουρόπιτα!!!

μια νόστιμη και εύκολη συνταγή που βρήκα στην
kathimerini.gr
Φώτης Χρυσανθίδης
Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: 30΄-35΄
Υλικά (για 18 κομμάτια)
1 πακέτο φύλλο κρούστας
5 αυγά
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γιαούρτι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Σιρόπι
2½ κούπες νερό
2½ κούπες ζάχαρη
2-3 καρφάκια γαρίφαλο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας τα υλικά να βράσουν για 8 λεπτά, και το αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο ταψί διαμέτρου 30 εκ. τσαλακώνοντάς το, σαν φυσαρμόνικα, ώστε να χωρέσει ολόκληρο.
Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα, βάζοντάς τα το ένα μετά το άλλο στο ταψί, σε μία σειρά και όχι το ένα πάνω στο άλλο.
Έτσι θα καλύψουμε όλο το ταψί.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα σύρμα το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη.
Μόλις χυλώσει το μείγμα, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά ένα ένα, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.
Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα τσαλακωμένα φύλλα.
Ψήνουμε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά.
Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, το χαράζουμε σε κομμάτια, χωρίς να τα κόψουμε μέχρι κάτω, και αφήνουμε να σταθεί για 4-5 λεπτά.
Έπειτα το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να το απορροφήσει.
Μυστικό
Αν μας αρέσει η μυρωδιά του παραδοσιακού βουτύρου γάλακτος, μπορούμε να φτιάξουμε το γλυκό με αυτό, αντί με λάδι!!!

επειδή μου αρέσουν τα εκλεκτά εδέσματα - πολίτικη σαλάτα!

μιά σαλάτα κλασσική, νόστιμη και πικάντικη!

υλικά
λάχανο μέτριο ψιλοκομμένο.
1/2 ρίζα σέλινο με τα φύλλα της μαζί κομμένο κομματάκια.
3 καρότα τριμμένα στον χοντρό τρίφτη.
2 πιπεριές φλωρίνης κομμένες λεπτές λωρίδες.
αλάτι,πιπέρι,
ξύδι,
λάδι,
κόκκινο γλυκό πιπέρι.
οδηγίες
σε μεγάλο μπολ βάζουμε το λάχανο και τα υπόλοιπα λαχανικά.
πασπαλίζουμε με αλάτι και τρίβουμε καλά να μαλακώσουν τα λαχανικά.
τα ζουλάμε καλά τα βγει το ζουμί τους και προσθέτουμε το λάδι,
το ξύδι και το κόκκινο πιπέρι.
ανακατεύουμε καλά.

πηγή της συνταγής:mageirikesdiadromes.gr

Τι θα μαγειρέψω σήμερα-γκιούλμπασι στη γάστρα

Γκούλμπασι στη γάστρα.

Μια εξαιρετική, γευστική πρόταση για ένα πεντανόστιμο πιάτο που σίγουρα σας εντυπωσιάσει με την απλότητα της παρασκευής του και την υπέροχη γεύση του. Μια εύκολη συνταγή για ένα πιάτο όπου γεύσεις και οι μυρωδιές 2 κρεάτων, πιπεριών και δύο τυριών ανακατεύονται και απογειώνουν τη γεύση. 

Υλικά συνταγής
500 γρ. μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε μέτριους κύβους
500 γρ. μπούτι αρνίσιο ή κατσικίσιο κομμένο σε μέτριους κύβους
450 γρ. πράσινες και κόκκινες πιπεριές κομμένες σε μέτρια κομμάτια
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες  σε φετούλες
100 ml ελαιόλαδο
1 σπιτικό ζωμό λαχανικών διαλυμένος σε 1½ ποτήρι ζεστό νερό
150γρ. φέτα κομμένη σε κύβους
100 γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους
3 ψιλοκομένες ώριμες ντομάτες
1 ποτήρι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κ.γ. μπαχάρι σε σπόρους
1/2 κ.γ. κοφτό κανέλα
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Στρώνετε το πάτο μιας γάστρας με τα δύο είδη κρέατος ανάμεικτα αλατοπιπερωμένα.
Τοποθετείτε από πάνω σε στρώσεις εναλλάξ τις πιπεριές, τις τομάτες και τα κρεμμύδια, και στο τέλος το ψιλοκομμένο σκόρδο και τη φέτα με το κεφαλοτύρι.
Περιχύνετε λάδι επάνω από τα υλικά.
Προσθέτετε τον συμπυκνωμένο χυμό τομάτας και τον σπιτικό ζωμό λαχανικών, καρυκεύετε με το μπαχάρι, τη κανέλα και αλατοπίπερο.
Σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους  160-170 βαθμούς φούρνο για 2-2½ ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
πηγή:laif.com.gr

Τα πρώτα έμβρυα προβάτων που περιέχουν και ανθρώπινα κύτταρα, δημιούργησαν οι επιστήμονες

Τα πρώτα έμβρυα προβάτων που περιέχουν και ανθρώπινα κύτταρα, δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Για κάθε 10.000 κύτταρα του προβάτου, το ένα είναι ανθρώπινο.

Είχε προηγηθεί από τους ίδιους επιστήμονες η δημιουργία εμβρύων χοίρων με κύτταρα ανθρώπου, με μικρότερη αναλογία ένα ανθρώπινο κύτταρο για κάθε 100.000 κύτταρα χοίρου.

Το νέο επίτευγμα, που ανακοινώθηκε από τον δρα Πάμπλο Ρος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις σε συνέδριο στο Όστιν του Τέξας, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για τη μεταμόσχευση οργάνων, που θα έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό των ζώων, σε ανθρώπους.

Εφόσον αυτό περάσει από το στάδιο της επιστημονικής φαντασίας σε εκείνο της πραγματικότητας, θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διαθέσιμων προς μεταμόσχευση οργάνων.
Και από τη στιγμή που τα όργανα θα έχουν μεν αναπτυχθεί μέσα στα ζώα, αλλά θα αποτελούνται από κύτταρα του ασθενούς, υποτίθεται ότι δεν θα απορρίπτονται ως ξένο σώμα από το ανοσοποιητικό σύστημά του μετά την μεταμόσχευση.

Η νέα μέθοδος είναι διαφορετική από τη γνωστή ξενομεταμόσχευση, κατά την οποία μεταμοσχεύεται σε άνθρωπο ένα όργανο που ανήκει σε ζώο, καθώς σε αυτή την περίπτωση το μόσχευμα είναι ξένο προς τον ανθρώπινο οργανισμό.

«Σήμερα ακόμη και τα πιο κατάλληλα όργανα, με εξαίρεση όσα προέρχονται από πανομοιότυπους διδύμους, δεν διαρκούν για πολύ, επειδή με το πέρασμα του χρόνου το ανοσοποιητικό σύστημα συνεχώς τούς επιτίθεται», δήλωσε ο Ρος, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Ο καθηγητής ζωικής βιοτεχνολογίας Μπρους Γουάιτλοου του Ινστιτούτου Ρόσλιν της Σκωτίας, όπου δημιουργήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο «Ντόλι», δήλωσε ότι είναι μακρύς ο δρόμος, εως ότου ανθρώπινα όργανα καλλιεργούνται σε ζώα και μετά μεταμοσχεύονται σε ασθενείς, χαρακτήρισε όμως το νέο επίτευγμα της δημιουργίας εμβρύων προβάτων με ανθρώπινα κύτταρα ως «σημαντικό βήμα».

Μέχρι στιγμής οι ερευνητές έχουν επιτρέψει σε αυτές τις εμβρυικές «χίμαιρες» προβάτων-ανθρώπων και χοίρων-ανθρώπων να ζήσουν έως 28 μέρες (τις 21 μέσα στο ζώο).
Στόχος τους είναι να επεκτείνουν αυτό το χρονικό διάστημα στις 70 μέρες, αλλά θα χρειασθούν ειδικές εγκρίσεις γι' αυτό.
Ο Ρος εκτίμησε ότι για να «δουλέψει» η μέθοδός τους, πρέπει τουλάχιστον το 1% των κυττάρων του εμβρύου του ζώου να είναι ανθρώπινης προέλευσης, συνεπώς πρέπει στο μέλλον να αυξηθεί κι άλλο η αναλογία ανθρωπίνων-ζωικών κυττάρων από ένα προς 10.000 σήμερα, σε ένα προς 100.
Τα πρόβατα έχουν ορισμένα όργανα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, που μοιάζουν με τα ανθρώπινα.
Όπως και οι χοίροι, τα πρόβατα αναπτύσσουν όργανα με περίπου ίδιο μέγεθος με τα ανθρώπινα.

Βιοηθικές ανησυχίες και κίνδυνοι
Οι έρευνες συνεχίζονται τόσο με χοίρους όσο και με πρόβατα, αλλά αυξάνονται οι βιοηθικές ανησυχίες, μεταξύ άλλων μήπως οι «χίμαιρες» αυτές καταλήξουν να εμφανίσουν εγκέφαλο και νου με ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
Ο Ρος παραδέχθηκε ότι αποτελεί πηγή μόνιμης ανησυχίας για το πού ακριβώς στο σώμα των ζώων θα καταλήξουν τα ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία εισάγονται στον οργανισμό τους.
Από την άλλη, ο ερευνητής δρ Χίρο Νακαούτσι του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, δήλωσε αισιόδοξος ότι σε πέντε έως δέκα χρόνια οι άνθρωποι θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν ανθρώπινα μοσχεύματα από ζώα. Παράλληλα, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για τις πιθανές παρενέργειες στις «χίμαιρες», λέγοντας ότι «μέχρι στιγμής η συμβολή των ανθρωπίνων κυττάρων είναι πολύ μικρή.
Δεν μιλάμε για ένα χοίρο με ανθρώπινο πρόσωπο ή ανθρώπινο εγκέφαλο. Μπορούμε να στοχεύσουμε την περιοχή που θέλουμε και έτσι είμαστε σε θέση να αποφύγουμε τα ανθρώπινα κύτταρα να μετατραπούν σε κύτταρα εγκεφάλου του ζώου ή σε γεννητικά κύτταρά του».

Άλλοι πάντως επιστήμονες, όπως ο κυτταρικός βιολόγος Ρόμπιν Λάβελ-Μπατζ του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, εξέφρασαν φόβους ότι ιοί που υπάρχουν μέσα στο DNA των ζώων, μπορεί να τρυπώσουν στο όργανο με τα ανθρώπινο κύτταρο και μετά την μεταμόσχευση να μολύνουν τον άνθρωπο. Επίσης δήλωσαν ότι το ανθρώπινο όργανο του ζώου μπορεί να περιέχει αιμοφόρα αγγεία με ανάμικτα ζωικά κύτταρα, άρα πάλι θα απορριφθεί από το σώμα του ασθενούς μετά την μεταμόσχευση.

Όμως, οι ερευνητές αντιτείνουν ότι μέσω γενετικής τροποποίησης είναι δυνατό να δημιουργηθούν ζώα χωρίς επικίνδυνους ιούς, ενώ και τα ανθρώπινα κύτταρα μπορεί να αντικαταστήσουν πλήρως τα όποια ζωικά κύτταρα μετά την μεταμόσχευση του οργάνου.
Αλλά όλα αυτά μένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη.
πηγή του άρθρου:cnn.gr
photo:pixabay.com

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr